• KIRBY

    Předem zdravím všechny cyklisty a prosím o radu .Stále jsem řešil posed na kole , protože mě tak po 50–70 km začalo vždy bolet mezi lopatkami a za krkem .Teprve včera při cestě jsem si uvědomil , že ze začátku držím záda prohnutá nahoru , ale jak jedu delší dobu přestanu se na to soustředit , tak prohnu záda dolů .Vím , že je to špatně , ale pravděpodobně mám buď slabé břišní , nebo zádové zádové svaly a neudržím to prohnutí .Ve 20 letech jsem měl naraženou pravou stranu bederní části zad a od té doby jsem měl jednou až dvakrát ročně problémy , že jsem chodil buď ohnutý dopředu , nebo naopak rovný jak prkno a nemohl se předklonit .Když se nehlídám při chůzi tak mám záda do „s“a břicho vystrčené dopředu .Dokonce mám i tendenci zvedat levá rameno vzhůru . Můžete mi poradit nějaké cviky na posílení nebo protažení , které by my pomohlo . Vím , že mi poradíte doktora , ale třeba má někdo podobné problémy a může poradit . Mockrát děkuji .

    0 0
    • Smazaný účet  

      To může ovlivňovat spousta věcí, délka představce, šířka řidítek,…

      Štítek na helmě, batoh asi nevozíš?

      0 0
      • KIRBY  

        Posed jsem zkoušel zkrátit i prodloužit a taky to nepomohlo . Teď mám nastaven posed podle competitive. cyclist . Měřím 175cm rozkrok 81cm . Víšku sedla mám 71.6 cm , sedlo od středu 6 cm , dám vrchní trubku rámu 56cm , představec 10cm , špička sedla střed řidítek 53 cm a o 3 cm řidítka pod sedlem . Tak mi to vyšlo v tom kalkulátoru a jede se mi celkem dobře . Jen po těch 2–3 hodinách začnou ta problémy se zády .Taky když jedu třeba proti větru silově a držím se dole za oblouky začnu cítit kyčle a třísla , což podle Vojtěchovského může být příčina těch prohnutých zad .

        0 0
        • KIRBY  

          Ještě doplním , že štítek na helmě už nevozím a řidítka mám 42cm , šířku ramenních kloubů 43cm . a děkuji za reakci.

          0 0
          • Biker jak Pes  

            Ty řídítka jsou brutálně úzké. Teda pokud nejde o silnici, tam vozím stejnou šířku. :)

            Nicméně určitě zapracuj na posilování. Strašně moc lidí to podceňuje a ve výsledku to udělá opravdu hodně. Samozřejmě i změna posedu udělá hodně. Ten tvůj popis problému vypadá dost složitě, že bych asi navštívil fyzioterapeuta.

            0 0
    • ZuzicK  

      Chce to posilovat a posilovat komplexně (bez trenéra posilování jednotlivých partií v posilovně není moc dobrej nápad, to je akorát tak na rozhození). Já mám dobrý zkušenosti s paní Maruškou. S ní cvičí i chlapi, takže neboj :-) Minimálně si je dobrý z toho vzít příklad, že tě i po 15-ti minutách může bolet celý tělo a přitom se hezky protáhneš :-) Na kole mě přestaly bolet ramena, jsem hezky protažená a od té doby co cvičím (ale třeba i jen 2× týdně, přece jenom jezdím i na kole a běhám) mě nechytly záda nebo jiná křeč. Na to co popisuješ by ti mohl pomoct CORE trenink na výše uvedených stránkách – břicho a záda asi nebudou úplně ve formě.

      Pokud to nezvládneš sám, tak je dobrý si sehnat dobrýho fyzioterapeuta. Ten prošetří celý tělo a zjistí i vzdálený problémy (mě třeba taky bolí záda a achilovky kvůli jinýmu napětí svalů na přední a zadní části stehen).

      0 0
      • KIRBY  

        Omlouvám se , že reaguji až teď . Venku bylo krásně tak jsem jel najet nějaký kilometr a po cestě jsem zkusil posunout sedlo o 0.5 cm dopředu ,lehce jsem zvedl špičku , abych dostal těžiště více na sedlo a odlehčil ruce . Dá se říct , že to trochu pomohlo. Teď jsem zkusil ještě zvednout páky na řidítkách , abych zkrátil posed . Uvidím co ta změna přinese . Určitě děkuji za odkaz na cvičení středu těla , protože si myslím , že tam je zakopaný pes a můj největší problém .

        0 0
        • Biker jak Pes  

          Zaměřil bych se ještě na protažení prsních svalů a posílení mezilopatkových. Najdi si na internetu „přímivé cviky“. Jsou to jednoduché cviky, které můžeš dělat kdekoliv a hodně zabírají. Pokud nic nenajdeš, tak ti sem nějaké hodím.

          0 0
          • KIRBY  

            Díky moc za radu , něco jsem našel , ale jestli máš nějaké ověřené budu moc rád když sem nějaké hodíš. Díky moc předem.

            0 0
            • Breakpain  

              napiš mi mejla, dělal jsem trenéra, tak ti něco pošlu

              0 0
              • KIRBY  

                Děkuji ,poslal jsem ti email.

                0 0
                • Biker jak Pes  

                  Asi je tedy zbytečné, abych něco psal. :)

                  0 0
                  • tvargy  

                    není, já bych poprosil…

                    0 0
                    • Biker jak Pes  

                      Jak jsem psal, jsou to jednoduché cviky. Dám ti tady dva, které mi nejvíc vyhovují.

                      1. Stoj, mírně rozkročný, vzpažit, dlaně vytočené ven. Postupně

                      tlačíš paže dolů a lokty přitahuješ k tělu. Je důležité, aby byly dlaně pořád otočené směrem ven a hlavně přitahovat lopatky k tělu. V dolní poloze chvíli vydržet a zase pomalu nahoru.

                      1. Leh na břiše, vzpažit, dlaně směrem k zemi, hlava je opřená čelem

                      o podložku. Pažemi provádíš stejný pohyb jako v předchozím cviku. Snažíš se paže co nejvíc zvedat od země, abys cítil, že ti svaly mezi lopatkami zabírají. Další level je potom vzpažit, dlaně směřují k zemi a pomalu (počítáš do 5 sec) změníš polohu paží do připažení (pořád natažené!). Tam nepokládáš a jdeš zpátky do vzpažení. Položíš a opakuješ několikrát. Opět je třeba, aby ruce byly co nejvíce zvednuté. Tenhle cvik je blbý na to, že je třeba hodně místa, ale opravdu funguje. :)

                      0 0
                  • KIRBY  

                    Určitě sem něco dej , myslím si , že nejsem sám kdo má tyto problémy . Díky.

                    0 0
    • RUR  

      Jóga v nějaké power variantě je fajn.

      0 0
    • Buba_1  

      Ahoj, při jízdě na kole mají všeobecně tendence ochabovat tzv. dolní fixátory lopatek (serratus anterior, dolní část trapézu a široký sval zádový). Naopak horní část trapézového svalu má tendenci se zkracovat a přetěžovat. Toto a pár dalších věcí pak vede ke špatné pozici lopatky. Tudíž je potřeba tyto svaly posílit, o svalech břišních a hlubokém stabilizačním systému ani nemluvím :-)

      0 0
    • Georrge  

      to máš ještě dobré, mě bolí bedra jak čert už po 25km :D pravda, dneska jsem s tím jel závod (silesku) takže trochu větší zátěž… ale i tak mám po zimě ty záda nějaké dojebané…

      0 0
    • Breakpain  

      Co takhle zkusit fitko – posilovat dolní fixátory, mezilopatkové svaly + uvolňovat a protahovat horní fixátory, krk a bedra? To je přesně to, co je Tvůj problém na 90% … Má to tak skoro každý.

      Já se vždy ohlídám, ale jezdím tak kolem 60 km, tak to jde. Kdybych jel kilo a víc, prohnu se stejně jako ty. Ale ctím, že je to lepší, jak to cvičím …

      Jinak další věc – co jsi zmiňoval, když mám řidítka 44cm a ramena 50, je to oka nebo bych měl mít širší? … Já se v tom nevyznám. (otázka na celé kolegium).

      0 0
    • krokus  

      Mám na silničce při držení za páky neustále pocit, jako bych padal na řidítka. Ruce mi z pák sjíždějí do strany dolů, takže se musím držet docela křečovitě. Kolik tělesné váhy mají držet ruce? Mají být na řidítkách jen volně položené, nebo je poněkud svírat? Odhaduju, že v mém případě nebude problém v nastavení kola (abslolvoval jsem BG Fit), ale v „nastavení“ těla. Může být to, co jsem popsal, způsobeno oslabením zádových a břišních svalů? Mám se zády dost velký problém: z nějakého důvodu sedím na kole křivě a přetěžuju pravou stranu zad. Ta mě pak bolí i mimo kolo. Chodil už jsem s tím různě po doktorech, ale zatím bez úspěchu.

      0 0
      • McBlacky  

        podle mě máš blbě nastavený sedlo – špička moc dolů, nebo extrémně nevhodný a blbě nastavený řidítka (úzký a sklopený moc dolů).

        na silnici bys měl být schopen šlapat jen s rukama položenýma na řidítkách a to i relativně silou. při full power už se samozřejmě musíš trochu zapřít i při nejlepším vyladění posedu

        0 0
        • krokus  

          Hele, já ti nevím. Sedlo mám nastavené podle vodováhy. Zkoušel jsem dát ho špičkou víc nahoru, ale neměl jsem pocit, že by to pomohlo. Děje se mi to s SLR XC i se Specialized Toupé (docela jsem si s tím v poslední době hrál). Dřív jsem tyhle problémy neměl, pokud si dobře vzpomínám.

          Pokud jde o řidítka: Na BG Fit mi doporučovali o 2 cm užší. Natočit řidítka nahoru jsem zkoušel, ale podobně jako v případě sedla jsem nepozoroval žádný pozitivní efekt.

          Asi tak 2 roky mám docela velké problémy se zády, říkám si, že to s tím musí nějak souviset. Na kole sedím křivě, jakoby napadám na levou stranu. Bohužel nevím, jestli přetížení pravé půlky zad je příčina, anebo důsledek toho stavu. Nejspíš to bude začarovaný kruh.

          Ty problémy začaly, když jsem dopisoval disertaci a rok jsem se skoro nehnul od počítače. Na kole jsem pak začal špekulovat, proč sedím křivě a jak se narovnat. No a zkřivil jsem se ještě víc:-)

          0 0
          • blaf  

            muze to byt sedlem moc vpredu, zkus ho posunout, budes se moct vic oprit o pedaly a tak ulevit rukam, bg fit ani pravidlo kolena nad osou bych nebral dogmaticky

            0 0
            • krokus  

              Díky, to zkusím.

              0 0
              • blaf  

                Tohle ti ale max. uleví, jistě nevyřeší problémy. Na to je třeba kvalitní fyzioterapeut nebo nějaký doktor, popř. oba. Hledal bych mezi soukromýma, u státních asi moc nepochodíš. V poslední době uvažuju o níže zmíněném Smíškovi, dela Dornovu metodu a SM systém, čemuž začínám pomalu věřit…

                0 0
              • blaf  

                Tohle ti ale max. uleví, jistě nevyřeší problémy. Na to je třeba kvalitní fyzioterapeut nebo nějaký doktor, popř. oba. Hledal bych mezi soukromýma, u státních asi moc nepochodíš. V poslední době uvažuju o níže zmíněném Smíškovi, dela Dornovu metodu a SM systém, čemuž začínám pomalu věřit…

                0 0
          • Neunzikger  

            Odrovnal ses mimo kolo. Sám si udělej rozbor své polohy u PC: 1. mne napadá laterální dysbalance – jestli nesedíš trvale s vetším zatížením jedné půlky zadku. Zajdi na fyzioterapii – při anamnéze jim řekni, čím ses k tomu dopracoval. Měli by Ti poradit jak odstranit příčinu obtíží (upravit polohu u PC) a případně polohovou a pohybovou hygienu u dalších činností. Naučí Tě cviky, kterými by ses mohl vrátit do normálu.

            0 0
            • krokus  

              Já křivě i chodím. Dobře je to patrné, když má na zádech baťoh. Od mládí hraju pingpong, takže mám o dost silnější pravou polovinu těla. Mám mírnou skoliózu doprava, nevím, jestli s tím může souviset, že se nahýbám doleva.

              Chodil jsem na dvojí rehabilitaci, bohužel to bylo zcela zbytečné. Vždy se mnou cvičila rehabilitační sestra, která měla naučenou sestavu cviků pro lidi, které bolí záda. Příčinu mých problémů se mnou nikdo neřešil.

              0 0
      • tom xtr  

        S oslabení těch popsaných skupin svalů (záda, břicho) to může souviset velmi, zvlášť když máš problémy se zádama dlouhodobě. Doporučuju něco kolem toho načíst a posilovat a posilovat + kombinace s masážema. Je to otrava, ale pomůže to imho jako jediný spolehlivý prostředek dlouhodobě.

        Standardní doktor na pokladnu ti pomůže podle mých zkušeností spíš výjimečně a spíš jen v akutní fázi. Pokud jde o soukromníky, tak v Praze máte třeba Mudr. Richarda Smíška, najdeš gůglem, ten se na záda specializuje a má zkušenosti se sportem, má na to cvičení takovej systém s gumama.

        0 0
        • krokus  

          Díky, popřemýšlím o tom.

          0 0
          • tromboonen  

            Sorry, splet jsem si Te se zakladatelem, on nema stranovy problem, reagoval jsem spis na Tebe, zkus si schvalne ty fotky zezadu a zepredu, viz http://www.bike-forum.cz/…na-kole.html#…

            .. ja mam malinko kratsi jednu nohu a patrne kvuli tomu taky namaham vic jednu cast zad a jedno koleno davam ven kdyz si na to nedavam pozor.. ty fotky hodne prozradi

            0 0
            • krokus  

              Mám kratší pravou nohu, takže teoreticky bych se měl nahýbat doprava, jenže je to přesně opačně.

              0 0
      • tromboonen  

        To vypada, ze mas na rukou prilis vahy, tedy nejake nastaveni je spatne, tezko to kvantifikovat, ale rek bych tak 70% vahy by melo byt vzadu, pri drzeni za paky..

        Ja bych zacal nastavenim kola, je mozne, ze predtim jsi nemel problemy se zady a neprojevilo se to, ted se to zhorsuje, ale je neco spatne na kole..

        Zkus si dat kolo na valce nebo do trenazeru (u obou nastavit aby bylo v rovine a ne z kopce), jezdit a nafilmovat se fotakem z boku, ze zadu a zepredu.. pak na pocitaci zastav video a udelej si printscreen pri poloze pedalu vodorovne a svisle minimalne z boku a zezadu, vytiskni to a koukej se na pater (jezdi bez trika), prdel, kolena, nakresli si do toho kosti nohou, panev a pater fixem..

        Z toho je dost videt jak ses krive, jestli mas treba kratsi jednu nohu o vice nez 1,5 cm, nebo blbe nastavene kufry atd., tomu se pak da pomoct..

        Zkus tohle, a pak postupne po jednom (ne najednou, to bys nepoznal co pomohlo) men jednotliva nastaveni (kufry na tretrach, sedlo vyska, predozadni, delka a sklon predsdtavce (naba v zakrytu pod rodlama kdyz se drzis dole v dropech), pocet podlozek, nastaveni rodel a pak, nebo i vymena za jiny tvar rodel..)

        Teorie a informace:

        http://www.bikefit.com/…d-bikes.aspx

        http://www.youtube.com/watch…

        http://www.competitivecyclist.com/…atorBike.jsp

        0 0
      • krokus  

        Sem jsem nahrál video z BG Fit – před nastavením posedu a po něm. Tehdy jsem na to ale byl zdravotně líp než dnes. Záběr na záda bohužel k dispozici nemám.

        0 0
    • Yura  

      Precetl jsem jen nazev vlakna a muzu doporucit jen jedno. ****** se na nejakej zavodni aero posed a jezdit s normalne rovnyma zadama, jestli se teda dotycnej nechce uplne zbytecne mrzačit. Jo když někdo jezdi za SKY a uz jen tim, ze podepsal smlouvu ma vystarano do konce života, to je pak něco jiného. Ale delat machra nekde na závodech kolem hnoje a pak byt v 50ti krypl, to uz moc zabavny není..

      0 0
      • tom xtr  

        Nevím jak moc myslíš to s „rovnýma zádama“, ale hodně vzpřímený posed je pro páteř pro jízdu na kole úplně blbě, vlastně všechny rázy ti jdou přímo do páteře v její ose a stlačujou obratle proti sobě.

        0 0
        • Yura  

          Ja nerikam sedet na tom jak tetka co jede na liberte do trhu. Ale proste nebyt ve spodnich zadech uplne zlomenej jak Wiggins.. Jasne, když tomu davam, tak se trochu schovam, ale nekteri tak jezdi furt a to je proste pro spodek zad, krcni pater atd.. uplne na hovno. Obecne na MTB je ten posed většinou idealni, ale na žiletce s tim ma plno lidi problémy, kor když jim kazdej frajirek zacne vykladat jak na tom sedi spatne, ze si ma urezat ten komin a sedet na tom jak na silnicce. Ještě ze to uz mam za sebou hehe..

          0 0
          • tromboonen  

            Souhlas, ale zas hodne naprimeny posed muze byt taky problem.. chce to ladit.. jestli jde o toho Felta, co ma zakladatel ve fotkach, tak tam to rozhodne chrti posed neni, muze byt ale napriklad kratkej a tim se vic hrbi jak naznacuje..

            krokus, vloz sem fotku jak na tom sedis, pokud mozno v pri slapani a v ruznych polohach pedalu, trochu z toho neco vyctem..

            0 0
            • KIRBY  

              Ten Felt byl focen na prvním výjezdu hned když jsem ho koupil .Podložky jsou už všechny nahoře , představec je teď 120 mm , sedlo víš o 1 cm rodla FSA vero compakt . Neříkám , že je to perfektní , ale tím natažením se to zlepšilo . Ještě uvažuju o nižší vrchní misce hlavového složení , teď mám 25mm a chci nižší.

              0 0
              • tromboonen  

                Hele ono jen podle kola tezko rict, ten posed je kazdopadne spis pohodlnejsi (coz neni nic spatneho, rikal jsem jen ze natazenej asi nebudes), ale zalezi na tom, jak mas dlouhe ruce vs. nohy vs. ram, udelej si ten bike fit calculator pro kontrolu, nastav to podle toho You Tube videa a jestli to nic podstatneho nezmeni a ani nezjistis, ze mas treba kratky ram (cemuz by odpovidalo ze musis extremne snizovat predstavec i pod vicko hlavy..)

                Nech se vyfotit pri slapani a dej to sem..

                Mimochodem, jam mam opacny problem, ramy mi jsou dlouhe, dlouhe nohy a kratke ruce, mam podobnou kategorii kola (Spesl Roubaix) a vel 54 a pak vsechny podlozky co jdou a predstavec nahoru, a vicko hlavy mam uplne ploche, FSA karbon to je, takze bych jej klidne vymenil za to vyssi konicke, bude to vypadat lip, jestli budou sedet rozmery muzeme vyhandlovat, napis na mail v profilu prosim..

                0 0
            • Yura  

              To je fakt, dlouhej posed je sice nepohodlnej, ale nic moje zada nezrakvilo tak jako jezdeni na pujcenem malem kole.. :D

              0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.