• mdk

    Chci se zeptat skladam kamosovi bike …no a zase my dal otazku vydrzi vice ocel nebo hlinik(dural), ako je to z namahanim, muzu z oceli tvrdsie zachadzat ako z hlinikem nebo naopak …ten ocelak je na tzv.xc no ale kdyz nekde stym skoci myslite ze se ten ocelak rozpadne…dovod hlavny je ten ze zadna stavba na muj vkus je celkem tenka(tenke trubky)

    0 0
    • mdk  

      a Jeste hlavny detail ten ram je stary us asi 8let a byl vystavovany poveternostnym podminkam celych 8 let na balkone…cize velke rozdily zima –10°C leto +30°C, myslite ze toto ma vplyv na kvalitu ramu

      0 0
    • -b-n-x-  

      to je otazka typu: jsou lepsi jabka nebo hrusky?

      chtelo by to konkretizovat. A jeste k tomu srozumitelne

      0 0
      • goofy  

        Jednoznacne jabka, deda dela skvely kalvados, takze tohle muzu… I kdyz letos se mu podarila pekne i hruskovice. Tak ted fakt nevim… :o) P.S.: v zime mi to nevyslo, ale v lete dame zase nejaky freeridek… ;o)

        0 0
        • -b-n-x-  

          jakto ze nevyslo? ze ty ses misto freeridovych povinnosti radeji ulejval ve skole?!!! :-)))

          0 0
          • goofy  

            Tak nejak. Parkrat sem byl, ale bylo toho hodne malo… :o( Pristi rok uz snad koncim, tak pak se hory teste… (snad bude snih)

            0 0
    • Quake 9.0  

      Únavovou pevnost má lepší ocel. Ocel nestárne tak rychle jako hliník. Hliník navíc s každým namáháním (jízdou) měkne a ztrácí vlastnosti. To ocel nemá tak rapidní. Jak ale někdo psal výše. Dá se postavit „nezničitelný“ rám z hliníku (nejspíš by musel mít 20mm silné stěny, ale i „nezničitelný“ rám z oceli (stěna by musela být zhruba 2mm. Dobře vezmu to z druhého konce. Představ si nejlepší lehký rám z hliníku – třeba Specialized a nejlepší rám z oceli – třeba Rocky Moutain, Marin. No a jezdíš na nich závodně třeba 3roky. Ocel bude mít stále podobné vlastnosti původního rámu nového a maximálně dojde někde k únavovému lomu, který lze celkem snadno zavařit. U hliníku (pokud to hliníkový špičkový rám vydrží) dojde k celkovému změknutí a ještě pravděpodobněji k únavovému lomu, který zavařit lze pouze za speciálních podmínek a s velikou dávkou vnitřních napětí. Nějak si to přeber, ale ocel je určitě vlastnostně stálejší a mnohem odolnější únavě na stejném komponentu než hliník. Potom už záleží jaké dva rámy srovnáváš mezi sebou.

      0 0
      • mdk  

        Tak to som potreboval pocut…ale ta stena na trubke no neviem ci bude 2mm lebo tie trubky zvonku vyzeraju dost tenke asi 1cm priemer, ale ten 1mm by asi nemali mat…no ved uvidim ked kamos na to nasedne a da mu zabrat a ked nebude volat o pomoc niekde zo spodku kopca tak je to fajn..a fotec nemam lebo moje financie isli do R7micky a ne do digitalu :)

        0 0
    • pacobull  

      Můžu jednoznačně říct, že kvalitní ocelový rám vydrží mnohem déle. Před 12lety jsme s kamarádem kupovali zhruba ve stejnou dobu silniční rámy. Já hliníkový Campione z materiálu Oria 7020 a on ocelového Mosera pájeného z Columbusu. Zatímco můj rám postupem času změknul jako žvýkačka jeho se chová pořád stejně jako když byl nový. Je pravda, že se jedná o silniční rámy, ale myslím, že u biků bude platit to samé

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.