• zdenek_k

    Pred asi 10 lety jsem si poridil SPD pedaly i stretrama SIDI. Kufry (SM-SH50) v nich sedely jako pribity bez vule. Moc toho nenajezdim, takze pedaly i boty opravdu vydrzely 10 let! Cas se ale neda zastavit a musel jsem poridit nove. Jsem ale totalne otravenej!!!!! Kufry SM-SH50 se uz nedelaji. I pedaly jsou dnes uz nejake divne. At delam co chci, at utahuju vypinaci silu jak chci, tak kufr ma v pedalu vuli. S botou se da v urcitem rozsahu hybat do stran. Mam pocit, ze ty botu z pedalu vytrhnu a rozbiju si hubu. V obchode mi rekli, ze dnesni system SPD opravdu ma tuhle stranovou vuli a ze je to schvalne! To se mi snad jen zda!!! :-(

    Co mi k tomu reknou zdejsi odbornici???

    Kdyz se podivam na svuj stary pedal a stary kufr, tak v pedalu byl trojuhelnikovy zarez, do ktereho kufr presne zapadnul a nebyla tam ta vule. Kdyz se podivam na dnesni pedaly, tak vidim, ze zarez chybi a tudiz tam ta vule logicky musi byt. To je teda hodne blbej sen! :-(

    0 0
    • Meesha  

      jedne pedaly na silnicku… :-/

      0 0
    • Pekáček  

      Vůle na kývání patou do stran je v pořádku, má to ulevit kolenům. Look dělá červené kufry se stranovou vůlí, ani nevím kdo v okolí jezdí jakýkoliv systém bez stranové vůle. Já to kdysi jezdil a nic moc. Kufr by ti neměl ale lítat nahoru dolů/dopředu dozadu při šlapání (+cvakavé zvuky). Viděl jsem to u kámoše co měl tretry Diadora tuším (MTB), jakoby by podrážka co se o pedál zapírá po stranách byla moc tenká. Stejně se chovaly bráchovo ochozený Sidi. Já mám Shimano boty i pedály a pokud není už opotřebenej kufr, nic tam necvaká. Jo a se silničníma pedálama Dura-Ace 94 + silničníma tretrama chodila stranová vůle brutálně ztuha, úhel nohy sis ztuha nastavil a bota držela jak přilepená.

      0 0
    • Roman  

      Hmm, 10 let…, já měním kufry každých 2000km, protože je krankové od brodersů dělaj z blata, asi aby to neponičilo metličky a tak mi nožičky vypadávají jako bych je ani neměl zacvaklé.

      Stranovou vůli jsem chtěl (zkoušel jsem samosebou obojí nastavení)a když jsou kufry nové, tak je to OK, ale po zimě tam jde něco, co má životnost ne jak výrobek od ?amanů (kua stálo to cca 2500kč), ale nevím co.

      Poradí te mi, jestli jdou ty šlehače potunit? Jak se na ně ale dívám, tak asi ne.

      Nebo něco jiného, co by splňovalo za: a)snadné nacvaknutí, b)boční vůle, c)dobře držet hňápu, aby sama nevypadávala, d)cena do 3000, e)bahno+bordelismus bez problému ? f)historií fakt surfuju

      0 0
      • Mamutt  

        Time, jen počítej s vyšší hmostností.

        0 0
      • RomanH  

        Presne jak pise Mamutt – Time. Klidne Ti priste pujcim pujcim RB i s tretrama.

        0 0
        • Roman  

          Dík, vím, že je chválíš už dlouho a zkušeností máš proti mně milión, takže nebudu laborovat a rovnou je na jaře pořídím.

          0 0
    • Vašur  

      Taky mi připadalo při přechodu na pedály se stranovou vůlí jako když mám ty pedály namydlený. Nakonec jsem si zvyknul. Přesto když občas použiju ty starý pedály a boty například na půjčený kolo, tak se v nich cejtim trochu líp. Daň za pokrok :-)

      0 0
    • zdenek_k  

      No… vypada to tedy, ze mam 2 moznosti:

      1. Zvyknout si, coz me momentalne docela stve.
      2. Nechat si udelat kufry bez vule. Jenze takovyho silence, kterej by to dokazal a fungovalo potrebne odemykani kufru z pedalu, asi nenajdu.

      Zbyva varianta 1) :-( ..... ach jo!

      0 0
      • cabbage  

        a co se vratit ke klipsnam?:o))))

        0 0
      • MlokCZ  

        Ono i když bys měl kufry bez vůle, tak používáním stejně nějaká vůle po čase vznikne. Z novějších pedálů mi téměř bez vůle přišli pedály author, který jsem kvůli tomu okamžitě vyměnil. Já v pedálech bez vůle jezdit nemůžu vůbec, to by moje kolena nepřežila. Teď mám na biku i silničce Time Atac XS a naprostá spokojenost. Ty maj vůli poměrně velkou, ale mají 2 nastavitelný úhly pro vyndání nohy z pedálu (podle toho, jak se přidělá kufr na botu). Pokud bys tam nastavil ten větší úhel, tak by to vyřešilo tvůj problém s obavy, že tu nohu omylem vytrhneš. Ten úhel je totiž už tak velký, že je problém (alespoň pro mě) vůbec nohu vyndat. Používám ten menší úhel a je pro mě akorát (i ten je o něco málo větší než u jiných značek).

        0 0
        • zdenek_k  

          Vule, ktera vznikne opotrebenim neni zdaleka tak velka jako vule umyslne vytvorena u soucasnych pedalu. Navic se da eliminovat castejsi vymenou ozvejkanych kufru.

          Zrejme jsem asi zaspal dobu ;-) a budu si muset zvyknout. Kdyz se to prosadilo, tak to asi nejakej smysl mit bude. Uvidime casem.

          Ted mam ale pedaly, ktere jsou stavene na kufry SH50 bez vule a nove boty s kuframa SH56, ktere s vuli pocitaji. Pedaly se mi nechce vymenit, protoze jsou zcela v poradku. Tak doufam, ze si nekde nerozbiju hubu ;-)

          0 0
          • BH  

            nechtel jsem se do toho zapojovat, nebot tvuj prispevek je zmatecny. Ale neda me to reagovat na tuto Tvoji posledni poznamku.Jestli jsem to pochopil, tak jsi si nechal nejake stare pedaly a do tech rves kufry SH56. Stale meles neco u starych dobrych kufrech SH50,ktere nemuzes sehnat . Stacilo se ale poradit, nahradis je SH51, ty jsou vhodne na starsi Shimano pedaly(tedy doufam, ze mas vubec Shimano), napr. PD 525, ktere pravdepodobne mas. SH 51 jsou pro tzv. jednosemrne uvolnovani. kufry SH 56 jsou pro pedaly napr. M959,540,520 a jsou tzv. pro vicesmerne uvolnovani.Takze nez zacnes nadavat, tak si zjisti vsechna fakta. jeste 2 poznamky. Za deset let pouzivani mas urcite vybehane i plotnicky na pedaklech, takze spise se poohledni po novych pedalech a nebo vymen ty plotnicky je to take zdroj vule.Posledni poznamka bocni vule neni na zavadu, setri to vazne kolena, ale u tebe je skutecne problem s nekompatibilitou kufru, takze ti muze hrozit i vytrzeni kufru s pedalu.toz tak.

            0 0
            • BH  

              do p… kufru z pedalu, oprava

              0 0
            • zdenek_k  

              Asi jsem neposkytnul vsechny informace. Takze tedy doplnim:

              Mam na kole stare padaly Shimano. Model presne nevim, ale 100% SPD. K tomu mam stare boty SIDI s kufrem SH50, bez stranove vule. Jasne, nejaka vule tam uz je diky opotrebovani. Deset let to vydrzelo protoze, jak jsem vyse napsal, nenajezdim stovky kilometru. Proste neni uz cas :-( Chtel jsem si udelat radost a stare rozpadajici se boty jsem nahradil novymi. V prodejne (Streba, Sezimova ulice v Praze) jsem asi pul hodiny diskutoval na tema, jaky kufry si poridit, aby sly do starych pedalu. Doporucili mi SH56. Stacilo na starych pedalech nastavit vetsi vypinaci silu a vypada to, ze to bude OK.

              Pres zimu na kolo nesedam, protoze jsem teplomilnej tvor. Zacal jsem tedy chodit na spinning. Tam jsem ale byl docela sokovanej tim, ze se bota v pedali silene vikla! Loni jsem tam byl se starymi botami a kufry a kupodivu to tam sedlo dobre. S novymi botami mam ale vyse popsanej problem. Mam strach, ze nohy vytrhnu a spinner mi diky furtslapu zlame nohy.

              To me privedlo k detailnimu zkoumani toho, co se stalo za tech par roku, co jsem nemel potrebu kupovat zadne nove komponenty, pac ty stare stale fungovaly. Zjistil jsem, nekdo vymyslel pedaly se stranovou vuli. Proto jsem zalozit tuto diskuzi, abych si ujasnil, jestli se mi to jenom zda, nebo je to pravda, a abych zjistil, k cemu ta vule je. Zde se, ze mi to tu bylo vesvetleno dukladne. Chapu, ze je to schvalne kvuli kolenum. Nicmene me to stve, pac na to nejsem zvyklej. Drive jsem jezdil mnohem vice a nikdy jsem s kolenama problem nemel. Asi je dnesni generace cyklistu ponekud choulostivejsi! ;-) Vzhledem k tomu, ze se pevne kufry uz nedelaji, budu si muset zvyknout.

              0 0
              • BH  

                Ja bych zkusil SH51, ty maji pouze jednostranne uvolneni a pokud mas v poradku ramecek pedalu, tam by ta vule nemela byt,ale spis bych ti doporucil koupit si nove pedaly tedy i s kufry, preci jen si to po deseti letech i zaslouzi.Podle meho ta Tvoje vule je preci jen nadmerna,alespon tak soudim z toho co popisujes.

                0 0
    • jihra  

      Buď rád, že má noha v pedálu boční vůli. Aspoň si nesprasíš kolena špatně nastaveným kufrem jako třeba u silničních pedálů, které stranovou vůli skoro nemají. Na silničce jsem kufry nastavoval snad 10×, než to bylo OK. Na horáka jsem namontoval SPDečka, kufry jsem napodruhé sešteloval a je to. Jde jen o zvyk (nebo nezvyk).

      0 0
      • Hmilan  

        Já mám na silnici silniční SPD a vůli mám hodně velkou (pružinu na nejmíň) – nevydržel bych s nohou bez vůle a navíc jak píšeš, každým špatným milimetrem si můžeš doprasit snad vše včetně těch kolen…

        0 0
    • TechDiver  

      Ja mam problem s pedaly shimano xt ale s verikalni vuli tedy kdyz taham nohu nahoru a pak slapnu dolu kufr cvakne o pedal. Leva ok, prava cvaka. Predpeti pruziny mam na vsech pedalech nastaveno stejne. Na pedalech i kufrech najetu cca 300km tz jsou de facto nove. Napada nekoho cim by to mohlo byt?

      0 0
      • Ondraj  

        Neměl bys tahat pedály silou nahoru.

        0 0
        • TechDiver  

          tomu rozumím a ani nedělám

          jde mi o cvaknutí (a tím i vůli) při přechodu z horní úvrati směrem dolů

          0 0
          • MlokCZ  

            To je právě indikátor toho, že blbě šlapeš a ne problém pedálů.

            http://www.kpo.cz/…_slapani.htm

            bod 3:

            Přenos síly má být po celou dráhu otočení klikou přes podrážku boty. Velmi často se vyskytující chyba je tahání nártem za svršek boty při pohybu pedálu nahoru. To je úplně špatně. Pedál se se musí po celý okruh postrkovat podrážkou a kufrem. Kdo používá systémy s kovovými kufry a větší vůlí mezi kufrem a zámkem pedálu (třeba SPD) uslyší při špatném šlapání typické cvakání v horní a dolní úvrati, vyvolané právě střídavými nárazy o plochu pedálu a o zámek.

            0 0
      • novas752  

        Pdm780 mi to dělaj (ale už maj najeto dost přes 15k), pdm8000 to zatim nedělaj (najeto 1600).

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.