• Meluzina

    Tentokrát vezmeme hezky šťavnaté kuřecí prsa /my bereme od sedláka z vesnice, mňam/, jemně naklepeme, osolíme, okořeníme prakticky dle chuti – já mám ráda bylikové podravky anebo bylinky s česnekem apod. a šup s ním do parního hrnce na takových 20 – 25 min. Mezitím dáme na máslo nakrájené žampiony, podusíme a zalijeme rozšlehaným vejcem s mlékem, solí a houbovým kořením, prostě žampionová omeleta.

    Než se omeletka dodělá, přidáme do parního hrnce pár růžiček osolené brokolice. Na talíři to vypadá super a je to opravdu dobrůtka:-)

    0 0
    • Soreno  

      zase sr..ky – nezlob se na mě, ale vše dochucuješ glutamátem pěknej hnus

      nicméně prsíčka nemusím naklepávat jinak je rozmlátím a budou suchý ani pára to nezachrání – v tuhle dobu rostou bylinky čerstvý tak proč nedat čerstvý – a žampióny? je sezóna hub chuťově výraznějších, ke kterým nemusím přidávat chemikálie ala houbové koření

      0 0
      • Meluzina  

        Podravka dělá bylinky bez glutamátu:-) Jinak mám za oknem bylinkářství, ale občas něco dojde nebo zvadne… a každý bylinky doma nemá, zkus být tolerantní:-)

        0 0
        • Soreno  

          no nenapsal bych ani čárku, kdyby jsi ten recept koncipovala jinak čerstvé bylinky pokud nemáte tak sušené (i když některý bylinky jsou sušený lepší :-)) houby třeba lišky ty jsou v kombinaci máslo vajíčko vynikající :-)) a pokud nemáte nebo nejni sezóna tak žampióny a hnedle je ten recept veselejší ne

          0 0
          • Meluzina  

            lišky se sbírat bojím, anžto je zcela přesně nepoznám… ale ráda bych to zkusila, poznal bys je třeba na fotce?

            0 0
            • MirosPikos  

              Čeho se přesně bojíš, vztekliny? :)

              0 0
              • Petr.T.M  

                :-)) Vzteklina u nás už oficiálně není. Ale v současnosti díky pitomcům z řad milovníků psů, kteří vozí „ohrožené pejsky“ z Rumunska se to až tak spolehlivě říct nedá.

                0 0
      • pepino  

        Vyskytuje se ve všech živých organismech, většinou ve vázané formě jako součást proteinů. Lidské tělo syntetizuje v průměru asi 50 g glutamátu denně. V běžné potravě jej člověk denně ve vázané formě konzumuje asi 10 g a ve volné formě asi 1 g.[zdroj?]

        Je obsažen i v přírodní potravě. Větší koncentrace (nad 0,1 %) se nacházejí zejména ve většině hub, kterým dávají charakteristickou chuť, dále v některých sýrech (zejména v parmezánu a rokfóru) a ve zralých rajčatech. Vysoké koncentrace se nacházejí v sójové omáčce a v polévkových kořeních. Výjimečně vysoký obsah má mořská řasa Laminaria japonica, kterou už od 5. stol. používali japonští kuchaři k ochucování pokrmů a která se ve velkém rozsahu pěstuje jak v Japonsku, tak v Číně.

        Od roku 1909 se tvrdí, že chuť glutamanu sodného je vedle čtyř základních chutí (sladká, hořká, slaná a kyselá) pátou chutí, pro kterou se razí název „umami“, odvozený z japonštiny (umai, česky chutný, delikátní). Specifický chuťový receptor pro glutaman taste-mGluR4 byl objeven v roce 2000.

        Rozsáhlá studie, uskutečněná pod záštitou Světové zdravotnické organizace (WHO) a Světové organizace pro zemědělství (FAO) (1987) však závažný vliv glutamátu na lidské zdraví nepotvrdila a proto ani nestanovila bezpečnou horní hranici denní dávky jeho příjmu v potravě. Bylo publikováno, že zcela bezproblémová hranice je 120 mg/kg hmotnosti člověka (mimo přirozený přísun v neupravených potravinách).

        0 0
        • Meluzina  

          jsi chodící encyklopedie nebo sis to našel?:-)

          Každopádně díky za vyčerpávající info:-)

          0 0
          • pepino  

            Tak jasně, že našel, jen jsem to nedávno už hledal, ani už nevím, kvůli čemu:) Jo, kvůli nějakýmu článku o vietnamských restauracích v Praze, tak mě zajímalo, proč všichni ví, že glutamát (glutaman) je tichý zabiják:)

            0 0
        • Soreno  

          a jinak si zapoměl zkopírovat toto

          Odpůrci glutamátu však argumentují, že i tyto studie byly ovlivněny lobby výrobců tohoto ochucovadla.

          Vědci z univerzity v německém Kielu prováděli studii na laboratorních krysách a zjistili, že glutaman potlačuje hormony odpovědné za spalování tuků. Tím vyvolal u zvířat zvýšenou žravost a obezitu.

          0 0
      • pepino  

        Jo, houby obsahujou glutaman ve zvýšeném množství samy od sebe.

        0 0
    • Toutou  

      Sáfra, cyklisti, a jak se to doma žere :)

      0 0
    • Smazaný účet  

      ..kureci maso konzumujeme a zbytkem nakrmime kompost?…:)))

      0 0
    • capis  

      Jak tě tak sleduju, tak kroutím jenom hlavou. Na jedné straně do sebe cpeš prášky na hubnutí a na druhé jen myslíš na žrádlo, pořád o tom píšeš a o ničem jiném.

      0 0
    • Smazaný účet  

      návod na mňamky

      co na to manža?

      0 0
    • Fran-tic  

      mi zas přijde funny, že se tak primitivní jídlo bere za super mňamku, na kterou musíš psát recept. Ale tak proč ne, třeba to někoho nenapadne. Škoda jen toho všeho sušeného podravkového něčeho…není nad čerstvé chutě.

      0 0
    • jIrI___  

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.