• kralovek

    Nevite odkud kam se meri delka predstavce? Tj. kdyz se rekne, ze delka je 90mm, znamena to

    • vzdalenost osy riditek od osy hlavoveho slozeni v miste uchyceni na krk riditek?
    • nebo nekratsi (kolma) vzdalenost obou os?
    • nebo neco docela jineho?

    Diky

    0 0
    • Pá-dlista1  

      To by me taky zajimalo :) Me by nejvic vyhovoval udaj vzdalenosti os v prumetu do roviny kolme k ose sloupku vidlice. Jenze vyrobci obcas uvadeji jak „delku“ tak uhel a pak bych z toho soudil, ze je to nejaka pofiderni vzdalenost od osy riditek smerem k ose slouku vidlice.

      0 0
    • Smazaný účet  

      nevím, ale jako jediný logický údaj mi připadá vzdálenost průniku osy představce s osama sloupku a řidítek… ovšem jak to je, výbuch.

      0 0
    • MartinXC  

      :-) Taky jsem se tím zabýval, když ze 120mm představců (měřeno tělo představce WCS bylo nejdelší 125mm, Thomson druhý 120mm a třetí Kore 117mm. Není jednotné pravidlo, ale někteří výrobci mají na webu technický nákres, který přece jen dává představu.

      0 0
    • BH  

      spravne stred -stred a proto ze jsou delky odstupnovane vetsinou po 10 mm(vyjmecne po 5 mm), nelze se nejak zmylit.To, plati pro uhly do 10 st. Pokud je vetsi uhel predstavce (treba 15 st a vic), tak by delkou predstavce mela byt vzdalenost od pomyslneho bodu, ktery je na ose otvoru pro vidlici a stredu ovoru pro riditka (vodrovna rovina mereni).

      0 0
    • Mofo  

      no když výrobce uvádá zároveň úhel a délku, tak by to měla být skutěčná vzdálenost mezi osou řídítek a osou hlavy, tedy vdálenost měřená na kolmici k těmto dvěma osám a ne vodorovný průmět této vzdálenosti…

      0 0
      • BH  

        no debata to byla o p r e d s t a v c i ch a ne nejakych mutuntech.

        0 0
        • Pá-dlista1  

          Dobře dědo.

          0 0
          • BH  

            Hm tak nevim , ze uz byh byl dedou? ty mas nejake nove informace o me dceri?

            0 0
            • Pá-dlista1  

              :) no mozna… :) ale hlavne jsem narazel na konzervatismus (nebo jak diplomaticky nazvat zabednenost:) v podobe snahy o vytvoreni definice, ktera je pouzitelna jen na jeden zastaraly typ predstavce. A to jsem to jeste se slovem pouzitelna hodne prehnal.

              0 0
              • martt  

                padlista, teraz prejavujes zabednenost Ty.

                Pre kazdy z predstavcov, ktore si ukazal je mozne bez problemov urcit vzdialenost osi riditiek a stpiku vidlice a rovnako dobre je mozne zmerat aj uhol, ktory tato usecka tvoji s osou stlpika vidlice.

                Takze no problem, imho.

                0 0
                • Pá-dlista1  

                  Jiste. Vzdyt ten uhel bude vzdycky 90°.

                  0 0
                  • martt  

                    prd bude 90°. Musis ho merat od stredu objimky na stlpik vidlice. Tie objimky maju na vsetkych predstavcoch skoro rovnaku dlzku.

                    0 0
                    • Pá-dlista1  

                      Coze? Takze se to meri tedy od stredu vysky predstavce v miste kde doseda na sloupek vidlice? Podle tebe? A jak je to tedy u Roox Commanderu? Tam totiz je tahle vyska minimalne dvojnasobna vuci tvemu predstavci (to jen, ze ne vsechny ji maji stejnou) a navic muzes predstavec snizovat a zvysovat aniz bys hybal delkou predstavce (teda delkou podle mojeho vyznani:)

                      0 0
                      • martt  

                        padlista, na vyjadrenie uhlu potrebujes mat nejaky vztazny bod. Ako najrozumnejsi sa mi zda ten stred vysky objimky. Urcite ma aj ten Tvoj „Roox Commander“ nejaku objimku alebo nie?

                        Nasiel som ho na tomto obrazku. http://www.trinnity.cz/…H_largem.jpg Predpokladam, ze na tom obtazku su dva predstavce a nie iba jeden, to by bolo cudo. Pre ten predstavec mozes predsa dlzku aj uhol krasne vyjadrit.

                        Predstav si to ako zapis vektora v polarnych suradniciach.

                        0 0
                        • Pá-dlista1  

                          Takhle vypada cely ten co jsem mel na mysli a to jsem na tebe jeste hodnej a naukazu ti verzi Zero :) http://www.ltmracing.com/…manderlp.jpg

                          Na vyjadreni uhlu prave potrebujes nejaky vztazny bod (nejaka berlicka), proto mi to prijde jako hovadina uvadet u predstavce uhel. Uvadel bych delku (viz vyse) a pripadne vysku osy riditek od plochy, kterou se predstavec opira o hl.slozeni (podlozky). Ale ja hold nejsem zadnej vyrobce, ze jo :)

                          0 0
                          • martt  

                            ta plocha kde sa predstavec opiera o podlozky tiez nie je zly referencny bod. Akurat bude nelogicke, ze predstavec ktory bude tvorit pravy uhol (ako ten Tvoj roox) nebude mat pravy uhol aj v dokumentacii, a to je ako by som povedal verwirrend (uz ma to napadlo aj po slovensky matuce, po cesky matouci?)

                            0 0
                            • Pá-dlista1  

                              Jestli myslis ten na obrazku, tak ten by mel delku 60mm a vysku 30–60mm (treba) a zadny pochybny uhly by nebyly treba. K cemu taky. To neni zajimavy udaj u predstavce. Nic to neurcuje a nikdo nevi odkud by to mel zmerit.

                              0 0
              • BH  

                nechme dedu dedou, uz jsem se lekl, dceri je 10 let :).Nechapu furt v cem je problem i u tech tvych paskvilu- predstavcu si umim predstavit ze tam tu delku zmerim,nektre maji delku napr.0 mm. Ovsem jinak jsem konzervativni a jsem tomu rad.. a zabedneny? No, mozna, jak na co,napriklad si nedokazi predtavit nekonecno, ovsem padlisto nikdo nejsme dokanaly , ze?

                0 0
                • Pá-dlista1  

                  Tos rekl krasne. Nikdo nejste dokonalej :))) Prave, ze nektere ty „paskvily“ maji delku nula. Jenze podle tech meritek, co tu nekdo naznacil, by mely delku treba 50mm a pritom to neni vlastne delka, ale jen vyska predstavce.

                  0 0
    • hydrant  

      po některých příspěvcích, troše deskriptivy apod. jsem na pochybách, ale vždycky to bývalo tak, že se měří od osy díry k ose díry ( od středu ke středu ). Aspoň tak nás to učívali ve škole, přestože nebyla cyklistická, ale strojní. Je ale pravda, že silniční oblouky ( berany ) se podle mě a školy a strojařů ( strojaři celého světa, spojte se ! ) mají tedy měřit od osy levé dolní části k ose pravé dolní části řidítek, ale leckdy je uváděn rozměr od vnějšku k vnějšku. Asi to chce nedůvěřovat, ale prověřovat.

      0 0
      • cekemil  

        http://v6-cyklo.webpark.cz/ram.htm zkus tuto stránku. Na konci najdeš odkaz na anglicky psanou stránku a je to zatím nejlepší, co jsem kdy četl. Jen nezapomeň, že délka představce je závislá i na délce horní rámové trubky. Ale tam to všechno najdeš. Pokud si nebudeš vědět rady, najdi si www.bikeboy.cz a tam je článek o podobném tématu s odkazem na ty stránky

        0 0
        • BH  

          problem ktery se tu resi se netyka posedu a optimalni delky predstavce, ale jak spravne technicky zmerit delku predstavce jiz daneho

          0 0
          • Pá-dlista1  

            Me treba pradstavec vubec nemeni delku i kdyz ho dam na jine kolo :)

            To jsou ti co si neprectou ani zadani, ze? :)

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.