Velikost Tarmac/Aethos pro 187cm/91cm inseam - 58 nebo 56?

25 nepřečtených
  • jonti

    Uvažuji o nové silničce a hodně se mi líbí Tarmac SL6 a Aethos. I vzhledem k ceně a jednoduchosti se chci držet mechanického řazení a neintegrovaného kokpitu.

    Trochu váhám u velikosti – na 58 i 56 se poskládám. 56 je nízká a docela vratká i s 11cm představcem, ale je taková živější.

    Podle výrobce jsem jednoznačně na 58 a taky se k tomu přikláním.

    V současnosti vozím Canyon Endurace v L, předtím jsem měl Trek Emondu 58.

    Vozíte někdo menší velikost silničky než uvádí výrobce?

    0 0
    • milan.v  

      Mám 193 cm, inseam 91 cm = velikost 58.

      Kamarád obdobná čísla, stejné.

      Toto je dobrý odkaz, myslím si, že to odpovídá z vlastní zkušenosti realitě mnohem více, než jsem viděl doporučení velikostí od Specialized v minulosti…

      https://www.cyklo69.cz/…-size-guide/

      0 0
    • gemini  

      Já jsem vozil Emondu v 60tce – přestože Trek pro moji výšku doporučoval 62ku – a sedla mi perfektně. V Tvém případě bych se ale přikláněl spíše k 58 ( předpokládám, že porovnání s geometrií předchozích kol máš )…

      0 0
    • KRoser  

      Moc s výběrem neporadím, ale zkus se mrknout na https://www.bikegeocalc.com/ zadat si tam kolo co máš teď a tarmaca a můžeš porovnávat. Při výběru nového kola to vždy používám.

      0 0
      • milan.v  

        Těch srovnávačů geometrií je více, některé mají v databázi mraky kol a jen zadáš konkrétní model, velikost a už to sype rozměry, včetně velmi podstatného představce + řídítek, což je zásadní pro konečnou polohu pák na řídítkách… To ne všechny zohledňují a dá se tím celkem dost změnit…

        0 0
    • jmaselnik  

      vozil jsem Specialized Roubaix s podobnou geo a při výšce 186 velikost 56. Když jsem to ladil i Šírera na BG fitu, tak jsem byl úplně přesně na hraně mezi 56 a 58. Nakonec vyhrál menší rám, takže 56. Schytal jsem od pár lidí kritiku, ale odjezdil jsem na tom pár let s nájezdem přes 10k ročně a bez jakýchkoli problémů, naopak, to kolo jsem měl fakt rád.

      1 0
    • esmo  

      189/90 a Tarmac 58, na menší bych se určitě neposkládal

      0 0
    • Kubánec  

      191/90cm a vozím Aethose 61. Na 58 jsem se nebyl schopný poskládat.

      0 0
    • F1  

      Těžko radit, když neznám tvé míry. Já jsem při 182 jezdil Tarmac 58 a 10 cm představec a přišel mi docela pohodlný, jsem zvyklý na delší posed. Ale teď mám 56 s 11 cm představcem a je to lepší. Všechny Tarmacy SL4-SL7 mají ± stejné rozměry. A na Aethos myslím nejde mechanická sada.

      0 0
      • milan.v  

        Na S-Workse Aethos nejde mechanická sada…

        Jinak 58 na tebe je zbytečně velké kolo…

        0 0
    • jonti  

      Nakonec jsem skoncil na BMC teammachine vel 56. Tam je to o trochu vetsi a delsi 56 nez u speslu a sedi mi vyborne.

      0 0
    • rotik  

      Ahojte, přidám svoji zkušenost, protože s velikostmi u Spešlu to není jednoduché. Kupoval jsem si teď S-works Tarmac SL7 rámovou sadu na stavbu nového kola a z těch velikostí jsem byl taky zmatený. Měřím 184 cm, inseam 85 cm.

      Doposud jezdím na Allez Comp Race (rok 2015), vel. 58, což je samozřejmě jiný a starší typ kola. Tabulkově mě Spešl vyhazoval na většině stránek pro Tarmac SL7 vel. 58, ale několik lidí mi tvrdilo, že bych měl jít do 56 a taky tento jediný odkaz – https://www.cyklo69.cz/…-size-guide/. Všechny ostatní zdroje Specialized uvádí pro mou výšku pro rám Tarmac SL7 velikost 58.

      Protože jsem chtěl mít jistotu, šel jsem tedy do obchodu, kde mě laskavě nechali vyzkoušet Tarmac SL7 ve velikosti 56 i 58. Pocitově jasně vyhrála velikost 56 a tu jsem nakonec i koupil. Nicméně, pokud bych to měl řešit podle tabulek, i těch porovnávačů geometrie, byla by to 58. Když porovnám geometrie mého současného kola ve vel. 58 a Tarmac SL7 vel. 56 je to docela brutál rozdíl (stack se liší o 50mm) Prostě teorie a praxe jsou dvě různé věci.

      Tak snad nebudu litovat, každopádně na prodejně ta 56 mi seděla pocitově určitě lépe a i vysunutí sedlovky bylo ok (sedlo power)

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.