Artróza kyčle - jaké děláte sporty?

54 nepřečtených
  • Kysky

    Ahoj, musel jsem postupně upustit od jízdy na kole kvůli bolestem a teď mi po více než roce a půl ( a až po čtvrtým RTG) diagnostikovali artrózu kyčle 2.stupně s náběhem na 3… Četl jsem různé články a dost píší, že lidé s artrózou preferují jízdu na kole před chůzí, avšak já mám na kole mnohem dříve a větší bolesti než při chůzi a proto hledám nějaké nové sporty, které by mě mohli teoreticky začít bavit.

    A s touto otázkou se obracím na vás, pokud se tu najde někdo s tímto problémem, jestli by mi neporadil při jakém sportu nemá problémy a je to dobrá kompenzace života s kolem. Díky :-)

    PS: zkouším to prvně tady než na klubu domova důchodců v ČR :D

    0 0
    • jeffi  

      Jsem na tom prakticky stejně, diagnóza shodná. Kupodivu mi kolo dělá mnohem lépe jak pěší chůze, mám je i doporučené. Podle fyzioterapeutky si mám dávat bacha, abych při jízdě měl kolena spíše dále od štangle, tedy více do V. Tak si zkus jenom upravit posez, třeba ti to pomůže. A nesnaž se moc silově, raději pohoda a to nejhorší odtlačit.

      0 0
    • Krov  

      Ono zalezi i na tom, z ceho tu artrozu mas – vrozene spatne postaveni hlavice a jamky, po urazu … Obecne se ale jizda na kole naopak doporucuje, na rozdil od delsi chuze nebo behu. Ja mam vetsi problemy asi 9 let, pristi rok totalka a musel jsem prave z behu postupne prejit na kolo. To snasim nejlip (tedy MTB, na silnicce by mi asi vadila vetsi flexe), jinych sportu moc vhodnych neni, urcite bezky (skate, soupaze, klasika trochu horsi), diky kolcum se da jezdit celorocne. Samozrejme muzes plavat (krome prsovych nohou) nebo neco na vrsek tela – kajak, splh na lane :-), ale treba lezeni je problem – nohy tam hodne zatezujes ve vsech moznych uhlech. Ale porad se s ortopedem, ktery videl snimek. Treba mas nejaky mene obvykly problem a vadi ti neco jineho nez vetsine.

      0 0
      • Kysky  

        Díky za tipy. Mně se právě rozjela po úrazu + při něm došlo k lehké rotaci. Paradoxně než mi udělali minulý týden diagnózu, tak jsem vesele běhal bez větších problémů. Opravdu na kole je problém úplně na jiný úrovni. Ale jinak stačí nohu nechat chvíli v krajních pozicích a bolí to jako čert…

        0 0
    • Pikaču  

      Koukal jsem kolik ti je. Nicméně artrozu II stupne kyčle mam taky ve 33 letech. Ale zjistilo se to spis kdyz jsem byl na RTG s Houserem. Kycel me boli spis od bederni páteře a nespravne chůze jak jsem si zmrvil koleno a prenesl vahu na druhou nohu.

      A z techto důvodů jsem se z Basketu, Kitesurfingu dostal ke kolu. Takze ti doporucuji kolo a poresit záda, pánev, S-I skloubeni. Ona se blokada z teto casti prenese na zadek, kycel, nohu… pak jeste core těla (vzpřímovače) cvičit.

      A nic si z artrozy nedelej. To mame vsichni. Jen musis makat na sobě a zrat alavis pro koně.

      Jinak jeste plavani. Eventualne Lehokolo ale tak blbe na tom nebudes

      0 0
    • Hmilan  

      Diagnóza stejná a je mi 30. Mam to ale vrozené (dysplazie).

      Doporučení ortopeda je: shodit váhu, kolo, plavani, joga nebo pilates (spíše ale prý joga).

      Určitě si taky nech napsat rhb, mne pomohly magnety dost.

      Každopádně kolo mi děla o hodne lip nez chuze takze jezdím, co to da (silnice i bajk, u silnice to chce hodne protahovani, aby te prave kyčle pustili do posedu na silnici).

      Taky se snažím hodne cvičit s vlastní vahou a zpevnovat břišní stěnu, trénovat branicni dýchání a hlavně strecink – přední a zadní stehna, cviky na uvolnění beder, SI a taky trapezu, který prý s kyclema taky dost souvisí (i když se to nezdá)…

      Taky doporucuju si nechat udelat od ortopeda otisky nohou at ti vyrobí vložky do bot (VZP na to přispívá).

      Je to sice opruz a velká nikdy nekončící makacka (pořad budes muset cvičit a protahovat se), ale žít se s tím da (nebo alespoň ja se to naučit musel).

      Tak hodne štěstí! ;)

      0 0
      • Kysky  

        Tak je jasný, že vzdávat něco je zbytečný :-) Jinak jasný, core a balanční cviky jsou klasika.

        Já mám teď po nálezu napsaných 10× KVD elektriku, vždy den po aplikaci to bolí jak deb-il i při nic nedělání…

        0 0
    • plzakj  

      Kolega kvuli artroz nevydrzi na kole dyl, jak hodinu. Presel na windsurfing. A obcas plavani.

      0 0
    • Pavel  

      Je to asi kus od kusa. Mě naopak kolo na kyčle vyloženě pomáhá. Když se na kolo kvůli práci apod nedostanu několik dnů, tak začínám trpět. Naopak plavání je moje smrt, posledně jsem se to toho léčil 4 měsíce, jsem se nemohl ani ******.

      0 0
      • Johny.Merida  

        Mám 2–3 stupeň už 13 let ( údajně) a nevzali mě kvůli tomu před těmi 13 lety k hasičům…je mi 46 a kolo mi nedělá nejmenší problém , ani bike,ani žiletka. Roční nájezd mám tak 5–6 tis. km.

        0 0
        • Pavel  

          U nne není kolo bez nejmenších problémů, když trochu víc „máknu“, tak pak ty kyčle bolí. Jako ano, vím, měl bych hlavně shodit.. :-)

          0 0
          • kankrlicek  

            Dočetl jsem se: Snížení váhy o 1 kg sníží zatížení kyčlí o 3 kg.

            0 0
            • Pavel  

              Tak to jsem snad ani vedět nechtěl…

              0 0
    • Val  

      kamarád s artrózou, který sotva chodí dělá paragliding, to je sedavej sport… jen ty začátky asi budou těžší

      0 0
    • Pikaču  

      Kdyz jsem psal ze kycel neni od kycle ale od zad to vysvětlí pán na videu odborně

      https://youtu.be/cNN2Snocn3M

      0 0
    • vpa007  

      NO super počtení… já mám ve svejch 37r a 97kg v háji po nedávným fotbálku kolena (něco na vnitřní spodní straně kolene, sem zvědavej, co na to řekne ortoped)… což je o fous jinde, než artróza kyčle, ale přístup bude podobnej… měl jsem to týden zatejpovaný a kolo super pomáhalo na rozpohybování… a ano, na kole to vůbec nebolí, horší chůze a vylízání z auta, už jsem jak důchodce, nejřív otočit na prdeli, vyndat nohy ven a rovně stoupnout :-)

      Takže dík za počtení a tipy, kolo + plavání dělám, naposilovat tělo by to asi ale chtělo a zhubnout jakbysmet (s tím 1kg dolů = –3kg na kyčel, to mě celkem šoklo!)

      0 0
      • Pikaču  

        Co ti na to říct. :) Kup si pořádnej tejp. Jeden dětskéj a druhý duchodcovsky ccc

        0 0
        • vpa007  

          Foe… to bylo vyhecovaný… mi to lepila známá, tak jsem tak dlouho provokoval, až jsem dostal tučňáky (prej největší Healing effect ;-)) na koleno, který mě bolí čas od času už 2 roky… a pak jsem šel hrát ten fotbálek a mazal na „ošetřovnu“ znova… to sem chtěl už nějakou konzervativní barvu (modrou, černou) a dostal jsem hněduláka… no přece to neservu, když už si s tím dala tu práci.. ale jo, včera jsem to po týdnu už musel dát dolů, příští tak případně bude černá/modrá ;-)

          0 0
          • Mikikuba  

            Podle mě to není moc dobře nalepený…Jinak když se koukneš na stránky ke mě zjistíš, že s opravdu velkým postižením kyčle i kolena úplně od mala se dá dělat ledascos. Na webu je i plno rad jak s tím bojovat…Nebudu znova kopírovat dávala jsem se x krát:)

            0 0
      • Pavel  

        Už tě musel někdo z auta tahat? Jestli ještě ne, tak máš hovno artrózu! :-))

        0 0
        • AussigBiker  

          :) Me malem. Lehkej stupen v koleni. Nastesti levy, to spravi automaticka prevodovka :D.

          0 0
          • Pavel  

            Jak už jsem psal, loni po plavání (žena mě po x letech nahnala do vody; romantický víkend ve spa) mě hned noc po kyčle chytly tak, že jsem se nemohl ani s prominutím ******. A z auta si mě musela vydolovávat (naštěstí jsme byli s Forestříkem, takže je to celkem vysoké). Pochopitelně řídila ona, protože já se skoro nebyl schopen hnout…

            0 0
        • vpa007  

          No netahal… ale nebyl jsem od toho chvilu moc daleko.. naštěstí mám silný ruky, tak sem se vytáhl sám :D

          0 0
          • Pavel  

            Mě byly silné ruce na dvě věci, teda kdybych nějaké ještě měl :-D, protože jsem se nemohl hnout.

            0 0
      • Kysky  

        váha je masakr to je pravda! (y) nicméně tohle je věc při který se omezovat nenechám. Když mi artróza vzala kolo, tak aspoň si splním můj dlouhodobý cíl mít vymakaný tělo. Už jsem nabral přes 5kg za 3/4 roku a fuck off (ektomorf) :D Když už nebudu závodit, tak mi je 55kg k ničemu a můžu konečně trochu vypadat :-)

        0 0
    • Jana82  

      Ahojky, jsem tu nová a chci se zaptat, jestli krom kola někdo nemáte zkušenosti s velkou koloběžkou a artrozou kolena a kyčle.Koloměprá­věnedělá vubec dobře,je to potom ještě horší, o plavání ani nemluvím,musela jsem se rozloučit i během, no a právě teď nevím, zda jít do té koloběžky, ale doktor mi řekl, ať to vyzkouším, že každému vyhovuje něco jiného, tak sháním nějaké lidičky, co by poradili.Vím, že tady asi je nejspíš samý vášnivý cyklista, ale přece jen se zeptám, snad mi to prominete:-)Pak bych se ještě zeptala, co třeba berete na tu artrozu?Já zatím vyskoušela vše možnéna doporučení od doktora, ale nic moc efekt to nemělo, spíš mě to vysálo finančně, tak jsem zustala jenom u doplňků jako je hlavně D3 a K2 + občas ještě teda calcium, vše Biomin, mám to hlavně kvůli složení, že je to vegan, mám problém s laktozou, takže hledám vše bez laktozové, nevíte někdo o něčem?Tyhle vitamíny beru již dlouhodobě.

      Díky, ahoj

      0 0
      • jonti  

        Alavis. Driv konsky, ted lidsky.

        0 0
      • Pikaču  

        SZ na fyzioterapeuta ve tvem okolí.

        0 0
        • Pikaču  

          Jinak jsem bojoval s kolenama driv, a hodne kdyz jsem hraval basket. Pak jsem mel vystrelenou plotenku a na RTG zjistili ze mam artrozu kycle II stupne.

          Vsechno jsem dal donporadku jezdenim na kole, protahovanim, trocha cviceni a dobry fyzioterapeut!

          No a ted perlička. Byl jsem na kontrole u doktroa po zlomenine stydke kosti. A ptam se ho co ta kycel, mam v ni artrozu II stupně.

          Podiva se na me rika- ta je dobra. Ale ta druha je daleko horší :))))))))))

          Ta me v zivote netrapila. Tuk Tuk.

          Vsichni mame artrozy, degenerativní onemocnenj, skoliozy, nerovne plotenky ( to je jen co mam ja a znam) ale je potreba se hýbat a brát to s rezervou to nase opotrebeni.

          Jo a alavis uz neberu. Uplne zbytecne na mych 15t km ročně ;)

          0 0
          • jonti  

            Dvojku artrozu kolen i kycli jsem mel uz kdyz jsem byl pre 12 lety na plastice predniho zkrizeneho vazu, s tim jde s pravidelnym pohybem a cvicenim jeste dobre fungovat. Uplne ale staci na par tydnu nebo mesicu se prestat hybat a najednou je vsechno obrovsky problem.

            0 0
        • Jana82  

          Jo, jo, moc děkuji, už jsem Ti odepsala

          0 0
      • jeffi  

        Jak již zaznělo, hlavně shodit nějaké kilo, především úpravou jídelníčku. Pohyb je důležitý, aby člověk „nezatuhnul“ , postupně to bude horší a horší, na to je potřeba se připravit. Jde o rychlost, jak se to zhoršuje, to musí odhadnout ortoped, u kyčle to dojde do fáze, že se stavba zbortí a jde to pak bolestivě kost na kost, kulhání, žádná zátěž atd. To je již potřeba TEP, tedy náhrada, nic jiného nepomůže. .Přípravky jako Alavis pomáhají v prvních fázích, pak je to již mrhání penězi. Kolo by mělo jít dlouho, až na konci, kdy se bortí stavba, to dělá páku na nohu a pak již ne.

        0 0
      • Charles2k  

        Cože, že na artrózu kyčle nedělá dobře plavání?

        Právěže naopak, plavání je na to nejvhodnější, ale samozřejmě ne styl prsa, ale kraul a znak (a ty se dají naučit v jakémkoli věku)

        Něco o tom vím, v rodině máme mnoho případů artrózy kyčlí a sám ji mám počínající také.

        0 0
    • cyklista86  

      Já mám taky klouby a pater v prdeli a rozhodně nechcu zadny potvrzení od doktora že mám to, to a to. Dulezity je pohyb a davat tělu všechno potřebné pro regeneraci tech tkání. Dostatek bílkovin typu kolagen, všechny dulezity mineraly a prvky. Prostě z rohlíku a vlasaku ty klouby nezregenerujes. Jinak kolo je na klouby hodne friendly. Nedělat nic, kde jsou větší nárazy. Takže ani běh.. Ale Chůze. Kolo. Brusle. Plavání. Cviceni s vlastní váhou… jestli to je ale problém s jedním kloubem skrz úraz, vrozenou vadu.. Tak totalce se člověk nevyhne.. Kycel je v pohodě. Horší je kdyz mas pater kost na kost..

      0 0
      • jonti  

        Chce to doufat, ze az budeme starsi i daksi klouby se budou standardne menit :)

        0 0
        • Melvin  

          To možná jo. Ale asi si to budeš hradit ze svého, protože pojištovny a ani stát na to nebude mít penize.

          0 0
          • Pikaču  

            Tak titan není drahy. ( současně).

            0 0
            • jonti  

              Ze by byl material drazsi se nebojim, ale lidska prace bude urcite o dost drazsi.

              0 0
          • cyklista86  

            Stejně co hradí pojištění stojí většinou za hovno. Ja jsem proti pujckam, ale jestli je to investice do vlastního těla, tak nevaham ani vteřinu a klidně si půjčím na tu kvalitnější kloubní náhradu..

            0 0
            • Pikaču  

              Jenže na bikepacking je hliník lepsi nez carbon ;)

              ( vsuvka z jineho vlakna).

              Tuhle mi zubař dělal amalgam. Vždy si priplatim za to nejlepší ale amalgam zrejmne lip drzi a dava se lip na ty hůře dostupna mista.

              0 0
              • cyklista86  

                Amalgam je plný rtuti. Pracuje se na tom, aby se to zakazalo. Ja jsem si je prave nechal menit za BPA free kompozit.. Kdo nevěří a Ma plnou držku amalgamu stačí se nechat otestovat. Dají ti nějaký chelator a následně měří hodnoty v moči a seru… Případně treba Polska laboratoř biomol. Dělají vlasovou analýzu.. Používají to třeba u hasičů, vojáků a pod. Aby zjistili jestli nejsou plní nejakych toxinu.

                0 0
                • Pikaču  

                  Ja to vim. Ale bylo to na tak blbem miste zezadu na sedmičce kde musel nejdriv spálit dáseň aby se tam dostal. Jinak korunka ale i tak je to blbe schovane kde byla ta dáseň. A amalgam se na to hodil A kompozit ne.

                  0 0
                • jonti  

                  Problem je, ze behem toho odstranovani se z toho zubu te rtuti dostane do tebe vic nez za x let, kdyz je to v zubu. A taky je trochu rtuti o dost mensi problem, nez nejaka infekce pod zubem, kdyz se neudela bila vypln uplne perfektne.

                  0 0
      • Smazaný účet  

        No twl na vlašák jsem zrovna sázel :-)

        0 0
        • Jáchym 1  

          Na BF je fakt prča.

          Dotaz na artrózu kyčle a za chvílu valíme vlašák se třema rohlíkama.

          Zítra jdu pro něj,samozřejmě s feferoňákem.

          0 0
      • Espen  

        To děláš chybu, že nechceš žádný potvrzení. Letos jsem si prvně s artrózou zažádat o lázně a teď jsem od 1.-28. září v Třeboni. Je to tu naprosto boží. Počasí do teď luxusní, takže dopoledne procedůry (slatinná koupel, parafín, masáže, bazén, a nevím co ještě) a odpoledne vyrážím na kolo. Je to tu totální placka, krásný okresky, už mám najeto asi 700 km. Fakt relax pro tělo i duši. Na artrózy se dávají lázně úplně běžně, takže můžu jen doporučit :-).

        1 0
    • Melvin  

      Nejzajímavější je, že autor vlákna, který se rozloučil s kolem, teď (o 3 roky později) sází 2 kila na biku.

      0 0
      • cyklista86  

        Taky bych prosil vysvetleni. :D

        0 0
      • Kysky  

        Někdo tady psal, že protahování, cvičení a dobrej fyzioterapeut pomáhá. A pod to bych se i já podepsal :-)

        Minimálně dvakrát týdně musím dělat kompenzační cvičení, k tomu dělám i jógu, což je další benefit.

        Jinak tenkrát to dopadlo tak, že nakonec jsem dva roky na kole neseděl. Zkoušel jsem plavání, ale nechtěl jsem to dělat jen jako rehabilitaci, ale i se dál posouvat, tak jsem si platil hodiny. Ovšem na dokonalou techniku jsem lempl :D ale snad mi to aspoň něco dalo… pár měsíců na to zavřeli plavečák kvůli covidu, takže jsem byl zase na začátku, ale přemohl mě cykloabsťáčem. A koupil jsem FR bike (viz profil) abych mohl bezdit aspoň dolekopcom. Hodně dělá i nastavení posedu (viz aktuální bike).

        Nicméně já sám (jak už jsem psal pod fotkama) jsem strašně rád, že letošní progres je takovej jakej je. Do letošního roku jsem vstupoval s umírněnými ambicemi a že všechno jde lépe než jsem doufal, je jenom obrovskej bonus ;-) Nic z toho co předvádím však není zadarmo…

        PS: Ten vlašák musím někdy ochutnat! :D

        3 0
        • vik  

          Mně pomohl fyzioterapeut a rázová vlna. Cviků je hafo, ale mně vyhovuje „válcování“ TFL (takovej nějakej sval nesval na vnějším stehně), což teda bolí neskutečně, ale zdá se, že mi to řeší bolest kyčlí, ale i kolen. Jak primitivní, ale jak účinné! :-)

          0 0
          • Kysky  

            Díky za tip, zkusím to prokonzultovat s fyzioterapeutem a případně i praktikovat. Je fakt, že když si promačkám nohy, tak tenhle sval pobolívá

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.

Podobné diskuse