• HonzaV

    Tak v sítích antidopingové komise uvízla další velká ryba… IDNES: 19.04.2005 10:34 – D e n v e r – Americký cyklista Tyler Hamilton dostal dvouletý trest za užívání zakázaných prostředků. Vítěz časovky z olympijských her v Aténách měl pozitivní test na zářijové Vueltě. „Ještě zdaleka to nekončí,“ prohlásil cyklista, který se chce odvolat u nejvyššího sportovního soudu, Mezinárodní arbitráže v Lausanne.

    V pondělí jej za to potrestala Sportovní arbitráž USA. Zákaz na dva roky je pro poprvé distancovaného sportovce maximální sazbou.

    Jezdec stáje Phonak podle rozboru před Vueltou přijal transfúzí krev jiného člověka, což mu zvýšilo objem červených krvinek. Ty organismu pomáhají zvládnout větší zátěž. Hamilton řekl deníku Rocky Mountain News, že si najal právníka a proti verdiktu se odvolá u nejvyššího sportovního soudu, Mezinárodní arbitráže v Lausanne.

    Hamiltonovo jméno bývá s dopingem spojováno už od jeho olympijského triumfu. Po povinné zkoušce pro všechny držitele zlatých medailí měl totiž pozitivní test již v Aténách, ale jeho kontrolní vzorek byl podle řeckých dopingových komisařů v laboratoři zmražen příliš hluboko a stal se nepoužitelným. Bez druhé analýzy nemůže být sportovec usvědčen, i když se ve většině případů jedná jen o formalitu.

    V prosinci vyšetřovatelé obvinili pracovníky aténské laboratoře, že Američanův vzorek záměrně zničili. Ten, za nějž byl nyní potrestán, byl Hamiltonovi odebrán pouhý měsíc po olympiádě. U lausannské arbitráže si kvůli tomu již stěžují Rusové, kteří požadují zlatou medaili pro Vjačeslava Jekimova, který v časovce dojel druhý.

    Hamiltona výrok soudu překvapil, přestože se nařčením z dopingu brání už více než půl roku. „Vyřadili jste nevinného sportovce. Je to tragédie,“ bránil se třiatřicetiletý jezdec.

    Mezinárodní cyklistická unie jej přitom před několika měsíci upozornila, že je ve velkém podezření. Jeho stáji Phonak dokonce odmítla na podzim udělit licenci, švýcarskému týmu tak hrozilo, že nebude jezdit závody Pro Tour, kam patří nejslavnější podniky včetně Tour de France. Vedení stáje následně Hamiltona v listopadu propustilo a licenci získalo.

    0 0
    • tjuren  

      Smutné, ale je mi ho líto. Neodsuzuju nikoho za to že si chce trošku pomoct při takové řeholi jako je silniční cyklistika. Jistě je to podvod, ale dá se to pochopit.

      0 0
      • wroum  

        pravidla sou jasne dany a proto se to neda pochopit. a smutny je spis to, ze asi vyhral i olympiadu a nebyl tak uplne cistej – to je humus. vubec silnicni cyklistika muze v „cistote hry a jednani“ smele konkurovat fotbalu.

        0 0
        • Novak27  

          Zdar. No myslim, ze cyklistika je na tom celkem dobre. Bobularum se slape na krk a narozdil od jinych sportu to jde videt. Treba takova kanojistika, fotbal apod.

          0 0
          • wroum  

            kdyby se bobularum slapalo na krk, nejel by se ani jeden silnicni zavod. protoze by nemel kdo jet.

            0 0
            • Novak27  

              No ja bych to nevidel az tak cerne, ale neberu Ti to. :o)

              0 0
              • wroum  

                ja to vidim cerne, protoze tmavsi barva neexistuje :-) nicmene nedelam si iluze, ze to v jinych sportech je o moc lepsi (i kdyz v poctu dopingovych afer vede cyklistika a vzpirani)

                0 0
                • Novak27  

                  No to mas pravdu, jenom jestli to neni tim, ze se o cyklistice vice pise. Ja nedavno videl dokument „Novodobi samani“ (nebo tak nejak se to jmenovalo) a figuroval tam hlavne Juventus Turin. Od te doby si myslim, ze cyklistika na tom neni az tak spatne :o) No kdyz vemes kolik v evropskem fotbale lita penez ............ :o)

                  0 0
                  • wroum  

                    fotbal je HRA a nikoliv SPORT, obcas je to spis DIVADLO…

                    bohuzel v kazdym zajimavejsim sportu na nejvyssich urovnich je doping, ale jsou sporty, kde je vliv dopingu zcela zasadni (behy, vzpirani…) a sporty a hry kde je doping prinosem (fyzicka vydrz), ale sam o sobe ti nepomuze – kdyz nebudes umet kopnout do mice, bude ti doping ve fotbalu k nicemu. silnicni cyklistiku radim spis k te 1. kategorii a tam mi doping vadi maximalne.

                    0 0
                    • Novak27  

                      No jo jenže ono každý taky nekope stejně, že jo …:o) A když tam vydrží běhat dýl, nebo rychleji tak to zvýhodnění je a celkem podstatné …já bych na to dvojí metr nebral :o)

                      0 0
              • náčelník  

                Od wrouma nelze očekávat jiný názor, když si do profilu napíše „fuck off silnička“.

                0 0
                • wroum  

                  i pres tento „old dated“ vykrik musim rict, ze to uz zas tak neplati. ne ze bych v tom videl smysl jezdeni (ani zabavu), ale i ja, zaryty odpurce silnicek, sem si poridil jednu silnicku (trek 1200) a uvidim jak se mi to (ne)zalibi. ale moc velkou sanci ji nedavam…

                  0 0
                  • dave  

                    To wroum: Zajímavý, jak jsou vždycky nejchytřejší ti co mají sami máslo na hlavě. Konkrétně v Tvém případě, hulení travky, čímž se tak rád chlubíš, není doping? Pokud vim, je taky na seznamu zakázaných látek. Takže zrovna Ty bys podobný závěry dělat neměl.

                    0 0
                    • wroum  

                      nezavodim, takze me to „zvyhodnuje“ pred kym? navic huleni nikdy a nikomu k lepsim vysledkum nepomohlo. ani nepomuze, protoze ma presne opacne ucinky nez je zadouci pri fyzicke zatezi. kdybych zavodil a vyhraval diky huleni (coz je picovina), klidne bych priznal ze mas recht, ale ja nezavodim a nevyhravam. navic i kdyz je THC na seznamu zakazanych latek, jako doping (podpurny prostredek) bych to nevidel.

                      0 0
                      • kungpao  

                        No o tom znevýhodnení by som asi uvažoval, nakoľko na jednom seminári bojových umení nám inštuktor hovoril že si máme da? veľký pozor na to či protivník nie je opitý alebo zhúlený alebo nafetovaný. To potom tradičné formy ako sú páky a pod. nefungujú, nakoľko borec má znížený prah citlivosti a inak reaguje na boles?. Ale či je to aplikovateľné aj na dlhodobý výkon tak to žiaľ neviem. Možno menej cítiš boles? a ani nevieš ako si na bedni :-)

                        0 0
                      • orca  

                        jen škoda že Tomáš Enge tě neměl za obhájce mohl dál jezdit F1 .....

                        0 0
                        • wroum  

                          neni zadna sranda jezdit po okruhu kazdy obcas potrebuje nejakou tu vzpruhu

                          to aby se nebal rychlosti formuli, nekdo zere tik taky, nekdo si zahuli

                          jako Tomas Enge.....:-)

                          0 0
                      • dave  

                        No tak takovéhle debaty už tady byly a stejně nemají konce, takže jenom v rychlosti: Je úplně jedno, jestli závodíš nebo ne. Jemu to pomůže aby byl na kopci dřív, tobě hulení pomáhá !!!např!!! v práci, někdo si dá panáka a pomáhá mu to v něčem jiném, prostě cejtíš se po tom líp a tím to hasne. Já to nikomu neberu a osobně je mi to fuk, ale když dělám to samé tak aspoň nekritizuju.

                        0 0
                        • dave  

                          sorry, to mělo být pod wrouma.

                          0 0
                        • wroum  

                          v praci (uz) nehulim – nepomaha to :-)

                          navic si myslim, ze nedelam to samy – minimalne to nedelam proto, abych byl v necem lepsi, a v tom vidim ten zasadni rozdil. pocit bude mozna podobnej, ale ten DUVOD je uplne jinej. nevim proc bych nemohl kritizovat, to by pak nemohl clovek, ktery se obcas trochu opije, nemohl kritizovat treba opilyho ridice z povolani, kterej zpusobi nehodu. protoze se taky obcas napije… . je nutno videt souvislosti.

                          0 0
                          • dave  

                            No vidíš, já myslím, že on „už“ teď taky v práci nebude dopovat, protože už to nebude potřebovat :-) K Tvojí poslední větě ohledně kritizování, já si nemyslím, že on by to do sebe taky rval pořád, jestli tedy víš jak jak podobný věci fungujou.

                            Myslím, že souvislostí by se našlo víc než dost.

                            0 0
                            • MARIN  

                              Asi dam vedet J.X.Dolezalovi aby nam taky prispel svym nazorem :)

                              0 0
                            • ravo  

                              Hele, původní příspěvek byl o něčem jiníém, tak mi vysvětli souvislost, proč se navážíž do wrouma. Zdá se, že nejspíš proto, že když wroum hulí, je naprosto v pořádků že 100% profisilničářů dopuje, akorát občas má holt někdo smůlu, že to neuhlídá.

                              0 0
                            • vili  

                              mam pocit ze mluvis uplne o necem jinym,ja zadny souvislosti mezi wroumovym hulenim a dopovanim profi silnicaru absolutne nevidim…je to uplne neco jinyho

                              0 0
                  • Novak27  

                    :o)

                    0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.

Podobné diskuse