• Medi

    Zvažuji pořízení nášlapů, ale nášlapy a boty stojí cca. 3000 kč. Je v jízdě nějaký zásadní rozdíl? Po silnici takřka nejezdím. Tož co si myslíte?

    0 0
    • wroum  

      jakej je rozdil? velkej. predstav si ze mas lyze s bezpecnostnim vazanim a lyze kde mas boty prilepeny nfest. co je bezpecnejsi? klipsny musej bejt utazeny aby fungovaly = nebezpecny pri padu. SPD je uplne jina liga. jestli nechces SPD, kup si kvalitni platformy s velkejma pinama. na klipsny zapomen.

      0 0
      • Medi  

        Moc se ještě neorientuju ve výrazech. Co je to SPD a Pin. Jaké platformy? Zkus to po lopatě. Dík

        0 0
        • wroum  

          SPD – system naslapu od Shimana (nejrozsirenejsi) platformy – siroky pedaly bez upinaciho mechanizmu pin – takovej cudlik na pedalu proti zklouznuti boty, byvaj vymenny a asi tak kolem 10pinu na kazde strane pedalu.

          0 0
          • wroum  

            tady mas treba platformy s pinama.

            http://www.supereshop.cz/…_product.php?…

            0 0
          • J.A.V.  

            Jen bych doplnil že SPD je takovej obecnej název pro všechny nášlapné systémy tedy i třeba TIME či EggBeater.

            Jinak souhlas a už mockrát opakované, buď nášlapy, nebo velké platformy. Klipsny jsou do terénu dobré akorát tak na zabití (na silnici eště možná).

            0 0
            • Siddha  

              s tim bych nesouhlasil to je dost zavadejici, a snad ne moc rozsireny. tu v Brne vetsinou chapeme naslapy jako pojem pro naslapy, SPD je SPD a TIME je TIME atp.

              0 0
              • homat  

                Třeba tím SPD myslel Shimano Pedaling Dynamics, to je docela dobrej obecnej název pro pedály a asi ani nebude patentovanej :-)

                0 0
          • Medi  

            Bez upnuté nohy bych jet nemohl, zkoušel jsem to teď na novém kole a stalo to za nic. Jenom si pokažde nechci dávat tretry, jezdím třeba se synem do parku, viděl jsem nějaké nášlapy, které měly z druhé strany platformu.

            0 0
            • wroum  

              na Xc kole mam jednostranne naslapy a mohu vrele NEdoporucit. kdyz uz tak si kup oboustrany naslapy s ohradkou (sou ale drazsi). da se na nich jezdit i v normalnich botech. jinak na Fr kole mam platformy a je to super. zezacatku sem se toho bal, ale ted bych tam SPD asi uz nedal.

              jinak na XC sou urcite lepsi spd nez platformy

              0 0
              • martt  

                na mojom biku som zlikvidoval jednu stranu pedalu a odsrouboval ten mechanizmus prec. Tym vzniklo cosi ako ten polovicny pedal. A mozem povedat, ze je to blbost, lepsi je obojstranny.

                Kupil som si PDM424 to je ten obojstranny SPD pedal s ohradkou ale nezda sa mi, ze by sa na tom dalo jazdit (teda pohodlne jazdit) aj v normalnych botach. Ten SPD mechanizmus dost vycnieva z roviny pedala.

                0 0
                • Medi  

                  Jsou prej i nějaké zašlapovcí.

                  0 0
                • Pá-dlista1  

                  Takhle ohradka se zdaleka nevyrovna normalnim platformam ani rozmerove natoz drzenim nohy a ten mechanismus tam trochu prekazi i kdyz se sklopi. Ale pro medi-ho je to dostatecne reseni na vylet do parku (mozna). Kazdopadne lepsi nez jednostrane pedaly.

                  0 0
            • mastihuba  

              Se synem do parku dojedeš i bez ohrádky v obyčejných botech. Dá se jezdit na oboustraných nášlapech i v pantoflách nebo v pohorách.

              0 0
              • dave lister  

                se synem do parku asi jo, ale jet tak treba i jenom pet kilometru je docela vopruz…

                jinak naslapy vrele doporucuju. i kdyz taky obcas nevystoupim a lehnu. a prekvapive se to nestava v krizovkach v terenu, ale kdyz delam picoviny v temer nulovy rychlosti.

                0 0
                • mastihuba  

                  Já to spletl. Proti ohrádce na oboustraných nášlapech nic nemám, ale jednostraný nášlapy jsou dle mýho stejně polovičatá věc jako trekingový kolo.

                  0 0
                  • HoralFanda  

                    Taková blbost to zase není. Mám jednostranné SPD, jezdím skoro pořád našláplý, ale při delších trasách (nad 150km) mě třeba začne trošku bolet v koleni, tak se na hodinku vycvaknu, změním trošku polohu nohy a potom se zase cvaknu a v pohodě.

                    0 0
                    • mastihuba  

                      tak takový problémy naštěstí nemám. V každým případě upřednostňuji výhody oboustraných nášlapů.
                      Jak často takový štreky na MTB jezdíš? Nemáš blbě nastavený kufry? posed?

                      0 0
            • Krutor  

              To sem vyřešil. Původně jsem si koupil turistický tretry (navíc semišový – SIDI), takže už jsou hezky roztažený.:-) Takže ty sem si nechal na turistiku i s původníma kuframa, který už taky mají trochu vůli. Na vyjížďky typu rodinka nebo dokonce více rodin (čemuž se občas v rámci plnění povinností správného manžela a tatíka nevyhnu) to stačí, je to pohodlný. Na švihy sem si koupil pevnější tretry.

              0 0
            • Eila  

              i na klasicky SPD shimana jsem mela ohradku, takze zustal oboustrany naslap plus z obou stran fungujici ohradka..

              0 0
    • blue  

      zasadni rozdil je v bezpecnosti pri padu, tady klipsny jednoznacne prohravaj… investici do naslapu a treter rozhodne nepovazuju za zbytecnou

      0 0
      • Lister  

        Jak u koho. Já jsem jezdil s klipsnamy asi 12 let a nášlapy mám druhý rok. Ze začátku to bylo peklo. Několikrát jsem klasicky nevystoupil. Jestě teď mám občas problém. Když na to myslím tak je to v pohodě, ale v krizovkách automaticky tahám nohou dozadu a ******* je nasvětě. Terény , které jsem předtím dával v pohodě, teď většinou nesjedu, protože mám strach, že nevyšlápnu. Oproti loňskému roku je to ale tak o 500% lepší, takže až si zvyknu tak to bode asi v pohodě. Do kopce ale okamžitá výhoda. Dá se toho vyjed mnohem víc. Prostě ta síla kterou se tahá za pedály vzhůru je hodně znát.

        0 0
        • blue  

          no jo, to co ty popisujes za problemy, to nejsou zadny problemy s bezpecnosti SPDcek :-) to je jen tvuj psychickej blok :-)

          0 0
          • Lister  

            Já jse netvrdil že spd jsou nebezpešný jen to, že než si na to zvykneš, tak to může být problém. Prostě zafixované motorické stereotypy se hodně blbě odnaučují. To máš stejný jako když se někdo naučí blbě lyžovat a už se toho nikdy v životě nezbaví. Pokud někdo začne jezdit hned spd tak problém mít nebude.

            0 0
        • Krutor  

          Tos mně připomněl můj pěknej trapas: sem takhle vyjel před 6 rokama poprvý na kole s SPDčkama. Dojel sem před barák, u pískoviště mladý mamky s capartama, já fráha jsem zaflekoval – a taky tahal nohu dozadu jako z klipsen! Krásně sem se před těma dámama složil na chodník :-)

          0 0
          • mlyny  

            Já jsem zezačátku zouvala botu. Měla jsem tretry na suchej zip, tak to šlo v pohodě. Akorát ponožky jsem měla furt jak prase. :-)

            0 0
            • pos3k  

              :-))))

              0 0
            • Dan  

              Tenhle trik jsem musel použít při prvním vystupování během návyku, dneska už je to dobrý a bez SPD už nejezdím ani ve sněhu na Nový rok na Jěštěd

              0 0
          • deardeer  

            :-)) Stalo se mi něco podobnýho, ale naštěstí nikdo kolem… Za celou cestu všechno v pohodě, pak přijedu před barák, stojim, chci vycvaknout pravou nohu – to se mi podaří, ale najednou jsem se naklonil na levou stranu a levá noha stále zůstala v pedálu… Tak jsem lehnul na bok a ejhle, povolila i levá :-))

            SPD mám od minulého týdne a asi jde vážně jen o zvyk…

            0 0
            • j-c  

              Loni jsem zainvestoval do SPDcek a taky mam nekolik podobnych zazitku, kdy jsem si ustlal na zemi.. Doufam, ze letos to bude lepsi:)

              0 0
              • Smazaný účet  

                Já loni koupil SPD a vyjel jsem do lesa. když jsem ve výjezdu prohrábnul zadnim, tak jsem hodil bok… Pak už se mi to víckrát nestalo bo si dávám dobrý pozor :o)))

                0 0
                • Vymi  

                  myslim ze si davat pozor je dobre ale stejne sem tam to nestihnes… jako ja a tak… chytani o stromy a tak… nekdy docela prdel.. .-)

                  0 0
                • deardeer  

                  Taky si radši dávám větší pozor. Hlavně na silnici (pozemní komunikaci) to někdy nemusí dopadnout dobře… Radši už vycvakávám dopředu, a pak už jen dojíždím v mírném náklonu a kdyžtak znova nacvaknu a jedu. Jinak při problémech v jízdě do kopce vycvakávám už při mírném náklonu. Mám se tak trochu rád… :-))

                  0 0
                  • Vymi  

                    taky se mam rad… nejsem maniak… :-) jinak taky kdyz vim ze budu zastavovat automaticky vyhodim nohu z SPD… no ale jednou jsem se prevazil… trochu jsem blbnul a sup na druhou stranu… a uz jsem se valel na zemi… :-)))

                    0 0
                • goofy  

                  Da se naucit fshechno… Ja se uz napriklad naucil vycvakavat i pri prepadavani u manualu… Prste clovek pada, a jenom cukne nohou, a kolo uz si muze klidne pokracovat, kde chce… :o)

                  0 0
                • Smazaný účet  

                  Tak jsem to málem zakřiknul. Včera jsem zastavil na křižovatce, že jako masér udržim tu chvilku než přejedou auta rovnováhu no a když jsem se začal tak trochu naklánět, chtěl jsem to vzdát, ale nějak mi ta noha nešla ven :o)) Nakonec se zadřilo a byl z toho akorát menší trapas jinak v pohodě :o)

                  0 0
          • robero  

            no me se neco podobnyho stalo, kdyz jsem si koupil MTB a prechazel ze silnicky (look) na SPD, ktery maj trosku vetsi vuli… Patu jsem sice vyhnul, ale ne dostatecne… Parkrat jsem si pekne ustlal v koprivach, ale po par hodinach v sedle jsem si na to zvykl a ted mezi tema systemama nevidim skoro rozdil!

            0 0
    • tchurillo  

      prave ked jazdis offroad, nehorazne sa ti zvysi bezpecnost. O tom tu uz niekto pisal.

      Osobne mam aj taky postreh, ze klipsne sa mi pri castom vystupovani/nas­tupovani casto pretacali, suchali o zem, alebo pevne drzali/alebo sa dobre nastupovalo… – proste furt otrava. Pri SPD stacil 1–2 vyjazdy a „klikanie“ je uplne automaticke, dokonca lepsie cvakam po pamati a na nohu sa nepozeram. :-) Komfortik a bezpecnost, jednoznacne.

      0 0
      • Medi  

        S tím vlečením po zemi máš pravdu. Konfortní to moc není a utahování je taky sem tam o pád.

        0 0
    • mn  

      Letos jsem si pořídil první nášlapy (šlehače- byly na kole) a jsem spokojenej. Nacvaknutí i v blátě je bezproblémový a vystupování taky. Můžu jen doporučit.

      0 0
    • kubrt  

      Letos jsme SPD s kamosem taky nahodili a libujeme si jaka je to parada a ze je to nejlepsi investice do kola za posledni dobu. Rozhodne je to prinos pro jizdu. Ver zkusenejsim zde na foru, ja se taky zaridil podle rad (Shi SPD 520) a max. spokojenost.

      0 0
    • femal  

      ns rozdil od Wrouma muzu jednostranne naslapy kombinovane s „platformou“ rozhodne DOPORUCIT… na dojezd do hospody a pak zpatky jsou SPD malinko neprakticke. To kombo od Shimana funguje perfektne.

      0 0
      • wroum  

        na jednostrany se mnohem hur nalejza (v technickych sjezdech a vyjezdech se vycvaknes ale uz nenacvaknes narozdil od oboustranych). na spd s ohradkou se naleze uplne jednoduse a jizda v normalnich botach je uplne v pohode (na kratsi vzdalenosti)

        0 0
        • femal  

          ty s ohradkou jsem nezkousel. slysel jsem ze to vypadava… s tim nalejzanim mas recht, ale zas to nemusis menit kdyz jedes do ty hospody. anebo musis mit druhy kolo… to ja zatim nemam.

          0 0
        • duk  

          Ja sem si ty SPD pedály s ohrádkami zkoušel na kamarádově kole ale kvůli výšce vzorku na tretře se mi nepodařilo nacvaknout, i on říkal že se nacvakávaj hůř než ty bez ohrádky a podle mě je blbost si kvůli ježdění do parku kupovat jednostranný pedály který sou v terénu prakticky nepoužitelný. Já bych si bejt tebou koupil normální oboustranný vždy? třeba shimano PD M520 seženeš za 1000Kč, tak nevim proč řešíš cenu investice do kvalitních treter a pedálů se ti určitě vyplatí.

          0 0
          • Pá-dlista1  

            To je zalezitost konkretni kombinace a kufr se da podlozit v nejhorsim. Me se nastupuje ulpne stejne.

            0 0
    • Vojtos  

      Když už jsme u toho uvažuju tak o nášlapech jenom nevim jestli klasiku nebo jednostranné (existuje něco takového?) koukal sem totiž, že mám na platformě cosi jako nějakou přípravu na přidělání asi jednostranejch SPD (jestli to dobře chábu) což by mě asi vyhovolo abych moh využít jak SPD když nebudu chtít třeba nazouvat boty na SPD na nějakou krátkou pojížďku.

      0 0
      • femal  

        existuji jednostranne od Shimana, cislo nevim. je to super.

        0 0
    • Martin  

      Některý lidi od SPDeček odrazuje strach, že budou padat nevyndaj nohu. Tenhle problém se zbytečně démonizuje. Kup si je, nešetři moc na tretrách a za pár jízd se budeš divit, jak si moh o něčem takovém vůbec přemýšlet.

      0 0
      • McBlacky  

        přesně tak, nikdy se mi nestalo, že bych si ublížil pri smotání víc díky spd, ani si toho nevšimneš :-)

        0 0
      • K2  

        Jediný problém s SPD jsem měl, když jsem se na kole učil nějaké trialové věci a pak se snažil rychle vystoupit v trochu nepřirozené poloze a ono to nešlo – např jízda po zadním a následný kotoul vzad i s kolem – nic se nestalo. Trial se hold na SPD a v klipsnách nejezdí.

        0 0
    • Medi  

      Dík za rady půjdu asi do SPD s ohrádkou.

      0 0
      • Volf  

        No s tou ohrádkou si to ještě rozmysli, protože jak si zvykneš na nášlapy, tak v obyčejnejch botách na kolo stejně nepolezeš, no a pokud to chceš jen na kousek, tak se fakt dá jet bez ohrádky.

        0 0
        • McBlacky  

          taky bych nedělal kompromisy, osobně jsem jel párkrát na S505 a A03 comp bez treter a je to v pohodě, dá se na tom i těch 10km, jen je to trochu nestabilnější v těžším terénu, to ale v tomhle případě je stejně offtopic řešit, protože šlo jen o občasný přesun

          0 0
          • Medi  

            Víc než 10 km bez treter neplánuju. Vsetín je malé město.

            0 0
            • WSH  

              Rozhodne chod do tych SPD s ohradkou. Napriklad v zime, ked si das nieco ine, lebo v tretrach bude kosa, su ohradky uplne perfektne. Dokonca trochu chrania pedal pred kamenmi. A tych par gramov co vazia navyse nestoji za rec.

              0 0
          • blue  

            osobne bych SPD s ohradkou vubec nezavrhoval… ted jezdim asi mesic na platformach s pinama a po jednom prehozeni zpet na SPD zacinam premyslet prave o kompromisu, totiz o SPD s ohradkou… operna plocha platformovejch pedalu je tak uzasna a tak rychle si na to clovek zvykne, ze sem se pak tu jednu jizdu na klasickej SPD citil dost divne a nejiste, bohuzel maj platformy nevyhodu v tom, ze se s nima mnohem hur jezdi do prudkejch technickejch vyjezdu…

            0 0
            • McBlacky  

              jasně, ale on to myslel na pojezdy po městě bez treter. Je mi jasný, že až ty si pořídíš platformy se zámkem tak budeš jezdit i kolmý skály :-))

              0 0
        • Medi  

          Musím to testnout bez treter a uvidím.

          0 0
          • tjuren  

            Neni co řešit.Jednoznačně nášlapy. Pro začátečníka ještě jednu radu. První pády si spíš odbydeš cestou do kopce když ti v malé rychlosti protočí kolo. Jo a síla vypínání je individuálně nastavitelná takže si to můžeš štelovat podle toho jak na to budeš zvyklej. Asi dvakrát v životě jsem letěl přes řiditka a pokaždý jsem z nášlapů vyletěl ani sem nevěděl jak. To by klipsny nedokázaly.

            0 0
    • BH  

      neni co resit, naslapy si porid. Doporucuji vsak oboustranne, jednostranne jsou dobre tak na krosove kolo.Preblem presunu v teniskach se da resit platformou, ktera se da nacvaknout do SPD-cka.(dodava napr. Shimano)Potize s navyky na vypinani jsou take resitelne. Zpocatku je potreba maximalni povolit predpeti pruzin pedalu. nebudes mit pak problem z pedalu vystoupit. Po urcite dobe pak muzes „pritvrdit“

      0 0
      • martt  

        uz si tu nacvakavaciu platformu osobne videl? Ja ju mam doma a je to nepouzitelne. Kufor je na tom z umelej hmoty a po jedinom vycvaknuti to mozes zahodit.

        0 0
        • BH  

          videl i pouzival. Neznicis ji, pokud vis jak na to. Uznavam ale, ze kazdy den byxch ji nechtel nasazovat a sundavat. Ovsem pokud citim potrebu jet v teniskach obcas, tak proc ne?

          0 0
          • Lister  

            Napadlo mně koupit nejaký levný pedál( třeba plastový) sundat osu, provrtat a přišroubovat staré kufry. Nezkoušel to někdo z vás už vyrobit. Teď mám ty pastové ohrádky, ale to nic nevydrží. Na přesuny po městě by se mi ale něco hodilo.

            0 0
    • norman  

      Doporučení: jednoznačně nášlapy. Důvod: 1. teprve ony zcela plní funkci, pro kterou byly stvořeny klipsny. Tak dobrou fixaci nohy neplnila ani kombinace klipsen s kvalitními řemínky ( např. Binda) a dobrých cyklotreter s kufry. Natož použití dnešních mtb plas?áků a normálních bot.2. mnohem snažší vystoupení z nášlapu v případě nouze. Začínej s méně utaženými, osvoj si vypnutí nohy rotačním pohybem chodidla do strany. Není to problém. Jaké nášlapy: pokud máš dojem, že budeš občas přeci jen potřebovat přesun v běžné obuvi, jsou rozumným kompromisem spd s ohrádkou. Velmi kvalitní jsou dle mého názoru Wellga s kovovou ohrádkou, pokud nekoukáš na nějaké to deko. Jednostranné nášlapy bych nebral. Já je nikdy nezkoušel, ale podle informací které mám se převažují a špatně se do nich nastupuje. Jeden příklad z praxe: Moje žena , která velmi dlouho na kole vůbec nejezdila,se mnou před lety začínala na silnici. Měla nepěkný pád kvůli klipsnám. Pak se bála a já ji dlouho přemlouval k nášlapům.Nakonec jsem ji přesvědčil a světe div se, s učením nebyla nejmenší potíž! Teď jsem jí koupil mtb a ona chtěla mermomocí běžné pedály, prostě bez nášlapů, hádala se se mnou do krve. Vyhověl jsem jí a ona za mnou po ujetí asi 20 km přišla s tím, že to prostě bez spdéček nejde, že je to utrpení. Protože často jezdí po městě s dětmi v normální obuvi, volbou jsou právě spd s rámečkem. Uff, to jsem se nějak rozepsal…

      0 0
    • Medi  

      Děkuji všem za rady, nášlapy si na příští sezónu pořídím no a pak vám sdělím dojmy.

      0 0
      • rock  

        Nebudeš sám. Já doteď jezdil a jezdím s volnými nohami a tahle diskuze mne nahlodala. Takže po zimě jdu do SPD … doufám, že si kvůli tomu nerozbiju držku :-) …

        0 0
        • Medi  

          I kdyby jsme přece tvrdí OGAŘI ( pro neznalé Valaštiny, ogar = kluk)

          0 0
        • McBlacky  

          to si rozbiješ každopádně, páč si začneš víc věřit z kopce=vetší speed=dříve či později smotka :-)

          0 0
        • VICI  

          Rozbiješ! Na jedné z prvních jízd, až tuze zpomalíš a budeš se snažit o pohyb s předním kolem jinam než dopředu (nahoru, do strany), ti najednou nepůjde „normálně“ sesednout. Všechny další pády budou už jen z blbosti apod., ale už ne kvůli principu nášlapů! Jinak je to velmi rozumná investice. Použitelné pedály jsou už pod 1000Kč a „nějaké“ boty potřebuješ stejně. PS: na lyžích už asi taky nemáš KANDAHÁR :-)

          0 0
          • rock  

            Na takových lyžích jsem se kdysi učil lyžovat, ale to už je teď fuk, stejně jezdím na biku i v zimě a lyže nemám …

            0 0
    • kenort  

      Prosím, mohol by sem niekto hodi? odkaz na foto SPD s ohrádkou?

      0 0
    • rock  

      Tak jsem se konečně odhodlal, zainvestoval do nášlapů a treter a teď mám za sebou první den (cca 90km) s tímto zařízením … přežil jsem !

      0 0
    • vlk  

      rozdíl tam je dost značný.Vozil jsem oboje a ke klipsnám bych se už nevrátil.

      Klipsny: Dají se použít asi jen aby nesklouzla noha z pedálu.Poněvaďž pokud se utáhnou aby se dalo dobře šlapat tak je to při pádu nebezpečné.S kla­sickými botami stejně není přenos síly nic moc-měkká podrážka.Navíc u klasik bot mi okolo kotníků do nich neustále padal bordel a nedaly se v zimě použít návleky.

      Nášlapy: perfektní přenos síly.Lepší jsou lepší i v tom, že mi okolo kotníků nepadá bordel dovnitř.Jistější ovládání kola.V zimě se trochu hůře nastupuje-chce to koupit buď šlehače nebo ty nové shimano 520,540 apod.Tam se pak našlapává docela solidně i v zimě.A hlavně se dají použít návleky.

      Na nášlapy si člověk zvykne velice rychle.Taky jsem se toho původně bál, ale není čeho.

      0 0
    • Vymi  

      chci jen rict ze kdyz mas SPD tedy naslapy tak urcite 100% sily jde do kola a nestane se ze by si mel ztraty jako u klipsen nebo klasik pedalu… urcite lepsi kontrolujes kolo, pri sjezdu v terenu ti nelita noha, muzes pouzivat ruzne styly slapani at uz vytahovanim nebo naopak do spicky… je toho dost kladu proc mit na kole SPD. Snad jedna nevyhoda je to ze si musis vzdy zavcas uvedomit ze nez zastavis tak musis vypnout nohu… jinak te to pak bude bolet.. :-)

      0 0
      • wroum  

        co se ztrat a kontroly nad kolem tyka, tak mezi naslapama a klipsnama rozdil nebude, rozdil bude v bezpecnosti pouziti. A jsou situace, kdy je kolo ovladatelnejsi s platformama, treba na lavkach :-)

        0 0
        • Vymi  

          nezlob se ale je… ne sice tak veliky ale je… znatelne! zalezi vsak u vsech na zvyku a tak…

          0 0
          • wroum  

            pokud mas klipsny utazeny, tak abys je nemel jako pantofle, bude to stejny, neni duvod proc bys mel mit s klipsnama vetsi ztraty.

            0 0
            • Vymi  

              hm… asi jo… ale stejne SPD uz nevymenim… :-)

              0 0
          • Pá-dlista1  

            Proto asi drahari vozi klipsny :)

            0 0
            • Volf  

              A ještě se dvěma řemínkama. Ono když se podíváš na jejich nody tak by kufry urvali i s podrážkama.

              0 0
      • fousac  

        jezdim stridave SPD i platformy.. co do prenosu sily, to je jasny.. ale co ovladatelnosti, to bude rozdil minimalni.. ja osobne se teda cejtim lip na platformach, kdyz si jedu nekam v ramci mych technickych (tzn. nic moc) moznosti zablbnout… nemis do toho tahat, ze kdyz beznymu XCckari seberes naslapy, ze nedostane kolo do vzduchu.. to neni problem pedalu..

        0 0
        • Pá-dlista1  

          Taky me to vic bavi a kolo se mi lepe ovlada s platformama.

          0 0
          • fousac  

            v sobotu se se byl kouknout v repich na bixce, ale mel sem SPD a nesla mi zasunout sedlovka uplne (stacena z 27,2 na 27,0 ale ne po cely dylce), no a vubec sem si tam nezajezdil.. takze pro priste sem poucen..

            a tuhle se nas v nedeli seslo asi 15 u pigiho, otaku tam dotah screama a to bylo pokoukani, jak s tim chrti zapasi a ne a ne to dostat do vzduchu.. ;))) teda ne ze ja bych to nejak vyrazne umel, ale 20cm vysoky prkno sem preskocil… :)

            0 0
            • cabbage  

              kolo se sice za platformy da „vytahnout“ taky,tak proc ktomu nepouzit spd kdyz je to jednodusi? ale jak se na platformach udrzet ve sjezdu po korenech-to je pro me zahada....... a vyjezdy kdy maj platformy tendenci se protocit taky neni prijemny.

              0 0
              • wroum  

                pri bunnyhopu to nohama rozhodne netahas a to ostatni je vec zvyku. to s tim protocenim fakt nechapu.

                0 0
              • Pá-dlista1  

                Nejvic se kolo asi „taha“ v trialu a tam vozej platformy a vsechny rekordy pokud je mi znamo jsou skoceny bez SPD. No v tech korenech maji SPD navrch… nez se ti to smekne nebo vycvaknes :( Ve vyjezdu? No ja i ve vyjezdu na pedalech stojim, takze se tocej poslusne podle me nohy :)

                0 0
              • fousac  

                kdyz nekdo neumi sjezdy ani na SPD, to je pak tezky… :-DD

                ale bud rad, ze nejsi z ty sorty lidi, co si naprosto nepochopitelne pri prudsim sjezdu jednu nohu vycvaknou.. to zase nechapu ja..

                0 0
    • kusabi  

      ja mam na silnici jednostranny SH SPD R540, system je to SPD-SL, podobny lookum…jezdi na tom Lance(ma DuraAce)…muzu doporucit!

      0 0
    • Smazaný účet  

      Mám VP oboustranný s ohrádkou… ale nedokážu posoudit výhody, neb sem na nášlapech bez ohrádky nikdy nejel. Ze začátku jsem měl problém našlápnout kvůli výšce vzorku, ale sedlo si to. Jo, všimnul jsem si párkrát že třeba lidi s normálníma nášlapama nasedali po nějakym pěším úseku pozdějc jak já, zvyk sem si že prostě fláknu nohou na pedál a našlápnu třeba až za chvíli, takže asi ta větší plocha tam je. Ale záleží i na botách, že. Nevýhoda je určitě hmotnost, sou to macky macatý. A taky to že u nich je ten upínací mechanismus nenatáčecí, takže víc čouhá z pedálu… opět ale nemám praktické porovnání. Já sem si pořídil ohrádku hlavně proto že to sou moje první nášlapy a přišlo mi jako dobrej nápad se to učit na nich, když se hned netrefím tak se zas tak moc neděje.

      0 0
    • paww  

      taky o nášlapech uvažuji, ale když si přečtu těch osmdesát příspěvků pode mnou, tak stejně nevím jaký. každýmu vyhovuje něco jinýho, každý má jinačí zkušenost. Asi do toho chce jít a když to nebude vyhovovat, tak zkusit něco jinýho.

      0 0
      • Volf  

        Byl jsem jedinej z celý party kterej ještě jezdil v klipsnách. No a dneska si to neumím představit, žena už má nášlapy třetí sezónu a už nechce o normálních pedálech ani slyšet. Těch pár malejch pádů v minimálních rychlostech se dá lehce přežít a pocit z kola je úplně jinej. Jinak klipsny jsou už dneska pro mě stejný retro jako třeba vlněnej dres nebo řemínková přilba.

        0 0
        • paww  

          tak to jsi mne trochu předběhl, já jsem pořád ještě klipsnový konzervativec. Ale jak to tady čtu, tak mě to dost pohltilo a včera už jsem na nášlapy byl mrknout. Nabízeli mi nějaký wellga, myslím že 823 (to si nejsem jistý s tím číslem). Všichni tu ale píší, že Shimana 520 jsou mnohem lepší a bezproblémový. kouknul jsem i na starší příspěvky a je to v podobným duchu.

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.