• jase

    Nejel jste v poslední době někdo vlakem s kolem do Rakouska? Chceme s dětma projet Alpe Adria, ale jako největší oříšek se zdá dostat se s kolama do Salzburku. Je lepší kupovat jízdenku u nás ( četla jsem, že je problém s místenkou pro kolo), nebo raději dojet na hranice a až pak koupit tu Rakouskou regionální pro 2–5 osob? Zkoušela jsem naši rodinu ( 2 dosp. + 2 děti) zadat sem https://tickets.oebb.at/en/ticket/offer, ale pořád mi to píše, že to nelze, že je to pro 2–5 osob…tak já nevím- kolik je 4?

    Už jsme i uvažovali, že tam prostě dojedeme autem, ale zase kde ho tam 14 dní nechat …navíc se chceme vracet jinou cestou a skončit v Linci…Máte s rakouskými dráhami někdo aktuální zkušenosti? Děkuji za každou radu.

    0 0
    • oddie  

      Já jsem to teda měl vymyšlený po svých už od Lipna, z Nového údolí po cyklotrasách do Salzburgu a dál Alpe Adria, ale ještě jsem to nerealizoval.

      0 0
    • Qulck  

      Jel jsem to na konci června a nebyl problém koupit jízdenku až do Salzburgu pro tři na pokladně ČD. Pravda, kupoval jsem je s předstihem, protože do railjetu se vleze jen pět kol a bez rezervace může být problém, i když na cestě zpět z Udine do Vídně se průvodčí smiloval nad dalšími třemi borci, co rezervaci neměli.

      0 0
      • jase  

        My ten odjezd chceme trochu přizpůsobit počasí, takže na kupování v předstihu to moc není

        0 0
      • jase  

        A jak je to s jízdenkou z Udine? Tu jsme teda neplánovali využít, ale případ, že by nám děti už nechtěly šlapat zpátky…

        0 0
        • Qulck  

          Kupoval jsem ji na webu rakouských drah. Vlak nebyl rozhodně plný, ale míst pro kola je málo a oficiálně se do něj bez rezervace nesmí. Může být průvodčí v pohodě, ale taky ne. Místa na další kola je tam vážně málo. Ale asi by to šlo dojet nějakými lokalkami, tam to neřeší. My měli málo času, tak jsme potřebovali co nejjednodušší spojení.

          0 0
          • oddie  

            A na „normální“ zavazadla tam je místa dost? Já si svoje kolo ani nemusím podávat jako kolo, sbalím ho do velké tašky (26" skládačka), a dětská kola bych asi taky uměl rozebrat na poměrně malé kusy…

            0 0
            • Qulck  

              Jinak je místa poměrně dost, jednak nad hlavou a pak jsou tam takové police na kufry, ale asi to bude o domluvě s personálem, aby neměli kecy, že jsou to kola, byť rozebraná, a kola patří na háky. A hlavně cestující s kolem musí mít rezervaci pro kolo i pro sebe, což myslím platí i u nás, že ke každému háku na kolo patří jedna konkrétní sedačka. Taky mě překvapilo, jak je docela komplikovaný jezdit s kolem v EC a podobných vlacích.

              0 0
    • Pavel  

      Jeli jsme v roce 2015 i s kolama, konkrétně trasu Břeclav-Vídeň-Villach (rychlík do Vídně, z Vídně do Villachu RailJetem).

      A taky ještě v r. 2016 lyžovat, pochopitelně bez kol:-).

      Uvedené ceny byly platné v r. 2015, resp. 2016.

      Místenky na kola lze v mezinárodní pokladně ČD koupit i BEZ jízdenky. Cena vč. místa (tj. místo + kolo) je 3 EUR per vlak a osobokolokus (FAHRRAD+SITZPL).

      Lze tam i koupit MEZINÁRODNÍ jízdenku na kolo, cena 10 EUR, jízdenka platí 14 dní. Jízdenka je na konkrétní jméno a adresu (nutno předložit občanku/ID), má dvě části, jedna se upevní na kolo. Dle informace pracovníka, lze koupit až/i ve vlaku.

      Včasná jízdenka Evropa je vázána na PRVNÍ konkrétní vlak (pro nás R101 do Vídně odj. 08:56 z BV; cena 14 EUR), dál se dá už na trase použít libovolný vlak. Pokud se koupí na „pokladně“ ČD, platí se příplatek 50,– Kč (nakoupenou na e-shopu lze vytisknout „doma“ bez poplatku). Jízdenku nelze vrátit ani vyměnit.

      Všechny ceny jsou v EUR a jsou na Kč přepočítány aktuálním kurzem.

      Včasnou jízdenku Evropa lze koupit i na zpáteční spoj, opět je vázána na první konkrétní vlak, na kterou je koupena.

      A všechny ty jízdenky a rezervace jsou osvobozeny od DPH (§70). :)

      0 0
      • jase  

        Chápu to správně, že na netu koupit jízdenku pro osoby a pak na na pokladně jízdenku pro kola a na každý vlak místenku pro kola?

        0 0
        • Pavel  

          Ano. Ale raději bych nejdříve koupil ty místenky pro kola a pak teprve podle toho, jestli místa pro kola jsou, koupil ty jízdenky, protože jízdenky jsou nevratné. Teda myslím ty „Včasná Evropa“.

          0 0
          • jase  

            Jasně, díky, to by mě nenapadlo… a ještě se optám- „včasná Evropa“ se musí koupit nejpozději kolik dní předem? Chtěla bych aspoň trochu znát předpověď počasí…tak jestli třeba 3 dny předem je pořád ještě „včasná“ :)

            0 0
            • Pavel  

              Jak moc včasně ta včasná musí být, to nevím, já to kupoval měsíc+ dopředu. Otázka je, jestli ještě nějaké jsou, počet je skoro určitě omezen. A taky hlavně záleží, v kolik se u ČR vyjede, těch 14 EUR bylo jen na některé vlaky (z ČR). Chce si to na e-shopu ČD s tím pohrát…

              https://www.cd.cz/…enky/-26791/

              Takže už vím, 1 den (u jízdenek pro 2. třídu).

              0 0
              • jase  

                Super, to zní dobře…akorát mi to přijde strašně zamotaný s těma jízdenkama a místenkama pro kola…ještě je verze, že tam dojedema autem a někde ho tam necháme stát…to jsem původně nechtěla, ale čím dál víc se té myšlence přikláním

                0 0
                • Pavel  

                  Ve dvou lidech se už pomalu vyplatí auto, od tří a víc jednoznačně. My jeli vlakem s kolem hlavně proto, že zpátky jsme se vracelo po ose.

                  A na to lyžování to vyšlo (ve dvou) +/- stejně jako autem (zejména to „prodražil“ taxik z nádru na hotel, ale jinak to nešlo). Jen se člověk nemusel 6–8 hodin ***** za volantem. A jeli jsme to hotelu s polopenzí, takže jsme toho sebou moc netahali ;-)

                  0 0
                  • jase  

                    Levnější to auto bude, já se jen bojím toho, že tam to auto bude někde 14 dní stát

                    0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.