Ráfek versus max. šířka pláště

24 nepřečtených
  • HoralFanda

    Někde jsem četl, že když se dá na ráfek větší šířka pláš?ě a přefoukne se to, tak že se ten ráfek může vyboulit ven. Mám ráfky Rigida ZAC-2000, a když jsem koukal na jejich web, tak tam mají tabulku a pneu pro něj 28–51mm. Znamená to, že tam je lepší necpat nic širšího než 2,1"?

    0 0
    • jecnak  

      No kdyz to vezmes kolem a kolem, tak treba 2,25 maj cato takovyhle rozmery: Racing Ralph 2,25 sirka plaste 51,5 sirka dezenu 52,8 vyska i s dezenem cca 49 (spatne se to meri) sirka rafku 22,5 (Mavic X517) Je to celkem bezna praxe, ze si vyrobci pridavaji. Dost orovnani je na: http://www.themudzone.com/…s/index.html

      0 0
    • JJ  

      Myslim, ze vybouleni rafku nehrozi, spis by se mohl svleknout ten plast pri velkym naklonu. Jinak ja vozim na Rigide XC 420 Continental Vertical. Ten ma sirku tak 57mm.

      0 0
    • MartinXC  

      Tohle bych se chtěl přeptat:

      • obul jsem nové Kleiny 2.35 (těžké ale nesmírně pohodlné a velice dobře drží) na své X517
      • a po pár dnech jsem si všiml, že na plášti je uvedeno „pro ráfky v šířce 1,50–1,75“
      • ta X517 nemá ani 1"
      • nepřehuš?uju (spíš naopak), takže ráfek by to mel přežít

      Kdo jezdíte balóny – jak tohle řešíte? Není tohle na vině častějšímu prodření kordu u tenkostěnných pláš?ů ?

      0 0
    • Žanek  

      To bych nějak moc neřešil. Pokud se ti vyboulí bok ráfku, tak jsi buď opravdu hodně přefoukl pláš?, nebo(daleko častěji) je ráfek probržděný. Na to by šířka pláště neměla mít vliv. Spíš bych se bál kombinace extrémně široký pláš?/úzký ráfek v zatáčkách – aby se pláš? neměl tendenci vyzout. Jinak se často setkávám s opačným problémem – pokud chce někdo na krosku obout silniční (23mm)pláště. To někdy opravdu nejde…

      0 0
    • Smazaný účet  

      Já bych se taky spíš bál toho že se ráfek svlíkne. A dal bych si majzla na seřízení špalíků u ráfkovejch brzd, už sem takdle prodřel pláš?.

      0 0
      • lubos  

        Spalik jeste poznas,ze dre, ale ja byl upozornen, (jeden solidni mechanik), ze si mam zatlacit zavlacky. Aby nedreli.

        0 0
        • Smazaný účet  

          Nepoznáš. :o)) Neb jde po kruhový dráze (pomijim paralelogramy) a prevít škrtá třeba jen v určité pozici – takže když nebrzdíš nebo brzdíš natvrdo tak ti to nepříde, škrtne třeba jenom v pozici někde mezi tim. Nepřišlo mi to nějak zvláš? divný, řikal jsem si že nemam úplně rovnej ráfek, tak to při přibrždění škrtá… jenže to bylo o pláš?. A jak párkrát zabrzdíš, tak vono se to nasčítá a díra je tam. Od tý doby kontroluju jak mi sedá špalek na celý dráze po kerý se pohybuje včetně různé vůle v čepu brzdy, při roztočeným kole. Je to už mimo téma, ale dyž je vůle v čepu ramene brzdy, tak při přibrždění se to rameno jakoby trošku pootočí ve směru otáčení kola (ráfek jí chce vzít s sebou), což může způsobit že roh špalku se natočí až ke styku ráfku s pláštěm. U štelování špalků mi dycky tečou nervy… :o))

          0 0
          • lubos  

            Zkus si pak nekdy postelovat nektere mechanicke kotouce, jeste budes rad :)

            0 0
            • RomanH  

              No tak prrr, zkus si nastavit AVID CPS – s novymi destickami to nastavim podle kreditky do 5-ti minut a pak uz jen pritahuji koleckem desticky blize ke kotouci podle ojeti. Nikde nesktraji.

              0 0
              • lubos  

                Proto rikam, nektere :)

                Vetsinou je samozrejme problem ne v brzde. Ale nejde o to, kde je problem. Ale jak se tim zabavis pri tom :) I Vcka lze nastavit lehce a rychle.

                0 0
          • MartinXC  

            Někdy to jen cvrnká o ty gumové nálitky na plášti, ale nedře.

            0 0
    • McBlacky  

      já bych se toho nebál, jezdil jsem chvíli rolfy a to jsou snad neužší ráfky co jsem viděl, na nich 2,1 contiky a v pohodě, nejdřív jsem se bál, že to někde v zatáče svlíknu a nakonec to bylo v pohodě. Otázka je u větších- hlavně vyšších balonu, jestli se to nebude kroutit ve velkým náklonu…

      0 0
    • Glum  

      Nacpat sirsi plast na uzky rafek lze, ale pak je treba hlidat husteni (kombinace sirsi plast + vyssi tlak v nem + trochu jety uzky rafek = riziko utrzeni boku rafku). Znam, zlikvidoval jsem tak Mavic 517, ani nebyl tak moc jety. Druhy nebezpeci je, ze se ten plast slikne v zatacce. Nektery firmy jasne rikaji co jeste ano a co uz ne, nebral bych to jako nejakou neprekrocitelnou vec, ale je to signal: jak jsem mimo doporucene, roste riziko. Navic si myslim, ze dat na extremne uzkej rafek sirokej plast znamena ten plast na prurezu deformovat, takze je daleko od optimalniho tvaru.

      0 0
    • MARIN  

      Nevym presne rozmery ale mel jsem kdysi kombinaci rafek Bayer V(hodne uzky) a plast Continental Coyote 26×2,1 (ale prisel mi sirsi) a stalo se mi ze se mi plast 2× svlekl z rafku. Samozrejme za jizdy a pokazde nasledoval neprijemny pad. Poprve jsem to pripisoval sve nesikovnosti a spatne nasazenemu plasti ale po druhem pripadu sel rafek do srotu.

      0 0
      • vlk  

        taky jsem ten ráfek měl s pneu 2.1 ale problém nebyl s tím že by se svlékal,ale stím, že bylo problém ten ráfek tam vůbec nasadit.Šel taky do šrotu po 2 týdnech nevydržel.

        0 0
        • MARIN  

          A strasne blbe na nej sli nastavit cantilever brzy. Porad neslo nastelovat aby brzdila cela plocha spalku. Byla to snad nejhorsi vec kterou jsem kdy mel na kole

          0 0
          • Zdyn  

            No to snad nema s rafkem nic spolecnyho,ne?

            0 0
            • MARIN  

              No to teda ma protoze ten rafek byl tak uzky a brzdna plocha byla taky do V tak ze diky rafku nesli spalky poradne nastavit

              0 0
    • Honzin  

      od vyrobce mam rafek Rigida ZAC 19 a plaste Schwalbe Fast Fred 2.25, takze predpokladam ze to jde

      0 0
    • Brouček  

      Tak asi takhle, tim ze si koupis plast 2.1 neznamen, ze neodpovidat treba 2.2 jine znacky nebo treba 2.0 jelikoz tyhle rozmery jsou hodne zkreslene ! …ale kdyz tento faktor pomineme, tak hodne zalezi na profilu hran rafku ! A to ze ho svliknes, toho bych se nebal… spis, ze se ti trohu plast hodi do boku pri nejakym skoku… Ale to se jizdou srovna ! Tot vse :)

      0 0
    • oggycek  

      cauki mam dotaz jestli muzu dat tenti plast 26×2,35

      http://www.bikestuff.cz/…s-larsen-tt/

      na rafek KELLYS Draft Disc 559×19 (32 holes)

      mam kellys quartz disc 09

      http://www.kellys-bicycles.com/index.php…

      dik moc OGGY

      0 0
      • cagalam  

        dát ho tam můžeš, akorát nechápu k čemu na toto kolo takový balon!

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.