• munro

    Asi jste už někdo dával pružiny do vzduchové MX Comp – dá se nějak poradit s typem/tvrdostí pružiny vzhledem k váze jezdce? Já mám asi 85 kg, vidlu MX Comp Air O3 – 85 mm a od té úpravy bych si sliboval vylepšení citlivosti vůči malým nerovnostem. (Do archivu B-F jsem zabrousil, ale nedokazu si z toho udelat obrazek)

    0 0
    • Luka  

      Hele, na vahu jezdce to rozhodne navazuje. Ja mam 50kilo, takze seriove koupena vidle s pruzinou na cca 80kg je pro me naprosto nevyhovujici, takze mam pruziny na „vahy jezdce pod 56kg“ :) A vyfucenej vzduch :D

      0 0
    • Pá-dlista1  

      Ja tam vozil daleko mekci pruziny a ladil vzduchem. Podle me to bylo daleko lepsi nez to foukaci predpeti, jak to delaj ted. Zacatek hezky na pruzinach a konec pritvrzenej vzduchem. Proste supr.

      0 0
      • Gart  

        predpeti je sag?

        0 0
        • Pá-dlista1  

          Neni, ale uzce to souvisi. Sag je ten rozmer o kolik se ti ponori pruzeni, kdyz nasednes na kolo. Pro XC se doporucuje 20% a pro DH 30% zdvihu. Zalezi taky na systemu pruzeni. Treba u tlumice 5th Element je to dokonce 40% zdvihu. Sag muzes regulovat prave predpetim pruzeni. Treba tim stelovacim koleckem zmacknes trochu pruzinu a ta uz na pocatku chodu pracuje jako kdyby byla treba o 2cm stlacena, tudiz k tomu abys ji zmacknul potrebujes o to vetsi silu. Podobne je to s dofouknutim u vzduchovych vidlic. U pruzinovych Marzocchi se taky dofukuje a je tim nahrazeno to klasicke stelovaci kolecko.

          0 0
    • Karaya  

      A neporadil by někdo, jak jsou označeny pružiny Marzocchi podle tvrdosti (barva, nebo označení). Já mám asi tak 70kg, viděl jsem v obchodě bílý pružiny, ale zrazovali mě, že jsou moc měkký…

      0 0
      • kovar  

        to barevne znaceni je takove trochu zmatene, jakou delku maji ty bile pruziny? jestli jsou do 100mm verze vidle. tak jsou mekke a jeste k tomu o 0,5cm kratsi (180mm), nez je treba. Ale ja jsem ji podlozil a dal do 120mm MX Comp a doladuju vzduchem – ja rika Padlista. Na webu marcoki byla tabulka pruzin (delky tvrdosti, oznaceni urceni), nevim, zda tam je jeste ted, kdyz tak ji nekde zverejnim, pokud bude zajem, mam ji kdesi na HD, teda doufam..

        0 0
        • Karaya  

          Tak ji prosím zveřejni, nebo pošli – karaya@email.cz, na webu Marz. jsem ji nenašel, tvůj oblíbený Bartonicek drží bobříka :-) Jinak jsou do 100mm, mám do nich jít?

          0 0
          • kovar  

            ja osobne bych radeji volil ty cervene, treba na moji vahu 73kg jsou O.K. Ale musim jeste pritvrdit tocitkem na spuntech, takze kdybys tam dal ty cervene, ta uz by jsi nemusel vidlu tak tlakovat. S bilyma bys foukal vice. tabulka pruzin: http://zlin.wz.cz/pruziny.html

            0 0
            • kovar  

              a jeste jeden pridavek http://zlin.wz.cz/pruziny1.html

              0 0
              • madcat  

                nešla by ta tabulka aktualizovat k dnešnímu datu? :-) přece jenom dva a půl roku pryč… :-) uvažuju, že taky vzduch v jedné noze drop-offky nahradím pružinou, ale nevím právě jakou, ani v eshopu u Bartoníčka ani na webu Marzocchi jsem moc rozumu nepobral, snad tam ještě nebudu muset volat, i když při posledním telefonickým výslechu byl nějakej p. Skala ochotnej a poradil…

                0 0
            • Mooky  

              dotaz ;-) … hodlám s největší pravdepodobností kupovat MX com COIL verzi 04 105mm a mám váhu tak podle „situace“ 70–74 a rád bych věděl o jakou pružinu si do tývidle mám kdyžtak říct … úprava vzduchem tu neni možná … díky za odpověď

              0 0
    • Karaya  

      Tak jsem zakoupil bile pruziny, puvodne do Z1 Drop Off 2000, jsou doopravdy o 2cm kratsi a mekky. Tak uvidime, mozna je pujdu vratit…

      0 0
    • K2  

      Chci si do své MXC ECC 2002 strčit do jedné nohy pružinu.

      1. Je třeba nějak laborovat s hladinou oleje? Musí se ubrat, nebo tam stačí nechat toco tam je?
      2. Pochopil jsem dobře z tabulky 1, že tam můžu dát jakoukoliv pružinu pro 100mm vidli akorát musím vybrat barvu podle hmotnosti?
      3. Kdo z vás už přestavoval MXC 2002, co jste použili za kit? K nám se MXC2002 pružinový kit ofic. nedovážel
      0 0
      • Pá-dlista1  

        Kdyz tak ze zidle nazhavim zavity, tak vlozenim predmetu do kapaliny se asi hladina zvedne… moudremu napovez :) A kdyz budes davat pruzinu jen do jedne nohy a jeste to nebude originalni kit… jakou pouzijes tvrdost? Pruziny pro ruzne vidlice se muzou lisit i v pripade stejneho zdvihu. Obzvlast zaludne je, kdyz maji vetsi vnejsi prumer :)

        0 0
        • K2  

          U vzduchovak se hladinou oleje řeší objem vzduchu, což je u pružinovek méně podstatné, nebo? pruží pružinou a vzduch v noze není pod tlakem – takže zůstává ovlivnění dorazu zdvihu, což si myslím, že by při té troše vytlačené pružinou nemuselo být až tak kritické – pouze dohad. Co se týká tuhosti, tak v jedné noze zůstane vzduch (kterým můžu tvrdost doladit) a do druhé chci dát pružinu z kitu na mou váhu 73–75 kg. Prý byly vnitřnosti MXC 2002 hodně podobné Z4–5 2001 a kity prý pasovaly. Hold budu muset experimentovat Pokud mě pamě? neklame, tak Tink měl MXC předělané na pružiny, mohl by se se svými poznatky pochlubit – když tak mu napíšu napřímo.

          0 0
          • Pá-dlista1  

            Vzdyt, kdyz tam das pruzinu a nechas standartni zatku (mozna s malou upravou), tak ti to bude fungovat stejne (akorat oleje bude vyssi hladina :) A proc zrovna pruzinu na tvou vahu, kdyz tam das jen jednu (tzn.polovina doporuceneho) ? Kvuli krouceni vidlice?

            Bych dal spis tvrdsi pruzinu a vzduchem doladoval lehce. No ja bych teda uplne nejradsi dal obe mekky pruziny a doladoval v obou nohach stejne lehce vzduchem, ale to asi s ECC nepude :(

            0 0
            • K2  

              Záměrem bylo požít zátku s regulací předpětí pružiny (sem tam nějaké to doladění), ale to uvidím, jestli se mi podaří sehnat, tak aby seděla. Ecc si chci nechat – mám předek nastavený na pohodlný posed a do krpálů se mi snížení předku hodí. Představoval jsem si, aby každá noha odpracovala půlku svého zatížení (aby si nezáviděly a nerkoutily se:)

              0 0
              • Pá-dlista1  

                Asi to tak bude lepsi. Bych zatku nechal klidne s ventilkem a ladil vzduchem. Stejne mas ECC, tagze kazda noha chodi jinak, ale silnejsi pruzina v druhe noze by to jen zhorsila.

                0 0
                • Marek  

                  pritulce jsem koupil pruzinovou MXComp, ale bile pruziny uvnitr jsou pro ni moc tvrde. Tak jsem jednoduse jednu vyndal a pruzeni je tak akorat. Myslite, ze vidli to asymetricke zatizeni vadi? Pritulka vazi asi 55kg.

                  0 0
                  • Pá-dlista1  

                    Jasne, ze ji to vadi. Otazka spis zni, jak moc to vadi? :) Myslim, ze to je jen o pocitu jezdce a mozna se to muze projevit na nejakej dloooouhodobem opotrebeni, unave materialu. (no a na skrtani kotoucu:) Spousta vidlic to tak ma – vsechny se zaviranim, zmenou zdvihu, tlumici patronou v jedne noze, regulaci tlumeni v jedne noze a vlastne jakoukoliv regulaci v jedne noze a samozrejme i Lefty :)

                    0 0
                    • Marek  

                      Samozrejme jsem si nemyslel, ze asymetricke namahani vidli nebude vadit. Ptam se proto, ze vetsinou jde o kombinaci ruzneho pruziciho media v jedne a v druhe noze (treba moje ETA). V tomhle pripade ale v jedne noze nepruzi nic. Lepe receno nepruzi nic do urciteho zdvihu. Pak se pridava vzduch z prazdne nohy. Jenom si chci byt jisty, ze vidle nepude do kytek za 3000km. Ale to mi stejne s jistotou asi nikdo nerekne co?

                      0 0
                      • Karaya  

                        Jsem mel RS Judy TT, v jedne noze pruzina, v druhe vubec nic, a nezdalo se mi, ze by to vidli nejak vadilo.. :-)

                        0 0
          • lubos  

            Ja chci taky pruzinu do MXC. Ale zatim nemuzu sehnat :(

            0 0
    • Karaya  

      Vracim se ke svym vstupum ohledne pruziny do MX Comp ETA. Posledni stav je takovy, ze pruzinu jsem vratil zpet do obchodu. Vidlice se jeste trochu zabehla a chodi bez pruziny i na malych nerovnostech, obzvlaste ted po vymene oleje (Denicol 7,5W). Ja osobne uz nejake laborovani s pruzinami u vidlice ktera ji uz v jedne noze ma nedoporucuju..

      0 0
      • TOMM  

        Jak jsi meril hladinu oleje v noze s ETOU, predpokladam ze jsi pruzinu nevyndaval. Mam stejnou vidli a chystam se na prvni vymenu oleje. Dik.

        0 0
        • K2  

          Při stlačené vidlici od horního okraje a dorovnával jsem to brčkem, tak aby to tam bylo přesně – úplně stejně jako druhou nohu – měří se to včetně ECC bazmeku

          0 0
        • Karaya  

          No dela se to blbe, pruzina vsechno spolehlive zakryje, nakonec jsem to udelal tak, ze jsem dovnitr skrz pruzinu strcil brcko, potom na konci zacpal a vytahl ven..a videl hladinu oleje…nechal jsem pul centaku rezervu na ten zbytek pruziny co kouka venku..

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.