Poraďte s výběrem silničky / endurance

309 nepřečtených
  • RUSH

    Zdravím všechny!

    Už delší dobu se zaobírám výběrem silničky,kterou bych chtěl jako doplněk k HT29. Jenže v předchozí diskuzi jsem zjistil, že vzhledem k mým tělesným proporcím to nebude až tak jednoduché – http://www.bike-forum.cz/…ramu-14.html#… Dle výsledků Fit Calculatoru bych totiž měl hledat rám s horní rámovou trubkou cca. 56,1(Eddy Fit) – 57,7 cm (Frech Fit), což při mé výšce 190 cm je trošku problém. Nabízí se kola/rámy typu Merida Ride – zjednodušeně krátký ale vysoký (HT – 20 cm).

    Těch kol s podobným rámem jako Merida Ride (horní rámová trubka 56,5 cm / hlavová trubka 21,5 cm totiž určitě moc nebude.A navíc je třeba ohlídat i délku sedlové trubky kvůli výšce posedu (cca. 82 cm).

    Jelikož bych ale raději koupil bazarovou silničku, rád bych si nějak rozšířil možnosti výběru. Zeptám se pokud bych zkoušel rámy s vyšší hlavovou trubkou (kolem těch 20 cm), mohu se dívat i na rámy delší – +/- 58 cm? Např. Specialized Allez (58 cm), Giant Defy (L) neboTrek Domane (tady si s velikostí nejsem jist). Ta delší horní rámová trubka bude znamenat jen nataženější posed, na který jsem už asi zvyklý z HT29 (Stumpjumper XL), nebo je tu i jiný problém – co radíte?

    0 0
    • ˘Ö˘ Krab  

      Proč jsi založil nové vlákno? Allez 58 už bylo na pořadu dne minule, viz obrázek. Výška posedu 82 cm je docela normální, standardně to řeší 400 mm sedlovka (mám rám c-t 52 cm a posed 81,5 cm). Na obrázku jsou nějaké experimentální údaje o dropu (65 mm) a délce představce (~80 mm), které víceméně ukazují, že to není cesta, přestože je představec skoro 60 mm nad hlavou. S větším dropem a méně podložkami by vycházel představec ještě kratší.

      Dívat se můžeš po čem chceš, ale budou Ti vycházet až nesmyslně krátké představce, což na silničku této velikosti asi není to pravé.

      0 0
      • RUSH  

        Díky moc, ale co dál? Znamená to, že v úvahu připadá jen ta Merida Ride 56 (54??)? Nebo jsou i jiné možnosti, ale jen rámy 56 cm dlouhé?

        0 0
        • RUSH  

          Tak jinak. Jsem ve fázi, kdy už se dívám po bazerch po vhodné silničce. Bod jedna by tedy měl být horizontální délka horní rámové trubky – 56 cm. Jaká by měla být min. délka hlavové trubky? Alespoň 19 cm?

          Znamená to tedy že by v úvahu přicházel např. GIANT Defy ve velikost M/L – geometrie zde, Specialized Roubaix 56 – geometrie zde a samozřejmě MERIDA Ride – geo zde?

          Nějaké další tipy?

          0 0
          • ˘Ö˘ Krab  

            Když jsem se na to podíval, tak jsem Ti vytvořil jednoduché vodítko. Merida Ride vel. 56 má poměr REACH:STACK=0,613 a byla by optimální. Ještě by ses vešel (s omezeními) na rámy R:S=cca 0,63, ale určitě ne na rámy s poměrem >0,65. Samozřejmě při zachování TTh v rozumných mezích.

            0 0
            • RUSH  

              Díky moc za radu. Cvičně jsem se díval na tento poměr u Roubaix 56 a Defy M/L a u obou je to cca 0,65. Těch kol, která splňují 0,613 – 0,63 asi moc nebude, že? Neznám zatím jiné než Merida Ride.

              Jakou toleranci máš na mysli TTh v rozmných mezích?

              0 0
              • RUSH  

                No fakt jsem nenašel rám, který by splňoval 0,613 kromě tedy Meridy Ride. Asi ani neexistuje, blíží se tomu snad jen Canyon Endurance AL (0,630). Asi se zaměřím jen na tu Meridu.

                Po pravdě libila by se mi Merida na Tiagře (RIDE 300 2016) ale ta už bude asi pryč. Nová RIDE 200 je Soře 2016, možná by to bylo ještě také únosné. No a nebo pak bazary…

                0 0
                • gemini  

                  Koukni na Bianchi C2C geometrie – Impulso / Intenso / Intrepida – kratší rámy – vyšší hlavy…nejvyšší hlavu a současně krátkou horní rouru má asi Spešl Roubaix – Trek Emonda je taky poměrně na předku vysoká…na výběr je toho docela dost.

                  0 0
                  • RUSH  

                    Máš pravdu, ale Roubaix 56 má koeficient 0,64, Émonda 0,7 a Intrepido 0,63.

                    A Krab píše: „optimální poměr REACH:STACK=0,613­. Ještě by ses vešel (s omezeními) na rámy R:S=cca 0,63, ale určitě ne na rámy s poměrem >0,65. Samozřejmě při zachování TTh 56 cm.“

                    0 0
                    • ˘Ö˘ Krab  

                      Je to jen orientační, je potřeba vyzkoušet. Roubaix jsem myslím měl ve výběru.

                      0 0
                    • gemini  

                      Při 190 cm koukáš na velikost 56? Bych řekl, že by jsi byl spíš adept na 58ku ( 59 u Italů…)

                      0 0
                      • ˘Ö˘ Krab  

                        Jenže má nějaké divné proporce a potřebuje dost atypickou geometrii rámu. To už se u dlouhánů někdy stává.

                        0 0
                        • gemini  

                          Ono člověk může špekulovat nad geometrií, ale stejně je nejlepší vyzkoušet v reálu – člověk se na rám časem natvaruje…:-)

                          0 0
                          • ˘Ö˘ Krab  

                            Nebo také na třetí, čtvrtý, pátý, … v řadě – a to ještě kdoví jestli. Proč zhrdnout dobrodiním kalkulátoru a možnosti nasimulovat si předem. Když tedy není od začátku chyba v měření nebo zadání.

                            0 0
                            • gemini  

                              Člověk občas zdlouhavě řeší milimetry na papíře, ale v reálu může být vše v okamžiku jasné…nemyslel jsem, aby bez rozmyslu kupoval, ale aby – pokud má možnost – někde vyzkoušel kandidáty v reálu. A píšu z vlastní zkušenosti – řešil jsem geometrii stejně úzkostlivě jako RUSH, kdy i já mám podobně atypickou figuru, nechal si profesionálně naměřit a nastavit posed, jenže na kole jsem se nějak nesrovnal. Tak jsem začal laborovat na vlastní pocit a po čase vozím o 2 cm delší představec o 1,5 cm níž a na kole se teď cítím dobře a nic mě nebolí…

                              0 0
                              • ˘Ö˘ Krab  

                                Milimetry se neřeší, centimetry a možné přesahy nastavení na obě strany už ano. Jestli můžeš, rozepiš se víc o své změně nastavení (a pošli mi když tak do SZ hodnoty z competitive­cyclist, abych si rozšířil obzory). Zajímá mě, jak moc je CC univerzální a jak se vyrovná s nějakým nefalšovaným extrémem. Je dost dobře možné, že ti, kteří Ti nastavovali posed, to udělali podle nejlepších možností a vůle, ale jejich systém výpočtů se s Tebou zkrátka nebyl schopen srovnat.

                                0 0
                          • Rogosek  

                            Jo, přesně. S tímto naprosto souhlasím. Strašně to všichni prožívaj, mě by zajímalo, kolik z nás má takový nájezd, aby ty drobné nuance odlišil. Chápu, že často se to dělá pro pocit – když už, tak co možná nejlíp. Jasně, pokud kupuju nový kolo, tak asi ok. Když holt vim, že kupuju bazarovku a mám 190, koupim rám 58, poladim představec a sedlovku aby mi to vyhovovalo a na zbytek se, jak říká gemini, člověk natvaruje…

                            0 0
                            • ˘Ö˘ Krab  

                              Při normálních proporcích je to pravda. Ale pro větší nájezdy není důvodu, proč si upřít pohodlí výpočtu a kreslení.

                              0 0
                            • tromboonen  

                              Takhle jsem koupil bazarovku Lko/56, na moji výšku 185cm klasika.. pořád mě bolela záda, oblouky jsem měl otočené nahoru jak paní RaDOVÁ, DO SPODNÍHO ÚCHOPU JSEM SE NIKDY NEPODÍVAL.. (Caps lock omylem, sorry) až jsem se změřil na copmp fitu a zjistil, že mám extrémně dlouhé nohy a krátké ruce/tělo, takže potřebuju délku rámu 53–54.. a když ji použiju, musím si ověřit, že rodla nebudou půl metru pod sedlem, takovej hadí muž zas nejsem..

                              Nějaké disproporce má skoro každej, pravda ne všechny se takhle extrémně prpomítnou do geometrie rámu a daj se vychytat kokpitem jak píšeš, ale rozhodně neuškodí si to před koupí nakreslit, u novýho nebo bazarovýho.. a na silničce třeba v nastavení sedla poznám rozdíly cca 5 mm, to není nájezdem..

                              0 0
                              • madik  

                                Jak máš dlouhé nohy při té výšce? Já mám cca taky 185cm a inseam 89cm, extrém to asi není ale je to myslím nadprůměrná hodnota. Ruce pak Arm 64cm a Trunk 60.

                                Jen by mě zajímalo jak Ti to vychází abych si udělal představu, dik.

                                0 0
                                • tromboonen  

                                  Tak vydrž až někde objevím vytištěný výsledky z CC, nějak jsem o tom nevěděl, kromě toho, že kalhoty si musím kupovat delší, ale spíš jde o ty nohy vs. trup a ruce, tam bude ten extrém..

                                  0 0
                                  • tromboonen  

                                    Tak tu to je, výšku jsem naměřil 182, asi už rostu do země..

                                    0 0
                                    • plzakj  

                                      :-) Js zil 15 let v domneni, ze nam 183 a pred mesicem, kdyz jsem kupoval silnici, tak jsem si nameril 184 :-)

                                      Jinak inseam 84,5

                                      0 0
                                • McBlacky  

                                  podle mě v pohodě. Já mám 183cm a 93cm a naladit posed je peklo. Navíc těžiště i aerodynamika zájezdního autobusu :/

                                  0 0
                                  • madik  

                                    Aha, to věřím. Bejt ženská mohl jsi dělat modeling :P

                                    0 0
                                • ˘Ö˘ Krab  

                                  http://www.bike-forum.cz/…ky-endurance#…

                                  Výška a rozkrok stejné, trup podobných 62, ale paže gibboních 70 cm.

                                  0 0
            • RUSH  

              A mohu vědět, z čeho se vychází, když pracuješ s poměrem Reach/Stack? Jak se to třeba odráží v tělesných proporcích? Díky moc.

              0 0
              • ˘Ö˘ Krab  

                Nanesl jsem Tvůj posed na cca 10 rámů v galerii a díval se, co je ještě reálného a co už se představci zachránit nedá. Takže ten poměr je empiricky získaná hodnota (snad) platná výhradně pro Tebou dodané hodnoty.

                A je to přesně obráceně, v tomto poměru se odrážejí Tvé tělesné proporce.

                0 0
                • RUSH  

                  Díky moc!

                  0 0
                  • ˘Ö˘ Krab  

                    Jinak je vždycky potřeba se znovu zamyslet nad změřenými hodnotami těla, tam bývá chyba nejčastěji.

                    Co mám odpozorováno reverzním inženýringem, tak základní nástin vztahů mezi antropometrií a geometrií rámů je následující, odpovídá logice věci, ale databázi konkrétních hodnot mají jen kalkulátory posedu (já mám jen hodnoty několika málo jedinců odtud + dalších kamarádů):

                    – dlouhá stehna → sedlo dozadu a kousek níž

                    – dlouhé holeně → sedlo hodně dopředu a spíš výš

                    – dlouhá předloktí → dlouhý posed (malý drop) a větší reach

                    – dlouhé pažní kosti → kratší posed (a větší drop) a menší reach

                    – dlouhé celé horní končetiny (zpravidla ve spojitosti s dlouhýma nohama) → krátký rám a velký drop

                    – krátké h.k. & dlouhé nohy → potřeba vysoké hlavové trubky, tj. větší stack

                    Na competitivecyclist tak (podle mě) vyhovují různým somatotypům spíše různé verze kalkulátoru: FrenchFit spíše pro lidi s krátkými končetinami a menšího vzrůstu, EddyFit tak nějak všem (snad), CompFit zejména lidem s dlouhými kočetinami (zejm. horními, potažmo pažemi) nebo velkou ohebností.

                    To vše při standardní ohebnosti a ne úplně turistickém posedu. Ve skutečnosti se řeší opravdu jen tyto tři věci v tomto pořadí a) poloha sedla vůči BB, b) dosah od špičky sedla na řídítka S_H a c) drop.

                    0 0
            • RUSH  

              Jaká přesně omezení se týkají rámů s poměrem 0,63? Např. zde – Canyon Endurance velikost L – geometrie zde. Na jaká omezení bych si třeba v tomto konkrétním případě měl dát pozor?

              0 0
              • ˘Ö˘ Krab  

                Tady to zrovna jde.

                Představec 100mm/+6° vetknutý 40 mm nad hlavou (nějaké podložky tam budou) → drop 84 mm. Nebo třeba GT Grade vel. 58, představec 35 mm nad hlavou (bez podložek) 90/-6° drop 80 mm, 100/+6° drop 59 mm.

                U Grade se níže se řídítky dostat nejde, u Canyonu představec 90/-6° dá drop 106 mm a níže to také nepůjde. Roubaix SL 4 COMP vel. 56 jsem řešil už minule, představce 80 – 90 mm s málo podložkami a dropy 88–113 mm, 100/+6° s cca 25 mm podložek na hlávku + 1/2 představce 38 mm dá drop 70 mm.

                0 0
                • RUSH  

                  Canyon Endurace AL 5.0 se mi docela líbí! Komponenty mi přijdou ok (nová Tiagra), jediné co si nejsem jist jsou kola Shimano WH-RS010. Aksia by byly asi lepší ale třeba tyto snad také něco vydrží. Nebo je ten vyšší model AL 6.0 výhodnější (105/Aksia)?

                  0 0
          • RUSH  

            A ještě něco, asi jsem zvyklý na nataženější posed, protože opět podle výsledků Fit Calculatoru bych měl mít kratší i HT29 (místo XL jen L) a proto, když se posadím na silničku 56 cm dlouhou, připadám si jako na (pro mě) malém kole, naopak když jsem v obchodě zkoušel Defy ve velikosti L (57,5/20,5 hlava) přišlo mi to jako dobré.

            Na zapůjčeném Roubaix 56 cm jsem ujel cca 40 km, šlo to, ale asi by to chtělo doladit posed, představec atd. Měl jsem pocit, že na stejném kole vo velikosti 58 cm, bych měl asi lepší pocit. A navíc v případě Roubaix 56 by to asi chtělo sedlovku 400 mm (kvůli výraznému sloopingu). Na delším kole (58 cm) jsem ale zatím nejel. Asi nelze v tomto případě úplně vsadit na pocit, protože změna je příliš veliká – velikost rámu a i přechod silnička – HT.

            A platí i zde poučka, že při normálním posedu, při úchopu za rovnou část řidítek, by při pohledu dolů měla řidítka zakrývat přední nábu?

            0 0
            • ˘Ö˘ Krab  

              Tuhle poučku proklínám. Asi platí, ale ne u každého a vždycky. Záleží, jak sedíš zrovna nahrbeně, jaká máš řídítka, jak se jich držíš, jak moc máš propnuté lokty, jak moc se posouváš po sedle… a tak – je zkrátka příliš mnoho faktorů, které kýžený zákryt ovlivní. A to nemluvím o zahnutí nohou vidlice, protože na přímých nepředsazených a nezahnutých vidlicích nemám šanci, vždycky se dívám. Čím kratší kolo a větší drop, tím víc se této poučce divím.

              Zkoušet aplikovat MTB zkušenosti na silnici úplně nelze, navíc variabilita geometrií je tam ještě daleko větší, stejně jako pestrost použití. Což u silniček jaksi odpadá, jsou si (i napříč kategoriemi) geometricky daleko podobnější, pro tebe ‚bohužel‘.

              0 0
            • platypus  

              Na silničce je lepší mít kratší rám a delší představec, myslím jako když bych se měl rozhodnout mezi L a XL, né že místo elka vezmu esko.

              0 0
      • RUSH  

        Ahoj Krabe, Merida Ride vel. 56 mi slouží ke spokojenosti, pořád ale pokukuju po nějakém karbonovém rámu. Mohl bych mít rám Lapierre Sensium v XL/58. Vím, že u něj pravidlo REACH:STACK=0,613 ne­platí, ale přesto – dalo by se oněm pro mě uvažovat, nebo je to určitě špatně?

        0 0
    • RUSH  

      Děkuju všem, hlavně Krabovi za užitečné rady.

      Teď přemýšlím o dalším kroku. Chtěl bych si teoretický výpočet ještě ověřit v praxi. V tuto chvíli je mým kandidátem číslo jedna Canyon Endurance L (mimochodem, dle calculátoru Canyonu mi vyšel XL). Vyzkoušet mohu ještě jednou Roubaix 56 (tu má kamarád), ostatní kola jsou pro mě hůře dosažitelná (Merida Ride, Canyon Endurance) protože nepatří mezi úplně obvyklé – no snad Ride 56 se může někde podařit.

      Vůbec jsem nečekal, že to bude tak složité a že nakonec bude výběr možných rámů tak silně omezený.

      Zeptám se – doporučili byste mi ještě pro jistotu (omlouvám se Krabovi) odborné změření (Bike Finder, cena 1500,–) u Honzy Dubce? Znám ho, ještě z Cyklo69 a důvěřuji mu, je to velmi zkušený fitér.

      0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Změřit se určitě nech, protože nejhorší možný scénář by byl, že jsme se tady celou dobu bavili o přesných mírách vycházejících z nepřesně změřených vstupních hodnot.

        0 0
        • RUSH  

          Byl jsem ještě v jednom obchodě vyzkoušet různé geometrie a velikosti a lze říci, že teorie se vlastně potvrdila. Jednoznačně se cítím lépe na kratším a vyšším rámu např. CD Synapse vel. 56 (poměr 0,654) než na FOCUS Culebro vel. 58 (poměr 0,695). Synapse má ale krátkou sedlovou trubku – jen 51 cm. Meridu Ride 56 bohužel neměli, měli 58 a to je tedy opravdu obří kolo! A jen pro zajímavost – můj posed na Synapse 56 splňuje poučku o zakrytí přední náby řidítky :-))

          Bohužel Merida Ride Lite (AL) je nová k mání jen model 200 na Soře (2016). Nabízeli mi, že ho objednají v 56 na zkoušku, bez závazku odběru. Zvažuju to, ale za prvé nevím, jak je na tom Sora 2016 (dá se?), a za druhé je otázka, jak budou vypadat modely Ride 2017.

          0 0
          • ˘Ö˘ Krab  

            Sedlová trubka 51 cm není žádný velký problém. Potřebuješ vysunutí sedla celkem 810 mm (to mám ± také) a sedlovka 400 mm to na rámu 52 cm hravě zvládá s velkou rezervou. Na RB RR 1100R sloping mám sedlovou trubku jen 458 mm (podle výkresu, neměřil jsem) a také to jde.

            Shimano SORA (3500) by měla být úplně v pohodě, je to sice jen 9sp, ale jako bonus rovnou pobere se středním ramínkem 32z pastorek. Neviděl bych asi problém v případném upgrade na 10sp jen prostou výměnou pák a kazety (105/5700, Ultegra/6700). Pečlivě si ověř, co všechno a v jakém provedení je na kole osazeno.

            0 0
            • RUSH  

              No, popravdě nejsem si jist, že je to SORA 3500 – "viz. zde model 2015 ":http://www.merida-bike.cz/…ola/ride-200, ale není to označeno číselnou řadou SORA. Konkrétně kliky jsou Shimano R345 octalink 50–34. Na obrázku kola je možné použít el. lupu, a pak je celkem dobře vidět komponenty. Kazeta je sice s 32 z pastorkem, ale jen Sunrace CS-9S 11–32, ne Shimano.

              0 0
            • hannawald  

              Synapse bude mit sedlovku 25,4..tak aby neco ve 400mm bylo.. v rychlosti na me vybehly jen cinske ebay Hylix..

              0 0
      • McBlacky  

        kdyby jsi chtěl tu Meridu, tak by je mohl mít na test BikeRanch. Ride 5000 jsem jel letos jako tesťák na jejich test dni.

        0 0
      • platypus  

        Musím se upřesnit :-) ta poslední věta nebyla nic osobního, myšleno všeobecně. A měl jsem na mysli řízení kola, vozil jsem na jednom kole představce 8, 10, 11. Osmička nevadí, větší pohodlí v posedu jenže ve sjezdech nebylo jak se poskládat a delší představec ty zatáčky prostě vykrajuje líp. Jedenáctka, tam mi chyběl právě ten cm v pohodlném posedu abych byl dlaní opřený o páky. Ještě doplním že u té osmičky mi trnuly prsty, což se mi u jedenáctky nestávalo, tam zase šíjové svalstvo, se mu to moc nelíbilo, tož tak:-)

        0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          Takže jsi našel optimální posed. A jak jsi na to v porovnání s kalkulátorem – nemyslím tím rozměry představce, ale polohu sedla a délku posedu?

          0 0
          • platypus  

            To nevím, já ten výpočet neumím, ještě jsem to nezkoušel dávat do kalkulátoru.

            0 0
            • ˘Ö˘ Krab  

              Tak své údaje schválně do competitivecyclist někdy vlož, zabere to do deseti minut, asistence další osoby je nadmíru vhodná. Pro začátek (kvůli přesné poloze sedla) je lepší dát výpočet pro silniční kolo, následně s týmiž údaji třeba pro MTB.

              0 0
              • platypus  

                No nevím, neumím odeslat email, nějak tomu neholduju, uvidím.

                0 0
                • ˘Ö˘ Krab  

                  A na tlačítko „CONTINUE“ vpravo uprostřed na stránce z odkazu kliknout dovedeš? :-)

                  0 0
                  • platypus  

                    Dík za odkaz, já akorát vím co je to arm, lover leg a total high, nejspíš se to dává v cm, ty inches.

                    0 0
                    • ˘Ö˘ Krab  

                      JJ, těším se na výsledek. Ale obávám se, že do inches Tě to míry v cm nenechá zadat, protože jsou asi 2,54× větší, vtipálku. Doporučuji pozorně sledovat a následovat postup dle videa u každého měření.

                      0 0
                      • platypus  

                        Ok, takže to budou nejspíš palce, trochu se s tím poperu, vezmu na pomoc ženu, jí to v tomhle pálí, teď nastupuju do práce, když se povede, dám vědět.

                        0 0
                        • tromboonen  

                          Jednotky si vyberes, lepsi zvolit cm nez to pokazdy prepocitavat..

                          0 0
                          • Vilém  

                            I kdyz si vyberes cm, tak nektere miry ve vypoctu vypadnou v palcich. Co ted koukam na sve vypocty, tak alespon u MTB to tak mam.

                            0 0
                            • tromboonen  

                              Jo, u MTB jo, u silnice ne… silnicky se merej v cm i v Emérice, a to je co rict.. Ja mluvil o zadavani, uz tak to clovek musi merit nekolikrat aby se nesplet, kdybych to jeste prepocitaval na palce, tak je na pruser zadelano..

                              0 0
                              • Bubaaak  

                                Nejlépe, když tě následně měří ještě někdo jiny…

                                0 0
                          • platypus  

                            Ještě nebyl čas anebo nálada, samotného by mě to zajímalo, když tak to sem hodím.

                            0 0
    • RUSH  

      Díky všem za rady, nejvíc Krabovi. Nakonec jsem šel do Meridy Ride 400 (105) velikost 56 cm. Dneska má přijít, tak jsem zvědav jak mi sedne!

      0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Tak to jsem také zvědav. Ale mělo by to sedět.

        0 0
        • RUSH  

          Včera jsem na tom objel blok. Na poprvé perfektní, pouze jsem měl pocit. že by to chtělo sedlo o kousek výš (než mám na biku, což je ale asi logické) a také natočení řidítek by asi chtělo malinko změnit (poloha brzdových pák). Je na to nějaká obecná rada ohledně polohy brzdových pák / řidítek (kompakty)? Nebo je to jen o pocitu?

          0 0
          • ˘Ö˘ Krab  

            Na kompaktní řídítka nesedí klasické poučky, ale co jsem se díval, tak (nejen na mém kole) jsou nastaveny většinou tak, aby byly náběhy pák v prodloužení horní plochy a aby horní plocha byla vodorovně. Příp. zkusím neuměle nakreslit.

            Sedlo standardně o 1–2 cm nad MTB je úplně normální, změní se tím i pocit úchopu řídítek! Pokud máš pocit, že by sedlo mělo být o hodně výš, tak překontroluj polohu kufrů a sklon sedla dřív, než s čímkoliv pohneš.

            0 0
          • tromboonen  

            Tady máš pojednání nejen o pákách, souhlas s Krabem, na kompaktech nejlíp prodloužení horní části oblouků a to celé vodorovně nebo mírně do kopce..

            http://www.bikefit.com/…d-bikes.aspx

            0 0
            • Martin  

              ale ne moc do kopce, já jsem to přehnal :)

              http://www.bike-forum.cz/…/42980-rb-rx

              0 0
              • tromboonen  

                Jasny, myslim par stupnu, a jen tak aby se to dalo drzet i v dolnim uchopu, zalezi i na tvaru oblouku, tyhle Tvoje jsou dost specificke..

                0 0
                • Martin  

                  já se dole skoro nedržím :) ale jinak jsou úžasně pohodlné

                  0 0
                  • jecnak  

                    Podle me mas moc dlouhy predstavec a nebo ram, pripadne riditka s moc velkym reach. U tohoto modelu riditek ma byt spodni hrana odlouku prakticky vodorovne. Obcas se riditka zvedaji, ale urcite ne do takoveho extremu.

                    0 0
                    • ˘Ö˘ Krab  

                      Představec do pozitivu by to napravil.

                      0 0
                      • jecnak  

                        Nebo tak. Proste ma moc dlouhy posed a dohani to riditkama.

                        0 0
                        • Martin  

                          nee, já jsem si jenom při nastavování posedu dal páky moc dolů a nechtělo se mi odmotávat omotávku, tak jsem to dočasně vyřešil pootočením řídítek; v plánu mám to rozmotat, páky posunout výš a řídítka dát tak jak mají být :)

                          0 0
                          • jecnak  

                            Paky se daji posouvat o kousek i s namotanou omotavkou.

                            0 0
                            • Martin  

                              právě že jenom o kousek, já tam mám celkem velký kus :)

                              0 0
                              • ˘Ö˘ Krab  

                                Přitom mi podle fotek nepřijde, že bys je měl nějak extrémně nízko. Guma s horní trubkou docela lícuje, ale může to být jen optický klam, o centimetr nahoru a vypadalo by to třeba ještě lépe.

                                Máš tam obyčejnou Force trekovou vidlici, jak ses sešel s délkou osa-korunka? Podle doporučení páně Heinika je geometrie počítána na 410mm, což nevím, jak ta vidlice splňuje. Uvažuji nad něčím takovým, jen musím zvážit, jak moc je mi život milý.

                                0 0
                                • Martin  

                                  je to optický klam, páky se mi držely špatně, směřují dolů, takže jsem měl vytočená zápěstí. proto jsem to dočasně vyřešil pootočením řídítek :)

                                  vidlice má 415 mm, takže z mého pohledu veget bufet. ale taky se dívám po nějaké pěkné nové :) nicméně zatím mě nic neoslovilo

                                  0 0
          • RUSH  

            Najeto 128 km. Velikost i nastavení se jeví jako dobré. Viz fotka v Naše biky. Díky všem za rady.

            0 0
    • RUSH  

      A ještě pár poznámek k nastavení kola.

      Za prvé předozadní nastavení sedla – Saddle Setback mi podle CFit vychází 7.9 – 8.3 cm, ale olovnice ze špičky kolene by mi dávala Saddle Setback jen asi 7 cm. Těch 8 cm by už bylo moc.

      A za druhé Saddle Handlebar mu vychází 57 cm, ale po nastavení Setbacku a výšky sedla jsem naměřil jen 56 cm a to i s původním 115 mm / 6st + představcem.

      Pokud se tedy Saddle Handle bar měří od špičky sedla na osu řidítek, pak vidím dvě možnosti. Jedna se týká polohy na sedle, to znamená jakou zaujmout polohu (předozadní) na sedle při měření koleno-olovnice-osa pedálu (jasně že klika je vodorovně). A druhá se týká délky sedla – jsou sedla stejně dlouhá a mají i střed sedla stejně?

      Najel jsem na tomto kole celkem asi 130 km (3 vyjížďky) a posed mi přijde tak na 97% v pořádku, takže až si víc zvyknu (na silniční posed) bude to asi perfektní.

      Otázky výše pokládám spíše proto, abych si dopnil teorii, kterou jsem tu získal.

      0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Ha, mea culpa, nechal jsem si ve výkresech nějaký starý větší setback. Když kreslím, tak většinou používám setback na dolní hranici doporučeného rozsahu, horní se hodí spíš pro FrenchFit. Jak jsi si už správně zjistil, záleží, jak a na jakém sedle sedíš. Počítej s tím, že až se trochu vyjezdíš, změní se Ti technika šlapání a tím i požadovaný posed.

        Saddle_handlebar se měří těsně vedle představce po nejbližší dosažitelný bod řídítek. O centimetr až dva kratší S_H není velký problém (delší ale ano), klidně to tak zatím nech, až se s kolem sžiješ, můžeš začít experimentovat, nejdřív s podložkami a sklonem, pak třeba i s délkou představce. S kratším S_H můžeš nejspíš jít s řídítky pohodlně o kousek dolů. Když to trochu přeženu, tak správnou výšku řídítek stejně potřebuješ hlavně pro efektivní jízdu ze sedla.

        Sedla (silniční) jsou celkem velmi podobně dlouhá, alespoň ty, které jsem měl zatím doma, poloha středu se také moc neliší.

        Soudit po 130 km, navíc rozdělených na tři vyjížďky, mi přijde – bez předešlé zkušenosti – lehce předčasné.

        0 0
        • RUSH  

          Mám najeto něco kolem 600 km. S posedem velká spokojenost, i kolo funguje jak jsem si představoval, jen brzdy by mohly chodit trošku lehčeji. Čelisti jsou Merida, mělo by význam je později vyměnit za nějaké od Shimana? Stačila by třeba Tiagra?

          Druhá věc jsou drnčící bovdeny uvnitř AL rámu, je na to nějaký lék?

          0 0
          • ˘Ö˘ Krab  

            Rám doporučuji vylít vodostavebním betonem, pak nic drnčet nebude.

            Brzdy lehčeji – jdou ztuha i před kontaktním bodem nebo jen málo brzdí? Pokud možnost 1, tak zkontrolovat bovdeny a případně vyzkoušet chod brzd samotných mimo ovládání pákou, vliv může mít i přepákování na brzdě. Pokud 2, tak zkusit jiné špalky.

            Tiagra 4500–4600 brzdí tak normálně, jezdit se s tím dá úplně bez problémů, 105/5700 také, 105/5800 určitě lépe, rozhodně lépe, než Sram Apex, ty mě také úplně nepřesvědčily.

            Noname (Merida) bych měnil za 5800 a výše, aby to dávalo smysl. Nebo za Campa brzdy.

            0 0
            • McBlacky  

              já bych je nahradil za July 20F, lehky a brzdí hodně slušně, navíc mají super stock špalky

              0 0
            • RUSH  

              V současné době ještě jezdím na trenažéru, venku jen na MTB. Se změnou času na letní začnu ale jezdit na silničce venku a tak se brzdy zase dostanou na paškál. Na kole jsou tyto – viz. foto.

              Opravdu mohu čekat znatelné zlepšení při přechodu na 5800? Nebo to mám zatím nechat? Přece jen, hydrauliky na MTB brzdí trochu jinak a rozdíl tam je :-)

              0 0
              • JakeF  

                Jsou to lankový brzdy, smiř se s tím… Hydraulika je jinde a vždycky bude.

                0 0
                • RUSH  

                  Jasně, ale mám to hrotit a sháněl lepší lankový brzdy, nebo to stejně o moc lepší nebude?

                  0 0
                  • JakeF  

                    Tyhle brzdy jsem v ruce neměl, takže je možný, že to je úplná tragédie, co jsem měl myslím Tektro čelisti na Ultegrách pákách, tak byly znatelně horší než komplet Ultegry… Ale pokud bereš jako cíl chod hydraulik, tak i nejlepší lankový jsou pořád o třídu horší.

                    0 0
                    • Marskatin  

                      Vidím to podobně, výměna čelistí může být výrazný posun vpřed, ale taky nemusí, podle toho, co jaké jsou stávající (nic o nich nevím). Případně může začít změnou špalků.

                      0 0
              • MI.KU  

                Když tam dáš ty 5800 a máš k tomu ty páky a k tomu SwissStop špalky tak to poznáš velmi výrazně – brzdí to pak stejně jak hydraulika.

                0 0
                • JakeF  

                  :D tyvole neblbni… V kanclu se nemůžu smát moc nahlas…

                  0 0
                  • MI.KU  

                    Psal sem ti to stokrát, ale pro tebe speciálně po stoprvé – hydraulické Shimano se 140mm kotouči zabrzdí na stejné dráze jako ráfkové 6800 se swissstop špalkama na ALU ráfku – což je v podstatě to samé co 5800.

                    U obou typů brzd tě dávno limituje adheze pláště – kdybys tam dal třeba CX/MTB plášť a brzdil v terénu asi by se ukázalo že hydraulika má větší výkon – jenže na 25mm hladkém plášti má stejnou brzdnou dráhu co ráfková brzda.

                    Smiř se s tim už.

                    0 0
                    • Kamilac  

                      Já ti nevím tu hydru minimalně líp nadávkuješ, právě proto, aby nešla adheze do pr… a o mokru se nebudeme ani bavit.

                      0 0
                      • MI.KU  

                        https://cyclingtips.com/…akes-review/

                        Ve srovnání s obyč kombinací na Campě – která brzdí hůř jak nová Shimana – natož kombinovaná s modrými SwissStop – Jediné kde měla hydraulika navrch bylo použití jednoho prstu.

                        V mokru je to pak o tom že plášť stejně ustřelí daleko dřív.

                        0 0
                        • Kamilac  

                          zase moje názorný srovnání https://www.youtube.com/watch?…

                          0 0
                          • MI.KU  

                            To bohužel není zcela objektivní – test je totiž proveden na karbonovém ráfku. To samozřejmně snižuje brzdnou schopnost ráfkové brzdy. Na ALU brzdí výrazně líp a na Exalith a keramice ještě líp a dokonce ani nijak razantně nesnižuje schopnosti brzd v mokru.

                            0 0
                            • McBlacky  

                              exalith i keramika brzdí i se správným špalkem hůře než obyč hliník s kvalitním špalkem.

                              0 0
                              • MI.KU  

                                :D značím si – tenhle vtip sem ještě neznal :D

                                0 0
                                • McBlacky  

                                  zatím jediný vtipy tady sázíš ty.

                                  0 0
                                • Breakpain  

                                  OT: Uvědomuješ si, že Blacky má pravděpodobně „nacouváno“ to, co ty máš naježděno? … Já jen, že ten chlapec má docela přehled a prošlo mu toho rukama docela dost ;)…

                                  0 0
                                  • MI.KU  

                                    Hm tak to asi couvá velmi často – za poslední 3 měsíce co jsem jezdil než jsem si vykloubil ruku jsem dal 8000 km.

                                    S tím couváním bych byl velmi opatrný.

                                    0 0
                                    • Breakpain  

                                      Přesto si myslím, že je jinde ;)

                                      0 0
                                    • Člověk a jeho svět  

                                      A za poslední 3 roky? A 10 let? V tom se nějaké 3 měsíce dost ztratí ;)

                                      0 0
                                      • ˘Ö˘ Krab  

                                        Jestli se nepletu, tak někde psal, že jezdil i 15–20 tis. ročně a jeho sestra jezdí dodnes na jeho hliníkáči s 200.000 km.

                                        0 0
                                        • tromboonen  

                                          A jeho babička vyhrála před válkou Tour, minimálně…

                                          0 0
                                          • MI.KU  

                                            Ty si ale hloupatej – od kdy ženy jezdí TdF – jasne ze to byl dědeček Merckx.

                                            0 0
                              • jecnak  

                                Kolik jsi toho na zajetem Exalithu a keramice najezdil? Jen se ptam, protoze moje zkusenost opacna a najezdil jsem na obojim desitky tisic.

                                0 0
                            • Kamilac  

                              no zato článek bez jakýhokoliv důkazu je hrozně objektivní :) ty grafi jsou naprosto dostačující. Bych chtěl pisálka vidět jak to měřil.

                              0 0
                            • JakeF  

                              Tak to je snad maximálně objektivní, ne? Na karbonový ráfky jsou v dnešní době jasná volba, pokud chceš dobrý kolo… Mám z tebe pocit, že jsi se zaseknul tak 20 let zpátky.

                              0 0
                              • MI.KU  

                                A co konkrétně ti přinesou? Nižší váhu ne, lepší aero – fajn jenže to ty zabiješ hustým výpletem pro kotouče, takže opět nic – ale dobře to vypadá a ,,karbon *****,, :D

                                0 0
                                • JakeF  

                                  Lepší dávkovatelnost, výrazně lepší brždění z horního úchopu, výrazně lepší brždění za mokra.

                                  Hustej výplet pro kotouče? Třeba 20/24 drátů při použití klasickejch Sapim špic? To je holt výhoda toho tužšího karbon ráfku, že tolik drátů nepotřebuje… A neargumentuj mi tu Mavicama apod, který maj sice některý o pár drátů míň, ale každej z nich má 3× větší průřez.

                                  0 0
                                  • MI.KU  

                                    Nebo 24/24 vs 16/24 což je dost rozdíl ;)

                                    0 0
                                    • JakeF  

                                      Takže ušetříš 4 dráty a místo nich máš hůř aerodynamickej ráfek, protože na něm máš brzdnou plochu… No nevím, asi bych to výhodou nenazval. Druhá věc je, že ty kotoučový kola budou díky těm víc drátům tužší.

                                      0 0
                                      • MI.KU  

                                        Já tedy nevím cos měl z počtů ale 24–16 je 8 ;)

                                        Druhá věc je že klidně mohu jezdit aero ráfek proč bych nemohl proboha.

                                        Třetí věc je ze kolo je o 1kg lehčí

                                        A k čemu že potrebuju tužší přední kolo ze by 16 drátu na vyšším ráfku nestačilo?

                                        Pleteš si to s MTB.

                                        0 0
                                        • JakeF  

                                          Nevím, co jsi měl z počtů ty, ale moje přední kolo má každopádně drátů 20 :).

                                          Druhá věc je, že aero ráfek samozřejmě vozit můžeš, ale bez brzdný plochy má výrobce větší možnosti optimalizovat tvar pro lepší aerodynamiku. Takže absence brzdný plochy = víc aero ráfek (a lehčí zároveň).

                                          Už jsme tu řešili několikrát, kilo je to maximálně v extrémním případě, kdy na to nemáš připravenej rám ani kola. Typicky Mavic, co máš přesně na tom Cannondalu, co tak rád zmiňuješ, má normálně ráfky s brzdnou plochou, jen je zapláclá barvou. Reálně je ta váha navíc okolo 0,5 kg a to na nerotujících částech nebo blízko středu, kde tolik nevadí. Klíčový ráfky jsou naopak lehčí.

                                          0 0
                    • JakeF  

                      Zajímavý, že když dělali testy, tak s hydraulikama zabrzdili na kratší dráze… Protože maximální výkon je jedna věc, v tom máš pravdu, ale hydrauliky jsou líp dávkovatelný a brzdu tak snáz můžeš držet na hraně smyku, kde brzdí nejlíp… O mokru, dlouhých sjezdech nebo brždění z horního úchopu ani nemluvě, tam jsou všude hydrauliky úplně jinde.

                      0 0
                    • tomxxx  

                      Máš pravdu no, max výkon je opravdu omezenej pláštěm a je to ± stejné u kotouče i ráfkové. Zase na kotoučové brzdy dáš i větší plášť, u klasiky jsi omezen čelistma a větší tam nenacpeš. Navíc brždění z horního úchopu je na hydru docela lahoda.

                      Docela chápu profíky, proč se proti kotoučím bráněj a moc nechápu, proč je do toho výrobci nutěj, když by mohly oba systémy vedle sebe být a používat se dle potřeby a preferencí závodníka. Stačí naučit zákazníky, že na hobby využití je hydraulika lepší, na závody, kde se řeší aero klidně i čelisti. Navíc čelisťovky nejsou nic mrtvého, neni to tak dlouho, co proběhla na top modelech aero integrace a všemožné šachování s čelisťovkama, stačilo by rozumě vyřešit marketing a nemuseli by tak tlačit na pilu.

                      0 0
                      • MI.KU  

                        1*

                        0 0
                      • plzakj  

                        Protoze hobici kupujou to, co vozi profici.

                        0 0
                        • tomxxx  

                          No a co? Tak kdo musí být jako profík, koupil by klasiku v nějaký aero úpravě, cenově stejné, rám je taky jinej, se starym rámem nebo aspoň vidlicí je to často nekompatibilní, často jsou spešl čelisti… takže si výrobce na svý přijde. Marketingově mi to přijde stejný jako hydry…podobná nekompatibilita.

                          0 0
              • RUSH  

                Omlouvám se, že vám do toho takhle skáču, ale já tam ty hydrauliky prostě nedám, protože na to nemám přizpůsobený ani rám ani brzdový páky. A ráfky mám taky jen hliníkový Fulcrumy …

                Na kole jsou nějaký brzdy od Tektra (PRO), špalky Tektro. Páky jsou 105. Otázka zněla, jestli si výměnou čelistí za Shimano 5800 plus event. lepších špalky nějak výrazně pomůžu.

                Přijde mi, že současné brzdy chodí poměrně ztuha a ani dávkování není příliš citlivé.

                0 0
                • ˘Ö˘ Krab  

                  Manželka má k Ultegrám 6600 také čelisti Tektro (Quartz) a nestěžuje si, ani v Dolomitech ne.

                  Když srovnám čelisti Oval BR700, Sram Apex a SH5800 (vše s pákami 6700 a na stejných ráfcích Mavic Ksyrium a RMX Rapid), tak posledně jmenované jsou v jakékoliv kombinaci o třídu lepší, a to i s originálními špalky.

                  Já bych asi měnil, když teď nejsi spokojen. Nejspíš si pomůžeš dost výrazně. Před výměnou odmasti ráfky.

                  0 0
                • McBlacky  

                  určitě, ty nové sh brzdí výrazně lépe. Mám teda zkušenost s touto konstrukcí s ultegrou 6800, ale to bude podobný u 5800

                  0 0
                • JakeF  

                  Jsem to dohledal a měl jsem čelisti Tektro TK-R540. Proti nim komplet Shimano chodilo líp a přesně jak píšeš, páka šla míň ztuha, špalky jsem jiný nezkoušel… Ale nezkoušel jsem to na stejným kole, takže ten rozdíl klidně mohl být v bowdenech.

                  0 0
                  • MI.KU  

                    Aha takže vlastně bez zkušeností – až vyzkoušíš víc typů čelistí a až si na stejným kole projedes kotouče vs klasika a u té klasiky vyzkousis krom obyč špalků zmíněné SwissStopy a v různých verzích, potom prosím napiš ;)

                    Jinak jsem rád žes napsal že Shimano brzdilo lip jak Tektro – aspoň nějaký pokrok.

                    Samozrejmne ze tu změnu pozná a pozná jí výrazně i na těch Shimano špalkách – a až je vymění za kvalitní bude to ještě o další krok jinde. ;)

                    0 0
                    • JakeF  

                      Nic takovýho zkoušet nehodlám, v dnešní době zkoušet véčka je blbost… A nevím proč bych měl srovnávat něco se SwissStop špalkama, když u kotoučů taky srovnávám pouze s origo deskama.

                      Hlavní krok jinde bude až tam dá kotouče. Do tý doby je to diskuze na úrovni, jestli je lepší hrát tenis s rukou useknutou nad zápěstím nebo až nad loktem.

                      0 0
                      • MI.KU  

                        Aha no to bys jim měl jet třeba na TdF ukázat jak že se to tedy z toho kopce má dělat. Oni to přes 100 let ještě nepochopili a určitě budou vděčni za tvou radu ;)

                        0 0
                        • JakeF  

                          Dej tomu 2 – 3 roky, až opadne ta dnešní hysterie a sjednotí se standardy, a na TdF budou mít kotouče všichni.

                          0 0
              • tromboonen  

                Jako krok 1 dej top špalky, coolstop tříbarevný třeba, plus dokonalé seřízení včetně šípovitosti.. a taky neuškodí rozborka a sborka bowdenů (zabroušení konců, vedení a délka atd., z fabriky to nemusí být nejlepší), případně náhrada za něco lepšího (Dura Ace třeba, ty nejsou drahý). Zlepšení bude markanrní, na hliníku a za sucha by to mělo stačit, značka čelisti samo taky plus, ale tohle mi fungovalo i na nějakejch low end Tektro docela dobře..

                0 0
      • RUSH  

        Ke dnešku mám na Meridě Ride 400 (vel. 56) najeto skoro 4 tis km a stále všechno v pořádku (teď myslím nastavení posedu). Nedávno jsem jen tak zkusmo posunul představec o 1 cm dolů a taky v pohodě. Tímto tedy chci ještě jednou poděkovat Krabovi za jeho rady, fakt to funguje!

        Z vlastní zkušenosti mohu tedy doporučit řídit se radami např. v tomto vláknu. Speciálně pro bikery, kteří si chtějí (tak jako já) pořídit silničku jako doplněk k biku. Protože někdo, kdo dlouhodoě jezdí jen na biku, prostě nepozná po jedné testovací vyjíždce, jestli je posed na silničce v pořádku nebo ne. A to prostě proto, že jízda na silničce je od biku na tolik odlišná a na jezdce působí tolik nových věcí, že člověk není schopen během jedné vyjížďky tohle všechno pojmout a správně vyhodnotit.

        Navíc je také na mém případě vidět, že pokud má člověk trošku jiné proporce, než je obvyklé a podlehne dojmu se řídit radami typu – no máš 190 cm tak to chce 60cm dlouhý rám, koukni tabulka přímo od výrobce, může se dostat do problémů. Ale na druhou stranu nemám zkušenost, co by se stalo, pokud bych si vybral rám např. 57/58 cm (třeba Giant Defy) s tím, že si to sedne, cyklista si musí zvyknout. Třeba i jo, ale já jsem nechtěl experimentovat, věřil jsem výpočtu.

        No a teď se i já pomalu dostávám do fáze úvah o karbonovém rámu, protože mě jízda na silničce chytla. Jenže sice existuje Merida Ride carbon, ale dál už je výběr velmi omezený. Na druhou stranu pokud bych dneska absolvoval testovací jízdu na jiné silničce, asi bych už teď uměl říct jestli mi vyhovuje nebo ne.Takže i to je pozitivní posun.

        Díky všem.

        0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          Máš základní věšák, na kterém si můžeš zkoušet nastavení posedu – drop řídítek, skutečný dosah na řídítka při konkrétním dropu. Podle toho pak snadno a dobře vybereš odpovídající karbonový rám, aby nepotřeboval komín podložek a na milimetr vyhovoval.

          Nemá cenu si zkoušet zvykat, pokud pod pojmem „zvykat“ rozumíš obvyklý nákup nadměrně dlouhého rámu (podle tabulek) a pokusy o optimalizaci základního nastavení, když vlastně ani optimalizovat nej­de.

          To pravé zvykání právě provádíš – něco Ti už dobře funguje a zkoušíš, jestli by to nemohlo fungovat ještě lépe.

          Je maximálně poučné se občas podívat na rovné úseky aktuálně probíhajícího ročníku TdF a sledovat, jak dlouhý/krátký mají jezdci nastavený posed, resp. jaké úhly jim svírají paže s trupem při úchopu v obloucích, za páky a shora za rovnou část řídítek, plus k tomu sledovat, jestli a o kolik jim zasahují při šlapání kolena před loketní klouby při spodním úchopu.

          Drobný rozdíl je ten, že mi přijde, že už v základní relaxované pozici mají mnozí trup skoro tak položený, jako mám já při spodním úchopu.

          0 0
          • Yura  

            A k cemu to je dobre se srovnavat s profikama? Ti maji lehouckej vrch tela a hlavne maji zdrava nijak nedojebana zada. Vetsina profiku ma tak zalomeny spodek zad, ze normalni clovek by takhle nevydrzel ani pul hodiny. Kdyby mel ten zavodak misto regenerace, masazi, cviceni stredu tela apod.. absolvovat to co bezni lidi tak s tim posedem profi zavodaka taky zacnou problemy. Proste nesmysl se divat na profiky a napodobovat je.

            0 0
            • ˘Ö˘ Krab  

              Je dobré to porovnávat v tom, co jsem napsal.

              Většina prodavačů (ani rekreačních jezdců) si tak krátký posed na silničním kole ani nedovede představit. Že mají závodníci kvůli aerodynamice obrovské dropy, to je něco jiného.

              Sportovně natažený posed je totiž takové často používané zaklínadlo, ale nemá se týkat rukou natažených dopředu, ale položeného trupu. Jak to ale kolem sebe pozoruji, čím víc našponovaný jezdec, tím víc cool & in.

              O tom, co kdo a jak dlouho vydrží nebo ne netřeba debatovat, je to o tréninku a soudnosti. Když si debilně natáhneš kolo, tak do oblouků skoro nedosáhneš a vydržíš v nich kilometrů deset. Když je máš nakrátko, tak v nich můžeš ve větru a při touze jezdit AVG>30 spočívat (při dobře vybraném a nastaveném sedle a kompatibilní vložce v kraťasech) i 75 km v kuse bez přetěžování.

              0 0
              • Yura  

                Je to zavodnik od zavodnika. Ja tam vidim obrovske rozdily. Nekdo pri uchopu za paky ma neskutecne natazenej trup i ruce, tak jak to meli casto pred 30 rokama. Nekdo zase pri uchopu za paky sedi jak reditel za stolem. Nairo Quintana me treba ted napada..

                0 0
                • Smazaný účet  

                  Já spíš pořád nechápu, jak sedí na špičce sedla…

                  0 0
                  • Yura  

                    Toci velke watty na to jak vazi malo = vaha na sedle je fakt mala oproti smrtelnikum + maji co par etap nove kratasy s novou vlozkou..

                    0 0
                    • plzakj  

                      A nekterym to mozna dela dobre :-)

                      0 0
                    • ˘Ö˘ Krab  

                      Ehm ehm.

                      0 0
                      • Yura  

                        Tak me to vysvetli chytraku.

                        0 0
                        • ˘Ö˘ Krab  

                          Chytrák jsi Ty, jak jsi to vysvětlil.

                          0 0
                          • Yura  

                            No to sem cekal, ze ty svoje vyjevy neobhajis..

                            0 0
                            • ˘Ö˘ Krab  

                              Tak mi řekni, jaká je příčinná souvislost Tebou uvedených faktorů.

                              Na rozdíl od Tebe se totiž desítky kilometrů udržím ve spodním úchopu při nezanedbatelném dropu, při kterémžto konání se jaksi jinak, než na špičce, sedět nedá. Možná dá, ale nepřišel jsem na to, jak a hlavně proč bych to dělal.

                              Ovšem nevalím žádné šílené watty, nevážím 60 kg, nejlepší kraťasy, které na to mám jsou značně letité s konvenční jelenicovou vložkou. Teď mluv, všeználku.

                              Zásadní kouzlo výdrže na špičce spočívá podle mě v něčem jiném, cos' tady před chvílí také okrajově zmiňoval. Ale počkal bych si na vysvětlení někoho, kdo jezdí na časovkovém kole.

                              0 0
                              • Yura  

                                Pises uplne nesmysly. Tady je rec o jizde do kopce, kdy se drzi u predstavce, trup docela narovnanej a trci mu minimalne pulka sedla za zadkem. Je tim zanamej treba Quintana nebo Contador. Uz vidim jak ses schopnej takhle sedet. Ze nedokazes sedet na sedle normalne, kdyz se drzis za oblouky jen dokazuje, ze mas posed na hovno. Ty experte..

                                0 0
                                • ˘Ö˘ Krab  

                                  Jízdu do kopce jsi měl možná ve své fitnessácké makovici, ale nikde jsi ji nespecifikoval, trumbero. Ve reálu je stejěn účel/důvod posunu na špičku dost podobný. Budeš se divit, ale i do kopce takhle vydržím „sedět“ klidně hodinu v kuse a víckrát během dne. Opakovaně vlastní silou jsem vyjel stoupání, na které se tak maximálně díváš v televizi.

                                  Nedovedu si naopak představit, jak bych měl v kopci na sedle sedět jinak?

                                  0 0
                                • Smazaný účet  

                                  Nemyslel jsem jen do kopce, i když jedou profíci v klidu na rovině, kus sedla jim čučí zpoza ******, dokonce kolikrát mají i patu pod pedálem. Já teda většinu času sedím co nejvíce vzadu na sedacích kostech, na špičku chodím max. někde na MTB ve stojce.

                                  0 0
                              • futurama  

                                Ty výhody by mě zajímali? Jezdím na špičce skoro pořád dokopce, skopce, silnička i MTB ( vyjma když je sedlovka dole. Teda říkali to ostatní když mě viděli. Asi mám krátký stehna a lépe se mi tak šlape

                                0 0
          • RUSH  

            Já si pamatuju, že bych měl sledovat poměr REACH:STACK=0,613­. Ovšem tento poměr má velmi omezené množství rámů. Otázka, kterou bych chtěl vědět je, zda bych při délce rámu 56 cm, byl schopen jezdit i na něčem, co by mělo nižší rám než mé stávající kolo (délka hlavové trubky Ride v 56 je 21,5 cm!). Rámů s hlavovkou alespoň 19 cm bude totiž jistě více.

            0 0
            • ˘Ö˘ Krab  

              Jestli můžu, tak zkus někde sednout na stejně velkou Sculturu/Tarmac.

              0 0
            • madik  

              Samozřejmě můžeš. Nové rámy se vždy dodávají s dostatečně dlouhým krkem vidlice, abysis pod představec mohl dát adekvátní výšku podložek. Takže ladit výšku posedu můžeš množstvím podložek a úhlem a délkou představce.

              Hledat rámy jen podle geometrie mi příjde dost omezující a hlavně si nemůžeš být nikdy jist (pakliže nejezdíš už roky a roky a držíš se v závodní formě..) přesným ideálním posedem na kole, většinou si člověk co má nějaký cit pro kolo, posed průběžně ladí podle aktuální formy, flexibility a velikosti břicha :)

              0 0
        • Smazaný účet  

          Kdybys chvílu počkal: http://www.mojekolo.cz/…a-ride-4000/ :)

          0 0
          • RUSH  

            Vím o ní, ale já kupoval loni na podzim a cena za ALU by taky velice příznivá a hlavně tady 56 stejně nemají.

            0 0
        • RUSH  

          Je tu konec léta a z toho pro mě vyplývá ještě jedna otázka.

          Loni jsem jel ze srandy místní cyklokrosový závod (Suchdolský Citicross), samozřejmě na biku (HT) a celkem mě to zaujalo. Poté co mám za sebou sezónu na silničce a co jsem zde načerpal rady ohledně geometrie, která je pro mě vhodná, jsem se díval i po nějaké cyklokrosce (spíše bazar). Jenže cyklokrosky jsou vpředu velmi nízké (délka hlavové trubky), takže vůbec netuším co by to se mnou udělalo. Asi by bylo nejlepší to vyzkoušet, projet se, ale přesto – dokáže mi někdo říct, co by mi tak mohlo vyhovovat?

          0 0
          • ˘Ö˘ Krab  

            Musel bys vyzkoušet, prvně asi silniční kolo s nižší hlavovkou. Pak teprve vybírat mezi pravověrnými závodními CX (ale i tam jsou rozdíly, Felty třeba jsou celkem dost geometricky jiné) a zbytkem „gravel“ kategorie s rekreačnějším zaměřením a vyšší geometrií.

            Nejvíc překvapí chování v prudkých zatáčkách v rychlosti, kde nižší hlava je jednoznačně lepší.

            0 0
          • jecnak  

            Nevim, jestli pojedu zas Citicross, ale ty ostatni urcite ano. Tak jestli chces, napis mi SZ, dam ti na sebe telefon a muzu ti pujcit na chvili Boona – viz profil. Velikostne by ti mohl plusminus sednout, kdyz se podivam na tvoje kola v profilu.

            0 0
            • RUSH  

              Díky za nabídku, ale zatím asi jí nevyužiju. Hledám něco levného, na sranda závody a nevím, jestli by mi geometrie Boone něco ukázala. Nejlíp bych si to asi vyzkoušel na nějaké plečce, při nějakém tom závodě kolem komína.

              0 0
              • satch  

                nabídku využij. Pak geo porovnáš s jinýma a alespoň si uděláš představu…

                0 0
    • Petr Michal  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován zakladatelem diskuse.
      0 0
    • gregorus  

      Zdravím,

      vybírám endurance silničku a tak bych se přidal s dotazem na vhodnou geometrii a velikost. Aktuálně přemýšlím Roubaix SL4 2016. Byla by dobrá velikost 61?

      The Eddy Fit (cm)

      Seat Tube Range c–c: 63.4 – 63.9 cm

      Seat Tube Range c–t: 65.3 – 65.8 cm

      Top Tube Length: 59.9 – 60.3 cm

      Stem Length: 11.4 – 12 cm

      BB–Saddle Position: 94.2 – 96.2 cm

      Saddle Handlebar: 60.2 – 60.8 cm

      Saddle Setback:7.2 – 7.6 cm

      Inseam: 96

      Trunk: 74

      Forearm: 36.5

      Arm: 70.5

      Thigh: 66

      Lower Leg: 66.5

      Sternal Notch: 160

      Total Body Height: 194

      0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Jen podle čísel (bez kreslení) vypadá optimálně. Vzhledem ke Tvým proporcím by měl i zvolený posed vyhovovat.

        0 0
      • tromboonen  

        Spešly Roubaix vypadaj ve větších velikostech hrozně štaflovitě, poslední normálně vypadající velikost je 56, i 58 už vypadá divně a 61 to bude jak prolejzačka.. TT máš 60, neříkám, že to na 100pro půjde, ale zkus si nakreslit výsledný posed i na vel 58 a delší forbec nebo berany s větším reach, uvidíš jak bude drop, pokud vyjde slušně, možná by se o tom dalo uvažovat, já mám na 185cm výšky Rubéčko 54 (pravda kvůli extrémně krátkému trupu a rukám) i když bych normálně měl mít 56..

        0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          U tohoto konkrétního čahouna přesně naopak. I vel. 64 bude nadoraz, hlavně bude potřebovat 130 mm představec +6° (45 mm nad hlavovkou), aby se vůbec dostal na drop 140 mm (při vzdálenosti s_h=595mm) – jinak budou dropy vždycky ještě větší. Pro 130/-6° to vychází cca s_h=610 mm a drop 166 mm. Ani jedno není u tohoto typu kola jednoznačná výhra.

          Takže i ve vel. 64 je rám krátký a nízký, potřeboval by ještě o číslo větší!

          0 0
          • tromboonen  

            Aha, jasne, ja se nedival podrobne na pomery jeho kosti, jen jsem nadhodil ze kdyby to nakreslil a vychazelo to OK, sel bych radsi do mensi vel.

            0 0
          • gemini  

            Rám s 260 mm hlavovkou považuješ za nízký?

            0 0
            • ˘Ö˘ Krab  

              Nakreslil jsem si konkrétní požadovaný posed na vel. 61 i 64 a ano, je to na hraně (pro konkrétního člověka 194 cm vysokého, endurance kolo). Na vině je hlavně sedlo ve vzdálenosti ~ 950 mm od středu a celkem krátké ruce – musel by se hodně ohýbat dolů, takže si bude asi nastavovat raději menší drop řídítek.

              Proporčně by byl řešením větší průměr zapletených kol (odkaz US tu někde byl).

              0 0
              • gemini  

                Pokud má tazatel sedlo od středu ( měřeno podél sedlové trubky, předpokládám ) ve výšce 95 cm, tak to má teda ultradlouhý nohy. Já mám při stejné výšce sedlo na 83 cm ( počítáno na vrchní plochu sedla ) a to se rozhodně nepovažuju za krátkonohýho jezevčíka…

                0 0
            • tromboonen  

              Tak jde o to, jakou potrebuje delku, o kolik mu v te konkretni velikosti vyleze sedlo nad hlavu a jaky vychazi drop.. ja mam taky problem s dropem a musim mit komin, delsi bych nedal a na tom kratkym/malym mam sedlo skoro na max vysunuti sedlovky a pak je to k rodlum daleko/hluboko.. podle kraba je tohle podobny pripad, ale na mnohem vetsim ramu.

              0 0
              • ˘Ö˘ Krab  

                Jenomže komín znamená zároveň přiblížení řídítek k tělu, takže delší představec. A už tak je na 130 mm, což je až dost. Řekněme, že kalkulátor funguje na nějaké normální dropy, tady ty extrémy už mu (a jezdcům) nedělají dobře. Ale nakonec záleží, na co je kdo zvyklý a co od toho čeká. Mám v podstatě stejně dlouhé ruce jako gregorus, ale skoro o deset cm menší postavu, to se mi to kecá, prostě na nízká řídítka pohodlně dosáhnu, když jsou adekvátně blízko.

                0 0
                • tromboonen  

                  No ja potrebuju rodla priblizit co nejvic, takze mi to vyhovuje, drop mam vetsi nez bych chtel, ale to by asi vyresil jen custom rám, kupodivu na cx, ktera nema zadnej sloping a kratkou nizkou hlavu a je o 1 cm kratsi mi drop vychazi lip..

                  0 0
                • gregorus  

                  Dík moc všem za odpovědi. Je to moje první silnička, takže úplně nevím, co čekat, ale mám obavy právě z velikého dropu, který mi v nákresech na některých kolech vycházel až k 25cm, což by bylo určitě příliš. Roubaix mi to v tomhle ohledu přišlo relativně lepší. Výrazně vyšší stack jsem našel jenom u GT Grade, které ale v hliníku nechci a karbonové je zase už cenově dost vysoko (když už teda odmyslím, že je to gravel). Ještě zpět k té velikosti – psal jsi hlavně o 64, takže tu 61 bys spíš nedoporučil?

                  0 0
    • Dejv0  

      Ahoj, trochu se zde přiživím. Zvažuji koupi první silničky, sloužila by hlavně k najíždění a doplněk k enduro/xc kolům. Co se týče velikostí, tak i po přečtení několika diskusí spíše tápu a potřeboval bych poradit. Hlavní favorit je CANYON ENDURACE AL 6.0 a o ničem jiném jsem zatím neuvažoval, hlavně z důvodů cena/výbava/vzhled/sym­patie ke značce, tak snad nebudu muset jinam kvůli geometrii.

      Velikost jsem si říkal, že jasná XL nebo XXL?

      Zde jsou míry a výsledky dle CC, nemám tam nějaký nesmysl? Hlavně BB–Saddle Position mi přijde šílená, když si vezmu, že na obou mtb jezdím na 81,5.

      Inseam: 90

      Trunk: 69

      Forearm: 36

      Arm: 70

      Thigh: 60

      Lower Leg: 62

      Sternal Notch: 156

      Total Body Height: 190

      Eddy Fit:

      Seat Tube Range c–c: 59.5 – 60 cm

      Seat Tube Range c–t: 61.3 – 61.8 cm

      Top Tube Length: 59.3 – 59.7 cm

      Stem Length: 11.1 – 11.7 cm

      BB–Saddle Position: 90.5 – 92.5 cm

      Saddle Handlebar: 57.8 – 58.4 cm

      Saddle Setback: 5 – 5.4 cm

      Díky za rady

      0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        BB_Saddle=81,5 cm odpovídá z mé zkušenosti celkem dobře inseam=90, mám to podobně (viz níže). Ještě je u Tebe divný vypočtený setback jen 5–5,4 cm, to je také málo – odpovídá hodně krátké stehenní kosti.

        Nezdá se mi Tvé změření malé výšky po Sternal Notch. Ale hlavně strašně dlouhá holeň Lower Leg v porovnání s krátkým stehnem Thigh – to dělá dohromady to nesmyslné sedlo nahoru a dopředu – jedna z těch hodnot by měla být výrazně menší – i vzhledem k celkové hodnotě Inseam.

        Na Enduro/XC potřebuješ sedlem relativně nízko, na silnici budeš minimálně o centimetr, ale spíš několik, výš, když se budeš držet doporučení CC.

        Vyzkoušel jsem prohození těchto dvou hodnot (stehno a holeň), pak vychází setback ~ 7 cm a sedlo cca 84,6 cm vysoko, což by mělo jít. Takže přeměř segmenty dolní končetiny a pak se uvidí.

        Jezdit klidně můžeš i na své zažité hodnotě vysunutí, ale ze zkušenosti bych hned od začátku přidal cca 1–1,5 cm.

        Inseam: 89

        Trunk: 62

        Forearm: 35

        Arm: 70

        Thigh: 62

        Lower Leg: 57

        Sternal Notch: 157

        Total Body Height: 184.5

        BB-Saddle Position: 79.3 – 81.3 cm (The Eddy Fit)

        0 0
        • Dejv0  

          Díky moc, odpoledne změřím znovu a hodím to sem.

          0 0
        • Dejv0  

          Tak provedl jsem trochu pečlivější měření, skutečně jsem se naposled trochu sekl, nicméně sternal notch sedí a nyní je to tako:

          Eddy Fit

          Top Tube Length 58.9 – 59.3 Cm

          Seat Tube Range CC 61.2 – 61.7 Cm

          Seat Tube Range CT 63 – 63.5 Cm

          Stem Length 11.3 – 11.9 Cm

          BB Saddle Position 80.3 – 82.3 Cm

          Saddle Handlebar 60 – 60.6 Cm

          Saddle Setback 6.9 – 7.3 Cm

          Seatpost Type Setback

          Actual Inseam: 90

          Trunk 67

          Forearm 38

          Arm 70

          Thigh 66

          Lower Leg 62

          Sternal Notch 156

          Total Height 190

          K jaké velikosti by ses přiklonil?

          0 0
          • ˘Ö˘ Krab  

            Nakresleno XL, 2XL a 3XL. Posed jsem zvolil BB_Saddle=818 mm, Saddle_setback=70 mm. Představec 130mm/-6° bez podložek (osa 250 mm nad hlavovou trubkou) – tak se dostaneš nejdál od sedla, protože rámy vypadají (a jsou Ti) krátké.

            Vychází to následovně:

            XL … dosah Saddle_handle­bar=580 mm (požadováno 600+), drop řídítek 102 mm

            2XL … S_h=582, drop=85 mm

            3XL … S_h=597, drop=67 mm

            Ke Tvé smůle Canyon nenabízí levnější hliníkové kolo vel. 58 v závodní geometrii.

            Takže záleží na Tvém konkrétním posedu, ohebnosti zad a technice šlapání, představec bys měl vyměnit za delší tak jako tak. S takto dlouhýma rukama by ses mohl pohodlně cítit i na XL rámu s dropem kolem 10 cm; nedrž se otrocky EddyFitu a podívej se ještě na CompFit, vychází o něco kratší a počítá s tím, že se nenatahuješ dopředu, ale máš řídítka níž.

            0 0
            • Dejv0  

              Prosím tě, když to tedy nějak shrnu, omluv mě, ale fakt v těch silnicích zatím tápu. Vyplývá z toho tedy, že ty rámy jsou mi spíš kratší, což by odpovídalo vzpřímenější poloze a díky vyšší hlavě malému dropu? Když vezmeme charakter využití kola, střídání s HT a fullem a najíždění km, je toto nežádoucí?

              0 0
              • ˘Ö˘ Krab  

                Není třeba to nijak hrotit, podle toho, který rám vybereš, tak budeš vzpřímený.

                Bohužel, jsi tak akorát na hraně s délkou, že už Ti nezbývá moc možností jak si doladit drop řídítek (při zachování délky posedu) změnou výšky/sklonu/délky představce. Kdyby byla geometrie jen o něco lepší, tak bys mohl měnit drop třeba v řádu 5–7 cm, což zkrátka u Tebe na konkrétním rámu nepadá do úvahy. Takto se musíš trefit hned napoprvé – zvednout se to třeba dá (atypickým dlouhým představcem + podložkami), ale dolů se už nedostaneš.

                0 0
                • Dejv0  

                  Ok v tom případě, buď vezmu XL, abych byl co nejníže a budu počítat s tím, že to níž nepůjde. Zda mi to bude nebo nebude sedět je otázka, dokud to nevyzkouším. V druhém případě se poohlédnu jinde. Moc díky za rady!

                  0 0
                  • Dejv0  

                    Hodím to tady pod své dotazy, Canyona jsem nekoupil, postupem času se i dostal z výběru. Nejvíce se mi zatím líbí Synapse v 58 ,ale to by byl nákup nejdříve v zimě.

                    Teď mě zaujala tato Merida na bazaru, že by to na ty moje jízdy zatím stačilo geometrie zde

                    Nejsem si jistý tou velikostí (59), TT by mi seděla, ale s_h mi vychází nějak krátký, poskládal bych se na to?

                    Díky za rady, ještě jednou pro jistotu míry a výsledky z CC jsou v příloze.

                    0 0
                    • ˘Ö˘ Krab  

                      Merida Ride Ti bude krátká. Synapse 58 Ti bude krátká. I Synapse 61 Ti ještě bude krátká. (Stejně tak třeba CAADX 58). Tedy s tímto měřením, které je chybně minimálně v délce stehen, tak krátká je nemáš. Přeměřit!

                      S udanými rozměry by Ti přesně seděl CAADX vel. 60.

                      0 0
                      • Dejv0  

                        Měření sedí, tohle už je výsledek několika pokusů. Meridu brát nebudu. Ten Synapse je zvláštní, kreslil jsem si jej v 58 a celkem mi to na vypočtené hodnoty sedělo. Kreslim si to teda na papír, nic na to v pc nemám. CAADX bych spíš nechtěl, to třeba CAAD optimo. Snad jedině ještě Endurace na kotoučích v XL , má jinou geometrii a je delší?

                        0 0
                        • ˘Ö˘ Krab  

                          Canyon Endurance XL sedí moc pěkně, jen nesmíš chtít drop řídítek nad 10 cm.

                          U Synapse 58 je podle mě (ale mohu tam mít chybu) při sedle 66 mm vzad, 835 mm nad (při rámu Reach=392 a Stack=618 mm, oba úhly 73°) reálný dosah cca 556 mm a přes 565 se s normálními (do 130 mm včetně) představci nedostaneš, přitom Tvé požadované minimum dle kalkulátoru je 575 mm.

                          0 0
                          • Dejv0  

                            Nemyslím si, že bys tam měl chybu, zkusím si to nakreslit pořádně na pc. Vezmu v úvahu i toho Canyona, i když už je to pro mě finanční maximum. Díky

                            0 0
                            • MI.KU  

                              Já mám tedy CAAD v 56 se 186 – představec 115 ale budu dávat 130 a sedlovku bez offsetu.

                              Na 58 bych se nevyškrábal je to velký – jako hlavní sem bral v potaz výšku horní rámové trubky. Co koukám tak na 60 bys ,,dřel,, respektive byl natěsno.

                              Za mě je to jasná 58 s delším představcem.

                              0 0
                              • Dejv0  

                                Bohužel zatím stále testuji pouze na papíře. :( Přes rok bych určitě rád vyzkoušel CAAD v 58, chci vědět, jak mi to bude reálně sedět délkově a také drop. Pokud ne, vezmu zřejmě Canyona v XL.

                                0 0
                        • ˘Ö˘ Krab  

                          OPTIMO vel. 60 s představci bez podložek, tj. osa 38 mm nad hlavovkou ( je tam cca 18 mm kónický krycí kroužek + 1/2 ze 40 mm výšky objímky představce):

                          120/-6° drop 121 mm dosah 578 mm

                          120/0° drop 109 mm dosah 573 mm

                          130/+6°drop 93 mm dosah 575 mm

                          130/-6°drop 119 mm dosah 588 mm

                          .+20 mm podložek:

                          130/-6°drop 100 mm dosah 578 mm

                          140/+6°drop 70 mm dosah 574 mm (to jen, kdyby Tě bolela z větších dropů záda)

                          OPTIMO vel. 63 (s představci bez podložek):

                          120/-6° drop 97 mm dosah 579 mm

                          120/0° drop 85 mm dosah 574 mm

                          130/+6°drop 69 mm dosah 577 mm

                          130/-6°drop 96 mm dosah 589 mm

                          .+20 mm podložek:

                          130/-6°drop 76 mm dosah 580 mm

                          140/+6°drop 46 mm dosah 577 mm (to jen, kdyby Tě bolela z větších dropů záda)

                          Pro Tvé proporce jsou rámy OPTIMO v obou velikostech velmi podobné, liší se ve stand-over výšce (84,1 vs. 86,2 cm) a v rozsahu dropů, které jsi schopen normálními představci dosáhnout. Podle mého soudu je to optimální geometrie, protože umožňuje doladit drop představci jak v negativu, tak v pozitivu, s podložkami i bez nich, v rozumné míře umožňuje doladit i délku posedu prodloužením představce.

                          Je to jen o Tvých preferencích, kterou velikost bys zvolil. Do větru a na samostatné rychlejší jízdy určitě menší, na sportovní jízdu také menší, na pohodové brouzdání a třeba i v zimě spíš tu větší.

                          OPTIMO 60 je téměř identické s mnou zkusmo navrženým CAADX 60, ale OPTIMO 63 vychází o trochu lépe, než jinak velmi podobný Canyon Endurance XL, protože je o pár mm delší a má trošinku jiné úhly. Už je to na Tobě.

                          Ještě třeba RB RX vel. 61 (představce osou 38 mm nad hlavovkou, tj. cca 15 mm podložek):

                          110/-6° drop 85 mm dosah 574 mm

                          120/0° drop 60 mm dosah 573 mm

                          120/+6°drop 93 mm dosah 573 mm

                          . bez podložek (osa 22 mm nad hlavovkou):

                          110/-6°drop 101 mm dosah 581 mm

                          Tím, jak je geometrie cca o centimetr delší (Reach=419 mm), tak se dají použít kratší představce a máš obrovskou možnost doladit posed délkou představce a jeho sklonem a použitím podložek.

                          Suma sumárum, pro možnost doladění potřebuješ rám s parametry cca Stack= 605–625 a Reach=410–415, na takovém budeš schopen vykouzlit skoro jakýkoliv posed.

                          0 0
                          • Dejv0  

                            Krabe díky moc, tohle mi hodně pomůže. Zapomenu tedy na CAAD v 58, když budu mít možnost, vyzkouším jej nejprve v 60, rád bych to na delší sportovní i rychlejší jízdy po práci. Canyona bys tedy viděl někde mezi nimi, spíš blíže k CAAD 63? Jak jsi říkal, tady bych počítal s max dropem 100mm, otázka zda bych měl potřebovat víc a jestli to vůbec bude vyhovující, tohle budu muset vyzkoušet při testování CAAD.

                            0 0
                            • MI.KU  

                              Doporučuji si na to sednout 60–63 to je obří – tím spis ze to chceš na sportovní jízdu skoncis u 58. Jsi o 4cm větší – Jo nějaká jiná proporce občas ale to neudělá rozdíl 2–3 velikosti.

                              Ale tak uvidíš.

                              Případně doporučuji po ujasneni velikosti kouknout na výprodeje CAAD 12 loňský model – dá se už sehnat za dostupnější peníze.

                              0 0
                              • Dejv0  

                                Je mi úplně jasný, že to na pohled bude obří, proto se pokusím toho vyzkoušet během léta co nejvíc, ale pokud mi to bude vyhovovat a neupadnou mi třeba z té 60 záda, tak proč ne, uvidíme. Potřeboval jsem si hlavně ujasnit co a jak. Nákup bude koncem léta/podzim, tak jestli už nebudu kupovat výprodeje 2017 a nebo koukat na modely 2018. :-D Nějaký základ mám, to je pro mě teď důležitý.

                                0 0
                                • MI.KU  

                                  Pokud by šlo o 12 tak tam 2017 není výhra – naopak – sou tam obycejnejsi kliky s převodníky a tuším ze nižší verze sedlovky.

                                  Vyjde lip koupit 2016 u těchto konkrétních kol – nehledě na lepší cenu – v zahraničí.

                                  0 0
                              • McBlacky  

                                taky myslím že pro sportovní jízdu se složí v klidu na 58. Já mám inseam 92 a měl jsem 3× 58ku a jednu 60, s 90cm inseam to bude uplně na pohodu. A proti mě (100mm) dá 120mm představec a rodla s reach 80+ a je tam.

                                0 0
                                • jecnak  

                                  Tak nejak. Mozna ta 58 bude spis na ciste zavodni jizdu. Kazdopadne mam na ozkouseni Madone 5.9 v 60cm, kdyby mel Dejv zajem. Mam 188cm.

                                  0 0
                                  • ˘Ö˘ Krab  

                                    Na 99% má chyby v měření. Aby mu saddle-handlebar vycházelo 600 mm, to je strašně moc. Já si dokonce myslím, že u spousty rámů by vešel i na velikosti 56/57, hlavně kvůli dostatečnému dropu řídítek.

                                    Jenže máš 188 cm a ruce z orangutana.

                                    0 0
                                  • MI.KU  

                                    Já bych případně mohl nabídnout tu 12 v 56 – osobně sem se se 186 složil i na 54 ale musel bych mít už dost dlouhej predstavec a 56 mi umožní i pohodlnější po­sed.

                                    0 0
                            • ˘Ö˘ Krab  

                              The Competitive Fit (cm)

                              Top Tube Length: 55 – 55.4 cm (mám 545)

                              Stem Length: 11.5 – 12.1 cm (mám 12)

                              BB–Saddle Position: 80.1 – 82.1 cm (jezdím 81,5)

                              Saddle Handlebar: 54.4 – 55 cm (mám cca 547)

                              Saddle Setback: 6.4 – 6.8 cm (mám 7,0, v EddyFitu mi vychází 7,6–8, FrenchFitu 7,1–7,5)

                              Inseam: 89 máš 90

                              Trunk: 62 máš 67

                              Forearm: 35 máš 38

                              Arm: 70 máš 70

                              Thigh: 62 máš 66

                              Lower Leg: 57 – máš 62

                              Sternal Notch: 157 – máš 156

                              Total Body Height: 184.5 máš 190

                              Jediné, čemu se dá většinou 100% věřit je celková výška a výška po sternum, v ostatním se dá udělat drobná chyba. Výšku po sternum máme takřka stejnou (mám holt malou hlavu a krátký krk), máme stejně dlouhé ruce a podobně dlouhé nohy. Máš delší předloktí a delší holeně, (budeš mít možná trochu chybu v měření stehna, ale můžeš mít větší klouby), kvůli poměru kratší stehna/delší holeně Ti vychází tak malý setback.

                              Pokud budeš sedět na kole podobně pohodově, jako já (a dáš v klidu ve stoji na šíři ramen celé prsty na podlahu bez protahování, což bys při svých proporcích měl), tak v CompFitu budeš potřebovat drop cca 100–120 mm a budeš se v něm cítit v horním úchopu a za páky velmi pohodlně, do oblouků kompaktních řídítek dosáhneš bez problémů a udržíš se v nich desítky kilometrů (hlavní výhoda ve větru).

                              Ještě jsem si opravil drobné chyby ve výkresech a zkusil další rámy (Scultura 59, Charisma 62, SupersiX EVO…). Máš a budeš mít velký problém, kdyby ses chtěl dostat na kalkulovaný dosah 600 mm (při sedle 815/70 mm), tak Ti valná většina i těch hodně závodních rámů bude krátkých i se 130 mm představcem! Takže hledej co nejdelší slopingový rám. Rámy podivných geometrií nenechávej stranou, pátrej po bazarech a tak.

                              0 0
                              • Dejv0  

                                Teda ta silnice bude vetsi orisek nez jsem cekal. Jsem na vikend mimo, v pondeli provedu jeste jedno mereni, treba z toho vyjdeme lepe. Pak pouvazuji co vyzkouset. Zatim diky vsem :)

                                0 0
                                • Dejv0  

                                  Tak ještě jedno měření, nekoukal jsem na předchozí hodnoty, provedl jsem několik pokusů a z nich průměr, lépe už to nesvedu. Poměr stehna/holeně mám opravdu takový, tak nevím jestli mi to ještě něco ovlivní.

                                  0 0
                                  • ˘Ö˘ Krab  

                                    Teď se stalo to, že Ti to v podstatě vypočítalo klasickou konstrukci rámu velikosti 60. Ale protože máš kratší nohy, budeš hledat slopingový rám. Takže v této délce mě napadá Scultura CF2 vel. 59 nebo Kellys URC, Tarmac vel. 58 nebo 60, Focus Izalco Ergoride 3XL …

                                    0 0
                                    • Dejv0  

                                      A nebo ten Canyon v XL? Já si nemůžu pomoct, ale pořád se mi líbí nejvíc v poměru cena/výbava/vzhled.

                                      0 0
                                      • satch  

                                        U toho canyona třeba zase bude akce během Tour atd. Na začátku jara byl za 35tis.

                                        0 0
                                        • Dejv0  

                                          Řeším to trochu s předstihem a realizaci plánuju někdy během podzimu, abych měl čas něco otestovat. Když bude nějaká hodně zajímavá akce tak možná dříve, jinak budu doufat, že zbydou velikosti nebo budu čekat na modely 2018.

                                          0 0
                                      • ˘Ö˘ Krab  

                                        Máš takovou diskařskou postavu, dejme tomu na celkovou výšku ještě skoro normální nohy (spíš kratší), ale dlouhé ruce.

                                        XL Ti bude krátký, muselo by se to kombinovat (jak už psali ječňák nebo Blacky) s klasickými oblouky beranů s velkým reachem (páky jsou namontovány hodně vepředu a před nimi ještě zůstává kus rovný – na kompaktech se lomí oblouky dolů velmi brzy a rovné místo tam není). Nehrozí, že by sis nohama kopal do sloupku nebo dokonce do řídítek, délku posedu můžeš skoro neomezeně řešit jen kokpitem. Na nohy a trup by Ti i XL stačilo (na nohy určitě), zbývá vyřešit ruce.

                                        Pokud budeš mít dobrý posed na kole a nebudeš mít tendenci si lehat na sedlo a potřebu vzpírat se o ruce silou (tzn. hlavně silné a vyvážené břišní a zádové svaly, tak klidně i XL, ale počítej s tím, že ruce budeš mít trvale hodně pokrčené (takže nedávat lokty od sebe), pokud nechceš vypadat jako paní radová (ale z toho nakonec bolí záda).

                                        Řídítka jsou na XL-XXL-3XL stejná 440 mm, ale jak se dívám, tak celkem kompaktní – to nahrává spíš XXL nebo 3XL. Představce 110–120–120mm, takže tak jako tak počítej s výměnou za 130 mm.

                                        Předpokládám, že nepoužiješ ani jeden čistý fit, ale kombinaci, takže např. sedlo 818/70mm s dosahem ~600mm, ale bylo by dobré, až Tě to chytně a třeba se i vyjezdíš, abys mohl sedlo posunout někam na 835/<70.

                                        0 0
                                        • Dejv0  

                                          No snad se na to nějak poskládám, se zády jsem měl obecně vždycky problémy, po zimní posilovně a pravidelnému cvičení i teď během sezony se to hodně zlepšilo. Ten posed co popisuješ vlastně praktikuju nyní i na HT kole, když jedu dlouho po silnici, chytám se těsně u představce s rukama pokrčenýma, to mi nedělá problémy, pokud se to tedy dá vzdáleně porovnat. :)

                                          Ty velikosti jsou posunuté 3XL u tohoto modelu nedělají a je to L-XL-XXL, 110–120–120, ale to je detail. Minimálně bych rád vyzkoušel pár jízd nic neměnit navzdory tabulkám, až pak případně 130.

                                          0 0
                                        • Dejv0  

                                          Na tvé doporučení jsem začal koukat i na Merida Scultura (hliník) v 59. V případě, že bych se rozhodl pro vlastní stavbu, zaujal mě ještě rám od PlanetX ,hlavně tedy jeho cena. Ta geometrie v XL by nemusela být úplně špatná, co myslíš? Nevím jen, zda se nemám bát přílišného dropu a kdybych zvyšoval představec, abych se nedostal na moc krátký dosah. Díky

                                          0 0
                                          • ˘Ö˘ Krab  

                                            (Zatím) bez nakreslení myslím, že geometrie dobrá, hlavovka 190 mm to jistí.

                                            0 0
                                            • Dejv0  

                                              To by bylo fajn, horký kandidát. Náhodou nevíš, ta cena té rámovky je standardní nebo je tam fakt 50% sleva?

                                              0 0
                                            • Dejv0  

                                              Tak dneska jsem udělal otočku o 180° a mám objednáno RB RR 61, snad to sedne. :) Budu stavět, takže to chvíli potrvá, výsledek a dojmy pak ukážu. Takže ještě jednou díky za cenné rady!

                                              0 0
                                              • ˘Ö˘ Krab  

                                                To tedy byl veletoč. Ještě vstoupit do strany.

                                                0 0
                                                • McBlacky  

                                                  objednat si v dnešní době silniční rám od RB to je teda zaujetí pro značku. Ale chápu, někomu se dobře jezdí na kole, které je v jeho očích hezké.

                                                  0 0
                                                  • ˘Ö˘ Krab  

                                                    Ale na RB RR se vůbec nejezdí špatně. :-)

                                                    0 0
                                                  • Dejv0  

                                                    Vzhledem k určení a prostředkům, které do silničky chci dát to myslím bude stačit. Samozřejmě sympatie ke značce tu jsou. :)

                                                    0 0
                                                  • Martin  

                                                    Na to musí mít člověk mentálně a vypnout smysl pro vkus, aby koupil RB

                                                    0 0
                                                • Dejv0  

                                                  Neboj to nehrozí, zůstaneme u kol. :)) Prapůvodně jsem RX chtěl, to co jsi o něm psal výše mě víceméně přesvedčilo otočit zpět. No a pak jsem vlastně zvažoval, že RR mi stačí. HT mám, Fulla mám, tak proč něco na půli cesty. :)

                                                  0 0
    • RomanKa  

      Čau, sorry jestli otravuju, ale vidím, že je toto téma aktuální :-)

      švagr prodává Canyon Endurance z roku 2015 ve velikosti M a nechal by mi ho za celkem malý peníz, ale bydlí na opačné straně republiky a uvidíme se asi až na Vánoce a asi se mu nebude chtít čekat, až si to vyzkouším, tak prosím o radu na základě competitivecy­clistu. Jen podotýkám, že je asi o 3–4 cm vyšší.

      Moje hodnoty:

      Actual Inseam – 82 Cm

      Trunk – 61 Cm

      Forearm – 33 Cm

      Arm – 65 Cm

      Thigh – 60 Cm

      Lower Leg – 51 Cm

      Sternal Notch – 144 Cm

      Total Height – 175 Cm

      Výsledky – Eddy fit:

      Top Tube Length 52.4 – 52.8 Cm

      Seat Tube Range CC 53.6 – 54.2 Cm

      Seat Tube Range CT 55.3 – 55.8 Cm

      Stem Length 9.6 – 10.2 Cm

      BB Saddle Position 68.5 – 70.5 Cm

      Saddle Handlebar 51.8 – 52.4 Cm

      Saddle Setback 7.2 – 7.6 Cm

      Seatpost Type Setback

      geometrie tady: https://www.canyon.com/…-al-7-0.html

      Podle stránek je M od výšky 177, tak abych se na to vlezl, popř. zda by šlo upravit posed změnou představce/podložek nebo polohou sedla.

      Díky moc

      0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Když si dáš představec 90 mm, tak budeš délkou OK, ale drop nad 24 mm budeš vytvářet těžko, pokud bys měl tu touhu.

        0 0
        • RomanKa  

          Dík. Tu touhu moc nemám, pokud se na tom bude dát jezdit relativně pohodlně. Je mi jasné, že to není úplně závodní stroj a ani já takové ambice nemám. Spíš bych se chtěl relativně pohodlně (na silniční kolo) svézt, takové 3 hodinové vyjížďky by byly ideální. Jestli má velikost dropu nějaký zásadní dopad na pohodlí ale posoudit neumím.

          Teoretický dotaz: Proč jsou v podstatě všechna kola (ty Canyony nevyjímaje) nafoceny bez podložek pod představcem, když dodávaná kola tam ty podložky vždycky mají? A při těch údajích o geometrii se s těmi podložkami počítá nebo ne? Protože jsem mu volal a ty podložky mají dohromady cca 3 cm, což je celkem dost. Uvažoval jsem i nad tím, že bych ty podložky oddělal a dal ten kratší představec, ale vlivem zkosení by se ten centrimetr z představce asi vynuloval. Budu to pak muset nějak zkusit..

          Mimochodem, jak děláš ty výpočty a ilustrace? Obdivuji :-)

          0 0
          • ˘Ö˘ Krab  

            Relativně pohodlně je opravdu relativní pojem, záleží jak a pro koho. O tom, jak sedět na kole se toho napsalo hodně, záleží, na co jsi zvyklý, jak šlapeš, jak Ti drží svaly kolem pánve a na trupu, jestli propínáš ruce … . Silnička nemá pružení a tlumící schopnosti plášťů také nejsou nijak závratné, takže při hodně vzpřímeném posedu hrozí reálné nebezpečí bolesti zad z přenosu všech rázů do neohnuté/nepřed­pružené páteře. Pokud jsi ale z MTB zvyklý se udržet dlouhou dobu na pokrčených rukách, nebudeš mít problém.

            Kola se fotí bez podložek jednoduše proto, protože tak vypadají lépe. Při údajích o geometrii se s podložkami nepočítá, udává se geometrie neustrojeného rámu. Tak i kreslím, uvažoval jsem osu představce 25 mm nad hlavovou trubkou – tj. cca 5 mm na horní krytku hlavového složení a 20 mm jako polovinu výšky objímky představce. Pak vychází onen drop 24 mm. Což je na silničku a člověka normálních proporcí celkem málo – a hlavně už si na tom kole neuděláš (s běžnými představci) nikdy drop o moc větší.

            Ale nezoufej, má to berany, takže když se chytneš až úplně dole, tak budeš v normální silniční pozici :-).

            0 0
            • RomanKa  

              Tak jen poreferuju, jak to dopadlo.

              Švagr tam měl všechny podložky + 100 mm 6° a na tom jsem se na páky musel fakt dost natahovat, na tom by jezdit nešlo, po hodinovém testu mě to pěkně tahalo za ramena.

              Dal jsem tam 90mm 10°negativ, vyházel všechny podložky a dá se to. Drop sedlo – řídítka je cirka 6 cm, měřil jsem to od vrcholu sedla po vrchol řídítek, ne střed. Zatím jsem to testoval jen na trenažeru a bylo to OK, tvrdý test venku to teprve čeká. Snad to bude na moje rekreační ježdění stačit.

              Akorát mi vznikl nevzhledný komín, tak nevím, jestli ho nechat někde v servise uřezat nebo co s ním. :-)

              0 0
              • gemini  

                Dokud si nebudeš na 100% jistý nastavením, nic neřezat a i když pak budeš řezat, nech nad představcem klidně 1 cm rezervu:-)

                0 0
    • Haddock  

      Ahoj všem! Taky plánuju koupit svou první silničku a poprosil bych o radu s výběrem správné velikosti.

      Tady moje parametry:

      Inseam: 81

      Trunk: 66

      Forearm: 33

      Arm: 59

      Thigh: 58

      Lower Leg: 56

      Sternal Notch: 144

      Total Body Height: 173

      A tady doporučený Competitive Fit:

      Seat Tube Range c–c: 52.4 – 52.9 cm

      Seat Tube Range c–t: 54.1 – 54.6 cm

      Top Tube Length: 54.1 – 54.5 cm

      Stem Length: 10.7 – 11.3 cm

      BB–Saddle Position: 76.5 – 78.5 cm

      Saddle Handlebar: 50.9 – 51.5 cm

      Saddle Setback: 2.9 – 3.3 cm

      Chtěl bych si pořídít Cannondale SuperSix EVO 105, loňský model je k mání za dobrou cenu.

      Geo tady – nejsem si jistý, zda by mi vyhovovala líp 52 nebo 54? 52 by asi byla lepší na vytváření dostatečného dropu, co myslíte?

      Mockrát děkuju za názor.

      0 0
      • MI.KU  

        Mám 186 a mám 56 – asi bych si vzal tu 52 protože u 54 bys už mohl měnit tón hlasu – není to sloping a 52 je od země cca 77 – a ty mas rozkrok 81 ;)

        No dával sem tu na to odkaz je k mání za 1300€ což je super cena – narozdíl od ČR obchodů.

        0 0
      • DaD  

        Vezmi určitě 52

        0 0
      • tomxxx  

        Jsi jako já, přesně mezi. Můžeš v klidu jezdit na 52 i 54. Já mám 54, ale jen proto, že sem ji dost dobře sehnal, jinak bych bral 52 (sice na Cruxu, ale ona se u něj geo tolik neliší – vyšší o 1cm, na délku podobné). Ale je to o preferencích, jestli chceš menší rám s delším představcem, nebo větší rám s kratším představcem.

        0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Podle toho, na co kolo budeš mít. Máš asi spíš delší nohy (holeně) a celkem kratší ruce, takže bych se orientoval přednostně podle EddyFit. S Tvojí postavou jsi ale jednoznačným adeptem na slopingové rámy, které výšku 52 kombinují s délkou právě okolo 54 cm. Na neslopingové 52 můžeš „dojet“ na o 2 cm nižší hlavovou trubku a výš řídítka zkrátka nedostaneš.

        Počítej s tím, že v případě Super6EVO ve velikosti 52 si koupíš regulérní závodní kolo a žádným kouzlem z toho endurance neuděláš. Jakkoliv jsem uživatelem a příznivcem malých rámů, na rekreační jízdu to nebude úplně ono.

        0 0
    • mirace  

      Zdravím, mám v plánu zkusit silničku, ale trochu tápu v geometrii rámů. Nikdy jsem na silničce nejezdil, takže bych si rád nechal poradit do jakého dropu se pouštět a na co si ještě běžný cyklista může v pohodě zvyknout.

      Případě zvolit rám, který umožní vhodný rozsah korekcí.

      The Eddy Fit (cm)

      Seat Tube Range c–c:60.8 – 61.3 cm

      Seat Tube Range c–t: 62.6 – 63.1 cm

      Top Tube Length: 54.5 – 54.9 cm

      Stem Length: 10.1 – 10.7 cm

      BB–Saddle Position: 85 – 87 cm

      Saddle Handlebar: 54.2 – 54.8 cm

      Saddle Setback: 7.6 – 8 cm

      Inseam: 92

      Trunk: 67

      Forearm: 32

      Arm: 66

      Thigh: 62

      Lower Leg: 59

      Sternal Notch: 156

      Total Body Height: 186

      Rád bych koupil něco jako Merida Ride 4000. Asi velikost 56.

      Merida Ride 4000

      Nebo případně Giant Defy, Scott Solace 30.

      Díky za názor a radu.

      0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Máš extrémně dlouhé nohy, ale skoro krátké ruce, nehnal bych se do velkých dropů. Podle mě optimální volba Ride 4000/2017 velikost 56 (má jen o 2 mm delší reach oproti 54, ale výrazně vyšší stack o 24 mm).

        Udám Ti dva extrémy a střední pozici pro sedlo nastavené na 860 mm / 78 mm setback. Samozřejmě můžeš volit cokoliv mezi nimi jak co do délky představce, tak současně do jeho výšky nad hlavovou trubkou. Možná bych dal preventivně 400 mm sedlovku, ale na 56 nemusí být, jejich originál mi přišla hodně pružná.

        Nejvyšší řídítka: představec 110mm/+6° ve výšce osou 48 mm nad hlavovkou (a výš bych se nepokoušel chodit) dá drop 107 mm a dosah S_H=541 mm. Kdyby to bylo málo, tak shánět představec 115 mm nebo 120 mm a s vyšším úhlem.

        Střední pozice: představec 100mm/0° ve výšce osou 35 mm nad hlavovkou pro drop 133 mm a dosah 546 mm.

        Nejnižší řídítka: 90mm/-6° osou 35 mm nad hlavovkou (asi úplně bez podložek) vydá na drop 145 mm a dosah S_H= 542 mm.

        0 0
        • madik  

          S vyssim posedem delsi predstavec? Zajímavé, já vždy uvažoval obráceně. S nižé položeným představcem se člověk musí víc předklonit a tím pádem se i více natáhne.

          0 0
          • ˘Ö˘ Krab  

            Poloha řídítek se pohybuje po části kružnice se středem ve špičce sedla. Hlavová trubka je jaksi 73° šikmo, takže s výše nasazeným představcem se přibližují řídítka k jezdci. Právě toto se kompenzuje delším představcem.

            Řídítka bez podložek a na představci v negativu jsou od jezdce dál a níže, takže představec vychází kratší.

            0 0
        • mirace  

          Díky za info. Vezmu to od středu a uvidíme kam se dostanu.

          0 0
    • Tovarik  

      Zdravím vás, a také bych vás chtěl poprosit o pomoc při výběru první silničky, která bude dle stávající skladby jízd zřejmě mým hlavním kolem. Nemám příliš ohebná záda, i když se to od loňska trochu zlepšilo. Na HT mám řídítka cca 2cm pod sedlem (oproti fotkám v profilu jsou o 1,5cm níže). Zkoušel jsem zatím pouze krátce 3 kola. Nejlépe jsem se cítil na Superior X-road ve velikosti 54 Geometrie zde , což je spíše gravel a vzhledem k tomu, že si HT nechám, bych chtěl čistokrevnou ale pohodlnou silničku. Moje míry:

      Inseam: 84cm (sedlo mám ve výšce 74cm)

      Trunk: 63cm

      Forearm: 36cm

      Arm: 67cm

      Thigh: 61cm

      Lower Leg: 55cm

      Sternal Notch: 146cm

      Total Body Height: 178cm

      Výsledky z kalkulátoru:

      The Eddy Fit (cm)

      Seat Tube Range c–c: 55.6 – 56.1 cm

      Seat Tube Range c–t: 57.3 – 57.8 cm

      Top Tube Length: 55.2 – 55.6 cm

      Stem Length: 10.1 – 10.7 cm

      BB–Saddle Position: 73.2 – 75.2 cm

      Saddle Handlebar: 54.8 – 55.4 cm

      Saddle Setback: 6.6 – 7 cm

      Brzdy chci ráfkové. Cena cca 40 – 50tis.Kč. Líbí se mi Canyon Endurance, ale ten nevyzkouším. Dle orientačních tabulek jsem na pomezí M a S. U zde doporučované Meridy Ride pak mezi 52 a 54. Nerad bych se unáhlil jako u HT, takže u doporučených kol se pokusím sehnat testovací kus, ale potřeboval bych poradit, jakou velikost hledat. Kdybych se měl rozhodovat podle prodejců a dostupnosti servisu, tak kromě Treku mám do 20km asi všechny nejběžnější značky.

      0 0
      • tromboonen  

        Na tabulky se vyprdni, podle výsledků potřebuješ 56 (délku horní trubky).

        Nebude problém to nakreslit předem klidně pro toho Canyona a zjistit rozsah dropu (už se to tu řešilo mockrát jak).

        0 0
        • Tovarik  

          Díky. Diskuze mám skoro všechny pročtený a právě jsem z nich vysledoval, že umíte dobře poradit. I jen tím, že poznáte z údajů disproporce a poradíte, jestli hledat nižší a delší kolo nebo naopak. Kdybych se řídil výsledkem kalkurátoru, ideální by bylo Canyon Endurance CF SL, které je délkou horní rámovky 553mm přesně v doporučeném rozmezí, ale to se dělá jen s diskovýma brzdama. Obyčejné CF má v M 547mm a u velikosti L s délkou 555mm už nesplňuju doporučení na minimální výšku sedla. Budu ještě vybírat a pak to zkusím nakreslit.

          0 0
          • tromboonen  

            Ta 555 by měla být v poho, nebo cokoli 560, o výšce sedla se nikde nemluví, výška sedlové trubky je už překonaný údaj, vzhledem k tomu, že většina rámů má sloping, podle té se nevybírá, u výšky sedla jen ověřit, že sedlovka nebude vysunutá málo (pod 10cm) nebo moc (nad 35, ale to se dá řešit, jen pak bývá větší drop)… plus nakreslit konkrétní rám a ověřit, jaký bude rozsah dropu = max s představcem do negativu bez podložek, min do pozitivu a max podložek, pokud nechceš bejt chrt, je IMHO ideál rozmezí dropu něco jako 5–15 cm.

            0 0
            • Tovarik  

              Tak nakonec se mi nejvíc líbí Canyon Endurance CF SL 9.0 za necelých 56tis.Kč, který má délku horní trubky přesně dle doporučení kalkulátoru. Akorát ve mně hlodá, jestli to na můj nájezd není zbytečný luxus. Bohužel nižší model, který byl v akci za 47,5tis. Kč, už vyprodali.

              0 0
              • ms82  

                Nejspis taky pujdu do Canyonu a taky koukam po kole, ktere pro me bude prehnany luxus. Proste si udelam radost. Da se jezdit i na levnejsim kole (i na levnejsim nez mam), ale jelikoz na tom travim tolik casu, nejake penize do toho jsem ochotny dat.

                0 0
                • Tovarik  

                  Děkuju, přesně tohle jsem potřeboval slyšet. :-) Já už si právě udělal radost loni horákem a takhle budu mít kola dražší než auto a ještě výčitky svědomí vůči přítelkyni, která se obšťastňuje akorát levnýma hadrama (i když kdyby projevila jenom trochu zájem o společné ježdění, s radostí bych nákup oželel a pořídil raději kolo jí).

                  0 0
                  • ms82  

                    Rozhoupavam se taky dlouho, ale aspon si to muzu omluvit, ze auto nepotrebuji, takze to cele nacpu do kola :-)

                    0 0
              • nomecz  

                56 tis?? Vidim cenovku 70 bez dopravy

                0 0
                • Tovarik  

                  Jedná se o testovací kolo pro novináře. Předpokládám, že je to ten konkrétní kus z testu na roadcycling.cz . Doprava navíc nebo vyzvednutí v Canyonu v ČR. Zatím ho mám zamluvené a po vrácení mi pošlou fotky.

                  0 0
                  • nomecz  

                    Ajo

                    0 0
                  • Tovarik  

                    Tak už mám fotografie toho testovacího kusu. Má má drobný ťukanec na horní rámovce, což mě mrzí, ale jinak asi běžné znaky kratšího používání.

                    0 0
                    • Yura  

                      Takovych tukancu jeste bude od odstrelujicich kaminku apod..

                      0 0
                    • Jan_UL  

                      úplně stejné kolo jsem koupil letos v červnu a co jsem na fóru tady čet, tak je nás více. Můžeme založit Canyon Endurace Club :-)

                      0 0
                      • Tovarik  

                        To můžeme. Já právě hledal v našich bicích a našel jen majitele staršího rámu bez kotoučovek. Takže jsi spokojený? S pohodlým a pod. To je Tvoje první silnice? Případně jakou máš zkušenost s přechodem z ráfkových brzd? Mně se na Endurance líbí, že pořád vypadá jako ostřejší silničky a i udávaná hmotnost je v této cenové hladině nejnižší. Počítám, že bych se měl s pedálama pohybovat kolem 8kg. Akorát jsem zkoušel kola jenom s kompaktníma převodníkama, tak nemám představu jak velký rozdíl znamená 52/36 (potřebuju, aby závodně jen vypadalo, ale jinak bylo pohodlné, z posedu mě nebolely záda a abych to ušlapal :-) )

                        0 0
                        • Jan_UL  

                          je moje první silnička, takže nemám srovnání s předchozí silnicí. Největší plus vidím, že karbonový rám a sedlovka výborně tlumí, pláště 28 mm jsou dostatečně široké a pohodlné a vzadu je kazeta 32, což už jsem využil v dlouhých kopcích v Itálii. Měl jsem předtím Včka a ze začátku to moc nebrzdilo, teď už jsou brzdy zajeté, takže je to lepší. Ze spodního úchopu brzdí super, z horního mě v dlouhých sjezdech už bolely ruce. Vpředu by mi asi stačily kompakty, ale asi se počítá, že s kolem můžeš i trochu závodit nebo jezdit více ve skupině. Zatím nejdelší výjezdy jenom kolem stovky, ale kolo je podle mě hodně pohodlné a univerzální…

                          0 0
                          • Tovarik  

                            Děkuju za informace. To by mělo splnit moje představy. Teď jsem se byl v krámu podívat na silniční tretry a pedály a po setkání s prodavačem mi dochází, že asi zbytečně všechno řeším a jsem přehnanej megaloman. Počítám s nájezdem na silničce kolem 2000km ročně a chci si koupit kolo skoro za 60tis.Kč. On jezdí přes 10tis.km, denně 30km do práce (jedna cesta), prý i závodí a má 15let starou hliníkovou silnici na tiagře s převodníkem 53/39, největším pastorkem 23zubů a jezdí s MTB pedály a tretrami.

                            0 0
                            • ˘Ö˘ Krab  

                              To neznamená, že by sis Ty nemohl pořídit silničku s lidštějšími převody, když máš možnost. A silničními tretrami a pedály – pokud nemáš bikové, které bys použil.

                              Na 2000 km ročně Tiagra bohatě stačí, Ultegra by vydržela toto opotřebení asi tak … 30 let, minimálně, a to včetně ložisek a převodníků, jen bys za tu dobu sjel několik kazet a krabici řetězů.

                              V podstatě máš běžně na výběr 10 nebo 11 pastorků a převodníky kompaktní 50/34, semi- 52/36 nebo velké 53/39, přičemž se na nových klikách Shimano 4-packa dají sady volně zaměňovat, mají všechny stejnou rozteč BCD (to dřív nebylo). Převod 50×11 je dostatečný ještě pro šlapání těsně nad 60 km/hod.

                              0 0
                              • ms82  

                                Trosku si prislapnout v sedesatce se da i s mymi 46×12, ale uz rozhodne neni optimalni.

                                0 0
                              • Tovarik  

                                Ta, co budu objednávat, má Ultegru, semikompakty 52/36 a kazetu 11/32. Díky velký kazetě se nebojím chybějícího lehkého převodu, ale spíš jestli s velkou plackou nebudu na rovině jezdit jen horní polovinu kazety. Pro představu – jaký je na silnici zhruba odpovídající převod 52/X ke 36/11 na 29HT? Vyzkouším a uvidím, vyměnit převodníky můžu vždycky. Bikové tretry mám. Tady se psalo, že silniční jsou lepší, tak jsem si je hned chtěl pořídit taky. Asi s tím teda počkám a pořídím jen MTB pedály. Nemůže být problém, když mám kufry na každé noze nastavené jinak podle dispozic a na silničním kole budou kratší kliky?

                                0 0
                                • jecnak  

                                  Pokud se chces inspirovat, tak ja na Boonovi, ktereho mam ve svych bajcich jezdim kliky Ultegra 52/36 v lete a na zimu na CX a do zimnich podminek nasazuju 46z prevodnik misto 52z. Pokud bych jezdil vic v terenu v kopcich a nebo mel horsi fyzicku vozim spis 50z i na leto a nebo klidne tech 46 porad. Se 46 se da v pohode fungovat i na silnici ve skupince se silncnima kolam, jen clovek vyuziva vic spodni cast kazety.

                                  0 0
                                  • Tovarik  

                                    Mimo silnici jezdit nebudu, tak zůstanu u vybranýho převodníku celoročně. Spíš to budou ty kompakty, který už krátce vyzkoušený mám, ale uvidím, až se projedu na těch 52/36, které budou na kole z výroby.

                                    0 0
                                  • Chlebovnik  

                                    Se 46 se da v pohode fungovat i na silnici ve skupince se silncnima kolam, jen clovek vyuziva vic spodni cast kazety.

                                    Nó, a jak se pak řeší situace při jízdě z kopce, kdy ostatní ve skupince točí převody jako 53×12/11? Ti prostě ujedou. Jako se 46 se určitě dá v pohodě fungovat i na silnici, akorát si nejsem jistej jestli právě i ve skupince.

                                    0 0
                                    • jecnak  

                                      Opravdu bych si na zavod vyse popisovany kolo nevzal. S 53/11 se da slapat z kopce k 80km/h a pochybuju, ze se tam tazatel vubec podiva. Zas uvazujme trochu realne.

                                      0 0
                                      • Tovarik  

                                        Závody opravdu jezdit nebudu a rozjíždět se k 80km/h taky ne. Na biku se díky širokým plášťům cítím jistějc a stejně mi 70km/h stačilo. Samozřejmě samospádem. Přišlapávat s převodníkem 36z zvládnu krátkodobě max lehce nad 50. Ale na možnost rychlejšího sjetí pozvolnějších sjezdů se těším.

                                        0 0
                              • Tovarik  

                                Ještě jsem zapomněl – ani těch kazet moc za 30let nevyměním. To je 60tis. a pan prodavač říkal, že on má přes sto a teprve druhou kazetu. První prý vydržela právě přes těch 60tis.km. Prý točí několik řetězů, což tu dělá víc lidí a je to praktický, ale on říkal, že když už pak některý pastorek nefungoval, tak ho přeskakoval. To už mi teda přijde jako přehnaný šetření a kazilo by mi to radost z ježdění.

                                0 0
                                • plzakj  

                                  Pan prodavac bude zrejme srdcar.

                                  Pro predstavu, jaky budes jezdit prevody, pouzij kalkulator http://gears.mtbcrosscountry.com

                                  0 0
                                  • Tovarik  

                                    Díky. To není tak hrozný. Současnýmu nejtěžšímu odpovídá zhruba 52/15 (vím, že na kazetě 11/32 není), takže kromě dvou nejmenších, bych měl využít celý rozsah. Ty dva pak z kopce.

                                    0 0
                                    • popokatepetl  

                                      mám 52/36 – 11–32, po rovině jezdím střed kazety, 52–11/12 jen z kopce. Převod 36–32 mám tak na Lysou Horu. Asi bych kompakty uživil ale měnit to nebudu :-)

                                      0 0
                    • Tovarik  

                      Ach jo, 16.8. jsem jim potvrdil, že ho beru, a těšil se, že ten uplynulý víkend už budu jezdit a bike vymydlím na servis. A místo toho do dneška nemám ani pokyny pro platbu. Tvrdí mi, že psali někomu, aby vystavil fakturu, ale že má asi dovolenou. Jinak tam prý kolo stojí a hned po zaplacení odešlou. Přijde mi to divný, dyť teď v době slev musí řešit objednávek spousty. Tak snad nekecaj a nevzal si ho někdo ještě na dovolenkový testování.

                      0 0
                      • marco  

                        Kde jsi se dostal k výprodeji testovacího kola u českého zastoupení, které žádné testovací kola podle mě nemá a hlavně neprodává. To kolo v testu na RoadCycling.cz asi nebylo zapůjčené z českého zastoupení, ale od soukromého majitele a bylo velikosti 54 cm (vel. M).

                        Jezdil jsem vel. M v rámci testovacího dne Canyon v květnu. Na mých 184 cm mi vyšla doporučená velikost v konfigurátoru vel. M – jezdec výška 178 – 184 cm tedy splňuji horní limit, jsem se shodl s mechaniky nad potřebou objednání vel. L s kratším představcem.

                        Také jsem čekal na tento typ 9.0 při výprodeji při příležitosti TdF a následně při současném finálním Srpnovém výprodeji. Velké zklamání Sleva 8.500 byla jen na model nad nebo pod mnou vybraným typem 9.0. Nedá se nic dělat počkám na nový model 2018 na vychytané Ultegře 8000. Kolem Vánoc obvykle Canyon dělá výprodeje taky až na ty dodací lhůty až v březnu.

                        0 0
                        • Tovarik  

                          Inzerovali to na jejich FB stránce, a když jsem je kontaktoval, tak kolo bylo ještě na testu. To z toho testu je přesně stejný typ, barva a velikost a článek tam vyšel den předtím, než se vrátilo kolo do českého Cynonu. Informaci, že se jedná o testovací kolo pro novináře a je fyzicky v ČR mám přímo od nich. Akorát fakturu vystavují v Německu a dosud jí prý neobdrželi. Tak snad se nic nestane a dočkám se.

                          Velikost M by mi měla vyhovovat, i když jsem v tabulce naopak na spodní hranici 178cm.

                          Třeba se ještě dočkáš u současného modelu. Myslím, že při současné situaci si spousta lidí radši koupí ten vyšší model a třeba by po vyprodání mohli slevit i tento. Taky mě překvapilo, že byla sleva na vyšší a pak na základní, který tím vyprodali už při TdF, a 9.0 sleva žádná.

                          0 0
                        • Jan_UL  

                          Podle mě určuje Canyon slevy na kola hodně dle prodejů a 9.0 vycházel velmi výhodně v poměru cena/výkon. Slevy jsou proto více na modely, které se neprodávají tolik nebo mají vysokou základní cenu. Taky jsem čekal na slevu 9.0 při TdF a když se nic nedělo, tak jsem koupil kolo za základní cenu…

                          0 0
                        • Tovarik  

                          Tak už slevili i 9.0 o 8.400Kč, jestli nejsi definitivně rozhodnutý koupit nový model. Velikost L je zatím dostupná. Já bych měl mít to testovací zítra. Nakonec ušetřím jen cca 7000Kč a ještě jsem zjistil, že kromě delšího představce, který snad půjde vyměnit, jsou tam i širší řídítka, než je běžné pro velikost M – 420mm místo 400mm. Je to znatelný rozdíl?

                          0 0
                          • Chlebovnik  

                            Nevím, jak u Canyonu, ale 420 je pro M obecně úplně běžná šířka.

                            0 0
                            • tromboonen  

                              To se nedá vztahovat na velikost rámu, navic ne vsechna riditka jsou merena stejne…

                              ideal je kdyz pri uchopu za paky mas paze rovnobezne, kdyz jdou od ramen od sebe, muze to byt neprijemny, zbytecne to prodluzuje posed… ideal je rovnobezne, ale i nekteri profici vozi uzsi (paze mirne k sobe), protoze je to vic aero.

                              V ramci nakupu seriovky neresit, pokud teda nejsou ochotni vymenit, pak ale vyzkouset konkretni rodla viz vyse.

                              0 0
                      • Tovarik  

                        Tak kolo ani fakturu stále nemám, ale už je to snad na lepší cestě. Chtěl jsem se ale zeptat, je na silnici lepší mít sedlo spíš delší? To na kole pro mě bude nejspíš úzké, tak chci pořídit Speciazed Power 155mm, které mám na MTB. To mi vyhovuje. Akorát je kratší a v prudších výjezdech se posunuji dopředu a možná bych delší špičku uvítal. Diskuze na téma výběru sedla jsem pročítal, ale ohledně délky se tam moc neřeší.

                        0 0
                        • plzakj  

                          155 je hodne siroky. Ja mam na MTB sirsi (Fizik Aliante) nez na silnici (toupe 143mm) a je to pohodlne. Uzsi by asi bylo malo. On ten posez na silnici je jiny.

                          0 0
                        • ˘Ö˘ Krab  

                          Nevím, jakou máš představu o použití silničního sedla, tedy o tom, jak na silničním kole sedíš (či spíše nesedíš) a co šířka dělá se šlapáním. Daleko pravděpodobnější mi připadá dobré použití silničního sedla na MTB, než MTB sedla na silničce. Podle mě patří na silničku silniční sedlo, protože i mezi nimi je hodně na výběr, ale se šířkou 155, pokud nebudeš vysloveně vzpřímeně sedět a šlapat hodně před sebe, to nejspíš nebude nikdy žádná výhra. Na silničce skutečně většinou stačí sedlo užší.

                          Specialized Power vypadá buď jako sedlo pro babku s nůší nebo jako lidová verze časovkového sedla. Na silničním kole bude k němu potřeba velmi dobře naladit nastavení a přesto bude chybět možnost změny posedu, takže po dvou hodinách jízdy v neměnné pozici se stane mučícím nástrojem.

                          Místo maximální šířky sedla bude dobré se dřív zavěnovat případné profilaci (zvednutí zadní části), která přináší kýženou větší oporu a případně placatému čumáku, na kterém se dá v pohodě sedět ve výjezdech. Rovněž řešit správnou díru v sedle ve spojení s odpovídající výstelkou v kraťasech. Méně polstrovaná sedla bývají paradoxně výhrou a umožňují delší jízdy. U všech velkých výrobců se něco najde.

                          0 0
                          • Smazaný účet  

                            155 mm je úplně v pohodě na silnici i MTB, dá se bez problémů jít za sedlo, několik let jsem se zbytečně trápil, jelikož mi to ve spešlu špatně změřili.

                            0 0
                            • jecnak  

                              Trochu nerozumis, co Krab pise. Jde tu o pohodlnost slapani v idealni pozici ve vetsim predklonu. Siroke sedlo te bude tlacit na spicku protoze se ti jaksi nevejde v takove pozici mezi stehna.

                              0 0
                          • Tovarik  

                            Těch 155mm vychází z měření na BG fitu. Na původním Phenomu 143mm mi nemohl ani pořádně nastavit posed, protože jsem si pokaždé sedl jinak daleko. Říkal, že to je tím, že ty sedací kosti nemají oporu. S tím Powerem jsem spokojenej i při delších vyjížďkách, akorát, jak jsem psal, mi chybí delší čumák. A asi bych chtěl znovu sedlo s dírou. Zkusím tedy nejdřív to Fizik Aliante R5, které je na kole. V popisu píšou, že to je jejich nejširší sedlo (ale má jen 140mm) pro cyklisty s málo ohebnou páteří, což je můj případ, tak třeba nakonec budu spokojenej. Jinak děkuju za rady.

                            Vložku vozím spíš vyšší pohodlnější – viz.obrázek. Ale na silničku stejně budu kupovat jiný kraťasy.

                            0 0
                            • ˘Ö˘ Krab  

                              Že sedíš pokaždé jinak může být problémem s nedostatečně silnými a špatně vyváženými břišními a zádovými svaly.

                              Ohledně Aliante R5 bych byl spíše skeptický, podle obrázku má „kulatý hřbet“. Poohlížel bych se spíš po něčem takovémtakovém.

                              0 0
                              • Tovarik  

                                No je pravda, že jsem na tom BG neměl ideální fyzičku – cca o 5kilo víc než teď. Byla chyba tam jít skoro hned po koupi kola, když jsem pořádně nevěděl, co potřebuju. Ale s tím sedlem to bylo opravdu tak, že jsem necítil, kde mám správně sedět.

                                Pochopil jsem tedy, že co se týče délky, doporučujete spíše klasický delší, aby mohl člověk měnit polohy. A zbytek musím musím prostě zkoušet. Budu teď asi častějc jezdit do Prahy, tak by to mohlo být jednodušší. Třeba zrovna ty Selle Italia půjčují v Bike Gallery, co jsem koukal.

                                0 0
                            • plzakj  

                              Mozna by nebylo od veci si sedla vypujcit a vyzkouset a koupit to, ktere bude vyhovovat nejvice. Concept store tuhle sluzbu nabizi.

                              0 0
    • Tovarik  

      Se musím pochlubit…

      0 0
      • Tovarik  

        Jinak děkuji všem za rady a poprosil bych ještě o dvě snad už poslední. Budu montovat karbonovou sedlovku do karbonového rámu. V balení je pytlíček s mazivem. To rozetřu třeba štětečkem po celém obvodu sedlovky v předpokládané délce zasunutí a pak jí tam strčím?

        A druhý – na jaký moment utáhnout šrouby na objímce představce, která drží řídítka? Je to snad jediné místo, kde není moment napsaný. A maže se taky? V návodu je obrázek, kde se to maže, ale je to spoj hliník/hliník.

        0 0
        • Martin  

          většinou to bývá 5 Nm

          0 0
        • tromboonen  

          Jestli je v pytlíčku montážní pasta na karbon, tak stačí prstem rozetřít po zasunuté části sedlovky, případně dát trochu i do sedlové trouby atd. Je to na zvýšení tření abys to nemusel tolik utahovat.

          Hliník/hliník bych tím nemazal, hliník/ocel preventivně vazelinou aby to nezarostlo… rodla utahovat „přiměřeně“, já většinou používám skládací nářadí, kde to nezohnu do pravéhoi úhlu, ale použiju imbus „jako šroubovák“, máš tak menší páku, kdyby nestačilo a rodla se hejbaly když se na ně pověsíš, malinko přitahuj, všechny 4 šrouby postupně dokud to nebude držet.

          Ať to jezdí.

          0 0
      • Autumnbiker  

        Tak já to vše dělal podle přiloženého manuálu. Je v něm vše podrobně vysvětleno. A k tomu utah. momentu, myslím, že je to na představci přímo napsáno.

        0 0
        • Tovarik  

          Máš pravdu, já ve středu koukal do nějakého slabšího plánku, kde bylo vše jen v cizích jazycích. V tom velkém manuálu to bylo popsáno hodně podrobně. Pastou se mazal i ten spoj představec řídítka. Kolo složeno. Vypadá krásně. Skončil jsem v deset večer, tak jsem ho projel jen na parkovišti před barákem a první pocity jsou skvělý. Akorát jsem ho orientačně převážil před osazením pedálů a trochu mě to zklamalo. Výrobce uvádí hmotnost pro velikost M 7,7kg, já navážil při většině pokusů 8,3kg (ale jen na osobní váze metodou, že jsem se zvážil sám a pak s kolem). Plánoval jsem, že časem pořídím lehké silniční pedály, abych se vešel do 8kg, tak to asi neklapne. :-) A ještě jsem zjistil, že to asi neumím ani nafoukat. Když jsem začal foukat, tak tlak na manometru každým stlačením rychle letí nahoru, ale pak nedrží a zase rychle klesá. Na MTB s tím problém nemám.

          0 0
          • Tovarik  

            Mám za sebou prvních 120km, tak popíšu své dojmy začátečníka. Úplně první vyjížďka byl hodně velký nezvyk a byl jsem rád, že jsem začal s MTB pedály a nemusel si zvykat ještě na další věc. Byl jsem hodně nejistej a navíc chytnul větrnej den a při sjezdu měl smrt ve vočích. Při ukazování při odbočováním jsem se málem vysekal. Ale s každým kilometrem to bylo lepší. Další vyjížďky jsem si už užil. Největší změnou oproti HT je lehkost při rozjíždění a možnost více úchopů. Nemám ještě žádný tachometr, tak nemůžu porovnat průměrné rychlosti na známých úsecích. Podle celkových časů asi nebudou tak odlišné, jak jsem čekal. Naopak pohodlí je nad očekávání. Nafoukal jsem na 80psi. Sedlovka asi funguje, i nejrozbitější úsek jsem pocítil spíš na řídítkách. Tady jsem zvědavý na jeden úsek, kde pod kopcem (u cedule konce kraje) končí nový asfalt a začíná totálně rozbitá silnice. Starý trek tam vždy drnčel jako by se měl rozpadnout. Samozřejmě je třeba dávat větší pozor na díry než na biku. Za diskové brzdy jsem jako nezávodník rád. Brzdí výborně, jsou skvěle dávkovatelné a naprosto tiché. Lepší než Magury na HT. Hluk naopak neustále vydává šoupání stehny o sedlo. To má takový semišový povrch. Nevím ani, jestli na něm nesedím moc vzadu, vpředu mi koukají tak 3cm. Budu ještě ladit délku posedu. Berany jsou po zvyknutí fajn. Páky by mohly být na moje ruce menší. Řídítka mám úplně nahoře a moc níž asi nepůjdou. Při spodním úchopu už lehce přichází stehna do kontaktu s pupkem.

            0 0
            • Autumnbiker  

              jj, po letech na ht, jsem si musel taky chvíli zvykat, ale postupem času si je člověk více a více jistý. Průměrná rychlost, ačkoliv jsem to moc nezkoumal, je u mě myslím tak o 3 až 5 km/h vyšší, záleží na terénu. Jen mě štve, že musím být opatrnější ve sjezdech na rozbitých silnicích, vlítnout se silnicí to velké díry není teda nic moc. A co se týče pohodlí, tak jak píšeš, špatný povrch cítím jen na řidítkách. Průjezdnost je taky super, 28 pláště už jsem jel i přes kořeny a po kamenech a zvládnou i cestu přes zorané pole vyjetou od traktoru, jakož i posečené pole řepky (zabloudil jsem no…). Ze začátku jsem měl s průjezdností na polňačkách obavy, zejména z důvodu defektu, ale nyní již nemám problém vzít to po cestě přes louku, nebo přes les. Pokud je ale mokro, tak už to v bahně dost tancuje, ale to se dalo čekat. Za mě tedy se silnicí spokojenost a variabilita úchopu u beranů je po počátečním znovu seznamování jednoznačné plus.

              0 0
    • t100-CZ  

      Ahoj, využiji toto téma, abych nezakládal silnička po milionté a chtěl bych vás poprosit o radu při výběru kola.

      Rád bych si koupil silniční kolo určené primárně na dojíždění do práce a občasné výlety. Do práce to mám 25km a na současném 26” mtb se dost nadřu. Chtěl bych něco s pohodlnou geo a říkal jsem si že endurance bude ta práva volba.

      Výška 185cm, váha 95kg. Nejlépe bych do kola investoval do 20tisic, ale pokud by byl nějaký super kauf dal bych i víc. Je to moje první silnice, tak bych se nebránil ani nějaké bazarovce.

      0 0
    • Chemo  

      Zrovna taky vybírám nové kolo, už tedy od června a nemůžu se rozhodnout. Navíc kola teď moc nejsou. Čekám, až bude dostupný nový Focus Paralane (mám nabídku za 55 tisíc komplet na ultegře), dodací lhůty ale až v 2021. Ještě mám v hledáčku Canyona Endurace CF SL 7.0 (58 tisíc na 105), no a teď mě zaujal Specialized Roubaix Sport (59 tisíc na 105). Ten Specialized má ale největší váhu 8,8 kg (0,5 kg oproti Focusu či 0,3 oproti Canyonu). Stojí ten nový rám Specializedu a ten jeho systém tlumení za to, máte někdo zkušenosti.

      Děkuji za věcné příspěvky.

      0 0
      • Deadlift  

        Potřebuješ průchodnost 35 mm? Jinak Paralane v Lku na 105 za 49 je v Havířově skladem.

        Canyon bych bral já osobně. Moc se mi nelíbí barva toho Paralane na 2021.

        Mrkni ještě na Trek nebo Giant. Občas se něco objeví.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.