• MaT

    Mám problém, při dobržďování ev.při velmi malé rychlosti když přibržďuji se mi rozvibruje přední vidlice. Mám Authora Versus 2004, který má mech.kotoučovky Haeys. Vyzkoušel jsem podle rad srazit hrany, vyčistit, utáhnout hlav.složení a dokonce namazatzadní stranu destiček pastou atd. Na vidlici jsem měl strhnutý závit, tak jsem ho opravil na M7 (nechal jsem si vyrobit „neexistující“ šrouby s kul.hlavou). Nic ale nepomáhá. Jinak po namazání to pomohlo tak na 10km a začalo se to opakovat. I po vyčištění to chvíli „fachalo“ a pak zas… Autorizovaný servis si s tím neví rady. Vždy mi to vrátí, je to pár km v poho a pak zas stejná písnička… …díky za každou radu, protože mě to strašně s…

    0 0
    • venca1  

      buď rád že ti to nedělá zadní vidlice, to je pak teprve hnus

      0 0
    • BH  

      a co vule ve vidlici?vůle v naboji? zkus postupnou zamenou dilu, ktere mohou byt pricinou . zacal bych kotoucem, pak brzda a nakonec vidlice

      0 0
      • Pá-dlista1  

        Kazdopadne vymenou brzdy nebo vidlice uz nic pokazit nemuze :) Tak to by bylo rejpani a ted k veci :) Taky se mi zda, ze mi to u tehlech brzd obcas dela. Neresim to. Kdybych s tim chtel neco delat, tak jako prvni vec by byla vymena brzd (a nejen z tohohle duvodu :)

        0 0
        • BH  

          myslel jsem to spise tak,ze namontuje napr.jinou brzdu (kterou mu zapujci v jeho obchode- coz bych ja udelal ) a zkusi to co to bude delat a postupne dalsi kritocke dily.Touto vylucovaci metodou bych zjistil, kde je chyba.muze to byt i brzdou, asi bych zkusil jako prvni vymenit desticky a zejmena zda nemaji nejaskou extremni bocni vuli ve trmenu.

          0 0
    • Tomcat  

      Myslím, že to je holt negativní vlastnost. Celé je to soustava kde sou nějaké vůle , nějaká vratná deformace pod působením brždění. Veškeré tyhle věci se sčítají takže se musí odladit to celý.

      • dotáhnot hlavové ložení
      • vůle v pouzdrech vidlice
      • ofrérovaný úchyt třmenu
      • dotažený třmen
      • dotažený kotouč
      • mastné destičky?
      • rovnoměrně sbroušené destičky
      • správné naladění destiček
      • ohlý kotouč?
      • ložiska náboje
      • povolený drát /nerovnoměrně utažený výplet atd……

      Je to potřeba zkontrolovat vše, nejak odladit ,ale 100% zmizení asi nenastane

      0 0
      • MaT  

        No to se mi právě nedaří, hrozně by mě totiž zajímalo, co to způsobuje. Destičky mám už taky nový :-((. Na tu výměnu brzd už jsem taky pomyslel… ..hydrauliky :-). Podle vašich příspěvků to vidim buď na výplet (nechám ho zkontrolovat) nebo na vidli (50/50%) Je ale zvláštní že když to rozeberu a pak dám dohromady (a defakto nic neudělám) tak to chvilku nic nedělá. Mě to připadá, že to začne v ten moment kdy se brzdy dostanou na max.účinek. Pak jakoby tam „něco“ nestíhalo. Jinak s účinností brzd nemám sebemenčí problém, brzdí super, ale…

        0 0
        • MartinXC  

          Jak to popisuješ, tak zvyš pravděpodobnost u výpletu na 80% + kontrola ráfku a niplů. Výplet při ostrém brždění pracuje víc než by si člověk připustil.

          0 0
          • MaT  

            Taky mi to někdo říkal ale nedával jsem tomu velkou váhu :-(, ale dám to tento týden do servisu a uvidim. Když nad tím přemýšlím, je možný že výplet vydává „praskající“ zvuky? Občas mi vepředu něco lupne a je to od předního kola. Nejdřív jsem si myslel, že je to od hlavového složení, ale při „pokusech“ jak se zbavit vibrace jsme ho dotáhnul a ono pořád občas lupne. Možná ještě pro přiblížení tý vibrace. Přední kolo se jakoby zadrhávalo (pohyb vidle dopředu a dozadu)

            0 0
            • Pá-dlista1  

              Ja si myslim, ze uplne v prvopocatku za to muzou diry v kotouci, ale ne samy o sobe, protoze u hydralik to nedela. Bych tipnul, ze za to muze ten trmen a vyplet/vidlice to jenom nasobi.

              0 0
              • MaT  

                Ty díry mě taky napadly, to by ale pak muselo přece vibrovat všem… …proto jsem srazil hrany na destičkách. Výsledek stejný, chvíli OK, pak zas při starym.

                0 0
            • MartinXC  

              Lupání je spíš projev špíny v místě uchycení řídítek v představci nebo představce na krku vidle nebo čepičky hlavocého složení na představci. Vyloučit se nedá místo rychloupínák/vidle. To „kousání“ brzdy – některé mech.kotoučovky to občas dělají. Řekl bych že je to projev při propružování měkší páky nebo bowdenu. Mě to občas Avid udělá taky – při dobržďování.

              0 0
    • Standa  

      Mám ten samej problém u avid juicy. Mě ale vyloženě drbe brzda,která mi následně udělala nádhernej vakl v pouzdrech u vidle.Někdo tu psal,že to občas dělá polygon,mně ale pomohla výměna desek.Dal jsem tam fastopy,který brzděj úplně neuvěřitelně,ale asi tak třikrát za sebou,pak naprosto zvadnou.Z desek se hulí a na kotouči jde udržet ruka.Dva dny scháním koolstopy,ale zatím marně.Z BP Lumen mi odpověď něpřišla,kupko­lo,koloshop a další je nemaj.Zatím tam nechám fastopy,nechci si oddělat novou vidli.

      0 0
      • MartinXC  

        Zlobily origoš desky ? Jak jsi je měl sjeté – čistě (do plochy) nebo do klínu či soudečku? Díval ses na nastavení třmenu – jestli jde rovnoběžně s kotoučem ?

        0 0
        • MaT  

          Pokud se týš mě, tak když jsem vyměňoval destičky tak měli rovnou plochu, byly v nich ale rýhy od nečistot či kamínků ( v dolní části). Ještě mě zarazila jedna věc, ten druhý pár destiček (or. HAYES) má menší plochu obložení?!

          0 0
        • Standa  

          Desky jsou sjeté stejnoměrně.Nejdřív jsem zkusil vyměnit kotouč(místo 160-ky jsem dal 185mm) a minulý týden vidli(duke xc-za rebu).Prostě mi to po dvou vyjížďkách s orig deskama drbe.Vadí mi to hlavně z důvodu toho,že se rychle vymačkají pouzdra u vidle.Fastopy mi to prostě nedělají.Taky se mi to zdá divné,že by avid udělal něakou chybu při výrobě desek.Logicky je to jeden výrobce,takže desky udělá takové,aby co nejlépe sedly ke slitině kotouče.Na druhou stranu,když si vezmu orig.avid brzdové špalky-ty se dají oddělat po 70km ve špatném počasí(bahno,voda)a ještě celkem slušně berou u některých ráfků špony.Tak nevím.Chci zkusit ty koolstopy-mají označení KS-D270A,ale zatím z pěti mnou oslovených e-shopů ani jeden nemá.

          0 0
          • MartinXC  

            Rovnoměrně sjeté = není to v úchytu brzdy, ani ve třmenu a asi ani v deskách. Nejspíš bych hledal nedostatek ve výpletu nebo tuhosti náby. Ještě mě napadá, že by to mohlo být způsobeno změnou geošky pokud máš výrazně vyšší vidli než k rámu patří. Jiné desky = (většinou) horší účinek.

            0 0
          • MartinXC  

            Potvrdit problém.místo nába-výplet by se dalo otestováním na jiném biku s jinou (Avid) brzdou.

            0 0
            • Standa  

              Výpletem to není,když si vezmu přední kolo od manželky-nába novatec,dráty už nevím,ráfek mavic -tuším 717,musel bych se jít podívat do garáže,tak mi to dělá stejně.Manželce na kole ani prd-má stejný brzdy.Pravda je že rebou se geometrie změnila,ale problém může být jedině v brzdě,nebo kotouči.To je jediné co jsem neměnil,ale zítra zkusím přehodit i brzdu.

              0 0
      • MaT  

        ty destičky KoolStop maj na odkazu : http://www.bike-eshop.cz/…220-k-HAYES/?…

        0 0
    • Smazaný účet  

      Zdravím,

      oživím toto téma jelikož mám podobný problém, a sice.

      Koupil jsem bazarové kolo Carrera Vulcan ročník 2008–9 tuším, najeto mělo 300km a pak několik let stálo v garáži.

      S mechanickýma kotoučovkama tektro io. Přední brzda moc nebrzdila ani po seřízení jako by destičky klouzali po másle ale zastavilo mě to když jsem jí fakt hodně zmáčknul a to destičky byli u kotouče blízko jak to jen šlo cca 1–2mm.

      Tak jsem zkusil zdrsnit destičky smirkem a odmastit koutouč prostříknout bowdeny vyměnit lanka, ale skoro to nepomohlo, jen trochu.

      Tak jsem usoudil že na moji váhu 102kg asi bude 160tka málo dopředu, tak jsem koupil 180 a brzdnej učinek výrazně vzrostl a už jsem byl spokojen, ale rozvibrovává mi to vidlici při brždění cca 3–5mm dopředu do zadu. S toho eshopu mi poslali adapter do předu na 160tku podle nich by to mělo pasovat( mám uchycení post mont), no pasuje musel jsem upilovat jazýček na jedné desce aby se neopírala o adapter, ale vibruje to.

      Koukal jsem se na specifikaci vidle a měla by zmáknout max 185 kotouč tak nevím čím.

      Známej řikal že prej to je kotoučem prej jsem koupil shit, vzal jsem kotouč a2z polygonovej( takový ty vlnky má)

      0 0
      • marapara  

        Dobře, ale pořád nechápu o co vlastně jde? Vyměnil jsi kotouč a dál?

        0 0
        • Smazaný účet  

          A četl sis to celý :-)

          Prostě po výměně kotouče na 180tku mi při brždění vibruje vidlice, to znamená hejbají se se dopředu do zadu vnější nohy vidle.Už tomu rozumíš?

          0 0
      • jaski  

        Bude to na 95% vlnitym kotoucem. Sice mam ten samej ale nic nevibruje. Podivej se jestli ti desticky dosedaj do brzdny plochy kotouce a nemas je treba kousek mimo nad kotoucem.

        0 0
        • Smazaný účet  

          No ted jsem koukal a desky při zmačknutí páky, dosednou a přečuhujou tak 1–2mm přes brzdnou plochu do paprsku kotouče, ale tak to by nemělo vadit né když je ten kotouč zabroušenej rovnoměrně.

          0 0
          • jaski  

            myslel sem presah na druhou stranu spis tzn jestli nepresahujou vlnky kotouce smerem ven

            0 0
          • jaski  

            tady je to dobre videt

            0 0
            • Smazaný účet  

              vem obyc. podlozecku (dva kousicky) a pro klid dusicky ji vraz pod trminek. kotoucek se pak bude osoupkavat vice pri vnejsim okrajicku:)

              0 0
            • Smazaný účet  

              No tak mě nepřesuhujou desky, a dovnitř do paprsku to zaleze o 1–2mm. Takže tím to asi nebude co :-( Co adapter nemuže to dělat on, když je na 160tku ale podle těch z ehopu to je oki. Mě to zarazilo když na něm je napsáno 160mm, ale je viditelně větší než původní na 160tku ale né o moc a zarazilo mě že jsem musel upilovat desku aby se neopírala o adapter.

              0 0
              • jaski  

                rozeber, laboruj, vymenuj, steluj atd. nic jinyho nevymyslis

                0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.