• Mofo

    Jaký máte názor na tento způsob číštění kola? Slyšel sem, že pak může docházet ke korozi, popř. může dojít k mechanickému poškození komponentů…

    0 0
    • fousek  

      slysel si dobre trpej vetsinou loziska, protze s nich vystrikas vazelinu, mozna se taky muze oloupat nekvalitni lak

      0 0
    • Lada1  

      WAPkou cistim kola nejaky ten patek a nepozoroval jsem nic (korozi) ani u hodne levnych komponentu. Strikam ze vzdalenosti ca 50cm. Ten tlak resp. rychlost je/pusobi pouze pri dopadu na strikane misto. Nejake povidacky o vystrikani kulicek z lozisek ci konusu jsou usmevne. co se mechanicky muze poskodit ?

      0 0
      • Mofo  

        nevím, třeba něco ohnout nebo tak, no a k tý korozi sem slyšel, že se pod tím tlakem dostane voda do pórů a može to dělat bordel

        0 0
      • Daník  

        Mě se bohužel už párkrát stalo, že jsem do ložisek natlačil vodu a ložiska byla po projetí v háji. Přesto mi občas nedá ten nejhorší binec a řetěz wapkou spláchnout, jen se snažím vyhýbat přímo nábám a středu.

        0 0
    • BH  

      zakladni poucka ve vetsine navodu k pouziti kola je, ze vyrobce nedoporucuje pouziti vysokotlakeho myti, byt je to bezny jev na zavodech MTB.Duvod je celkem logicky, vysoky tlak muze zapricinit vyplaveni maziva z lozisek kol/naboje, stred, orech), muze natlacit necistoty do techto lozisek . velmi take trpi vidle (bez manzet, alel s nimi), vysoky tlak tam muze natlacit vodu a necistoty. Ta tesneni u naboju i vidlice nejsou na takovy extrem konstruovana. V neposledni rade pak takova wapka dokaze krasne strhnout nalepky , pokud nejsou pod lakem.Suma sumarum,nedopo­rucuji pouziti techto mycich zarizeni na kolo.

      0 0
    • Daf  

      Po blativem zavode wapku nikdy neodmitnu akorat to chce nestrikat primo na loziska. Dobre to sunda to nejhorsi blato a to mi staci doma to pak stejne musim umyt poradne smetakem.

      0 0
    • kovar  

      zásadně ne, to raději nechám kolo zabahněné, opadá to při příští vyjížďce. Používám jen tekoucí vodu z hadice. Zápory wapky jsi už slyšel.

      0 0
    • LukasX  

      Od jiste osobni zkusenosti uz take ne ;o( Po blativym SELOvi jsem si nechal ostrikat kolo (abych vubec poznal, ze sem dojel na svym). Asi mesic na to, jsem dal kolo jakoze na standardni garancku .. a co sem se nedozvedel, ze si muzu kupovat novou vidlici. Dostala se tam nekam voda a zrezla (technicky po me nic nechtejte, proste mi prestala chodit). Na druhou stranu je fakt, ze to byla suntourka a pozarni hadice .. ale jak rikam, kybl a houba (hadr->hadrik->zubni kartacek;o) je jistota ;o)

      0 0
      • Jorje  

        Já osobně doporučuju přidat nějakou lepší pračku na řetěz a cyklostar, teď jsem na sport Pragu koupil nějakej novej typ (extra pěnivý a nečistoty po ježdění kombinace nasolený silnice sníh a bláto se sněhem šli dolů jak po máslo, jen nastříkat a pak po minutě opláchnout kýblem s vodou popřípadě smetákem a kolo naprosto čistý pak stačilo jen po proschnutí promazat.

        0 0
    • Lister  

      Osobní zkušenost, čím víc myju, tím víc nefunguje. Pro mě má bahno blahodárný kozervační účinek. Jediné co čistím pravidelně je pohon a tam je wapka naprosto nevhodná.

      0 0
      • kungpao  

        a nejazdíš náhodou v Pieš?anoch? Tam je tuším liečivé bahno, možno to priaznivo vplýva nielen na pokožku ale ja na hliník a spol.

        0 0
      • martt  

        na loziska a vidlu je wapka nevhodna.

        Retaz ale wapkou umyvam rad – potom sa na tej mokrej retazi trocha prejdem – par kilakov a nasledne ju namazem. Zvnutra ju to nevycisti ale bordel z jej povrchu wapka odstrani dobre. A osobne pochybujem, ze by wapka natlacila do retaze viac bordelu ako sa tam dostane pri normalnej jazde v blate ked to blato tlacia do retaze prevody.

        0 0
    • Robo  

      Jediné co pravidelně čistím na kole jsou převody a brzdy. A ni na jedno wapku nepotřebuju. 2× do roka dělám GO, kompletně rozeberu a každý komponent umyju zvlášt.

      0 0
    • Martin  

      WAPkou čistím celkem pravidelně a žádný problém. Ježdění na kole rybníkem asi kolu škodí víc. le kdybych to nedělal, na co bych to kolo měl?

      0 0
    • miťo  

      Nazor pana Kovarika, letite zkusenosti z cyklokrosu: „Kluci ode mne nevozej novou Duru (pozn: pise se rok 1996), pouzivaj starej typ s klasickou osou, muzu to po zavode rozdelat a namazat. Do zapouzdrenych os se nedostanes…“ „Jednou v Italii jsem videl, jak wapka vzala potah sedla…“ Tak pro posmevacky, co si mysli, ze se do lozisek voda nedostane musim dodat, ze fakt dostane. Nejohrozenejsi je orech na zadni nabe, prez nej se voda a zatlacena spina dostane do konusu. Ale jestli mate na novy, tak se smejte a wapkujte o 106 :) A stredovy osy, to je taky tragedie…

      0 0
    • Andrzej  

      mne odesel orech asi po 10mesicich(sotva 2500km) a myslim, ze sem tomu dost pomohl vodou, nebyla to sice wapka, ale jenom z hadice, ale strikal sem z blizka retez a prostor mezi pastorkama a tak…

      0 0
    • děda vševěda  

      Chlapi čistěte kola vapkou a pořádně tlakem a nejlépe po každý vyjíždce hlavně středový složení, náby to musí bejt čistý a zádná cyklodílna v Čechách nezkrachuje.

      0 0
    • MF  

      No ja som si tento rok kupil taku tu postrekovaciu flasu co sa rucne pumpuje. Zatial neni problem. Tlak je pomerne nizky a umyva sa s tym dobre. Samozrejme sa vyhybam nabojom a podobne. WAP som tiez obcas pouzil a nebol jediny problem. Toto mi ale pride setrnejsi sposob a hlavne tu flasu mozem brat so sebou v aute.

      0 0
      • hydrant  

        než to budu hledat na netu, jak se to jmenuje ? nemáš nějakej konkrétní odkaz ?

        0 0
        • MF  

          No ja mam konkretne dajaku DiMartino Mary 5. Je to taliankse. Je ich ale strasne kvantum. Behni do obchodu so zahradkarskymi potrebami a nieco vyberies. Ja som bral v podstate prvu co mi prisla pod ruku. Stala dajakych 860Sk a ma to 5 litrov.

          0 0
          • hydrant  

            Díky. Už jsem něco našel, přes úklidovou techniku, čištění a kdeco jsem se dostal k výrazu „Zahradní technika“ a už pár věcí našel: 5 litrů od 400do 1000 Kč. Najedu do Baumarktu, OBI apod. a dotáhnu to do konce.

            0 0
      • Andrzej  

        ja sem nad tim taky kdysi premyslel (inspiroval mne cetnik a mimozenstane), ale nedava to malo vody? mne prijde ze ty zahradni postrikovace jenom tak mlzi

        0 0
        • MF  

          Ne. Je to uplne postacujuce. Prave sme dorazili domov z 50km jazdy a vies asi aky bordel je v lese a za 15 minut sme umyli 3 bajky s 5 litrami vody. Mozno som mal stastie a kupil som taku s ktorou to ide dobre… Ale ako hovorim, moc som nevyberal.

          0 0
          • hydrant  

            jaký maximální tlak má Tvůj DiMartino ? Na jejich webu jsem tuhle info nenašel, ostatní nalezené postřikovače ( HECHT )mají 3 bary. Jsou ale uváděny v kat. Postřikovače, rosiče. Tak aby to nebyl jen nějakej rosič na postřik kytiček. I když 3 bary by měly být asi solidní.

            0 0
            • MF  

              No veru to ti asi nepoviem. Nikde to tam nepisu. JE tam sice tlakomer, ale ukazuje zelena, zlta, cervena. Takze maximalne ju mozes tlakovat na cervena barov :) Skusim pohladat krabicu a mozno to tam bude.

              0 0
            • Andrzej  

              myslim, ze cim vetsiho tlaku to bude schopne, tim jemnejsi proud to bude delat,na „stroji“ s nizkym tlakem tam bude mozna vetsi dira v trysce a tim by to bylo pro nas lepsi

              0 0
              • MF  

                Ja by som tuto diskusiu asi ukoncil s tym, ze kym som kupil tuto striekacku, tak som pouzival mamin rozprasovac na kvetiny. Slo to blbo ale slo. Takze nech kupis strikacku akukolvek tak to podla mna bude fungovat. S kazdou sa da postrekovat strom do slusnej vysky takze na bajk to stacit bude. A aby ste si boli uplne isty tak si ju pripadne v tom obchode skuste. Podla mna vam to dovolia. Mne povedali ze ked to nebude dobre, mozem ju prist vratit.

                0 0
    • Meesha  

      Wapku pouzivam vetsinou jen po blativejch zavodech. ALe jen z „dalky“ na ostrikani nanosu bahna – že bych to pustil z 10cm na stred, naboje apod., tak to ne!

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.