• sandy1

    Zdravím všechny. Doktor mi po úrazu kolene vyhrožuje tímto zákrokem a já z něj mám obavy. Pár lidí v okolí to prodělalo a říkají mi, jakmile se do kolena sáhne už to nikdy nebude jako dřív, takže mám docela nahnáno. Mohli by jste se podělit o své zkušenosti? Dík moc

    0 0
    • Pikaču  

      V době internetu, vsemocneho googlu, dostupných informaci= polozis tak blby dotaz.

      Vis vůbec co to je?

      *Artroskopie (zkr. ASK) je endoskopická diagnostická a současně terapeutická metoda používaná u onemocnění a úrazů kloubů .

      A čím ti vyhrožuje?

      0 0
      • sandy1  

        Artroskopie menisku. Je tam nějaká citlivá škvira.

        0 0
        • Pikaču  

          Tak mas dve možnosti. Buď se zahoji samo. Uvidíš sam do nějaké doby. Nebo půjdeš na tento zakrok a necháš je delat svoji práci.

          Pokud na to nepujdes a meniskus se nezahoji, tak ti bude bolest stupňovat a pořídiš si brutální artrozu. A pak nakonec skoncíš na skutečné operaci a fasujes titanove koleno.

          Nehledej na artroskopii nic špatného. Koukni na internet co to je. Za týden po zakroku budes fajn. To ze " nebude koleno jako dřív" je taky mozne, tak jako ze te srazí auto na prechodu. I pouhá narkoza muze zabíjet.

          Ale jak jsem nahoře psal. Pokud nepůjdeš a zhorší se to bude to daleko horsi.

          0 0
    • Johny.Merida  

      Jsem po artroskopicke operaci menisku…po týdnu jsem jezdil na kole, po 14 dnech jsem byl zpět v praci. Po 3 letech pohoda. Artroskopie je vrcholná forma vyšetření…pokud máš jen meniskus,tak pohoda, pokud i chrupavku,tak je to na dýl. Ale neni se čeho bát. Jeden den hospitalizace, druhý den operace a třetí den domu :-)

      0 0
    • Tom-T45  

      Pokud je koleno po úraze, tak už to prostě nebude nikdy jako dřív. Ve dvaceti dvou jsem při volejbalu blbě došlápl, spadl jsem ani nevím jak a výsledek byla prasklá čéška v levém koleni. Opravovali mi to na dvakrát, poprvé se něco nepovedlo a tak jsem šel třetí den znovu na sál. 18 let koleno fungovalo bez problémů, dokonce se mi někdy zdálo, že líp než to druhé. Minulý rok v létě jsem si tak trochu vlastní blbostí to operované koleno znovu vymkl. Nejdřív pokus o konzervativní léčbu, ale protože se koleno znovu ozvalo, tak mi v lednu dělali magnetickou rezonanci. Doktor mi pak sdělil, že mám ze dvou třetin naškublý křížový vaz a nějaký stupeň artrózy – zatím jsem neměl sílu podívat se na netu o co vlastně jde. V dubnu mě čeká plastika křížového vazu + nějaká opravu menisku. Nic příjemného, ale co se dá dělat, člověk se musí smířit s tím, že už všechno nefunguje jako před 20 lety.

      Nám laikům nezbývá, než věřit doktorům. Zjisti si reference na kliniku kde by Ti to měli dělat, pokud to bude nějaká normální nemocnice, tak bych se toho nebál.

      0 0
    • ELx  

      Artroskopie mám za sebou už tři a rozhodně se není čeho bát.

      Jen nesmíš na operaci do Jihlavy!! Spíš doporučuji Havl. Brod, Nové Město n.M. nebo Ivančice

      0 0
      • sandy1  

        Z Jihlavy sice jsem, ale asi bych na to šel do Mostiště.

        0 0
    • Espen  

      Mám za sebou čtyři. Poslední byla předloni na jaře v Plzni. V pátek děláno, v sobotu ráno jsem jel autem domů, v úterý už sem šel na kolo a protože bylo hezky, zůstal sem doma asi tři týdny a užíval si kola každý den.

      Jinak radím, nech se uspat celý.

      0 0
    • sandy1  

      Docela jste me uklidnily. Mel jsem z toho velké obavy.

      0 0
      • minusak  

        18,3, jsem byl na AS kolena. Taky už pomalu začínám jezdit. Ohyb mám už 120, což na kolo bohatě stačí. Akorát si samozřejmě nekleknu. Na kole to ale nebolí vůbec. 58let

        0 0
        • Mikikuba  

          Vždycky záleží co jak moc a kde se v koleně dělá. Absolutně se nedá obecně říct, kdo kdy se vrátí do jaké aktivity.

          0 0
          • babicak  

            Mám týden po operaci, pravidelně cvičím, ale koleno je pořád napuchlé a velice málo ohebné. O tom, že bych mohl chodit bez berlí nemůže být ani řeč. Bolest pociťuji jen při ohýbání a propínání kolene. Je to, jak píšeš, o tom, co za zákrok, resp. zákroky se v koleně udělají. Nestěžuji si a věřím, že operatér udělal vše dobře.

            0 0
            • Mikikuba  

              Mám z sebou 3 jednoho kolene. Jednou jsem po měsící už jezdila stovky naplno a 2× jsem se vracela skoro rok. Tyhle obecný rady opravdu nikomu nic neřeknou. Nechci tě strašit ale je to fakt o diagnoze a i po správně provedené operaci a nemyslím tím křížový vaz – to je všeobecně známé – že trvá 8 měsíců do plné zátěže, může RHB třeba u chrupavky trvat rok. Chce to trpělivost a denně cvičit, případně tejp a další věci.

              0 0
              • babicak  

                Vážím si Tvých názorů a zkušeností, protože jsi něco dokazala, také si myslím, že to chce trpělivost a nic neuspěchat. Na tomto koleni jsem měl již kdysi dělanou plastiku. Zatím se ta artroskopie oproti původnímu zákroku jeví taková celkem přívětivější k pacientovi. Chtěl bych nejpozději v červnu začít jezdit na biku, ještě dělám i jiný sport, taky je náročný na kolena, ten také od června. Ale uvidíme, nic nechci „lámat přes koleno“. Když to nepůjde, tak si prostě počkám.

                0 0
                • Tom-T45  

                  V pondělí mi v OL fakultce dělali plastiku křížového vazu + nějakou stimulaci na obnovení chrupavky. Včera jsem byl propuštěn a zatím je to, z hlediska bolesti, lepší než jsem čekal. Na pokoji se mnou ležel dvacetiletý kluk, který měl taky plastiku a dělal mu ji jeden z nejvyhlášenějších ortopedů MUDr Holibka. Včera při velké vizitě, když už ostatní doktoři odešli z pokoje, tak se u toho kluka zastavil a řekl: „Poslouchej, je jedno co ti napíšou do propouštěcí zprávy, ale na tu nohu si 6 týdnů nestoupneš“ Předpokládám, že se příští týden na kontrole dozvím něco podobného. Mám na zahradě 25 včelstev a zrovna konec dubna a květen je kolem nich nejvíc práce, ale nechci to ******, takže holt letos budou kolem včel skákat manželka a syn a já si budu hrát na pana Lorence :-).

                  Na nějaké vážnější kolaření to vidím nejdřív o prázdninách.

                  0 0
                  • tsunami  

                    Ono záleží co mu dělali – když jsem byl na operaci tak mě nutili chodit o berlích tak abych z lehka došlapoval. Ale dělali mi jen plastiku vazu. Klukovi vedle k plastice vazi navíc sešívali meniskus a ten na tu nohu nesměl vůbec šlápnout.

                    0 0
                  • jonti  

                    Vážnější kolo po plastice bych si nechal na listopad nebo až leden. Samotná jízda je bez problémů, ale stačí někde v technice blbě došlápnout, doskočit nebo spadnout, a může se to urvat.

                    Mě se to stalo když jsem nechtěl vyjet prudký výjezd a při tlačení jsem uklouznul, asi 6 týdnů po operaci. Naštěstí to tehdy vydrželo.

                    0 0
    • vzduch  

      Tak já mám za sebou 4 operace pravého kolene z různých důvodů a různého rozsahu, artrózu IV. stupně a zatím to jde. Koleno je ještě vlastní, někdy mě čeká asi náhrada. Sportovat lze, ale přiměřeně stavu kolene, věku (53) a druhu sportu. Radím nepodcenit rehabilitaci a raději chodit k dobrému fyzioterapeutovi i mimo pojišťovnu, ono také každé tělo na zákrok reaguje jinak. Zlom vaz R.

      0 0
      • Hroch Peťas  

        Přesně jak píšeš, pořádná rehábka a kvalitní fyzio.

        Mám za sebou v průběhu let 11 operací kolenou, menisky , plastiky vazů atd. Náhrada je taky cesta, ale dokud to alespoň trochu jde tak fungovat. Jsem ještě „mlaďoch“, 43 let

        Po artroskopii /menisky/ jsem do 3 dnů chodil a po 14 dnech kolo bez kopců, po 5 týdnech jsem se rozběhl naplno.

        0 0
        • babicak  

          Jak si mám představit rozdíly v návštěvě rehabilitace a fyzioterapeuta ve vztahu k pooperačnímu stavu? Myslel jsem, že je to prakticky totéž.

          0 0
          • Hroch Peťas  

            Já jsem chodil od FN na rehabilitace do lázně, voda atd., a ke své fyzio cvičit.

            0 0
          • vzduch  

            Rehabilitace je širší pojem. Já to myslel v tom směru, že fyzioterapeut v zařízení, kde chodíš na pojišťovnu má na tebe vymezený čas, objednací doby jsou dlouhé. Většinou se ti věnuje 30 minut, což je strašně málo a je to jak ve fabrice na páse. Pokud chodíš individuálně jako samoplátce, tak se ti fyzioterapeut věnuje intenzivněji, delší čas a většinou i kvalitněji. Samozřejmě záleží i na kvalitě fyzioterapeuta (nejlepší je dát na reference). Já volil jak pojišťovnu, tak jsem chodil individuálně a bylo to znát. R.

            0 0
            • minusak  

              Úplně nejdůležitější je, aby tě někdo odborný naučil, jak můžeš sám cvičit a kolik (někdy je i méně více)

              0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.