2 problémy - bolest dlaní + chodidel

24 nepřečtených
  • JakubCh

    Ahoj, chtěl bych vyřešit dva problémy v jednom vlákně :) :

    1. bolí mě na novém kole po delší době (nemusí být extra dlouhá, stačí 30 minu jízdy) dlaně – jakoby u palce. Kolo mám v profilu (pro představu o výšce řidítek). Posez mám snad nastavený dobře – dolní pracky v pohodě, šlape se fajn, sedí se fajn, akorát váha jde dost do řidítek. Prostě vše ok, až na tu bolest. Blbě se mi to už u PC vybavuje, ale opravdu to bolí spíš v části dlaně u palce. Co změnit nejspíš ? Snažil jsem si hrát s úhlem a na nic jsem nepřišel, vždy se vrátím k tomu, co mám, sedí mi nejlíp (až na tu bolest tedy). Zvednout řidítka – jak ? Nějaké podložky ? Na starém závitovém hlavku bych věděl, ale u ježka ? Nebo by to řešily nějaké měkké gripy ? Viděl jsem u kohosi nějaké gelové Ritchey..já mám Kellys, vypadá fajn, i na omak jdou, ale jsou tvrdé (nepruží, alespoň ne výrazně). Rukavice mám taky Kellys. Přikládám na obojí odkaz :

    gripy : http://www.kellys.cz/…rey-rukojeti

    rukavice : http://www.kellys.cz/…rey-rukavice

    Napadá mě, jestli by fakt nepomohly např. takové gripy : http://www.teamsport.cz/…-model-2010/ + nějaké gelové rukavice. Nebo fakt zvednout řidítka, nebo nějak natočit ?

    2. problém je ten, že na kole mám „šlehače“ a neznalý věci k nim koupil turistické boty : http://www.teamsport.cz/…-model-2008/ . Potřebuji turistické, tretry, ve kterých se nedá chodit, jsou mi na prd…boty celkově vyhovují až na…ani tak ne pálení, jako spíš po delší době mravenčení. Našel jsem, že jde o známý problém šlehačů. Boty mají celkem tuhou podrážku, ale asi ne dost tuhou. Kufry se do ní nezakusují, nedělají se rýhy od pedálů, ale když jsem vyndal z boty vložku, viděl jsem jasně otlačený obdélník od pedálů…dal jsem do boty zdravotní vložku, je měkká, ale zase tenká, přijde mi, že se to zlepšilo, ale pořád mi to vadí a otravuje zážitek z jízdy. Máte na to nějakou fintu ? Kdosi říkal něco o molitanových vložkách, že to snad pomůže. Už jsem ze zoufalství uvažoval, že koupím SPD Shimana 520 za 500– z Kupkola a bude klid, nové boty prostě teď brát nemůžu. Zase přechod na SPD, už jsem si na šlehače zvyknul, a to jsem na nich začínal s nášlapkama (a pád jen jeden :D), líbí se mi, že našlápnu vždycky, nemusím pedálem točit, ale tuhle výhodu ještě čert ber, strašák u SPD je prý bláto, buď že nevypnu, nebo naopak nenacvaknu. Další věc je, že na šlehačích můžu nohou hýbat trošku do stran, na SPD prý ne a snad někoho pak bolely kolena…říkám si ale pořád, že rozsypat se šlehače, je volba asi v tuhle chvíli jasná…podařil se někomu tenhle problém nějak vyřešit – ne nákupem nových pedálů či bot ?

    0 0
    • maajkee  

      neboj, mám m520ky a stejně mě občas mravenčej chodidla, ale objevuje se to hlavne ve velkých vedrech, většinou pomůže trochu povolit přesky na tretrách a přestane to.

      Co se týče rukou, občas se taky stane že mě zabrněj, ale je to tím, že jekyll je poměrně dlouhej, řidítka mám o něco níž než sedlo a ruce nesou velkou hmotnost. Dřív mě to trápilo víc, ale myslím, že to bylo tím, že jsem jezdil s hodně zalomenýma rukama, snažím se je teĎ držet přirozeněji a mravenčení rukou se skoro neobjevuje.

      Každopádně GT je poměrně krátkej rám a představec máš nahoru a ještě vlajdy, takže problém by neměl bejt.

      Jo, ještě co mi pomohlo, naklonit sedlo nepatrně dozadu, abych jakoby nesjížděl na ty řidítka, od tý doby se to taky hodně zlepšilo.

      0 0
      • JakubCh  

        Díky, ono ty řidítka, s tím prostě budu zítra laborovat do mrtva…i to sedlo mě napadlo, pořádně ten jejich úhel, no něco snad najdu, musím ! Jinak teta mi koupila rukavice z Lídlu, gelové..hodil jsem je do skříně, že ty Kellys jsou lepší, tak až je dojezdím, že vezmu ty jako nouzovku. No a teď jsem je ze zoufalství vytáhnul – a on ten gel je fajn, o stůl to tlumí dobře, když teď zkouším. Že by aspoň něco ? :D

        Ty nohy mě štvou víc :( :( Utěšuju se, že si třeba packy sednou, že si zvyknou.

        Je to otravné, dnes jsem jel podle GPS vytipovanou a vymazlenou trasu u nás, žádný uhlazený asflat, ale mezi poli, pastvinama, občas remízek a lesík, nádhera. Průzkum by byl super, krajina krásná, terén – štěrk, náznaky starého asflatu občas, lesní a polní cesty. Doslova bych si to užíval. Počasí krásné. Ale ono to moc nešlo :(:( A mám dojem, a to silné, že větší problém jsou ty dlaně. ty nohy dávají příslib, že si zvyknou. Začal jsem v pondělí jezdit po 2 měsíční úrazové pauze, v pondělí to bolelo po pár km, dnes už výrazně lepší. Třeba to bude jako brusle, doufám…musím to vyřešit, koupil jsem si MTB pro vyšší pohodlí na těhle mojich milovaných „country“ cestách, vidla je cítit, kolo líp sedí…ale bohužel, te´d vzpomínám, že na crossu Kellysku Axisu mě nebolelo nikdy nic za celou dobu. Přirovnal bych tohle moje první slušné kolo k první lásce, do smrti na něho budu rád vzpomínat. Zažili jsme toho spolu hodně a hlavně dobrého. GT je super, o to ví mě mrzí tyhle problémy…

        0 0
    • Rychlej turista  

      Pokud sám cítíš, že váhu těla držíš na rukou, tak je třeba podívat se na nastavení sedla. Mělo by být v rovině.

      0 0
      • JakubCh  

        Díky, taky mě to teď napadá, když jsem zpytoval svědomí. Zítra se jde na věc !

        0 0
        • Richi  

          Přesně jak píše turista. Na kole – sedle musíš sedět … tak nějak přirozeně.

          Když máš pocit, že se o řiditka příliš opíráš – držíš na rukou váhu těla, máš sedlo skloněné dolů a nemáš váhu trupu na zadku.

          Když máš zase pocit, že se za řiditka přitahuješ, je to samozřejmě obráceně a máš ho zvednuté.

          Úpravou sklonu sedla ovšem měníš i celkový posed. Stačí nepatrně jiný úhel a už se mění i ostatní vzdálenosti jako vzdálenost sedla a pedálů, nebo předozadní posed a vzdálenost k řiditkům.

          Alespoň já to cítím hodně. Ladil jsem úhel po čtvrtinách otáčky šroubu. Půl otáčka šroubu více nebo méně a ze sedla okamžitě padám dopředu nebo dozadu.

          0 0
          • Richi  

            A ty nohy těžko říct. Já měl před půl rokem levý kotník na hadry a teď levou tretru mnohem více povoluji než pravou. Evidentně víc natéká a brní. Tobě ty nohy můžou taky námahou víc natékat.

            0 0
    • JakeF  
      1. První bych zkusil Ritchey WCS pěnový gripy, mně pomohly hodně a

      v aktuálních vedrech můžu jezdit v klidu i bez rukavic.

      1. Ty rozdíly mezi CB a SPD jsou nesmysl. Nedávno jsem přešel z XT na CB

      Candy a vůle je větší jen o maličko, v bahně jsem našláp kdykoliv i na XTčkách, až mě to překvapilo a do CB se mi znatelně hůř našlapuje, i když už si zvykám (a asi to ze začátku bylo dost novejma kuframa), ale pořád nejsem přesvědčenej, že by mi CB stály za tu nižší spolehlivost, v tom plastu už mám pár pěknejch zářezů a prasklejch pružin už tu taky bylo… Takže pokud chceš zůstat u turistickejch bot, asi bych vyměnil pedály za Sh 520/540/770.

      0 0
      • JakubCh  

        No, možná se fakt stane. Kdyby se mi ty šlehače povedlo za 200– někomu na Aukru střelit…poškozené nejsou, servisoval jsem teď ložiska a ok…takže, možná fakt SPD 520 (prý jsou skoro věčné, údržba v klidu a gramy nehoním).

        0 0
        • JakeF  

          Co to je za model?

          0 0
          • JakubCh  

            No, přiznám se, že nevím. Na GT byly z výroby, na netu jsem našel : Crank Bros Eggbeater. Na pedálech není nic…

            0 0
    • JakubCh  

      Takže : dnes jsem si pečlivě pohrál se sedlem – nastavil ho přesně na rovinu. Sedl jsem na kolo a hned mi připadalo, že už váha do řidítek tolik nejde. A byl to opravdu malý rozdíl v nastavení…ale šel jsem dál, kouknul znovu na řidítka, povolil je a přitáhnul si je víc nahoru, k sobě, dřív více ležely, teď jsou víc to výšky. Přišlo mi, že je to zase o něco lepší, když jsem se chytil, hned první dojem byl lepší. No a za třetí, posunul jsem si brzdy. Dřív jsem je měl v rovině se sedlem a musel k nim prsty jakoby zvedat – což se mi moc nelíbilo a teď mě napadlo, že z toho taky mohly pracky bolet. Teď jsem si je dal dolů pod řidítka, samozřejmě ne kolmo :D. Když prostě držím řidítka, stačí po nich jen „sáhnout“, páčky jsou v úrovni s řidítky. A ještě jedna věc – na gripech mám šedý měkčí pruh s nápisem Kellys, to že je měkčí jsem si všimnul teď. Takže gripy otočil tak, aby ten šedý pruh byl v místech, kde je největší kontakt řidítek s dlaní…lije u nás jako z konve, tak jsem jen objel barák a připadá mi, že při běžné jízdě už váha do řidítek jde o dost méně, váha jde na řidítka pouze, když brzdím – což je snad normální, a opět méně, než předtím. Jak se udělá líp, půjdu vyzkoušet, uvidíme. Přiznám se, že jsem neřešil předozadní posez, nastavil jsem ho na sedle podle rysky na střed a přijde mi to všechno tak akorát. Tak pevně věřím, že tohle bude aspoň lepší. Pedály jsou asi vyřešené – ruply mi v noci nervy a objednal jsem z Kupkola SPDčka, m520. Takže tady bude snad po prdeli.

      0 0
      • Slash  

        Jestli ty cranky chces prodat tak bych je vzal :-). Kolik za ne hcces a mas k nim i kufry?

        0 0
        • JakubCh  

          Ok, nechci Tě nějak vydrbat, takže tady je report o nich : stav : jsou jeté, ale nevím, jak moc zase, kolo bylo z druhé ruky, ale moc jeté nebylo, já na nich moc nenajel. Připadají mi, že jsou snad ok, teď jsem je rozebral, lehce haprovalo jedno ložisko, po vyčištění a namazání (znám z in-line bruslí) vypadá, že vše je ok. Přijde mi, že ani nemají vůli, ale nemám s čím srovnat…takže cena…150–200 ? Kufry mám, ty jsem kupoval na Vánoce nové, samozřejmě, je na nich vidět, že jsem je používal, ale moc jsem v nich nenajezdil…večer je nafotím a hodím Ti tady fotku, klidně i šlehačů. Jakou bys měl teda představu o ceně kufrů + šlehačů ? Nechám to na Tobě…

          0 0
          • Slash  

            nevim, kolik stoji kufry, ale chci to hlavně zkusit jestli mi bude CB vyhovovat vic než SPD, tak do toho nechci davat moc prachu, tak cca 400 včetně pošty?

            0 0
            • JakubCh  

              Ok, to by šlo…večer dodám ty fotky a dohodneme se. Za kufry jsem myslím dával 250– ve slevě…na zkoušku Ti určitě stačit budou. Já jsem zase zvědavý na SPD. NA kole jezdím vyloženě na pohodu, kvůli pěkné krajině, pár gramů mě nezabije a možnost seřízení vypnutí se mi na SPD hodně líbí – si asi dost povolím, i když už automaticky vycvakuju, jeden nikdy neví…

              0 0
              • Slash  

                jestli chceš, tak vyměním zánovní SPD s kuframa :-)

                0 0
                • JakubCh  

                  Uf, tak to pozdě, SPD jsou už na cestě, kupkolo je rychlé :)

                  0 0
                • JakubCh  

                  Ahoj, posílal jsem Ti mail na adresu, co máš v profilu…dořešíme to po mailu, ok ?

                  0 0
    • Ruprt2  

      co se týče dlaní, tak mi to začalo dělat po té co jsem přešel na širší řidítka.

      Kromě té bolesti jsou pro mě ve všem přínosnější, a tak si je nechám.

      Ale vypozoroval jsem, že při různém natočení zápěstí je to lepší.

      Proto jsem zrušil gripy a koupil si normální silniční omotávku.

      Vtip je v tom, že jsem spíš velký a i moje ruce jsou tak trochu tlapy. Běžné gripy jsou mi tak trochu malé.

      Omotávka má výhodu tu, že v místě opěru dlaně jsem dal pod omotávku ještě jednu vrstvu a na krajích taky trochu přimotal ve stylu ergonů.

      Takovéto gripy mám teď širší, líp se drží a jsou pohodlnější. Bolest je taky lepší.

      Omotávka je levnější než nové gripy a vystačí na dvakrát.

      Nevýhodu to má v tom, že pokud netrefíš tvar, tak to musíš celé přemotat.

      0 0
      • JakubCh  

        Tak teoreticky, širší možná jsou, než staré vlajdy…ale jestli, tak o málo. A tlapy mám malé, jak ženská skoro :(:(

        0 0
        • Ruprt2  

          jo jasně. Já tam dal řidítka 710mm které se dávají na DH. To není jenom o trochu :-)

          0 0
          • JakubCh  

            Aha, tak to ne, já mám klasiky…no uvidím, co to bude dělat, na kolo se dostanu příští týden, do té doby ruce přestanou bolet, teď nemá smysl tam lézt, je mám tak otlačené, že…

            0 0
          • JakubCh  

            Aha, tak to ne, já mám klasiky…no uvidím, co to bude dělat, na kolo se dostanu příští týden, do té doby ruce přestanou bolet, teď nemá smysl tam lézt, je mám tak otlačené, že…

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.