• Lukmas

    Ahoj, koupil jsem minulý týden od zdejšího uživatele rám Superior xp930, rám vypadá v pohodě, prasklý nikde není. Přestrojil jsem tedy na něj a při brždění zadní brzdou jdou vibrace do zadní stavby a vydává to šílenej hluk. Nikdy sem se s tím nesetkal- zkusil jsem vyměnit celé zadní kolo, kotouč i brzdové destičky a furt to samý. Jo a brzdy mám půl roku staré – shimano slx. Je to záhada, neporadí někdo?

    0 0
    • keo  

      Bohužel neporadím,udělal bych to samé, tedy desky,kotouč,jen mě ještě napadá očistit plochy na rámu k brzdovému třmenu,popřípadě nechat zafrézovat.

      0 0
    • Neil100  

      Patka pro zadní adaptér s brzdou je zafrezovaná, bez laku?

      Přesně tenhle bordel to může dělat…

      0 0
    • bagr84  

      no pokud je ram negde naprasklej, tak to takova zahada nebude :)

      0 0
      • Lukmas  

        Patka zafrézovaná není, ale je divné,že na mém původním rámu-pells razzer to nedělalo a byl tam stejný adaptér a taky nebylo nic zafrezovane a nic. Jinak pán co mi rám prodal tam měl avidy bb7  a potom ultimate a nic.

        0 0
        • keo  

          Ono ti asi nic nezbude než to nechat zafrézovat,aby jsi vyloučil tuto možnost,ono to moc nestojí a i tak je lepší když jsou plochy zafrézované.

          0 0
        • Vilém  

          To je ten starsi bez vyztuhy u zadni brzdy? Snad to nedopadne jak DoomHammerova 29ka.

          0 0
    • kycis  

      Nedavno jsem to same resil na pritulky supu co mam v profilu s brzdama Hayes Stroker. Nesnesitelny vibrace zadni stavby. Ram uz byl frezovanej z vyroby, takze dalsi krok byl vymena kotouce za mensi (160). Vibrace zmizely, ale porad bylo skoro nemozny brzdu poradne seridit. Nakonec jsem prisel na to, ze ty ovalne otvory ve trmeni brzdy ktere umoznuji posouvani kolmo k ose kola a tim serizeni, neumoznuji posunout trmen dost daleko, proste bylo treba ho posunout jeste o kousek dal, a na jedne strane uz to proste neslo. vyresil jsem to pridanim par desetinkovych podlozek mezi ram a adapter, a je po problemu. Tak hodne stesti pri hledani zavady.

      0 0
      • Lukmas  

        Mě ta brzda i seřídit jde, že nikde destičky neškrtaj o kotouč, a už jsem hledal všecko možný, asi nezbyde než se zeptat pána jestli si rám vezme zpátky..

        0 0
        • Neil100  

          Zafrézovat patku se doporučuje, takže já být jím a ty mi to s tímhle vracet, že ses neobtěžoval dělat s tím to, co se normálně dělá( nechat ofrezovat lak), tak bych se s tebou ani nebavil.

          0 0
        • kafac  

          Bohuzel tenhle problem je trosku slozitejsi nez se zda. Kdyz vynechame praskly ram, nezafrezovane patky atd..   tak je problem v tom, ze pri treni brzdovych desticek o kotouc vznikaji vibrace na urcite frekvenci, pokud je ta frekvence blizka nebo stejna jak rezonancni frekvence zadni casti ramu, tak se cely ram rozvibruje. Zamezit se tomu da tzv. rozladenim cele soustavy, nejlepe pomaha vymena kotouce za kotouc, ktery ma hlinikovy unasec, tim padem kotouc rezonuje minimalne…

          0 0
          • Lukmas  

            Myslím, že jsem pro vyřešení problému udělal dost. Ve čtvrtek jsem rám koupil, v pátek nastrojil a zjistil problém-tzn, že s rámem prostě něco je. Prodejce tvrdí, že se s tím nesetkal a já mám všechny komponenty naprosto normální i jsem zkoušel jiné a nic. Rám nekupuji s tím, že budu měsíc dumat co s tím je, vrážet do něj peníze a potom s tím stejně nic neudělám.

            0 0
            • jIrI___  

              Myslíš, že kdybys kupoval rám normálně v obchodě, tak by ti tohle uznali na reklamaci?

              0 0
            • pepek  

              Myslím, že uživatel Karaya by ti mohl vyprávět o dané věci celkem hodně.

              0 0
              • Lukmas  

                Já doufám, že s lidmi se dá domluvit a pochopit daný problém. Pochybuji, že by mi rám vzal za měsíc až bych se na něm hezky povozil…

                0 0
                • Lukmas  

                  Ještě jsem chtěl připomenout-že kdo nezažil, tak si to možná představuje jako kosmetický problém. Bohužel mohu někomu předvést jak to neskutečně řve na celý město..

                  0 0
                  • Karaya  

                    A to já dobře znám, jaký to dělá kravál. Kvůli tomu přestávám ve sjezdech brzdit a radši pak dole na ostatní počkám :-)

                    http://www.bike-forum.cz/…7/forum.html#…

                    Nicméně aktualní stav je ticho, vymenil jsem RU za Shimano, srouby od redukce za delsi a pevnejsi. Musim to mit dokonale serizeny. Ani ne tak aby to neskrtalo, ale aby byly desticky rovnobezne s kotoucem. Kdyby se to vratilo, tak zkusim HOPE kotouc.

                    0 0
                  • kafac  

                    Ja to prave zazil ;) po dosti dlouhym badani jsem prisel na to, ze v mem pripade pomuze zmena kotouce. Potom tuhle upravu aplikoval i sam prodejce ;)

                    0 0
            • Neil100  

              Dost, možná až příliš, věc kterou se začíná jsi neudělal, místo toho ze svý blbosti/neznaosti utrácíš za kozouč atd…Tak si to přeber. Věř, že vibrací zadní stavby jsem si na Supu užil až až…

              0 0
              • Lukmas  

                Neboj kotouč a vše ostatní jsem měl pujčené od kamaráda, takže jsem se smířil s tím, že jsem vyhodil 4000Kč což pro mne jako pro studenta není málo to mi věř..

                0 0
                • Neil100  

                  Mno to jsem rád za tebe…

                  Jak řikám, měls to zafrezovat, třeba by sis celou tuhle srandu ušetřil, teď babo raď.

                  0 0
    • stumf  

      Ahoj, loni jsem tohle kolo jezdil taky. Bohužel je problém v rámu, jelikož zde chybí výstuha u zadní brzdy, rám rezonuje. U rámu v tomto roce už je problem vyřešen vzpěra zde je. Vím že to není nic příjemného, ale nějak jsem si na to zvykl a dalo se to přežít. TAkže bohužel řešení nebude tak jednoduché,…stad jedině použit 140 kotouč, aby zde nebyla taková brzdná síla.

      0 0
      • Lukmas  

        Děkuji za poznatek, ale prodejce se o ničem takovém nezmínil-že by zatajil to už je otázka pro něj…

        0 0
        • kafac  

          Je docela mozny ze s jinejma brzdama, nebo kotoucama nebo obojim to proste nedela.....

          Jestli ti to prodejce vezme zpet je jen jeho dobra vule (v pripade, ze jemu to nedelalo)

          IMHO by nebylo od veci se ho zeptat co tam mel za brzdy, kotouce a naby on…

          0 0
          • StevensSFC  

            Fakt to nechápu.Měl jsem na tom avid 7 s kotoučem od avidu a nic.Pak ultimate s XTR a nic.

            0 0
    • BizzyNZ  

      Nazdar! Aj mne sa objavil tento problem asi 2 tyzdne dozadu – zadna brzda. Rozvibruje mi to cely bike – aj riaditka / neprijemne! Plus to cele vydava nenormalny zvuk asi ako jelen v ruji A ked to uz cely bike rozvibruje – tak aj druhu brzdovu packu a potom aj ta vyda zvuky! No je to na zblaznenie cele + som videl nejake tie fotky, kde mali prasknute ramy tam pobliz zadnej brzdy! Co mam skusit ako prve riesenie? zmerat hrubku kotuca, vymenit dosticky, vymenit kotuc,...... alebo? dikes

      brzdy su to hydr. Tektro Auriga Comp, brzd. kotuc tektro 180

      vpedu mam kotuc shimano 203

      0 0
    • jonti  

      Rovnaky sup ako mal stevens, vozil som na tom brzdy avid7, formula k24, hayes hfx9 a shimano xtr.

      Vibracie sa obcas vyskytli, vzdy bud ziadne alebo fakt silne. Vzdy sa vyskytovali ak som zjazdil dosticky a brzdil kov na kov, alebo ak boli velmi mokre alebo zaolejovane brzdy.Tiez vibrovali ked boli slabo dotiahnute sruby trmena alebo adapteru. Proste tam nesmie byt nikde ani najmensia mozna vola alebo nieco povolene. Tiez som smirglom vyhladil dosadacie plochy adapterov a na rame.

      Za vibracie teda podla mna jednoznacne mozu brzdy, ram moze byt len viac alebo menej ochotny sa rozvibrovat a nebolo az take zlozite brzdy dobre nastavit aby nevibrovali.

      0 0
      • BizzyNZ  

        no nieco poskusam! mam bike od februara, tak som moc nenajazdil este – aj tak skor slapem ako brzdim! dosticku mozu byt mastne? alebo len kotuc moze? acetonom sa moze odmastit? – skusim najprv toto, dikes inak zatim

        0 0
        • jonti  

          Na kotuci sa mastnota velmi neudrzi, v dostickach ano, dostat sa da von nad svieckou, ak nechas olej vyvzlinat von. Treba aj trochu davat pozor pri strikani retaze a nestriekat vsade okolo – vlastna skusenost :)

          0 0
          • BizzyNZ  

            no dnes som v robote odmastil acetonom – chvilu mi to vobec nebrzdilo – slabo, no potom sa to zacalo dostavat do normalu! odmastil som kotuc 2×. potom to nerezonovalo, nehucalo – no zajazdil som len cestu z roboty domov cca 1,5 km tak zajtra uvidim!

            tie dosticky by som mal skusit odmastit – len som nepochopil ze ako nad tou svieckou? ja som este tie dosticky nevyberal, neviem ani ako vyzeraju ani co je to vlastne za material. tak ako s tou svieckou? alebo nejak inak sa daju odmastit?

            0 0
            • kafac  

              Desku das nad svicku (kovovou starnou dolu) a nechas to zahrivat. Od zeleza se ohreje i oblozeni a olej se vypali......   tot teorie, v praxi jsem to nikdy nedelal (nastesti jsem nemusel)

              0 0
              • BizzyNZ  

                a nejaky iny sposob?

                0 0
                • soc  

                  Dělám to stejně, akorát ne nad svíčkou, ale nad plynovým sporákem :)

                  0 0
                  • BizzyNZ  

                    no vcera som odmastil kotuc – chvilu to nerobilo, ale dnes uz zas! takze skusim odmastit tie dosticky cez vikend!

                    dufam ze sa im nic nestane ked ich budem nad tym ohnom vypekat! – a ako dlho ich treba nad tym ohnom? , zatial ani neviem ako sa vyberaju, este som to nerobil/nevidel! – cez vikend skusim, nejak nestiham

                    • takze neznicia sa nad tym plamenom/kolko ich tam terba vypekat? dikes
                    0 0
                    • soc  

                      Opékám  (to je krásný termín, hlavně pro destičky:)) je kus nad plamenem. Držím je v kleštích, kovovou stranou dolů, Pokud jsou mastné, tak se z nich začne trošku kouřit a jde cítit spálený olej, respektive ne spálený, ale prostě tekový olejový smrad. Když mi brzdy přišly domů, tak jsem to musel takhle odmastit, ale destičky byly v takovém satvu, že se na povrchu dělaly bublinky oleje. A dýmu bylo víc než dost. Ale rozdíl byl opravdu poznat. Jinak destičky snesou docela dost, pokud je nestrčíš přímo do plamene a nenecháš je tam moc dlouho, tak se jim nic nestane. Já jsem je tam nechal asi tak 2–3 minuty, ono ten postup můžeš potom zase opakovat a je to rozhodně lepší, než je spálit. Pokud tahle léčebná kůra zabrala a odmastil jsi zároveň kotouč (používám perchloretylen), tak by brzdy měly fungovat v pohodě a ten výkon by měl zůstat víceméně stejný, respektive se zlepší, až se zajedou a sedne si to. Pokud ale dojde k tomu, že to chvíli brzdí dobře a po několika dnech máš pocit, že jsou zase mastné, tak je něco špatně.

                      0 0
                      • BizzyNZ  

                        skusim cez vikend!

                        no pisal som sem do temy hl. kvoli tej rezonancii ramu pri brzdeni – docital som sa v teme ze to moze byt aj mastnotou, tak skusam najprv toto odmastenie!

                        cez vikend skusim, potom napisem ci pomohlo, alebo je chyba inde! dikes zatim

                        0 0
                        • soc  

                          Ona ta mastnota udělá svoje, ale příčinu rezonance bych hledal jinde. Jaké máš kotouče? Občas může pomoci výměna kotouče za jiný, výměna destiček za jiné s jinou směsí a tak podobně. Když se dívám na Tvůj kotouč, rozhodně bych zkusil kulatý. Měl jsem podobný kotouč, brzdy Shimano M485, dělalo to to samé. Po výměně za kotouč s kulatým okrajem už je to naprosto v pohodě.

                          0 0
                          • BizzyNZ  

                            je to tektro auriga comp hydr. brzda a kotuc je tektro! v predu mam uz shimano kotuc – s rovnym okrajom

                            to by ma malo zbavit tej rezonancie? co skor? kotuc ci dosticky?

                            0 0
                            • soc  

                              Kotouč..... U mě byl problém až když jsem vyměnil destičky. Původně jsem měl originál Shimano, jenže ty moc nebrzdily. Potom jsem tam dal Fastopy, tam byl výkon výborný, ale začly vibrace. Je to dáno právě tím výkonem, v okamžiku, kdy dojde k určité kombinaci brzdné síly (respektive jejího kolísání, které může být dáno právě nepravidelným tvarem kotouče) a tuhosti rámu, tak nastanou vibrace. Takže nejdřív bych opravdu zkusil kulatý kotouč.

                              Jenže pokud to nepomůže, tak už bude velmi těžké přesně stanovit, jak se těch vibrací zbavit. Určitá možnost je v použití jiných destiček, ale těžko říct jakých, aby to zabralo.  Poměrně rozsáhlá diskuze k tomuto byla na cyklodiskuzi, ale mám pocit, že se nenašlo řešení, prostě opravdu může nastat tak blbá kombinace, že to nepůjde jednoduše odstranit. Ale ve většině případů by měl zabrat kotouč s kulatým tvarem a co nejpravidelnějšími otvory.

                              0 0
                              • BizzyNZ  

                                aky by si odporucil! jeden chalan mi hovoril ze jazdi tento a je fajinsky! na prednom kolese ho uz mam skoro od zaciatku!

                                dobry/da sa? http://www.trashzoo.com/…e/SMRT75.jpg

                                0 0
                                • Vilém  

                                  Jo stary XT kotouc. Dobry jsou, ale pokud bys potreboval 180mm, tak je vcelku problem jej sehnat. 160 a 200mm, neni u teto verze problem sehnat.

                                  0 0
                                  • BizzyNZ  

                                    skusim zohnat 160, ked nie tak 203, takze da sa ten kotuc?

                                    0 0
                                    • soc  

                                      Jo, podle mě je jeden z těch solidních a bezproblémových… snad to zabere

                                      0 0
    • Senoy  

      Tento problém jsem řešil u svého Supa 840ky. Zadek taky řinčel jak hrom a kolo vibrovalo. Pomohlo odmaštění brzdných destiček, resp. jejich výměna. Za čas jsem upgradoval na XT08, vzadu 180ka a zase problém. Vzadu to dělalo dobré 3mm navíc a brzdilo to jen na část kotouče. Vyfrézoval jsem adaptér a po dlouhé době zkoušení nakonec pomohl vložený papírek s „modrou pastou“ mezi adaptér a rám. Závěr: na Supra dozadu jen 160mm a při rezonanci podložit adaptér. Nevím, jak s novým, vyztuženým, rámem, ale staré typy, ať 840 nebo 930 na tohle rozhodně trpěly.

      0 0
      • yoggi  

        tak tuto otazku zodpoviem, sice este ma bike malo najazdene ale mozem povedat ze xp 930 model 2009 s vystuhou vzadu pri brzdeni nic nerezonuje. vzadu je 160mm kotuc.

        0 0
      • Pebe  

        mě Team 29 2009 se 180mm kotoučem řve jak pominutej, ale mě to nevadí, dělá to jenom při lehkém přibržďování, na cyklostezce to spolehlivě přehluší i Ipod u bruslařů a nejedna slečna si mě už spletla s Ježíšem :-))

        0 0
      • tomcop  

        Chcem sa spytat, co je to ten „papirek s modrou pastou“? Papirek teda rozumiem, ale ta pasta ma aj nejaky nazov? Dakujem za odpoved.

        0 0
        • Vilém  

          trip:) das si papir a pak je z tebe modra pasta

          0 0
          • tomcop  

            ALe to je len docasne riesenie…pocas uzitia…ja chcem nastalo :)))

            Dakujem aj tebe za radu. Myslim, ze s takym papierkom by som ziadny problem na biku. :))))

            0 0
            • Vilém  

              Sranda musi byt. Ale jinak by me odpoved na tebou polozenou otazku taky zajimala. Vubec me nenapada oc by mohlo jit.

              0 0
    • drtyc  

      najdi si rozbitou panelku a chod tam jezdit a tahek s sebou krosnu klidne naves jeste brasny a pridej nosic. celkova vaha jezdec s kolem 150kg a jestli mas spravnej hlinik, tak muzes do pul roku reklamovat.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.