• Jenca

    chtel bych se zeptat uzivatelu karbonovych mtb ramu na par vecicek.

    • zejmena by mne zajimalo jak vypada jejich ram po odstrelovani kameny predevsim spodni ramova trubka (muj hlinikac je dost brutalne otlucenej)
    • v pripade sukovani retezu mezi zadni spodni savle a prevodniky (opet v mem pripade je v tomto miste ram dost ponicen, v zapalu zavodu se me dokonce podarilo vyriznout celkem slusnou trisku nic akutniho ale co na to karbon?)
    • podarilo se vam nekdy spadnout kdy ram pokracoval nejakou dobu sam, jak to dopadlo nejake skrabance?

    a nakonec jaky ram mate, velikost jak dlouho a kolik km jste uz najeli, jak resite veskere poskozeni, atd atd.

    diky vsem za reakce

    0 0
    • raceman  

      já mám zespodu rámu nalepenou průhlednou nálepku hrubou asi 1 mm, takže s oprýskaným rámem nemám problémy. mám ji i pod bovdeny na hlavové trubce.

      0 0
    • Meesha  

      nemam :-(

      mel jsem karbonovou zadni stavbu a bylo to vyreseny tak, ze v miste za prevodikama byl hlinik, ale u monocoque ramu to bude asi problem…

      0 0
    • honzarb  

      mam karbonovou zadni stavbu a par skrabancu na ni, ram jezdim zatim pul roku a v pohode. pod retez jsme si namotal pasku z florbalovy hokejky a jeste pod to nelepil trochu molitanu!:o) ram zatim v pohode, ale je fakt, ze sem na ty skrabance dost haklivej, driv jsme mel hlinikac a vubec neresil, ted resim kazdej skrabanec na karbonu, coz me dost s*! napr. co vim od Scottu, v CR na karbonovej ram zatim nebyla zadna reklamace kvuli cemukoliv…

      0 0
      • bolekkrutor  

        1.jo mám karbonovej rám-otlučení neřeším,neexistuje takový kámen,který by mojí 4mm silné stěně na spodní rámovce ublížil 2.řetěz…mám napínák,takže neřeším 3.jo podařilo,odha­duju,že kolečko už beze mě na palubě najezdilo pěknejch pár desitek metrů…ohlý řiditka,ohlej sloupek vidle na dvoubrejlovym Shiverovi,uraženej pedál… 4.no značku mám Krutor…velikost nevim,tak nějak baj voko,poškozeni řešim tak,že si rozdělám epoxid,a popaplám to…www.krutor.cz

        0 0
        • dada  

          tak to sou moooc husty modylky!

          0 0
        • zirecek  

          To je kruťárna. Smekám, stránky jsem projel celé. Proč nevyrábíte Hrotora? Jen zkouška, není čas na výrobu více kusů?

          0 0
        • Darkson  

          yeeeeeah! ty komponenty s pyramidama nemaj chybu. už jen vytáhnout ze skříně stahováky a pásky s pyramidama a hurá na bika:-)

          0 0
    • rasto  

      karbonova zadni stavba + vidle. kolo mam tak tyden. takze zatim o nicem nevim :-) ziletka sirer.

      0 0
    • jonti  

      Mal som, teda este mam na zimakovy Scott Endorphin, model asi 96, velkost L, najazdene asi 20000km, 4 roky zavodne. Odstrelovanie kamenov som neriesil, hoci je trubka dost tenka – na poklepanie. Vsetko to vydrzalo. Sukovanie retaze vdaka konstrukcii ramu taky problem nerobilo. Tam kde mlatila retaz som nalepil dusu a ram to v pohode prezil. Pady prezil tiez, ale nic fakt brutalne, ako napr. z 5 metrov na kamene :) Proste tie ramy drzia. Ja som poskodenie neriesil, iny to tmelili a nieco s tym obcas robili.

      0 0
    • pz-km  

      moje zkusenosti z hlediska oprav – kamaradovi sem opravoval zadni vlepenou stavbu poskozenou po padu (nevim proc sel za mnou, asi si myslel, ze jako rybar opravuju uhlikove veci kazdy den…) no a tak vostiny sem vytlacil a zapravil epozidem a vevnitr podlepil rounem – po oprave sem jeste udelal jednu fikanost o kterou se podelim…

      takze pozor, ted prijde specialni tip pro ctenare bike-fora zdarma!

      delam to na kazdem svem kole kvuli omezeni rozlezani pazvuku – vystrikal sem mu kolo i se zadni stavbu, sedlovkou, riditkama a vnitrku krku vidlice polyuretanovou montazni penou (ale vyjma sedlove trubky, kvuli odtekani vody) a je spokojen nadmiru… jo a za tento tip s penou mam u kazdeho spokojeneho aplikatora pivo, takze mam minimalne na deset let vystarano :)

      0 0
      • yetti  

        By me zajimalo co by na to rekli pri pripadne rekalmaci :-)

        0 0
        • pz-km  

          ze je tam pu pena? je to zasah do ramu nebo neni? neni! overeno, divi se, ale vyreklamovat musi…

          0 0
        • kubad  

          Taky si mýslím, že by to neměl být problém ta pěna uvnitř.

          0 0
    • maxtor  
      1. Mám na biku carbonový rám Giant. Spodní trubka zadní stavby je ale hliníková, což si myslím, že je dobrý kompromis. Svislá trubka zadní stavby je carbonová a dobře tlumí a spodní sem tam nějakou tu ránu schytá, tak v Al mám aspoň větší jistotu. Ale jak píšou ostatní – v případě carbonu to spraví nějaká ochranná nálepka nebo neoprén. Hlavně si dát pozor na prostor mezi zadní šavle a převodníky, jak píšeš.
      2. Na rámu jsem se vysekal asi 5× a drží skvěle. Odnesl to jen oděrkama. Náchylnost carbonu proti nárazům nemůžu potvrdit.
      3. Carbonový rám ti můžu doporučit. Mě vždycky při jízdě na kole hodně bolely záda. Pak jsem koupil carbonový rám na bika i silnici a je to v pohodě. Carbonový rám lépe absorbuje vibrace, což jistě oceníš.
      4. Trvanlivost. Zatím mám na biku 5 000 km a žádnou změnu v jízdních vlastnostech jsem nezaznamenal.
      0 0
      • pz-km  

        ja tyhle spareniny nemam rad – ty materialy teplem stejne tak jako mechanicky pracuji jinak a to se ve spojich musi zakonite projevit z hlediska trvanlivosti…

        0 0
        • maxtor  

          A máš s tím zkušenosti?? Přiznám se, že jsem si myslel to samé, ale ten rám si už něco zažil (rozhodně jej nešetřím) a drží skvěle.

          0 0
          • pz-km  

            mam, ale jen jednu – a to spatnou…

            0 0
            • maxtor  

              Psal jsi že „materialy teplem stejne tak jako mechanicky pracuji jinak a to se ve spojich musi zakonite projevit z hlediska trvanlivosti“ Tak máš s tím zkušenosti nebo jsi to jen tak plácl??

              Nehledě k tomu, že i monobloky nejsou jedním kusem v pravém slova smyslu a lepí se z několika karbonových dílů – byť to na první pohled není vidět, protože spoje jsou začištěné a hladké. V tom řípadě by „spařenina“ byla jakýkoliv carbonový rám.

              0 0
              • pz-km  

                rikam, jednu spatnou… ale u uhli mas lepene stejne materialy – na rozdil treba od podle me nejhorsi mozne varianty, a to spodni vzpera hlinik a horni uhlik (u toho stredu to pak „krasne“ pracuje)…

                0 0
    • BB  

      zprostředkovaná zkušenost. V posledním MBA testují karbonového Treka 9.8 a je tam, že při prvním zasukování utrhli ochranný štítek proti zasukování. Takže druhé a další zasukování již tne do živého.

      0 0
      • maxtor  

        To souhlasí. Když jsem se díval na netu na ojeté rámy Trek 9.8, tak vesměs byly bez toho štítku. To ale není vada toho rámu a carbonu už vůbec ne. Prostě sekunďákem přilepit. Trek výslovně varuje před jízdou bez toho štítku. Asi ví, proč.

        0 0
        • Zdeno Micio  

          Jezdím Meridu – rám monocoque celokarbon. Jediný problém, že se mi odlepil ten ochranný plíšek na pravé vzpěře, takže se řetěz sukuje a pěkně to brousí do materiálu. Jinak, co se týče karbonu, tak jsou velké rozdíly mezi výrobci – každý má jinou strukturu a pokládání vláken. Jinak karbonové rámy jezdí Meriďáci profi MTB team, takže ty rámy prostě kvalitní budou i v terénu, nejen na silnici.
          Nevím, jestli se vám to stává taky, ale při šlapání se odněkud ze středu ozývá praskání a lupání. Mám tam i karbonové kliky, tak je možné, že to bude i tím jak to pruží.

          0 0
    • kungpao  

      Nazdar. Ad1. pár krát bola riadna rana, ale zatiaľ som žiadnu jamu ani trhlinu nenašiel. Čo sa nedá povedať o chlapcoch na ultralight hlinikových rámoch – hrúbka trubky porovnateľná s plechovkou od CocaColy. 2. To neriešim, oba moje biky majú atypickú zadnú stavbu, tak aby sa to nestávalo. 3. Jo. Odniesol si to šalter (odfrézofach asi 10 gramov materiálu) a rohy a pedále. Bike bol OK, ja som mal 3 mesiace utrum od biku. 4. Scott Strike a Scott Endorphine. Oba skoro rovnaká geometria, veľkosť 20. Strike mám od 2002 (kúpil som 2001 model za lepšiu cenu), najazdených cca 20tis. km. Zatiaľ rám bez zmeny vlastností a pod. Endorphine mám 2. rok, najazdených cca 5 tis. Hodlám ho teraz nasadiť aj na maratónske trate – predsa len je to raketa.

      0 0
      • kesu  

        vloz sem fotku toho strika-bylo to nadherny kolo..

        0 0
    • bisquitXC  

      Chtel bych ozivit tuto diskusi, mate nekdo dalsi zkusenosti? Co ramy KTM, SCOTT, GIANT? Co se osvedcilo na normalni XC?

      0 0
    • kesu  

      no takze mam karbonovyho scotta najeto par set km.. 1)na spodni ramovy trubce mam nalepenou nalepku-takze pohoda 2)dolni savle zadni stavby je al,takze klasika a co se tyka stredu pod malym prevodnikem tak tam mam dva uchyty na napinak takze se retez zastavi kdyztak o ne 3-jj podarilo se mi ho skrabnout ale tady souhlas s dodydody-poskrabala se vic AL cast nez ta karbonova

      0 0
      • pali  

        podobne nrs-carbon, spodna ramova trubka ,nalepena ochranna folia viditelne sramy na zadnej al-stavbe, retaz nesukujem tak je to aj po niekolko tis.km ok.

        0 0
      • pali  

        podobne nrs-carbon, spodna ramova trubka ,nalepena ochranna folia viditelne sramy na zadnej al-stavbe, retaz nesukujem tak je to aj po niekolko tis.km ok.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.