• michal_t

    Zdravim,

    vim, ze uz se to tady resilo mnohokrat, ale sem z toho docela spatnej…

    Jel jsem vyjizdku, nejakejch 30km a v polovine mi zacalo krupat kdesi, pri zaberu prave nohy. Nebylo to nejak hrozne, tak sem to neresil. Na konci uz to bylo opravdu hlasite. Cim vic sem zabral, tim vic to krupalo-pri jizde ve stoje to uz bylo opravdu hodne spatne… porad jen pri zaberu prave kliky a predevsim,kdyz sem koli naklonil do leva a slapnul na pravou kliku.

    Dalsi den sem se na to mrknul… Sundal sem pravej pedal, ocistil, namazal, porad stejny. Umeju cele kolo, utahnu sedlo, ocistim sedlovku, uchyty na rychloupinaky ocistim i sem trochu maznul cimsi, nakonec sem sundal i kliky a zase… ocistil, namazal. Sednu na kolo a vrze a krupe to pri zaberu obou jak leve, tak prave kliky.

    Tak lidi, nejaka rada?

    0 0
    • Manas  

      Zkus vycistit a namazat srouby na pavouku klik.

      A hlavne dotahnout.

      0 0
    • michal_t  

      Jeste chci rict, ze byla povolena prava miska u stredoveho slozeni, tak sem ji dotahnul!

      0 0
    • Mayoo  

      Nieco podobne sa zacalo diat aj u mna. Ked ide prava kluka vo vascom zabere a sucasne je bicykel nakloneny dolava tak sa ozve cinknutie ako keby kamienok tukol o ram. Je to ale periodicke a len ked je bicykel nakloneny dost dolava. A vcera sa mi prestalo tocit zadne koleso, takze som dosiel. Asi to nema suvis a neviem cim to je, ale cinkanie by som vsadil na stredy.

      0 0
      • michal_t  

        Nejaky bacil Haibiku??? :)

        0 0
        • Mayoo  

          Ak je to nejaky bacil, tak ten bacil ma uz pekne stve. Ty mas kluky SLX, ja mam XT, takze skor by som to spajal so Shimanom ako s Haibikom.

          0 0
          • michal_t  

            No ne ze by me to nestvalo, ale obcas mam pocit, ze kdyz mi na kole nahodou neco neskripe,nebou­cha,nevrze a tak, tak je neco spatne.:D

            0 0
    • JakubV  

      vyskúšaj si tam dať iné pedále, môžu byť zlé ložiská. Tiež to môže byť rozbité stredové zloženie…čo horšie, môže to byť aj prasknutý rám

      0 0
      • Mayoo  

        Prasknuty ram? To je snad posledna moznost. Ja by som to tipol na lozisko ale ktovie.

        0 0
      • michal_t  

        No, pedaly nejaky najdu a hodim je tam. Stredove slozeni… nevim no. Mam na tom malo pres 1000km, nemusely by byt v haji. Jak jsem psal, prava miska nebyla poradne dotazena,tak jestli se tam neco nedostalo.Ram bude ok,vcera sem to studoval milimetr po milimetru a nikde vubec nic.

        0 0
    • ZuzicK  

      Křupe to i při sundaných klikách? Mě jednou křupal nedotažený výplet na zadním kole (taky často jen na jednu stranu).

      0 0
      • michal_t  

        Taky vyzkousim. Problem bude, ze to nepujde moc dokonale vyzkouset,kdyz se nebudu moc nejak rozjet a zabrat do pedalu.:)

        0 0
        • ZuzicK  

          Vezmeš kolo za řidítko a sedlo, trochu ho nakloníš od sebe a lehce prošlápneš střed, jestli to bude křupat i tak, tak hledej problém jinde než ve šlapání.

          0 0
          • michal_t  

            Jo, tenhe test sem delal s nasazenejma klikama, a krupalo to, uvidime jak to bude bez nich.

            0 0
      • Mayoo  

        KEby krupal vyplet tak by to krupalo i bez slapania. Ale jemu to krupe iba pri silovom slapani na pravy pedal. Mne to tiez tak cinkalo a neviem co to je.

        0 0
        • roud  

          Výplet klidně může lupat jen při šlapání nebo průjezdu zatáčky…

          0 0
        • ZuzicK  

          Mě taky křupalo při šlapání, nejvíce do kopce, kde kolo nakláníš, většinou jen na jednu stranu.

          0 0
          • Mayoo  

            Jj, to by sedelo, naklonene nalavo, len pri slapani do kopca pri velkom zabere. Ale zeby len pri toceni pravou klukou a len v najvascom momente zaberu, teda ked som s pedalom uz takmer dole?

            0 0
    • Diablus  

      mě se to taky stalo,nejdřív to při jízdě ve stoje křupalo a pak i vrzalo,nakonec to začalo dělat i když sem si jenom tak přišlápnul z kopečka,při každým šlápnutí na levou stranu,nakonec když sem byl na vyjíždce tak mi asi 12 km od domu upadlo levý šlapátko,když jsem dotáhl matku která to drží tak to na pár měsíců drželo(nevrzalo to a nekřupalo),ale potom mi to upadlo zase a od té doby už to upadávalo pravidelně tak max.po 2 dnech jízdy,tak sem musel koupit celý nový šlapátko a matku,a utáhl sem to pořádně nástavcem na vrtačce(aby to konečně drželo) a je klid

      0 0
      • JakubV  

        stalo sa mi niečo podobné, len pedál neodpadol, ale zatiahol sa…potom som išiel cca 10 km domov bez neho, lebo stačilo pár krát potiahnuť a už s ním nešlo pohnuť :D…keď som ho potom otvoril, ložiská boli totálne zničené a guličky povypadávané alebo obrúsené

        0 0
        • DaSnail  

          keď je šlapatko pedál, jakú matku tam dával?

          0 0
          • Diablus  

            sem se špatně vyjádřil,odpadlo mi celé levé šlapátko(myslím jak pedál tak i to ostatní,prostě jestli to chápeš jak to myslím)

            0 0
    • bluma  

      Křupání je peklo, už mi z toho taky jebe, kliky a střed rozebrany x-krát, dokonce i novy misky a nic z toho… Mě to zase dělá převážně při záběru levé kliky.

      0 0
      • Tyboo  

        já taky vržu a vržu od té doby co sem zkrátil řetěz o dva články. hlavně v silném záběru. to, že by to mohl být řetěz se mi jeví až jako poslední možnost protože když sem dal převod při kterém je řetěz nejméně naplý, vrzání přestalo. takže to vrzání asi dělá to, že se chce řetěz natáhnout.

        0 0
        • Tyboo  

          špatně zařazeno. ale zkus se na to mrknout.

          0 0
        • M_ishak  

          Myslím, že problém máme oba stejný, viz můj příspěvek tady . Taky mám o 2 články zkrácený řetěz. Logicky by to dělalo ramínko přehazky, které je víc našponované a kvůli poloze blíže k trojtalíři mění úhel pod kterým se řetěz pohybuje a následkem je štrejchání o největší talíř.

          0 0
    • StuntJ  

      mě co kdy křupalo na kole byl zámek sedlovky, spoj sedlové trubky a sedlovky a špína a prach mezi pavoukem a převodníky.

      Na křupání sedlovky jsem přišel tak,že jsem hodně silně zatlačil na sedlo sledoval kde to křupe.

      Na křupajícího pavouka jsem přišel tak, že při silovém šlapání křapalo kolo pouze na 2 a 3 pile, na prvním byl klid.

      Takže pevné nervy a hledat …

      0 0
    • tomas81  

      Tak u mne to byl ořech pod kazetou:( ( po trojnásobné rozborce a sborce středů, pedálů, sedlovky a táců. Je ale zajímavý, že se ten zvuk ozýval z pod pravé kliky.

      0 0
      • michal_t  

        No, tak aby me nepotkalo neco podobneho.

        Je pravda, ze nekdy na 600km sem prisel na vuli v zadnim kole, docela velkou. Tedka sem poradne ocistil uchyty, utahnul o neco mene, nez predtim a vule zmizela. Tak nevim, jestli mi tam nekde neco nesedlo v zadnim kole, mozna taky ten orech.

        0 0
    • JakubCh  

      Taky jsem na tohle vysazený, zatím to bylo :

      na starém crossu : sedlovka, její zámek atd. – asi nějaký bordel, pak pedály – závity – s tím jsem se drbal 3 roky!! než jsem na to přišel (a kolo jsem pak přestal po roce používat a přešel na MTB)

      na nynějším MTB : sedlovka obligátně (bordel opět), po té, co jsem ji ohnul a koupil teď novou to je zatím lepší. Taky mi cvakne občas tak umělohmotně sedlo – SDG Satelite, nic hrozného, sedlo je dobré, tak co. Na nové sedlovce (Ritchey Logic) mám zámek na dva šrouby, místo na jeden, jako na staré, vypadá to, že to docela pomáhá na lupání od lyžin…teď je celkem klid (2 dny:D), občas jemňounce něco lupne, buď stále sedlovka, nebo spíše se mi zdá to sedlo. Pedály – závity jsi čistil, namazal vazelinou a pořádně utáhl, takže ty to nejsou 100%. Asi na to kašlu, tohle je i pro mě přípustné :). Jinak, pokud vím, sedlovka (hliník) má být mastná, když jde do rámu, čím ji máznete ? Já použil stokrát zatracený i chválený Konkor, mám za to, že proti „srůstání“ sedlovky a rámu je ideální…

      0 0
      • michal_t  

        Jj, pedaly sem udelal, jak si napsal. A sedlovku mazu nejakou vezelinou, co sem nasel doma. Nedavam toho moc, stejnak se to vytlaci pri zasunuti.

        0 0
      • StuntJ  

        Na křupání závitů pedálů je výborná měděné vazelína, zabrání srůstání a nedá se vyplavit ani při brodění na kole. Všeobecně na všechny silové spoje tohle dobrá volba. Sedlovku čímkoliv co je mastné, karbonové vším co je hrubé, např CIF cream :o)))

        0 0
    • Mate  

      Bude to znít asi jako děsná bejkárna, ale třeba to přečteš. U Meridy se dost stávalo, ( vedení smyku spodem )že křupali bovdeny. Jak je montujou, tak jim zabrušovali bužírku, tím ale odhalili struny na řadících bovdenech v řádech několika mm. Tím jak jsou tyto struny obnažený, hýbají se mírně do stran i v koncovce, ta má na svém dně malinkou bronzovou podložku kuli možnému propíchnutí a o ní + tření strun o sebe vydává neskutečnej bordel, stejnej, jako když křupe střed.

      Zkus se na to podívat, sundej koncovky bovdenů a koukni, nic za to nedáš.

      0 0
    • bikedep  

      Mel jsem podobny problem,uz jsem tu o nem psal.Vycistil jsem UPLNE vsechno a nic,pak jsem dotahl zadni rychloupinak a bylo po problemu

      0 0
      • Bronža  

        Měl jsem ten samý problém s vrzáním, kolo vyčištěné všechno promazané rám v servisu a při záběru to pořád rupalo, nakonec stačil pořádně dorvat rychloupínák zadního kola a bylo po problému.

        0 0
        • cukerko  

          ano teraz si spominam aj u mna raz bol presne taky isty scenar, zadne koleso bolo uplne uvolnene a krupalo to, dobre ze som vtedy este nevedel skakat:)

          0 0
    • cukerko  

      rozobrat cele stredove zlozenie, poriadne vycistit, poriadne namazat s vazelinou, poriadne zlozit, a tento problem mas poriadne vyrieseny

      0 0
      • kyl  

        Možná…

        0 0
        • cukerko  

          inak je to uz naozajstny problem, ale neverim ze to nevyriesi jednoduchym precistenim…

          0 0
          • michal_t  

            Tak nevim… Vcera 95km chvilema to krupalo, chvilema mene, nebo vubec. Zpozoroval sem, ze kdyz sem se vydrapal na nejakej kopec, tak to treba v pulce kopce prestalo krupat, pak nasledoval sjezd, tak tam sem to moc nevnimal a pod kopcem, kdyz sem se zase rozjel, tak to chvili krupalo, par slapnuti a vetsinou to zase prestalo po chvilce.

            0 0
            • cukerko  

              uz si to skusil vycistit?

              0 0
              • michal_t  

                No, sundal sem kliky a vsechno vycistil a promazal. Nevim co jeste jineho? Ty misky se nejak rozdelavaj a cistej? Pripada mi, ze kdyz to otevru, tak porusim to tesneni a bude v haji.

                0 0
                • cukerko  

                  treba rozobrat vsetko co sa da rozobrat, o to ide:) u mna je to bezna prax a zakazdym funguje. vsetky zavity a tesnenia a vnutro precizne precistit, nakydat na to (zavity a tesnenia a trecie plochy) plno vazeliny a poriadne zmontovat. len ti treba nastroje, ked som to raz daval do servisu, skoro ma kleplo, asi 15 €, nastroje kupis za menej

                  0 0
                  • kyl  

                    Jen aby mu pak nezůstalo dost součástek ještě na další kolo.:-))

                    0 0
                  • juli  

                    Noo, tak a jsi šikovný, nicméně v servisu se zpravidla nepovede strhnout závit v klice ;-)

                    0 0
                    • DaSnail  

                      tak s hlúpym závitom na hlúpom octalinku si ani múdry domáci majster len tak neporadí… 8o)

                      0 0
                      • cukerko  

                        :)hlupy octalink ma brat a strhol to najprv on, ja som to dorazil:) nuz treba si davat pozor:) nicmene ako pisem, pomaha to co som napisal

                        0 0
                  • michal_t  

                    Z toho si mam vzit co? Ze se mam pustit i do tech misek jo? :)

                    0 0
                    • michal_t  

                      Jasny, jasny… Uz zacinam myslet, zejtra to rozdelam.:)

                      Bejt celej tejden v lihu, hosi… neni to prdel, ale 18 mi je jen jednou.:D

                      0 0
                      • cukerko  

                        intuitivne by si to mal vediet rozdelat,vsetko co ma nejake zavity rozober, samotne lozisko rozobrat nebudes vediet, lebo to je tak spravene aby sa to nerozoberalo, tak to nerozoberaj, ale ano aj tie misky, lebo tam to lozisko je, ak je moja teoria pravdiva tak to puka prave tam, toto by ti malo pomoct http://www.ivelo.cz/…tredove-osy/

                        zajtra cestujem takze sa uz neozvem, len si o par dni pridem precitat ako si dopadol:)

                        0 0
                        • michal_t  

                          Tak jsem dneska kouknul pod misky a docela sem koukal.:D Cetl jsem, ze v tomhle prostoru musi byt naprosto cisto… to nebyl muj pripad. Kdyz to reknu jednoduse, mel sem tam male piskoviste! :) Za vinu to davam prave misce, ktera nebyla uplne dotazena. Naprosto peclive sem to vycistil, napatlal vazelinou a vypada to, ze je po krupani. Po nejake vyjizdce sem napisu, jestli to je opravdu ok.

                          A kdyz uz sem u toho… az budu chtit casem vymenit ty loziska, jak je dostanu ven? Vybouchu je nejakym sroubovakem jako smerem z venku dovnitr? Jak to pak bude s tim gumovym tesnenim, ve kterem to je ulozeno, bude v pohode?

                          0 0
                          • michal_t  

                            A jaky je rozdil v BSA a ITA?

                            0 0
                            • Mate  

                              v závitech

                              0 0
                            • kyl  

                              a průměru,ITA má větší a obě misky stejnej směr utahování,tuším pra­vej

                              0 0
                              • michal_t  

                                Jasny no a jak poznam, jakej mam na kole ja?

                                0 0
                                • cukerko  

                                  nikdy som neriesil ci mam bsi alebo ita, proste som kupil slx stred a fachcim:)

                                  a, nie stare misky mozes vyhodit, loziska kupis len s novymi miskami

                                  0 0
                                  • DaSnail  

                                    hm, pán je odborník… 8o)

                                    0 0
                                  • michal_t  

                                    Tak loziska se daji koupit i bez misek a jde to v pohode vymenit, to uz sem ceknul.

                                    To nic nemeni na tom, ze nevim, jakej zavit mam na kole? Docela by me to zajimalo.:) Tipuju to ja ten ITA, prumer nevim, ale stejnej smer utahovani nejspise mam.

                                    0 0
                                    • juli  

                                      Dost pochybuju, že bys měl italský závit. Ten se dneska už na kolech skoro nevyskytuje. Sem, tam ještě na silničkách.

                                      No a pokud dotahuješ misky stejným směrem, tak je to BSA, ten má P a L závit. ITA má oba závity pravé, tedy se oba dotahují ve směru pohybu hodinových ručiček.

                                      0 0
                                      • michal_t  

                                        Tak ted si na to kapnul, to bude ono.:) Dikas.

                                        Juli, Juli… to mi neco rika… Nespolupracoval si na vymene brzdovky se Sobim? Mam problemek, hodila by se mi rada-viz. posledni prispevek zde: http://www.bike-forum.cz/…t-pomoc.html#…

                                        0 0
                                        • juli  

                                          Sobi? Kdo to je? ;-) A jó, ten si Magury odvzdušňoval doma na plotě u toho jsem nebyl …nějaká drobná rada a materiál to jo.

                                          Na to vlákno kouknu.

                                          0 0
                          • cukerko  

                            no vidis… tak napis ze jaky je vysledok

                            0 0
    • M_ishak  

      Mám takový nápad.

      Já se setkávám při zařazeném středním talíři společně s nejmenším kolečkem vzadu s takovým ani ne křupáním, jako spíš cinkáním. Vysledoval jsem, že při zařazení této rychlosti je řetěz ve stavu, kdy při záběru v určité poloze kliky řetěz štrejchá o největší talíř. Není to i tvůj problém?

      0 0
      • michal_t  

        Ne ne, to neni muj pripad. Mam osu HT2 a ta se tak nekrouti jako starsi typy… stejnak takovyhle prevody vubec nenejdzim, hodne se krizi retez.

        0 0
        • Mate  

          zkus dát novej řetěz. Občas může chrupat v něm

          0 0
        • kyl  

          Může to dělat i u HT2,mě to dělalo na starém rámu MXM ale mohlo to být i zádní nábou protože po výměně zadního kola s nábou Shimano 525 ten problém nebyl ale s nábou Grimeca ano a bylo i potřeba dost seřídit řazení.Teď mám rám Apache Shaman,kliky jsou furt stejné LX,nába JuJu a při zařazení střední a nejmenší jde řetěz 2–3mm od velkého převodníku.

          0 0
    • Petr33  

      Ahoj, měl jsem podobný problém s křupáním. Nakonec jsem zjistil, že to dělá dlouhá sedlovka, která se při kroucení rámu v sedlové trubce tře o stěnu. Při vytažení byly na konci příčné škrábance. Vyřešil jsem to zkrácením o cca 150mm a namazáním chemoprénem. Od té doby je problém vyřešen.

      0 0
    • Jan.F  

      Zkusil bych rozebrat tu část v které vede trubka od řidítek k přední vidlici.

      Když neni přední blatník tak se tam dost dostává prach,písek apod. a pak to vtom při pohybování řidítek jakoby křupe.

      Při velkym šlapání do kopce třeba když už člověk nemůže tak má tendenci trochu hejbat řidítkama při šlapání…

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.