Zony TF - ruzne pro odlisne sporty. K cemu ?

70 nepřečtených
  • jerrry

    Mel bych drobny dotaz na zkusenejsi. Pouzivam tepak Polar. Kdyz jsem ho minuly rok koupil, provedl jsem zakladni nastaveni zon Tepove Frekvence. Nemaje zadneho detailniho vysetreni, sel jsem na to „klasickym“ a nejjednodussim zpusobem. Stanovil jsem si maximalku a zony nahazel podle obecne doporucovanych procent – tedy 50–60, 60–70, 70–80, 80–90, 90 az smrt.

    OK, s timhle ziju uz druhej rok. Ted jsem zacal pouzivat program SportTrack a vsiml si, ze umoznuje, aby kazda aktivita/sport mela svoje vlastni nastaveni techto zon.

    Priznam se, ze moc nechapu duvod. Jezdim v podstate jen na kole – MTB a silnicka. Vyjimecne se donutim jit si zabehat. Je nejaky rozumny duvod proc pro tyto aktivity nastavovat jine zony a pripadne doporuceni  jak ? Neni to nic bez ceho bych nemohl zit, jen me to zajima. DIky.

     
    0 0
    • peky  

      Osobně si myslím, že sis pěkně pohrál. Nicméně tyhle zóny se mění v průběhu roku dle tvého tréninku. Takže to má určitě nějaký efekt, ale ne ten co by sis zřejmě představoval, když sis tu tepovku kupoval.

      0 0
      • jerrry  

        Moc nechapu co se mi snazis rict. Pokud jde o to, ze mnou pouzite nastaveni „od oka“, byt obecne doporucovane/u­zivane neni uplne presne pak tomu rozumim. Chapu i to, ze se ty zony meni podle treninku. Ale proc bych v dany moment mel mit dve ruzna nastaveni pro dva ruzne sporty ?

        0 0
        • MattsSpeed  

          niesom lekar, ale technik takze moje vysvetlenie bude ciste laicke…

          …cyklistika, vezmime idealny pripad ked sedis na trenazery a zaberaju iba nohy – aerony a anerobny prah ti stanovia kokretnu hodnotu tepu podla nameraneho laktatu…

          preplavanie, pre rovnaku hladinu laktatu ako pri trenazery ti vyskocia ine hodnoty pre aerobny a anaerobny prah.

           

          co z toho vyplyva? hodnota laktatu a tep niesu v pramej umere, pokial pri sporte zapojujes viac svalovych partii srdiecko bude potrebovat viac tepov aby ich utahlo, svaly budu co sa tyka spalovania v rovnakej „teplote“ bude ich ale viac…

           

          konkretne, u mna je aerobne pasmo pre beh o 6tepov vyssie ako pre cyklistiku… merane v CARSI

          0 0
          • jerrry  

            jo, tohle mi dava smysl. Takze jen shrnuto :

            • hobik meho typu s nastavenim ZTF „od oka“, muze pouzivat stejne nastaveni pro vsechny sporty, protoze vsude je to v podstate blbe :-)
            • nadseny cyklista si necha udelat jeden test (na kole) a jeho presne vysledky pouziva. Pokud si jde obcas zabehat (jen pro zpestreni), staci mu ty z kola
            • trialonista, ktere to mysli opravdu vazne, absolvuje vysetreni pro kazdy z provozovanych sportu a ziska 3 odlisne hodnoty, ktere pak pouziva pro konkretni trenink

            jo to by mohlo bejt :-) Diky

            0 0
            • MattsSpeed  

              pokial sledovanim tepu strazis iba to aby si nedostal infarkt a vysledky ti k nicomu nesluzia, tak je to asi jedno :)

              0 0
              • jerrry  

                Nejsem zadny zavodnik, ktery by potreboval presne kontroovat rust vykonnosti. JSem v podstate postarsi pan, co se dava jakz takz dohromady. Takze ja tepak opravdu pouzivam zhruba na tohle :

                • jako prostredek pro zabraneni infarktu. To je vcelku presne receno.
                • pro hrubou kontrolu pri aktivitach s cilem (predevsim) spalovani tuku. Tedy povetsinou trenazer na nejakych 65–70% MaxTF. Myslim, ze tam je ta presnost jakz takz dostacujici
                • obcas k porovnani zaznamu ze dvou stejnych aktivit – treba kolo na stejne trase – stejny kopec. I kdyz je mi jasne ze pouhy fakt ze dnes ve stejnym kopci pri cca stejne rychlosti mam TF nizsi nez minuly mesic nemusi nutne znamenat narust vykonnosti.

                Ad absence vysetreni. Podstatnym duvodem je to, ze kdyz jsem minulej rok zacinal, na nejaky presny test nebyl tak nejak duvod. Nebylo taky moc co merit. Mel jsem problem vyjet jakykoliv kopec a docela nadvahu. Na zlepseni tohoto stavu stacil selskej rozum + zakladni znalosti a obecny nastaveni. Dneska mam cca o 17kg min a fyzicka sla docela dost nahoru. Ted uz by se snad o nejakem detailnim vysetreni dalo uvazovat .. :-)

                0 0
                • MattsSpeed  

                  na zaciatok by som odporucal vysetrenie u sportoveho lekara, ktory na zaklade jednoduchych testov vyhodnoti tvoj momentalny stav – ako kondicny, tak zdravotny.

                  zistenie tepovych zon je specialne vysetrenie, z ktoreho sa v podstate nedozvies nic, az na niekolko hodnot a nasledne si o nich mozes pokecat s odbornikom, t.z. povies mu co od sportu ocakavas a on ti doporuci v ako by tvoje sportovanie malo vyzerat co sa tyka zatazi a objemu, taktiez vedia vyborne poradit so zivotospravou atd.

                  sportu zdar a drzim palce :)

                  0 0
                  • kassar007  

                    Zajimalo by me nekolik veci resp. dve – kde je mozne se treba v Praze nechat vysetrit a kolik zakladni vysetreni (kde by me proverili, zmerili, prodiskutovali moje potreby, ...... strava, trening) stoji. Jsem amater, ale jak se rika vysetreni neni nikdy dost a pokud by mi umel nekdo poradit jak nakladat s chatrnym zdravim :-) byl bych asi rad.

                    0 0
              • drtyc  

                no jako hobik to vidim tak, ze spousta nas hobiku ma tepak jenom proto, aby se neprepalili a dalsi den do toho mohli jit se stejnym nadsenim jako by byli odpocati. nemaji tendenci nekam ty prahy posouvat, ale zase se nechteji uplne flakat, protoze nevi presne kolik jeste je ok a kde uz to neni ok…

                a stejne mam dojem, ze kdyz si du zabehat cross country pulkac, tak mi je tepak k nicemu, ze i pri tom behu pouzivam v clenitejsim terenu uplne jiny svaly a ze brat ho smrtelne vazne je dobry tak leda na rovinku nebo „konstantniho“ terenu.

                0 0
          • Zerocool  

            zerocool, můžeš přidat až 10 tepů

            0 0
        • peky  

          Snažím se říct, že když nejdeš k doktorce na test, pak ty drobnosti nemají smysl řešit do detailu, kterého stejně nedosáhneš. Jinak každý sport má jiná specifika, proto jiné zóny bych nastavoval na squoshi a jiné běh či kolo. Zatěžuješ tělo jiným stylem. Jednou do výbušna podruhé spíš stálou zátěží a v různých intervalech. Výkyv tepu, když dáš 300× 3m sprint za míčkem je jiný než když běžíš 900m v kuse. Proto si myslím že ty zóny jde nastavit různě. ALE JE TO JEN MŮJ OSOBNÍ NÁZOR.....

          0 0
          • jerrry  

            uz to chapu. Ja to nechtel nastavovat, ja jen ze jsem to tam videl a nebylo mi moc jasny k cemu to tam je. :-) Jsem jen zvidavej, nic vic :-)

            0 0
    • juli  

      Je to nejak tak jak pise MattSpeed. Existuji tzv. specificke faktory sportuu. Prave pokud jsi nebyl otestovan na laktatovou krivku na nejakem konkretnim zarizeni – cyklo, vesla, bezecky pas…, je dobre je pouzit.

      Rozpeti faktoru byva 0,9 – 1,3 pro ruzne sporty, nejnizzsi napr aerobik, nejvyssi plavani, kanoistika.

      Popisuju to hodne v kostce, problematika faktoru je ponekud slozitejsi.

      Pocti si v manualu Presne posuzovani vyknnosti od Polaru.

      0 0
      • MlokCZ  

        Tady můžu doplnit moje odhady platné pro mě dle dlouhodobého pozorování z praxe.

        Nejníže položené prahy mám při plavání, kolo o 10–15 tepů výše, běh o cca 10 výše než kolo a nejvýše to mám u squashe, kde je mám ještě tak aspoň o 5 tepů výše než u běhu. Tohle platí pro ANP, pro AP to bude také posunuté, ale tam se to může lišit trošku jinak (odhaduju o něco menší rozdíly). AP např. při squashi opravdu vůbec netušim, tam se při hraní na tak nízké tepy vůbec nedostanu.

        0 0
        • MlokCZ  

          Pak díky těm rozdílům mívám třeba hodinu squashe s průměrem tepu 180. Na kole bych při průměru 180 chcípnul do 10–15 minut.

          0 0
          • juli  

            :-) hmm, nevim. Nejspis se vymykas sledovanemu vzorku.

            0 0
    • pjv  

      Cau hele olhledne tepove frekvence trosku se tomu venuji.Pri ruznych sportech mas odlisne procenta tepove frekvence .Takze napriklad pri behu mas daleko vetsi tepvku nez na kole protoze pouzivas i horni polovinu tela ruce trup a tak n a kole jedou jen nohy a zbytek tela se relativne veze . To sami treba na bruslich atd .Na kole kdyz nas dam priklad 185 az 190 tak skoro umiras ale u behu se to da udejchat prosim je to jen priklad at me nekdo nebre za slovo jo:-)a jeste k tem zonam .Mas jich tam moc staci tri zakladni regeneracni 50 az 65 %pak aerobni v te by si mel travit nejvic casu 65 az 85 % no a nakone anaerobni 85 az 100 .Pricems neju­cinejsi trenik je okolo tech 85 % ale spis nis nes vis. tak sem zvedav jak se na me sesipete :-)

      0 0
      • Zerocool  

        už to tady všechno je, jenom jsi to zopakoval, navíc jsi zapomněl na (pro trénink) velice důležitou zónu setrvalého stavu.

        0 0
      • Bully  

        No byt tebou, tak bych mel strach, jak se na tebe vsichni nejenom „sesipou“.

        0 0
      • Gorgov  

        mas v tom trocha hokej cece

        0 0
    • jerrry  

      jen me tak napadlo .. pokud nekdo mate za sebou test lakt. krivky, pripadne nejaky jiny a znate sve prahove hodnoty, byli byste ochotni se s nimi podelit ? Zajimaly by me tyto udaje

      Vek, Vaha, Tep AP, Tep AnP, Maximalni Tep. Pokud tu nekdo ma zmereny hodnoty pro ruzne aktivity pak pro jakou to bylo (jinak predp. kolo)

      je to jen pro moji potrebu – jakesi porovnani skutecnosti mezi lidmi s teoretickymi predpoklady.

      Diky predem

      0 0
      • Biker jak Pes  

        Zrovna před pár dny tady o tom byl thread. Zkus pohledat pár stránek zpátky. Našel bych ti ho, ale na to jsem moc líný a unavený … :)

        0 0
        • jerrry  

          jo neco takovyho sem nasel .. ale jako obvykle, 3 lidi napsali o cem byla rec, desitky dalsich letmalu zase zacali diskutovat o necem, na co se jich nikdo neptal … :-( „potreboval“ bych te cisel nepratrne vic … takze jsem to tu opet ozivil …

          0 0
          • Biker jak Pes  

            Njn, co jiného bys čekal. :) Já ti to tady teda hodím … :))

            Výška 177 Váha 71,8 Procentuální podíl tuků a svalů tuky: 4,8% svaly 54% Klidové EKG 50/min Klidový tlak 110/70 Tlak během testu 160/60 Max tep během testu 183 Max výkon 425 Watt/kg 6,0 Aerobní práh 136/min Anaerobní práh 176/min VO2 max 73,5 ml/kg

            Testy jsou z jara letošního roku, takže teďka to možná bude jiné. Max tep jsem se dostal pouze na 183/min, ale skutečnost je někde kolem 195…

            0 0
            • Zerocool  

              ten AP máš strašně nízko ne?

              0 0
              • kámen úrazu1  

                Kamarádce klesl AP z nějakých 162 (nepamatuju si přesně) na cca 140 při přetrénování. Třeba se to BjP taky týká? Při jeho kilometrech se mně zdá AP vzhledem k hodnotě AnP taky dost nízko. A naopak přetrénování možné, přece jen jezdí chvilku, je mladje, ale dává si dost. Ale dost možná to bude jinak. Je i možný, že s AP se dost sekli, prý se při spirometrii AP jen odhaduje, vyšetření není tka přesné jak stanovení laktátový křivky. píšu, co jsem četla. Nebo co mně utkvělo, co si myslím že jsem někde četla. :-)

                Co na to říkáš, BjP? Jak se cítíš, normálně, unaveně, žiješ? .-)

                0 0
                • Zerocool  

                  myslel jsem že byl na laktátu…takže pokud byl jen na spiro a stanovovalo se to orientačně, tak tam může být chyba

                  0 0
                  • kámen úrazu1  

                    Leda že by si nechal naráz dělat testy dva. Hodnota VO2 max se na laktátu neměří.

                    0 0
                • Biker jak Pes  

                  No, cítím se naprosto normálně. :) Nemocný jsem už nebyl víc jak rok (klepu) a zranění naposledy v září 2007. Taky se mi to nějak nezdá, i trenéra to překvapilo. Ale na druhou stranu se to projevovalo třeba tak, že když jsem jel s klukama z oddílu, co měli AP třeba na 150, tak oni tepali 155 a já 130.

                  Závodit jsem začal před 3 roky a dávky kilometrů pomalu zvětšuji. Žádné obrovské skoky z 10 000 na 20 000 km ročně. Na testech jsem byl letos na jaře. Dalším paradoxem je, že právě letošní sezóna byla nejlepší, jakou jsem kdy měl, co se týče výsledků. Snad letos poprvé jsem zodpovědně najížděl kilometry v základní vytrvalosti. :)

                  Laktátovou křivku jsem při testu neměl, pouze spirometrie. Byl jsem v Brně jak je velodrom. Přesně už nevím, jak se to tam jmenovalo. :) Náhodou jsem se právě na stejné téma bavil s klukem, se kterým občas vyjedu na trénink (Tepal asi o 15 tepů míň než já :D ). Říkal mi, že taky chodil několik let tam kde já a nebyl moc spokojený. Pak se někde dočetl, že spirometrie nemusí být přesná. Výchylka může být až 20 tepů. Po měsíci zašel k MUDr. Martínkovi (ten borec co má na starost Cyklotrenink.com) a hodnoty AP my vyšly o 20 výš. Bez jakékoliv předcházející nemoci nebo přetrénování. :P Čert aby se v tom pak vyznal …

                  @ Ječňák: Ano, opravdu jsem muž… :)

                  0 0
            • jecnak  

              Ty hodnoty mas nejaky divny. Nebyl jsi pri/pred testem nemocny?

              0 0
            • drtyc  

              Ty jo. Jenom 195 maximalni tep? To je jeste hmatatelny? V fitku ze sebe vyzdimu po delsim snazeni na bezkostroji i 230, ale to jim ho malem rozstipu a utecu s nim…

              0 0
              • Zerocool  

                tak 230 určitě nedáš, ale pokud toho to bereš podle toho integrovaného měřiče na tom trenažéru, tak i to je možné:)

                0 0
                • kámen úrazu1  

                  Nebo podle poruchového hlášení tepáku. Zrovna včera jsem měla 244 při měření ranního klidového tepu. :-)

                  0 0
                  • hribik A1  

                    to uz je skoro taky tepak ako ja som mal tachometer ked bol v poslednej faze umierania. napriklad dole kopcami som 200 jazdiaval bezne (tie auta museli ist minimalne 400, ked ma este obiehali) :-)

                    0 0
                    • kámen úrazu1  

                      Takhle ten tepák umírá už přes šest let – mám ho od kamaráda. Moment… opravdu „kamaráda“? ;-)) Nehledě na stav baterií.

                      S tachákem jsem měla v září stejný problém. Cca 110 km v Jeseníkách průměrnou rychlostí 68 km/hod, maximálka 199 a tak. :-) Byl načatý drát k rychlostnímu či­dlu.

                      0 0
                      • hribik A1  

                        hej, aj v mojom pripade odisiel drat, a hned pri rajdach. chvilu som sa bavil tym, ze vysoko prekracujem rychlost, ale ked uz ma prestalo hrat sa na adrenalin, ze ci sa tie udaje neprenasaju policajtom na radar a ci nedostanem pokutu :-D, a prestal uz fungovat aj ako palubne hodiny, tak isiel dole a miesto neho tam prislo tretie svetlo :-!

                        0 0
                      • kankrlicek  

                        Hm, hm… píšu si.

                        0 0
                • kankrlicek  

                  Když jsem byl mlád, tak jsem si několikrát změřil na krku (tepák neměl nikdo na světě :)) 238. A z podstaty měření vyplývá, že je to měřené po výkonu a celé měření jsem se nehýbal. Chvíli trvá než si nahmatáš krkavici a potom 10 s. Nějaká chyba tam být musela, zase na druhou stranu jsem v tom měl praxi.

                  Takže jeho 230 – může být.

                  0 0
              • Biker jak Pes  

                To bych byl dávno po smrti … :)

                0 0
          • kámen úrazu1  

            Na testu jsem byla před rokem a půl, na další se chystám až na jaře 09. Při testaci jsem se necítila ve svý kůži, byla jsem slabá jak moucha, odpoledne jsem lehla s teplotou, tak výsledek asi plně neodpovídal skutečnosti. Nicméně pocitově by stanovené tepy souhlasily (před 1,5 roky).

            • pohlaví: ženské :-)
            • věk: 27
            • hmotnost: 51 kg
            • AP 160
            • AnP 175
            • maximálka přes 190
            0 0
            • Zerocool  

              výkon na kg na AP a ANP??

              0 0
              • kámen úrazu1  

                Tak to už fakt nevím. Ale bylo to mizerný. Těžko říct, o kolik lepší by to bylo, kdyby na mě nelezla viróza. Před testem jsem se cítila ještě fajn, jen se mně špatně spalo (to jsem přičítala noci v cizím prostředí), při testu jsem horko těžko držela kadenci (to jsem dávala za vinu první jízdě na trenažeru), nohy jsem měla ztuhlý (pro tohle jsem si taky našla důvod). Kdybych věděla, že za pár hodin už budu nemocná, vyhodím peníze jinak. Výkon to asi ovlivnilo, ale o kolik si netroufám odhadnout. Určitě jsem na tom nebyla dobře i bez nemoci (na podzim jsem seděla na kole tak jednou za týden, občas dva, pak v lednu najela 400 a šla na test). No, já na tom nejsem dobře ani teď, po roce a půl.

                0 0
                • Zerocool  

                  já jen tak, že nejdůležitější hodnoty (hodnota) je výkon ve watech na kg na ANP

                  0 0
                  • Zerocool  

                    tedy na 4-řech mlmol laktátu na kg

                    0 0
                  • Gorgov  

                    pro koho nejdůležitější?

                    0 0
                    • Zerocool  

                      pro toho, který si to nechává měřit a podle toho sleduje své zlepšování, zhoršování, prostě když se ti daří tuto hodnotu o desetinky zlepšovat, je to znamení, že trénuješ dobře, kdo by nechtěl zlepšovat W/kg při 4mmol laktátu/kg a sledovat tento vývoj?? v závodě pak vydržíš „kaši“ déle…

                      0 0
                      • jecnak  

                        Gorgov mozna narazi na to jaky to ma vyznam pro sprintera a nebo vrchare.

                        0 0
            • jecnak  

              Ted jsi me silne znejistela, protoze neni jasny jaky ma BJP pohlavi. (Typ, nikoli velikost ;-)

              0 0
              • kámen úrazu1  

                :-)

                Prý to taky hraje roli.

                0 0
              • Krys  

                Ale to je náhodou úplne jasné. BjP má ten istý typ pohlavia ako KÚ. Konkrétne je to savčí typ pohlaví, tzv. typ pohlaví Drosophila teda samica XX a samec XY. Určite nemajú typ pohlavia Abraxas (ptačí – samica XY, samec XX).

                ;)

                Zároveň sa ospravedlňujem všetkým stredoškolákom, ktorí budú googliť stredoškolskú genetiku a ako najrelevantnejší výsledok im to zobrazí BF.

                0 0
                • kámen úrazu1  

                  Vím jistě, že jsem samička. Ale jestli Drosophila nebo Abraxas těžko říct. Asi by se našel někdo, kdo by mě nazval kravou, možná i někdo, kdo by mě označil za slepici. A teď, babo, pardon, samče, raď.

                  0 0
                  • Pebe  

                    gentlemani mlčí :-)))))))

                    0 0
                    • Krys  

                      No, ja už k tomu nemám čo dodať. :)

                      0 0
                      • kámen úrazu1  

                        Žádné další zvířátko? :-)

                        0 0
                        • Krys  

                          Tak pre úplnosť, ako vznikli tie názvy typov pohlavia:

                          • typ pohlavia Drosophila (sem patrí aj človek) bol najviac skúmaný na banánové mouše (Drosophila melanogaster)
                          • typ Abraxas získla názov podľa píďalky angreštové (Abraxas grossulariata), u ktorej bol prvý krát analyzovaný

                          Bolo by asi lepšie, keby sa mi chcelo radšej vygúgliť niečo o zónach TF. :)

                          0 0
                          • kámen úrazu1  

                            Žádné pochyby, taky si to pamatuju takhle a ne jinak. :-)

                            Ale jestli ke krávě či slepici nepřibylo další zvířátko, tak to beru jako pozitivum. :-)

                            0 0
                            • Krys  

                              Hm , tak aby nedošlo k omylu, ja si to nepamätám, ja len viem, čo hľadať na gúgli. :)

                              0 0
                            • Pebe  

                              přece o skotu či kuru z mužské strany nepadlo ani slovo ;-)

                               
                              0 0
            • Gorgov  

              teda, sem nevedel ze na tech testech zjistujou i pohlavi, to musi byt zajimavy":)

              0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.