• mara

    Chtěl bych vědět jak přesně určit výšku sedla na silnici, podle wrenchscience mi vyšlo 79,6 a ja jsem vozil 81. Po zkoušce se mi to zdá nízký. Já měřím 186 a výška rozkroku nad zemí 90 cm. Pokud má z vás nekdo podobný míry, tak poradte dik!

    0 0
    • enjoy  

      ja mam taky podle nich mit sedlo o 5mm niz.ale urcite bych nemel problemy ho mit jeste o kosek vis nez ted.

      0 0
      • vtx  

        ja bych ho podle nich mel mit o 50mm niz! tohle bych neresil, nastavuju to tak, abych patou dasahl s natazenou nohou na pedal

        0 0
        • MartinXC  

          Mě výpočet i nastavení podle paty vyšly +/- 5mm stejně, nastavuju ten větší rozměr (pata tretry má vysokou podrážku). Při nastavení podle paty dávám nohou úplně napnutou (má být maličko povolená).

          0 0
        • maajkee  

          no ona noha by právě neměla být uplně natažená

          0 0
          • MlokCZ  

            To je jednak také individuální a pak hodně záleží na botech. Dost bot má relativně vysokou patu, takže i při zcela natažené noze v dolní úvrati při patě na pedálu sedlo vůbec moc vysoko není.

            Ještě i na pedálu bude záležet jak moc má zapuštěný kufru (tedy o kolik to samotný pedál zvedne při testu patou kde nedojde se stojí na vyšší části okrajů pedálu).

            Mně to tak vychází pro moje boty, že v dolní úvrati mám nohu přesně nataženou při patě na pedálu. Jeden čas jsem vozil sedlo ještě dokonce asi o 2–3mm výše (tzn. s patou v dolní úvrati jsem i při zcela natažené noze se na sedle lehounce přesýpal při šlapání patami).

            0 0
            • maajkee  

              Tak vždycky se najdou nějací odlišní hybridi :) Ale všeobecně tohle pravidlo většinou opravdu platí.

              A ty jsi vůbec hybrid, podle toho co jsem tady v minulosti všechno přečetl :)

              0 0
              • MlokCZ  

                To já bral úplně stejně, tedy měření v botě co jezdím.

                Ale právě u bikových treter co někdo vozí může mít vyšší patu (vysoký vzorek na podrážce) a přitom v místě upnutí v pedálu být o hodně nižší (vzorek v přední části přesahuje přes pedál směrem dolu).

                Oproti tomu u silničních to bývá přesně opačně. Nízká pata a kufr není zapuštění v podrážce. Takže takový test pak vyjde klidně i o 1–2cm jinak.

                0 0
              • MlokCZ  

                Nohy mám v podstatě průměrné, tam nic speciálního (jako mám krátké ruce a trup). Možná jen mírně kratší stehení kosti na danou délku nohou, ale žádný extrém.

                Na určení výšký sedla nemám žádné extrémní neobvyklé proporce.

                0 0
          • kubad  

            píše patou na pedál, takže noha při šlapání natažená nebude

            0 0
            • maajkee  

              No vždyť to nepopírám, ale i při tom šlápnutí patou by neměla být uplně natažená. Alespoň tak už to praktikuju spoustu let a vyhovuje mi to tak.

              A co ty s tím zářím? :)

              0 0
    • lubos  

      Je to individualne .. ale nekde tady jsem se docetl ze obecne se da rict, ze je to 0.88 * vyska rozkroku. Ze srandy jsem to premeril na svoji odladenou vysku sedla a sedlo to presne. Ale jinak pozor, nejde jenom o vysku sedla, jsou tady styri veci, co se vzajemne ovlyvnuji. Poloha kufru, vzdalenost kufru od ramu, vyska sedla, poloha sedla (dopredu/dozadu).

      0 0
      • Ceslo  

        Nemelo by se k te vysce rozkroku jeste pridal tloustka podrazky tretry a vzdalenost vrchu pedalu od stredu osy, nebo je to uz zahrnuto v tom koeficientu?

        0 0
    • Daf  

      Ja nechapu jak muze nekdo urcovat vysku sedla podle nejakeho vzorecku. To muze akorat tak slouzit k nejakemu zakladnimu nastaveni s kterym pak bude clovek laborovat, ale na to existuji i jednodussi metody. Vysku sedla je potreba nastavit na mm presne zajimalo by me jestli si s podobnou presnosti zmerite vysku rozkroku :))

      0 0
      • mara  

        By me taky zajimalo, jestli jsou v tom zapocitany kufry a podrazka, protoze jinak bych na tak nizkym posedu musel narvat sedlo uplne dozadu a posed by byl pomalu jak u profiku, ktery to udajne taky vozej niz pro lepsi vykon, ale bolej z toho vic stehna

        0 0
        • cabbage  

          neni lepsi to urcovat pokusne? na vyjizdku taky nevozim metr. proste vytahnu sedlovku a zkusim jak se jede, tak v cem je problem.

          0 0
          • campijozo  

            .

            0 0
            • JakeF  

              Započítával ten vzoreček poměr lýtkový a stehenní kosti? A máš to přesně změřený? Podle mě bez toho si to místo vzorečků můžeš klidně vyvěštit z karet…

              0 0
    • campijozo  

      Ahoj,

      obnovím toto téma. Pročetl jsem toho dost o výšce sedla. Nejdřív jsem to nastavoval když jsem měl patu na pedálu a měl jsem nohu nazaženou. Pak jsem ale spočítal nějaký vzoreček a vyšelo mi to že to má být o 5cm níže (Měl jsem bolesti kolen a ten vzoreček mi pomohl-pak jsem stím sedlem hejbal tak nevím kde bylo. Ale ted se objevují znova, tak bych to chtěl mít přesně nastavené.. uvidíme jestli to pomůže). Už si ho nepamatuji tak bych vás chtěl požádat o AKTUALNÍ vzoreček. Díky

      No. Nejradši bych byl abych to měl spočítaný od Vás :)) Měřím 183 a bez treter do rozkroku 90cm

      0 0
      • Richi  

        BGFit neměří výšku lofase od země, ale úhly kostí nohy, což bude asi rozumnější.

        Tvrdí, že ideální ohnutí kolene má odpovídat 30 stupňům.

        To znamená pedál v dolní úvrati (na šesti hodinách pomyslného ciferníku) a holenní s lýtkovou kostí svírají 149–150°.

        Sám to člověk asi těžko měří, protože to ještě dost ovlivňuje práce kotníku.

        0 0
        • zdenek  

          Stejnou metodu popisuje Armstrongův trenér ve své knize.

          0 0
      • JSt  

        spis nez vzorecek bych to videl na algoritmus. ;-)

        while (boli koleno)

        {

        if (boli koleno vepredu) zvysit sedlo;

        if (boli slachy zezadu kolena) snizit sedlo;

        };

        0 0
        • maajkee  

          jo jo, asi tahle nastavuju výšku sedla já :)

          0 0
        • vasek80  

          U mě spíše bolí při vysokém sedle lýtka. Čas od času si řeknu, že mám moc nízko sedlo, tak jej o 5mm zvednu a druhej den mě bojí lýtko tak jej vracím.

          0 0
        • campijozo  

          TAk to není ani jeden můj případ. Mám problém z vnitřní části. Když jedu silově tak mě tam jako píchne.

          0 0
          • vasek80  

            to budou kufry, zkus laborovat s natočením paty ven/dovnitř

            0 0
            • campijozo  

              Tak to slyším poprvé.. No nic jdu laborovat a pak to vyzkoušet :))

              0 0
              • vasek80  

                Já mám obě paty lehce dovnitř. Kdybych měl kufry a nohy přímo dopředu, tak by mi kolena boleli strašně.

                0 0
                • campijozo  

                  TAk. kufry jsem přenastavil a dal patu trošku dovnitř. A pomohli mi to. Ne uplně na sto procent ale už takovou bolet/píchnutí necítím. Skusím ještě to dát ven patu . a uvidí se díky

                  0 0
        • romachain  

          Tak podle tohoto si zkusím dát sedlo o fous níž, a jestli to zabere, tak jsi Bůh, protože jsem to tahle nikdy předtím neslyšel ani nečetl.

          0 0
          • romachain  

            Teda ale vlastně to zní zcela logicky, mě teda občas při delších vyjížďkách bolí zaní část „kolene“ (spíš to sou nějaký vazy) a to z vnější části nohy.

            0 0
        • vasek80  

          Tak a těď jsem v bludném kruhu. Sedlo mám nízko, bolí trochu operované koleno, když zvednu o 5 mm začnou bolet druhej den lýtka a ke všemu mě začalo chroupat v té zadní boční šlaše (jak se to píše?) nejspíš venkovní úpon hamstringů.

          0 0
      • winter78  

        Ja meriam tiež 183cm , dåžku nohy mán tiež 89–90cm a môžem s určitosťou povedať že je to dosť problémová kategória, pretože kým som ja nastavil správnu výšku a posed, tak som skoro zostarol. A tie tabuľky nech si výrobcovia strčia hlboko do ******, lebo keby som sa mal tých tabuliek držať tak už dávno by som mal chrbát a kolená tiež v prdeli !!

        0 0
        • Smazaný účet  

          taky záleží, jak ten rozkrok měříš…

          0 0
          • winter78  

            Minulý rok som kúpil bike na ktorom mi predávajúci sám nastavil podľa tabuliek výrobcu správnu výšku sedla. Po pár stovkách km som ale musel sedlo zdvihnúť o hodne vyššie,pretože ma začali bolievať kolená (prvý krát v živote) , ale tým pádom som sa dostal až za hranicu minimálneho zasunutia sedlovky a výška medzi riadítkami a sedlom bola hrozne veľka. Takže ja tým tabuľkám a údajom už neverím.

            0 0
      • RomanH  

        Jak pisi ostatni, musis si to nastavit podle sveho. I podle CompetiveCycles mi vyslo rozmezi cca 5ti cm na AllMountain, na XC 1,5 cm.

        0 0
        • dusanmt  

          Je to sice stara tema, ale zaujimalo by ma, ci ma niekto nastavenu vysku sedla podla Competitive Cyclist. Napr. ja mam vnutornu dlzku noh 90.5 cm a Competitive Cyclist mi pri Competitive Fit doporucuje vysku sedla 83.6 – 85.6 cm. To mi pride strasne vysoko. Existuje napr. aj „LeMondeho metoda“, kde sa vnutorna dlzka noh nasobi 0.883, co pre mna znamena 79,91 cm. Alebo potom 109% metoda, ktora urcuje vysku sedla od pedala. Pri beznej dlzke kluk 175 mm pre velkost ramu na moju vysku (187 cm), by to pre mna znamenalo 81.15 cm.

          Jednoducho navrhnuta vyska sedla od Competitive Cyclist mi pride vysoko. Ake s tym prosim mate skusenosti?

          0 0
          • plzakj  

            Taky to pro mne bylo z CC moc. Je to takovej dobrej startovaci bod. Ja ale radsi doladim podle paty (v dolni uvrati patu na pedalu a propnutou nohu) a pocitu.

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.