• MI5

    Zdravím všechny,

    byli byste prosím schopni poradit mi ohledně posedu na silničce? Loni jsem pořídil zachovalý Giant TCR velikost L, ale nedaří se mi najít pohodlné nastavení posedu. Pocitově se moc natahuji na řídítka/páky a zároveň mám hodně váhy na rukou. Již po pár kilometrech jízdy začínají bolesti v oblasti ramen, krku, dlaní, loktů. Do loňského roku jsem v podstatě 10 let neseděl na kole, loni jsem na kole najel pár 10km cest do práce, tři cca 60km výjezdy a jeden 200km výjezd (ten byl tedy opravdu utrpením, zatímco v oblastech nohou/kolen žádný problém, ruce se z toho vzpamatovávaly ještě dva týdny po absolvování). Jinak jsem sportovně aktivní, rád bych měl kolo jako doplněk k lezení, kterému se věnuji 3–4× týdně.

    Moje míry 183cm, rozkrok 88–89cm, 75kg. Dlouhé nohy a ruce (rozpětí paží 188cm). Nic moc flexibilita v oblasti kyčlí a hamstringů (pracuji na tom) a dost bídné držení těla v oblasti hrudní páteře a krku (nevhodné sezení u PC).

    Rád bych, aby se silnička stala součástí mých pohybových aktivit, běžné projetí do práce, pár km, sem tam pohodová vyjížďka 1–2h, občas něco ve vyšším tempu na zlepšení kondice. Žádné velké objemy, ale tak aby jízda nebyla provázená bolestmi. Podle různých pouček z internetu jsem změnil pár věcí v posedu: 120mm představec vyměněný za 90mm, řídítka s kratším reachem, přesto si stále přijdu natažený a vše mě bolí.

    Přikládám pár fotek. Je můj rám prostě moc dlouhý? (třeba u Canyon mi říká jejich online kalkulačka velikost M, zároveň bych ale měl sedlovku vytaženou na max a byl podle mě ještě více předkloněný na řídítka). Jsem otevřený experimentování, zvládnutí bolesti než si tělo zvykne. Nerad bych ale trpěl 20 dní na kole, abych stejně nakonec zjistil, že potřebuji jinou velikost nebo jinou geometrii rámu. To raději pošlu kolo dál a budu experimentovat s jiným. Nebo mám dobrý rám a je potřeba ještě ladit polohu sedla, jiná řídítka? Je vše v mém rozbitém těle a nezbývá než protahovat, posilovat a zvykat si? Předem díky :)

    0 0
    • milan.v  

      Výška sedla byla nastavena jak?

      0 0
    • milan.v  

      To kolo je na tebe velké…

      0 5
      • cyklista86  

        Coze? Vzdyt je na tom vzprimeny jak urednik za stolem i v tom spodnim uchopu. Mensi ram s riditkama niz a bliz mu pomuze jako v cem? Hrbit se jako kocour jeste vic? Jo to mu zada opravdu podekujou.. Podle toho co pise bych videl problem na sobe a ne na kole. Ono byt cely dokriveny z prace u PC a pak si sednout na silnicku ktera ty dysbalance jeste prohlubuje asi neni nic idealniho. Chce to zacit na sobe pracovat. Denne protahovat, trenovat stred tela, nejake cviky s vlastni vahou shyby, kliky a pod.. Do toho idealne neco jako lezeni, plavani, bojove sporty. Proste kde se telo zapojuje cele a komplexne.. Pak nebude problem bez problemu jezdit na mnohem agresivnejsi silnicce nez je tahle..

        2 4
        • MI5  

          Díky za doporučení. Sportuji pravidelně celý život. Teď samozřejmě již méně než v dobách studia, ale pořád se dostanu 2–3 týdně na stěnu a 1 den na skály, v zimě skialp, lyže, snowboard. Podle mě nebude problém přímo v síle (udělám 15 shybů, 5 shybů s přidanými 25kg, pár vteřin frontlever) jako spíš v nějaké divné dysbalanci, zkrácenosti, nebo chybějícím zvyku na pozici na kole. Kdybys měl nějaký tip na konkrétní cvik, budu velice rád. Na internetu co video to rada s jinými cviky, člověk aby se celé dny jen protahoval :)

          0 0
          • cyklista86  

            To neni o jednom cviku. Jednak kdyz uz sedis tak musis sedet jak mas tzn. zadny vyvaleny zada do operky, ale pekne vyspulenej zadek a aktivovany stred tela s pateri ve zdrave pohoze. Je to nepohodlne, ale to je ucel. Co je pohodlne to defakto automaticky znamena, ze tvoje telo ochabuje a degeneruje.. Tim ze sedis jak mas te top taky donuti casteji se zvedat a projit se par kroku. Proste si zadej stretching for sedentary workers/stretching for cycling. Musis protahovat zadek, vsechno kelem te panve, pritahovace, trisla, spodni zada, predni, zadni stehna, prsa. posilovat mezilopatkove svaly a hlavne stred tela.. Je to o tom si z toho udelat rutinu a opravdu kazdy a delat to kady den. Posilovat nutne kazdy den nemusis, ale protahovat ano. Plno lidi se protahuje pred spanim.Staci 10–15 minut..

            1 0
      • milan.v  

        Propouštím, že jsem se z prvního rychlého pohledu na první fotku unáhlil… To ale neznamená, že posunem sedla dozadu a dalším případným zkrácením představce o centimetr na 80 mm to pomalu začne být ne úplně ideální geometrie…

        Osa pedálu a češka je kde? Když se posune sedlo dozadu, začne to být také problém to doladit…

        0 0
      • UHU  

        já bych řekl krátké…

        0 0
    • gerrard  

      Sedlo víš, představec naopak a klidně ten delší o podložku dole a pak se vyfoť znova, z větší dálky a ne z podhledu. Takto ta fotka mate. A vyfoť teď to kolo bez tebe.

      1 0
      • MI5  

        Fotka kola. Vypadá to, že sedlo je šikmo dopředu, ale ve skutečnosti je jeho přední část již nastavena tak, že se lehce svažuje dozadu (zámek sedlovky říká cca 5°, zkontrolováno i vodováhou). Odpoledne mohu zaexperimentovat s původním představcem, trochu to projet a udělat fotky.

        0 0
        • cyklista86  

          Sedlo spickou dolu. Sklouzavas dopredu a prenasis moc vahy na ruce. Vyzkousel bych sedlo trochu dolu a hlavne vodorovne. Aby jsi v pohode mohl slapat patama dozadu

          5 0
          • jecnak  

            Jj tady se hraje o milimetry. Navíc se sklon těžko meří kvůli zakřivení výstelky. Ideální nějaký čas zkoušet.

            0 0
            • cyklista86  

              Asi nejlepsi test je proste jizda narovnany bez drzeni riditek. Mel by na tom normalne sedet bez pocitu, ze sklouzava a musi se drzet na tom sedle nohama..

              1 0
            • MI5  

              Jen pro představu lepší fotka, kde je vidět, že přední část sedla mám již lehce naklopenou dozadu, dříve jsem měl přesně vodorovně. Je mi jasné, že reálně se to vše stejně změní, když na to sednu a že musím prostě zkoušet a zkoušet

              0 0
              • KRoser  

                Taky bych to viděl na to naklonění sedla, co jsem vypozoroval tak na sklonu sedla hodně záleží taky jak agresivní je posed (drop řidítek) tz. můj taťka který má drop 5cm má tu špičku sedla (podle fotky co dával MI5) nahoru 4° a já co mám drop 15cm tak mám špičku na 0°. Tak podle tvého celkem vzpřímeného posedu se neboj špičku sedla zvednout, nakláněj špičku sedla nahoru dokud to nezačne tlačit, pak trochu ubrat a je to (měř to klidně telefonem s digitální vodováhou :)).

                0 0
              • milan.v  

                Takto to je ale nastavené správně, jedná se o sedlo s krátkým nosem…

                0 0
                • milan.v  

                  Ta vodováha se u nich nepokládá jako u sedel rovných bez opory na celou délku, ale jen do té přední části sedla…

                  1 0
                  • BB  

                    Já za sebe to nedělám tak, jak říkáš a pokládám vodováhu na celou délku sedla. Pokud to na WTB sedlech udělám tak, jak říkáš a jak to dělá autor vlákna, tak kloužu dopředu a mám přesně stejné symptomy (bolest rukou, krk, atd) jako autor vlákna. A dělo se mi to na všech kolech, co jsem kdy měl bez ohledu na velikost rámu. Neříkám, že to dělám dobře a nechci se o tom hádat, ale pouze říkám, jak to u mě funguje. A možná to autor vlákna zkusí, za to nic nedá.

                    3 0
                    • POC74  

                      Taky to mám vypozorovane tak. Třeba u Volta mám špičku trošku nahoru a ideál. Dám to do váhy před oporou a je problém s tlakem na ramena.

                      0 0
                      • milan.v  

                        Pak trošku zvednout nos a vyzkoušet vyhovující posez… Já to takto vždy nastavuji s jízdou na trenažéru, hodinu, dvě, tam se to hned projeví, otestuji a ven už pak v drtivé většině jedu dobře nastavený…

                        0 0
    • jecnak  

      Velikost rámu je ok, ale máš na sportovní jízdu hrozně vysoko řidítka. Možná bych i dal delší představec. Sedlo maličko výš. Prakticky souhlas s tipy výše od gerrarda. Co se týče posílení zbytku těla, tak klidně stačí i správně provedený běh a nebo hodně jezdit v kopcích ze sedla a ono se to časem srovná.

      4 0
    • AK84  

      Řešil jsem obdobnou situaci – bolest rukou, ramen a zápěstí po delší jízdě.

      Mě se to podařilo eliminovat posunem sedla více dozadu. Teoreticky se posune i těžiště více dozadu a na ruce připadne menší tlak.

      0 0
      • tomvv  

        Ne jen teoreticky, ale i prakticky :-)

        Já bych pro začátek zkusil dát sedlo níž a posunul ho dozadu.

        0 0
      • POC74  

        Dle prvních foto už to má vzadu vůči kolenům. Když to dá dal, tak si je úplně odrovna.

        0 0
    • MI5  

      Děkuji všem za tipy. Jelikož se nabízí několik protichůdných návrhů, rozhodl jsem se pořídit ještě snad o trochu lepší fotky. S původní polohou sedla, se sedlem 2cm výše, se sedlem 2cm níže, se sedlem 2cm níže + 1,5cm více vzadu (tady zas pocitově skoro nedosáhnu na řídítka, možná zas jen díky mé zkrácenosti). Ještě dodám, že při původním nastavení mám sedlo o 7cm výše než řídítka. Co se týká polohy čéšky vůči pedálu, myslím, že to jsem měl dobře vychytané v původním nastavení sedla (čéška nad středem pedálu). Za jakékoliv další tipy budu rád. Hlavní cíl je jezdit bez bolesti, klidně při zcela nesportovním a důchodcovském nastavení posedu :) děkuji

      0 0
      • milan.v  

        Češka před osou pedálu je lepší, staromilské nastavení s osou pedálu je naštěstí pryč…

        Předchází se tím nejednomu problému…

        0 0
      • nomecz  

        sedlo + 2 cm a a dalsi min jeden bych pridal,

        hlavne ale cvicit !!! a protahovat!!! a furt dokola,

        pokud jsi jezdil nebo spis nejezdil tak si to proste musis odsedet a telo si musi zvyknout.

        1 0
      • rejdy  

        Podle mě s tím hýbeš moc, posunout sedlo naráz o 1,5 cm dozadu je obrovský skok, to je 1 a půl velikosti kola na reachi.

        Hýbal bych vždy jen s jednou věcí a v řádu milimetrů, třeba posun sedla zkus 3 – 5mm, nezdá se to, ale rozdíl v posedu a rozložení váhy to udělá velký. Tady už sedíš moc vzadu za středem evidentně (u toho posunu 1,5cm).

        1 0
        • milan.v  

          Je to masakr a těmi všemi radami jsme ho jen zahltili…

          Na tom původním posezu ale není určitě češka s osou pedálu, ale za ní… ;o)

          0 0
          • Jason Voorhees  

            Proč myslíš Milane? Sedí dost vzadu, šlape jakoby před sebou. Já když to takhle míval, tak jsem měl tendenci sedět na špičce sedla. Prostě za sebe se šlape lépe. Ale každej kus individuál, a já mám spíš delší tělo a krátký nohy.

            0 0
            • milan.v  

              Z fotek mi to tak přijde…

              Každopádně bych ho musel mít před sebou v reálu a štelovat si ho a měřit…

              Začal bych správnou výškou sedla, to je základ, poučky s výpočty platí u každého, pak se už jen drobně ladí… Ještě jsem se nesetkal s nikým, kdo by si napočítal číslo, nastavilo se a pak jsme měnili o dva centimetry, protože to bylo špatně… Centimetr cca podle sedla/pedálů/tre­ter? Více ne…

              Předozadní poloha pak ovlivní dost věcí, měníš sedlo a stejný rozměr stejně prakticky nemůžeš aplikovat, ale vyzkoušet nejdříve, jak na něm sedíš, jestli se základní komfortní pozice nebude o centimetr, dva lišit od toho předchozího…

              A máme jistotu, že takový člověk má správné sedlo, šířku?

              0 0
              • rejdy  

                Přesně, nastavil bych výšku třeba podle LeMonda, pak sklon tak, aby netlačilo vepředu a předozadní pozici. Pak hýbat s představcem…

                0 0
                • MI5  

                  mám sedlo od středu 79cm, to zhruba odpovídá těm přepočtům. Proto mě překvapuje, že se objevují i tipy zvýšit o 3cm.

                  1 0
                  • cyklista86  

                    Hehe zvysit opravdu ne. Naopak sedlo spis vzdy trochu niz nez vys. Je to i trend v profi cyklistice. Sedlo jen o trochu vys nez je ideal a cely posed jde uplne do haje.. Naprosta vetsina beznych lidi kteri jezdi na kole jako sportovni vyziti maji sedlo moc vysoko. Druhy extrem jsou zase stari lidi na starych kolech. Ti maji zase vsichni sedlo moc nizko. :))

                    1 0
                  • psbiker  

                    Jediná cesta je kousek dozadu, pro lidi s dlouhými končetinami. Váha na rukou má být úplně minimální, tzn. protahování, posilování středu těla.

                    0 0
                  • Fazzy  

                    Zvýšit to chce. Vždyť na tý původní fotce má sice celkem ok pokrčenou nohu, ale patu prošláplou někde pod pedálem. Na fotkách s +2 cm je to rozhodně lepší.

                    0 0
              • Jason Voorhees  

                Jj, to chápu. Já to třeba musím mít takhle. O číslo menší rám (52, měl bych mít 54) a stejně drop nic moc. Krátký nohy, 178/79. Ale složim se na to v pohodě.

                1 0
          • kalimer0  

            A proto bych dal sedlo dopředu. Potom otočit představec a dát ho níže.

            1 0
          • rejdy  

            Hlavně ty statický fotky jsou dost problematický, když se kouknu na původní nastavení a porovnám s 1,5 cm sedlo vzadu, tak i když je sedlo vzadějc, koleno má víc vepředu oproti pedálu i horní rámovce – buď zkresluje fotka, nebo se na sedle posunul dopředu… (+ do toho promlouvá i to snížení sedla, čímž má nohu víc pokrčenou a koleno vepředějc)

            0 0
        • MI5  

          Jo, je mi jasné, že nenajdu ideální posed tím, že posunu vše najednou o 2cm, a že to nepůjde bez pořádného projetí :) Jen jsem chtěl nafotit pár fotek, aby vynikly rozdíly a třeba bylo lépe vidět, jakým směrem štelovat, protože první fotky nebyly z moc dobrého úhlu a objevovaly se rady nahoru i dolů :) budu si s tím hrát po menších skocích :)

          1 0
          • BB  

            mě se nejvíce líbí původní posed, jenom když máš ruce na pákách, tak by mohly být kapku pokrčené a ty je máš prakticky propnuté. Nemáš moc daleko páky ? Asi kravina, silničku nemám, pouze gravela, ale vím, že když jsem měl dlouhý představec a natažené ruce na pákách, tak jsem měl podobné problémy.

            0 0
            • MI5  

              Páky už jsou posunuté co nejblíž, jinak už by byly pod divným úhlem nebo bych musel řídítka natočit tak, že by byl dolní oblouk pro mě nepoužitelný.

              0 0
      • Jason Voorhees  

        Dle mého laického pohledu je foto č.2 dobrej posed. Akorát by to chtělo delší představec (na silničce nevozit pod 10cm, a do negativu, nebo alespoň do roviny). A naučit tělo si víc „lehnout“. To půjde. Jsi holt pavouk.

        0 0
      • cyklista86  

        Nechapu. Na te fotce s vodovahou to mas vic v rovine nez na te fotce celeho kola. To jsi ted zvedl a nebo ta fotka toho kola tak moc zkresluje? Kazdopadne ty fotky kde mas napsane puvodni me prijdou v pohode. Ty 2cm dolu a dozadu jsou ulet. To je jak posed zavodaku pred 60 lety. :)) Kdyz vyzkousis jet bez drzeni narovnany mas pocit, ze z toho sedla sklouzavas? S tou vyskou a posunem sedla bych moc neblbl. To je dane rozmerama dolnich koncetin a hlavne nepises nic o problemech se spodni pulkou tela a nebo se spodkama zad, tak neni duvod s tim sedlem moc hybat. Je fakt ale zvlastni, ze i pri tak neagresivnim posedu pises „Již po pár kilometrech jízdy začínají bolesti v oblasti ramen, krku, dlaní, loktů.“ Jedine co me fakt napada je to, ze proste sklouzavas ze sedla a tim prenasis moc vahy na riditka.. A nebo bude problem uplne jinde. Treba mas skripnutej nerv nekde v krcni pateri kvuli spatnemu drzeni tela pri sezeni u PC a pod..

        0 0
        • MI5  

          Ano, fotky zkreslují. Na všech je sedlo dokonce lehce sklopené dozadu (odhadem tak 3–5°), vodováha je nastavená do roviny a pod ní v oblasti středu sedla ještě trochu fuka, jen se nedá moc dobře vyfotit. Když jedu narovnaný bez držení řídítek nemám pocit, že bych sklouzával. Když ale dám ruce na řídítka, mám pocit, že se musím hodně natáhnout abych je položil na páky, zároveň mám pocit, že sedím spíše v přední části sedla po chvíli jízdy. Pocitově mi vše říká, že je to na mě moc dlouhé. V reálu to ale může jen znamenat, že se musím více protahovat a naučit jezdit více předkloněný? Co se týká bolestí, i ta 200km vyjížďka nezpůsobovala žádný problém nikde od pasu dolů, zato od pasu nahoru bylo vše jak po přejetí vlakem. Běžně začíná nepohodlí/bolest klidně i po 10km :(

          0 0
          • milan.v  

            Četl jsi ode mě předtím, jak se nastavuje takovéto sedlo? ;o)

            Popisuješ totiž špatný postup… Tímto způsobem je špička sedla výš, než by měla být…

            A nezřídka se setkávám s tím, že v různých obchodech si to zjednodušují právě takto, vodováhu plácnou na celou délku sedla a „mají hotovo“… A nebo počítají s tím, že si to pak každý nastaví…

            0 0
          • cyklista86  

            Kdyz mas ten pocit, ze se musis hodne natahovat k pakam, jakou cast tela/svaly vnimas nejvic ze te to taha? Dotknes se aspon prstama zeme kdyz si stoupnes s nohama u sebe a propnutyma kolenama? Jinak protahovat se musis. To je zaklad. Tuplem u sedaveho zamestnani, kde se vsechno jeste zhorsuje..

            0 0
            • MI5  

              původně jsem měl sedlo nastavené tak, že přední část byla zcela vodorovně (tak jak to popisuje výrobce jako ideální možnost), následně jsem lehce přizvedl špičku, abych zkusil, zda pomůže se zátěží na rukou, protože je to běžně doporučovaný způsob, co má člověk zkusit (stejně jako to doporučují někteří uživatelé zde v diskuzi). Možná tím došlo k minimálnímu zlepšení, nicméně problém to neodstranilo.

              Nevím jak popsat ten pocit přílišného natažení. Nejde o to, že by mě něco táhlo či bolelo hned jak chytnu kolo. Spíše je to takové, že když si sednu na kolo, předkloním a spustím ruce, kde bych pocitově pohodlně našel řídítka, padnou mi ruce o 10cm blíže než, kde mám páky. Ve chvíli kdy se chytím za páky mám pocit že se jakoby vytahuji za nimi v ramenou, zvedají se mi ramena k hlavě, mé tělo je nepřirozeně předkloněné, musím zaklánět hlavu, abych viděl na cestu = nepohodlná pozice pro krk. Vypadá to, že to celé bude o protahování a zvykání si.

              0 0
              • cyklista86  

                Tak kolik mas toho teda najeto na tom silnicnim kole a jezdil si na necem jinem predtim? Rozdil treba mezi MTB a silnickou je fakt velky. Nekdo si na to zvykne hned. Nekdo nikdy a jezdi radsi s rovnyma riditkama..

                0 0
                • MI5  

                  Loňský rok odhadem tak 450km. Za 10 let před tím jsem seděl na kole tak 2×. Naposledy trochu více MTB asi v 15 letech, to kolo pořád mám a také to není s posedem žádná sláva (podobné problémy), takže tam se není od čeho odpíchnout.

                  0 0
                  • cyklista86  

                    No tak je to co jsem psal. Proste musis to telo dat trochu do rovnovahy z toho sedaveho zamestnani. Protahovat a kompenzovat ty dysbalance a ono to pujde..

                    0 0
                    • MI5  

                      Jo, zkusím tomu dát více času. Lepší mobilita, lepší sezení v práci apod. samozřejmě prospěje ve všech aspektech a i dalších sportech, nejen na kole :)

                      0 0
              • PLATYPUS3  

                Jestli máš možnost to kolo dát pryč tak ho pošli dál a pořiď něco jiného, taky silničku s přívětivější geometrií, todle bude nejspíš čistokrevný závoďák.

                0 1
              • milan.v  

                Nerozumíš tomu, zkušenosti žádné, ale keců kolem máš za tři…

                1 0
              • TheJD  

                Co se krku tyce, nauc se nezvedat hlavu, ale oci, abys videl pred sebe. Vyrazne tim ulevis krcnim svalum (hlavu muzes nechat rovne nahoru, jako kdyz stojis) a porad vidis na cestu.

                0 0
            • MI5  

              jinak země se dotknu prsty, příjemné to není ale dá se :D

              0 0
              • Mikikuba  

                To bych teda od lezce čekala trošku větší ohebnost. Teda aspoň co jsem je znala to byli gymnasti. Ale nevím co lezeš. Zvlášť v tomhle věku. Takže určitě protahovat jak se tu píše. Vypadáš na tom fakt zatuhle. Zkráceně.Dělá to zázraky vím moc dobře na vlastním těle. Dělám denně. Pravda je mi o fous o velkej fous víc:)

                0 0
                • MI5  

                  jo, žádný gymnasta nejsem, to je pravda :) Jinak lezení je prostě moje hobby posledních let, na nějaký velký cíle jsem s tím začal tak o 25 let později než by bylo třeba :D Problém se zkrácenými hamstringy je trochu složitější v mém případě. Mám za sebou zlomeninu kyčelní kosti a několik poranění vazů v koleni. Hodně laicky řečeno kompenzují pozkracované svaly nestabilní vazy v koleni (mám potvrzené od 2 fyzioterapeutů). Vždy když jsem se protahování věnoval více intenzivně, docházelo k nestabilitě v mém koleni, k jeho bolestem a dokonce i podvrkávání při běžné chůzi. Takže se snažím opatrně, zlepšovat rozsah maličko, dávat čas na posílení všech svalů v nově dosaženém rozsahu atd. Někdy si říkám, že jsem jak důchodce v 80 letech :)

                  0 0
        • Jason Voorhees  

          Dlouhý Ti to fakt není. To poladíš a zvykneš si, no stres.

          0 0
          • vapes  

            Také bych řekl, bude to tou neohebností a nezvykem. Čím víc budeš sedět vzpřímeně, tím víc páteř a záda dostanou zabrat. Chce to postupně trénovat, ujet 200km na silničce jen tak z ničeho nic je docela špatný nápad.

            1 0
            • POC74  

              Za to by měl mít medaili. Ta prdel musela bolet. :(

              2 0
              • MI5  

                Padly předtím dvě vyjížďky kolem 60km (pár jízd do práce kolem 10km) a vybavil jsem se kvalitními kalhoty, takže sedací partie nebyl žádný problém :) Jinak je mi jasné, že podobné výzvy mně stačí jednou za život. Rád bych se ale dostal do posedu, kde dokážu ujet na pohodu 30–50km bez nepříjemných bolestí.

                0 0
    • NahoruDolu  

      Za me ti ten ram je vetsi. Ne moc, ale je. Udelej si vlastni porovnani svych fotek s fotkama z netu. Vsicni jsme chytri jak radio a sam poznas experimentovanim co tvemu telu vyhovuje.Tvuj trup je kratsi a dohanis to tema dlouhyma rukama. Kdyz pustis kolmici kde mas ramenni kloub, mel by si u zavodni geometrie byt vice nad prednim kolem. Ja bych dal mensi ram a treba prodlouzil predstavec. Na kole, kde mas teziste prilis vzadu, se ti bude jezdit i hur z kopce. Telo te muze bolet, protoze se na kolo dostatecne relaxacne nepolozis. Nebo se bojis a tvoje mysl chce, aby tva pozice byla jeste vice vzprimena a podvedome drzis vzprimenou alespon hlavu, kdyz se ruce musi drzet beranu. Sorry jako, jenom jsem hodil amatersky nazor…

      0 0
      • cyklista86  

        „Ja bych dal mensi ram a treba prodlouzil predstavec“

        Takze bude mit jeste vic agresivnejsi/za­vodni posed? Tim si pomuze jak?

        0 0
        • NahoruDolu  

          Ano, chtelo by se verit, ze za vsechno muze sedlo, ze ho tlaci prilis na ruce. Ale ruce ho muzou bolet, treba proto, ze ma spatny uhel predlokti (vice natezeny). Zmenou velikosti se upravi. Nebo ma ze sezeni na pc karpaly:-)

          0 0
          • cyklista86  

            S mensim ramem bude mit riditka niz. Myslis, ze to jeho rukam odlehci?

            0 0
          • Fazzy  

            Mensi ram by byl uplnej nesmysl. Neni na tom natazenej, predstavec ma otocenej do pozitivu, X podlozek a porad zbejva nejakej drop.

            0 0
            • ladys  

              Dával o 4cm kratší představec. Lokty má skoro propnuté.

              0 0
              • cyklista86  

                Protoze ma asi brutalne zatuhnuta zada. Se podivej jak je vzprimeny uz ted. To na tom ma sedet jak tetka co jede na liberte do trhu? Mozna by bylo idealni neco takoveho teda.

                0 0
                • ladys  

                  Pan doktor pozná zatuhlá záda na dálku :D Mám stejně dementní práci, záda v hajzlu. Jeden obratel trochu upravený po pádu. Cvičení moc nedám. U mého kola by jsem měl mít minimálně o jednu velikost větší rám. Představ si, že na tom nesedím jak popisuješ a nic mne nebolí…

                  2 0
                • PLATYPUS3  

                  Z toho bude na dlouhých štrekách bolet zadek :-) Hlasuju pro menší velikost.

                  0 0
                • MI5  

                  Mám usilovat o větší předklon a tím pádem pokrčení rukou? Je to pro mě nepřirozené, protože musím zvedat více hlavu (předsazená krční páteř je přesně můj problém z blbého sezení), namáhám krk, ale mohu to trénovat. Mám se snažit o zakulacená záda? To není problém, mobilita hrudní páteře na tom není tak špatně a pracuju na ní odjakživa. Sice kancelářská krysa ale byl jsem zvyklý sportovat skoro denně a stále se hýbu takže to není nejhorší. Jen ta krční páteř, předsazená ramena, žádná sláva.

                  Jinak nevím, jak brát příspěvky které radí co změnit, abych dosáhl sportovního/zá­vodního posedu. Raději budu mít zcela nezávodní posed, ale budu schopný se na kole projet 2h bez bolesti :)

                  0 0
                  • cyklista86  

                    To je bohuzel problem u cyklistiky a te silnicni tuplem. Kdy je telo v neprirozene poloze ktera vytvari ruzne dysbalance a ty je potreba neustale kompenzovat, aby to telo nedegenerovalo. Lidi co do toho jeste delaji sedave zamestnani to maji o to horsi.. Proste tvoje telo je evidentne ted ve stavu, kdy to nezvlada. Jak na tom zacnes denne pracovat, tak zlepseni bude docela rychle a pak to nebude problem..

                    0 0
                    • milan.v  

                      Zlepšení rychlé opravdu nebude…

                      0 0
                      • cyklista86  

                        Do zacatku leta muze bez problemu jezdit tech 30–50km bez bolesti jak si preje. Musi se tomu jen venovat opravdu denne.

                        0 0
    • tomvv  

      Máš tu hromadu rad, co člověk to názor. Aby ses v tom nezamotal, tak za mě by jsi měl začít tím, že budeš mít na 100% dobře výšku sedla. (Podle mě ho máš špatně)

      Bez toho správný posed nedáš nikdy dohromady. Jak tu budeš mít, tak můžeš zkoušet jakoukoliv radu tady a uvidíš jak se v reálu projeví.

      Možná pár všeobecných rad:

      • pokud to není vyloženě nutný, nedělej víc změn naráz
      • lihovkou si označ předchozí stav, ať se můžeš vrátit tam kde jsi byl předním
      • dej změnám čas se projevit (delší nebo víc vyjížděk)
      • ty statický fotky z boku můžou být zavádějící, v reálu, když šlapeš, tak na tom můžeš sedět úplně jinak
      0 0
      • MI5  

        Jak říkáš, zatím se našly rady všemi směry. Sedlo nahoru, dolů, dopředu, dozadu :) Ale i tak vše čtu a přemýšlím, co jak s čím souvisí apod. Fotky neřeknou vše a každý na fotce vidí jiný detail. Navíc co jednomu vyhovuje, druhému asi nemusí. Bude třeba vše postupně ozkoušet, projezdit, dát tomu čas, přidat více protahování apod. Chtěl bych začít jezdit každý den do práce, přidat více delších výjezdů, tak bude prostor získat pocity (a dát tělu čas si zvyknout)

        0 0
      • POC74  

        78,6 vychází sedlo od středu k horní straně sedla po směru trubky na 89cm nohy. Ttim začít. Kontrola kolena na pedál a dát to do kupy. Směr sedla… A nakonec řešit rodla. Hlavně být uvolněný na kole, Žádná křeč.

        0 0
        • MI5  

          mám teď 79 cm, sedlo jsem jezdil vodorovně i lehce sklopené dozadu, předozadní polohu jsem se snažil taky vychytat. Tou si nejsem úplně jistý, protože půlka lidí radí posunout dozadu a půlka lidí posunout dopředu. No na posunutí dopředu mi už nezbývá moc prostor, blížím se skoro ke značce stop na lyžinách sedla.

          0 0
          • milan.v  

            Protože ti radí lidé od stolu, nesmysly…

            0 0
          • milan.v  

            … ližinách… Potom je to o změně sedla…

            0 0
          • psbiker  

            Možná by to chtělo změřit setback sedla, aby se odborníci mohli vyjádřit. Pro tuhle délku nohou 7–8cm odhadem..

            0 0
        • milan.v  

          Přesně tak, to je základ…

          0 0
    • hannawald  

      Na tvou výšku je u Giantu M/L, ale tím, že máš opravdu dlouhé ruce, prakticky o 5cm delší než průměr k výšce, tak nemáš problém s L a dle fotek seš na tom hodně narovnaný, dlouhé to rozhodně nepůsobí.

      Výška sedla asi problem nebude, kdybys to měl moc vysoko, měl bys problém kolena, zadek apod. O něco nízko a taky bys spíš pocítil kolena. Pokud jsi ujel 200km bez bolesti kolen zepředu, zezadu…tak to asi není nějak úplně mimo.

      Na co bych se zaměřil je tedy předozadní poloha sedla, sklon sedla a možná nastavení pák, možná šířka řidítek. Z fotek ty úhly nejsou tak patrné. Většinou bývá při bolesti rukou, ramen problém vzadu, tedy u sedla. Sedlo více vzadu může pomoci, ale posouvá se to po 3mm…ale zas bolest už po 10km, to bys musel mít vyloženě narvaný dopředu, to se mi nezdá…ten sklon sedla je takový problematický. Tlak na předek by spíše způsobovalo sedlo z kopce. Pokud ho máš do kopce, tak je to divné nastavení, z kterého by mě bolela citlivá místa, ale ruce ok. Může Ti to bránit v lepším ohybu, protože nenarotuješ pánev dopředu a brání Ti to se ohnout, takže může to být chyba, ale že bys měl mít po 10km problém zad, to nevím…ale zkusit můžeš to sklonit dolů, co to udělá, zda se lépe nebude šlapat a ohýbat. pak ještě teoreticky páky moc do kopce nebo příliš široká řidítka.

      0 0
    • MI5  

      Tak zatím jsem posunul sedlo o 5mm dopředu a přeměřil čéšku, která je teď na pedálem nebo lehounce před ním. Výšku jsem nechal stejnou, přední část sedla do roviny. Zkusím to párkrát projet. Jinak to vypadá, že je potřeba si prostě zvykat a protahovat se pořádně.

      0 0
      • PLATYPUS3  

        Ty máš výhodu, že nejsi z té silničky zatím opotřebovanej, takže furt můžeš hledat posed který si necháš, potom už to není tak snadný, je to teda taky o věku atd. Dvoukilo se dá odjet i na blbým kole, jak něco v posedu nesedí pak se to s odježděnýma km a odježděnýma rokama kupí na sebe. Byl by zajímavej pokus kdybys zkusil jinou silničku, nějakou endurace geo a zjistil rozdíl.

        1 0
      • hannawald  

        Cvičení je určitě dobrý, ale 10km bys na tom měl odjet normálně, pokud se trochu hýbeš. To je jak uběhnout 1km. Naopak 200km ujet, to je super výkon s tím nájezdem, cos měl, to se divím, že Tě z toho nemuseli rovnou sundat. Tzn. někde je problém, není to jen o protahování. Já necvičím, kancl, 44 let, nájezd 4–5tis ročně. Párkrát do roka mě bolí záda jen vstanu. Po zimě mě bolí záda i po 60km, s nájezdem se to zlepší a v létě 100–120km dám, jsem trochu rozbitej, ale druhý den můžu jet znova. 10km na silnici je 20–30min jízdy, na to nemusíš každý den cvičit, to zvládne i manželka, co na to sedne párkrát do roka.

        Taky můžeš dát 4–5 tis za bike fit, ale to se Ti asi nechce. Máš určitě nestandardní rozměry s těma dlouhýma rukama a nohama vůči své výšce, takže můžeš mít i trochu nestandardně nastavené kolo, záleží na poměru kostí u nohy apod. Podle fotky se to hodně blbě poznává. Více se pozná při šlapání.

        0 0
      • adam1  

        Zkus ještě otočit ten představec ? Sedlo máš vysoké dle mě ok ,fotky klamou a v reálu můžeš vypadat ok.

        Ty ruce se snaž povolit a nenapínej je

        Nemáš na tom v podstatě nic naježděno ,když budeš 2–3 v týdnu 50–70km a o vikendu 100+ tak si zvykneš ?:)

        Vydržať :))

        Silnic je řehole ,ale krásná :)))

        0 0
        • mart910  

          Clovek si zvykne na ledacos, ale proc si zvykat na spatny posed :)

          1 0
    • MI5  

      Krátké video z projížďky.

      https://youtu.be/ZVSc070_9pU?…

      Oproti fotkám posunuté sedlo cca o 1cm dopředu a představec o kus níže. Snad pomůže k lepšímu posouzení ????

      0 0
      • Jáchym 1  

        Sedátko bych dal výš.

        Neuraž se,ale máš takový prkenný posed.

        Uvolni se.

        1 0
        • MI5  

          Takto z videa to na mě působí taky tak, že sedím moc nízko. Je zajímavé že moje pocity z jízdy jsou takové že mám nohy skoro propnuté a když chci uvolnit tak je zcela propnu, ale na videu to vypadá jak kdybych seděl o 10 cm moc nízko. A snažím se být co nejuvolněnější a taky to moc nevypadá ????

          0 0
          • rejdy  

            Já bych teda sedlo moc výš nedával, noha rozhodně nemá být v dolní poloze pedálu propnutá…

            0 0
            • gemini  

              Takhle z fotky už mi sedlo přijde v pohodě – ale pořád mi přijde, že má ruce trochu pod sebe…Ale hlavní je samozřejmě pocit tazatele…

              0 0
          • Jáchym 1  

            To se poddá:-)

            0 0
      • gemini  

        Takhle z videa mi přijde, že bys snad potřeboval i delší představec a kapku výš sedlo. Jinak ale za mě je velikost kola ok…

        0 0
        • MI5  

          Zatím jsem nechtěl měnit vše najednou. Jinak zase video vůbec neodpovídá mým pocitům. Pocitově jsem moc natažený při jízdě, ale pak na videu vidím, že je celý posed relativně krátký. Vidím to na víc zvykání si, protahování, uvolňování a následně delší představec.

          1 0
        • Jason Voorhees  

          Přesně, ještě se víc natáhni. Zvykneš si. Je to silnice. Jde o zvyk.

          0 0
      • adam1  

        Min.1cm možná 1,5cm sedlo výš a bude to cajk

        0 1
      • Espen  

        Vyndat všechny ty podložky a představec do negativu.

        0 0
    • Pikaču  

      Ten posed na kole, jak uz zaznelo je prkenny. Záda mají byt uvolněná a v pozici kočičího hřbetu.

      Ruce mírně prohnute.

      Dej na tom kole tak 5–10 jizd 50–80 km a uvidis.

      Tělo si musí zvyknout na tento zpusob posedu. Může to trvat i dele.

      Stacilo by zajít za jednou osobou. Nastavit si správně kufry, vysku sedla a pozici sedla s ohledem na kolena/pedaly. Mel bys to umet nastavit i sam podle ukázek na YT.

      Delka predstavce a jak vysoko je uz indicidualni vec. Na zacatku spíš vyšší a kratší posed a behem prvnich let to budes měnit na sportovnější až poboli zada, ruce a ramena si zvyknout.

      Doporucuji dale hodne protahovat a i zastavovat pri nepohodlí a protahnout se.

      Bud ti to ukáže ze se to zlepsuje a je to na dobre ceste nebo zjistis ze je to spatne. A změny delej pouze 1 vec a odzkouset. Nemuzes menit 5 veci najednou.

      A taky zkus obcas drzet nejakou dobu za spodní úchop.

      A az se naučíš sedet na kole tak muzes žácit přemýšlet o frekvenčním šlapanim, kruhovem, uhel chodidla. Na tom kole vypadas vážně jako by sis to ani neuzival a byl na tom Kole za trest.

      2 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.