Poradí někdo s premiérou na SPD?

48 nepřečtených
  • sachil

    Tak když jsem si tu čet ty vaše ódy na nášlapy, rozhod jsem se že to zkusím. Vešel jsem se i s tretrama (silničníma) do 1400 korun, takže když mě to bude *****, snad na tom nebudu tolik škodnej a prodám to:-) Neměl by někdo nějakou radu, čemu se třeba při první jízdě vyhnout, na co dát bacha atd? Někde jsem tu čet, že v prudším stoupání, když se zvedne přední kolo, z toho nezkušenej člověk nevyleze a hodí záda, to je fakt jo? No zatím jsem to ani nenamontoval.

    0 0
    • Braba  

      Nejsem teda zadnej silenec, ale SPD jezdim uz 6 let a snad jen jednou mi zustala bota v pedale. Ale pokud si vzpominam tak jsem mel nove kufry. Jinak jak rikam je to genialni.Obcas me stve kdyz jedu v nakym bordylku, ze jde spatne zaslapnout, ale to se hned vetsinou vyresi.. tak jizde zdar

      0 0
    • danno  

      Namontuj a jezdi, zkousej, ...... uvidis. Jinak na to neprijdes.

      0 0
    • Gumicuk  

      To s tema zadama je blbost… Ja kdyz jsem snima jel poprve a vubec nez se mi to nejak zazilo, tak jsem z nich mel takovej respekt ze jsem je vzdycky vypnul dost pred tim nez bylo opravdu treba. Horsi je az kdyz si je trochu zazijes a zacnes trochu „riskovat“, ale neboj ty pady jsou v poho :-) Na zacatek doporucil nastavit lehci vypnuti z toho pedalu, nez ziskas ten spravnej grif.

      0 0
      • McBlacky  

        já bych zas doporučil nastavit rovnou natvrdo, bude sice potřebovat větší sílu, ale zase to bude líp držet a je to takový přesnější a rychlejší -může to teda být jenom můj pocit :)

        0 0
        • metronom  

          Asi vim kam miris. Ja kdyz zacinal tak mi vyskakovala noha pri skocich nebo na korenech. Ale stejne sem byl rad, ze se ucim na nejlehci sile.

          Ted je mam pritahly a vycvaknu v pohode kdykoli potrebuju. Vlastne nejdriv zastavim a teprv pak vycvaknu. Ale taky sem nikdy nejezdil klipsny, tak snad proto byl prechod na SPD prakticky bez padu.

          0 0
    • rock  

      Před křižovatkou si uvědomit, že je něco jinak a připravit se na vycvaknutí – nobo si jednu nohu vycvaknout pár metrů předem. V okamžiku, kdy se kolo už zastaví, může být pozdě a mimo případného trapasu se taky může podařit spadnout nějakému autu pod kola …

      0 0
    • Martyss  

      Musíš si furt opakovat.....mám nášlapy, když nevycvaknu, tak to bude bolet:-)

      0 0
    • Staenly  

      presne tak..:) lehci nastaveni, uvedomovani si krizovatky a neustale opakovani faktu, ze si se svym kolem jedno telo…:) Muj prvni pad zapricinen naslapama byl, kdyz sem se otacel na uzky ceste a nevybral to – kdyz stojis a nejsi na spd zvyklej, tak se z toho dost blbe vyliza…

      0 0
    • Luke  

      přidám jeden dotaz: je vám jedno kterou nohu vycvaknete? jezdím na spd něco přes rok a vypěstoval jsem si pekelně rychlý reflex na levou nohu. jenže když padám vpravo, tak toho mám plné brýle. takže když už padám kvůli spd tak jedině doprava…

      0 0
      • duk  

        Já teda vycvakávám na obě strany stejně ale nášlapy mám už 3roky.

        0 0
        • Gumicuk  

          No ja jsem zase zjistil ze mam nejakou chromou levou nohu :-) pravou vycvaknu v pohode a v v jistote, kdezto ta leva je horsi. Asi je to neco jako u rukou , pravak/levak.

          0 0
          • Gumicuk  

            U nekoho teda jeste existuje kategorie „chromak“ :-)

            0 0
            • sachil  

              Tak to jsem právě já. Dnes jsem to nahodil a jel jsem jen po silnici a po cestě, tak žádnej problém nebyl, jede se v tom hezky. Zatím si ale nedovedu představit jak s tím provádím moje obvyklý psí kusy v terénu, zvláš? třeba v brodech a ták, to mě baví. No když to půjde blbě, hodím to na favorita a je to:-)

              0 0
              • Lister  

                Zvykneš si. Já jezdím nášlapy třetí sezónu a ze začátku to byl fakt porod. To klasické nevystoupení a pád na bok tak to se mi povedlo hodněkrát. Čím dýl si předtím jezdil na normálních tím hůř se ti bude zvykat. Já jsem s tím měl fakt problém a i dneska se mi občas povede špatně vystoupit – naposledy včera, kdy jsem vycvakl nohu ale kolo při zastavení šlo na tu druhou a samozřejmě spousta diváků :-). Ze začátku jsem měl psychický blok, že někde nevycvaknu a technika jízdy šla děsně dolů, ale teď už dává všechno jako předtím a některé věci jsou mnohem jednodužší – vytáhnout kolo do skoku, nadhodit zadek a někem ho přehodit, když je to potřeba apod. Pružinky jsem nastavil úplně naměkko a nechal to tak protože mi to stačí. Ani nevím jak se mi to povedlo, ale i když na to nemyslím tak když jedu na Spd tak vycvakávám do boku a když na klipsnách tak tahám dozadu. Takže hlavně nepropadej panice a i když budeš za začátku někde pomalejší tak za pár let si zvykneš.

                0 0
                • Krutohlav  

                  ..za pár let si zvykneš.

                  Vidím, že to je dlhodobejšia investícia ;) To sa naozaj na tom naučim jazdi? na rovnakej úrovni ako bez nášlapov až za pár rokov ?? To si ma dos? vystrašil.

                  0 0
                  • McBlacky  

                    nesmysl, možná tak prvních 100km pak už půjdeš jen nahoru :)

                    0 0
                    • Lister  

                      Nesouhlas. Vědomé vyšlápnutí není po 100 km problém, ale pokud máš reflexně zažité že trháš nohou do zadu tak v krizové situaci to uděláš zase a tohle se odnaučit trvá hodně dlouho. Zakže tam pomůže jen hodně jezdit aby ses tohodle reflexu zbavil a vytvořil si nový s vyšlápnutím do boku.

                      0 0
                      • paww  

                        s tím souhlasím. já mám na spd zatím od soboty najeto nějakých 60 km, ale včera jsem se třikrát dostal do úzkých a nohu s pedálu vytrhl. Nebude to asi hned, než si zvyknu.

                        0 0
                      • LukasX  

                        No nevim, jezdil jsem v klipsnach asi sest let, myslim ze sem si vytvoril poradny navyk. Pri prechodu na SPD jsem dvakrat spadnul v predsini, kdyz jsem si zkousel, jakze se z toho vystupuje. Na prvnim vylete jsem dal bok, kdyz sem v kopci chtel vystoupit a nejak to rychle neslo. Dalsi „trhani nohou dozadu“ se mi uz nestalo, myslim ze mozek pekne rychle prepne. A jsem byl v mnoha krizovych situacich. Opravdu bych to videl spis na tech 100km a jedno/dve nechtena nevystoupeni

                        0 0
                        • Lister  

                          Já jsem na klipsnách natočil asi 50 tis km a z toho asi 6 tis v terénu tak mi to fakt dělalo dost problémy. Neříkám, že jsem tu nohu nevytrhnul, ale rozhodně to nebylo tím že bych vyšlapával do boku. Ono když s tím pořádně trhneš a máš to dost naměko tak tu nohu z toho dostaneš jakýmkoliv způsobem, ale čisté vyšlápnutí doboku to se prostě musí zažít a nějaký čas to trvá – mě teda jo, asi nejsem tak šikovný :-)

                          0 0
                          • LukasX  

                            Jo to je fakt, ze jsem mel SPD hodne na mekko zpocatku. Takze to dovolilo kompromisy s trhanim ;o) Ale myslim, ze to je lepsi nez si zpocatku rozbit usta ;o) Ciste vyslapnuti prijde s jezdenim po case samo, jako skoro cokoliv ;o))

                            0 0
                            • Smazaný účet  

                              jo, mě to trvalo tak 200km po lesích a pak už jsem vůbec nevěděl jak jsem vystoupil… Dělal jsem to už zcekla podvědomě a bez problémů… A to jsem to měl docela na tvrdo, páč jsem se bál, že někde na kořenech z nášlapů vylítnu…

                              0 0
                      • McBlacky  

                        no to je fakt, že pokud jsi dlouho jezdil klipsny, je to problém. Já je nikdy nejezdil, ze začátku jsem si s nima hrozně rozbil několikrát tlamu a zavrhl je pro svůj typ ježdění, a tak jsem přecházel rovnou na spd :) který mi přešly do krve fakt samy a rychle, za celou dobu co je mám jsem se skácel jen jednou ale to tak napůl do stráně :)

                        0 0
                  • duk  

                    Já jsem za na nich za měsíc jezdil úplně v pohodě a spadmout se mi kvůli nim podařilo jen jednou. Myslim že když budeš hodně jezdit a nezapomeneš na to, že máš nášlapy tak můžeš jezdit i techničtější věci bez vyšlápnutí. Nedokážu si třeba představit jak bych jel nějakej techničtější sjezd. kde jsou třeba kameny nebo schody jel s vyšlápnotejma kuframa.

                    0 0
              • rock  

                Hmm … SPD mám dva týdny; v pátek jsem v lese projížděl dlouhou blátivou louží (spiš mělký brod) no a podklouzlo přední kolo. To, co bych možná nějak ustál s volnýma nohama dopadlo tak, že jsem skončil s levou nohou po kotník a levou rukou po zápěstí v tom bahýnku … naštěstí jsem (pozdě ale přece) tretru z nášlapu nějak vyrval, tak jsem si tam nelehl úplně :-) …

                0 0
          • Petr_67  

            Já taky po dobrých 8 letech s SPD neumím vycvakávat jinak, než levou. Doprava to je jistý pád:-/ Dokonce i na kolo nasedám zásadně zleva a zprava to ani pořádně neumím. A přitom jsem pravák. Divné..

            0 0
      • adco  

        Podobne, zasadne vystupujem najprv lavou nohou, minule som sa preklapal na pravu stranu a vystupil som na poslednu chvilu…Ale bez naslapov by som to uz nevedel predstavit, mam Time, uplne v zaciatkoch som spadol raz v terene do kopca, ked som zabudol, ze ich mam. Teraz uz na to vobec nemyslim, nastupovanie aj vystupovanie funguje podvedomo-automaticky.

        0 0
    • climber  

      Myslím, že na začátku si dáš parkrát na hubu jako každej. Ale důležité je nedat se tím odradit. Až si na ně zvykneš, tak už se podle mě nikdy nevrátíš zpátky ke klipsnám. Pokud jde o nastavení tuhosti vypnutí. Dal bych tam tak střední tuhost, tím nemůžeš nic zkazit. Vono to pude.

      0 0
      • bazi.marko  

        spd jsou skvela vec, pritelkyne se na nich naucila behem jedine vyjizdky a bez toho aby si namlatila. uvidis, jak se na nich naucis, nabudes chtit jinak, ale bacha na prechodu pro chodce, nesmis zapomenout vypnpout nohy z kufru:-)

        0 0
        • fousek  

          Hmm, prvni jizdu sem se taky nezrakvil, ale druhou uz jo a ted obcas taky spadnu

          0 0
    • Martin  

      On se ten problém z vycvaknutím z SPDeček zbytečně démonizuje. Uvidíš. Daleko větší problém budeš mít v zažátku ty SPDečka NACVAKNOUT!!! (to však lze klidně nacvičit doma)

      0 0
      • Martyss  

        To možná ano, ale nenacvaknout bolí rapidně míň než nevycvyknout:-)

        0 0
      • BiSon  

        To muzu potvrdit, nacvaknout byl ze zacatku fakt dost problem. Vycvaknuti se neboj – maximalne se parkrat slozis k zemi, stalo se to kazdymu. Ale v kriticke situaci na hranici padu jsem ze z nich zatim…tuk tuk… vzdycky dostal.

        0 0
        • Martyss  

          „Ale v kriticke situaci na hranici padu jsem ze z nich zatim…tuk tuk… vzdycky dostal“ Tak to jsi asi zlaté dítě, protože mě než se vypracoval ten správný reflex, tak to několikrát bolelo..:-/

          0 0
          • BiSon  

            jako spadl jsem, to jo, a vickrat. ale nastesti ne treba na hrane nejakyho hrebenu, kdy bych letel jeste par metru dolu. a taky to mam dost nameko

            0 0
    • architekt  

      taky se chystam o zkouskovym koupit bike (abych se nenudil :-D a premyslim na nej poridit naslapy. Trosku se toho bojim a taky cena neni zrovna nizka… kdyz pocitam pedaly 1000kc a tretry? 3k? moc jsem se na ne jeste nedival… myslite, ze to stoji za tu investici?

      0 0
      • Luke  

        za investici to rozhodne stoji, zpatky uz bych nemenil na normal pedaly. koupil jsem shimano m505 za 6 kil a tretry za 1400 turisticke, coz byla chyba. jsou celkem mekke. tady se vyplati nejakou tu stovku pridat

        0 0
        • sachil  

          No já mám zlevněný silniční tretry za 490. Kdybych ty boty nenašel tak levně, tak bych do toho asi nešel. Zatím se mi na cestách nic nestalo, asi mám kliku že jsem nikdy nejezdil na klipsnách – už z principu mi to přišlo jako sebevražda. A teď už objednávám nášlapy i mojí babě, zlevněnejch bot na malou nohu je dost, tak bude sranda:-)

          0 0
    • shooter  

      kdes sehnal tak levne?????

      0 0
    • kajulka2  

      Já si nášlapy pořídil před 14 dny, zatím jsem nevycvak jen 2*, ale za to na tom samým místě v 0 rychlosti do měkkýho v lese. Mám na nich asi 200 km, takže mi nejde ani zacvaknout, na vycvaknutí musím dopředu myslet, ale to se poddá. Je to určitě lepší než bez nich

      0 0
      • fousac  

        s naslapama uz nejakej ten rok jezdim a stejne se mi ted v posledni dobe povedlo se taky nekolikrat elegantne skacet jak sranky.. to si casem zvyknes.. ;)))

        0 0
        • kajulka2  

          Já to beru z humorem, zatím jsem s nepotlouk, vždyky jsem spadnul vlastní blbostí, jsem rád že SPD mám

          0 0
    • karf  

      No, kdyz to tak ctu, tak nevim :-( Vcera jsem si koupila bezva tretry v Axonu – maj tam slevu, ale cisla od 40 vejs. A zitra si je jedu nechat namontovat – do precteni toho tady jsem byla docela optimisticka.....:-)

      0 0
      • kajulka2  

        Není to tak hrozný, je to na zvyku

        0 0
      • fousac  

        tak strasny to neni.. na obycejny rovine sem spad jednou, nejak se zasek kufr v pedalu nebo co a uz sem se klatil do skarpy.. jinak vetsinou v nejaky technicky p®asazi, kdy se clovek snazi do posledni chvile a pak uz se jenom vali.. ;)))

        0 0
    • Matts.  

      SPD som založil pred rokom, dovtedy dlhé roky klipsy. Zatiaľ len dve tlamy (na začiatku), teraz by som nemenil za nič na svete. Jemnejšie nastavenie, proste sqelá vec.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.