• kryspin

    Zdar,
    loni v lete jsme byli na tyden bajkovani v Livignu a uplne me to dostalo a uchvatilo. Pred tim jsem uz byl na parkrat na Garde a v Lavarone, ale Livigno, to je nekde uplne jinde.

    Livigno je skutecny singlovy raj, coz je paradni. Pro me zasadni rozdil oproti jinym lokalitam byl v tom, ze nebyl problem naplanovat na kazdy den vylet tak, aby clovek jel prakticky vyhradne po singlech (vice nebo mene obtiznych) a jenom tu a tam po siroky velky sotoline (a to jeste vetsinou nahoru). Asfalt byl naprosto vyjimecne. Podstany rozdil byl v tom, ze cely vylet byl zabavny. Ne, ze se nekam nudne priblizim, pak je chvili koncentrovana zabava a pak je zase nudny zaver a navrat. Tam to bylo koncentrovana zabava cely. Kdo tam byl tak asi vi o cem mluvim… Kazdopadne – letos bych zase vyrazil, ale hned zpatky do Livigna se mi nechce (ne ze by to nebylo dobry, naopak, az moc), ale nechci se hned po roce vracet na to same misto.

    Tak ze – je nejake podobne dobre misto jako je Livigno na technictejsi bajkovani (cti – minimum asfaltu a minimum sirokych „vojenskych“ sotolin)?

    0 0
    • RomanH  

      Uplne stejna zkusenost. Letos chci jet pres kopec do St.Moritze – Silvaplana

      0 0
      • kryspin  

        mas k tomu uz nejaky info? trasy, mapy a pod?

        me nekdo navrhoval Saalbach, ale trochu se bojim, ze to nebude presne ono. Ne ze bych Saalbachu neveril, urcite tam je par kousku, ktery by clovek nemel vynechat (5 gondole tour…), ale je to na tyden? A je to dost singlovaty?

        0 0
      • McBlacky  

        my to letos chceme zkombinovat :)  Livigno a Pontresina

        0 0
        • RomanH  

          Vy tam chcete jet nekdy v cervnu, ze ? Ja puvodne premyslel o konci cervna, ale dali nam do toho audit. Takze budto okolo 15.6., nebo az v cervenci, jeste uvidim dle pocasi a moznosti dovolene u zeny.

          0 0
          • McBlacky  

            4.7 z Prahy ráno. Jindy to nevidím

            0 0
            • RomanH  

              Porad plati toho 4.7. ? Ja ted vzhledem k pocasi vaham – budto do Silvaplany vyrazime 6.7., nebo az konce srpna.

              0 0
              • McBlacky  

                2.7. odoledne vyrážíme. Večer spíme v CH v Santa Marii. 4/7 večer budeme už v Livignu. 10/7 v Pontresině, což je u jezer kde budete vy

                0 0
                • jecnak  

                  Mimochodem tou dobou tam bude taky projizdet silnicni Transalp – uvidime se s Peetem.

                  0 0
                • RomanH  

                  Pokud vyrazime, tak 6.7. navecer bychom meli dojet do Silvaplany. Chci se ubytovat zde http://www.campingsilvaplana.ch/ a jezdit hvezdicovite. Navrat do CR planujeme 11.7.-12.7., podle situace.

                  0 0
                  • McBlacky  

                    tak teoreticky bysme taky mohli tam, tu pontresinu nemáme zamluvenou. Je to otevřený. hod mi do mailu na sebe telefon a zavoláme si na místě.

                    rezervaci máme jen v Marii a Livignu

                    0 0
                    • RomanH  

                      To Blacky, Jecnak :

                      Telefon mate v majlu. My jsme bez rezervace, misto tam snad bude :-) Urcite dojedte.

                      0 0
                  • jecnak  

                    Prijedem vas navstivit ;-) Budem tam s Medunkou nejspis na silnickach.

                    0 0
      • stařík  

        Byl jsem zde vloni na pánské jízdě, ale na silnici.   

        0 0
        • czertd  

          Nezkoušeli jste z Livigna přes Švýcarsko na Stelvio-Bormio a Livigno? Dá se to jet a kolik je to případně kiláků. Jo a dá se udělat nějákej okruh na Gavii?

           
          0 0
          • McBlacky  

            no terénem se dá dojet přes Alpiselu podel jezer a do kurevskýho kopce /tlačení 1/2 trasy/na Forcolu, odtud sjedeš na pass Umbrail a jsi kousek od Stelvia. Do Bormia, ale budeš muset jet převážně asfalt a pak přes Foscarno do Livigna. Ujet by se to dalo. Otázka co buddeš dělat druhej den :)

            0 0
    • jecnak  

      Nemel bys prosimte nejaky GPS tracky?

      0 0
      • kryspin  

        to vis ze mam… muzes si to stahnout z foto.stulc.cz. Sekce Biky->Itálie a Rakousko->Livigno – Tam je po dnech rozepsany co jsme jezdili, vcetne textoveho komentare tras a samozrejme tuny fotek pro presnejsi predstavu. Tracklog (GPX, KMZ) a prevyseni je vzdycky az na konci. Cokoliv je mozny si tam odtud stahnout. Kdybys potreboval nejaky dalsi info, tak se domluvime..

        0 0
        • jecnak  

          Dekuju

          0 0
          • matra  

            Ja taky.

            0 0
          • karliner  

            moje loňská zkušenost z Livigna je taková, že v místním infocentru po chvíli hledání našli nějakou papírovou mapu s bikovými trasami okolí, ale současně nabízeli zdarma možnost stažení několika desítek tras po okolí do GPS

            koupit nějakou mapu s bikovými trasami na místě se mi nepodařilo, ale zase tak moc jsem nehledal, prošel jsem asi dva obchody – nic, další bylo infocentrum, takže tím můj lov mapy skončil

            0 0
    • kesu  

      ja mam v planu lesgets na 14dni

      lesgets

      0 0
    • blue  

      Cortina by ti mohla vyhovovat, i když podíl širších cest je tam možná malinko větší, než kolem Livigna… ale pořád tam je i dost dobrýho technickýho bajkování a do kopce ty širší cesty nejsou na škodu… nějaký trasy a fotky jsou případně k dispozici

      0 0
      • kryspin  

        vidis, na Cortinu jsem uplne zapomnel. Trasy a fotky urcite uvitam. Mohl bys je poslat na mejl? (mimochodem tvoje fotky na modrym byly klicovy pro rozhodnuti jet do livigna :-)

        0 0
    • BB  

      Pojedu přes kopec od Livigna do Engadinu. Vybíral jsem podle GPS serverů, kde je nejvíc zaznamenaných MTB tracků. Po Gardě jsem Engadin vyhodnotil, jako hodně navštěvovanou MTB destinaci. Tak ti pak dám vědět. Do Livigna taky určitě nakouknu. Moju zadar.

      0 0
      • kryspin  

        kdy tam tak jedes?

        Engadin by mohl mit i tu vyhodu, ze od nej bude existovat bikova specialka, ktera se nam osvedcila v Livignu (singletrail map).

        (moje mojo ted akorat ceka na upgrade kol a snad ho sem i povesim .-)

        0 0
        • BB  

          Jedu tam na týden od 11.7. Dokonce jsem u nás koupil bikovýho průvodce s podrobnými mapami, ale všechny trasy jsou na webu, tak je to možná i zbytečný.

          0 0
        • BB  

          Ještě mi napiš, kterou trasu doporučuješ na jednodenní otestování Livigna. zajedu tam autem a chci něco vyzkoušet, abych pak mohl připravit referenci pro ostatní z naší party. To otestování by nemělo být moc náročné, protože na ten výlet tam dorazím z manželkou :-( . Spíš nádherný výhledy, lehčí terén. To chci asi moc, co ?

          0 0
          • blue  

            vyjeď lanovkou na mottolino a od východu z lanovky směrem doprava se táhne vrstevnicovej trail podél celýho livigna

            http://modrej.info/…mage176.html

            http://modrej.info/…mage179.html

            0 0
          • kryspin  

            my jsme jeli nahoru na carosello 3000 (kopec jako blazen, ale da se jet lanovkou) a pak singl paralelnim udolim. To se celkem dalo a bylo to dost pekny. Jak je to pro manzelku, to ti nepovim, me to prislo fakt pohoda. Z foto.stulc.cz. Sekce Biky->Itálie a Rakousko->Livigno je to prvni cast prvniho dne. Co popisuje Blue je druha cast prvniho dne (my nejeli lanovkou), jen si tu „vrstevnici“ nesmite zkratit cernym snerovacim singlem dolu (viz foto) ale proste pokracovat po houpave vrstevnici az kam to pujde. To je fakt moc pekna a az na asi dve mista zcela jetelna cesta.

            0 0
            • McBlacky  

              ten singl z Carosela moc dámský není.

              já bych jel Alpiselou nahoru, singlík na Giacomo, šotka k chatě Trela /pivko/ singl na sedlo trela, sjezd val pila zpět pod Alpiselu. Lanovka Motolino, singl jak píše Blue až k salaši /sýr, mléko/ singlem podle potoka zleva na konec Livigna a pak po singlíku na pravé straně údolí lesem do centra.

              auto bych nechal u spodní stanice lanovky na Motolino. Na jeden den akorát program dva kopce (Alpisela, Trela) oba jetelný /místy kašparáke a plnej kotel/ až na skalku pod Trelou /3metry neseš/

              0 0
              • blue  

                já bych se toho Carosella zas tak nebál… v nejhoršim by to mělo jít objet po tý šotolině od lanovky, ze který se uhybá na singl…

                a 360kovej výhled z toho nejvyššího brdečku nahoře za to určitě stojí, takovejch tam moc není :-)

                0 0
    • raceman  

      jj přesně tamtudy jsem jel taky… akorát opačně… bydleli jsme ale ve vesničce nad bormiem

      0 0
    • dada  

      hele japa je to tam s lanovkama? je dobry je vyuzvait a nemaj na ne nejakou pausalni nabidku?

      0 0
      • kryspin  

        o pausalni nabidce nevim, my jsme je vyuzili carosello jednou a dvakrat pro priblizeni motollino (oboji jsme i jeli, ale pak jsme si rekli, ze je tam dost zabavnejsich veci nez busit nahoru sirokou sotolinu nebo silnici).  urcite tam maji denni pass a myslim, ze i tydenni, ale myslim, ze plati pouze na motolinu, kde je park. mrkni sem

        0 0
      • MaPa  

        Ano, existovaly nabídky „časových permic“, ale mám pocit že to neplatilo pro celou oblast ale vždy pro jednu konkrétní lanovku – typicky Motolino, protože je tam bike-park. Byl k tomu tuším i systém slev když si od nich půjčíš kolo.

        0 0
    • kryspin  

      trochu to ozivim – nebyl jste nekdo na bikach v Davosu nebo bezprostrednim o­koli?

      0 0
    • Marskatin  

      Vrátil jsem se z Livigna, byli jsme tam na silničkách.  Některé vrcholové trasy jsou ještě pod sněhem, např. hřeben z Carusella. Sjezdy z terenem z Passo Forcola Di Livigno suché sjízdné., rovněž z Passo d´Eira, Foscagno. Z toho Carosellského hřebenu se vrátila pěší část výpravy , že padali zapadali do sněhu. Na Passo del Bernina jsme potkali nějaké české bikery a ti tak říkali že se dost tlačí přes sněhová pole.

      0 0
      • webbot  

        :-( – minuly rok nam pocasi vyslo – byli jsme tam ve stejnem terminu okolo 22.6.2008 – cely tyden jsem chodil v kratasech a jednu noc jsem spal i venku. Teploty byly bezne 22–25˚C. Po snehu na tratich ani pamatky – jen na Carosellu posledni zbytky. A to tyden predtim byla na hrebenech snehova boure.

        viz foto http://picasaweb.google.cz/…/Livigno2008

        0 0
      • McBlacky  

        to mě trošku mrzí protože to vypadá, že výlet na forcela di forcola bude asi špatnej :(

        jiný trasy plánujeme pod 2500 to by mělo jít

         
        0 0
        • teepeex  

          neves nohy:)

          loni nad 2000mnm napadlo behem dvou dnu asi 25cm snehu a za tri dny bylo po nem

          0 0
    • RomanH  

      Toz jsem zpet. Pokud mam porovnat Livigno x Silvaplanu, tak v Silvaplane slo o „pravy biking“, Livigno je jezdivejsi a jednodussi. Pokud nepocitam umele vybudovane cesticky kolem jezera, tak zbyvaji siroke sotolinove cesty k lanovkam a singly tvorene pro pesi, takze se kolo „obcas“ musi prenest. Cesty tam maji takovy charakter, ze hodinu a pul jedes do kopce, ujedes 6–7 km a nastoupas 700metru. Pak zkonci rozumna cesta, vezmes kolo do ruky a na druhou stranu kopce jej dalsi hodinu ci dve snasis (pripad „sjezdu“ na Coaz Hute…) Po cca 40ti km toho mas jak v Livignu po 60–70. Nicmene je vsude krasna priroda, stoji to za to. Odhadem je to na 3–4 dny jezdeni. A trasy od Teepeexe berte z rezervou, pac jej podezrivam, ze tam byl bez kola ci chtel nachytat dalsi :-) Ne, delam si srandu, jen je potreba pocitat s tim, ze obcas je cesta jen jednosmerna a aby se clovek nevracel stejnou cestou, musi kolo nosit. Neni to ani tak sklonem, jako velkymi blavany v uzke ceste – nevejdes se slapatky, stredem,…Doporucuji nekde sehnat oficialni MTB trasy, pac v mape 1:50000 jsou vsechny cesty (od sirokych hladkych sotolin az po uzke kamzici stezky znaceny stejnou prerusovanou carou).

      Fotky k videni jsou na http://romanhfoto.rajce.idnes.cz/…lana_2009_7/

      To McBlacky : skoda, ze to nevyslo, jeste jednou preji brzke uzdraveni.

      0 0
      • kryspin  

        hoho, to zni dost zajimave… docela by me zajimaly podrobnosti, trasy a tak… fotky me pekne nabudily :-). Nemas nahodou gps zaznamy tras, ktere jste jezdili treba se strucnym popisem narocnosti? My jsme se nakonec rozhodli pro Davos a byl to masakr . Davam ted po navratu dohromady nejaky uceleny prehled, trasy a fotky a snad sesmolim i nejaky text. Az to budu mit, urcite sem hodim link.

        0 0
        • RomanH  

          Bohuzel GPS nemam, vychazel jsem z tras od Teepeexe uverejnenych na Bikeroute. Jenze i kdybych je mel, dopadl by jsi jak ja podle Teepeexe, hodne by jsi se nanosil. Pokud si naplanujes nejakej vejlet a budes chtit podrobnosti, muzu Ti k tomu neco popsat. Pripadne, az se trochu zorientuji v praci, tak nad mapou neco popisu…

          0 0
          • kryspin  

            s teepexem jsem jeste nevyjel, i kdyz bych docela rad… treba to fakt jezdi :-)

            popisy tras nebo mapy by byly fakt super…

            0 0
      • Paja  

        Koukam, ze Katka kdyz uz foti, tak radsi nekolik zajistovaku nebo, ze bys byl takovej Narcis a fotila jich radsi nekolik, aby ti to sluselo?-))) Kopecky pekny, snehu na letni biking az moc.

        0 0
        • RomanH  

          jj, Katka foti na jistotu a ja se tim nemel cas probirat, je tam odmaznuta akorat jedna rozmazla krava, co ji fotila na dalku :-)

          Ad snih : Vsak vis, jak mam rad zimu, uz aby to hnusny vedro prestalo a zacal krasny barevny podzim ;-)

          0 0
          • Paja  

            Chapu, prizemni mraziky, snehovy poprasek krupajici pod koly, absolutni ticho…vypravej o tom Brblovi, kterej si furt stezuje, ze zadny leto jeste nezacalo…;) …jesteze mam rad oboji;D

            0 0
      • teepeex  

        napis mi presne, jakych tras se to tyka a ja ti reknu jaky jsi:)

        dik

        0 0
        • RomanH  

          Dostal jsem se k tomu az ted.

          Jednalo se hlavne o cestu z Fuorcla Surlej smerem na Coaz Hute – po cca 1 hodine neseni jsme to vzdali u rozcestniku 2569 a dalsi cca hodinu nesli kousek pod Margun da Alp Ota. Teda ne ze vse se neslo, ale nasednout popojet 10–20 metru a dalsich 10–20 metru prenaset nas bavilo jen chvili. Ale uznavam, jina cesta (krome te, po ktere jsme prijeli) z Fuorcly neni.

          Pak jeste byla cesticka 60 (ve prospech jizdy)/40 od rozvodny na Silvaplanou (Albanatscha) smerem na A.Suvretta – ale my tam byli ihned po silnych bourkach, tak za sucha by ten pomer byl lepsi.

          Kazdopadne to za to vse stalo, diky za inspiraci.

          0 0
          • teepeex  

            no mas pravdu, ze tyhle kousky jsou spis back country pro mentalne silny jedince:)

            proste neco jako bajkalpinismus,

            ale kdyz je hezky, tak je tam nadherne a radeji nez pesky proste tlacim, nebo poponesu kolo

             
            0 0
      • Jaroslávek  

        Brrr, to je sněhu. Tož vitaj do klubu narcisů.-))

        0 0
    • kryspin  

      Diky vsem za ruzne rady, nakonec jsme se po velkem rozhodli pro Davos. Bylo to dobry, tak ze kdyby nekoho zajimalo vice informaci, tak fotky, trasy, ktere jsme jeli a popisy jsou tady (kazdy den pekne zvlast).

      0 0
      • teepeex  

        hmm, uplna parada,

        vypada to na pomerne technicky i fyzicky narocnejsi pojezdeni

        prima slovni doprovod i fotky

        trasy ve formatu pro gps tam nemas zamerne?

        cus

        0 0
        • kryspin  

          jojo, jak pises, technicky i fyzicky pomerne narocny :-)

          trasy v GPS tam prave zamerne jsou, jsou vzdy az na konci kazdeho dne ve formatu GPX spolecne s vyskovym profilem.

          0 0
      • Bumerangista  

        Musím potvrdit, že Švýcarsko je na MTB dobrá volba.

        Docela se snaží tam značit smysluplné věci, ne jen asfalt a panel, jako u nás. Mají skvělou podrobnou mapu, a že to, co je tam čárkované, opravdu je čárkované, a ne jako u nás, kde jde jetelné skoro všechno.

        Po té, co jsem si hodil 100m na Evropském mistroství v bumerangu, dal jsem švih na nejbližší krpál Rochers de Naye a fakt spokojenost. Na rozdíl od Krkonoš se na tebe početní turisté usmívají, i na úsecích, kde je bez pochyb, že to není sjízdné. Doporučuji tento švih kromě výstupu na Rochers de Naye z Col de Chaude (viz profil), pokud není člověk blázen jako já… je to dost tlačení. Naopak od jezera do Vers Cort vede značená trasa, která je perfektní (já jsem tedy v jeden moment zapomněl uhnout a musel to vystoupat znovu).

        Šýcarskem mimo to vede dálková značená trasa MTB č.1 – Scuol – Aigle, která se podle mne dá dát za 7 dnů, ale je potřeba zorganizovat převoz bagáže. Bavil jsem se o tom s bikery v horách a byli nadšeni. Já jsem v podstatě jel posledních 30km a jestli je to tak celou dobu, tak je to moc pěkné: náročné singly, různorodé povrchy, stojky jak sviň, padáky jako Staňkovka, co hrdlo ráčí. Občas je potřeba sjet nějakou skalku (na to tedy nemám) a dávat obecně bacha, přeci jenom tam člověk může ztratit pár desítek výškových v pár vteřinách.

        A poslední věc: Švýcaři na nejvyšší vrcholy vedou vlaky-zubačky, aby tam mohli vozit kuchaře do jejich horských jídelen. To jsem dost zíral.

        0 0
        • teepeex  

          Vasku ta mapa je naprosto skvela, diky, vubec jsem o ni nemel paru

          0 0
          • ploca  

            zdrávas všechny Livigno fans. Jen krátce za sebe, Livigno sme dali v roce 2007 http://plocabike.rajce.idnes.cz/…7_LIvignoo/a bylo to super poježdění, vo tom žádná. 

            Letos jsem na doporučení za­bikoval  Bormio a okolí a určitě doporučuju, páč tohle bylo ještě lepší… resp. nejlepší bike v mym životě, jezdíš vysoko, super dlouhý traily dolů…very very good..pokud by někdo chtěl trasy,rád pošlu.. more pikčrs:http://plocabike.rajce.idnes.cz/…ansalp_2009/ 

            jinak v diskuzi hore super tipy, díkys všem, kurňa je ještě takovejch míst, kam je třeba jet, a tak máo dovči..:-)) zdárec z drsnýho aussigu

            0 0
            • RomanH  

              Ahojky, ja bych mel urcite zajem. V Livignu jsem byl v roce 2008, do Bormia se chystam pristi rok. Diky moc.

              0 0
            • kryspin  

              jasne, trasy me dost zajimaji, poslal bys je prosim na mail?

              0 0
            • lidumil  

              I mě, prosím, díky. Po letošku v Livignu zvažujeme příští rok.

              0 0
            • blue  

              passo zebru jste dali? je to na některý z fotek?

              0 0
              • ploca  

                byl jsem tam letos solo, páč aussig biko grupa se nák rozpadá /děti, rachota a tak/. Jinak jasan passo zebro proběhlo, o tom žádná, kurňa na kole do 3000 je ultra zážitek..:-)http://plocabike.rajce.idnes.cz/…ansalp_2009/#…

                0 0
                • blue  

                  my ho vloni nestihli kvůli času, vyjeli jsme akorát nahoru k tomu zámečku rifugio del forni ze st. catariny valfurvy

                  0 0
    • gallardo  

      ozivim, zkouskovy, takze cas naplanovat neco na leto

      objevil nekdo nejakou dalsi zajimavou oblast?

      Zasebou mame Livigno/Bormio, Engadin/Silvaplana, a pak traily(rozhodne ne vsechny) na trase z Chamonix do Zermattu. Hledame neco podobnyho, klidne narocnejsi traily, ale zas abychom nemuseli do kopcu nosit kola furt na zadech

      0 0
      • Jenda  

        Ticino, kolem Lugana a Bellinzony se da slusne pojezdit. Za dva roky to tu mam uz trochu projety tak ti muzu dat tipy. Akorat nevyhoda je ze prakticky pokazdy se musis nekam priblizit autem.

        0 0
        • gallardo  

          Super, kazdej tip uvitam :) a kamos ma dodavku, takze s tim problem neni. Dokazes ty trasy srovnat treba s Livignem? Narocnejsi?

          0 0
          • Jenda  

            tak dolu je to vetsinou narocnejsi, problem je za nahoru je to v podstate vzdy po silnici, max siroka satolinka

            0 0
        • kryspin  

          pokud mas nejake tipy, muzu te o ne poprosit? docela by me to zajimalo. My tam byli loni najare. Nebylo to spatny, ale treba jsme neco zasadniho vynechali..

          0 0
    • gallardo  

      Nema prosim nekdo Swiss singletrail mapu Zermatt/Saas Fee nebo Davosu? stacilo by vyfotit fotakem. Na netu je map hodne, ale zadna neni tak dobra jako swiss singletrail…

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.