ORLICKÉ HORY z PASTVIN co nevynechat?

35 nepřečtených
  • Pietro

    Ahoj, od soboty 24.6. jedeme s partou na tyden do ORLICKYCH hor. Vsichni jezdime MTB, ale nejsme zavodnici. Ubytovani budeme u prehrady PASTVINY.

    Prejezd hrebenu z Pastvin pres Zemskou branu az na Vrchmezi po cervene TZ je jasny.

    Planuji trasy na cely tyden, tak se ptam: Co nemame vynechat? Ktere trasy, stezky, sjezdy mas nejradeji?

    Diky Peta

    0 0
    • gobike  

      Zajedte si urcite na Zemskou branu, potom bych nevynechal hrad Litice a Potstejn a tvrz Boudu (Ted si nejsu jistej co tam vede za znacku) Letos tam jedu podruhy s bikem a moc se tesim;-)

      0 0
      • Hurikan_Tom  

        Jsem tam byl pred 14 dny: na Potstejn vede cervena TZ, ale je tam jeste jedna cesta (jsem slysel). Na Litice vede taky cervena TZ – lehce se prehledne. Vstupne na hrad 30Kc a z veze jsou krasna panoramata.

        0 0
    • gobike  

      Jo a mozna bych to zkusil po cerveny k pevnosti Hanicka, ale netroufam si rict, jakej je tam teren. Chtelo by to nekoho mistniho, aby poradil. Ja sice na Pastviny jezdim cca. 10 let, ale na biku sem tam byl jen jednou, takze to tam projety moc nemam.

      0 0
      • ferry  

        Byli jsme tam před 14 dny. Určitě bych nevynechal Velkou Deštnou, Králický Sněžník, Suchý vrch.

        0 0
        • gobike  

          nj, ale on chce trasy pobliz Pastvinske prehrady a Velka Destna je docela z ruky.

          0 0
      • marapara  

        Byl jsem tam minulý rok na dovolené týden v srpnu, byli jsme ubytovaní ve Velké Deštné. Bohužel jsme měli celkem smůlu na počasí a teploty. Docela dost pršelo a byla celý týden zima. Ale i tak jsme celkem pojezdili.

        Po červené na Haničku i celý hřeben až na Velkou Deštnou je celkem pohoda. Jsou to většinou kamenité a šotolinové cesty a asfaltky. Je tam hodně asfaltových cest na hřebenu i pod ním, jsou to zásobovací cesty k bunkrům. Doporučil bych Haničku, Boudu a pokud se vám bude chtít, tak zajet až na Dobrošov (nad Náchodem) a nevynechat sjezd do Pekla (údolí od Teplic nad Metují). Je to lahůdka a v Pekle jsou krásné dřevěné hospody. Pokud tam pojedete a dáte si řízek Pavlišov, tak to je smažený vepřový řízek, zelí, knedlík. Kamoš čučel, když mu to donesli :) Také jsou krásné traverzovací cesty nad Peklem. Jsou to takové měkké lesní cesty vysypané jehličím, semtam nějaký výhled. Jo a samo Zemskou Bránu si nenechte ujít – údolí Tiché Orlice. Je tam fakt krásně. Kraličák taky není daleko, ale tam jsme se už nedostali z Deštného.

        0 0
    • Frankie  

      Urcite Potstejn, ac z Prahy, tak jsme tam jezdili s Pionyrem na tabory :) Taky mam v planu okruh kolem Zamberku, co si tak vzpominam, tak tam snad byla nejaka znacka vicemene podel Orlice az do Vamberku.

      FV

      0 0
      • Cejlon  

        Jo,rozhodně bych nevynechal Kralický sněžník. I když je tam pásmo nějaké superochrany, tak se k tomu tamnější strážci staví překvapivě bez hubování,ještě nám poradily,kudy máme jet. Je to tam super. Po žluté turistické značce se tam dám dostat z Malé Moravy.(téměř až nahoru) Potom se jen tlačí.Potom se dá sjet po tušim modré do Králík, nebo po zelené přes polské území.Sjezdy jsou brutální, šutry jako hlavy, (dřevěné lávky jak z North Shore), technicky velmi náročné a hravé. (možná jsem něco v popisu spletl)

        0 0
        • Pietro  

          Nez sem dopsal popis trasy a dotaz na Kralicky sneznik tak jsi byl rychlejsi, z toho co pises vyplyva ze vyjet nahoru je po cervene docela brutalni? je to tak Mame tedy jet po zlute a dolu po cervene do Kralik nebo po modre pres Svini horu a dolu smer Horni Morava. Co je hezci?

          0 0
          • Cejlon  

            Když jsme tam byli jezdit,tak nám domorodci doporučili jet z Horní Moravy po žluté.Jede se po asfaltce, pak kolem malebného potoka (to je Morava) přes lávky a mostky.Potom je tam nechutný šotolinový stoupák a na konci je pro pěší Po červené jsme jeli dolu do Králík.Ale tu trasu,co vede na Malý sněžník přes Polsko neznám(to je myslím po zelené).Snad tento rok.

            0 0
            • dalimil  

              nevim barvu,ale ta cesta okolo pramene moravy je pro kola fakt nevhodná.Byl jsem tam pěšo a bylo to super.Dílem jsem se nahoru tlačícím zoufalcům s trekingama smál a dílem mě pěkně sr… tataři co to dolů pouštěli bez ohledu na pěšáky.Mám kolo rád ale tuhle cestu bych fakt pro kola zakázal

              0 0
    • Pietro  

      Diky za rady, jeste se chci zeptat na sjizdnost trasy: Pastviny – Bouda – Kraliky – Roudny – Kralicky sneznik – Pramen Moravy – Susina – Chata Babuše – Dolni Morava a zpet na Pastviny

      A co trasy v polsku mate nejake zkusenosti?

      Diky Peta

      0 0
      • ferry  

        Mi jeli tu trasu obráceně z Dolní Lipky po levém hřebenu na Králický sněžník – začátek silnice nad Moravou lesní cesta v pohodě, pak se vjede do toho hlídaného pásma – kořeny, lávky atd. asi posledních 200 m jsme na vrchol tlačili – pak sjezd do Dolní Moravy je zpočátku hodně kamenitý, ale pak uš slušná lesní cesta – z Dolní Moravy do Králik a Červené vody na Suchý vrch po silnici. Ze Sucháče lesní cestou sjezd přes Boudu do Těchonína a tam přes Studené do Pastvin takovou spojnicí 1/2 asfalt a štěrk.

        0 0
      • Vladimír  

        vloni jsem byl na Kralicaku 2×. Poprve nahoru z vychodni strany od Stribrnic, coz neni tvuj smer. Dolu jsem jel po zelene pres Polsko. Nahore se musi vest, je to dost kamenite.Ted kdyz koukam do mapy, tak uz ani nevim jestli jsem to jel v Polsku po zelene nebo po modre. Asi v polovine streky jsem uhnul pres caru (kolem znacek zakaz vstupu) na nase uzemi, napojil se na cervenou a pokracoval dolu. Podruhe jsem jel nahoru opet z vychodu, ale mimo znacene cesty, je tam spousta vojenskych cest a jsou videt na mape KCT jsem dolej na Svini horu a odtud vede nadherna silnice (neznacena) az k Snezne chate. Fakt to stoji za to. Od Snezne chaty se pokracuje po zlute nahoru. Pocitej s tim, ze nahore to musis tlacit, tedy aspon ja ty sutry neprejedu.

        0 0
      • Radez  

        Na kraličák se na kole nemůže, jen tlačit strašnou štreku a to je pěknej vopruz. Rač se vydejte z těch dolních, horních, prostředních, velkejch a malejch Morav na opačnou stranu (k nám :-)) na Severomoravskou chatu a do přilehlých lesů, nad Králíkama je parádní železná rozhledna, pak se dá jet na Jeřáb a projezdit to tam dokola. Skombinovat se Suchákem a trasama na Bukové hoře, kerá je hned vedle Sucháku.

        0 0
    • Leos  

      Hřebenovku po červené přes celé Orlické znám docela dobře, takže bych ti určitě doporučil nevynechat úsek z Pěticestí kolem Kunštátské kaple a dál. Docela technicky náročná pěšina, protože přes cestu jsou stromy, které se dají většinou přeskakovat nebo objíždět a v některých pasážích projíždíš potůčkem, který teče přímo po cestičce. Jinak po červené od Zemské brány přes Haničku až k tomuhle místu o kterém píšu je to průjezdné ale pak dál na Velkou Deštnou bych jel už radši po asfaltce. Od Zemské brány na Velkou Deštnou je to cca 30 km, takže z Pastvin to můžete v pohodě zvládnout. A zpátky se dá sjet do Orlického Záhoří, kde je přechod do Polska a jet po polské straně až do Bartošovic, kde je zase přechod zpátky k nám a pak jet zase zpět na Zemskou bránu. Jede se sice po silnici, ale po výjezdu na Deštnou takový nenáročnější návrat není k zahození. Takže si to tam užij.

      0 0
      • Pietro  

        Jeste jednou diky vsem za informace, ale nektere jsou docela rozporuplne.

        Jeden rika ze se hreben po cervene od zemske brany da jet v pohode az na Velkou Destnou a druhy by to radeji zkratil, ja osobne mam jen info od kamose co to sel pesky (rikal ze v pohode), ale to nani tak objektivni. Jak to tedy je? A da se jet i ten dalsi usek z Velke destne na Vrchmezi?

        Trasu na Kralicky sneznik jsem naplanoval takto: Pastviny-Kraliky-Horni Morava-udolim Moravy k chate pod vodopadem-po zlute znacce na vrchol (to bude asi maazec) Zpet sjedeme do polska na chatu Snieznik-napojime se na zelenou a po statni hranici az do Dolni Lipky. (Mam opet info od znameho co to sel pesky ze je to moc krasna trasa az na technictejsi zacatek)

        Diky moc za rady. Peta

        Jede nas totiz 12, tak at mi pak vsichni nenadavaji do blbcu.

        0 0
        • marapara  

          No když sjedeš z Velké Deštné dolů do sedla, teď nevím už jaké, tak úsek na Pěticestí je lepší objet zprava od V. Deštné po silničce. Ten úsek je takový lehký trialový terén :). Já jsem to jel obráceně z Pěticestí pod Velkou Deštnou a celkem v pohodě. Pravda, nějaký potůček tam byl a ten sjezdík tuším z Homole je trialový, ale sjetelný. Když jsme tam byli minulý rok, tak jsme to jeli obráceně a jeli jsme po té silnici zprava. Jinak úsek z Velké Deštné na Vrchmezí je ale normálně jetelný. Tak počítej s nějakým potůčkem přes cestu, ale nejsou tam močály. Je to kamenitá/šotolinová cesta. Pěkný je sjezd z Vrchmezí do Olešnice po červené. Jeli jsme to po dešti, nahoře to klouzalo, ale pak krásný rychlejší sjezdík.

          0 0
        • ferry  

          Po červený jsem to jel z Velké Deštné na Pěticestí. Dá se to jet, 1.kopec pod Deštnou nevím jak se to jmenuje je docela hustej na výjezd, ale ty to pojedeš opačně tak se to dá celkem vklidu sjed, po cestě jsou napadaný stromy a místy celkem hluboký kaluže, nevím jak to bude te´d já tam byl před 14 dny. Můžu ti poslat fotky z té části.

          0 0
    • Smith10  

      Ahoj, chci se zeptat lidí znajících tuto lokalitu…

      Plánuju vyrazit jeden den o víkendu do Orlických hor…brzo ráno autem, tam pojezdit a zpět…nemáte někdo typ, kde je nejlepší tam nechat auto…třeba nějaké placené parkoviště???

      Za info předem děkuju! Zdr.T.

      0 0
      • Ludweek  

        Ahoj, no můžeš klidně zaparkovat třeba přímo u mostu Zemské brány. Odsud se dá jet po fialové nebo červené až k Haničce. Fialovou, po asfaltu, doporučuji nahoru a červenou, terén, na cestu zpět. Je to zakresleno na mapách. Jo a kousek nad zemskou bránou je na kopečku hospůdka, nevím, jak se to tam přesně jmenuje, ale, věřte nevěřte, posledně jsem přímo před hospodou potkal povalující se lišku. Vůbec se nebála. To byl úžasný zážitek. Já to tam miluju. Příště se chystám jet do Kamienczyku, přes hranice s Polskem, vede tam z Adamu cesta.

        Užij si to, stojí to tam za to.

        0 0
        • Smith10  

          Díky za typ!!! Už se tam těším…

          0 0
        • Pavel.ct  

          Ta hospůdka nad Zemskou bránou se jmenuje Orlická chata (také dopručuju) a co se týče hřebenovky Orlických hor, tak bych dopručil nevynechat kótu Koruna (lépe směr od Velké Deštné), při dobrém počasí určitě jeden z nejkrásnějších výhledů přes Orlické hory až k Suchému vrchu.

          0 0
      • Smith10  

        …ještě se zeptám, neví někdo jak je to s parkováním v létě v Říčkách či v Rokytnici (či někde jinde v této lokalitě)…jestli tam je někde např. „hlídané“ placené parkoviště???

        Je to spíš pro dobrej pocit, že jsem nenechal auto je tak někde u cesty :-)

        0 0
        • zdenek  

          Placené nevím, ale třeba v Deštném je obrovské parkoviště pod sjezdovkou a v létě o víkendu na něm bylo pár aut.

          Třeba na Šerlichu ale bylo plno…

          0 0
        • Pavel.ct  

          Také na Panském Poli mezi Bartošovicemi a Rokytnicí(výchozí místo pro návštěvníky tvrze Hanička), ale kolik tam chtějí za parkovné si už nepamatuji, ale nic strašného to určitě nebude. Tady je škoda toho stánku co tu již několik let chátrá, v zimě se vždycky hodil :o(

          0 0
    • smizo  

      jakožto přímo žamberák tak to tu mám relativně sjetý jak na Pastviny,tak na Vamberk a do Říček a podobně..rozhodně doporučim do Letohradu..muzeum řemesel je moc pěkný,pak Žamberk do Rokytnice po žluté turistické lze pokračovat pěkně do říček a po vršcích,skvělá jízda nebo z rokytnice na haničku..lesní stezky,šotolina a polňačky je toho tu dost a na celkem dlouho!!

      0 0
    • marapara  

      Oživuji tohle vlákno, jedu v pátek na týden do Orliček, tentokrát do jižní části do Heroltic u Štítů. Ubytování budeme mít na Heroltické.

      Doporučíte nějaké i náročnější trasy? Klidně 100 km a víc a přes 2 km výškových …

      0 0
    • Michall85  

      Ahoj vytáhnu starý příspěvek, nevíte někdo jak je to z Kralického Sněžníku na polské straně od chaty pod Sněžníkem po červené směr na Międzygórze? Je tam potom značená nějaká jednosměrná cyklostezka, trail? Nejel to někdo? A neví někdo z okolí jak je to v téhle době se vstupem na polskou stranu? Díky

      0 0
      • Singlespeed  

        Před týdnem jsem přejížděl silniční hraniční přechod Travná v Rychlebkách a průjezd volný, nikde ani noha. Návrat po Stezce solidarity taky zcela volný.

        0 0
      • tl-brq  

        Kraličák je zajímavé objet z Polske strany. Mapa trasy se dá najít v propozicích Prima Cup 2021 (dříve Nova Cup), letošní červnový závod který se koná v červnu už ukázal mapu tras – je to ta 54 km. Na webu snadno k najití, sjízdné obousměrně. Z české strany bych na vrchol nejezdil, je to obtížně sjízdné a zakázané. Jak je to s oficiálním vstupem mezi ČR a Polskem jde jistě zjistit na webu úřadů, ale v praxi jsem tam ještě nikdy pohraničníky neviděl. Myslím, že mají jiné starosti a vyčerpané přesčasy ze začátku roku. Ale zákon se má dodržovat, i když to nikdo nehlídá.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.