• fotis

    vcera som isiel XC pretek a po skonceni mi pulzac ukazal priemernu tepovku 179. zavodil som 90 min. nie je to moc vysoka hodnota? este doplnim maximalka bola 196 .

    0 0
    • Daf  

      XC se v podobnych tepech jezdi. Jestli jsi byl i dostatecne odpocinuty je to vcelku normalni.

      0 0
    • Beeda  

      Tepovka je dost idividualni, pokud nezas sve prahy tak se tezko radi…

      0 0
      • notakale  

        sory ze to neni moc k tematu, ale chci si koupit meric tepu a zajimalo by me jestli existuje nejaka jina relativne presna cesta jak zmerit ty prahy o kterych mluvis krome laktatove krivky, ktera je celkem draha?

        0 0
        • biker007  

          existuji i nejake podivne vzorce, ale ty te urci jen maximalni tep(a este dost nepresne), ktery k treninku ani tak moc nepotrebujes. pokud das min. 1500kc za sporttester tak bych tech cca 900kc za latkatovou krivku dal taky. jinak to budou jen dalsi hodinky..

          0 0
          • notakale  

            no kdyby to to bylo „navzdy“ tak bych ty prachy klidne dal, ale ja treba pres zimu nic nedelam, takze se obavam ze tak krivka se behem leta celkem zmeni a tech penez mi je z tohoto duvodu celkem lito :(

            0 0
            • biker007  

              ale vzhledem k tomu, kolik penez kolo (a hlavne jeho provozovani..) stoji to zas tolik neni. staci to (me) jednou do roka, ja tam chodim behem koncem (kdyz uz ma clovek neco najeto, pres zimu se rozhodne neflakam). proste si odpustim dve patecni „kalby“ a je to doma.

              0 0
    • rich  

      skusim to aplikovat na seba – Eextenzivne1 = 130–147 (142 prah), E2 = 148–163. 163–175 je uz pre mna zavodne tempo, 179 je trosicku vysoko, ale staci mat inak posunute prahy a je to uplne v poriadku, najma pri XC pretekoch do 2–2,5hod. Pri 4 a viac hodinovom maratone by som/si ani neprisiel do ciela :-) ale ak by to nebolo koser a necitis prichadzajucu chripku ci prechladnutie, mozno by slo o pretrenovanie, co takto zo zaciatku sezony jav casty. skus si to otestovat na jekaom dobre znamom useku ci nemas zvysene tepove hodnoty.

      0 0
    • lubos  

      A este ak si bol naliaty kavou/ciernym cajom/adrenalinom, kofeinovymi tabletkami .. tak tie zvysuju tep, tiez.

      0 0
      • rich  

        alebo ak si bol vecer pred zavodom „naliaty“ :-)

        0 0
        • lubos  

          No to neviem, ale takych som na maratone dvoch videl, nalievali sa den predtym burciakom, a rozhodne nevyzerali, ze by mali vysoku tepovku :)

          0 0
          • rich  

            ale ja mam skusenost ze je posunuta hranica bolesti – skor vnimam tu poopicnu ako sportovu :-))

            0 0
            • petersv  

              Doležité je či si nemal vyšší tep aj po dvoch hodinách po závode, ak by si ho bol mal , tak si sa mohol trochu prepáli?.

              0 0
              • fotis  

                alkohol som nepil a kofein som tiez neprijmal. tep som po skonceni nemeral,,,, nabuduce to spravim. este stale netusim ci su to vysoke hodnoty, alebo je to uplne normalne? moja maximalka je 198.

                0 0
                • Siddha  

                  No myslim, ze je to dost. Jde o to, jak ses starej, jaky prahy mas, a tak vubec, zalezi na spouste hrozne individualnich faktoru. Ja na 2.5 – 3.5h zavode (silnic) sem mel nejvic 173. Od te doby si tepak na zavod neberu, je to naprd, jen su vylekanej, kolik to tam je. Bud valis co muzes, nebo ne, s tepakem bych si rikal, tolik do toho kopce jet nemuzu, setril bych se… Proste: pokud se po takovym zavode citis dobre a tepak dobre meril ( nescitaly se hodnoty s nekym co jel s tebou ve skupine? ) tak by to SNAD nemel byt problem, ale je to hodne vysoky cislo, takze bych si daval pozor, jestli neni neco v neporadku…

                  0 0
            • lubos  

              Prah je posunutej .. kdyz mam alkohol v krvi .. to je pak svalovica hodne hezka :) Ale tyhle .. co jsem videl, tak hazeli savli po trati :)

              0 0
    • Karaya  

      Na kole tak vysoky tepy nemam – ale jezdim spis delsi trate. Na florbale mam za hodinu prumer klidne az k 180 a maximalku taky okolo 196, jednou jsem mel i 199 :-). Dost to odvisi i od metabolismu…Ja mam rychly…

      0 0
      • P.B.  

        Ja teda nebyl na laktatu, ale maximálku jsem si odvodil z návodu, co byl u sporttesteru a uplne se schodovala s tabulkou ve Velu na zacatku toho seriálu o tréninku – 192. Z toho jsem si odvodil zhruba prahy na 133 a 167, no a pri floorbalu i minulý týden na kole jsem zjistil, ze mam hodne velkej problem se vubec na tech 167 tepu dostat. Na kole jsem mel v poradnym kopci 164, na floorbale max. 166. Je pravda, že poslední dva roky jsem vyssí intenzitu vubec nejezdil, kdyz uz jsem sedl na kolo, tak aspon 4 hodiny v klidnejsim tempu bez sporttesteru. Aby me nikdo nechytal za slovo – je mi jasny, ze ty prahy a maximalka jsou jen orientační. Tak se k tomu zeptám – má smysl na to jít ještě teď, nebo už je pozdě.

        0 0
        • MARIN  

          Ma to smysl, pozde neni. Podle toho co pises tak u tebe ty udaje po vysetreni budou uplne jine

          0 0
        • BB  

          u me ta z navodu byla o 30 tepu vyssi nez ta z testu laktatu. Ty navody nemusi platit pro vsechny.

          0 0
          • Beeda  

            Presne, ja mam prahy urceny ze spiroergometr. testu a jsou jinde nez ruzne odhadni metody – TF_rano 41, AN 143, ANP 171, TFmax 182. Tak napr. TFmax bych mel dle odhadu mit nekde kolem 193…

            Tady je pripadny kalulator TF http://zdravi.medicentrum.com/…tor/training

            0 0
            • lubos  

              Ten kalkulos mi nejak nesedi. Preci kdyz je jedinec vice trenovan, tak ma rano nizsi tepovku. A cim nizsi tepovku tam davam, tim nizsi uroven AP a AnP prahu mam. Ale melo by to byt spis naopak.

              0 0
              • Beeda  

                Dal jsem ho tam na ukazku, aby bylo videt, ze to nesedi:-)).

                0 0
                • lubos  

                  Jo, chapu, ze obecny vzorecek nemusi sedet, ale tenhle je podle mne vadny uz z principu, nebo ne ? :)

                  0 0
                  • McBlacky  

                    taky by to mělo brát v úvahu hmotnost těla a poměr tuků/svalů + celkovou konstituci a jak již bylo zmíněno i rychlost metabolismu. Tohle je triviální vzorec. PS. ten vzorec odvozuje max tepovku od ranní min a věku, prahy pak určuje pouze procentem z tohoto počtu… to je fakt levný :-)

                    0 0
    • MARIN  

      Pokud te nechytali krece tak by se nemelo nic dit jak uz bylo psano pri XC zavodech 1–2h je to normalni.

      0 0
    • fotis  

      ked chcem zlepsit svoj vykon, mam sa zamerat na trening v anaerobnom prahu? alebo tymto sposobom riskujem pretrenovanie?

      0 0
      • Daf  

        ANO ale jen pokud jezdis XC. Pretrenovani riskujes pouze pokud budes palit jeden tezkej trenink za druhym bez dostatecneho odpocinku a regenerace.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.