• Mooky

    S největší pravděpodobností mě čeká nákup nové vidle a v mých možnostech přichází v úvahu dva kandidáti a to Manitou Axel super a Marzocchi MX comp … a proto bych ocenil vaše názory na tyto kusy, rad není nikdy při rozhodovaní dost a přece jen nejde o malé peníze. Jinak lepší vidle za větší peníze mi neraďte, tyhle by na moje ježdění měly dostačovat. Jezdím jak silnice, tak lesní terén nebo jiné neupravené cesty a terén. Vážim tak různě od 70 do 74. a teď mam na kole SR Suntour XCP 75 LO a je to běš, zezačátku mi to ani nepřišlo, jenže s přibívajícímy kilometry a těžším terénem je to horší a horší … je tuhá a a? dělám co dělám skoro nepruží … teď čeká kolo garančka, tak s tim třeba něco provedou, ale moc tomu nevěřim, je to bezkonkurenče nejhorší komponent na celém kole.

    0 0
    • lubos  

      No, jestli ti muzu poradit, pokud na bikestore prodavaji tu MX Comp Air s alu krkem a marathon korunkou za cenu tech 7100, nebo kolik, tak nevahej a ber. Pokud ti pozdeji nebude vyhovovat vzduch, koupis pruziny , kterych vaha ti vyvazi ten alu sloupek a budes mit zehlicku.

      0 0
      • Mooky  

        a myslíš že tahle vidle bude brát i menší nerovnosti dobře ? … slyšel sem že ten Manitou je snad ještě měkčí …

        0 0
        • lubos  

          Manitou je mekci .. asi ano. Je to myslim jenom cista pruzina.

          0 0
      • Mooky  

        jo ještě jedna věc … jsem v cyklistice relativní nováček a pojem žehlička mi nic neřiká ;-)

        0 0
        •  

          pravě vzducove vidle nejsou moc citlive, prižiny jsou jine kafe, jsou jemnější, ve smyslu pobírání nerovností, vidle kerá je bere, je tzv. „žehlí“ od toho pojem „žehlička“

          0 0
          • Mooky  

            mno bezva … tak sem to odhadl zhruba dobře … takže myslíte, že pokud bych jezdil vyloženě tvrdší terén, tak je lepší Marzocchi MX comp a pokud bych radši klidnější jízdy a braní menších nerovností, tak je lepší Manitou Axel super ?

            0 0
            • lubos  

              Nekde se tady uz Axel probiral. Dej si hledani a precti si vsechno o ni. Jestli ti bude vyhovovat.

              0 0
          • lubos  

            Nooo, s tim vzduchem to tak uplne neni. Ale pruziny jo, je to jiny zehleni.

            Abych to tak rychle zhrnul : MX maji sice negativni pruziny ale debilne implementovane. Vetsinou tak, ze nefunguji. Resp. nefunguji dobre. Treba Rockshox Duke XC ma negativni pruzinu, ktera funguje a i presto, ze je to vzduch, je hodne citliva. Marzocchi Marathon a Rocksho Sid ma treba jako negativni komoru take vzduch a je citliva tez. Cistlivost vzduchovek s negativni casti je blizke pruzinam. Nekdy se to imho da i srovnat. Nicmene, prubeh pruzeni vzduchu je jinej, tak nebo tak. Dale nektere modely Marzocchi jsou nebo je mozne z nich udelat tzv. napul-pruzinu, jedna noha pruzina, druha vzduch. Docela zajimavej hybrid.

            0 0
    • Mooky  

      Jak to tak vypadá, tak bych radši žehličku než nějakou tvrdší vidli, která přežije i tužší terén … ikdyž i žehličky by měli vydržet klasickej terén lesních cest, kořenů a výmolů … a cenová kategorie je jasná … max 8000,–

      0 0
      • Aiax  

        Ja jsem proti axelu. Maze se vazelinou, coz nepokladam za nejlepsi system. Pod 8000 mozna sezenes skareb comp, coz je lepsi volba nez axel. MX Comp je dobra vidlice, ale musis vzit do uvahy, ze nejde o top model, naopak o nejnizsi, ktery marzocchi vyrabi (MZ a EXR jsou OEM od jinych firem). Kdybych se mel znovu rozhodnout, tak si znovu koupim MXC, ale mozna radsi Coil (pruzinovou), vzduchova je taky v pohode, ale k odtrzeni vidlice (tim myslim, ze se pohne, ne ze upadne :))dochazi az pri vetsim impulsu – to je dobre pri slapani, horsi pri maly rychlosti na mensich nerovnostech. Po prekroceni toho momentu pro odtrzeni je to uz skvele (napr. dopady skoku jsou luxusni). Pruziny se dodatecne asi sehnat daji, ale ja je nesehnal – je pravda, ze jsem se moc nesnazil, jen jsem napsal do razza a ti mi napsali, ze nemaj…

        0 0
        • Darkson  

          já mám právě tu coil pružinu a je to bomb(er)a. koukni na www.bikestore.cz , myslím, že tam jsou slevněný

          0 0
          • Aiax  

            Ja myslel jen samostatny pruziny – mam air verzi a chtel jsem tam zkusit dat pruziny, ale zase mi nejak extra nechybi, tak jsem je moc nehledal.

            0 0
          • Mooky  

            na bikestore sem samozřejmě koukal, ale viděl sem tam MX comp jen jako pruzina/air … a ta regulace předpětí tlakem vzduchu mi přijde na začátečníka zbytečná … nějaká upouštění vzduchu ti pumpování … to aby měl člověk k tomu i speciální pumpu … možná vám přídu, že to moc rozebírám, ale těch 8000 za vidli je pro mě opravdu hodně peněz … takže sem vám opravdu vděčněj za každej váš názor, ři radu co se tu dozvim

            0 0
            • Darkson  

              podle mně je nejlepší kupovat komponenty v zimě, jsou na to největší slevy, zvláš? když je nová kolekce

              0 0
            • lubos  

              Jo, to je fakt. K air vidlici je potreba pumpu, dost penez. I kdyz to lze nahradit. Je nizkotlaka, nemel by byt problem ji foukat necim.

              0 0
        • Mooky  

          Takže myslíš že Axel super je oproti Suntour XCP 75 LO špatná volba ??? … já beru v potaz i to, že sem vcelku začátečník a co sem zatim na kole teď za měsíc najezdil (asi 360km), tak sem neměl potřebu skákat … to bych si teď vážně ještě nelajsnul … jezdim většinou lehčí či max střední terén, takže bych asi spíš bral tu žehličku než něco tvrdšího a co se týče toho mazání vazelínou, proč myslíš, že to neni ten nejlepší systém ? … a nadruhou stranu rozhodně to asi taky neni ten nejhorší …

          0 0
          • Aiax  

            Tak to je tezka otazka. Vazelinu jsem mel jen kratce, takze ji nechci ukrivdit. Mam proste pocit, ze kdyz je tam vazelina, ze se to brzo za.ere svinstvem a prestane chodit. Olej se lip meni. A olejove tlumeni je proste lepsi ve funkci – cim to je nevim, nejsem technik :) Suntoura jsem ted projel, typ nevim, ale bylo to schwinn mesa a zdalo se mi, ze chodi hur nez bomber kdyz byl novy – pohyb tak 3–4cm (ale fakt to bylo jen par metru a nebylo to sestelovany na me). No nevim, suntoura asi ne, i kdyz cena mluvi pro. Ja osobne mam svuj soukromej nazor (ten samo nikomu nechci cpat), ze idealni kandidat na prvni XC vidlici v zivote je Manitou Black (tu jsem taky jen zkousel, ale fakt se mi libila, chod jak skareb, ale bytelnejsi a vetsi zdvih). Ten bohuzel stoji o neco vic. MXC air se pro tebe asi moc nehodi, MXC coil by byla mnohem lepsi (ale 105mm coil stoji asi 8500,–, nevim presne). Asi jsem ti moc neporadil :)

            0 0
            • Mooky  

              tak sem si znova prošel všechno, co se mi doteď povedlo zjistit a asi máte s tou Marzocchi MX comp pravdu … potřeboval bych určitě tu COIL (doufám že to je v překladu pružina) a né tvrdší AIR … a dokonce se zdá že by se i dala sehnat levněji než Manitou Axel super, která má sice lockout a pro mě asi jednodušší možnosti nastavení, ale beztak sem doteď lockout nevyužil ani u té Suntourky co teď mam. (ale to je tim že skoro nepruží, tak proč bych to měl blokovat) Ani se mi nikde pořádně nepodařilo až na pár vyjímek (kamenné obchody) jí pořádně v prodeji najít, čili v tomhle směru má Marzocchi taky navrch … pokud byste mi ještě poradili, kde bych stopro tu MX comp COIL sehnal kolem těch max 8000,– tak to vypadá že bych do ní tedy šel. Pokud by ovšem na garančce neprovedli s tou Suntourkou nějakej zázrak (jako že by začla chodit, tak ja by vidle chodit měla), ale co by sem taky mohl chtít od vidle zhruba za 3000,– že ;-)

              0 0
              • vlty  

                No na tu Marcochu se zeptej třaba na Bikestore, tam by ji mohli sehnat, a pozeptej se aj, jestli by šla sehnat s alu krkem, protože těch pár kaček za tu úsporu váhy myslím stojí. Jinak suntourky tady ladil nějakej Milan1, tak ho najdi v uživatelích a zkus ho kontaktovat, třeba ti pomůže (ale pozor, mylsím že nepomáhá zadara…)

                0 0
              • lubos  

                Jeste nevim jak je to s tou coil, ale jestli ma moznost menit predpeti skrz vzduch, tak pak muzes vyhodit jednu pruzinu a mit tam jenom vzduch. Pak to bude docela slusne citliva vidlice s mensi vahou.

                0 0
            • lubos  

              Axel nema olejove tlumeni ?

              0 0
              • Mooky  

                co sem zatim zjiš?oval, tak Axel má tzv. Microlube, podle všeho vazelína …

                0 0
              • Aiax  

                No to nevim, ale mazani ma microlube, coz je urcite vazelina. Skareb je evil genius, coz je olej. A jaxe nekde u vidlice objevi vazelina, prestane me zajimat, mam proste zafixovany predsudek axel NE! Ale nechci ho pomlouvat ani vymlouvat, proste muj nepodlozeny nazor je NE.

                0 0
        • hnipak  

          Zdravim… kdyz pises ze dopady skosku jsou s MXC luxusni, jakou vejsku mas na mysli? Radove… :-) Dik.

          0 0
    • Mooky  

      Mno jinak zatim všem děkuji a opravdu ste mi pomohli udělat si za tu krátkou dobu názor na výhody a nevýhody těch vidlí a objasnit pár pojmů, o kterých sem zatim nic nevěděl. Hlavně děkuju Aiaxovi ;-) (i přez to že neni technik).

      0 0
      • Aiax  

        No me moc nedekuj, ja jsem sem psal jen proto, ze mam to mxc a jsem s nim spokojeny (narozdil od Pekacka a jinych) a zkousim nenapadne nekoho zlomit, aby si ji taky koupil :) Dulezitejsi je ale jezdit nez spekulovat o vidlici. Kdyz jsem mel pevnou, najezdil jsem toho 2× vic a jezdil jsem dolukopcem rychlej nez ted (samo bez helmy a na ramu o par palcu vetsim nez by bylo treba). To uz je ale pryc…

        0 0
    • Mooky  

      Tak sem psal na Bikestore a dostalo se mi kýžené odpovědi … Marzocchi MX comp Coil verze „jen“ s ocelovym krkem ;-) za 8290,– což si myslim je vcelku přijatelný … a mělo by to snad být podle všeho měkčí než Air verze se systémem SSV … jen sem se zapoměl zeptat na zdvih, ale předpokládám že bude 105mm jako u Air verze … takže mám s největší pravděpodobní jasno do čeho pudu jestli se s mojí Suntourkou nestane zázrak ;-)

      0 0
      • Darkson  

        jestli do ní půjdeš, napiš, jak jsi s ní spokojenej

        0 0
        • Mooky  

          chtěl sem se zeptat na to kolik vážíš a na tvůj subjektivní názor na měkkost či tvrdost pružení tý MX com Coil verze a jestli ta vidle bere i měnší nerovnosti slušně ?

          0 0
          • lubos  

            No pruziny, pokud jsou na spravnou vahu nemaji mit problem s nerovnostemi. Pokud tedy nema SPV :)

            0 0
      • vlty  

        ten systém SSV je dle mého názoru tlumení a to má verze air i coil stejné. ale péro bude samozřejmně jak píšeš citlivější než vzduch

        0 0
        • Mooky  

          A ta citlivost je pro mě vzhledem k mým 70kg vcelku podstatná, páč všeobecně vidle se mi zdaj vcelku tuhý … pokud ovšem nepočítam takový ty základní modely a šunty za pár korun, co zase ale prd vydržej …

          0 0
          • Mooky  

            a další věc co by mě zajímala je, jestli je u tý vidle nějaká možnost nastavení pružení a tlumení a popřípadě jaká …

            0 0
            • vlty  

              no nastavit můžeš tlumení interně tzn. vodděláš zátky a dlouhým imbusem, co dostaneš k vidli si nastavíš vevnitř rychlost odskoku (vracení vidle po stlačení) jde to ještě ovlivnit viskozitou oleje. tadle štelovatelná patrona je jenom v jedný haksně, tuším v pravé (z pohledu řidiče:) no a nastavení pružení asi půjde nějakým štelovacím kolečkem nahoře zátek nastavit předpětí a nebo výměnou celejch pér

              0 0
    • Mooky  

      bezva … to bych byl rád, jen netušim na jakou váhu sou u toho typo co bych bral … a co je SPV ???

      0 0
      • Pavlos  

        Stable Platform Valve:) Neboli nepruzici pruzeni:)

        0 0
        • Mooky  

          aha !!! ;-)

          0 0
        • Mooky  

          to znám, to mám teď … je to SR Suntour XCP 75 LO … podle mýho názoru nejhorší součást mého kola a úplně nejhorší je, že je to dost podstatná součást kola …

          0 0
          • Pavlos  

            vyhoda oproti tvojemu suntouru je ze to pruzeni se u SPV da stelovat a citlivost taky

            0 0
            • Mooky  

              jj, máš recht … a? šteluju, jak šteluju, tak výsledek je pořád ten samej … :-(((

              0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.