• Raadim

    Na jaře budu kupovat celoodpružené kolo MTB v cenové kategorii cca 100 tis. Nemám ale jasno s pákami. Co jsem četl různé názory ve Velu nebo Cykloservisu, tak to není jednoznačné, řekl bych spíš, že se většina kloní k Rapidfairům. Bez osobní zkušenosti je to problém rozhodnout. Díky

    0 0
    • aortacek  

      a proč si to tedy osobně nevyzkoušíš, když už budeš kupovat kolo 100tis, to jako dáš na radu druhejch a pak se uvidí?

      0 0
      • BH  

        presne to si myslim take, kdyz uz chci do kola dat takove penize , tak bych udelal vse pro moznost odzkouseni si tech zatracovanych dualu.Je zajimave, ze ten kdo dualy jiz ma, tak je doporucuje, ten kdo je pouze videl z rychliku, tak na podobnych forech podrobuje dualy zdrcujici kritice. Takze nikdy nedostanes objektivni odpoved na tento typ dotazu. Je to nutno zazit to na vlastni kuzi a pak se rozhodnout.

        0 0
        • tradic  

          Ja si treba myslim, ze ten kdo dualy ma, ze si jen namlouva, ze jsou lepsi. Ja nevim, ja je na nich nejel, ale zkousel jsem je jenom v obchode na nejakym Ravu, byly to LX a prislo mi, ze to jde docela stuha. Valis po korenech s kopce sotva drzis rovnovahu, chces podradit a pribrzdit, myslim si ze to kolo pak nemas dostatecne pod kontrolou. PODOTIKAM, ze jsem je jeste v terenu nezkousel. Je to jenom moje domenka.

          Ale ja si ty dualy taky koupim.

          0 0
          • funtomas  

            mám LX DCčka chvíli a po krátkém nastavení a hlavně sžitím jejích funkčnosti mě to řazení baví.je pravda že najdeš pár okamžiků kdy nevíš co dřív (jako hup do proti kopce kterej si musíš přibrzdit v malý rychlosti) ale ta kontrola řízení dole kopcom v rychlosti je přeci snadnější ovládat jednou pákou,než držet prstama tři věci současně.mám rád novinky a když pak ještě fungujou je to vzrůšo.jo a taky sem byl nevěřící tomáš.

            0 0
        • ddd - andy  

          Mel sem moznost je vyzkouset – pri treninku na delsi i kratsi vyjizdce a za nejaky cas znovu na XC trati par okruhu naplno.. A porad zustavam u nazoru ze na bika, dualy ne. Resp. ne do doby, kdy jejich chod bude tak dlouhej a tuhej.. Rapidfire, invezrni pruzina pro XC – da best :-)

          0 0
          • tradic  

            Duvod proc do nich asi pujdu je ze jde radit z rohu, to je pro me hodne vyznamny a prevazujici +

            0 0
            • ddd - andy  

              Dobre si vzpomen na tohle hodne vyznamny „+“ az pojedes 3 a vic hodin na biku v terenu a budes chtit preradit v kopci na tezsi prevod…

              0 0
              • tradic  

                Tak preradim na lehci :) To me docela vadi, drzis rohy (ja hodne casto) a chces preradit, tak musis dat ruku na riditko a zpet a ja tim docela ztracim rytmus. Muj zaver je: chce s tim najet par desitek km a zvyknes si a potom Ti to prijde, ze je to vlastne dobry a zpatky uz nepujdes.

                Ja bych to prirovnal k normalnim slapkam a SPDckam. Ze zacatku to taky bylo nic moc, nez sis na to zvykl a ted? Urcite by ses k normalnim slapkam nevratil, ze jo?

                0 0
                • ddd - andy  

                  To bylo spatny prirovnani.. (a navic jezdim sjezdy i XC a na sjezdaka si davam platformy pro trenink.. :-) – ale to sme uz nekde jinde) Najet par desitek km a zvyknes si? Pane vam je to sako maly? To nevadi, to si zvyknete.. :-) A stim ze vypadnes z rytmu kdyz das ruku na riditka – budiz, ale po trech hodinach jizdy v terenu budes mit tak unaveny prsty ze mas co delat abys na dualech radil normalne z riditek natoz z rohu.. nehlede na to, kdyby to melo bejt v bahne se zaprasenejma bovdenama..

                  0 0
                  • Seveřan  

                    Možná by jsi si měl zlepšit kondičku, jezdím sněma i pět hodin a neshledávám vtom problém. A v bahně jsem projezdil 1/4 sezóny.

                    0 0
                  • tradic  

                    Jo, vis prd jak jsem na tom fizicky :) (nebo fyzicky?)

                    0 0
                    • Seveřan  

                      To nebylo na tebe tradicu, ale na DDD

                      0 0
                      • tradic  

                        Ja vim. Ale oni se ty prispevky radi dolu.

                        0 0
                        • ddd - andy  

                          Hele kuci muj pohled na cyklistiku, je ve vetsine pripadu, ze zavodniho uhlu, jak v XC tak DH, kde podstatnou roli hraje treba i psychika a jedno blby prerazeni te muze stat bednu.. Proto berte moje poznamky trochu s rezervou.. :-)

                          0 0
          • Pá-dlista1  

            A jak to vidis s inverzni pruzinou pro 4X a DH? Ja teda blede. O DC nebo Shiftu nemluve.

            0 0
            • ddd - andy  

              Na 4× je to bez debat klasicka pruzina. V DH uz mi to tak uplne jednoznacny neprijde. Predstav si ze nalitavas z velky rychlosti do rozbity vracecky a zapomel sis podradit.. Na klasice jsi bez sance resp. s sanci ze pretrhnes retez pri vyjezdu, kdyz to tam budes rvat pod tlakem. U inverzni jen trikrat kliknes a vis ze na vyjezdu pri druhym slapnuti tam ten prevod bude…

              0 0
          • Palo TT  

            //Rapidfire, invezrni pruzina pro XC – da best :-); // Zo Shimana mozno ano, ale v globale da 2. best ( za SRAMom) :)

            0 0
      • Lada1  

        ano souhlas. chce to vyzkouset !! ALe ne kvuli dualum, ale kvuli celemu kolu. Za 100tis to chce to kolo projet aspon par desitek km ! Na dualy si za tu dobu nezvyknes. Ale kdo je jednou jezdi uz nechce jinak !!

        0 0
        • xstefi  

          Jsem trosku skeptickej k tomu, ze ti nekdo na nekolik desitek km pujci kolo za 100k voci. V obchode se ti vysmejou a moc lidi to mit nebude… takze rada dobra, ale na nic.

          0 0
          • RomanH  

            Ja si myslim, ze se pletes. Pokud bych kupoval komplet kolo za podobny peniz, tak bych jej bez zapujceni urcite v danem obchode nekoupil. Nekdo z prodejny muze jet s Tebou, nebo slozis zalohu a nechas tam dva doklady.

            0 0
            • Daník  

              A kdo si pak to ojeté kolo koupí, když ho nebudeš chtít ty? Pár desítek km a nikdo nebude věřit, že je nejeté..

              0 0
              • RomanH  

                Dneska uz se situace v obchodech trosku zmenila. Spoustu z nich si necha par typu kol jako testovaci stroje, ktere pak na konci roku proda se slevou. Mne se presne neptej, jak to funguje, nemam kramek s koly. Ale namatkou treba Milan Hanak koupil jeste jedno GT v jine velikosti (krome toho, ktere tam maji v ramci akce „Test Rider GT“, ktere si muzes pujcit. Ber to tak, ze na takovzch kolech jsou docela velke marze, takze to za VOC na konci roku urcite proda a jemu to pritahne zakazniky. Podobne se chova treba i RB.

                0 0
      • robero  

        naprosto souhlas – myslim ze nad osobni zkusenost neni… nez jsem si kupoval kolo, pujcil jsem si od kamaradu kola s rapidfire a gripshiftem a jednoznacne vyhral rapidfire, takze pri nakupu jsem mel jasno A myslim, ze s touhle cenou ti co se tyce vyzkouseni vyjdou vstric v kazdem obchode… :-)

        0 0
      • Raadim  

        Za tohoto počasí toho moc nevyzkoušíš.

        0 0
    • Seveřan  

      Duály zas taková tragédie nejsou. Pokud je zkouší poprvé, tak to může člověka vyvést z míry (pokud jezdil rapida). Funkčnost doceníš, tak po třech dnech. Takže projet s nima 10 km vůbec nic neznamená. Já je jezdím od loňského roku (XT) a jsem spokojen, po třech dnech jesm je ovládal zcela přirozeně. Po měsíci jsem nebyl už schopen řadit s rapidem. Zběsile jsem bušil do brzdové páky a ono nic :O) Alespoň pro mě je ten systém zcela přirozený. Teď jdu taky do celobrka a budou na něm opět duály. Většinou je zatracují lidé, kteří je ani nejeli a nebo mají averzi k shimanu. Pro XC a enduro nejsou špatnou volbou.

      Pokud je chceš vyzkoušet tak téď běží akce GT I-drive a na 0.1 jsou instalované. Takže je šance ve vybraných prodejnách kolo zapůjčit a brzdy otestovat spolu s kolem.

      Jinak pokud nemáš malou ručku, tak by problém neměl být. Škoda že se na nich nedá nastavit vzdálenost páky od gripů, mnohým by to dozajista pomohlo a zpříjemnilo ovládání.

      0 0
      • Pá-dlista1  

        Coze? Takova samozrejmost a ono to nejde? No tak to se na nich ani neprojedu. Fuj, osklive Shimano :)))

        0 0
        • Seveřan  

          Tak to by jsi měl bleskově odmotovat ze svého kolečka zbytky shimana :O)

          0 0
        • Cipan  

          na hydraulikách to jde, takže žádný problém.

          0 0
    • Pekáček  

      Dualy jsou jen další věc, kterou se snaží Shimano odlišit. Problém s kompatibilitou s kotoučovkama, teoreticky větší zranitelnost (naboříš – kup nový) a také vyšší cena. Nic proti, když někomu sednou, a? s nima jezdí. Ale já zůstanu u Sramu protože se mi osvědčil. Ale nejsem zarytej antišimánista, s pedálama, nábama a středovýma osama (4hran) + staršíma klikama spokojenost.

      0 0
      • Orbis  

        s tou kompatibilitou bych to tak cerne nevidel vono shimano musi napsat, ze to jinak nejde pac by jinak bylo smo proti sobě:-) s dualama i s shimano kotoucema jde v pohode kombinovat hayes:-)

        0 0
        • Vilém  

          Odkud pochazi tve tvrzeni,ze Hayes lze kombinovat s dualama.Myslels kotouce,nebo trmeny s pakama?Pokud trmeny a dualy,jake je potom brzdne medium?Olej nebo DOT?Kotouce samo kombimovat jdou.

          0 0
    • ddreamon  

      Za sebe – v zadnem pripade ne rapidfire! Jedine gripshift nebo dualy!

      0 0
    • aortacek  

      …tak jak si se rozhodl, už máš jasno?

      0 0
    • Smazaný účet  

      Esli 100 tisíc, tak by pro mě byla jediná volba – pokud by to teda stačilo… http://www.pinkbike.com/modules/news/?… slint.

      0 0
      • Pá-dlista1  

        Snad jo, ale zbytek kola by byl pekny smecko :)

        0 0
      • tradic  

        To taky by nemuselo fungovat spatne. V jaky cenovy relaci se to asi pohybuje (paky, prahazka,…)

        0 0
      • Pá-dlista1  

        Myslim, ze to ma zavazne nedostatky. Nic pro lidi co resi problemy typu.. tluce mi prahzka do ramu, rezonuje mi ukazatel prevodu, raficka je nakrivo… :) Tohle razeni meli na jednom kole v unorovym Velu? Jestli ne, tak to je dalsi chybka co tam je :)

        0 0
      • náčelník  

        Až jsem z toho dostal chu? na Trigger Whisky :)

        0 0
    • Bleda tvar  

      tak uz nekdo udelejte hydraulicky razeni a bude klid :)

      0 0
      • jack  

        no já jsem mněl oba dva typy řazení od shimana a obě xt.teď mám ty dualy a jsem spokojenej.právě to řazení z rohů je super a funkce je taky ok.to řazení předtím taky ve všech směrech ok,ale z rohů samozřejmně řadit nešlo.otočné od sramu jswem nemněl nikdy tak nemohu posuzovat,ale kámoš ho má,jezdí hodně agresivně a je s tím moc spokojenej.někdo tady psal,že ten dual je drahej,ale to není pravda.to xt i s brzdama hydrama se dá sehnat za 11000kč a za řazení normální dáš 3000kč a za brzdy 8000kč taky určitě.

        0 0
      • Vilém  

        Driv to delala firma Wendler.Taky naci kutilove se najdou http://weightweenies.starbike.com/articles.php?…

        0 0
    • RomanP  

      Problém je v tom, že si na ně člověk opravdu zvyká trochu déle a není to o jednom svezení. Měl jsem strašnou dobu celkem na dvou kolech rapidfire. Potom si v roce 2003 kámoš koupil GT i-drive marathon a já se na něm svezl asi 5 km jenom odněkud cestou domů. Byl jsem vyřízenej a musel jsem nad kazdým přeřazením dost myslet. Před nějakou dobou jsem je taky pořídil a osobně nelituju a neměnil bych, jsou vynikající, ale nikomu to nenutím, jen tvrdím, že se s nima člověk dýl musí sehrát.

      0 0
      • aortacek  

        zajímalo by mě kolik je potřeba ktomu řazení prstů, jestli nějaký ještě zůstanou taky na řidítkách, dá se to ovládat i jedním, nebo jak je to?

        0 0
        • Seveřan  

          Ideální jsou dva :O), malíček a prsteníček zůstávají na řidítkách, palec taktéž.

          0 0
    • Mata.Lan  

      Mě zklamaly XT DC svým dlouhým chodem, musel sem rukou šmátrat hodne hluboko, abych přeřadil – a to mám dlouhy prsty. Dřív sem si je chtěl koupit, ale jsou 2×dražší jak RF a mě teď peněz zrovna moc nepozbývá

      0 0
    •  

      Zdravíme pozemšťany!

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.