Avid 3 - škrtají destičky o kotouč

26 nepřečtených
  • gemini

    Ahojte. Mám malej problém se škrtáním destičky o kotouč na brzdě Avid Juicy 3. Jde o to, že mi při vyndání zadního kola z rámu ( kotouče z třmenu ) vypadla i destička. Po vyndání druhé a nasazení obou destiček zpět jedna z nich škrtá o kotouč. Pokoušel jsem se předepnout tu pružinku, co rozpírá obě destičky, ale to nepomohlo. Nevíte co s tím?? Díky za každou radu…

    0 0
    • maxtor  

      Zkoušels zatlačit pístky zpět (teda Avidy neznám, ale snad je to podobné jako u Shimana)??

      0 0
    • pitos  

      předpokládám že jsi už zkoušel brzdu seřídit…nebo ne?

      0 0
      • gemini  

        Mám kotouče prvně v životě, takže se v jejich servisu a údržbě zatím nevyznám. Jak myslíš seřídit?

        0 0
        • pitos  

          povolit třmen,několikrát zmáčknout páku brzdy ,držet a dotáhnout třmen.Případně postup opakovat. Kdybys použil vyhledávání tak bys na seřízení kotoučovek určitě narazil,řešilo se to tady už mnohokrát.

          0 0
          • gemini  

            Potíž je v tom, že před tím to bylo seřízený ok ( kolo je dnes nový ) a nic neškrtalo, až po té co jsem kolo vyhodil ven a vypadla deska tak se to pos..lo. Tak nevím, jestli se v tom mám vrtat. Předpokládám, že z prodejny to bylo seřízený dobře. Každopádně pístky jsem koušel zatlačit, ale nic…

            0 0
            • gemini  

              Mimochodem – pochopil jsem procedůru seřízení dobře? Povolím šrouby, co drží třmen na adaptéru (jedná se o zadní brzdu), promáčknu párkrát páku, třmen se tím usadí na adaptéru v potřebné poloze vůči kotouči, pak přitáhnu za stálého držení páky ( třem se nepohne, protože je zakouaslej do kotouče ) šrouby na adaptéru a je to ok?

              0 0
              • pitos  

                ano přesně tak.když se to nepovede tak pootočit kolem a opakovat.

                0 0
              • MlokCZ  

                Pochopil. Ale je tu několik komplikací. Protože se jedná o zadní kolo, tak je tu problém pohnutí se kotouče vůči deskám po nasednutí na kolo. Tohle dělá úplně každé kolo, jen některé více, některé méně, v závislosti na tuhosti rámu a dalších věcí s tím souvisejících. U zadního kolo je tedy nejlepší to seřizovat ve dvou. Tedy povolíš třmen, sedneš na kolo a provedeš ten již zmiňovaný postup.

                Dále to předpokládá, že máš dost předem roztažené třmeny (to je pro ten případ, že by nebylo mezi destičkami dost místa a byly by moc u sebe).

                0 0
                • pitos  

                  přesně tak,na toto jsem zapomněl.

                  0 0
                • gemini  

                  Místa je mezi destičkama dost. Ale jedna je od kotouče dál a druhá o něj škrtá…To je možný, že se to transportem kola v autě tak rozhodí?

                  0 0
                  • MlokCZ  

                    Jak jsem teď psal níže, rozhodí se to většinou i jen vyndáním a znovu nasazením kola. Nic není vyrobeno zcela přesně a dosedací plochy nikdy nejsou zcela rovnoběžné a tady stačí změna o desetinku mm, která vznikne právě tím, jak tam kolo dáš jinak než bylo a na kotouči to už udělá klidně i 0,5–1mm.

                    Doporučuju udělat si na ose značku, jak tam vkládáš kolo (a pro tu polohu pak seřídit). Jen pozor, abys neudělal značku na části, která se otáčí při rotaci kola, to by bylo k ničemu.

                    0 0
                  • MlokCZ  

                    Pokud jedna je daleko a druhá škrtá po celé délce chodu, tak seřídit. Pokud si škrtne jen v některých místech, tedy ne po celém obvodu kotouče, tak je navíc křivý kotouč (což je zcela běžné i u nových kotoučů, už jsem měl doma celkem přes 10 kotoučů a aspoň trošičku jsem rovnal úplně každý když byl nový).

                    Ale samozřejmě pokud háže ten kotouč jen nepatrně, tak to řešit ani nemusíš. Avidy mají větší vzdálenost desek od kotoučů než jiné brzdy a poberou tedy o trošku více šmajdající kotouč, aniž by škrtaly.

                    0 0
                • MlokCZ  

                  Tady ještě dodám, že pokud už máš odhad pro svoje kolo o kolik je to třeba mít v nezatíženém stavu křivě, tak není problém to seřídit i na nezatíženém kole pouze v jednom člověku.

                  0 0
                  • gemini  

                    No tak to vyzkouším… Fakt teda koukám, že stačí vyhodit kolo ven a je problém na světě…:-)

                    0 0
                  • gemini  

                    No tak to vyzkouším… Fakt teda koukám, že stačí vyhodit kolo ven a je problém na světě…:-)

                    0 0
                  • gemini  

                    No tak to vyzkouším… Fakt teda koukám, že stačí vyhodit kolo ven a je problém na světě…:-)

                    0 0
            • pitos  

              seřízení co jsem ti popsal je jednoduchá a běžná věc co si každý jednou za čas prostě musí udělat. Že si měl kolo v servisu a zeřízené nic neznamená,prostě se to někdy muže rozhodit. zatlačení pístku ti nepomůže ,jedině že by byly zadřený a když jsi zvládl toto tak seřízení je mnohem jednoduší a rychlejší.

              0 0
              • MlokCZ  

                Ono u dost kol stačí vrátit po vyndání kola to kolo do rámu nebo vidlice s jinak pootočenou osou a může seřizovat (proto já mám na všech kolech značky na osách, abych vracel kola vždy stejně a tomuhle se vyhnul). Takže bych řekl, že umět seřizovat brzdy je téměř nutnost.

                A navíc stejně časem někde aspoň lehce ohne kotouč, takže ještě rovnání kotouče je také dobré si dělat sám (a po té je také většinou potřeba seřídit brzdu).

                0 0
    • Starda91  

      dobry dem. taky mam avidy juici 3…a stejny problém, ale škrtají mi bez toho aniž bych něco vytahoval nebo tak..seřizoval jsem už je několikrat, skoušel jestli neni kotouč vyhlý, ale vše je v pořádku… zprvu se jednalo jen o malé škrtání ale ted mi už přední spíše dře…

      0 0
      • pitos  

        když zatočíš kolem "naprázdno"tak škrtá taky? když se podíváš při tom otáčení na destičky a kotouč tak jde vidět že třeba v jednom místě destička škrtne o kotouč?

        0 0
        • Starda91  

          nooo když zatočim na prazdno tak škrtá.. a když se mrknu na destičky tak mi kotouč chodi ale neni vyhly to je pravě to… nvm co s tim je..

          0 0
      • marapara  

        Ještě jedna věc, máš mezi destičkama pérko, které je roztahuje a drží od sebe?

        0 0
        • Starda91  

          nooooo měl sem kolo vytažene a jsou tam takove packy na to aby sem vytahl destičky a když ty packy stlačim k sobě, tak destičky se pak vraci bez problemu..jako ty kotouče škrtají..kdyby to perko nebylo tak dřou pořád

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.