Dobře utěsněná zadní nába?

44 nepřečtených
  • mastihuba

    Včera jsem po měsíčním provozu čistil zadní nábu Deore a celkem mne překvapilo jak je strana od kotouče mizerně utěsněná. Čekal jsem víc nečistot od kazety, ale tam to bylo ještě v pohodě.

    Je na tom LX,XT podobně? nebo až Deore dožije raději vzít Author, Novatec nebo něco podobnýho?

    0 0
    • kankrlicek  

      Rohloff :)

      0 0
    • Vilém  

      Jakou Deore?nekteri prodejci vydavaji za Deore nabu 475 a ta nema prachovku u kotouce,tudiz utesneni nic moc.Z levnejsich nab je dobre utesnenej kotoucovej Author.

      0 0
    • Trojci  

      Nebudu zakládat novej Thread a hodím to sem..

      Dneska mi plřišly Novateky na průmyslech a jsem úplně zděšenej, jak blbě mají udělaný to těsnění.. fakt hrůza – mezi tím těsnícím kovovým bazmekem a nábou je tak 0,75 mm místa :/

      0 0
      • mastihuba  

        tak první z kola ven. dík za info.

        0 0
      • vili  

        nemuzes to nafotit? Docela by me to zajimalo, pac to sou moji adepti a levny a dobry naby…

        0 0
        • Trojci  

          Jsou levný, mají odfláklý těsnění, zadní nába má originální ořech (sehnat novej je problém), mají nekvalitní napínáky (i když na první pohled hezký) a hlavně zadní nába je děsně těžká (nějakejch 440 g)

          Já je vyfotim na hodim to sem.. počkej chvilku.

          0 0
          • goofy  

            Ty mas na nabe napinaky, jo? Muzes to prosimte vyfotit? ;o)

            0 0
      • Bulda  

        to neni tesneni, ale distancak (nebo chcete-li ozdoba :))), prumyslovy loziska sou tesneny uz samy o sobe a docela dobre

        0 0
        • Vilém  

          Loziska zase tak dobre tesneny nejsou.Zrovna dnes jsem menil lozisko na megaexo FSA klikach,ktery odeslo po cca 300–500km.Vyndal jsem prachovky a bylo plny vody a zadreny,kudy se tam dostala vi cert.

          0 0
          • mara53  

            záleží, čemu říkáš ložisko – nebo jinak,zda myslíš průmyslový ložisko krytý plastem, kam se nic (ani voda nesmí dostat), nebo jen nějakou klec s kuličkama, víš … Ale dost bylo školení o ložiscích … Není třeba problém v těsnění osy šlapáku? – Ta přeci musí být těsněná ještě před ložiskem??

            0 0
            • Vilém  

              bylo to klasicky lozisko,cislo z hlavy nevim,tesneni 2RS,tzn z kazde strany gumova prachovka,ne plechova se snizenym trenim.Kudy se voda dostala az dovnitr,netusim­.Domky jsou totiz spojeny plastovym krytem s O krouzky,ktery by to mel dostatecne chranit.Ty kliky mam v dosahu dvoje a oboje vykazuji stejne priznaky,tzn jdou ztezka,teda jen leve lozisko.

              0 0
          • Daf  

            To se mi stalo taky. Ale rozhejbal jsem ho doplnil vazelinu a funguje dal. Proste voda s piskem se dostane skoro vsude :(

            0 0
    • Splinter  

      Copak? Už se ti to rozpadá?;)

      0 0
      • mastihuba  

        tak nějak :) sem si řikal že je na čase povolit konusy abych je nevydřel a vod kotouče už byl rezavej a bez vazeliny.

        0 0
        • Splinter  

          A je to tady… Kdybys měl véčka..(tak by to nebrzdilo,já vím):o)

          0 0
          • mastihuba  

            daň za slušný brzdy :) vazelíny je doma dost a když to budu dělat častějc tak si aspoň procvičím sborku a rozborku.

            0 0
    • Daf  

      Myslim si ze XT a LX na tom bude podobne. Ty veckove naby maji maji vsude dvojite tesneni krome strany u kazety, kdezto kotoucove ma ji na zadni nabe jen jeden o-krouzek na kazde strane.

      0 0
    • MartinXC  

      Ty jsi můj předskokan :-) Místo Deorka (které nechám umřít bez pomoci) uvažuju o Ringle (chci průmysly). Ze Shiman je jakžtakž stará XT (jezdí ji RomanH), pokud je ještě k sehnání (model tuším 2004). Jo kdybys chttěl přední spešlovou, taky mám jednu skoro nejetou v šuplíku ;-)

      0 0
      • mastihuba  

        No umřit ji nechám taky, ale čím později, tím líp :) do té SP jsem se ještě nedíval, ale zatim vypadá v pohodě

        0 0
    • mara53  

      hele, prodávám už nějaký ten pátek ložiska apod. a tak říkám, že co je na průmyslech, je „téměř“ věčný – ložiska pokud jsou krytá plechem, popřípadě utěsněná „gumoplastem“, jsou vždy naplněná mazivem na celou dobu životnosti ložiska, takže náby na průmyslech jsou opravdu v pohodě – ale nepleťte si ložiska s věnečkama s kuličkama a konusy, to je sice taky kuličkový komponent-ale jednoduchý. Jedinou nevýhodou u takových nábojů je případná výměna ložisek – musí to být jemná práce mechanikova,při nešetrném vylisování hrozí poškození celého náboje a pak si můžeš jen rvát vlasy a peneženku .....

      0 0
      • Daf  

        Akorat v realu se do tech lozisek dostane spina pomerne snadno :) Hlavne v pripadech levnych nab, kde jedinym tesnicim elementem jsou jen ty krytky loziska. Staci trochu mokra a blata a kdyz to nevycistis tak lozisku podepises rozsudek smrti ;) Takhle je pak muzes menit klidne 3× do roka.

        0 0
        • mastihuba  

          do kolikati peněz je to ještě levná nába? :)

          0 0
        • mara53  

          máš sice pravdu -ale musím Ti oponovat-pokud je v nábě ložisko kryté plechem,je to blbý, ten pouze kryje a netěsní vůbec-krytka je na vnějším kroužku ložiska v drážce a k vnitřnímu nedoléhá vůbec-takže písek a voda si dělají co chtějí, jenže u ložisek těsněných tím gumoplastem se to těsnění vnitřního kroužku ložiska několikrát dotýká díky spec.nákružkům a tam se nic nedostane-to Ti garantuju… Samozřejmě nic nevydrží věčně, a taky je na snadě otázka, proč výrobci nábojů často používají ložiska krytá plechem? Na to jesnadná odpověď – jsou levnější, takže oni mají nižší výrobní náklady, a někoho možná ještě napoadne valivý odpor těsnění – ten je ale naprosto zanedbatelný v porovnání s nulovým odporem kových pseudokrytek!! Já mám náby Author disc, hned jsem si do nich japonský ložiska,co prodávám a zatím druhá sezóna bez nutnosti zásahu… Je to jenom o výrobcích a jejich obchodní strategii-a to samozřejmě není žádnej objev,že každej by chtěl vydělávat co nejvíc s co možná nejnižšíma nákladama…

          0 0
          • Daf  

            Je to mozny. Vsude co jsem videl jsou loziska s pogumovanym plechem :( Proti vode to staci, ale pisek a blato se tam protlaci jak nic.

            0 0
      • Trojci  

        Jo, ale ten plech musí správně dosedat – u těch mejch Novateců je tam mezera, že se tam nacpe i písek..

        Já to vyfotim a hodím sem..

        0 0
        • mara53  

          viz. má odpověď výše – plech nikdy netěsní na 100% – ten má výhodu ve strojírenství, že pouze kryje ložisko a zároveň nesnižuje otáčky, ale gumoplast perferktně těsní, ale lehce otáčky sníží kvůli tomu dokonalému těsnění ..

          0 0
        • Bulda  

          tak uz aby to bylo, protoze mam dojem, ze se tu bavite jeden o koze a druhej o voze, ty mas na mysli distancaky na konci naby a ostatni primo tesneni strojnich lozisek, ktery sou schovany pod tema distancakama a mezera tam bejt musi, jinak by se to netocilo, pripadne by to znicilo prave ono tesneni lozisek .....vis, co je to strojni lozisko?

          0 0
    • marapara  

      Třeba DT Swiss Cerit, Onyx. Vozím je a nemám s nima problémy.

      0 0
    • croscountry  

      Mám na Novatecu (kotúč)do 1000 km. Možno ani nie. Skoro všetko v teréne, veľmi často v blate. Jedno z tých ložísk mi práve odišlo tuším je to 6601, alebo 6001. Už presne neviem. Je to na strane pastorku. A všade plno bordelu. Je tam jedno veľké červené gumené tesnenie. Zdalo sa mi, že bolo otočené opačne, tak som ho otočil a uvidím čo to bude robiť. Druhá strana a ložisko čisté ako by vyšlo z montážnej linky.

      0 0
      • default  

        Chci ted resit nova kola, ale jak to ted ctu, tak nevim co si koupit… :-) Ze zacatku jsem chtel DT Cerit, pak Novatec D361SB a D362SB, ale ted fakt nevim. Tak mozna Ringlé? Btw – co mas za typ toho Novatecu? Thx.

        0 0
        • croscountry  

          Neviem presne, ale ak sa nemýlim je to tento: www.cyklomania.cz/…yobrazek.php?…

          0 0
          • default  

            Diky… Tak tu jsem presne chtel. Jeste uvidim… ;-)

            0 0
            • croscountry  

              Inak v servise mi povedali, že tá značka ložísk, ktoré tam sú je dobrá. Že to pravdepodobne bola nejaká výrobná vada. Ale to tesnenie sa mi aj tak nepáči. Ale ako som písal vyššie, možno bolo otočené opačne.

              0 0
          • vlk  

            já vozím přední novatec na průmyslách vpředu s kotoučem už nějaký ten rok a jsou bezproblémové­.Akorát se mi nazačátku bikeři smáli co to kupuji za taiwan, ale už se nikdo nesměje. Chci jít taky ještě do zadního.Kdyby se mohli i ostatní z uživatelů novatec zadního ozvat, jak je dobré to těsnění, zda měl croscountry fakt jen od výroby otočené těsnění.

            Jinak kolik tě přišlo náhradní ložisko, dal jsi tam originál, nebo jsi shábněl mezi univerzálními.

            0 0
            • Vilém  

              Loziska jsou vsechny universalni,jen od nektereho vyrobce vydrzi dyl:)Dobry jsou SKF,cena bezne pouzivanych lozisek do nab je cca 120–200,–/ks

              0 0
              • Bulda  

                jj SKF, ted sem menil vsechny 4 kamosovi v cosmosech, staly lehce pod 800, cim mensi, tim drazsi …jak damsky obleceni :))

                0 0
            • VencaV1  

              No ja kupoval na Zizkove do predniho Novatecu nejaky japonsky asi za 150 a prodavac se nad nima rozplyval, ze prej jsou nejlepsi, ma tam fotku ze ta firma vyrobila nejmensi lozisko na svete o prumeru 1mm nebo kolik to bylo. :)

              0 0
            • croscountry  

              Chcel som tam dať SKF. Poznám u nás dovozcu, ale zrovna ich nemal. Pretože som chcel jazdiť dal som tam nejaké ČSSR. Také mal ešte jedno doma zo starých čias. Dal mi ho grátis. Vraj sa používali do 1203 do alternátorov. Tak uvidím, koľko vydrží. SKF som objednal.

              0 0
    • Tomcat  

      Dt , Ringle ale rozhodně ne Shimano

      0 0
    • mara53  

      až budete potřebovat příště ložiska, tak mi napište do mejlu, rád Vám nabídnu japonce NSK na kvalit.úrovni SKF ale za jinou cenu, SKF je tady zakouslý od 1.republiky a myslí si, že jim patří celý svět a všechno mastí…

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.