• Dubys

    Vyhlidnul sem si silnicku od Pellsu, jenze nemaj model osazenej ve 105ce. Po Tiagre maj vyssi radu Camp. Veloce, nevim co sim o tom myslet, jak si stoji v porvnani se 105kou? Neplati clovek spis za znacku na ukor kvality? Jak je to s kompatibitou se Shimanem? Diky moc za kazdy postreh!!

    0 0
    • petebike  

      105 je Shimano, Veloce je Campa, to je jasny, compatidebilni je urcite retez – sam mam Ultegru a C10 na to…

      jinak si vyber to co ti vic sedne do ruky, kazda paka se drzi jinak, shimano ma lehci chod, campa zas vic vydrzi, ma dost nahradnich dilu.....

      jinak tedy ani 105 ani Veloce sem na kole nemel…

      0 0
    • Luma  

      co do funkčnosti a kvality je 105ka s Veloce asi na stéjné úrovni,takže ber co ti bude více sedět(hlavně páky)

      0 0
    • dancing dog  

      shimano forever! ani sice nevim proč,ale možná instinkt :-)

      miluju sh 600

      0 0
    • yetti  

      Je to na zhruba stejne urovni, ale pokud jsi dlouho jezdil SH, tak si na Campu budes tezko zvykat (alespon u me to tak je). Jezdim Sh od roku 1994 (tehdy SH600) a chtel jsem Campu, protoze je mi sympatictejsi, ale po tech letech mam razeni s SH tak zazity, ze nedokazu na Campu ty ruce poskladat a hlavne podrazovani palcem mi prijde strasne neprirozeny (mam pocit, ze bych si musel vykloubit palce, aby mi to sedlo). Takze si to napred nekde vyzkousej!!!!

      0 0
    • rasto  

      co jsem pochytil (na b-f :-)

      • shimano ma lehci chod, ale rychleji se rozsteluje;
      • campa tezsi chod, ale dele drzi;
      • na campu jsou dostupnejsi nahradni dily (lepe zasobene servisy);

      ja sel na moji 1. silnicce do veloce (ct) a spokojenost nejvetsi. na vse jsem si rychle zvykl. campa mi je na silnici sympatictejsi nez shimano. na mtb pouze shimano.

      0 0
    • Luma  

      VELOCE:+poměr cena/užitné vlastnosti,pevná brzdová páka,originalita středového složení Ultra-Torgue.-účinost brzd .SHIMANO 105:+ergonomie a variabilita úchopu pák,rychlost a preciznost řazení,značná účinost brzd.-pohyblivá brzdová páka(do stran).Citováno viz.Velo č.5/2007 já osobně mám raději Shimano,u Campy mi nesedí odřazování palcem.

      0 0
      • vt  

        Veloce ma spatny brzdy ???? Pouzivam ted Mirage a kdykoli kdekoli muzu zablokovat obe kola. A oproti starsim Campam mi prijdou takove ‚pruznejsi‘, takze se dobre davkuji.

        0 0
        • Luma  

          To psali ve Velu:-)

          0 0
        • Luma  

          model 2007 ma zadní brzdu na centrálním šroubu a jsou dost odlehčené(ske­leton),oproti Shimanu který má obě na excentru.

          0 0
          • vt  

            no jo, to sem ani nevedel. Ale ten centralni sroub je az do Recordu, tak pochybuju, ze by ta brzda nejak hur fungovala :-)

            0 0
    • nooski  

      Já za sebe bych jednoznačně řekl Campa. Ale hlavní věc jsou páky – záleží jak se ti drží. Mi se ty parohy u shimana vůbec nelíbí. A trčící bovdeny jak na starých favoritech je taky pěkná kravina. Campa je elegantnější a na silnici určitě patří spíš než shi. Celá myšlenka dual control je podle mě špatná, protože používat jednu páku k řazení a zároveň brždění není zrovna ideální. Je fakt že campa je tužší a hlučnější neš shimano ale zase řetěz vydrží minimálně 3X déle. Šírer pracuje podle ohlasů perfektně a zásobuje trh náhradními díly, kdežto se zastoupením shimana to není nejideálnější a pokud se něco posere s dualem, tak aby člověk obětoval králičí tlapku, tančil vedle ohně a zpíval ugandskou hymnu a k tomu měl štěstí, aby se to dalo zpravit:). S brzdama problém nemám to spíše kdysi, ulrich to tuším byl, měli závodníci problémy s brzdama respektive vyhazovákama shimano – samy se jim povolily, kdežto campa to má zase elegantně vyřešeno kolíčkem v páce, který je naprosto bezproblémový. Takže určitě si vyzkoušet, co v ruce sedí líp a pokud to bude nerozhodně, tak 100% do Campy!

      0 0
      • Luma  

        Mám Dualy od roku 96 a ještě se mi nic neposralo a nebyly ani jednou rozebrány.Je pravda,že Campa má více ND.Ugandskou hymnu neznám,tak doufám,že se nic u Shimana neposere:-)

        0 0
      • Martin  

        co se ti proboha nelíbí na systému dual control? řazení i brzda jsou pěkně po ruce, nikde netrčí žádná plácačka na palec.

        0 0
        • nooski  

          No právě se mi nelíbí že jedna páčka dělá dvě věci a jedna z nich je dost podstatná a sice brždění. V autě ti taky brzda slouží k brždění a ne, že by při nějakém záhadném pohybu do strany fungovala jako spojka:) A vůbec bych uvítal i zakomponování dalšího tlačítka na bok páky i u campy – dalo by se perfektně brzdit a zároveň odřazovat:) Mi řazení palcem naprosto vyhovuje. A vůbec nejlepší ze všeho by bylo nějakým způsobem zakomponovat do pák otočné řazení – jednoduché, rychlé, málo dílů a hlavně člověk si může přeřadit o kolik chce – ale jak to provéct?:)

          0 0
          • Martin  

            no já nevím. když třebas dojíždím na křižovatku nebo semafor tak brzdím, na moment přestanu, podřadím o potřebný počet kvaltů (max 3) a zastavím. mě to sedí :-)

            0 0
            • nooski  

              A o to jde – musíš přestat:) U campy jde brzdit a zároveň odřazovat ale s dalším tlačítkem na boku by to ještě líp:) A stejně bych se bál že při odřazování budu brzdit nebo při brždění odřazovat – jsou to blázni ti Japonci;-)

              0 0
              • Martin  

                s tiagrama mám nalítáno dobře přes 10kkm a že by se mi někdy stalo brzdit při řazení nebo řadit při brždění… nevědomky určitě ne. jenom pro tvé krásné oči :-), pokud odpoledne vytáhnu silničku, vyzkouším žadit při brždění

                IMHO dual control páky jsou na obsluhu jednodušší než campa, právě díky tomu, že na logicky související úkony – podřazování a brždění – je jeden ovládací prvek. mě osobně by se nechtělo pořád přechytávat a přemejšlet co mám ted dělat :-) ale je to o zvyku

                0 0
                • homat  

                  brzdit a řadit jde, tedy alespoň u 105. Vědomně, nevědomně se mi to ještě nestalo

                  0 0
            • yetti  

              Nevim jak to delas, ale ja bezne radim i pri brzdeni a nevidim v tom problem

              0 0
      • hydrant  

        tak dual control je úplně v pohodě, ergonomicky super, brzdí i řadí výborně, shimano vyhazováky absolutně žádný problém – naopak jsou super

        0 0
    • Attila  

      Výhoda Campy je životnost a ostrost řazení. Shimano má lepší ergonomii ( u Campy mi nesedí páčka na boku)

      0 0
      • marius  

        Občas tu někdo plácne, že Shimano ma nižší životnost, než kampa. Z vlastní zkušenosti můžu říct, že je to jen mýtus. Vůbec bych se nebál životnosti u Shimana Dura Ace, Ultegra, 105 a teď už ani u Tiagry, která byla slušná už i dříve. Všechno je údržbě a o tom jak kdo jezdí. Ani náhodou nehrozí, že by Shimano mělo problémy s rozštelováním. Na jaře složím, seřídím a šáhnu na to až když měním za rok bovdeny, nebo kdy po pádu přihnu hák přehazovačky. To samé platí o nábách. Všechno je to otázka sympatií. Jestliže má někdo na kole kampu, tak s oblibou pomlouvá Shimano, přesto, že s většinou podstatných novinek přišli Japonci. tož tak.

        0 0
        • Dubys  

          a kdyby ses mel rozhodnout mezi Tiagrou a Veloce? Ja si rikam, ze kdyz bych vzal tu Tiagru nebude takovej problem prejit na 105, kterou sem chtel puvodne ze vseho nejvic,kdyz uz ji Pells nevede!

          0 0
          • Vrci  

            jenže ti pak po čase zbyde tiagra, kterou za rozumný peníze neprodáš. Kolo nedělá sada, ale rám a kola. Jak ti radí všichni tady, zkus se project na kole s kampou i s shimanem. Pokud ti víc sedne do ruky shimano, vem tiagru a za ušetřený peníze si nech vyměnit kola za lepší, pokud campa vem veloce a nebudeš litovat. Já jsem dal přednost campě, když jsem na ni v roce 2002 přešel a nelituju toho, zpátky bych se už nevracel.

            0 0
            • Dubys  

              Diky, v ramu a kolech mam jasno – pells speedy!! jen o tom prodavani jsem ztratil iluze. po tom co jsem neprodal za temer polovicni cenu kolo, ktery melo najeto 700 km, tak sem si rek, ze si ho raci necham.

              0 0
        • nooski  

          Otázky techniky mám moc rád, takže mě moc zajímá s jakými podstatnými novinkami Japonci přišli. Napadají mě kliky s integrovanou osou (ikdyž už v dávné historii se podobné kliky objevovaly ale masově se neprosadily), tak co tu máme dál? Campa: Rychloupínák, přehazovačka, trojpřevodník, první kompletní sady, užití karbonu na některých komponentech (ikdyž někdy je přínos diskutabilní) Nejsem si jist jak je to z excentrickýma brzdama a řazením integrovaným v pákách.

          0 0
          • Vrci  

            připoměls mi campagnolo.com/ul­tratorquevid.php

            0 0
            • Dubys  

              a jak je to vubec s naradim. je na campagnolo potreba nejaky spesl naradi?

              0 0
              • Sabbath  

                Potřebuješ jen spešl klíč na misky (je shodný s klíčem na Shimano hollowtech) a 10ku imbus na centrální šroub. Systém Ultratorque mi příjde lepší a jednudušší než Hollowtech (mám obojí).

                0 0
          • hydrant  

            ty děláš, jako kdybysme na tom shimanu jezdili z lítosti ke starýmu Yoshizovi přitom na tom „špatným“ shimanu jezdí 3/4 zeměkoule

            a to si o campě nemyslím vůbec nic špatnýho

            0 0
            • nooski  

              Reaguju jenom na to, že shimano přichází z podstatnýma novinkama, tak bych se rád odvěděl o jaké ty novinky to jde.

              0 0
              • zubatec  

                Třeba spojené brzdové a řadicí páky (tzv. Dual Control). Když s tím Sh. přišlo dělala kampa pořád klasický páčky na rámu. Dál třeba excentrický brzdový čelisti, dutý kliky, oversize osy (octalink), možná si někdo vzpomene ještě na něco.

                0 0
                • marius  

                  A co takhle indexované řazení, kazetový zadní náboj a náběhy na pastorkách?

                  0 0
        • Attila  

          Jenom jsem viděl Veloce asi po 100 tisících. A chodilo fajnově! Proti Shimanu nic nemám.

          0 0
        • blaf  

          ooops, datum

          0 0
    • Vlado Jekyll  

      všetko je to o tom, aký úchop Ti vyhovuje. Ja som jazdil dlhšie campu a nedám na ňu dopustiť. Nahodil som ju, našteloval a už som na ňu nešáhol. Ináč, podľa mňa náboje campa sú lepšie ako shimano. Bezúdržbové ložiská a aj lepší orech. Celkovo, životnosť je lepšia u campy, keď sa trošku vybehá, stále ide rovnako, jednoznačné radenie, u shimana to nejak tak zmäkne…

      0 0
    • Karaya  

      Ne že bych chtěl dělat reklamu, ale řešil jsem něco podobného a nakonec to vyšlo takhle..Tento týden už by to mělo být složené.. www.bike-forum.cz/…8/forum.html#…

      0 0
    • petryk  

      Jezdím Veloce 06 a jsem nadmíru spokojen. U Shimana mi nesedl tvar pák a to asi rozhodlo, taky jsem přemýšlel mezi 105 a Veloce. Kromě toho se Campa na moji silnici hodí mnohem víc než Shimano:)

      0 0
      • rasto  

        taky mám veloce 06 (koupeno v srpnu). když jsem viděl veloce 07, braly mě mrákoty :-) (dutá osa, odlehčené brzdy atd…)

        0 0
        • petryk  

          neřeším, koupil jsem to natolik levně, že mě to absolutně nerozhodilo:)

          0 0
    • teha  

      Přidám svou trochu, hlasuji pro Campu, je to o trochu sympatičtější značka, nelíbí se mi mohutný Dualy Shimana, líp vypadá schovaný řadící bovden, a i když zapomenu zacvaknout rozevřené brzdy, normálně brzdí. Shimno má jiné výhody, ale všechno je zvyk a v podstatě je to jedno.

      0 0
    • Sabbath  

      Letos jsem si skládal silničku a volba padla jednoznačně na Campu Mirage 07. Ergo páky se mi drží lépe než dualy (odřazování palcem je super) a taky hrálo velkou roli všeobecné podvědomí o životnosti Campy. Na shimanu se mi nelíbí hnusné trčící bowdeny a také systém Ultratorque od Campy mi příjde lépe vyřešený než hollowtech od shimana.

      0 0
      • yetti  

        Nevim proc se ti zda Ultratorque lepsi nez Hollowtech II. Me jako strojari prijde dost zoufaly rozdelit hridel uprostred, kde je nejvice namahan na ohyb. Ale jeste jsem na tom nejel, tak to nemohu posoudit. Ale mohu porovnat stary Campy na ctyrhranu s SH Hollowtech I i II a dovolim si tvrdit, ze Campa mela s jakymkoliv resenim prijit uz alespon pred 5ti lety, protoze takhle tezce zaspali dobu.

        0 0
        • vt  

          nejsem teda zadnej kulturista, ale ted mam na silnici UltraTorque, na mtb Hollowtech a na stary silnici starou 4 hran Campu … ze bych pozoroval nejaky extra rozdily, to teda nepozoruju. Zasadni mi vzdy v tomhle prisla vymena ramu.

          0 0
        • Sabbath  

          Rozdíl v tuhosti samozřejmě nepoznám, takovou sílu nemám:) Myslel jsem jednoduchost, prostě Campa kliky se rychleji namontují a je potřeba o jeden kus nářadí míň. V tom vydím jedinou výhodu. Jestli jsou tužší, lehčí nebo hezčí je mi v podstatě jedno.

          0 0
    • Strike  

      Campa: Je to klasika takže si podaktorí myslia že je to, to jedine a majú s toho dobrí pocit.

      Shimano: Niektorý majú dobrí pocit z jemnučkého radenia a pohodlného držania.

      Kam Chceš patriť?

      0 0
    • Rolei  

      Doma mám Veloce a teď jsem měl na týden půjčené kolo na 105, sice to bylo 3×9 ale i tak. Obojí funguje dobře, je to jak tu všichni píšou: vyzkoušej si obojí a rozhodni se podle lepšího pocitu. Mně přijde „přirozenější“ na řazebí dual control, ale zase když jsem se držel zezhora za brzdové páky a tak se držím hodně často nebyl jsem se 105 schopnej účinně brzdit což mě v první zatáčce dost překvapilo. Chybu neuděláš ani s jedním…

      0 0
      • Martin  

        s tím účinným bržděním je to fakt o zvyku – já se držím v 80% právě za páky a brzdím dvěma prsty – páky mačkám spíš nahoře, ukazováky mám položené v méstě, kde je osa a brždění mi problémy nedělá. v klidu zablokuju zadní kolo. brzdy mám klasické jednočepové

        0 0
      • Zbyněk  

        Ta snížená účinnost brzd mohla být způsobena třeba i větším opotřebením ráfků nebo brzdových špalků. Mě přijde, že oboje (Ca i Sh) brzdí stejně dobře.

        0 0
    • dusansal  

      Měl bych stejný dotaz jako na začátku. Je nějaký velký rozdíl mezi těmato sadama v aktuálních modelech. Jinak Campa je teda levnější ,což je určitě plus.

      0 0
      • Doyle  

        Další plus u Campy je případné bezproblémové sehnání náhradního dílu. U Shimano je to problém.

        0 0
        • vladaza  

          Šírer, jako zástupce Campy, údajně krachnul. Nebude to mít vliv na zásobování náhr.díly? Neví někdo nějaký podrobnosti kol Šírera?

          0 0
          • Smazaný účet  

            na koloshopu píšou, že jsou teď dovozci oni, tak těžko říct co mají/nemají z ND dílů

            0 0
      • Singlespeed  

        Mám nové řadicí páky Campa Veloce. V porovnání se starým modelem z roku 2000 je to pěkný humus. Kleslo to do úplného lowendu na úroveň nejnižšího modelu Xenon ze začátku tohoto století (už se nevyrábí). Nové řazení Veloce je levné, protože je totálně ošizené. Takže zbylo jen zklamání a nostalgické vzpomínky na parádní staré namakané devítkové Veloce, které jsem rozbil :-(.

        0 0
        • TdF.1991  

          fakt je ten novy Veloce takovy spatny? zrovna na koloasport.cz ho maji za 9 tis, tak jsem chtel do toho jit

          0 0
          • žvejk  

            Je to blbost, nové Veloče je co se funkčnsti a výdrže táče jako to staré. A nové páky 2012–2013 jsou určitě povedenější, větší , líp se drží v rozkodrcaném terénu.

            0 0
            • Singlespeed  

              Možná jsem se špatně vyjádřil, hovořil jsem jen o funkci řazení. Staré Veloce z roku 2000 řadilo o 3 nahoru a o libovolný počet (až 8) pastorků dolů. Odřazování bylo bez prodlevy (jak to má současné XTR nebo XT). Páky Veloce, které jsem zakoupil nedávno, odřazují dolů jen o jeden pastorek a s prodlevou (zařadí se až se páčka vrátí), řazení nahoru je mnohem gumovější než u starého modelu. Když se člověk mrkne dovnitř, je v porovnání se starým modelem vykuchané a podobné zjednodušenému modelu Xenon, který se už roky nevyrábí.

              0 0
              • TdF.1991  

                diky za reakci

                0 0
              • mastihuba  

                Aha :) já kupoval přelom roku 10–11 a už to takhle bylo. Musím vyzkoušet u někoho se starším.

                0 0
              • nooski  

                Xenon mi na různých kolech šlape už od roku 2005 a za tu dobu si páky užili hromadu pádů a jízd v bordelu. Zatím naprosto bez potíží. Ale Record řadí lépe, to je fakt. Nicméně Xenon řadí gumově asi stejně, jako cokoliv od Shimana, takže bych to neřešil :-)

                0 0
                • Singlespeed  

                  Co se spolehlivosti týče, tak je Xenon bez připomínek. Taky ho mám na zimáku už řadu let. Shimaňácké dualy jsou gumové, to je fakt, ale já porovnával se starou Campou, na kterou jsem byl 13 let zvyklý. Očekával jsem alespoň malinký progres a on se nekonal spíše naopak, takže jsem byl poněkud zklamaný. Ještě teď občas marně tlačím na odřazovací páčku když chci shodit o dva jako zamlada :-).

                  0 0
                  • nooski  

                    Zase ten jednodušší systém funguje krásně při horním úchopu a odřazování malíkem při kochací se jízdě :-) Odřazování o víc teď mají jen sady Chorus a výše.

                    0 0
                  • mastihuba  

                    to ta odřazovací páčka měla jednou tak dlouhej krok?

                    0 0
                    • nooski  

                      Neměla. Když na ni člověk zatlačí, tak hned přeřadí a pokud člověk tlačil dál, tak mohla seřadit až o celou kazetu. U Shimana nebo jednodušší Campy člověk páčku zmáčkne, ale šaltr přeřadí až po návratu páčky zpět. Teď se bavím o řazení po pružině. Proti pružině umí všechny Campy i Shimana o víc najednou.

                      0 0
    • blaf  

      kup jak ti to sedne do ruky, Campa je na silnici klasika, ale mne sedi Shimano paky mnohem vic, a to divny razeni palcem :) to bych nechtel

      0 0
    • m3rlin  

      U nas doma jezdime campu. Shimano na silnici nepatri :-P

      veloce, chorus, record.. vsechno drzi perfetne a temer bezudrzbove.

      Shimano paky jsou hnus :-) vetsi nez cely riditka a vadej mi ty draty vsude okolo…

      kazdej ma rad holt neco ineho.

      0 0
      • cagalam  

        která dráty všude okolo myslíš?

        0 0
      • devet  

        Nevím, co je v Tvém pojetí hnus. Jezdím SH Ultregu a nedovolil bych si prohlásit, že jsou Campy hnusné.

        0 0
        • blaf  

          rekl bych, ze ty paky jsou takove masivnejsi, me se to docela libi, nekomu nemusi, kazdopadne mi jsou hlavne pohodlne

          0 0
    • Luwa  

      Mám dotaz když mám tuto campu veloce. A doma se mi vali zadní kolo s kazetou shimano 10s můžu to dát dohromady? Ptám se že bych to kolo používal do tranažeru.

      0 0
      • Luwa  

        A ještě dotaz kdybych koupil kazetu campu nepůjde místo ty shimano nasadit? Děkuji

        0 0
        • Singlespeed  

          Nepůjde. Má úplně jinak uspořádané a tvarované drážky a je širší.

          0 0
      • Singlespeed  

        Na trenažér by to šlo. Rozteč pastorků má Campa trochu větší, ale pokud to seřídíš na střed kazety, tak provozní vůle přehazovačky obvykle pokryje skoro všechny převody, možná na krajních pastorcích to bude trochu zlobit (na trenažéru však krajní převody není vůbec třeba řadit).

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.