• Smazaný účet

    Kuře Windaloo (http://www.labuznik.com/recipe.php…)

    Ingredience

    4 kuřecí stehna

    2 cibule

    6 stroužků česneku

    6 hřebíčků, podrcených v hmoždíři

    1/2 lžičky šalvěje

    3 rajčata

    6 brambor

    1/2 lžičky muškátového oříšku, čerstvě nastrouhaného

    1/2 lžičky mleté skořice

    1/4 lžičky mletého nového koření

    6 zrnek pepře

    1–2 lžičky kari

    10 dkg másla

    1 bílý jogurt

    1 šálek vody

    sůl

    Postup:

    Kuřecí stehna rozdělíme na dva menší kusy, osolíme a opečeme na rozpuštěném másle.

    Opečené maso vyjmeme a do másla vložíme rozsekanou cibuli a rozsekaný česnek. Když začne cibule růžovět, přidáme rozkrájená rajčata a za 5 minut vmícháme jogutr.

    Stáhneme teplotu, dobře promícháme, vrátíme porce kuřete a podlijeme šálkem vody. Přidáme koření a dusíme pod pokličkou 15 minut.

    Mezitím oškrábeme brambory a rozkrojíme je na půlky nebo na čtvrtiny, podle jejich velikosti. Přidáme je do jídla a vaříme dalších 25 minut.

    Doporučená příloha: vychlazený ležák

    Poznámka:

    Na příloze nešetřit. Dve lžičky kari jsou málo:) A je to fakt mňamka:)

    0 0
    • kyl  

      Pokud by se daly vynechat ty rajčata tak by to mohlo být dobré.

      0 0
      • Smazaný účet  

        Taky z nich mam hruzu, ale kdyz se udelaji fakt najemno, tak je vubec nepoznas…a to tvrdi clovek, kteremu je z nich regulerne k bliti…

        0 0
        • juli  

          Rajčata spařit, oloupat a vykrojit pupík. Potom nakrájet. Takhle nechají jenom decentní chuť a barvu.

          0 0
        • kyl  

          To bych nesměl vědět že tam jsou.

          0 0
    • karliner  

      Musím potvrdit, vindaloo je vynikající, souhlasím i s doporučením ohledně karí a přílohy :-)

      0 0
    • ZuzicK  

      Nikdy jsem ho doma nevařila, bo polovina strávníků nemá ráda pálivé a pravé windaloo by pálivé být mělo. Dá se udělat jakékoli maso, přílohu preferuji basmati rýži a i to pivo je k tomu dobré na hašení. Btw. nejlepší dělali v Café Technica (bohužel měli pouze rekonstruovat a teď čtu, že skončili :-( ), mňam, když se vzpomenu :-) Akorát jednou mi tam málem pusa uhořela :-)

      0 0
    • RacerX  

      Chce to zajit do poradne indicke a dat si vindalo…garantuji ze to vynda kazdeho…to paleni je fakt enormni…nicmene si ho davam a vic jak jednou za tri mesice se to neda… ;-)

      0 0
    • bikerGT  

      Humus

      0 0
    • soc  

      No někdy zkusím… třeba o víkendu :)

      0 0
    • RomanH  

      Vzdyt Ti tam chybi chilli

      0 0
      • Janes  

        http://cs.wikipedia.org/wiki/Kari –já myslím, že nechybí…

        0 0
        • RomanH  

          Jenze u nas bohuzel kari moc nepali (nepredpokladam, ze by nekohu u nas podle vyse uvedeneho receptu napadlo michat vlastni smesku). A popravde poradne palive jsem nejedl ani v Indii – po pojmem Kari jsem dostal pikantnejsi macku s pokazde trosku jinou prichuti. Chilli davali samostatne (respektive pokud jsi si nerekl, ze chces bez nej, automaticky Ti ho tam vrazili skoro do kazdeho jidla). A pokud jsem tam chtel neco jo paliveho, pak vyborne bylo Hot&Sour.

          0 0
          • Janes  

            OK

            0 0
          • Atilla  

            Otevřeli u nás indickou restauraci a chodím tam docela pravidelně. Jejich origo kari pálí a to dost. Bavil jsem se o tom s tím Indem a říkal, že kari musí být čerstvé a kvalitní aby mělo takový říz. Jednou jsem se nějak přeřekl a místo pikantní jsem mu řekl ostré a to byla chyba. Jídlo vynikající, ale trvalo mi 1.5 hod ho do sebe dostat:)

            0 0
        • obda  

          Každá pořádná indická maminka si míchá směs koření sama těsně před vařením, aby koření bylo čerstvě namleté a tedy co nejvýraznější. Ty namíchané směsi jsou moderní vynález Britů, kteří chtěli mít „indické koření“ i po návratu do Británie. Samozžejmě se změnou životního stylu se směsi začaly prodávat i v Indii. Nicméně každý pořádný indický recept by měl vyjmenovat všechno koření explicitně, a ne jen odkázat na kořenicí směs.

          BTW moje indická kolegyně si nechává posílat čerstvé koření od maminky z Indie, prý to tady kupované není dost čerstvé/silné. A to zkoušela i speciálky jako Chanar na Cejlu a Koření od Sindibáda

          0 0
    • McBlacky  

      tohle je light verze, jak už někdo psal, pokud nemáš speciální mix kari na Windaloo, musíš to vyztužit chilli.

      mělo by to pálit tak, že je boj to sníst :)

      0 0
      • Smazaný účet  

        Vzpominam kdyz jsem si prvne dal ve Francii kureci na kari. Rozmazlen prijemnym zelenym jidlem od nas z menzy jsme byl prudce vyveden z omylu a se slzama v ocich jsem tak tak dojedl posledni sousta. Druhe dejstvi, taktez skoro se slzama v ocich se odehralo v male mistnustce o cca 15h pozdeji…

        0 0
        • karliner  

          páč francouzi neumí nic na světě pořádně, tedy ani vařit…

          0 0
          • Smazaný účet  

            Pockej, aby nedoslo k mylce. Nepalive kari byla ceska domena, palive jako hrom francouzska…a navic nebylo v okoli zadne pivo, jenom vino:(

            0 0
            • soc  

              Jenže francouzi stejně neumí vařit, nebo to aspoň neumí dotáhnout… několik příkladů:

              • francouzské lečo, kterému říkají ratatouille – kua kde je klobásaa vajíčko? Prostě nedodělek
              • vepřo-knedlo-zelo dělají jako párko-bramboro-zelo, prostě zasenedodělek
              • plněné papriky dělají naopak, prostě nasekají papriku nadrobno apromíchají s mletým masem. A navíc k tomu chybí rajská a knedlík
              • omáčku ke svíčkové používají jako polívku, opět chybíknedlík
              • párky žerou s rýží
              • neumí dělat chleba a navíc mu říkají pave

              … má smysl pokračovat?

              0 0
              • ZuzicK  

                a mě to zase chutná :-) Česká taky, ale jejich jídla jsou jiná, většinou lehčí a používají větší spektrum koření.

                0 0
                • soc  

                  jj, chuťově je jinde. Ale občas mi chybí něco pořádného s knedlíkem :D

                  A zákusky a dortíky jsou naprosto neskutečné, velmi špatně se tady hubne, ale snadno přibírá :)

                  I když po mušlové polévce jsem poměrně skokově zhubnul asi 4 kila…

                  0 0
              • cabbage  

                :-D

                Hodně jsi mě pobavil:-D

                klidně pokračuj

                0 0
              • Mig_all  

                No my tu francouzskou kuchyni taky moc neumíme takze jim asi nemas co vycitat :-D a papriky jsou madarské!

                0 0
                • soc  

                  Plněné papriky jsou maďarské? No jsem rád, že se dozvím něco nového.

                  Já jim vcelku nic nevyčítám, ale když občas vidím ty kombinace, tak jenom kroutím hlavou (popřípadě mlátím hlavou do stolu). Do prvního ochutnání :)

                  Nicméně dobrý zážitek je i čínská kuchyně, ale to raději až někdy jindy :)

                  0 0
        • vifon  

          a to si este nejedol domace indicke jedla priamo v Indii. To sa neda vobec jest. Aj ked poprosis no spicy, tak donesu ohen na tanieri. Masove veci najdes viacmenej len vynimocne, vsetko samy privarok, omacka, polievka a k vsetkemu capaty a ryza. Jedol som tam radsej cinske jedla. Tie aspon neboli tak korenene.

          0 0
          • obda  

            Ono je Indie a Indie. Těch regionálch kuchyní jsou tam spousty. O které části Indie mluvíš?

            0 0
            • vifon  

              Dilli, Amritsar, Kasmir, cize sever a potom Rishikesh, Joshimat – vychod. Juh je este palivejsi.

              0 0
    • karliner  

      *****, už mi to rve oči Vindaloo :-)))

      0 0
    • Elwing  

      Hm, nepálivý vindaloo, to si tak budu dělat :-D Raději do indický restaurace.

      0 0
      • Smazaný účet  

        Co ti brani pouzit palivou smes kari?

        0 0
        • Elwing  

          Běhání po specializovaných krámcích s indickým kořením.

          0 0
          • karliner  

            netřeba

            0 0
            • Elwing  

              O nakupování jídla na internetu jsem už přemýšlela :) Jednou jsem chtěla uvařit Pad Thai, nejklasičtější thajský nudle, ale ten recept a hlavně ty ingredience… To se fakt prodraží, raději na to občas zajdu do restaurace.

              0 0
            • saddik  

              Od Antonína jsem vyzkoušel asi všechny kari směsi a nijak extra nepálila žádná. Koupil jsem si tam totiž asi před rokem ochutnávkovou sadu malých balíčků všech jejich druhů.

              Jejich koření 100% doporučuji, jinde ho krom případů krajní nouze nekupuji.

              0 0
    • AleZ80  

      Nezhořkne ti ten česnek, když ho restuješ dokud nezrůžoví cibule ?

      0 0
    • Smazaný účet  

      fotodokumentace:)

      0 0
      • jIrI___  

        To už někdo jednou po(u)žil? :)

        0 0
      • JSt  

        jak by rekl ten sprostej kuchar: kinderscheisse :-))

        0 0
      • Smazaný účet  

        Nemuzu rict ze jsem takove reakce necekal:DDD…ale po vytuneni zelenym peprem a trochou chilli je to uplna lahoda! Jenom je tma trochu vice vody, mohlo to byt hustejsi:)

        0 0
        • jIrI___  

          Nic si z toho nedělej, i Jirka Babica nějak začínal :D

          0 0
          • Smazaný účet  

            vis jak…mi je jedno jak to vypda, kdzy je to dobre…a je to 100× lepsi nez zase zrat testoviny/ryzu s osmahnutym kurecim…

            0 0
        • ZuzicK  

          No, vypadá to spíš jako polívka. A k windaloo jedině basmati rýže, kde je? :-)

          0 0
          • Janes  

            Taky mi to přišlo divný s tím bramborem.

            0 0
            • ZuzicK  

              ten brambor tam patří (i když trochu méně), ale má to mít omáčkovější konzistenci.. ale když je to dobrý a kuchaři chutná, proč ne :-)

              0 0
              • Smazaný účet  

                vody bylo moc…nebyl po ruce oblibeny davkovaci hrnic a pri improvizaci kelimkem od jogurtu mi to nevyslo..Varim na jeden hrnec, takze je to trochu komplikovane, ale ryzi planuju pro priste!

                0 0
                • ZuzicK  

                  Jo, jeden hrnec, jedna plotýnka, taky znám ;-)

                  0 0
                  • karliner  

                    U sousedů to je středobodem kulinářského umění

                    0 0
                  • Smazaný účet  

                    plotynky jsou ctyri, ale hrnec jedne…a panev. Horsi je, ze jsou to sklokeramicke desky a moje nadobi nema perfektne rovne dno, takze prenos tepla pokulhava…mozna i ty sedky jsou uz casem pouzivani vyboulene…

                    0 0
              • Janes  

                Už je to tak 3 roky, co jsem to jedl, ale ty velký kusy tam určitě nebyly a konzistence byla takové řekl bych šlichtovitá :-)

                0 0
      • soc  

        Pelforth jedině Brune :)

        A teď jsem objevil lahůdku, Leffe Ruby :)

        A když už jsi ve Fr, už jsi zkoušel šneky?

        0 0
        • Smazaný účet  

          Na Brune jsem prave nemel chut:)…Leffe jsme pil nejake tu z kramu a bylo takove moc sladke..zkusim teda to Ruby a uvidim:)

          0 0
          • soc  

            Nečekej od toho chuť piva. Je to taková srandovní žbrnda :) Obyčejné světlé Leffe aspoň trošku chutná jako pivo, ale tohle… no zkus :)

            0 0
      • hony007  

        Co je to za škopka vedle?

        0 0
    • obda  

      Pokud by někdo chtěl „the real stuff“, tak za klasický recept se považuje ten uvedený v kuchařkách Madhur Jaffrey (sám mám Madhur Jaffrey Indian Cooking). Různé verze k nalezení na netu, buď s chili nebo kajenským pepřem.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.