• Ivoch

Jakým způsobem se projevuje přetrénování? A pokud jsem přetrénovaný, jak se z toho rychle dostat a vrátit se zpět do formy?

0 0
    • filipes  

Pri zatezi telo neleze na vysoke tepy, naopak po zatezi zustava tepovka vysoko, nebo se zvysi i klidovka. Ja jsem casto i hodne malatnej a ospalej…

1 0
      • lubos  

A kdyz to neleze nahoru, ale po zatezi spadne rychle dolu a klidovka je nizka ? Jsem se sice na to ptal v Casri, ale nejak me to uplne neuspokojilo.

0 0
        • MlokCZ  

Tak v pátek jsem byl z týdne v práci docela unavený, klidová tepovka normální. Šel jsem jen na krátkou vyjížďku po práci s tim, že už jsem tušil, že to bude pěkná bída. Tep nešel nad 150, při 150 zadejchanej jak normálně až při cca 175. Když jsem zkusil jeden kopec zamakat, co to šlo, tak jsem se dostal na 160, z kterých jsem musel na chvíli zastavit, to se nedalo.

Při přestávkách padala tepovka dolů celkem normálně (jenže to padání se dost blbě porovnává, protože padá z mnohem nižší tepu), tedy na můj normální zastávkový tep za cca stejně dlouhou dobu jako normálně.

Včera jsem si dal volno a dnes to i přes šílený vedro jelo dobře, tepy zas normální.

A co ti na to řekli v Casri, co tě neuspokojilo?

0 0
          • MlokCZ  

Tim jsem jen chtěl říct, že u mě prostě stačí, že mi to nejde do vyšších tepů a klidová tepovku může být ok a po zátěži snižování tepovky taky.

Ale tohle byla jen únava nahromaděná z týdnu z práce, možná kdyby to bylo lehký přetrénování z kola (nebo těžší, ale to za s nehrozí, to si hlídám), tak i ta klidová by třeba byla vyšší a po zátěži by to nechtělo dolů.

0 0
          • lubos  

No, rekl mi, ze nizke tepy jsou z dusledku unavy, ale uvedu priklad (vsechno bike a teren).

prvni den .. jel jsem asi 110km, prevyseni tak 2500m, tepy zpocatku vysoke, nejelo se mi dobre, nejel jsem ani tak moc rychle, pak po asi 3h tepy spadli. Doba jizdy (minimalni zastavky) asi 6:15.

druhej den .. jel jsem tak 90km a prevysenim kolem 2300, cistej cas neco malo pres 5h. Tepy od zacatku nizke, az do konce, jelo se mi vyborne, celej cas a dost rychle.

Proste tak nejak mam vysledovane, ze jako kdyby telo, kdyz porad jezdim, snizilo tepy aniz by tim utrpela vykonnost, pricemz ale kdyz naopak se tepy zvysi (treba chvili nejezdim), tak prave jezdeni na vysokych tepech mi ubira cukr, ne tuk.

No a na tohle nemam odpoved :) A jelikoz mi v Casri rekli, ze se moc flakam (co se tyce AnP), tak to ted neresim a makam :P

0 0
            • MlokCZ  

Tak to jsi asi nestandardní případ :-)

Mě když tepovka nechce jít dost nahoru, u mě to vždy bývá pak hranice kolem 150–160 (přitom ANP mám 170), tak se mi vždy jede blbě a vždy jsem unavenej. Tak aspoň hned po 3 minutách vim jak na tom jsem (ne že bych první 3 minuty zkoušel vysoký tepy, v klidu se rozjíždim, ale i na těch nižších tepech to okamžitě poznam).

0 0
              • lubos  

Jo, to taky poznam, hlavne je to nedostatek glykogenu (vlaste to mi taky rekli v Casri). Takze pokud bys po vykonu, ktery te tak odrovnal sezral nejaky doplnovaci cukry, tak by to nebylo tak zly.

0 0
            • Rychlej turista  

Podle toho, jak to tu píšeš, bych taky řekl, že se ve tvém případě nejedná o přetrénování, ale o to, že se flákáš :) Jestli jezdíš často, prakticky denně a zřejmě sám a na plochých tepech nebo jen do určité výše a ještě k tomu delší štreky, tak si na to tělo, pokud k tomu máš dispozice, prostě zvykne a stane se neuvěřitelně hospodárným. Při hodně nízkých tepech pak dokážeš jet svižným tempem neskutečnou dobu a prakticky jen na kůrku chleba. Po mnoha hodinách přijedeš domů a zjistíš, že jseš odpočatej :) Jediný problém takového ježdění je, že se nedokážeš pořádně „vytočit“, protože to prostě nejezdíš. Stačí si ale jednou týdně dát s někým něco zběsilého, aby ses několikrát dostal k maximálce a zlepší se to natolik, že i když nadále zřejmě nebudeš nejrychlejší, tak ti někdo jen tak neujede a na delší štrece ho prostě uštveš :) Třeba v mém případě to znamená, že zhruba po 5 hodinách už mívám navrch. Další výhodou je, že tvá výkonnost bude mít vysokou stabilitu velmi dlouhou dobu :)

0 0
              • biker jura  

já mám opačný problém, jsem trenovaný (jezdím zavodně za team) rocne najedu asi 13 tisíc km(minulý rok 11 příští 15, proste to pravidelne zvyšuju) a pořád mám problém že tepu strašně vysoko. třeba jedeme na treninku vyjetí a kamoš co ma prakticky stejny prahy jako já tepe 130 a já 155. nebo když jedu nějaký kopec tak ikdyž se snažím trochu hlídat tep mám furt skoro na 180 (coz je muj ANP)a klidně tam vydržím jak je dlouhy kopec. a když chci tak jsem schopnej při zavodě mít i při 2hod zavodě pruměrnej tep třeba 182 a max mám cca 201.

pritom vysledky jsou slušné na zavodech problém s vetším tempem nemám. Vubec nevím co to znamená. jakože nemám naježděno v nizkých tepech a tím padem se v nich neumím držet(když chci tak se tam udržím ale jedu stašně pomalu oproti ostatním klukům z teamu s podobnou zavodní vykoností)?

0 0
                • jonti  

Bych rekl, ze budes mit nespravne urcene prahy, pravdepodobne si byl unaveny kdyz ti je merili a vysli nizsi nez aktualne jsou.

0 0
                  • biker jura  

ne ne prahy sedí, mám je určené spravně jsem si tím jisty, neměřili mi to jen jednou, chodím na to pravidelně, nedělá mi problém se ani při treninku když chci dostat na max tepy

0 0
                    • Beeda  

trochu nechapu v cem vidis/vytvaris problem?

0 0
                      • biker jura  

v tom že mám moc vysoké tepy narozdíl od normálu, takže když mám jet vytrvalost na určitych tepech( pro vytrvalost je to zhruba 65% z max v pruměru) tak to nejsem schopnej tak nizko po většinu casu udrzet a tím už netrenuju vytvalost

0 0
                        • Mikikuba  

Podle mě nemáš najetý striktní objemy.Je to problém mnoha lidí.

0 0
                          • biker jura  

čili mi radíš abych se vyprdle v najížděcím období na rychlost jizdy a jel jak šnek ve správných tepech? nebudu tím pak ale zase ztrácet rychlost? dík

0 0
                            • Mikikuba  

Jo přesně tak.Aspoň 2 měsíce pravdu striktně najždět objem s maximálně 5ti minutovým výletem nad AP.Na trénování síly a rychlosti je plno času do nový sezóny.Zkus kouknout na moje www je tam hodně rad k tréninku.

0 0
                              • biker jura  

ok, přez zimu na to bude dost času, navíc hodně všeobecné přípravy jako chuze a bezky to taky umocní, je to vlastně taky vytrvalost

0 0
                                • Mikikuba  

Přesně tak.V tréninku se neřeší nikdy rychlost ale doba tréninku a jednotlivé zóny nebo tréninkové prvky!

0 0
                            • JayDee  

Kdyz chodis ke sportovnimu doktoroj(pred­pokladam, ze on ti prahy urcuje)-proc se nezeptas jeho? Rada od nej bude mit asi vetsi prinos nez rada od pochybne osoby na foru. p.s.: na nikoho nenarazim, neber to osobne Miki… :)

0 0
                              • Mikikuba  

V pohodě neboj.:)

0 0
                              • biker jura  

pač mám smulu že je to doktorka která spís tak umí akorát to, že mě posadí na rotoped a řekne mi vysledky. takže se spíš dozvím jestli jsem v pořádku a jaké mám ty zátěžové parametry. navíc tady na foru jsou lidi kterí o tom ví dost a dokáží poradit velice dobře. viz Hanka nebo třeba RT,…

0 0
                                • Mikikuba  

zóny a prahy je dobrý určovat na vlstním kole!ne rotoped.může se o dost lišit.

0 0
                                  • biker jura  

jo jenomže na to znám akorat conciho test(nebo jak se to píše:)) a ten je pro mě docela nerealizovatelny

0 0
                                    • Mikikuba  

určitě je někde v Brně klasický test na vlastním kole.Ale já nevím,znám v Praze.Když tak dám kontakt.

0 0
                            • Rychlej turista  

Jízda na nízkých tepech nutně neznamená pomalou jízdu. Souvisí to s vytrvalostí a ta zase souvisí s věkem, lépe řečeno s roky, co jezdíš. Pokud jezdit teprve začínáš, tak jsi prakticky bez šance jezdit na nějak nízkých tepech. Pokud už ale za sebou budeš mít pár sezón s dostatečným objemem, zlepší se ti vytrvalost a průvodním jevem toho je, že při stejné rychlosti pojedeš na mnohem nižších tepech. Tak, jako platí, že získat vytrvalost je záležitost dlouhodobá, stejně to platí i naopak, dlouho trvá, než ji ztratíš. A právě to je u vytrvalců markantně vidět po pauze, třeba na jaře. Prvních pár týdnů jezdí a plouží se na podobných tepech, jako ostatní, ale pak během několika málo dnů jim tepy klesnou třeba o 20 a to při stejné nebo i vyšší rychlosti. A v tom je ta záhada vytrvalosti – vytrvalec má účinnější motor, jinými slovy při stejném výkonu má menší spotřebu a tedy větší dojezd :-)

0 0
                              • biker jura  

mě bude 18 v lednu a jezdím zavodně pátým rokem. kdyžtak prosím mrkni na to co jsem psal ještě trochu výš, tam je muj hlavní „problém“ díky za názor

0 0
                                • Rychlej turista  

Jsi mladej, tak prostě tepeš trochu víc. Sám píšeš, že nemáš problém mít průměrný tep přes 180 na dvouhodinovém závodě. Kdyby bylo něco špatně, tak to rozhodně nedáš nebo bys po takovém závodě byl vyřízený a k maximálce by se pak nepřiblížil ani omylem hezky dlouho. Takže platí, co psal Beeda i Pochybná osoba :-D Æasem půjdou tepy dolů.

0 0
                                  • biker jura  

ok dík, akorát poslední dobou jsem měl problém s tím že jsem tepal při zavode klidně dlouho tak vysoko, ale vysledek stal oproti dřívějšku (a klukum s podobnou vykonností) za nic. to přisuzuji tomu že telu chybí ta zakladní vytvalost.

0 0
                                    • McBlacky  

podle mě v 18 jet průměr 180 je v klidu. na 2hod závodě jedu průměr přes 170 a je mi 32.

Ty pokud budeš jen trochu vysokotepec, tak naměřené hodnoty jsou v pořádku. Nesmíš se srovnávat s jinými lidmi, pokud neznáš jejich prahy, max a výkony na prazích v porovnání s tebou, abys věděl o kolik korigovat sledované hodnoty, aby měly srovnatelnou vypovídající hodnotu.

0 0
                                  • Cryzyy  

Ono je mozne, ze ty tepy moc dolu nepujdou, ale vykon pujde nahoru.

Ja nedavno dal 2h zavod na 180 tepech a jsem jeste starsi, nez Blacky :o) a to mam prej i tu vytrvalost celkem slusnou…

Takze pokud je vsechn ok, tak nema cenu ty cisla na tepaku moc resit… a mozna i ten tepak nechavat doma, ostatne nekde jsem cetl, ze u junioru je lepsi jezdit na pocit, nez podle tepu, ale to mozna bude co trener to nazor.

0 0
                                    • biker jura  

taky se mi to poslední dobou zdá. znám se docela dobře a když jedu s kámošem jen tak se projet vím že si nedávám tak tepák mě tam háže třeba 160 – 170 a to jedeme prostě tak abychom si to užili :) naopak ale poslední dobou jsem začínal mít problém s tím že jsem tepal hodně ale na zavodech jsem proste nemohl jet-resp jel jsem pomaleji než dřív. jestli mi už ke konci sezony odcházela forma, protože jsem zavodil už od konce unora a byla to dost težká sezona, nevím, ale štvalo mě to.

0 0
                              • Mikikuba  

Tak,já jsem líná se více rozepisovat:)­.Nicméně k těm objemům dojde tou cestou, kterou píšu výše samozřejmě za x roků.Pokud tuto část tréninku bude přeskakovat nikdy tu základní vytrvalost nezíská podle mě.

0 0
                                • MlokCZ  

A nechceš nějaké najeté objemy prodat? Mohly byste si s Rychlým turistou udělat stánek a prodávat je, máte jich dobrou zásobu :-)

0 0
                • kali222  

co jsou slusne vysledky, nerejpu. dik

0 0
                  • biker jura  

do 10.mista v ČR xc v juniorech

0 0
                    • Biker jak Pes  

Promiň, ale v žádném závodě letošního ČP XC nebyl žádný junior se jménem Jiří… :-P

0 0
                      • biker jura  

si snad děláš srandu tak se mrkni na mtbs na výsledky. v novým městě jsem byl 11. na mčr 12. to do 10. mista beru tak že jsem ještě prvoročák takže mezi stejně starýma klukama jsem když se aspon trochu daří do 10. vždy, ale o to tu ted vubec nejde… ptal jsem se na váš nazor k mým tepum. dík

0 0
                      • biker jura  

jinak Jiřinů pokud jsem dobře počítal tam bylo 6!

0 0
                        • Biker jak Pes  

Do 10. místa samozřejmě …

0 0
                          • biker jura  

však výš to máš vysvětlený:)

0 0
                            • Biker jak Pes  

Však ono tě tohle škatulkování v mužích přejde. Taky jsem byl takový. :-)))

0 0
                              • biker jura  

ty seš toník já to právě nškatulkuju a vím že v juniorských letech to vubec ale vubec nic neznamená!!! já jsem jen odpovídal na dataz výše. každopádně mě nepřejde to že tu vykonnost chci navyšovat a rozhodně se nenechám odradit tím že když přejdu do elity tak zase trochu klesnu, o tom to právě je. duležitý je rust a ne vyletět jak raketa hned zase spadnout. takže to co píšeš je uplně mimo, navíc nevím proč ses do mé odpovědi vubec montoval, tobě určena nebyla ! navíc mýslím že jsi jako já nebyl…

0 0
                                • Biker jak Pes  

Rofl… nekřič na mě, já to myslel v dobrém. :-)

Nebudu už radši nic psát, protože mi připadá, že moje příspěvky vůbec nečteš… :-P

0 0
                                  • biker jura  

mě zas připadalo že jsi pořádně nečetl to ode mě. navíc já na tebe nekřičím.

0 0
        • filipes  

u me je tohle normalni unava (hlavne nedele na bezkach, kdyz to v sobotu prepisknu). Telu a hlavne svalum se proste uz nechce do vysoke zateze…

0 0
          • lubos  

Praveze ne. Nechce se srdcu do vysokych tepu. Ale svaly makaji na stejnem nebo casto i vyssim vykonu. (dle mereni HACu).

0 0
            • lubos  

Jako ne=normalni unava. Ale mozna jo, ale pak nechapu, proc to proste jede nekdy podstatne lip. Nekdy ne, nekdy jsem unavenej, to je jasny. To vim.

0 0
              • filipes  

to je presne muj syndrom „vikendaka“. V so dopo jezdim proste nehospodarne, zvlast v zime po vikendu v kanclu. Pak v Ne se telu proste nechce takze nehospodarny plytvani se proste nekona. Kdyz jsem to v so prepisk, hlavne moc dlouho okolo ANP, tak se to v ne uz nerozjede, kdyz to bylo OK tak se to rozjede pekne – to si vysvetluju tim, ze jsem diky unave nepreprhnul naprah ;-)

0 0
        • JakeF  

Tak jsi jenom unavenej, ne?

0 0
      • enjoy  

jj,tak jsem se citil dneska po vcerejsku,asi pretrenovanost:-),jak jsem po dvou tydnech ujel 45 kilometru:-)

0 0
    • jakub  

pomahaji suplementy… amino BCAA, Glutamin…

0 0
    • Beeda  

hodne slozita otazka, je potreba znat mnoho faktoru… pekny overview viz „Syndrom přetrénování“ www.beeda.net/index.php?…

pokud se citis unaven, zacal bych tydenii volno pauzou, pokud to nepomuze tak muze to trvat i mesic(e), zaroven u vsech techto stavu doporucuji rozbor krve! B.

0 0
      • filipes  

Overview mi prijde slozite jak dvojity zebrik, ale prijde mi, ze bez asistence doktoru si clovek asi neskrtne…

0 0
    • Ivoch  

No prostě jsem se byl včera projet se slečnou cca 65 km v terénu. Jel jsem s ní do pohody, není žádnej chrt. A dneska jsem si chtěl pořádně máknout. Ale za boha jsem se nemohl dostat do vyšších tepů. Domů jsem se doplazil tak, tak. Najedl se a usnul na hoďku. Domů jsem jel tak na 63% MTF – prostě to nešlo, neměl jsem sílu. Do kopců jsem jel max kolem 74% MTF. Prostě nic. Třeba to je tím, že včera i dnes bylo děsný vedro (dnes bylo 33). Dneska jsem najel 68 km na MTB kole. Začátek jsem asi dost přepálil. A možná jsem z toho horka odpadnul. Musel jsem pak co 20 minut na chvíli zastavit a odpočinout. Každopádně dám asi týden volno a uvidí se. Můžu aspoň běhat? nebo dát nohám úplnej pokoj celý týden? Nesednout na kolo ani na menší výjezd ve vyloženě turistickým tempu?

0 0
      • filipes  

co treba dehydratece? z jednoho vikendu v tomhle vedru bych si hlavu nedelal…

0 0
        • Ivoch  

Dneska na kole jsem vypil asi 3l tekutin. Asi nic moc na ten pařák, co? :-( A sněd jsem 3 jablka a 2 banány během cesty.

0 0
      • MlokCZ  

Přesně jak píše filipes, po víkendu seš maximálně unavenej, ne hned přetrénovanej. Na to ti stačí pár dnů (někomu by stačil třeba jen jeden, někdo by jich potřeboval víc, to musíš taky trochu vědět sám), během volna pořádně pij a jez, ať doplníš co nejrychleji vše chybějící, pořádně se vyspi a musíš být v pohodě hned.

0 0
        • Ivoch  

OK. Doufejme, že to bude tím horkem. Ještě jsem si vzpomněl, že jsem dopoledne v tom vedru dělal 2 hodiny něco na domě. Takže to mě mohlo taky unavit. Dám týden pauzu a pak se uvidí.

0 0
          • fousek  

No ja sem v nedeli dopoledne ujel 12 km na silnicce a myslel sem ze zdechnu, pak uz sem celej den odpocival ve stinu, jenom na vecer sem 1,5 hodky sekal a dneska se mi vubec nechtelo vstavat a jediny cim sem si jistej je to, ze nejsem pretrenovanej, Vedro je proste zabijak…

0 0
            • Ivoch  

Je fakt, že v tom vedru nedoporučují dělat těžší aktivitu a dřít se na kole v tom vedru je asi minimálně o nižším výkonu. Snad to bude OK.

0 0
      • RomanH  

Ja mel vcera podobnej pocit. Cely tyden jsem mel spoustu vyrizovani a na kolo jsem se vubec nedostal, az v nedeli. Tesil jsem se, jak se projedu, ale mel jsem pocitove nohy jako z olova. Najel jsem sice v terenu 80km a celkovy cas na zname trase jsem mel zhruba stejny jako obvykle, ale jelo se mi fakt spatne. Snad to bylo tou unavou a horkem.

0 0
        • Ivoch  

Doufám. Jenže mě teď bolí lýtko (ne vzadu, ale jako kdyby zvenčí). 25 cm od země. Bolí to při chůzi a mám tam i nějakej hrbolek. Že by něco se svalem?

0 0
      • lubos  

Muze byt dehydratace. Zajimavy je, ze nekdy proste potrebuju vody vic a nekdy min .. no radeji pit vic, nez aby me chybelo. Druhej den pak je to spatny.

0 0
    • Lance  

dostat se z pretrenovani musis natrenovat

0 0
    • Fazzy  

No.. tak nejak jsem si diagnostikoval pretrenovani :) Nevim jestli je to vubec mozny, nejsem profi sportovec.. jen se tak udrzuju – 2–3× tydne, kolo, trenazer, domaci posilovna – na co mam proste cas a prostor. Vsechno spis kratsi a intenzivnejsi. Nikdy nebyl problem, ale pridaly se nejaky stresy, min spanku a nejak jsem se tomu uplne neprizpusobil. Chtel jsem ted jet jednu amaterskou casovku na silnici, tak jsem si minuly tyden dal dve „simulacni“ vyjizdky, abych vedel v jakym tempu bych tu casovku mohl jet. Od ty doby jsem utahanej jak snura od hajzlu. Pobolivaj klouby, obcas svaly, chyt sem rymu, mam trochu otekly uzliny, zvysenou klidovku atd. prakticky vsechny priznaky co se zminujou na internetech. Uz pri ty druhy vyjizdce jsem pozoroval, ze se nedostanu do obvyklych tepu. Ted jsem tyden v klidu, ale nic se zasadne nemeni.

Takze existuje nejaka rada co ted? Je to jen o tom odpocivat nebo muzu udelat neco vic? Je lepsi uplne vysadit nebo jen snizit intenzitu na minimum ale zustat aktivni? Nekde jsem cetl, ze je dobre snizit prijem bilkovin a zvysit prijem cukru.. Nebo jit za doktorem? Zase nechci aby se mi vysmal, pokrcil ramenama a rekl odpocinte si :)

0 0
      • JFtryall  

Kvalitni spanek, top jidlo, no stress a postupne pridavat na tempu, nehrotit to na prudkym slunci a vedru, hodne vody. Jestli ses porad spatnej, tak jit na krev.

0 0
        • Fazzy  

Díky. Dám tomu ještě víkend a kdyžtak na tu krev zajdu..

0 0
          • Kacko  

Na rýmu a uzliny mi pomáhá konvičkování a kloktání. Prakticky do 2 dnů je to komplet pryč a zbytek těla se dá rychleji dokupy.

0 0
        • milan.v  

Co všechno se z vyšetření té krve pozná?

0 0
      • Mustafa  

Sice do toho nezapadá ta rýma ale klíště nebylo?

0 0
        • Fazzy  

borelioza byla loni. Ale nijak extra se nerozjela a po 14 dnech jsem byl v pohode. Od ty doby davam na hmyz bacha..

0 0
      • Platypus2  

Doktor tě vyšetří, jestli něco zjistí je padesát na padesát pravděpodobnost, až se tělo z toho dostane poznáš ty sám. Jetdím do práce krátký 40km štreky což může být problém vyhýbat se jízdě na vyšších tepech, já dávám kompenzačních 39/15, sem tam ňákej interválek na velkou.

0 0
      • Barak  

Nech si udělat test na koronu.:-)

0 0
        • Fazzy  

Taky me to napadlo, ale krome unavy jinej priznak nemam. A mezi lidi nechodim :)

0 0
          • TK75  

Občas tenhle pocit „přetrénování“ taky mám.Jezdim tak 4–5 jízd týdně a občas jsem prostě tak unavenej, že i ruku mám problém zvednout.Pomáhá mi přestat s kolem a hodně spát.I přes den.

Většinou to je za pár dní ok

Spánek je lék:-)

0 0
    • Radez  

Zkusím položit trochu delší dotaz sem na stejné téma, jako je v nadpisu.

Reálně se vlastně chci zeptat, jestli si s tím někdo sám prošel – něco, co by se dalo nazvat přetrénování.

(tak nějak jsem si to, níže popíšu, diagnostikoval sám :-))

Článků na toto téma jsem přečetl za zimu spoustu a viděl jsem spoustu videí. Přijde mi, že vlastně o tom hodně lidí píše, ale jak z toho, nebo podobného stavu ven?

Logicky závěry jsou všude stejný – spánek, kvalitní strava a NEjezdit > jenže to je trabl, což by asi vadilo každýmu, kdo má rád kolo.

Situace u mě je následující.

Poslední roky jezdím závody a myslím, že jsem jezdit (ano minulost) solidně. Začalo to předloni, kdy jsem začal hodně klesat (dokážu to srovnat ve své kategorii jsem stejný lidi v pohodě předjížděl, ale najednou jsem jim taktak stíhal). Vlastně i z ostatních kategorií, prostě známý tváře, který jezdili za mnou běžně, tak jsem jim pomalu přestával stíhat. Když se nad tím zpětně zamýšlím, tak jsem v té době nebyl bez kola vůbec, furt jsem potřeboval jezdit (i přes zimu) a když nebyly závody na mtb, tak jsem o víkendech jezdil hodně dlouhý trasy na silnici.

Pohledem zpět jsem jezdil nesystematicky – v porovnání z místníma borcema by se to ani nějakýma smysluplnýma tréningama nedalo nazvat.

Podle mě problém nastal v nedostatku regenerace – to je moje domněka, kde se to celý podělalo. Pak teda i stresy v práci, ale ty bych řekl, že jsem aktuálně značně eliminoval.

Loni jsem myslel, jak zahájím sezónu v pohodě, ale to bylo největší trápení. Snad od prvního závodu až do posledního. Na poslední závody jsem se vyloženě netěšil, to se mi dřív nestávalo. I v masakr deštích jsem dřív bral jako samozřejmost, že pojedu a ani mě to nenapadlo, že bych nejel, jak mě to bavilo. Teď se mi nechtělo ani za normálního počasí vůbec jet.

Problém je, že mi přijde, že mám strašně těžký nohy pořád.

Na konci sezony jsem v řijnu uplně přestal jezdit – až do konce února jsem nenajel ani metr. To jsem několik let vůbec neznal.

Byl jsem fakt hotovej, demotivovanej.

V březnu jsem začal jezdit na válcích, což mě strašně začalo bavit, venku jsem vůbec nejezdil, ale podle Garmina se dost sledoval (jinou metriku nemám) a regenerace dodržoval. Po větší zátěži na válcích si dal následující den max 30 min na nejlehčí převody vyjetí. Pak si byl párkrát zajezdit venku v lese, ale…

Na prvních závodech (zase neberu umístění), ale totální fail zase. V podstatě mi všichni zase ujeli, jako ani omylem se jich nedokážu udržet, dříve jsem ty stejný lidi i tahal.

Prostě jsem hotovej. Jinak fyzicky nic dalšího nedělám, nepočítám nějaký občasný výlety, to není nic dlouhýho nebo práce v lese pro zábavu.

Zas tak hroznej spánek nemám – sice se v noci jednou, dvakrát vzbudím, ale prostě v porovnání s ostatní populací to není nic hroznýho.

Nějaký klíště a kovid bych asi dokázal vyloučit. Jsem normálně pravidelný dárce krve – na podzim jsem si nechal udělat záměrně velkej rozbor krve a ten ukázal tadáá, zdravej jako řípa. Všechny hodnoty v normě a celkový vyšetření OK. Ostatní části těla mi fungujou snad v pohodě. Jednou za týden si dám 20 shybů a 100 kliků(nohy na židli) to je brnkačka. Ale prostě jen sednu na kolo, tak cítí téměř okamžitě, jak mám unavený nohy.

Nějaký rady, který jsem ještě nezkusil? Nebo vyloženě nějaký specifický doktor? – jako asi s radou nejezdit jsem se setkal v každým článku a videu, ale co to je nejezdit? – kdy jako pak začít – to že měsíce a roky? Třeba teď jsem skutečně 5–6 měsíců neujel na kole přes zimu ani metr a jak jsem začal na válcích, tak jsem se cítil velice dobře a po závodech jsem zbitej neskutečně, další týden jsem po závodech zase nejezdil a další závod to stejný. Jako dokážu to někde na chvostu objet, ale rád bych z toho měl ještě někdy radost.

0 0
      • Pepe72  

Spadl Ti testosteron.

0 0
        • petyn  

Mám to podobně. Jde to nějak řešit?

0 0
          • Melvin  

Nejlepší na to je silový trénink. Takže zařadit posilovnu. Tazateli výše bych tak doporučil, minimálně v přípravném období. Pak dostatek bílkovin. Zase s věkem klesá vstřebatelnost, takže je třeba je navýšit. Někde jsem četl, že vitamín D taky pomáhá k zvýšení testosteronu.

0 0
          • Pepe72  

V Tvém i mém věku, posilování nepomůže, můžeš si ho koupit. Pokud jde o výsledky na bajku, kole., tak pomáhá zdravá strava a v kopcích to musíš vysvětlit hlavě.

1 0
            • jmaselnik  

Nesouhlas, posilování je rozdílová věc. Kde ho koupíš?

0 0
              • Pepe72  

S tím silovým cvičením beru z5, nevím jestli to pomůže ve vyšším věku. Tak já bych si asi dokázal koupit testosteron, ale mněl jsem na mysli kotvičník nebo na gymbymu náhrady či stimulanty. Já mám výtažek kotvičníku který mi zabírá do 24h, ale nepoužívám ho. Zatím žiju z toho co mám :-)

0 1
                • Melvin  

Já nedávno četl, že ten kotvičník není zase takový zázrak, a některé studie neprokázaly vliv na zvýšenou tvorbu testosteronu. Že je to z velké části marketing výrobců.

0 0
                  • Ukrutony  

Jestli to funguje jako placebo a lidi se po tom cítí líp, účel i tak splněn :D

0 0
                  • Pepe72  

Mi zabírá doopravdy.

0 0
                    • Melvin  

Kamoš co posiloval taky říkal, že to pozná, tak těžko říct.

0 0
                      • Pepe72  

Není to: těžko říct. Zabírá, jen je tam 14dní užívat a 14dní pauza.

0 0
                        • ms82  

Zbytecne delat nejake studie. Staci se zeptat kamose nebo nekoho na bf, jak mu to funguje.

1 0
                • petyn  

Tak mi porad kde koupit testosteron.

0 0
                  • Eastwood  

legálně asi jen u doktora, kterej ti ho předepíše.

0 0
                    • Esi  

A ten ti ho asi nepředepíše jen proto ze ti klesla výkonnost :-)

0 0
                      • Lišák  

Pokud klesá výkonnost i v sexu, tak třeba jo.

;-)

0 0
                      • jmaselnik  

předepíše, resp. existují soukromé kliniky, kde Ti ho rádi i prodají, akorát ta kůra stojí 5k plus měsíčně.

1 0
                        • Esi  

to už bude stejná cena jako na černém trhu ne ? :-) jen to bude teoreticky trochu bezpečnější

0 0
      • tigermoth  

To zní jako by ti začínal nabíhat přechod.

Myslím tedy přechod z kategorie ‚muži‘ do kategorie ‚masters 45+‘.

0 0
      • MartinXXX  

Nesouhlasil bych s tvrzením, že řešením je odpočívat a vůbecnejezdit. Tady bych to poopravil. Někdy je ješte lepší regenerace cílená volná vyjížďka, jen tak protočit nohy (hodinu, úplně minimální tepy). Při tom zregeneruješ víc, než samotným odpočinkem.

Dál bych doporučil běh, zapojíš jiné svaly a neklesne ti tolik výkonnost, jako když budeš 14 dní nic nedělat. Dále posílíš jiné svaly, např. záda. Což se zase pozitivně projeví na kole.

0 0
      • KRoser  

Pro mě byl absolutní „game changer“ v tréninku jednoduše jídlo. Když jsem začal při tréninku dodržovat min 60g sacharidů na hodinu i při Z2, jak na to navykneš žaludek tak klidně i 90–100g na hodinu při Vo2max intenzitě, tak můj trénink a regenerace je úplně někde jinde. Tělo není auto které dokáže jet na max výkon i při poloprázdné nádrži, jak ti trochu klesnou zásoby glykogenu ve svalech tak jde výkon rapidně dolu.

Taky, ale nemůžeš čekat zázraky, když 5–6 měsíců vlastně nejezdíš tak nemůžeš čekat, že najednou na závodech ve Vo2max zoně budeš v pohodě :).

4 0
      • jonti  

Jako cyklista dáváš 20 shybů a 100 kliků? To je hodně dobrý výkon.

Když jsi skoro půl roku na kole neseděl, nemůže počítat že z jara po dvou měsících ježdění budeš stíhat na závodech ostatním co jezdili i přes zimu a na jaře dali 2× Mallorcu nebo Kanáry. Dostat se zpátky bude trvat taky ještě několik měsíců.

Podle mě je to ale taky i stárnutím, vidím to na sobě.

Tam pomůže především dobře jíst, odpočívat, jezdit o trochu míň objemů, víc cvičit v posilovně a víc jezdit intenzity.

3 0
        • jmaselnik  

Profil říká 40 let. Mně říkal už před lety trenér, když jsem vyšiloval, že je zlepšování pomalý, že po čtyřicítce je každej rok, kdy se nezhoršíš, vlastně zlepšení :-)

0 0
          • Radez  

Ano, ale prostě mi ujíždějí i o dost starší kluci a už mi začali výrazně ujíždět loni, předloni, kdy jsem se fakt začal cítit nahovno, začal mít strašně těžký nohy. A to fakt vím, že když jsem jim stačíval, nebo je i tahal, teď fakt neřeším jen letošek, ale dlouhodobej stav. Strašně na sobě cítím, že jsem neodpočatej, ale prostě jen v těch nohách a vlastně stehna mi přijdou v pohodě, ale prostě spodní části pořád cítím nějak unaveně.

0 0
        • Eseker  

Nemyslel to tak že si dá v tréninku dohromady 20 shybů? (např. 4×5) 20 shybů naráz opravdu jen tak někdo nedá..

0 0
          • Radez  

Ne nemyslel. To dám normálně v kuse. Někomu to přijde možná nějaké výkon. Mně ne, dělám to dlouhodobě, myšleno roky. Prostě to beru jako svou rutinu jednou týdně (třeba dnes ráno si dám shyby) v nedělu zase plus sto kliků, taky dělám roky. Z fleku dám i třeba deset kliků na jedné ruce – čímž jen říkám že to nepovažujunza za něco extra. Kdysi sem jich dával 40, ale pak to dlouho nedělal a nechci si urvat rameno, když zrovna tyto dělám náhodně ne systematicky. Jediný v čem se fakt cítím strašně přetaženej je to kolo.

0 0
            • Eseker  

Tak OK to jsi na tom velice dobře. Já jsem o rok starší a shybů dám slušných v kuse tak 10 max, možná ani to ne, ale je fakt že jsem fyzicky aktivní až tak od pětatřiceti, ve věku od 20 do 35 jsem víceméně jen chlastal a seděl u kompu :⁠-⁠| K tomu tématu ti moc neporadím, ale z mého laického pohledu, pokud máš tak dobrou fyzičku, tak asi není normální to co popisuješ..

0 0
              • enjoy  

„Tak OK to jsi na tom velice dobře.“

Ale jak vidíš, tak není..:-)

0 0
                • Eseker  

Vím jak to myslíš a ty asi i víš jak jsem to myslel já :⁠-⁠))

Pointa byla že na to v jaké je fyzické kondici je kravina, aby ty jeho nohy byla pouze únava nebo přetrénování.. Přikláněl bych se k tomu, jak tu někteří psali, že by to mohl být nějaký žilní problém, ale to je pouze taková střela od boku..

1 0
      • cyklista86  

Protoze uz mam opravdu dobre mnohalete zkusenosti s tim jestli sem psat nebo nepsat sve nazory a rady, tak ti jen jednoduse poradim se obratit napriklad na https://www.centrumsportmed.cz/ Jestli ti zalezi na zdravi a tom vratit se zpet ke sportu a uzivat si to zdravi a to kolo a zivot obecne v nejake rovnovaze. Tak tihle borci jsou dobra volba. Popises jim svoje fungovani celkove a oni budou vedet hned kde je zakopany pes. Plno jejich nazoru a rad se ti asi nebude libit, ale to uz bude na tobe jestli se podle toho zaridis a nebo ne.. Muj nazor v jedne, dvou vetach proste si jel pres zavit delsi dobu v kombinaci asi se spatnou nedostatecnou stravou a regeneraci coz je dalsi forma stresu pro telo s tim stresem v praci a stresem na kole to telo proste logicky dlouhodobe neudrzi. Profik to dlouhodobe udrzi, protoze ten moc dobre vi jak dulezita je kompenzace toho stresu na treningu/zavode naprosto dokonalou fyzickou a a dusevni pohodou ve zbytku toho casu. To si vetsina amaterskych cyklistu neuvedomuje a mysli si, ze muzou byt ve stresu 24/7 a jeste telu nakladat na kole. Tak to opradu nefunguje.. Cyklistika je v tomhle jeste mnohem zaludnejsi nez jine sporty. Protoze to neni 1h trening 3× tydne jako u jinych sportu, ale je to casto x hodin denne a pokud je ten trening, strava spatne. Tak se tam muzou nastradat obrovske deficity.. Ktere amater ktery nechodi na testy, nehlida si ruzne parametry nezaznamena vcas a necha to casto dojit az do uplneho kolapsu organismu.. Kdy uz telo proste nema s ceho brat a reklo a dost.. Kdyby telo nemelo tyto obrane mechanismy, tak by si jezdil do te doby nez by ses nekde vyvratil a uz by pro tebe jeli jen s cernym plastovym pytlem.. Timto v tomhle vlakne koncim čus.

6 0
      • jmaselnik  

Hele chybí tady úplně zásadní parametry typu kolik jsi tam toho ročně posílal v kilometrech a hodinách a v jakých intenzitách.

Jestli jsi v říjnu přestal jezdit, celou zimu nic nedělal (což nevím, nepíšeš, jestli jsi úplně vysadil sport), v březnu šel na válce a v dubnu závodit, tak asi není divu, že jsi nestíhal. Spíš by bylo divný, kdyby jo :-).

Jinak ale musím výjimečně souhlasit s Jiříkem, že vyšetření u sportovního doktora je teď to nejlepší, co můžeš udělat a Centrum sportovní medicíny je pokud ne nejlepší u nás tak v top 5 na tuty.

2 0
      • Daf  

Pokud nemakáš přes zimu, nediv se, že to na jaře není ono. Jsi odpočinutý, nic tě nebolí, tak se cítíš dobře, ale výkon tam není. Ale vzhledem k tomu, že jsi tohle nepředpokládal, tak si myslím, že netrénuješ systematicky. Dřeš se víc, než je potřeba a nejspíš jezdíš tréninky z únavy. To právě končí tím, že se ti pak na kolo moc nechce a výkonnost neroste. Na kvalitní tréning se musíš těšit, musíš být odpočinutý fyzicky i psychicky.

0 0
      • Elektronik743  

Co děláš za práci? Kancl, nebo něco fyzicky na nohách?

Jako student jsem s prstem v nose jezdil okolo 400km týdně (silnička), ale s nástupem do práce (elektrikář, na nohách) mě pokus v tom pokračovat dost ostře sundal. Jevy byly dost podobné.

0 0
    • Radez  

Zkusím odpovědět hromadně, nestíhám přes den reagovat. Na každý koment.

Jsem trochu překvapenej z těch reakcí, fakt jsem čekal, že drtivá většina lidí řekne jezdi nula.. ale tady spíš zaznívá opak.

Ještě bych doplnil tu informaci, že není třeba se chytat letošní sezony – že jsem najel míň než… a proto jsem jel blbě – to je uplně nepodstatný. Už po pár desítkách metrů v závodě se cítím, jak kdybych měl na nohách cihly. To stejný cítím následně přes den – několik dní potom. Prostě lýtka má pak strašně těžký, jak se cítím – třeba teď jakž takž, tak když si je dám na křeslo, kde mám ještě další věci, abych je měl vysoko, stejně jako jsem dosti podložil matraci v posteli a to se cítím pak fajn.

Nic nedělat – „vyjetí“ – to jsem teda začal řešit po intenzivnějších nebo delších jízdách na válcích (nebo teď po závodech, ale teď už jsem dead) řeším na válcích půl hoďky na druhej nejlehčí převod – tepovka že sotva lízám první zónu na Garminu.

Následně ty nohy, ale potom cítím celej den.

Tohle jsem prostě dřív nezažíval – a to dřív fakt nemyslím před 20,10 lety. Ale dal jsem dvě kila na silnici a byl jsem v pohodě druhej den.

Teď se ráno na válcích povozím a nohy cítím celej den.

Práce je kancl, žádný velký chození, přes zimu jsem byl fakt hotovej. A fakt totálně demotivovanej na tom kole vůbec jezdit – vytahovat ho ven, tak proto jsem pořídil válce a to mě začalo zase bavit jako prase. Jen teda mimochodem – na nich jsem se taky neflákal, to jsem dokázal dát 2–3 hoďky, což kdysi v minulosti, když jsem měl trenažer, tak mě sralo neuvěřitelně, ale na válcích mě to skutečně baví.

Loni a předloni v zimě jsem jezdil venku – ale ne intenzivě, to přiznávám – a i dost dřepoval (nevím, co je dost, ale dával jsem třeba 1000 dřepů – bez zátěže). Prostě mi přišlo, že to bylo třeba, ale bylo to uplně k ničemu, protože pak výkon byl mnohem horší.

Jako popravě vím, že drtivá většina lidí na závodech kecá, že „nejezdí“ nebo jen trochu.. bla bla, co si budem, ale prostě ujíždí mi i lidi, co třeba celou minulou sezonu vynechali, když měli operovaný zádá, nebo vyloženěj sem si jistej, že skutečně nejezdili apod… třeba příklad z loňska. Dva dny po sobě závody – časovky do vrchu. První den jsem sice dojel blbě, ale cítil se celkem cajk. Druhej den jsem měl na nohách snad cihly a ujela mi i holka, co jezdí celou sezonu/sezony a nikdy předtím mě nikdy nepředjela – neříkám, že není dobrá, ale prostě mě nepředjela a tohle bylo vyloženě silový, do táhlýho kopce, kde bych nikdy nečekal, že mě může předjet. Stále stejný problém, jak kdybych dojel na kole velkou vdálenost na silnici třeba dvě,tři kila a hned po dojetí šel závodit na horáku. Přesně takto se cítím. Takto bych charakterizoval ten pocit.

0 0
      • jmaselnik  

Hele těžký nohy, to klidně můžou být i trombózy. Doktor je fakt asi nutnej

1 1
        • yorg  

Nechci strašit, ale stačí i věk. Stačí se podívat už jen na to, jak klesá maximální tepovka (a možná i výše zmíněný přirozený úbytek testosteronu).

Proto taky jsou u závodů různé věkové kategorie a pak může být nespravedlivé, že někdo už v té kategorii je a má lepší fyzické předpoklady a někdo ne.

Z vlastní zkušenosti vím, že nejlepší cesta je se s tím smířit. Chození po doktorech to nevyřeší a jen sebere spoustu času a udělá bordel v hlavě.

1 1
          • Lochy13  

Typek udela 20 shybu v kuse a 100 kliku, ale bolej ho lejtka po 1km na kole a je to vekem Jo? Prosimte nerad nesmysly.

Urcite k doktorovi, tam bude spatny prokrveni.

2 0
            • yorg  

Něco bych o tom, vzhledem k tomu kolik mi je mohl vědět.

0 0
              • Lochy13  

Me se zda, ze spis neumis cist. Vekem muze byt spoustu veci, ale tyhle dost specificke problemy s jen jednou casti tela asi tezko.

0 0
          • jan.pernik  

Jo, mě tepovka neleze přes 155. A na přetrénování mne upozorňuje tréningový plán Garminu.

Obecně se říká, že max tep je 220-věk.

0 0
            • dr nick riviera  

220-věk je nesmysl.

1 0
              • Melvin  

Se divím, že se toho v dnešní době ještě nekdo drží.

0 0
                • Lochy13  

No vidis a u me to treba sedi- max mam zmerenou.

Jako orientacni hodnota pro lidi co se nedokazou dostat na svoje max tepy (neni moral) to neni spatny.

0 0
                  • dr nick riviera  

Je to špatné. Když máš mít podle vzorečku 190 a reálně máš 170, tak můžeš mít morál, jaký chceš, a 190 mít nebudeš, kdyby ses posral. Je to prostě blobost. A mimochodem, to, že ti to sedí dneska, neznamená, že to tak bude třeba za 10 roků. Maximální tepovka opravdu na narozeniny o jeden tep neklesne.

0 0
                    • Lochy13  

Ja to chapu, ale v prumeru to bude ± sedet. A pro lidi ce se proste zmacknout neumej/nechtej nic jinyho asi nebude ne? Lepsi nez nic.

Pro lidi co systematicky trenujou/zavodej to samo neni

Kdyz jsem kdysi delal sport vrcholove, tak jsem mel max 210 a v 10 letech to nebylo????

0 0
                      • ms82  

Pro populaci to sedi, pro jednotlivce je to k nicemu. A o tom se tady bavime.

2 0
                        • Kacko  

Přesně, přitom není nic jednoduššího než si ji prostě změřit. To samé aerobní/anaerobní práh, vzorce jsou fajn na populaci, ale i obyč test kdy to člověk udýchá je lepší.

0 0
                          • Lochy13  

No a kdyz lidi tu max proste zmerit nechtej, ponevadz to boli? Spousta se ani neumi na max zmacknout.

1 0
                            • Melvin  

Zase když člověk začíná a nemá žádnou fyzičku tak se na maximálku dostane relativně snadno. Ten vzoreček je k ničemu. Znám lidi do mají ve 40 max kolem 160 a naopak lidi v 50 a dají přes 190.

0 0
                              • Lochy13  

Trosku se pohybuju v behani a vetsina lidi jen kluse, jak to zacina bolet tak zpomalujou/koncej. Ti to proste nezmerej, tak proc ne. Ja bych to zase tak nezatracoval.

Stejne jako lactate threshold si malokdo necha zmerit z krve a ridi se tim vypocitanym v hodinkach.

Pokud trenujes na veteransky MS, tak mas samo jinej pristup.

0 0
                              • VojtaXY  

K tomu jsem slysel dobre prirovani. Nekdo ma srdce jak maly vysokootackovy motor a jiny zase jak velky nizkootackovy.

1 0
                              • Kacko  

Přesně sám mám ve 40 letech max 191.

0 0
                              • Esi  

Se hlásím, 50 mi teda ještě nebylo ale maximální tep 195, to už je teda extrém ale v nějaké trochu kopcovté vyjížďce na MTB 185 tep úplně běžně

0 0
                                • TK75  

Mě to u padesátky jde tak, ze hlava chce, v ruce to mám jak nikdy, stopro jezdím nejlíp co jsem kdy jezdil…teda způsobem který mě baví.Ale…už mi nejde beztrestně budovat celoročně.Vždy mi tělo řekne dost.Poslední asi rok a půl..

Teď od listopadu paráda a bum.. sedím uz dva týdny v lavoru s dubovou kůrou :) buh vi kdy to zas pujde.Vlna prerusena..zas budu o par metrů zpátky

0 0
                                  • Esi  

No já kombinuju kolo a fitko, teď už 6 týdnů jen kolo, jsem z toho otrávený, levý biceps nějak řekl dost, úpony bicepsu v oblasti lokte koupiliy nějaký zánět, tak že vynucená pauza, přes léto dám oraz na kole a od září zase snad kombinace, to zase budu začínat s váhama jak ti chcípáci co přijdou 2 ledna s novoročním předsevzenítm, to je peklo ale jiná šance není časem by to patrně ruplo a to poslední co chci je operace při které mi budou sešívat úpony bicepsu

Asi už jsem mladej moc dlouho :-)

0 0
                                    • TK75  

Ano prosím..stejně :) taky fitko

a sem tam nějaká boule ) Jezdit jen na kole tak sem uz do šrotu

1 0
                                • ladys  

To jsme na tom stejně s věkem a maximem :)

0 0
                      • jmaselnik  

pro lidi, co se neumí nechtějí zmáčknout je max TF úplně irelevantní údaj.

1 0
                    • pstloukal  

Podle vzorečku mám mít maximálku cca 160 t/min , a mám změřenou max. 197 t/min ,

a minimálku 154 t/min.

0 0
              • Cyklofanatic  

Je to něco jako BMI, u někoho to vůbec nesedí, ale u většiny populace to vlastně docela odpovídá.

1 0
          • Mikikuba  

Jezdila jsem na stejnych velice slusnych parametrech do 45. Akorat clovek musel umet daleko vic davkovat zatez a rege a stravu. To co popisuje neni normalni. Akorat by se hodilo rict jak se stravuje…

0 0
          • Radez  

Ne věkem to není :-), jsou borci o 10,20let starší co mě povodí jak nic třeba sezónu vynechal jeden týpek kuli operaci zad (před tím jezdil za mnou) a teď když mě předjíždí tak úplně jak na elektrokole :-)

1 0
            • Esi  

Dojdi si k doktorovi, podrobná prohlídka, sportovní doktor a nechat zkontrolovat žíly a tepny v nohách, třeba to brde mit snadne řešení a bude to stát par korun. Nemůžeš tim nic ztratit, pokud jsi jinak v kondici, jako ze uděláš sérii 20 shybu a 100 kliku, ale bolí tě lýtka po par km na kole, tak nebudeš uplne chcipak a bude to mit nějaký důvod kterých potreba najít a resit, tady to nevyřešíš a nedostatkem testosteronu to nebude. Typuju to na křečové žíly v nohách

2 0
          • jmaselnik  

maximální tepovka je hodně individuální věc. Je mi 54 a ke 190ti to pořád vytočím, když se kousnu i tep dva 2 přes ;-)

0 0
            • Pepe72  

Mám anaerob 168 a max podle GARMINa 175, ale dotlačil jsem v,,záchvatu,, 174 t/m.

edit: ještě 500m mně šlo slyšet jak funím :-)

1 0
      • Pepe72  

,, třeba teď jakž takž, tak když si je dám na křeslo, kde mám ještě další věci, abych je měl vysoko, stejně jako jsem dosti podložil matraci v posteli a to se cítím pak fajn.,, Kámo to asi není normální stav !!!

1 0
        • Esi  

Přesně, to muže byt nějaký problém s krevním obehem, těžké nohy, noční křeče jsou příznaky křečových žil, tj. Poškození žilních chlopní a městnaní krve v nohách.

1 0
        • Cyklofanatic  

Taky mě to hned trklo :-(

0 0
      • TK75  

Doktor,vyšetření…

Hele ale jinak tyhle vlny kdy to prostě najednou nejde a přestane dělat radost taky znám.Ta cesta je u kazdeho jina, ale clovek se meni a logicky i to co ma rad.Je dobrý poslouchat své tělo a třeba změnit smer.Me naposled stacilo zahodit saltr a jezdit proste singl.Bylo to moc fajn

Zkusit něco jiného co třeba začne dělat radost, jinej způsob jízdy.Nakonec se vše sčítá a je jedine dobre umět toho vic

Jakej smysl ma závodit, když z toho nemas radost?

0 0
      • Funnysek  

Není třeba se ničeho děsit, tělo ti s „cihlama na nohách“ říká dnes máš jet ty vole kompenzačně a ne tady zrovna dneska závodit, když nejsi připravenej.

Je to jenom kolo, takže vytrvalost a s nějakou schopností jet nějaký čas i rychle a umět k tomu poladit tréninkovou zátěž a připravit se na výkon v rámci TVÝCH možností a schopností. Jak vždy říkal Vrda, cyklistika je spravedlivá. Nejspíš to prostě neděláš dobře, nebo to ještě neděláš dostatečně dlouho a nezasloužíš si porážet lidi, kteří to dělají lépe a déle.

0 3
        • PLATYPUS3  

Vidím to podobně, těžko se to rozpoznává, než přijdou zkušenosti:-) ještě strava může být problém, u mě byl. loňskej červen úplně bez lepku a splaskl jsem o pět kilo za měsíc a to se hned jinak jezdí. Takže ňákej problém tam byl. Překopal jsem stravovací návyky. Dva až tři rohlíky za měsíc, maso aby bylo, kafe bez cukru, vajíčka, párek nebo ovesné kaše na snídani, na zahradě rajčata, ve skleníku papriky, vlastni ovoce nebo od sousedů atd.

2 0
      • cyklista86  

Meles jako kolovratek jen o treningu. Trening je pro telo stres pri kterem telo vycerpavas. To neni doba kdy se zlepsujes. Doba kdy se zlepsuje je ta druha faze, kdy je telo preple do klidoveho stavu a kdy mu davas zpet vse co cyklistika vycerpava ve velkem. Vsechno od mikrozivin jako jsou vitamin, nineraly az po makroziviny a obecne dostatek celkove energie. O tom jsi nenapsal ani jedno slovo v zadnem ze svych komentaru. To jasne ukazuje na to jak absolutne nechapes jak lidske telo funguje. Proste si zatim jezdil a bral si jako uplnou samozrejmost, ze telo bude fungovat jak tvoje hlava si zamane. Coz funguje hlavne u mladsich ale driv nebo pozdeji se ty nastradane deficity zacnou ruzne projevovat jak uz jsem psal.. Ten muj komentar si predpokladam vubec necetl.. Ale to uz je tvuj boj.

4 0
        • jan.pernik  

Přesně jak píšeš. Důležitý je i odpočinek. Proto jezdím podle tréningových plánů, které mi je předepisují. A jo, jede to líp.

0 0
          • cyklista86  

No ono to neni az tak jednoduche, protoze to ze netrenujes pro plno lidi neznamena, ze nejsou ve stresu. Nejsou ve stresu fyzickem, ale telo reaguje stejne i na stres psychicky. Ba dokonce telo je evolucne dobre stavene na odolavani chronickemu fyzickemu stresu v podobe fyzicke namahy, chladu, horku a pod.. Ale neni stavene na chronicky psychicky stres. 2 lidi muzou mit stejnou zatez ze sportu, ale jednoho to polozi a druhy se bude zlepsovat. Kde bude rozdil? Ten co se zlepsuje prijede z treningu a hodi se do uplneho klidu a telo zacne regenerovat. Druhy prijede z treningu, kde na nej cekaji vsemozne problemy vyvolavajici psychicky stres a tim padem zadna regeneracni faze se nekona. Na dalsi trening pujde rozbity, protoze telo nemelo klid na to se uvolnit. Dobre travit jidlo, kvalitne se vyspat, aby se telo mohlo plne procistit a detoxifikovat a pod.. Tohle vetsina amateru vubec nechape a nebere v potaz..

4 0
            • jan.pernik  

Tak skoro všichni tady mají nějaké sport testery na ruce celý den i noc, takže připravenost k tréningu tam ± vidí. Regeneraci, … A garmin to průběžně na další dny ty plány přegenerovává právě podle té celkové zátěže.

Sice manželka říká, že to dělali ajťáci a že by tomu tak nevěřila … ale nějak mne to nutí i vysadit.

0 0
              • Mikikuba  

No Garmin bych tak neprosazovala ten neni delanej ve vyhodnocovani na vysoce trenovanw sportovce. Manzelka ma pravdu:)

1 0
                • ms82  

Kdyz vidim tu jejich sofistikovanou matematiku (nebo nevidim, ale tusim), tak se radeji podivam na watty na displeji a pocit u toho a tusim, jestli jsem odpocaty nebo ne.

1 0
                  • Daf  

Na to často stačí sledovat klidovou TF a nemusíš kvůli tomu ani nikam vyjíždět ;)

0 0
                    • ms82  

Po velke zatezi asi ano. Pri delsi chronicke zatezi spise ne. Ale nepouzivam, tak to nemam vysledovano. Vim, jak se chova moje tepovka v Z2 a lepsi forma nebo delsi chronicka zatez nejdou odlisit. To druhe ale vyzaduje relativni odpocinek, kdezto to prvni umoznuje tezsi trenink.

0 0
                  • camillio  

Protože mě matematika a modelování živí, tak bych tady o sofistikovanosti moc nemluvil. Tyhle modely nikdy nenahradí individuální přístup lékaře a trenéra. I kdyby se v tom Garminu přeskočili :)

2 0
                    • jan.pernik  

Máš pravdu, ale budeš jako hobík v letech, který nezávodí a jen udržuje nějakou kondici platit doktora a trenéra?

1 0
                      • camillio  

Ne. Ale jako nezávodící hobík v letech budu jezdit pro radost, na pohodu a víc podle pocitu. Ostatně tak jezdím, i když mám jak garmina, tak wattmetr. Určitě si nebudu s pomocí BF diagnostikovat nedostatek testosteronu a jíst kytky bez klinicky průkazných studií. A když mi umřou nohy a budu mít v noci křeče bez předchozí námahy, pomažu k lékaři.

5 0
                    • ms82  

S tim individualnim pristupem lekare bych to taky neprehanel :-)

1 0
              • Daf  

Pokud tam nemáš v hodinkách zadaná data z nějakého laboratorního vyšetření (laktát) nebo alespoň FTP testu, tak jsou zobrazované hodnoty hodně orientační ;)

0 0
                • Mikikuba  

To taky. Ale on z principu ze je pro masu hobiku hlavne neumi pracovat s extremy. At uz hodne trenovany nebo naopak. U me treba absolutne neumi pracovat s tepovkou. Mam klidovku 36 a objedu 200 na prum tepech 108 na coz mi napise rege. Coz je v principu 8h zateze kravina. Hodnoty mam zadane velice slusne. Resi zatez jen v kontextu wattu a tepu, coz samozrejme spravne neni. Krome toho na dlouhych tratich postupne pri stejnych wattech klwsa tep a tam jw absolutne mimo. Pozorovatelny je to i u jen 250km maratonech. Nemusi to byt nekolikadenni ul­tra.

1 0
                  • jan.pernik  

Tak podle čeho trénovat?

0 0
                    • Mikikuba  

Trener zkusenosti lekar rozbory. Tak jsem to delala ja. Pokud trenujes fakt hodne pohybujes se na tenkem ostri rozvoje a pretrenovani. Samozrejme u normalnich hobiku watty a tepy asi staci. A rozum:) K tomu samozrejme mraky dalsich vlivu spanek vyziva stres druh zamestnani motivace a dalsi.

2 0
                      • jan.pernik  

Hele, zase v klidu. Jezdím jen, abych nebyl lemra a moc tlustý. A ten plán tomu dává nějaký řád včetně odpočinku, abych to nepřeháněl.

Na závody nejezdím a ani to neplánuji si s někým poměřovat pinďoura.

0 0
                  • Daf  

Pokud jezdís s wattmetrem a tepákem, tak zaměření tréninku Garmin vyhodnocuje podle wattmetru. Možná máš spatně nastavené FTP a wattové zóny. Mě tohle docela sedí. Ale je pravda, když je člověk hodně unavený, tak ty watty prostě neušlápne a pak to trénink vyhodnotí třeba jako rege. i když se člověk vrací z vyjížďky úplně na šrot :)

0 0
                    • camillio  

Nevím, jestli bych souhlasil. Měl jsem na jaře po viróze hodně vysoké tepy, až mě to děsilo, ale šlapalo se mi jinak dobře, s výkonem problém taky víceméně nebyl. Dal jsem si volnou sedmdesátku a Garmin mi oznámil tempařinu a solidní anaerobní trénink :D

0 0
                      • Daf  

Při rozjíždění po nemoci je člověk většinou dobře zregenerovaný, tepy lítaj ale pocitově to jede dobře. Znám to. Naštěstí jsi nejel nic dlouhého, tam by se to už projevilo až by došel glykogen :)

1 0
                        • jan.pernik  

To jsem tak po 2 letech pauzy klepnul o 20 let mladšího souseda. Prostě odpočatý.

0 0
                        • camillio  

Jel jsem před tím 200km brevet, tam mi překvapivě anaerobní trénink nehlásil :D

0 0
                    • ladys  

Podle wattmetru to asi nevyhodnocuje. Jinak by nevyhodnotil těžký intervalový trénink, jako aerobní aktivitu. Bez rozjetí a vyjetí je to třeba 1:50h. Bere to dle tepu, a při maximálce 196, je pro něj průměr pod 140 pohoda. Někdy se stane, že to vyhodnotí správně, 1:5.

0 0
              • jmaselnik  

každej systém, i ten špatnej, je lepší než žádnej, protože se z něj můžeš něco naučit. Minimálně třeba to, že tudy pro Tebe cesta nevede. Jestli Ti to ale dlouhodobě funguje, je ten systém pro Tebe zjevně cajk a toho bych se držel.

0 0
            • camillio  

Částečně o tomhle pěkně mluvil v jednom podcastu Karel Vacek. V duchu, že větší úspěch bude mít závodník s prázdnou hlavou, než ten se starostmi.

1 0
          • ladys  

Pokud by jsem jezdil, podle plánu Garminu, tak se nikdy nedostanu do formy. Spíš bude klesat, jelikož klesá zátěž.

0 0
        • Cyklofanatic  

Každopádně nejdřív musí vyloučit, že nemá něco s prokrvením dolních končetin. Ty příznaky zní dost divně. Jinak jak píšeš.

0 0
      • Khalipa  

Jediné rozumné doporučení zde je navštívit např. Centrum sportovní medicíny www.centrumsportmed.cz, pokud chceš opravdu problém vyřešit. Nebo řešit s jiným odborným lékařem, ale to může být běh na dlouhou trať. Rady od obrazovky počítače nebo telefonu jsou střílením od boku a ztrátou drahocenného času.

2 0
      • ladys  

Těch věcí může být více. Dlouhodobé přetěžování, nedostatek některých látek v těle, zdravotní problém. Bez náhledu do aktivit je to vaření z vody, pokud je většina na 150 tepů tak si to časem vybere daň.

0 0
      • Radez  

Díky všem za reakce.

Chtěl jsem tu ještě hodit nějaký záznamy z garmina a trochu to probrat, ale už to zřejmě dělat nebudu, protože se to tu zase zrhává a místo diskuze na tento topic by to bylo jak měření garminem je shit.

Nechci aby se toto vlákno zase zahnojilo, jako ostatní až za pár let tu bude někdo hledat něco na toto téma tak tu najde laborování a hádky o něčem jiným.

Jak říkám, díky za příspěvky, já jsem si z toho něco vzal, trochu se poučil, něco pohledal a uvidím, jak to dopadne. Třeba tu jednou napíšu, že sem zase pohodě po primitiv jízdě na kolesu. Ne, jak dnes po 30 minutách ráno na válcích na druhej nejlehčí a buď zóna nula nebo jedna a celej den cítím těžký nohy.

4 0
    • Smejči  

Vzhledem k zajímavé diskuzi navážu trochu jinou otázkou. Je tu někdo, komu skočila čtyřicítka a furt jezdí výkony jak v 25 letech? Já už těch průměrek prostě nedosahuju. Neříkám, že se necítím dobře, nebo že by mi to nějak extrémně špatně jezdilo, ale překonat některé konkrétní segmenty už skoro nejde. Vždycky si říkám, že dnes to mohlo vyjít, že mám fakt dobrý pocit a přijedu a sekera 20s.

0 0
      • ms82  

Jezdim lepsi vykony nez ve 25. To jsem jeste ani nezacal trenovat totiz :-) Oproti svym maximum jsem trochu niz, ale to bych mohl hodit na nizsi objem treninku nebo neoptimalni trenink.

0 0
      • Melvin  

Hodně záleží jak jsi na tom byl v těch 25 letech. Pokud profík tak těžko budeš dostahovat podobných výkonů. Pokud jsi někdy ve 20 teprve začínal a navíc třeba neměl strukturovaný trénink tak klidně jo. Ale co vidím v okolí, tak po té 40 se to začne lámat a je jen pár lidí co dokážou pořád podávat „stejné“ výkony. Po 50 je prý ten skok ještě větší.

1 0
        • tomaschek  

Je to kus od kusu, strašně individuální. A věk nehraje roli, nebo aspoň ne u každého.

Je mi letos 52, závodím a systematicky trénuju cca od 35. Na závodech, co jezdím každý rok, umím ještě pořád v segmentech zajíždět osobáky.

Celkově výkonnost určitě neroste, nebo maximálně do 5 procent podle dat z wattmetru. Ale zatím ani neklesá při stejných tréninkových objemech.

Jediné, co se výrazně mění, jsou maximální tepy. Uměl jsem i přes 190, ale poslední rok, když jsem v pravidelném tréninku bez výpadků, nepřelezu ani v závodě 165 tepů. Mám třeba v závodě průměr 158 a maximálku 165.

Úplný extrém byla letošní Mallorka, kde jsem jezdil denně dlouhé kopce v tempu na tepy okolo 115. A rychleji než v předchozích letech na 160 tepů. Tam už to asi byla reakce těla na kumulaci denní vysoké zátěže, i když fyzicky jsem únavu necítil.

Takže jde to i po padesátce. U nás na Ostravsku je tolik výkonných bajkerů ve věku 50–60 let, že když se na maraton sjede většina, mám problém být v kategorii do 10. místa. A většina z těch top padesátníků je v absolutním pořadí závodů před nejrychlejšími čtyřicátníky.

Klíčem k udržení rychlosti i ve vyšším věku jsou podle mě intervaly. Bez nich nejde mladým konkurovat, i kdybys najel za rok desetitisíce.

1 0
          • Pepe72  

Tome 28let je maximum pro výkon. Je to dokázané.

0 0
            • tomaschek  

To nerozporuju, otázka zněla, jak dlouho lze držet slušnou výkonnost.

Jestli lze být okolo 50 stejně výkonný jako okolo 40 :-)

0 0
            • tomaschek  

Ještě že to nečte MVDP, ten by měl už pomaličku začít klesat a ono spíše naopak.

0 0
            • Daf  

Pokud se člověk v mládí dostane na hranici své výkonnosti, tak bude s věkem samozřejmě klesat. Pokud začneš systematicky trénovat v pozdějším věku, není důvod aby ti výkonnost nerostla. Je jen otázka kdy a jestli se na tu hranici dostaneš. To má samozřejmě každý jinak a záleží na kvalitě tréninku, času, který je člověk ochoten tomu věnovat a samozřejmě fyzických dispozic.

2 0
              • tomaschek  

Jasně, když někdo začne po 30, nikdy se už nedostane na hranici výkonnosti, které by dosáhl do 30.

Ani špičkoví mástři s elite historií už nejsou rychlí jako zamlada.

1 0
            • Daf  

Ještě doplním. Možná se člověk nemůže zlepšovat v oblasti maximálního výkonu, ale pořád se může zlepšovat v silově-vytrvalostním pásmu. Proto taky spousta cyklistů nad 30 let dokáže velmi dobře zvládat velké etapové závody.

2 0
          • Lochy13  

Na veku zalezi u kazdeho, starim zpomalujes (od zhruba 26–28) a pokud by jsi mavnutim kouzelneho proutku byl o 10 let mladsi, se stejnym treninkem za sebou, tak budes proste rychlejsi.

1 0
            • tomaschek  

U mě to díky bohu zatím neplatí.

15 let jezdím stejné roční objemy, stejné závody. V 51 letech už moc nezrychluju, ale ani nezpomaluju.

Typický kopcovitý segment v lese, jetý sólově snad stokrát. Mých TOP 10 časů za dobu, co jsem na Stravě od 2016.

Tu poslední větu ale chápu, jak to myslíš. Kumulace tréninkových roků vystřelí člověka v absolutní výkonnosti výše ve dvaceti než v padesáti. To je jasné.

0 0
      • Mikikuba  

Ja do 45 jak jsem psala ale stoji to vic usili a regenerace.

0 0
    • cyklista86  

Se tu rozjela debata o tom mereni a pod. a zrovna na me vyskocilo tohle video a zrovna s borcem, ktery prave pracuje v tom sportovnim centru ktere jsem doporucoval.. https://www.youtube.com/watch?…

2 0
    • cyklista86  

Jeste jsem neposlechl cele, ale myslim, ze se to sem hodi https://www.youtube.com/watch?…

0 0
      • cyklista86  

Poslechl jsem si to trochu dal. Dobre informace ohledne toho jak a kolik doplnovat, ale jsou zainteresovani v nejake znacce sportovni vyzivy, takze mozna i zamerne trochu mlzi a bylo tam par nepresnosti. Jako treba ze driv byl povazovany idealni pomer glukoza:fruktoza 2:1. Dnes to je 1:0,8 a on rekne, ze to je z duvodu toho, ze tam je min fruktozy. Pritom je tam min glukozy a protoze jsou zainteresovani v te znacce doplnku stravy, tak se jim nehodilo rict, ze defakto stejny pomer ma normalni cukr a proto i plno dobrych zavodaku, kteri ale nemaji sponzora na doplnky stravy, tak pouzivaji normalni cukr misto gelu a carb mixu do vody.. Rozdil tam opravdu neni zadny krome ceny, kdy 1000g cukru z gelu a 1000g cukru z normalniho cukru je extremni.. To same treba pouziti zelatinovych bonbonu misto tech „chews“ specificky pro sportovce, kdy je to to same jen cena je uplne jinde.. Jinak ale dobre informace pro vetsinu lidi, kteri pijou pri vykonu vodu a daji si jednu za 2 hodiny musli tycinku a mysli si jak tim maximalizuji svuj vykon.. :)

0 0
        • hustolez  

Souhlas, už je to teda dýl co jsem ten rozhovor viděl, ale přišlo mi, že občas uplně neznají odpovědi a některé znalosti mají jen z nějakého marketingu, tím nechci říct, že by to bylo celé špatně.

Jinak pro uplné začátečníky mi přijdou skvělé první videa na tomle kanále

Druá půlka jsou spíš beautyvlogy, ale ty první o výživě a tréninku jsou super polopatické jak pro malé děti, jou oba doktoři a je to na tom mslím vidět.

1 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.