Omlouvám se že je to téma trochu mimo. Potřebuji po létech nové pohorky. Použití „když se nedá jezdit na kole“, tj. bahno, mokro, sníh. Takže: Gore-Tex nebo kůže?
Omlouvám se že je to téma trochu mimo. Potřebuji po létech nové pohorky. Použití „když se nedá jezdit na kole“, tj. bahno, mokro, sníh. Takže: Gore-Tex nebo kůže?
Kuze s goracovou membranou:-) Muj favorit: Hanwag-viz. hudy.cz
Manzelka Hanwag ma. Rika ze je to bota dobra, ale priste si ji nekoupi. Ta bota je takova backorka. Ma je 3 roky a uz teda propoustej vodu, ale to bude normalni vlastnost toho polypropylenovyhu „zazraku“ od GORE (a jinejch podobnejch).
pockej ji odesla jen membrana pod tou kuzi? tak proc to nenavoskuje jako norm kuzi? :O
myslis polytetrafluorethylen?
Nevytahuj se jo! :-p
zapomnel jsi dodat ze je to expandovany PTFE:)
Hele, pust si reaktor, jo?;-)
heh, vytahuju nazvy ktore ani netusia co su:D kazdopadne polypropylenova membrana by mozno bola tiez zaujimava:D
hm. takze asi utahovala napevno a vytahala svy u podrazky nebo je to potreba vyprat s tim praskem na goretex a pak hodit do horkovzdusne susicky. tim se obnovuje to odpuzovani vody…
nebo aspon prefenovat. ten teplej vzduch je docela zasadni, aby ten prasek fixoval v te tkanine.
prasek ti udela jenom to ze to bude lip dejchat, nic vic! o nastartovani nepropustnosti nebo odpudivosti membrany si bohuzel muze nechat zdat…
http://www.gore-tex.com.au/…1001213.html
The most effective way to maintain your GORE-TEX® garment's water and stain repellency is to wash it, rinse it, and put it in your tumble dryer.
tak si to preloz… nejdulezitejsi je ten tumble dryer na konec. ale proboha zadna kondenzacni susicka, ale horkovzdusna.
a hned pod tim mas o tom cely cirat.
http://www.gore-tex.com.au/…1001213.html
How can I restore my garment's water repellency? It is important to maintain durable water repellent (DWR) on your garments outer fabric to ensure that water beads up on your garment preventing ‚wet out‘. DWR deteriorates over time.
To Restore Durable Water Repellency, simply machine wash your garment, rinse it, and put it in the tumble dryer, being sure to follow the manufacturer’s instructions on the care label attached to the inside of your garment. The washing removes dirt and other contaminants and the heat from the dryer helps redistribute the DWR treatment on the fabric surface.
Once the garment has been cleaned and tumble dried, you can test the DWR’s performance by putting a few droplets of water on the outer fabric. If the water beads up and rolls off, you have effectively restored the DWR. If the water fails to bead up on the surface and appears to soak into the surface fabric, the DWR treatment on your garment has reached the end of its useful life. You can restore the garment’s DWR water repellency by applying a topical water repellency restorative (DWR treatment) for outdoor fabrics, available at your local outdoor retailer. We do not recommend wash-in treatments, as they can hinder your garment's breathability.
no hezky jsi mi to tady vypsal:)
ted ruku na srdce, uz jsi to nekdy zkousel? pokud ano, fungovalo ti to? moje zkusenost hovori jasne a bohuzel vzdycky proti temhle „PR kecum“, pokud se ti jednou „tovarni“ impregnace setre, nikdy uz nic jinyho nefunguje tak dobre jako ta od vyroby, a ani sahodlouhy pojednani o tom ze kdyz to budes vysouset fenem ze ti to znovunastartuje impregnaci atd. atd. tomu nepomuze…
tot muj nazor…
no ja mam alchemyjacket ale jeste to neni tak dlouho a ano na sluzebky ji vozim vzdy za ucelem vyprani zadara velmi dukladne v hotelu na 4× a presuseni v susicce a zatim spokojenost, ale jeste to neni tak dlouho, abych si mohl stezovat. ale minimalne dvakrat do roka jde do susciky.
Já myslim že se možná trošku pleteš. gore tex neni dle mého názoru impregnace tedy zátěr něčeho co normálně vodu propouští, ale podle chytrých knih atp. je to membrána, která má v sobě póry větší než je molekula vodní páry a zároveň menší než je molekula vody v kapalném stavu. tzn že propouští páru ale ne vodu. A to oběma směry. Možná ten prášek po letech používání této membrány, která stárne uvede membránu do skoro původního stavu tedy ´´ smrští vytahané póry ´´. Alespoň tak bych jeho účinnost chápal já, ale můžu se samozřejmě plést.
a vůbec netuším proč se nejdřív nepodívám na datum příspěvku takže sorry
praci prasek smrsti vytahane pory? ale no taak:)
V tomhle pripade, kterej uvadi FAH je proste membrana v prdeli, tzn. ze se nalamala a pory zvetsily tak, ze v klidu muzou propoustet vodu…
A opravdu mi nemusis davat skoleni o tom co je GTX, vim presne co to je:)
A byt tebou, nesnazil bych se radit nekomu, kdo o tom vim asi tak 10× vic jak ty:) Nic ve zlem:)
prosim tě, řekni mi proč by „tumble dryer“ neměla být kondenzační sušička. Nevím co myslíš kondenzační sušičkou, ale „tumble dryer“ je sušička „bubnová“, prostě něco, v čem se prádlo převaluje a vysouší proudícím vzduchem. Většina bubnových sušiček na trhu má co vím zbavuje následně vzduch prohnaný bubnem vlhkosti kondenzací (jedinou alternativou je vypouštět vlhký vzduch „do protoru“ a nasávat odněkud méně vlhký – co vím to se moc nepoužívá). Zkus si najít na googlu nebo kdekoliv nabídky „tumble dryer“ a zjistíš, že jsou to normální sušičky co koupíš za pár tisíc v datartu nebo kde a co vodu ze vzduchu po sušení dostávají kondenzací.
rek bych, ze v kondenzacni bude podstatne vetsi zima…
hele náčelníku – když už blokuješ, bylo by fajn naznačit proč. Kdyby byl příspěvek sprostej nebo něco takového, ale já jen navazoval na téma údržby Goráče, což je k tématu vlákna a upozorňoval jsem na to, že informace o nepoužívání „kondenzační“ sušičky pro údržbu goráče může být matoucí. Dokonce jsem to neříkal ani agresivně, ale prostě jsem vysvětlil, jak se to se sušičkama o kterých se zmiňuzje výrobce může mít. Máš dojem, že to je něco, co by se lidi neměli dozvědět?
Pokud ti nějak vadím konkrétně já, tak to prosím stačí naznačit, sice se pak pár lidí nedozví názor, co jim může ušetřit problémy, ale mě to ušetří práci.
Jéžišmarjá, asi jsem se ukliknul. A ani si toho nejsem vědom. Takže se ti hluboce, milý chodče, omlouvám. Pokusím se tvůj příspěvek opět povolit.
Alaska nebo Forest? Mně se líbí taky LaSportiva Lagorai…moc hezké. Jinak ale příští kožené boty budou asi Lake MXZ 301…nechcu příští podzim/zimu zažívat zas strašné mrznutí noh v S Comp.
to je jedno ne ;-) Alaska se lisi jen nejakou pohodlnejsi vrstvou v podesvi(tusim ze se tvaruje podle nohy) + ze ma nejaky certifikat, jinak ma vlastnosti stejne (asi ciste z obchodnich duvodu ted hudac vice popisuje tu Alasku ale stejnou charakteristiku maji i Foresty) .. jo jeste barvou :-P
nemas pravdu.. Alaska je o fous tvrdsi bota, je vyssi a mela by mit bud tlustsi nebo kvalitnejsi kuzi… jinak ten certifikat je to ze to muze byt i jako pracovni obuv… tot vse… naopak Forest je mekci a tim padem trochu pohodlnejsi… ale jinak Alaska je backurka suprova…ma je uz cca 4 roky…
jen predavam co mi rekli v Hudy, v praxi rozdil opravdu neznam, ale mam Foresty a jsem s nima spokojeny – ve vnitr backurky a zvenci docela festova bota s peknym okopem podel cele boty .. a vodu v bote jsem potkal jen kdyz jsem neodhadl hloubku potoka :-D jen se mi zda ze jsou trosku predrazeny :(
bohuzel mam zkusenost ze v Hudy toho obcas napovidaj…:( staci se na ty dve boty podivat a vyzkouset a clovek hned pozna rozdil…
jinak predrazeny nejsou,vzhledem k ostatni produkci jinejch znacek… musis taky brat ze je to made in germany…zadna cina… ale samozrejme kdyby staly 4tis. tak bych se vubec nezlobil:))) jen je potreba koukat na tu cenu jako na adekvatni…
jasne ze kuze. a jestli i s gore membranou, to nevim, slysel jsem, ze membrana se stejne casem prodre, takze nevim, zda to stoji za ty penize.
Kvalitní kůže bez Gore má při adekvátní údržbě stále stejné vlastnosti třeba 20 let. GoreTex v kožených botách funguje stoprocentně do té doby, než popraská – délka této doby záleží na používání. A výrobci (většinou) hřeší na výborné vlastnosti GoreTexu a používají nekvalitní kůži (tedy přesněji – méně kvalitní, než by použili na prosté kožené boty). Jestli budeš v těch botách jezdit jen na kole a sporadicky chodit, kup Gore.
Přesně opačně – hodně chodit, velmi sporadicky jezdit.
Rozhodne kuze. Kdyz se o ni budes patricne starat tak ti vydrzi nesrovnatelne dele. A co si budeme namlouvat, promokne stejne vsechno krome holinky… zvlastni ze nejhorsi je rosa … muzes mit jakoukoliv botu ado par minut mas vevnitr uplnou potopu…
Blbost, máš špatné boty.
na vojne stacily poradne nakremovany kanady a rosa mohla byt celej den :)
Nevim, jak na vojne, ale normalne, kdyz je vyssi trava, tak ti tam natece horem pres kalhoty, ne?
jestli ti tam přes kalhoty neteče něco jiného…:)
A sakra, jsem odhalen :-)
… ved hej, ale ukaz mi kvalitnu kozu… Asi pred 6 rokmi som kupoval Garmont Yukon, cena 7200Sk – bez Goretexu samozrejme, lebo som zastaval (a v podstate stale zastavam), rovnaky nazor, ze na botach za 7k bez Gore a rovnako drahych s Gore, musi byt na tych prvych koza lepsia. Poviem vam to rovno – trt barani! Kozka sa popraskal kua rychlo a o tom, ze viem ako sa o nu starat, snad pisat nemusim… Mam aj boty z Gore a poviem vam to tak, ze komu prsty casto „predobavaju“ ponozky, tomu lahko (a rychlo) zmaknu aj tu membranu.. Tos moj nazor kvalitna koza nade vse, ale …
nestojí. vem pořádný čistě kožený
Bohuzel z tech ciste kozenejch bez membrany uz se nevyrabi tolik, jako membranovejch. Jmenuj 3 modely bez membrany z kvalitni kuze, s minimem svu a gumovou obchazkou…
jelikož mám pohory asi 7 let a nehodlám je měnit, tak nabídku moc nesleduju.
mám AKU, myslím, že pořád v nabídce čístě kožený model mají. kamarád má La Sportivy. na slovensku šijou v Popradu. stačí?:)
jak tady zaznělo, pokud máš boty řekněme za 5tis, jedny s GTX a jedny bez, který budou z kvalitnější kůže? až po chvíli GTX popraská, zbydou ti boty bez memrány z horšího materiálu.
Strasne uzky vyber je v tech bezmembranovych botoach. Nemusi to byt nutne GTX, ale jakakoliv membrana.
Raichle, Asolo, Meindl – ti vsichni tam membrany cpou a kuzi maji snad take kvalitni.
tohle by byly moje favority, kdybych kupoval boty.
Ty jsou asi do dost tezkeho terenu. V tech co mam ted – tvrdost cca A/B citim pri chuzi po suti kaminky, co maji 5cm v prumeru a boli z toho chodidla. Neco v kategorii B/C hledam. Kazdopadne z kuze, nejlepe lestene, gumova obchazka vyhodou.
Dost casto chodim bahnem a vlhkou travou, nebo horkym potuckem a na vrcholech sutrama.
Latkove boty s membranou neprichazi v uvahu, jestli je v kozene bote membrana je mi jedno.
Jukni sem a uvidis sam: rumcajs.ulfree.net/Webgalerie/2006–08–22_Carrantoohill/
rumcajs.ulfree.net/Webgalerie/2006–11–25_Prechod_Galtee_Mountains/index.html
rumcajs.ulfree.net/Webgalerie/2006–04–08_Killarney/index2.html
látkové pohorky jsou o ničem.
bota z 3mm kůže je o něco těžší, ale zase je to držák. boty za 5 tis si nekupuju na 2–3 sezóny.
Hmm, a dal by jsi si s nima 30km pochod?
Chlope mám vyhlídlé dva modely, první je Aku, druhý tebou citovaná La Sportiva. Prosím, co o tom soudíš? www.alpisport.cz/index.php?… www.hudy.cz/…etail_ls.asp?… Destrukci GoreTexu po dvou letech mám ověřenou se současnýma Aku (nižší řada). Napadá mne, nedělají více typů membrány, dle mne není přece problém vyrobit Gore-Tex trvanlivý 5 let u celokožené boty za 6tisíc. Chápu, že něco jiného je záměr prodejce, aby zákazník znovu nakupoval po uplynutí záruky… .
chce to vyzkoušet, co víc sedne.
já bych zkusil první La Sportivy.ale počítej s tím, že 3 mm kůže potřebuje pořádné rozšlápnutí.
a RUMcajs – absolvoval jsem s nima týdenní přechod (nejednou :) )
jo a ke GTX – je to prostě expediční materiál, který plní 100% svou funkci po určitou dobu – jak v botech, tak i v oblečení. dříve nebo později se zničí všude.
Ok, díky za tipy.
Saltic Granit. Stranky maju z flashoveho svinstva, tak ze www.saltic.cz. Ta membrana je tam iba pro forma. Inak normlana silna hladka koza. Su velmi pohodlne. Keby som si malo vybrat, ci 30km pojdem v mojich bezeckych Adidasoch, alebo v tomto, tak by som bral tieto (aj ked to nieco hovori nieco aj o shitnosti tych adidasov). Voskovat, voskovat a voskovat a potom su nepremokave. Ked som mal nove a mali iba 1 vrstvu vosku, tak premokli po 400m mokrej travy. Teraz voskujem za tepla, dokym vsakuje a su ok.
S tim voskovanim za tepla naprosto souhlasim. Hodinova cesta potokem a otirani o sutry a lestena, dobre napustena kuze nema konkurenci.
ajeje,uz jsme zase u ty lesteny kuze:)))))
jinak se docela divim,kolega je ma,prave ze ze zacatku je vubec neimpregnoval,chtel zjistit jak bude fungovat ten Windtex a uplne v poho,neprotekly!
Kontaktoval jsem Saltic ve Zlíně. Líbí se mi ještě vyšší model – Triton. Rozhoduji se mezi Granitem a Tritonem. Určení jedné či druhé je jasné. Cena je velmi příjemná u obou. Můžeš mi, prosím, zprostředkovaně něco říci o postřezích kolegy?
tak kolega v praci ma Granity,druhej kamos ma Tritony…jinak ja sam je prodavam v krame uz cca 2 roky a za tu dobu jsme meli jednu jedinou reklamaci! (podotykam ze tech bot jsme uz prodali docela hodne) no postrehy…u obou ty boty drzej,svy drzej taky,Vibramka u Granitu neni tak agresivni,zrejme budou vic klouzat na mokrejch kamenech,ale tragicky to nebude.Jinak kolega ma 100kg a po dvou letech podrazka stale ok. Nema je na denni noseni,ale nosi je na cundry,treky a vselijaky „akce“… Tritony jsou celkove vyssi bota,jinak celkove taky spokojenost,prodaval jsem je i jednomu kamosovi s Horsky sluzby a ten si je taky dost chvali,takze secteno podtrzeno,Salticy jsou dobry botky za slusny penize…
Jinak ty Tritonky se tvarej hodne tvrde,ale kdyz jsem si je zkousel,tak jsou prijemne pohodlny a tvrdy extremne taky nejsou…rekl bych o malej kus vic nez treba Islandy od Meindlu…mluvim ale o nerozchozeny bote (pocit pri zkouseni na kramu) Letos jsme byli na feratkach kolem Cortiny,ja mel svoje HanWagy Alasky a kamos mel Tritony a chodil v nich uplne v pohode…
Díky za výčet, moc jsi pomohl, :-).
to jsem rad:) pro ktery jsi se nakonec rozhodl,nebo rozhodnes?:)Zalezi na co to mas,pokud chces boty na hory,myslim tim hory jako hory (Alpy atd.) tak spis bych bral ty Tritonky,pokud na „kopecky“ (Krusny,Krkonose,Jeseniky apod.) tak spis ty Granity…
U mne je to složitější, potřebuji max. velikost. Dnes tam jedu, uvidím na místě.
no prinejhorsim treba takovej Meindl dela az tusim do 17ky!:))))
Proc prinejhorim?
SALTIC: Granit je dostačující bota pro mé nasazení. 13ka je bohužel malá, aneb není dostatečně velká. Bota vypadá bytelně, překvapila mne. Přístup mají velmi dobrý. Nakoupil jsem si další věci. Uvažují i o zařazení větších velikostí do výroby – lidé s vyšší tlapou se jim ozývají pořád častěji. Boty prý šijí u nich ve Zlíně. Naskýtá se možnost, že ušijou páru ve 14. Když to klapne, budu rád. Opačně budu dál shánět/čekat na AKU Utah TOP, případně hledat další… . Pořád se to protahuje, holt, dlouhán.
Jeden vietnamský obchodník řekl mému známému, když si u něj zkoušel boty: „Malá noha, malý péro.“ :)
Asi vietnamský obchodník malého vzrůstu dle své zkušenosti… .
Právě že ten Vietnamec měl větší nohu než ten můj známej :)
tak to ma blby,ten tvuj kamos:)))))
tva zkusenost potvrzuje zkusenost moji a to ze Saltic dela sice dobry veci,pristup tyhle firmy trochu nechapu. Za ty dva roky co jsme od nich brali,tak snad ani jedna dodavka nebyla v poradku:(( Kdyz si jeden kamos pres net primo od nich objednaval boty,a vysli mu maximalne vstric (coz je pro nej dobre) tak mu dali cenu jako nakupku pro obchodniky…co je to potom za smysl,kdyz si to kazdej clovek muze objednat primo od nich a vyjdou ho ty botky levnejc nez v shopu?a co potom ma za smysl pro obchodnika brat od nich zbozi?:( no proste maj tam docela slusnej bordel…
Granity do Krusnych alebo Jesenikov su fakt overkill. Pokial teda nemas na mysli zimne prechody. Su kategorie B/C, teda Tatry a pod. Nie, ze by Jeseniky s nimi nesli, sli by (osobne odskusane), ale vhodnejsie tam budu nejake lahsie. Na sneh ale nemaju prave idealnu podrazku. Prilis plytka, v snehu a hlbokom bahne sa trochu smykaju. Zivotnost podrazky je ok. Mam velkost 13, a o dalsich uvazujem asi od Meindla, ale keby zacali robit aj 14, tak by som asi ostal u Salticu. Raz pri 1km (prevysenie) zostupe som ich musel mat hodne utiahnute, aby som si neomlatil prsty a urval sa naspodnejsi nit na snurky. V ramci zaruky opravili a to tak dobre, ze som najprv myslel, ze mi poslali novu topanku. Momentalne mam iny problem, a to,ze pri pochode s mokrymi topankami sa mi roztrhla koza vo vnutri toapnky okolo achilovky. A ci sa bude dat toto opravit netusim.
Tak mam ty Granity od Salticu doma. Chtel jsem puvodne neco tezkotonaznejsiho,ale sehnat v moji velikosti botu, ktera neni ruzova je fakt problem (42ky), takze jsem vzal co bylo. Snad budu spokojenej.
ty nic tezkotonaznejsiho nepotrebujes,Granity ti bohate stacej…pochybuju ze bys v IE bezne behal po kopcich v mackach:))
O 14 velikosti uvažují. Bylo mi nabídnuto, že zkusí zjistit, jestli by šlo vyrobit už nyní 14ku (závisí to na dodávkách Vibram podrážek ve velikých velikostech). Měli se ozvat v pátek – neozvali.
neni divu:( ozvi se radsi ty. Pokud je nebudes porad otravovat,tak se obavam ze bys na ten telefonat mohl cekat taky hoodne dlouho:((
Ozval jsem se. Paní prověřuje rychlost dodání podrážek a dalších části. Vyrobit mohou až vel. 15, jde o to kdy.
GRANIT → V půli února bude vyrobeno několik kusů vel. 14, 15. Mám je objednány. Snad se termín neposune. Jsem zvědavý jaké budou v terénu, :-).
mám je asi dva roky a rozhodně si nestěžuju. Přijde mně to jako hodně pohodlná botka. Rozhodně bych netvrdil, že třeba do Jeseníků atd jich je škoda jak tu někdo psal. Měl jsem je v Tatrách, Jeseníky, Beskydy, nějaké dvoutisícovky v Alpách a paráda. Na nějaký zimní výšlap jsou taky ok. Nosím je i normálně přes zimu a drží jak luteránská víra. Pokud vím, tak se reklamují minimálně. Znám pár lidí, kteří je taky nosí a nikdo si nestěžuje…
Díky, :-). Za info, a taky za kladné info, :-). Lidečko mezi Vsetínem a Horní Lidčí?
není zač :-) jo, mezi Vsetínem a HL
ty vole, kousek od tebe – v Brumově-Bylnici máme rodinu! až tam pojedu,můžem dát vyjížďku:)
klidně můžeme někdy přes víkend zorganizovat vyjížďku… jezdím většinou sám, tak bych to uvítal :-) třeba se najde víc lidí…
Hlasím se jako další nalezenec, :-).
ok, na jaře vyjedem!!
dobrá tedy, píšu si do diáře :-)
Uzel na kapesníku, flek na trenkách, sprejem na stěnu, :-).
Muzu jet takyy? :-)
jestli nebudeš tropit nějaké výtržnosti tak jo :-)))
Slibuju, budu hodna, jak nejvic to umim :-) Nikomu nesezeru svacinu, z kopce budu brzdit, nedam nikomu klacek do spic… ;-)
a jelikož budeš v hospodě první, tak nám budeš dopředu objednávat piva!:))
Taky bych se přidal, pokud můžu:)
Ahoj všichni co máte Granity – nekrabatí se vám víc než bývá zvykem ta vnitřní hadra?
jestli myslíš podšívku tak žádné známky destrukce po dvou letech. samo, že už nevypadá jak za mlada, ale netrhá se ani nekrabatí…
přikládám foto funglovek…
… a aktuální stav. v Green sportu mně doporučili nějaký krém (collonil myslím), takže chytli trochu jiný vzhled…
jj,takhle vypadaj presne kolegovy Granity po 2 letech,coz je hodne dobrej vykon,pac vsechny boty rozdupe max. do dvou let…Jinak krem jak na tenhle typ bot to nejlepsi!
Po tom, co sme v Bulharsku na hrebeni zufalo premokli a bol onutne pochodovat az do udolia, sa mi roztrhala ta jemna koza z vnutornej strany nad patou. Teraz medzi sviatkami pri treku po Slovenksom raji som zistil, ze uz aj na druhej topanke je ta koza nacata. Az na tuto prilis jemnu kozu su celkom trvanlive.
tak mrkni treba na HanWagy Alasky,ty ji maj asi jeste 10× tenci:)
Dík za reakci všem, ať nám slouží Granity na furt zdá se že cena lomeno výkon je bezkonkurenčně nízká a rád bych touto cestou podpořil českého výrobce. Jsem s botami dost spokojen.
Taky díky za reakce, jsem rád, že jsem vybral dobře a snad budu mít zkušenosti jak Vy. Taky rád podpořím výrobu v Česku.
Mam je tez. Ani ne 2 mesice. Rozchazel jsem je nekolikrat na prochazce se psem – cca 10km celkem a nepohodli jsem nepozoroval. Pak ani ne po tydnu noseni ve meste jsem si dal 30km turu a nohy v pohode. No a tenhle vykund jsem s nima byl celou sobotu a nedeli ve snehobahne, prodiral se vresem, travou a nepromoknuli. Zeverecnej pochod 13km na autobus po silnici dal noham zabrat, ale chodim :-)
Taky doplneni po par mesicich: Saltic Granit – zpracovani O.K., netrhaji se, tkanicky a snerovani stale O.K. No a kvuli tomuhle (viz foto) nechci latkove ac membranove boty.
Cerstve info: od „pulky kvetna“ zacinaju seriovo vyrabat 49, 50 a mozno aj vacsie (neviem, vacsie ma nezaujima). Mam im zavolat 15.5. a vtedy uz budu vediet presny termin.
No mam HW Alasky a kdyz jdu s baglem po Krusnejch,tak si je beru…Zalezi kolik clovek vazi a kolik vazi bagl:))
www.rockpoint.cz/ed_img/3003.jpg jak se vam zdaji tyhle?
Pro jaké použití? Osobně volím ještě vyšší botu/více zpevněný kotník.
ta neni spatna,pro mne osobne nizka,ale to je individualni…skoda ze je bez gorace,jinak super botka…
proč tak trváš na tom goráči? to vás tak intenzivně školili v obchodě? :)
no prave ze netrvam. A nikdo me neskolil,vychazim ze svejch zkusenosti a selskyho rozumu…:) to ze jsem psal ze skoda ze to nema gorac je v souvislosti,ze ta bota stoji 5 litru a za to se da koupit uz slusna celekozena GTX bota (napr.HanWag Forest) a taky to ze diky tomu ze nema gorac,tak ji to ubira bohuzel na prodejnosti…Protoze dneska si lidi myslej (diky reklamni masirce) ze bez gorace neprezijou ani letni destik na sumave:)))
Nejlepší je, že Gore-Tex je taková zaklínací formulka, že lidé bezostyšně nakupují i polobotky, dokonce i poměrně společenské polobotky jsem viděl nacpané GTX. Když to zlepší prodejnost, nacpou to klidně i na sandály, :-).
no to neni spatnej napad,objevil jsi diru na trhu:))) Jj,to je holt reklama. Lidi si k nam chodili kupovat boty na venceni se psem a museli mit GTX!:)) ja sam jsem mel nizky trekovky bez GTX,cca pul roku a pak jsem si ty samy koupil s GTX,rozdil v poceni byl samozrejme znat…ale nelituju toho,kdyz jde clovek po Krusnejch na prochazku(neni potreba tahat vysoky pohory) a jdes par km mokrou travou,tak GTX pomuze…
A nejlepsi je taky jak se lidi divej ze gorac je v bote max. na dva roky,cekaj ze bude fungovat 10 let:))
Taky nejraději bych běhal po horách v terénní běžecké obuvi, :-). Ale do kamenné suti a sněhu nějaké bagančata jsou o něco lepší, :-).
Hele, ja si koupil na venceni psa Cube. Zadny velky vzdalenosti, do kopce volneji, dolu si to uzit, vetsi prostupnost terenem :-)
Cuba na venceni se psem? ahaa,tak to vysvetluje to tvoje „vejletni“ tempo v Doksech:)))))) …jenom si te dobiram:)
já mam GTX v teniskách;-)
to me neprekvapuje.
s tou reklamni masazi mas pravdu. jinak si myslim, ze bota s kvalitni 3mm kuzi, dobrym zpracovnim a pravidelnou drzbou zadne membrany nepotrebuje
jelikoz sem je mel na nohou tak se mi zdaly na me pouziti dost tvrde a jen mi nesedly jinak bych je mozna bral – naposled mel RockPoint peknou volebni slevu – kdyz si jim dal volebni listek CSSD/KSCM tak si dostal –20% :) a to slo :) pockal bych na dalsi volby
Garmont sem dovazi tyhle Dakota Nubuk (v USA maji GTX k nam se dovazi bez) rockpoint.cz/detail.php?item=3003&dbblock=6&dbpointer=&kat=12&subkat=%&search=&sort=kat_poradi .. jaka je kvalita toho nubuku tezko rict – videl sem je jen v obchode, byly hodne tvrdy
JJ, to je strihem a urcenim typ boty, co shanim. Protoze ale v Irsku pernamentne chcije, nebo clovek chodi v bahne, nebo po vlhke trace ci vresu a na kopcich to prechazi do sutru velikosti detskych pesticek az hlavicek rad bych lestenou kuzi. Prece jen je ta udrzba a cisteni lestene kuze jednodussi.
na to je nejlepsi snowax. botu lehce nahrejes a namazes to a je to neznicitelne, odskousene to mam prave na hrube nelestene kuzi, kde to podle me asi lip nasaje…
moc ho neber,on je nejak deformovanej lestenou kuzi a vubec mu clovek nevymluvi ze nubuk kterej se napatla je to nejlepsi…Zrejme ma nejakou uchylku na lest.kuzi,latex apod.:))))))
Bych te rad videl, jak odstranujes ovci hovno z brousene kuze… Lestena je v tomhle neprekonatelna.
nevim jak ovci hovno,je pravda ze to jsem na bote jeste asi nemel,ale uz jsem je mel zapraseny od bahna dost a slo to uplne v pohode kartackem a vodou…5 minut prace…
Bahno a ovci hovno jsou 2 uplne rozdilny veci. Jestli chces, tak ti kus privezu na ukazku :-)
Ma to konzistenci jako modelina, proste to neoprasis a nezredis vodou jako bahno.
no jo,ja za tebou budu muset prijet na par dni,abych ten ovci trus vyzkousel na vlastni boty:))))
Chci taky pořádné lejno, :-). Anebo uděláme test v Beskydech, pastevectví ovcí se rozmáhá. Počkáme až ovečky posnídají a pak je budeme nahánět až něco odpadne… .
Celkem by mě zajímalo, jestli má smysl kupovat trekové boty na shopu s pracovním vybavením? Jaká je kvalita https://www.ardon.cz/…kingova-obuv?
mam taky ty laportivy asi 7 roku, mozna uz vic, ani nevim, ale je to neznicitelna bota, kdyz se rozejde tak neni nic lepsiho a mokro sem tam jeste nemel…
myslim ze se jeste daji koupit, ale uz se asi nevyrabi…ale urcite doporucuju
Scarpa nepal pro, garmont dakota, Lowa banff…jeste?
Mál lehké goráče kombinace semiš textil a teprve jejich užíváním jsem pochopil heslo: Neexistuje špatné počasí, existuje pouze špatné vybavení. Nohy v suchu jsou základ. Kůže v kobinaci s GTX by měla vydržet hodně, v hudy sportu poradí.
Obecně platí, že membrána(a? už je to gore-tex, com-tec…) má několikanásobně nižší životnost, něž vlastní bota. Z toho vyplývá, že pokud máš koženou botu s membránou, tak je to jenom výhoda, protože i po prasknutí si bota, při adekvátní údržbě, uchová dobré vlastnosti. Můj favorit je Planika.
Mam taky planiky. 6 let stary model Dom. Za ty penize super bota.Uz sice odchazeji, ale pouzival sem je0 kazdej rok nekolik tejdnu.I s mackama, ten nejvyssi model ma ram na rychloupinaci. A com-tec je pry uplne stejnej material jako gore-tex, jenom planika nema od Gore pozehnani
Napodobne, mam taky Domy uz asi taky 6 let a porad vypadaj dobre a neprotecou
Idealne oboje + gumou kryte prsty. Sice pod nou v extremoch kondenzuje trocha voda, ale lepsi ako v skalach rozsekane spicky. A hlavne dost velke. Aspon 1cm miesta pred prstami a kludne aj viac. Ja mam asi 1,5cm a chcel by som viac, ale vacsie sa uz nevyrabali.
Moje su od Salticu. Zlin. stali ma 2300. Vibram, hruba celokoza, veratex, kryta spicka, vysoke. Porovnatelne od niekoho ineho aspon 1,5 nasobok ceny a viac. (kupoval som to priamo od majitela a necha sa ochotne ukecat)
Dodatky: Membrana prezije podla nosenia. Pri „normalnom“ noseni cca 2 roky. Co je to normalne nosenie som z nikoho nedostal, ale na tej cifre sa zhruba zhodli skoro vsetci.
Miesto na spickach potrebujes okrem zostupov aj na to, aby si neroztrhal membranu na prstoch.
Posledna vec. Poriadne ponozky. Ja som do svojich vrazil iba 150 (ale zlava z 250), ale kludne vraz aj 300. Do topanok asi vrazis 10× tolko, alebo aj viac. S naskokom najlesie su fakt hrube od Lasting Socks. Moira su dost naprd. Po 6 hodinach v lete bola moira po vytiahnuti mokra a odierali. LS suche a ako v „bavlnke“.
Lasting sock supr!
Teď jsem testoval Saltic v Namche a po zjištění, že si přírážejí 1000Kč ke koncové ceně od dodavatele se mi zvednul žaludek. Obchod je obchod. Jsem pražák, takže do Zlína to mám strašně daleko :-((
Tych 2300 to bolo preto, lebo bez dane. Inac by som si to vyviezol a zase sa dostal na 2300
jako zlinak jsem do ted ani nevedel, ze Saltic ma sidlo tady ve Zline. To by me ale zajimalo, kde ty Salticy sijou, jako by Prabosu z oka vypadly:-) VE Slavicine hned vedle fabriky je podnikova prodejna a tam jsem kdysi koupil Prabosky s vibramem skoro o 1000Kc mene ,nez chteli za ty same ve Zline v Hudy.
Saltic donedavna sil iba lezecky a tie robi priamo v centre Zlina (dielne som videl na vlastne oci). Trekovky tam zda sa nesiju. Pocul som, ze si to nechavaju sit niekde inde, mozno ze aj mimo CR.
Stranka Salticu, kontakt. ta adresa ti asi nic nepovie, ja som behal po zline 4 hodiny a pytal sa ludi a nikto netusil. Ale v Hudy mi poradili a trafil som tam v poho. Je to nad tym hlavnym namestim. hore kopcom asi 200m a taka prizemna biela murovana chajda.
Saltic donedavna sil iba lezecky a tie robi priamo v centre Zlina (dielne som videl na vlastne oci). Trekovky tam zda sa nesiju. Pocul som, ze si to nechavaju sit niekde inde, mozno ze aj mimo CR.
Stranka Salticu, kontakt. ta adresa ti asi nic nepovie, ja som behal po zline 4 hodiny a pytal sa ludi a nikto netusil. Ale v Hudy mi poradili a trafil som tam v poho. Je to nad tym hlavnym namestim. hore kopcom asi 200m a taka prizemna biela murovana chajda.
v tom jejich sidle teda boty i prodavaji? zajdu se tam mrknout…
Jenže Salticy, který jsem zkoušel v Namche vypadají jinak, než ty na webu. Májí kubovou ochranu špičky a podle mě i jinou podrážku.
Já mám model Pamír od Prabosu.Mám je zatím jen rok, nicméně přítelkyně je má teď třetí zimu a v zimě chodí jen v těchto botech, a přes léto vždy, když jde do přírody (hodně často) Boty jsou to velmi kvalitní, velmi dobrá kůže i podešev.Pokud mohu posoudit, jsou to nejpohodlnější pohorky, co jsem měl.O životnost mebrány jsem měl trochu obavy, nicméně i ty její boty jsou stalé zarukou sucha ve ve vodě i sněhu.Takže 2,5 roku častého chození membrána určitě vydrží. V těchto botech použitou membránu Comtec vyrábí firma WL Gore,výrobce Goretexu. Jedná se o zesílenou verzi Goretexu, určenou pro obuv.
Já mám Meindl semiš + látka + goretex v řínu je obuju v březnu vyzuju a počtyřech letech nošení je dost znatelný rozdíl v nepromokavosti. Dnes bych se kvůli ceně přiklonil k samotné kůži a k heslu kdo maže ten jede.
Po 7 letech zkušeností s trekovou obuví můžu říci, že jsou potřeba minimálně dvoje boty (když pominu skelety). Jedny na lehčí turistiku + město – mně se velmi osvědčily nízké boty Lowa Sapporo GTX (u nás za 3500 Kč, v Rakousku dle kurzu 2800–3000 Kč po odečtení Mws.), a jedny vysoké kožené (dříve jsem používal GTX v kombinaci se semišem a condurou, ale ty s těžším batohem trpí a noha se podvrkává) na těžší terén – zde si myslím, že hranice začíná opět od 4000 Kč výše, spíše 5000 Kč (u nás, v cizině opět nakoupíte levně, např. v Itálii chtějí ja špičkové Scarpy cca 4000 Kč, u nás se dají koupit za 6500 Kč). Takže až tam pojedete trekovat… Nejsou to ale boty na kolo – tam bych právě volil ty nízké Lowy.
Ja jsem dal prednost kuzi. Jak jiz tady nekdo psal hlavni rozdil je ze o membranu se sice nemusis starat ale za 2 roky (podle toho jak chodis) je membrana v prdeli a jiz to nicim nezachranis. Okozeny boty se musis starat, ale kdyz si koupis kvalitni tak ti vydrzi klidne dele nez 10let. S nepromokavosti je to tak ze kozena bota dobre namazana a osetrovana ti zacne vlhnout po cca 2 dnech velmi destiveho pocasi (mysleno tak ze skoro chodis potokem celej den) a trva ji dele nez uschne. Membranova ti nepromokne ani za tyden chozeni. Ale takovy dlouhodoby mokro aby mi navlhli boty jsem jeste nezazil (nejcasteji je vlho tim ze ti do nich natece zeshora po noze a to ti zadna bota nepomuze. Zkusenosti z kozenyma botama- kazdej rok nejmene 14 dni nepretrzite v divocine na horach (rumunsko norsko bulharsko…)
Zdarec, taky jsem docela pochodil- jsem od Karvine, tady v Ostravě a Karviné jsou dohromady asi 4 obchody kde se tímto zbožím zajímají. Také jsem hrozně sháněl Gore…jen mi tam vůbec neseděla noha a celkem se mi v nich nic moc nechodilo…nakonec jsem koupil jakesi Merrell, ma to vibram a je v nich pekne teploucko, a je na nich Waterproof…a vubec ja jaksi nechapu co ktera ta membrana ma za funkci. Nekde mi rekli, ze je to stejne, nekde jen chvali Gore (i kdyz myslim, ze zivotnost hraje dulezitou roli)… Jsou to ale fajne botky, chodi se v nich super a nemusi to byt Salomony… ;-). Taky je oskusam na horach…ale jen me taky napada jestli jsou vubec celorocni…v lete bych se asi proparil…sam nevim, mate nekdo nejake pripominky ohledne pouziti? Tydle jsou moje prvni. Cus
Mám 4 rok Reichle semiš cordura vibram gtx. Jsou celkem netknutý. Po třech letech začaly vlhnout u ohybu kde jsou nejvíc namáhaný a membrána se láme. Podrážka už stejně mizí, svoje si odsloužily. V mý 47 jsou kožený boty většinou dost těžký.
Odpoved: 3mm kuze vydrzi pri elementarni udrzbe skoro vecne. Jde spis o to, aby byly sikovne rozvrzeny svy – aby se nerozedrely pri chozeni. Muj tip, pokud se jeste vyrabi, La Sportiva Himalaya…
kozu, a dobre sa o nu starat, membrana sa aj tak doj…no proste nebude funkcna:D
Pokud bys nekde narazil na v doprodeji na kozeny Garmont Bronco,tak to neni spatna volba.Ja je ted koupil od cloveka co mu nesedly,uplne novy za 1300,– a jsem spokojenej jako zelva.Jinak ohledne Gore negore pouzij vyhledavac a vyhodi Ti to dost odkazu s plusama a minusama jednotlivejch typu.
minulej rok sem odrovnal stary boty (nikomu bych nepral aby se mu rozpadly boty na hrebenu presne v puli cesty, ale tyhle boty na to mely uz pravo), letos v lete sem koupil Aku Outback – od Aku docela nevydareny model uz je sem ani nedovazi (behem 100km se rozpadla podrazka) .. ale aspon sem mohl po pobytu v Tatrach poznat co bylo dobry (prochazeni potokem) a co ne (velikost) – pred tydnem sem koupil v Hudy Hanwag Forest – vypadaji fakt dobre a z diskuse na lezec.cz se da vytusit ze to nejspis nebude smejd,
Jen tak mimochodem, me cesky trh docela stve. Kdyz uz si clovek neco vybere po dlouhem hledani na netu, tak to neni skladem v prodejnach :-(
Chce to nakupovat spotřební tovar nejlíp v Německu, i to Rakousko je výhodnejší. Větší trh, větší obrat ⇒ nižší marže obchodníků, větší výběr zboží, o ochotě ani nemluvě…
JJ, vetsi kupni sila se tomu tusim rika.
Kdysi jsem taky vyznaval tezke kozene boty ale uz me to preslo. Do snehu a na ledovce skelety, jinak lehke kozene nebo hadrove s memranou. Kriteria jsou ted vaha a jak rychle to uschne. Jedny SanMarco s vyborne kuze, ktere vazi kazda kilo a pri promoceni 2kg jsem 2 roky nepouzil, radsi nosim boty co kazda vazi 500, sice se 3× rychleji promoci ale 10× rychleji uschou. V drsnych podminkach se promoci stejne vsechno, pak uz jde jen o uschnuti.
Asi tak nějak, mám Asolo Titan GV a schnou velmi rychle. Navíc skvěle drží jak na suchým (to umí asi každá bota) tak na mokrým vápenci. Dobře kloužou po ledu, ale na sněhu drží pěkně. Celoobvodová obsázka z gumy na vápenci k nezaplacení. Goráč? Ten v nich asi moc vychytanej nebude, ale to pro mě není priorita. Pravda, do nových bot opravdu neteče.
Mám od 9/1999 (doposud našlapáno v horách minimálně 800 km) pohory Lowa Brenta – 3 mm kůže pečlivě a pravidelně udržovaná – BTW koukněte na www.prosport.cz/view.asp?… (doprodej č. 10 za 3990,– Kč !!). Na svátky 17.11.06 jsem v nich šel 3 dny (3 × 7 hodin) 60 km hřeben Jeseníků www.gps-tour.info/….en/Mountain , z toho cca 30 km ve vodě či mokrém sněhu. První den byly celkem suché, druhý den uvnitř potem zvlhly (a tím pádem se i mírně zmenšily a začaly tlačit shora na klouby prstů), třetí den se už vnitřní vlhkost příliš neměnila, ale nešlo se mi tak pohodlně jako první den...... Závěr – není to nejpohodlnější bota (čím tlustší kůže, tím je podle mně bota méně pohodlná), ale je pevná (udrží kotník do stran), vevnitř bývá vlhká spíše od potu než od mokra zvnějšku a její životnost je velmi vysoká. Je však vhodné takovou obuv (s koženou podšívkou vevnitř) kupovat větší, aby se ani po zvlhnutí podšívky nedotýkala shora prstů (či obecně nohy). Pohory Lowa Brenta vysychají pak při pokojové teplotě (+ příp. noviny vevnitř) poměrně dlouho, cca týden. Za 27 let, co dělám VHT (měl jsem m.j. pohory Botas za 350,– Kč, Botas za 550,– Kč, Podtatran Poprad, Meindl Island, vojenské kanady atd.) je tato bota nejvíce odolná vodě a průměrně pohodlná.
3 cm nubuk a jsi v suchu a teple…
Takovou tlousku nikdo z vyrobcu bot nepouziva…
mamuti uz vymreli :-D
Co kecas, soudruhu? :-)
sorka :) tak az se na tebe GrandeBelde vrhne a bude te chtit skalpovat pac shani 3cm nubuk tak nevolej o pomoc :-D
Nedáme ho, :-).
ja mam tyhle celokozene Millety (sice zensky model, ale to naprosto neresim) www.millet.fr/…uct_info.php?… po trilete zkusenosti vrele doporucuji a primlouvam se za kvalitni celokozeny model (mebrana je fajn, ale jak tady vetsina potvrdila, zivotnost bude vzdy nekolikanasobne nizsi nez u zbytku kvalitni boty)
Boty, taky řeším. Kamarád, který hodně turistuje ( např Kamčatka atd ) tak předpokládám, že ví o čem mluví. Má jedny celkožené ( nevím jaké) a minulý rok si koupil nějaké za 200 kč v Lídlu. Testoval je Alpách a jsou v prý pohodě. Říkal, že značkové by zbytečně nekupoval. Tož nevím, ale čekám na leták a do 1000 kč to asi taky zkusim. Podotýkám, že nutně potřebuju ušetřit, páč nás s mangelis příští rok čeká přechod na spd. Hurááááá!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Mozna uz jsem tak profesionalne zdeformovanej,ale o „outdoorovym“ zbozi ze supermarketu si myslim svy! podle me vyhazovani penez! aspon zkusenosti mejch kamaradu,znamejch apod. to jasne potvrzujou…
Inu, mozna ze mel stesti a koupil kvalitni vyrobek za super cenu. Kazdopadne kvalite lepidla, niti ve svech atd. verim spis u renomovanych vyrobcu, kterym zalezi na povesti.
Jak to udáváš je blbost. „Profesionál“ nepůjde na tůru do Alp v botě za 200,– Kč. Bavíme se tu o obuvi do mokra, vlhka, sněhu; ne na vycházky za slunce na „upravených“ pěšinách.
tak tak,clovek kterej po horach chodi,tak se spoleha na kvalitu a neresi tolik cenu…
Mam obyč.kožený pohorky PRABOS s WIBRAMEM a jsem 100% spokojenej.Rosa meší potok po kotníky atd.vše v suchu.Ale extrém po horach jsem je ještě nešel.Jinak o ně pečuju jak uznam za vhodný.Ale snesly by horší zacházení,ale není moc příležitostí.Tak asi ta kvalitní kůže a péče o ní.
Tak 3000 litry bych viděl jako základ.
Pokusím se taky přispět. Možná se mnou nebudou někteří souhlasit, já vnímám membránu v kožené botě pouze jako drahou podšívku která rychle schne, spíše jako ochranu kůže proti navlhání od potu zevnitř a velmi drahou pojistku proti vodě zvenku. Samotná kůže je dostatečnou ochranou proti vodě pokud je dobře ošetřena (včelí vosk apod.) Takže pokud chceš rozumnou botu za rozumný peníz, kup celokoženou bez membrány, sice náročnější na údržbu, ale odmění tě opravdu dlouhou životností s neměnnými vlastnostmi. Osobně mám Vetsport Yuma, celokůže s obsázkou cca za 3200,– a max. spokojenost.
Jak to tady pročítám, tak se musím podělit: V roce 1983 jsem koupil ve Švýcarsku ve slevě (!) Raichle, celokoženou botu do lezení v ledu. Tenkrát skelety začínaly a byly o hodně moc dražší. Bota má jediný šev na patě, žádné gumové rantle, kvůli tomu, že je určená pro lezení v ledu a na skále, má v podrážce ocelovou výztužku (lýtka ti poděkují), tak se v ní chodí hůř. Nejsilnější kůže má cca 6 mm, 1 bota váží okolo 1 kg :). Provozoval jsem ji horolezeckým způsobem (chůze v náročném terénu s batohem, lezení v mačkách i bez) asi 8 let. Poté velmi sporadicky jen v zimě na nějaké chození, posledních asi 10 let ji využívám jako lyžařskou obuv :). Koupil jsem ,,turistické" skialpinistické vázání a když jdeme s manželkou na běžky, beru si tuto svou sadu. 1 lyže s botou váží asi 3 kg :). Po túře jsme s manželkou oba stejně zničení :). Na těchto lyžích jsem byl i ve Francii na lyžích, ale je to o ničem, hrozně jsem se nadřel. Takže boty staré cca 20 let, údržba nic moc a pořád jsou velmi dobře použitelné.
Hlavní prim těch bot je datum výroby. Dnes je převážně snaha vyrobit co nejblíže životností k 2 rokům. Časem se to obrátí.
no jo,ale to bylo pred 20ti lety,dneska konkretne Raichle jsou znamy tim ze vydrzej sotva zarucni lhutu:(
Tak to jsem měl kliku! :)
bahno, mokro, snih, na bike jak vymalovane :D
Mám La sportiva Makalu už 3 roky. Myslím, že je t čistě kůže. Naprostá spokojenost. Od Krkonoš po ledovce vše v poho. Jsou sice tvrdší, ale mi to vyhovuje. S mačkama to funguje skvěle. Hanwagy myslím, že Alasky – měl jsem je 3 měsíce a pak se na nich naštěstí objevila nějaká drobná vada a v rámci reklamace jsem je hodil Hudymu na hlavu a vzal si místo nich ty la sportivy. Goráč je podle mě na nic. Mě se tak potí nohy, že to goráč neřeší. Rozhodující jsou dobré ponožky.
nerad bych ti kazil radost ale gorac v botach neni kvuli tomu aby to „dejchalo“:) Alasky jsou oproti Makalu uplne jiny boty,takze je nejde srovnavat…
pro zajimavost…todle mne udelaly reichle po roce lehkeho pouzivani. Doufam, ze to vemou na reklamaci (hudy)
no nechci te zrazovat ale myslim ze ta dirka se uznat neda .. je to nejaka kozenka ci co a pri koupi si mohl pocitat ze ty boty v tom miste moc trvanlivy nebudou – lepsi boty tam maji kuzi, ty co jsou urcene do kamenityho terenu dokonce gumovou obsazku, navic kazdy zkusenejsi turista vi ze cim min svu bota ma tim je bota mene nachylna k podobnym jevum a vodeodolnejsi
Tak to se pochlub, jak jsi poridil. Jesli ti to sezerou,tak u nich zacnu i nakupovat :-)
jeste sem tam nebyl… nevim, asi su najivni, ale jestlize uznaji, ze jsem to nerozrizl o neco ostryho(o cemz nevim, navic je to primo na hrane ohybu a nema to ostry hrany) tak nevidim jedinej duvod, proc by to nemeli reklamovat..kazdopadne bych byl pekne nasranej…pac sem za ty stupidni boty dal dost penez(sem loni rychle potreboval naky boty a koupil todle, ted bych vybiral uplne neco jinyho)
no tak nakonec na me cekalo doma prekvapko..bracha si vzpomnel a mam doma novy „kanady“..maj vevnitr gorac, na podrazce vibram a na to jak sou velky tak sou celkem lehky…uvidime jak se v nich potape :-)
O prvních zkušenostech s těmahle botama by mohla Martinka něco více říci. Osobně si myslím, že jsou to boty do opravdu tvrdého terénu, co se týče trekkingu.
Tak ja mu to teda reknu :-)
Tak takovyma botama me prekvapil i Pekacek :-) Parkrat jsem s nema byla na hriby v lese po desti a zdaly se mi super. Minuly tyden jsem je vyzkousela naostro v terenu pri asi 20 – 25km ture a musim rict, ze v horsich (nepohodlnejsich) botach, jsem jeste nesla. Ze zacatku jsem furt ladila utazeni (napred jsem myslela, ze je mam utahle malo, pak ze je mam utahle moc a tak furt dokola :-)). Od asi pulky tury uz jsem sla jak postizena a nakonec to dopadlo tak, ze jsem je rozvazala uplne a jako v nazouvakach jsem se v nich dosoupala k vlaku :-) Do kopce me tlacily na pate a z kopce me zase horni lem rezal do lytek, ze tam mam modrinu jeste tedka. Na takove krkolomne chozeni se mi zdaji hrozne tvrde a hlavne zbytecne moc vysoke. No jeste je zkusim poradne rozchodit a uvidim. Treba je jen treba, aby ta kuze poradne zmekla. Jinak mam klasicke kozene trekove boty od Grisportu a jsem s nema nadmiru spokojena. Zdaji se mi pohodlnejsi nez boty od AKU.
„sla jak postizena a jako v nazouvakach jsem se v nich dosoupala k vlaku :-)“ – >> rozumněj, že šla pořád jak drak, tedy dračice, :-).
No tos me nevidel po tom, co se mi to rozlezelo v te hospode :-) (Pila jsem jen caje, aby si nahodou nekdo nemyslel, ze jsem sla jak postizena z necoho jinciho :-D)
tyjo, dik za info…no uz sou doma a vyhazovat je nebudu, prinejhorsim na nejaky neslapaci blativy a snehovy akce budou dobry :-)…prinejhorsim zkusim prodat, ale 13 nebo 14 ci co to je asi moc lidi chtit nebude :-D
Zeptej se Zirecka ;-)
neber to zle ale dost i kvalitnich pevnych bot znamena nekolik kilometru utrpeni .. ale kdyz je rozchodis tak budes mit supr pevne boty, a kdyz ne tak to hold nesedly :( jeste bych je k popelnici nestavel a zkusil v nich chvili chodit, do 20km uz to musis poznat urcite – kazdopadne te lituji :) pac vim co jsou to blby boty
No k popelnici je stavet nebudu :-). Myslim, ze to chce je jen rozslapnout a bude to dobre. Mozna :-)) Poreferuju casem ;-)
Jsem zvědavý jak to dopadne, :-). Je asi rozdíl, když to rozchází průměrný voják v plné polní nebo ty, lehčí děvucha. Asi víc času.
ano ano, to utrpeni smerem nahoru na nejvyssi horu Svedska mam dodnes v pameti… mozna by tehdy min bolelo kutalet se pak tim sutoviskem dolu nez trpet kazdy dalsi krok…
…„dal dost penez“…????tim myslis co prosimte?tyhle botky se daly sehnat za 3tis. (tusim to jsou Raichle Ranger GTX)…coz za tyhle prachy stojej tak nizky botky,vysoky rozumny tak od 4tis. nahoru… nemuzes cekat ze v tyhle cenovy hladine sezenes kor v Hudaci kvalitni vyssi trekovku…
kdyz se na tu botu navic podivas,tak ma ten sev v uplne nejhorsim miste,kde to jde,neni divu,ze to odeslo…
Co se tyka reklamace,tak ti to nejspis neuznaj,kvuli tomu ze je to mechanicky poskozeny,neni to vyrobni vada…
uz sem to psal, tri tisice mne prijde dost na to, aby ty boty vydrzely rok chozeni po meste plus par vyletu v zime av lete(jen naky kopecky, zadny hory) no a kdyz za 4500 sezenu forestry ktery sou vyrazne lepsi a vydrzi urcite dyl tak mne to neprijde uplne normalni. uz sem psal, ze sem se o to tehdy vubec nezajimal tak sem koupil prvni co sem nasel… btw vyrobni vada to sice neni, ale je to technologicka vada, na coz se zaruka vztahuje taky a treba garmonty mne s temer totoznou vadou vyreklamovali bez reci
jo a jeste neni to prodreny v tom svu, ale tesne vedle nej…
Tak sem teda byl vcera v hudy a kupodivu mne to vyreklamovali a poslali novy botky(novej model), takze i vyrobce potvrdil moji opravnenost :-)..tak sem si je zkusil a i kdyz to byla stejna velikost, byly tak o centimetr mensi, tak mne vratili penize.Takze tak.. Jeste se teda prihodim moje poznatky z kupovani novych bot :-). Mel sem vyhlidly asi 4 modely, myslim ze v tomhle threadu uz vsechny byly zmineny…zacal sem u garmontu: www.rockpoint.cz/detail.php?…
pak sem zkousel hangwagy: www.hudy.cz/…etail_ls.asp?…
no a pak sem teda zkusil ty granity a hned sem je vzal :-)..nenasel sem na nich nic co by mne vadilo.
No tak Dakoty jsou hodne dobry botky,na svoji tridu hezky pohodlny…Hanwag Forest,dobra bota,dobre usita,krasna cena… Saltic,bezkonkurencni cena,kvallitni bota… Hodne stastnych zazitku s novejma botkama.
To vili: Takové podobné botky Raichle made in China (hadr + tenký semiš + GTX) jsem koupil ve výprodeji synovi za cca 1700,– Kč. Vzhledem k materiálu a k ceně, se vůbec nedivím, že se Ti podařilo je po roce někde natrhnout či proříznout. Ale i kdyby byl v tom místě semiš tak tenký, že Ti tam boty praskly samy, nelze kvůli tomuto faktu tvrdit, že boty značky Reichle jsou špatné. Levná konkurence z rozvojových zemí donutila i vyhlášené evropské obuvnické značky začít šít tamtéž (Čína, Rumunsko atd.) a používat méně kvalitní materiály. Respektive od bot za 1700,– Kč nemůžeš chtít stejnou životnost a kvalitu, jako od bot za 6000,–, i když na sobě i ty levné mají značku Reichle nebo Meindl či Lowa.
nikde netvrdim, ze boty reichle sou spatny…me to prave docela prekvapilo, protoze si nejsu vedomej , ze bych je nekde o neco prorizl, navic je to primo na hrane ohybu. Takze si myslim ze se to prodrelo samo tim ohybanim…vim, ze to nejsou moc kvalitni boty (myslim vykonem), ale na stejne akce sem pred tim nosil nizky tenisky od adidasu a odesly po dvou letech, protoze byl vymletej vnitrek boty…proste sem cekal, ze to vydrzi vic nez tenisky
to ze si nejsi vedomej zes je nekde prorizl bohuzel neni argument,nemusis si toho kolikrat ani vsimnout…vim z vlastni praxe…ale u me to zachranila gumova obsazka…
no takze jedine co ti muzu poradit,koupit priste poradny botky,na kterejch nebudes setrit…nejlip celokozeny,s gumovou obsazkou…
diky,lepe bych to nerekl:)
bohuzel z velke casti je cesky clovicek „zdegenerovan“ slevami,prip. akcnimi cenami v ruznych retezcich…potom se divi ze ty veci nic nevydrzej… (konkretne u nas v UL je to napr.firma se sloganem Get movin´)
u kvalitnich trekovek se cena neda osidit…
pripada mne, ze se do me tak trosku navazite, nemuzu si pomoct…ja jako neznalej clovek sem prisel do hudy a chtel sem boty na chozeni po meste v zimnich obdobich plus nejakej ten vylet (myslim, ze tydle boty do tohodle urcite spadaji a potvrdili mne to i prodavaci)…mam, ale pocit, ze nejaky tenisky by to zvladly lepe
kdybych je koupil za 1700 a nebo s nima chodil nekde casto po kopcich, tak je mne to uplne jedno a rekl bych si dobre, sou to lehky boty nejsou na to urceny, ale takhle kdyz sem v nich chodil jednu zimu po meste plus par vyletu, to se na me nezlob al zda se mi to malo..
ber to tak, ze ses poucil. priste budes moudrejsi. pokud ti ty kanady sednou na nohu, dobre je rozslapnes, tak nemusi byt spatny.
jo a z vlastni zkusenosti – moc nepocitej, ze ti v Hudy nejak fundovane poradi…
jasny, uz se v tech botkach trosku orientuju, kdyby mne to nahodou vyreklamovali tak asi vezmu ty hangwagy, kdyz ne tak budou muset stacit ty kanady, ale sou mne trosku vetsi (trosku vic vetsi:-))
Bacha na patu-puchýře při volných kanadách.
tak do toho nejdi. budes trpet
do tech hangwagu nebo do tech kanad?
kanad
No musím říct že jsem pře asi rkem řešil stejný problém. Pravda je že kvalitní kožené boty se dají sehnat těžko. Spíše narazíš na kožené + windtopper, u nichž zase ta kůže není až tak mohutná. Já jsem nakonec zvolil kůže +windstopper (akce a nádherně mi padly). Je ovšem potřeba počítat s tím že do dvou let stejně windtopper popraská. Spíše bych se zaměřil na technické provedení bot a volbu WS nebo notWS mít jako druhotnou. Já udělal při výběru bot několik chyb a nyní mám WS v oblasti prstů již popraskané.
PS. ještě se mi líbil materiál podšívky Cambrelle. velice dobře odvádí pot a rychle vysychá. Vkombinaci s dobrou ponožkou a kvalitní kůží si myslím je to dobrá volba.
Ať máš dobrou nohu při výběru :)
co to je za blbost, boty s windstoperem, snad tam mělo být Gore-tex, ne? Jinak já bych šel do kožených bot s goráčem, asi bych koupil Asolo Sasslong nebo nějaký La Sportiva
lojzo lojzo .. ty uz z te prace blbnes .. takovej tezkej horal a napsat takovou kravinu :-D to snad neni ani mozny, ze ste v kanclu dopili tu whisku :-/
Jasne samozrejme ze GoreTex. Zadnej windtopper :) No jo ja včera nic nejedl. jenom dva panáky whisky. Clovek prijde do prace a hned ho nalivaji… :)
JJ, přikláním se též ke koženým. Vlastní zkušenost s goretexem/kůže a stejně šitou celokoženou botou(boty ti neporadím-je to spešl distribuční kanál-nedají se sehnat v obchodě). Goretex po roce používání propouští vodu.Ale dá se na to koupit impregnace a ta to trochu zlepší.Obecně ono je to vždy o impregnaci jak u goráčových, tak u kožených.
Nedávno jsem viděl v Gigasportu v akci kožené hi-tec docela kvalitní a levné a mají podrážku v provedení klasika nebo klasika+ vevnitř karbon a nebo vibram. Máti má ty s karbonem a musím říci, že i po letech používání vypadají dost dobře.
nemáte někdo zkušenosti s těmadle botama? Potřebuju nový boty na chození s čoklem. 10–20km polňačky, les, sníh, bláto. Frekvence cca 3× za týden.
za ty prachy nejsou spatny…jinak zadnej zazrak to nebude..
mi cca po osmi letech odešly starý boty ve kterých už to stejně poslední tři roky nebylo ono. Tak si říkám že teď koupím za míň peněz a častěji.
ale jo,kazdej podle svyho… ja vim ze takovyhle boty bych rozdrbal po 14 dnech v Alpach…
Používám od Prabosu kanady, před výletem je ošetřím kvalitním krémem a dal jsem do nich ortopedickou vlořku Shockdoctor, na chození po čechách jsou absolutně v pohodě, vydrží i projití potokem, jediné kam bych je nedoporučil je těžký horský terén.
Znovu bych otevřel tento thread. Sháním nějaké levné pohorky-okolo 3 tis. zatím jsem narazil na: 1)Asolo Voyager XCR® Men www.hudy.cz/…etail_ls.asp?… 2)La Sportiva Thunder GTX Men www.hudy.cz/…etail_ls.asp?… 3)Lafuma Kenadsa GTX M www.rockpoint.cz/detail.php?…
Které z nich byste mi poradily. Případně, které určitě ne. Pokud někdo některé z nich delší dobu máte-hodila by se mi kritika.
Díky
vlku, kdyby ses ocitl v praze, tak tady je paradni outlet. Ja tam koupila 3mm nubuk s gtx b/c za 1500 (od Garmontu)… koncova cena 5,5t. A kamos ted tam sehnal nejaky VHT specialy za 1000 (ze 7,5t slevnene)… nestalo by to za tu namahu?
JJ, to je supr. Asi tam stejně tento měsíc pojedu.Dík
Ahoj pls kde je zminovany outlet? Diky..
radotin.
zdar … zaklad je vsechny zkusit obout a pak vybirat, osobne sem zkousel ty lafumy a byly ve spici dost veliky takze se priserne krcily – pripadne koukni na svetoutdooru nebo lezec.cz treba se tam o nich neco doctes
jj já vím, jen chci konkrétní zkušenosti-Kde která bota povolí kde se trhahá apod a to vědí jen ti, co to nosí.Ale ono většinou takhle levné moc lidí nenosí. No uvidím.
No, mel jsem boty od fy Grisport a zpracovani, snerovani atd. az do konce zivotnosti podrazky. Cena smesne nizka, jazyk vodeodolny.
taky mi Gritecy vydrzely az do konce zivotnosti podrazky .. ovsem asi trosku jinak – a kdyz se ti takhle boty rozpadnou tesne po vystupu na Triglav tak to je fakt na <|>
Gritec nebo Grisport?
Grisport
mám letitou kůži od Prabosu a také moje milované Gore-texky s Vibram podrážkou od firmy LOWA. Naprosto úžasná bota se zárukou 5 let. Pohodlí Goretexu je opravdu znát. Bota „dýchá“ je lehká a od Lowy špičkově šitá. Ale operavdu sedí špičkově a je neskutečně lehká na noze.
hmm, tezko hledat mezi spickovejma vyrobkama nejaky vylozene spatny, ale teoreticky by mela dychat lepe bota jen z kuze, nez z kuze a jeste membrany – v pripade ze se jedna o identicky model.
Jestli chceš mít boty a ne šlupky, tak kůže s gtx.Vodu pustí ze zkušenosti každá bota po 2,3 dnech v mokru bez sušení,ať už kůži nebo vrchem, to pak chce návleky. Při výběru bych koukal na ohled na pohodlnost,málo švů,pogumování špičky taky není od věci, mám výborný zkušenosti s hanwagama – alaska, co tu už někdo doporučoval,šněrují se až do špičky, což je blbý kvůli mokru, který se tam drží, ale na druhou stranu ti perfektně sedí na noze,podšívka se lehce prošoupala ve špičce a na patě po dvou letech nešetření.
nevidel bych az to snerovani do spicky u Alasek jako extrem,rekl bych lepsi prumer… vic do spicky to maj treba Meindl Alta Via… to jentak naokraj:)
Plast+carbon+kevlar :)
Gore-tex je membrána a kůže vrchní část boty…takže oboji v jedné botě…
no vzhledem k tomu, ze se nacelnik ptal pred 4 roky uz asi tuhle radu nepotrebuje :D Ale pekny archiv…
lowa, meindl, lasportiva… z tychto troch znaciek vyber, najlepsie bez goracu,a ked aj s goracom, nevadi, aj tak sa rozlame:D celokozene, a cim vacsi kus celistvej koze a menej svou(svov?) tym lepsie. dobre spravena celokozena topanka „dycha“ daleko lepsie ako tie „igelity“ co davaju do topanok:D ono je sice pravda ze gorac je nepremokavy ale co z toho ked sa v tom noha spoti tak ze aj tak je v nutri mokro/vlhko. membrana moze byt neviem ako dobra( gtx xcr ) stale bude topanka s membranou menej priedysna ako topanka bez membrany.
lowa sije na slovensku(Bosany) a v nemecku(drahsie modely), Meindl je tiez nemecky a lasportiva netusim – ale tiez myslim ze nesiju na vychode. a co sa tyka reichle – myslim ze v poslednej dobe riesia dost vela reklamacii co sa tyka rozlepovania spodnych vrstiec podrazky, pripadne „vrzgania“.
no pozeram ze toto je uz riadna starina:D ale mozno to niekomu do buducna pomoze
Za to muzu ja :-). Shanim totiz nove samochodky :-) Uz mam vybrano a objednano – Garmont Dakota. V obchode sedely pekne. Tak jsem zvedava, co na ne reknu po prvnim vyletu. Uz se tesim jak mala :-)
Tohle je nejlepsi bota co znam, mam ji 7 let a netece do ni a je tepla tak do – 10 c. Danner je stara amerycka fyrma ktera tenhle model porad jeste sije v Portlandu USA. Je to vubec prvni fyrma ktera pouzila Goretex v botach a podilela se pri jeho vyvoji. Ti vedi co delaji. Ja bych si nikdy nic jineho nekoupil. Dlouholeta zkusenost. Tohle je bezdebaty. Bo www.danner.com/product/made
neda mi to ale odbocim od temy…:D cely den citam od vas prispevky a lamem si hlavu nad tym preco pisete „Y“ tam kde nema co hladat?:D:D:D
Co říkáte na tydle? www.hudy.cz/…etail_ls.asp?… Myslím že to je příklad kdy je GTX jen doplňek kůže. Docela se mě líbí a až budu kupovat nový tak op nich budu uvažovat. Jinak teď mám Raichle a nedělám si o nich nějaký iluze, ale že by byly špatný to se říct nedá, ale ještě jsem je nezkoušel v pořádným marastu. Chtěl bych využít tohodle dredu a zeptat se jak je to s tou bolestí holení? (už se tady na to narazilo). Mě teda holeně bolívaj furt, včera jsem dal ubohejch 15km, žádný vražedný tempo a holeně bolí. Myslím že bolí pokaždý, boty už mám dýl a holeně si furt nezvykli. :-/
za ty prachy dobra univerzalni bota,pokud ti sednou,pak klidne do nich jdi… mne treba nesedly… jinak kdyby mely treba na spicke jeste gumovou obsazku,tak si myslim ze supr boty…bez ni budou v tezsim kamenitym terenu trpet…
jo a hlavne bacha na podrazku,konkretne u tyhle boty dost klouze!
Ako tak pozeram, nikto zatial neodporucil zn. Kayland. Takze mojou poslednou volbou boli Kayland Globo s eVent membranou. Zatial 1/2 roku v snehu a mokrej jeseni a nemozem si stazovat. otlaky sa nekonali, gumova obsadzka funguje, nezatekaju (su z jedneho kusu koze. Model Contact su ako papuce… Tot moj postreh.
Před časem jsem si koupil tyto boty, ale zjistil jsem, že mi kolem jazyku prosakuje goretex, jak se na jazyk dostal sníh, tak jsem měl za nějakou chvíli mokrou ponožku. Impregnace asi nepomůže? Je nějaká možnost, jak tomu zabránit. Uvnitř boty je Gore tex a nevypadá to, že by byl nějak porušený.
No kdyz jsem kupoval boty, tak jsem si v prodejne precet ze Goretex garantuje 100000 kroku. To je velmi impresivni cislo- dokud si ho neprepoctes na km…
impregnace trochu pomuze, ne moc…anebo koupit rovnou novy:)
Snoseal – a bota nepropustí ani prd, ale ten jazyk to je v prčicích
kdyz to tece kolem jazyku, tak snowseal nepomuze:))
http://www.outdoorforum.cz/viewtopic.php…
Tady toho je o klasických celokožených pohorách fůra. Já jsem na základě této diskuse pořídil Dallapé Stivo :
Dají se do 2k pořídit nízké trekové goretexové nebo kožené boty, které by vydržely zimní městskou rozsolenou brečku? Nejde mi o kvalitu, budu to nosit jen v zimě do města, jednou za rok na Lysou, takže žádné náročné použití. Potřebuju hlavně aspoň trochu odolnost proti vodě.
Ja chci ted do lesa a na somtacku okolo baraku zkusit tyhle Maji tam i boty s GTX, ale tomu se chci vyhnout.
do 2tis. s GTX tezko… Kdysi se daly sehnat celokozeny Prabosky za 2,5tis.
Škoda no. Nejvyšší čas vyrazit do canisu nebo sportisima :D
http://www.prabos.cz/…ine-new.html
Mám letní model Sajama a velká spokojenost. Nakupují se nejlépe v pracovní obuvy ;-)
ted koukam, ze jsi chtel nizke, pardon, myslel jsem vysoke..
Co mám vlastní zkušenost a co jsem slyšel zkušenosti jiných (a není jich málo), tak goretex je fajn, opravdu funguje… dokud jsou boty nový. Takže během ne příliš dlouhé doby začne membrána v exponovaných místech propouštět vodu a je po zázraku.
Co se týče impregnace – nezažil jsem, že by nějaký sprej, který doporučujou na GTX, na tý kůži vydržel dýl, než pár hodin v mokré trávě. Chodit ve vodě není tak hrozný, jako v mokré trávě. Stejně tedy ty boty budeš voskovat, ačkoli to výrobci membrán nedoporučují. (Samozřejmě musí být celokožené.) Výrobci tvrdí, že vosk zanese póry v membráně. Aha – tak se trochu zamyslíme, jak ta bota vypadá zevnitř. Respektive jdu z vnější strany: Kůže, zpravidla víc jak 1 mm tlustá, pak nějaký polstrování, pak podšívka s membránou. Takže když boty navoskujete, vosk se protlačí póry v kůži a proleze polstrováním až k membráně. Jo, a těď tu o Budulínkovi. Navoskované boty skutečně ztrácejí prodyšnost, ale je to zrátou prodyšnosti samotné kůže. Jelikož je u starších bot membrána stejně obvykle zasraná potem a vším možným zevnitř, protože se to nikomu nechce zevnitř čistit, tak prodyšnost svršku je marginální záležitost – stejně se většina vlhkosti odvádí přes tlustou ponošku nahoru a ven…
Mám boty Lowa Baltoro – středně pevná celokožená bota s koženou podšívkou bez membrány. Byl jsem s nima 2 týdny v Gruzii – týden trek po horách cca 2000–3000 m nad mořem – tráva, potoky, suť… pak týden na Kazbeku – 5033 m – suť + ledovec. Měl jsem je navoskované, takže zezačátku držely, ale pak taky začaly propouštět – zhruba ve stejnou dobu, jako kamarádům membránové boty staré pár let. Ale boty s koženou podšívkou rychleji vysychají a kůže na vnitřní straně je příjemnější a prodyšnější, než podšívka s membránou.
Celkově jsem došel k závěru, že drahé pohory se od levných neliší životností a odolností – ta je u obou relativně nízká. Drahé jsou ale výrazně pohodlnější. Pak je tu ještě kategorie těch klasických pohor, jaké se dělaly dřív – tlustá kůže, prošitá podrážka, žádné polstrování, žádná membrána – ty vydržej dýl, ale nejsou zdaleka tak pohodlné a musej se dlouho rozcházet. Já měl ty svoje v Gruzii prakticky nerozchozený a neměl jsem žádný problém. Nepotřeboval jsem ani indulonu ani náplasti. Ale suťová pole se na nich podepsala nesčenými šrámy a navíc jsem si je propíchnul mačkou :-) , což jsem ale zalepil lepidlem, takže mě to tolik netrápí.
az na nejake detaily s tebou relativne souhlasim…
Co se tyka vys.trekovek – membrana vydrzi daleko dyl nez jednu zimu (pokud v nich nejdes nejaky pochod smrti nekolik tisic km:) ). Ale predstava, ze tam vydrzi funkcni membrana 5 let je samozrejme licha…
Prat GTX se da uplne v pohode – naleju do boty napr. Nikwax tech wash s vodou a necham pres noc odstat, rano vyleju pekenj bordel, pak necham botu dobre vyschnout… Staci udelat 1–2× za sezonu… Delam to u vsech trekovek a funguje to…
Obuv s nebo bez GTX – to je zcela jednoduche, malokdo dnes dela kvalitni drazsi obuv bez GTX, bohuzel, trend je takovy a zakaznik to vyzaduje… Takze renomovani vyrobci uz nabizeji vetsinu celokuzi s GTX, maximalne si ponechaji 1–2 modely bez GTX pro „pravoverne“… nepocitam do toho vyrobce, kteri si jedou design i strukturu starych pohorek dodnes…Rekneme takovej oldschool…
S tou membranou ti nevim. V nizkych botach ktere v bordelu taham denodenne (textilni svrsek, gumova obchazka) se mi membrana zlomila/prosoupala asi po mesici :-( Ale je pravda, ze tam se to lame trochu vic nez v pevne bote. V kozenych botach jak nizkych (Garmont – noseny cca 3 roky) tak vysokych (Meindl – 8 let minimalne, stale nosim) jsem zmenu nezpozorovala, protoze voskuju. Pokud jsem v tech Meinlech mela vodu, tak pritekla shora..
po mesici? nesmysl… mel jsem hodne nizkych bot s GTX a v zadnych nevydrzela tak extremne malo… Minimalne 3/4roku-rok denniho pouzivani… Ale bavime se o GTX a renomovanych znackach bot…
a nebavim se o mechanickem zniceni membrany prosoupanim od nohy, na to pozor, to je jina… Za to nemuze membrana, ale spatne padnouci obuv, prip.ponozky atd.
Jak říkám, v ohybu na špičce, takže jde o určitý druh prošoupání. Ale tak byly to Adidasky, žádná outdór značka. Teď po roce se mi udělaly dírky na svrchní látce v ohybu na špičce pod tkaničkami.. to se mi ještě u bot nestalo, většinou první padne pata zevnitř. Ani u velice lehkých Salomonek, které mají o půl roku víc a víc je nosím jsem svršek nepotrhla.. tam se teda zachvilku zase proříznou první chytky na tkaničky :-)
No jó, budu muset zase nakupovat.. chjo :-)
Ve špičce mi Adidas Kanaria GTX taky začaly téct po velmi krátké době
to snad ani nekomentuju…
Adidas, salomon, merrel a jim podobne neberu jako kvalitni znacku outdoor.obuvi – nic ve zlym…
Taky nerikam, ze je to kvalitni :-) Sama mam ale i zkusenost s nizkyma Meindlama, ktery ve svy dobe byly silene drahy – vzdy po mesici mesic reklamace a nakonec vraceni penez. Trhala se jim poutka na tkanicky :-( Fakt byly pohodlny, ale od ty doby jsem si botky nad 2,5t. nekoupila, na to denodenni noseni a behani to staci.
Salomonky mam mimochodem jen bezecky, ty jejich outdoor me nepresvedcily – tlacil me jazyk a za tu cenu nic moc zpracovani.
Meindly jsem kdysi prodaval a reklamace byly i na nizky boty minimalni… oproti napr.Garmontu atd.:)
Jednou k nám do krámu přišla ženská s reklamací, že jí GTX boty (nízký) propouštěj přímo na špičce. Stačilo sáhnout dovnitř a měla tam prodřenou dírku od nehtu na palci. To by asi mohla reklamovat pořád dokola… To je příklad způsobu, jak se dá zničit membrána :-)
jj, pisu to vys… Byvaji prodrene na palcich a na patach hodne… Na pate to takova tragedie neni, na palci je to v…
Tohle čištění vnitřku mě nenapadlo – zní to dobře.
teoreticky tech wash by mel rozpustit vsechny tuky a soli v membrane a pak to jednodusse vyplachnout cistou vodou a nechat vyschnout…
Podle mých zkušeností je na údržbu kožených pohorek (i s GTX) nejlepší krém na boty se včelím voskem (Grangers G Wax nebo Meindl Sport wax) jinak kůže v místě ohybu časem praskne.
Za mě kůže s goráčem. Osobně mám Lowa Ranger GTX a když se o ně staráš, tak jsou úžasný.
Já mám právě prakticky totožný model – jen méně švů a kožená podšívka místo GTX – kamarád má ty Rangery a protečou nám zhruba stejně rychle – už je má rok, ale na treky nechodí zas nějak často.
Před několika dny jsem si koupil tyto adidasky s gore-texem Vím, Adidas asi nemá ve světě pohorek zrovna dobré jméno, ale ty boty mi dobře seděly na noze a líbily se mi, tak jsem neodolal.
Když jsem se v nich prošel v potoce, vodu nepropustily. Když jsem 5 minut chodil v mokré trávě, levá bota zevnitř trochu navlhla, pravá byla mokrá dost výrazně. Je to normální? Měl jsem boty před použitím nějak impregnovat? O
Předpokládám, že boty budu reklamovat. Nejradši bych si nechal vrátit peníze, ale to mi asi nevyjde.