• kassar007

    Zdravím,

    mám dotaz ohledně pružiny do své Marzocchi 66 RC2 ETA. Potřeboval bych tvrdší pružinu. V současné době je osazena modrá pružina v pravé noze – délka cca 260mm, tl. drátu 2,7mm. Jelikož na mých 95kg je to poněkud málo tak sháním adekvátní pružinu (nevyhovuje mi chod vzduch a měkká pružina). Jde o to, že u výhradního dovozce mají pouze střední pružinu a to je podle mě na mojí váhu málo (dále ani nejsem schopen zjistit jaká tvrdost je adekvátní mojí hmotnosti). Máte někdo zkušenost jakou pružinu na mojí váhu použít? Jde použít třeba pružina z Marzocchi 888 a zakrátit ji na požadovanou délku (u dovozce mají na výběr pružin na 888 více druhů resp. kompletní paletu tvrdostí). Další otázkou je pokud bude mít jiné vinutí jak moc mi to ovlivní při stejné tloušťce drátu tvrdost – je na to nějaký přepočet nebo vzorec? (nepotřebuji odpovědi typu – méně vinutí větší tvrdost J )

     

    Pokud někdo máte třeba zbytečnou pružinu nebo by jste chtěli třeba měkčí, ….. tak buďto odkoupím nebo rád vyměním.

     

    Díky

    0 0
    • kassar007  

      hmm nějak se to nesnáší s kopírováním z wordu a nebo jsem nemehlo :-(

      0 0
    • kassar007  

      NIKDO NIC??? Ze by dalsi muj dred kde mi nikdo neodpovedel???

      0 0
    • drtyc  

      hele tohle by me taky zajimalo. jestli nekdo prosim nema prehled do kolika vahy je jeste rozumne mit odpruzene kolo a jaky je pak vyber z tuhosti pruzeni?

      dela se neco na 130 kg nebo kde je tak strop tech pruzin?

      0 0
      • dancing dog  

        No, taky jsem těžká váha a je to 1 z důvodů, proč preferuju vzduchovky, nemusíš řešit pružinu a nafoukneš, jak je potřeba nebo jak Ti to vyhovuje. Výhoda zvláště u kolísání váhy, což je právě můj případ…Co se pružin týče, myslim, že od nějakejch 85–90/95? kg je už jen jedna tuhost pružiny, alespoň u RS…u Marz. by se to asi taky dalo na netu někde zjistit, ne, kassare007?

        Takže podle mě smysl odpružená vidle určitě má, ale třeba zvolit vhodnou vidli, na 130 kg bych to už viděl na nějakou vzduchovou freeride, DH vidli s třeba sníženým zdvihem a určo pevnou osou, pokud je to na kotouče…

        0 0
        • kassar007  

          Prave ze na netu nikde tyto udaje nenajdes. To ze nekdo napise do popisu mekka, stredni tvrda je sisce pekne, ale pokud nemas aspon uvedeno na kolik to je cca kilo tak je to bez sance. Net jsem prosmejdil jak jsem mohl i cizi servery s vyhradnimi dovozci velkeho M. a nic kloudneho jsem se nedozvedel. Tudiz mi nezbyva nez cekat jestli nekdo treba nejezdil nejakou jinou tvrdost pruziny nez zakladni dodani ve vidlici a to mekke. Treba jestli zde nekdo trochu rozumi pruzinam a je mi schopne rici jaky je rozdil v prubehu s nabyvajici tloustkou dratu, da se to aspon ramcove empiricky odhadnout.

           

          Tot vse

          0 0
    • kassar007  

      Ze by osazenstvo BF nevedelo? Nebo ze by to byl dalsi muj vadny dred kde mi nidko neodpovi? :-(

      0 0
    • jonti  

      Ono je dost tazke povedat na aku hmotnost aku pruzinu, ja som napriklad prehodil vidlicu medzi ramom kellys a superior, na supe je o nieco hmotnosti viac na zadku, menej na predku, a na rovnaku citlivost fukam asi o 20% menej. Takze ak by sa jednalo o pruziny, tak by to bola hned ine pruzina.

      Na ten technicky dotaz bude snad odpovedat nejaky strojar, ja si to uz zo strednej z fyziky nepamatam, mozno sme to ani nemali :)

      Inak co sa tyka orig. pruziny doporucujem proste zobrat o stupen tvrdsiu nez mas, a uvidis ci bude ok. Neorig. pruziny velmi nedoporucujem, do vidlice casto bezne pruziny kvalitou nestacia :( a po dost kratkej dobe sa trvalo deformuju.

      0 0
      • kassar007  

        Tuto zkusenost jiz bohuzel mam :-(. Ted nedavno jsem mel vidli u Milana1 a poladil ji do dosti slusne podoby po predchozim neodbornem zasahu, ale proste ta pruzina je nutnost. Mohl bych objednat na pokus o stupen tvrdsi pruzinu, ale dodaci lhuta je cca 2 az 3 mesice a stoji asi 800,– a jestli nebude sedet tak dalsi cas a penize ........ proto jsem se chtel zeptat jestli nekdo jiz neresil tento problem a jak uspesne.

        0 0
        • milan1  

          Je myslím celkem dobře vidět, že nikdo nic neví ale jen se objeví thread o vidlicích, kde se něco probírá, tak nastoupí klaka chytrých a nejchytřejších a už se začne předvádět ve znalostech a obviňování.

          Řešení je, nebo by spíše bylo celkem jednoduché.

          Je to onen graf charakteristiky pružiny a to, co prosazju, jako jeho domácí změření včetně metodiky.

          Mnozí si myslí, jaký že to mám asi zájem a že to je hlavně pro mne. Omyl, je to pro každého a chce to jediné, aby taky trochu více lidí přiložilo ruku k dílu.

          Thread o měření a výsledcích tady byl a kdyby se v něm objevilo jenom několik měření uvedené vidlice ukázalo by to jednoznačně výsledky, které by teď pro kassara velmi důležité.

          Kdo si myslí, že tohle měření by přineslo něco pro mne a proto za to bojuju, je na omylu, Vy si zde vytvoříte a nebo spíš nevytvoříte databázi, která zobrazí hodnoty. Hodnoty, které jsou opravdu důležité a jinde nedostupné, jak je dostatečně zde vidět.

          Když potom někdo chce rozhodovat a objednávat potom pružinu, v žádném případě se neobrátí na mne, nejsem dovozcem, takže tolik zase pro ty chytré, kteří mě jistě obviní, že to je reklama. Ne tohle je jenom povzdech a ukázka, jak ti, kdo nechápou rozvrtávají něco, co pomáhá.

          0 0
          • kassar007  

            Zdravim Milane1. Prozkoumaval jsem moznosti pruzin a mam nekolik typu, ale dokud se nedostanu do Plzne, abych vse zjistil osobne u vyhradniho dovozce tak s tim nepohnu. Az budu vedet vice ozvu se. A dekuji aspon za nejakou reakci.

            0 0
            • milan1  

              Já myslím, že spolu máme vypovídáno a ujasněno dost a stav, který nastal jsem u tvé vidlice předpokládal už dopředu, tedy stav s dostupností pružin myslím.

              Stav zde, jsi poznal následně.

              Ono opravdu kdyby si jenom dva, tři lidé dali práci a dodali podklady o několika pružinách, tak ty už si obrázek dokážeš udělat sám a rozhodování by ti to ulehčilo.

              Dobře víš, že dávám přednost originál pružinám a náhrady dopředu ohlašuju i s jejich možnostmi.

              0 0
              • kassar007  

                Ano to vim, ale rikal jsem si jestli to nahodou nekdo z mistnich nema uz vyzkouseno. Jak je videt nema. Dalsi diskuze asi neni treba. Zajedu do Plzne kde se asi nic dalsiho nedozvim a proste to risknu a bude to pokus omyl no :-(

                0 0
    •  

      666er for ever!

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.