Zkušenosti s nosičem na sedlovce

56 nepřečtených
  • Moncodan

    Uvažuji pořídit nosič na sedlovku. Jaké máte zkušenosti a který nosič doporučujete. Osobně uvažuji něco o nosnosti 15kg.

    0 0
    • zbartos  

      Podle údajů výrobců/prodejců, je pro zatížení nosiče na sedlovku limitní odolnost sedlovky. Většina údajů mluví o max. 8 kg zatížení nosiče (je tam velká páka, zvláště pokud jde o vzadu pevný rám). Dost dobře pak nechápu, jak může jiná firma napsat nosnost 15 kg, což už jsem také někde viděl......

      Doporučuji proto nenakládat více než těch 8 kg.

      Já osobně mam AL prototyp (bývalý výrobek č. 102) od Sport Arsenal (hmotnost cca 580 g, nosnost 8 kg, cena cca 450,– Kč), viz www.czex.cz/…os/nosic.jpg . Dalsi foto dokumentuje preziti nosicu na sedlovce na fullu Klein Mantra (u Cierneho kameňa po prejezdu hrebene Velké Fatry) – www.czex.cz/…s/iz9922.jpg ).

      Vzhledem ke možným komplikacím při upevňování nosiče na sedlovku, zkusil bych se poohlédnout po něčem, co se upevňuje jakoby rychloupínákem. Topeak ?

      Kopie z www.nakole.cz/…ze/tema.php3?… Re: atypické nosiče a brašny Tak ještě doplnění: v sobotu jsem trochu coural po Praze a byl jsem i v tom Bikeexpertu na Karláku. V současné době na pultě pět typů sedlovkových nosičů, k tomu dva typy postranic (malé + trochu větší, ale ne tak velké jako u pevných nosičů), brašny malinké, větší a ještě větší, dva typy plastových blatníčků pod ty nosiče – je to stavebnice, velmi pěkně provedené, kvalitní materiál jak na nosičích, tak i na brašnách, ale taky vyšší ceny. Teď tam mají nějaký doprodej z loňska – hned mi počítal, že bych to pořídil (ten loňský model nosič + postranice + brašničky) do dvou tisíc. Datum: 23.01.06 08:47 REAGOVAT Autor: Airline

      0 0
      • Jenda  

        Tak ten od SportArzenalu mam taku a mohu vrele NEdoporucit. Naprosto blbe se pridelava, potreba nejen imbusu ale jeste klasickyho klice a to stranovyho protoze gola tam nejde nastrcit, montaz je to spis na dvoje ruce, a uchyceni k sedlovce je takovy ze bud se to protaci a sklouzava a nebo se to uz zacne deformovat. Po 10 dnes s lehkou bagazi (urcite ne vic nez 8kg) je nosic zohybany a popraskany. Lidi s Authorackejma nosicema nemeli na stejny akci absolutne zadnej problem pri skoro dvojnasobnem zatizeni, akorat jim praskali postranice (ty me nemohli protoze zadny nema:-) Takze radsi Author, nicmene 15 kg je skoro dost i na klasickej nosic.

        0 0
        • Moncodan  

          Opravdu je to s tím upevněním tak špatné? Já si právě říkal, že použití klasických šroubů bude jistější něž rychloupínák, kde je pravděpodobně i menší plocha opření o sedlovku. Jedno je fakt, že nosič bude na kole vyjíměčně a bude se často sundávat. Budu rád, když mi napíšete zkušenosti s upevněním přes rychloupínák (osobně mu na tohle zatížení moc nevěřím. Dík

          0 0
      • Upir  

        Já v brašně vozím většinou pouze věci na převlečení do práce, mobil, peněženku a klíče. Brašna + nosič + obsah mohou mít tak 3 kg max. No a takhle to dneska dopadlo. Najezdil jsem takto už asi 3000km a moc jsem na nosič a brašnu nedbal, jezdím s tím všude, ale po dnešku už přemejšlim, jestli raději nepořídím nějakej nosič, kterej se neupevňuje na sedlovku. Sedlovka už ráno asi dávala najevo, že se něco děje, ale ono kolo každou chvíli dělá nějaký zvuky, tak mě ani nenapadlo, že je to praskající sedlovka.

        Alespoň že to prasklo asi 1km od cykloservisu :)

        0 0
    • Luka  

      no, my nosic pouzivame na sedlovku pro vozeni zrdcadlovky na dovoleny, ma prej nosnost asi 10kg, ale neriskovala bych to.. :) Vypada to hrozne neduveryhodne :)

      0 0
      • Peslezedirou  

        Člověče tohle nevypadá špatně, něco podobného plánuju, ale nevím jak si bude rozumět nosič+naložená brašna s fullem. Zabalit si spacák, pár hadříků a v sobotu vyjet někam do lesů a v neděli se vátit. Chtěl jsem to uskutečnit už loni, ale nějak to nevyšlo :o(

        0 0
        • Luka  

          jako na to to bohate staci, na par drobnosti, mi tam meli tam 5 kilo…fotak+ bastu na cestu a parada, a na fulla to urco pujde taky, das to proste vejs

          0 0
        • BB  

          fulla bych tim neprznil, zvlaste ne SC, to je skoro zakazany. Sel bych do nejakeho dobreho batohu, Deuter Transalp.

          0 0
          • Luka  

            nez tahat na zadech takovej kus navic, to to radsi sverim nosici… full nefull

            0 0
            • Moncodan  

              Tak jsem neodolal a pořídil nosič Author 149 s nosnosti 15 kg. Příjemně mě překvapilo jak je docela lehký. Upevnění je 4 šrouby, čemuž věřím více než rychloupínáku a montáž – pohoda. Na fullu to sice vypadá nezvykle, ale praktická stránka vítězí a navíc nebudou obhozené záda bahnem. V kombinaci s předním blatníkem to vypadá docela monstrozně.

              0 0
              • Pekáček  

                Něco podobnýho jsem dával kdysi na silničku když jsem dvakrát jel Plzeň-Brno na 2 dny s chrněním pod širákem. Měl jsem na tom jen spacák, ale to byly studentský léta, takže žádnej malej drobeček :o) Ostatní věci v batůžku, místo dresu triko, jo to byly časy! Pak jsem ho ještě použil na cestě HK-Brno na MTB a zpět, ale jinak se teď použití podobných věcí spíš vyhýbám.

                0 0
              • borda  

                přesně na tohle kolo zvažuju přesně tenhle nosič :-). Hoď sem pak kdyžtak nějaky zkušenosti prosim. Trochu se toho totiž bojim.

                0 0
              • Smazaný účet  

                sikovna svadlena by jiste vyrobyla brasnu do celeho ramu, az k hlavove trubce. Dal bych tam potom ty tezsi veci aby byla vaha rozlozena.

                0 0
            • marapara  

              No abych pravdu řekl tahat zrcadlovku v takovém vaku docela ji dáváš na frak. Raději budu vozit batůžek na zádech a v něm foťák, než na takovém nosiči třást zrcadlovkou. To musí dostávat ostřesy jako prase. Možná tak k poklidnému ježdění kolem Labe, ale rozhodně ne do terénu. Osobně jezdím taky s foťákem, dřív jsem jej vozil v ledvině, ale nakonec jsem se koupil malý batůžek Free Time včetně bidonu 2l za 500 a nemůžu si jej vynachválit. Batoh výborně sedí na zádech, pravda, když tam vezu foťák, filtry, 2l pití, zámek a ještě nejaký kousek oblečení na sebe, kdyby náhodou, tak je dost plný a váha je znát, ale výborně sedí na zádech, nikde mi nezavazí ve sjezdech, což se o takovém nosiči říct rozhodně nedá. Sice sem tam, když vezu alumatku a spacák vozím taky nosič na sedlovku Zéfal, dá se odmontovat a přimontovat bez použití nářadí, což je výhoda, je tak akorát na ten spacák a alumatku, nic víc.

              0 0
              • Luka  

                my vozime digital na bezny vyjizdky, ty otresy jsou to nejmensi co mu kdy ublizilo, mnohem horsi jsou ruzne pady. uz je slepenej elektrikarskou izolackou, aby vubec karta byla zacvaknuta a nekoukala ven, zrdcadlovku vozime JEN na dovolenych, muz ji vozil po vsech certech vcetne ukrajiny, rumunska a jinych „undergroundovych“ zalezitostech, cestou necestou a nikdy se ji nic nestalo, je pekne vystlana molitanem a hovi si v brasnicce jako nikde jinde. Do batohu bych JA zrdcadlovku nikdy nedala vzhledem k zazitym padum, katastrofam s tekoucim kejmlem, slejvakem a jinymi veselostmi…

                0 0
                • marapara  

                  Naštěstí jsem salto s foťákem ještě nehodil, zas tak často nepadám, ale stejně foťák dostává zabrat daleko víc, když je umístěný někde v brašně na kole, než na zádech v batohu. Vzhledem k otřesům. Na zádech prostě takové otřesy nejsou, jak nad zadním kolem, to je jasné. A když skáču přes nějaké kořeny, nebo sjíždím scohdy, tak je nemožné mít foťák v těchto místech a musí být na zádech. Kejml mi taky ještě nevytekl.

                  0 0
                  • Luka  

                    to ja si s kejmlem uzila..... 2 mesice co vyjizdku to mokry zada…hruza. no, ale uz je to pryc, od te doby je pokoj

                    0 0
                    • marapara  

                      Copa? špatně těsnil dole? Mě se to na mým baťůžku s kejmlem za 500 ještě nestalo, aby mi vytekl. Akorát u náústku mi to teklo, když byl hodně plný i batoh, ale tam bylo už špatné těsnění. Tak jsem koupil nové za pár korun a jezdím vesele dál :)

                      0 0
                      • Luka  

                        no, jeden byl vadnej, tak ten proste tekl. nikdo nevi jak , ale mokry zada hovorila jasne. V prodejne se se mnou handrkovali, ze si vymejslim. Progress ho drapnul abehem dvou minut donesl novej s omluvou, ze to byla vadna serie. Nicmene vcera mi tekl i tenhle novy, jelikoz ma nejakou divnou hadicku, ktera se strasne vytahava, a protoze jsem v patek delala megaocistu kejmla, tak jsem samozrejme odendala i hadicku a druhej den zase tekl :( .. no, zkraceni hadicky o vytahanej kus to vyresilo. Ale mam tam rezervu tak 10cm, az to vsechno takhle ukratim, pak budu muset koupit novej šlaušek…

                        0 0
                        • marapara  

                          Teda to pech s těma kejmlama. Já ho vozím 2 roky a spokojenost, neteče.

                          0 0
                        • JSt  

                          novou hadicu koupis za par kacek v obi nebo necem podobnem. nebude original, ale na to se nehraje ;)

                          0 0
                    • JSt  

                      vidis, ja mam zada vzdycky mokry, velbloud nevelbloud :)))

                      0 0
    • Lowrider  

      Muselo se to trochu upilovat a je to tam :-)

      0 0
    • vlk  

      darjan si jeden nosič na sedlovku koupil a je to nahouby. při větší zátěži pak sedlovka šíleně pruží.Skoro bycvh se bál ,aby se to neulomilo.

      0 0
    • Paja  

      A proc kdyz je to na pevnaka nechces klasickej nosic? Dneska uz neni nutny mit na ramu navarky, Sportarsenal vyrabi adapter, kterym se dole nosic uchyti k naboji rychloupinakem, nahore se da pripevnit k sroubu rychloupinaku sedlovky (event. objimkama).

      0 0
    • croscountry  

      Myslíte, že sa dá risknúť namontovať nosič na karbonovú sedlovku?

      0 0
      • jizby  

        to bych v žádným případě nedělal. Prasklo by to nejspíš už při montáži. Všechny karbonový trubky jsou choulostivý na boční zmáčknutí. To platí i pro hůlky na běžky. někde s ní klepneš a už je tam podélná prasklinka.

        0 0
    • Rychlej turista  

      Nosič na sedlovku v žádném případě. Měl jsem ho kdysi na silničce, snad jen 5 kg, ale byl to děs. Příšerně to pruží, takže se s tím dalo jet jen v sedě. Na bajku si něco takového vůbec nedovedu představit.

      0 0
      • Loner  

        Koukám, že kromě různejch n-hodinovek takyœ nepohrdnul dětskou serií „kolemvoživot“ před pár lety – viz ledvinka..

        0 0
      • Mamut  

        To prizenie asi zavisi na konstrukcii nosica a vahe nakladu, nie? Kolko si mal nalozene a na akom nosici?

        0 0
        • Rychlej turista  

          Tak do 5 kg a byl to Zefal, či jak se to jmenovalo. A těžiště bylo taky v háji. Už bych nic takového nechtěl, není nad klasiku.

          0 0
      • jecnak  

        Navic kdyz se pustily riditka, tak staci i malicko rozcentrovane zadni kolo a predni kolo se pekne rozvibruje. To muze byt ve vyssi rychlosti dost nebezpecne.

        0 0
    • Fran-tic  

      Zdravíčko,

      mám takový problém. Plánuju delší trip na silničce (Česko- Andorra) a potřeboval bych poradit, jak s nosičem. Bohužel nemám na rámu návarky, takže přichází řešení buď nákupu nosiče na sedlovku + nějaké domácí matlací úpravy…nebo jsem se tady dočetl o nosiči s redukcemi, kde nemusejí být návarky a řeší se to nějakým upínáním. Máte zkušeností s tímto nebo nějakým řešením? I když to bude téměř měsíční trip, tak pojedem co nejvíc nalehko, takže asi tak. Dikes :)

      0 0
      • antt  

        k některým (přesně nevím) nosičům se dodávají takové plechové úchyty na obtočení kolem rámu zadní stavby, pro případ, když tam nejsou ty díry na šroub. Pokud plánuješ nějaký těžší náklad, tak si je raději vyrob z nějakého 1mm plechu a obtoč to přes kousek duše, ty origo moc důvěry nevzbuzují, ale už párkrát posloužili dobře. Když pěkně poprosíš, tak ti je dají grátis v každém slušnějším obchodě-servisu, mají to jako zbytky po montáži na prodané kola, která mají úchyty na nosič z výroby

        0 0
      • tomxxx  

        Když bys kupoval něco na navářku (nebo jiný systém jak popisuješ), tak si dej pozor na dráty, co jdou dolu k náboji.

        Zde je konec udělanej dobře, takže se to neohne, ale třeba toto je úplně na hovno. Celé to má podporu ve tvaru V, ale u náboje je to jen jediný tenký drátek, něco podobného sme na tripu měli, přetížené to rozhodně nebylo a ohlo se to jak nic.

        Já mám hodně kladné zkušenosti s tímto sport arsenalem. Nosnost udávaj někde kolem 8kg, ale 15–20 naprosto v pohodě, jen musíš mít nekarbonovou sedlovku a neřešit její lehké poškrábání, utáhnout to na krev (podkládání gumou, duší čímkoliv je na prd, ale zkusit to můžeš). Jediná nevýhoda jsou bočnice, pokud máš brašny naložené, tak se k bočnicím musí přidělat dobře (zip páska je nejlepší), jinak když to drncá, brašny mlátěj a ohejbaj bočnice a i po přidělání no neni stoprocentní.

        0 0
        • tomxxx  

          Jo a jestli tě teď zbytečně poučuju, tak se omlouvám, ale eště mě napadlo…na zadní nosič se nevyplácí narvat všechno, dobrá je i brašna do rámu, ikdyž toho máš málo, tak je dobré váhu aspoň trochu rozdělit.

          0 0
          • Fran-tic  

            pohoda, přece jen na ty 4tis. km se hodí každá rada :)

            0 0
            • antt  

              jako nosič na sedlovku je asi top od authora, který garantuje nosnost 15kg a je faj hlavně na fula, není tak nížký jako ten sportarsenal. Ale v Tvém případě bych klidně mrkl i na nosiš na přední vidlu, pokud nemáš karbon bez oček, ale i to by šlo nějak pořešit..

              0 0
              • Fran-tic  

                no, karbon bez oček :) vypadá to, že budu řešit všechno tak nějak

                0 0
              • tomxxx  

                No já to nikdy nevozil, ale na přední vidli to kolo musí bejt pak hrozně neovladatelný, ne?

                0 0
                • antt  

                  jo to netuším, taky jsem zatím neměl tu čest, ale horší jak s nákladem na řidítkách to imho nebude

                  0 0
                  • Fran-tic  

                    loni jsem jel na silničce s brašnou na řidítkách a byla to pohoda. sice jsem měl hlavní váhu na zadním kole, ale vše ok. Na předním kole nevím nevím, nezkoušel jsem. ale na tu silnici by to neměl být takový problém. Akorát tolik věcí se mi zas tahat nechce :)

                    0 0
                    • antt  

                      tak to hoď na tu sedlovku, do rámu a na řidítka, v podstatě ani nepotřebuješ žádný nosič, já si loni vystačil jen se dvěma 8L lodníma vakama , které jsem měl přichycené popruhama k sedlovce a k řidítkům. Plus rámová brašna a batůžek no… :)

                      0 0
                      • Fran-tic  

                        jojo, nejspíš to tak udělám. zkusím prubnout ten nosič na sedlovku a uvidím, kolik to zvládne. když tak bych k tomu přivařil nějaké primitivní bočnice a spojil nějak slušně s rámem, aspoň pro jistotu :). Každopádně díky za všechny rady, pak tu třeba hodím pár fotek z tripu.

                        0 0
        • Fran-tic  

          dík, já právě původně chtěl něco ve stylu toho sport arsenalu, ale zalekl jsem se té diskuze nahoře, že to rozvibrovává kolo atp. Měl jsem v plánu koupit nějakou ocel sedlovku a nebo delší hliníkovou. Ještě jsem zvažoval, jestli je lepší ten rychloupínák a nebo 4 imbusy (ty bych asi raději, přijde mi to praktičtější). S těmi konci už mám taky své zkušenosti…sa­motného mě překvapilo, jak to šlo rychle do kytek při relativně malé zátěži.

          0 0
          • tomxxx  

            Jo imbus bude lepší, rychloupínák neni žádná hitparáda. Ten arsenal je dobrej, rozhodně to nevibruje, zlomit ho asi taky nemůžeš, to dřív zlomíš sedlovku – ta ocelová by se hodila, nebo prostě hodně levná hliníková.

            0 0
      • Jezevec70  

        Napadlo mě takové trochu netradiční řešení.

        Na rám namontovat držák dětské sedačky a do něho zacvaknout samostatné lyžiny k sedačce, a na ně pak vymyslet nějakou brašnu nebo batoh.

        http://www.baby-eshop.cz/…mb_cmp=zbozi

        Nosnost dostatečná (přes 22kg), pevnost uchycení k rámu také.

        Osobně ale mám cyklokrosku o očky na zadních patkách. Tak mi stačí jen na vzpěry zadní vidlice tyhle úchyty:

        http://www.saeshop.cz/…-art062.html

        0 0
        • tomxxx  

          Ty sedačky jsou dělané tak, aby pružily, takže to asi bude mlátit

          0 0
    • fargo.  

      Ahoj všichni. Lidi, proč se tak bráníte nosiči montovaným na rám kola? Vždyť z tech. hlediska je to přijatelnější, než nosič na sedlovce. Už těžiště mě přijde strašně vysoko, oproti nosiči na rámu. Taky namáhání sedlovky nosičem umístěným na ní není ideální. Nevím, ale na sedlovku bych si nikdy nic takovýho nedal. Máme doma 4 kola a 3 nosiče na rámu.

      0 0
      • tomxxx  

        Protože né každej na to má udělaný kolo a když nemáš návarky, tak je jakýkoliv řešení přidělání na rám dost pitomý.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.