inverzní přehazovačka-zkušenosti

28 nepřečtených
  • vasil

    nejezdil jsem na ní, ale :

    • pokoušel jsem se seřizovat c201-téměř nemožné (po výměně za aceru vše funguje bez problému !)
    • inv. xt jsem seřídil, ale byla to hodinářská práce, v intervalu asi měsíc bylo třeba několikrát seřizování opakovat, po dešti, nebo blátičku se interval zkrátil, vyměñoal jsem bowdeny, lanka, furt dokola (zlatý sram :-))
    • ptal jsem se jednoho tým. mechanika na inv. xtr a xt a řekl mi, že fungují dobře, pokud je vše naprosto čisté
    • teď čtu nějaky dlouhodobý test v časopise (myslím velo – kellys): ..inv.xt řadí parádně, jenom je třeba po 100 km měnit bowdeny a lanka…
    • proč merida pořád montuje klasické xt

    jaké máte zkušenosti vy, protože já jenom ty „nejlepší“

    0 0
    • adco  

      Mám dualy xtr s inverznou prehadzovačkou od konca jari minulého roku. Najazdených cca. 3500 km, vačšinou terén, v tom aj nejaké maratóny (minuloročné žiaľ vačšinou v blate..). Ešte som na ne okrem bežného čistenia nesiahol, takže nemám by? prečo nespokojný.

      0 0
    • BB  

      mam inverzni xtr uz dva roky, bez sebemensich problemu. Jezdim celou zimu, v blate a bowdeny jsem nemenil. Nic nemusim stelovat a moc cistit, pouze bezna udrzba. Nejvetsi vyhoda je razeni v kopci, kde si to saltr resi sam a radi pomoci definovanych prechodu na kazete. Cele razeni ma logiku s dualama, kde v komci kloubama lehce zespodu klepnes do brzdove paky. S normalnima packama nevim. To je asi duvod, proc Merida dava klasicky saltry, ze k tomu nechteji davat dualy. Ja bych doporucoval sestavu dualy, inverzni saltr a shimano kazeta, jinak ne.

      0 0
    • BB  

      mam inverzni xtr uz dva roky, bez sebemensich problemu. Jezdim celou zimu, v blate a bowdeny jsem nemenil. Nic nemusim stelovat a moc cistit, pouze bezna udrzba. Nejvetsi vyhoda je razeni v kopci, kde si to saltr resi sam a radi pomoci definovanych prechodu na kazete. Cele razeni ma logiku s dualama, kde v komci kloubama lehce zespodu klepnes do brzdove paky. S normalnima packama nevim. To je asi duvod, proc Merida dava klasicky saltry, ze k tomu nechteji davat dualy. Ja bych doporucoval sestavu dualy, inverzni saltr a shimano kazeta, jinak ne.

      0 0
    • dessloch  

      Mam XTR 3 mesiace. Nastavovanie bolo ako klasicke, iba druhym smerom (zhora nadol), trvalo to pár minut, ako klasicke, vobec neni problem. Funguje 100%, nebolo treba menit nic, raz som pozrel na bovdeny, este ani jednou nestalo ze by nezaradil lahsi prevod, ani v blate (padol som v blate, šalter uz nebolo vidno ale radil). Pouzivam s XT RF, XT kazeta a XTR retaz a je to super. Odporucam.

      0 0
    • Pekáček  

      Když to tak čtu, zůstanu u Sramu :o) Ale fakt je, že mi Shimano připadá jako jemnější a citlivější na seřízení a vlivy prostředí. No dost jsem dával lidem místo tenkých řadících bowdenů brzdové a pak to chodilo líp ;o)

      0 0
    • jihra  

      XTR inverzní přehazka by už snad měla být kvalitní, ale ty levnější typy – to je hrůza. Když je vše nové, tak to šlape, ale jak se trošku zasviní bovdeny, tak je konec, musí se vyměnit bovdeny i lanko. No a když se řetěz a pastorky trošku ojedou, tak je to neseřiditelné. Inverzní přehazky NEBRAT !!! Snad vyjma toho XTR.

      0 0
    • Richie  

      Hej co je to inverzni prehazovacka? Jaky je rozdil od normalni?

      0 0
      • czertd  

        Má přesně opačný způsob řazení. Co u klasické přehazovačky na páčkách řadíš na menší tak tady řadíš na větší kolečko. Mám od léta XTR a myslím, že je lepší, než klasická. (V terénu záběru do kopce Ti vlastně skáče na lehčí po jednom sama silou pružiny jen co brnkneš o páčku a nehrozí, že si třeba při ořesu „podřadíš moc“. Pokud se o kolo trochu staráš a měníš bovdeny, tak běhá pěkně všechno od Acery po XTR.

        0 0
        • Richie  

          Aha tak to je pro me blbost, ja portebuju spise presne razeni dolu!

          0 0
          • Pá-dlista1  

            Treba na 4X je to nejvetsi zhovadilost a rekl bych na DH taky. Pri 4X se ti snadno stane, ze prehodis naraz o vis stupnu a na tezky prevod jses odkecanej nez reknes švec.

            0 0
        • enjoy  

          a nevadi ti to kdyz potrebujes rychle prerdit treba o ctyri pastorky nahoru pri nejakym stoupani?

          0 0
          • vlk  

            čtyřikrát zasebou rachle cvakneš a máš to, je to jen o zvyku, navíc má člověk takovou jakoby větší jistotu, že se to přeřadí přesně na ten převod co má, že se o to nemusíš jakoby starat,Zatímco dříve když jsem pohnul páčkou třeba jen tak trošičku jan aby to cvakloa pořádně ji nedotáh tak to prostě nepřeskočilo.

            0 0
        • jihra  

          To czertd: Při trošku více sjetých převodech třeba Aceru s inverzní přehazovačkou neseřícíš, ani kdyby ses pos… Pokud ale máš přehazku klasickou, tak se vymění bovden a lanko a řadí se vcelku v pohodě dál většinou až do „úplné smrti“ řetězu a pastorků.

          0 0
          • McBlacky  

            je to logický pokud je to obráceně.
            na normálním řazení když máš hodně jetý řetěz a kazetu ti to taky blbě háže dolů, nahoru se tomu dá lehce pomoct (u RF).

            0 0
    • vlk  

      na inverzní přehazku vězšinou nadávají lidi co ji někde u kamoše jen zkusili.Ono na tom chce chvíli jezdit ,aby si člověk zvykl na opačné řazení.Já měl taky ze začátku problémy, hlavně u seřizování, vše je prostě opačně, a teď bych už jinou nechtěl.Chtěl bych vidět někoho, kdo ji aspoň měsíc jezdí a chtěl by se vrátit ke klasice.

      0 0
    • Charles  

      na trekovyk kole samicky byla taky c201(2–3 roky tomu nazad) chvily fungovala ok, no tak po 1kkm neslo radit na nejvetsi patorky, stelovani nepomohlo, pruzina proste slaba dal sem klasika deore a pohoda na svy kolo bych inverzni nedal!

      0 0
      • Seveřan  

        Moje maličkost se také přidá, inverzní přehazovačku xt s řazením jsem kupoval vloni. Nemohu si stěžovat. V terénu jsem odjezdil 3000 km za deště bláta a tak. S počátku se stalo, že po 500 km se přesnost řazení zhoršila, tak jsem se jal seřizovaní, chyba. Příště jsem nejprve sundal bovden ze zarážky vzadu na vidlici, otřel suchým hadrem a lehce promazal, a co se nestalo, potřeba seřizování zmizela, jak málo stačilo… to? má skušenost, lanka a bovdeny jsem ještě neměnil. Jinak stejný problem se vyskyt i u mé dráhé polovičky na DEORE. Stačil stejný zásah a bylo po problému :-) takže chyba nebude v inverzní pružině.

        0 0
        • Vilém  

          Chyba bude ve slabe pruzine.

          0 0
          • Motyll  

            Jezdím inverzní XT 04, najeto cca 6000 km. Ke klasice bych se určutě už nevrátil a na dualy nedám dopustit. Ikdyž ze začátku jsem měl taky obavy. Ono kdo to projde 300m nemůže soudit. Já si zvykal aspoň tejden :) Co se týká funkčnosti – bovdeny jsem měnil 2×, ale jednou to bylo po dovči na Ukrajině, kde jsem jezdili týden po náboje v bahně. Je pravda, že pružina by mohla být silnější…

            0 0
          • jihra  

            To Vilem: Jo, souhlas.

            0 0
        • Charles  

          hm, dobree to ja vymenil i ty bovdeny s lankem ba dokonce i retez vymenil nu chyba byla fak ve slabe pruzine proste made in schmeid – c201 neni prehazovacka na delsi jezdeni

          0 0
    • frosty_cz  

      kdyz se na to clovek zvykne, je to mnohem lepsi nez klasika, protoze se to nemuze nikdy kousnout, kdyz odrazujes…

      0 0
      • BB  

        uz to tady padlo, pokud je potreba presne radit smerem do kopce, tak je inverzni saltr genialni, pokud to potrebuje nekdo obracene, tak asi ne. Ja patrim do prvni skupiny a ze kdyz makam nahoru, tak nemusim premyslet nad razenim a jenom klouby ze spodu klepnu do brzdove paky. Taky je vyborne, ze stale drzim pevne riditka mezi palcem a ukazovakem.

        0 0
        • McBlacky  

          přesně tak, já zase radši v rychlém sjezdu kde se šlape mám rád tu možnost radit prostředníčkem na lehčí…

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.