• Atilla

    Když se tu řeší kde jaké blbosti, tak by mě zajímalo kde kupujete kvalitní čerstvě praženou kávu. Nejlépe nějaká africká arabica, nebo papua new guinea. Díky

    • TJK  

      ja muzu doporucit primacafe! … na doporuceni jsem vyzkousel a pul kila zahucelo za 3 tydny :-D … fakt vyborna

    • MirosPikos  

      Ty seš taky kavař? :) Já mám teď na stole zrovna Kulumbii Excelso. Kupuju to u nás v Budějovicích v jedné pražírně

      Myslím, že je to tohle. Ale tu co mám na stole, je v Globusu, asi z nějaký sítě pražíren.

      Na Vánoce jsem dostal tenhle kávovar Sice bych koupil jiný, ale na stejném principu. Je to parádička.

      • Atilla  

        Piju kafe málo kdy, třeba 3× týdně, ale mám rád opravdu silnou a plnou chuť. Začal jsem nedávno, co nám známá přivezla kávu z Etiopie a od té doby jsem lepší nesehnal. Nemám rád takové ty do sladka, nebo moc kysela. Ta Papua mi docela chutnala, ale na africkou neměla ani náhodou.Ono tak kdo ví jak dlouho kde ležela. Hlavně jsem našel nějakou pražírnu, kde měli pěkné ceny a byly na ní dobré ohlasy, ale nějak jí teď nemůžu najít. A tam pražily max 2 dny před odesláním.

        • kubad  

          to bude to PrimaCafe, ale jinak podobných pražíren je víc

        • MirosPikos  

          Etiopie je výborná. To by ti chutnala určitě taky Keňa. Já kupuju zatím jen v kamenným, ale schválně kouknu na to Primacafe.cz.

          Jinak taky nesnáším ty kyselý břečky, co nejčastěji lezou z těch všemožných překapávačů :) Hele ale zvykl jsem si kávu sladit medem (květovým) a nic jinýho už nesnezu. Trocha smetany a lžička medu, aby to bylo lehce cítit.

          Tak ať dobře vybereš!

          • Atilla  

            Vzal jsem etiopii a indii, Keňu bohužel nemají. Já nesladím, max trochu mléka, ale dost často jí piju jen černou. Jedu french press, ale nějaká džerba by taky bodla. No už se těším až to přijde. Vezmu sebou na hory ať nám to tam hezky utíká s těma ratolestma:)

          • alinceb  

            Trocha smetany a lžička medu, aby to bylo lehce cítit. Takže vlastně takový kakao s kofeinem…;)

            • MirosPikos  

              Nemůžu za to mě to tak prostě chutná :) Ale třeba se dopracuju k čisté kávě.

              • alinceb  

                Zhruba od maturity kafe nesladím a nedávno jsem v práci přestal pít kávu s mlékem (to liju jen do instantních „vyprošťováků“). Má to svoje výhody (teplejší káva, intenzivnější chuť a nemusím hned na hajzl jako po kafi s mlékem), ale zas z toho mám pigmentové skvrny na zubech…:(

                • midlander  

                  však vo to jde, ne? kafíčko s mlíkem a pak se pěkně vys…, ideální ráno. (dřív k tomu eště bylo cígo na balkoně, taky gut.) :-)

                  • alinceb  

                    dřív k tomu eště bylo cígo na balkoně, taky gut. – to sem praktikoval nějakou dobu ještě na kolejích. Pak sem odešel za drahou polovičkou na privát, přestal kouřit a zůstalo je to kafe s mlíkem…:D

                    • midlander  

                      přesně tak, akorát já s tim kouřenim přestal eště na kolejích. :-)

                  • Black knives  

                    kafe s mlíkem je jed, který ti ničí žaludek. mám to rád, ale vysadil jsem, a je mi o dost líp.

          • kolda  

            takhle prasit kafe :)

          • MirosPikos  

            Tak dneska jsem vyřadil smetanu a ubral medu, že jsem ho sotva cítil :) Zítra si dám úplně čistou kávu.

      • kolda  

        jo, to je dobrá mašinka, ale musíš mít dost času :)

        • treatt  

          Tak tak, mocca je pro mě zdaleka nejlepší příprava doma..ovšem žádá si to trochu času. Což mi připomíná, že jsem chtěl před pár dny vyzkoušet postup pro ranní kávu – už večer mít namleto, nasypat do mocca opatrně tak, aby se káva nenamočila, sešroubovat a ráno jen před venčením postavit na mírný stupeň na plotnu, po venčení už jen udělat aaaaaah :) jasně, asi nebude zdaleka tak čerstvá, ale snad nijak v nerezu nezatuchne..

        • MirosPikos  

          času? No tak patří to k tomu, vychutnat si kávu. Chvíli člověk mele, pak to připraví do kávovaru, počká si kolem 5-ti minut a je to :) Naleju už teplou vodu aby se to rychleji ohřálo. Ale když očekávám, že už to začne kapat, tak ztlumím plamen na minimum, aby to pomalu dojelo. Určitě to všechno netrvá dýl jak 10 minut, což snadno o polední siestě obětuju :)

    • Peslezedirou  

      Paráda, zrovna jsem si namlel na šálek. Teď jsem domlel a popíjím kávu z Ethiopie, Sidamu, jinak tu mám ještě zrnkovou Peru SHB, férový obchod :-)

    • kubad  

      Prima Cafe

      osobně mužu doporučit vyzkoušeno spousta pražíren tohle je fakt špica, ale dělám teda Esspreso a na to se i pražírna zaměřuje

      • výletník  

        Rancilio Silvia, pán má dobrý vkus… Taky jsem ho chtěl, ale ježíšek zapomněl :(

      • Lister  

        Jsem se tě chtěl zeptat, co to máš za mašinu a vidím, že už to tady je napsané. Cena není zas tak hrozná, pokud to je opravdu dobrý stroj.

        Čím meleš? Ručně?

        • kubad  

          http://www.servis-kavovarov.sk/…a-a-rocky-sd

          tohle patří cenově mezi zajímavé nabídky na trhu, a Silvia je takový etalon pro domácí použití

          • Lister  

            Hmm, moc hezký komplet.

            Něco takového by se mi líbilo, jen tedy na větší návštěvy by to nebylo – tak pak spíš automat nebo kapslovač, jinak se z toho člověk zblázní :-)

            Pěnu ti to dělá fantastickou. Jak ti funguje kafe do dvou šálků? Buď jsem nešikovný nebo to u těch levnějších fakt nejde, ale nikdy mi to tam nekapalo souměrně.

            • kubad  

              vodováha :D

              a až dorazíš na servis :D tak budeš nakažen

              • Lister  

                Ještě mě napadlo: když se dívám na ty tvoje fotky, tak tam máš evidetně „nálevku“ jen na jedno kafe, jinde jsem viděl na dvě kávy – mění se jen ten díl na páce nebo musí být jiná celá páka (to snad ne)?

                • kubad  

                  u Profi paky jak ma Silvia (stejná jak u mašin v kavarnách) je výpust otázka dílu za pár eur :D

                  když to moc neutáhneš tak to jde lehce měnit, taky sem měl původně obavu že budu muset kupovat celou druhou páku

                  • Lister  

                    A oba dva díly jsou součástí balení nebo se musí ten dvojitý samostatně dokupovat?

                  • Lister  

                    Až podle tohoto obrázku jsem pochopil, proč mi to nikdy nešlo.

                    Protože ty máš jen jednu výpust, kterou pak nástavec rozdělí na dvě části. Levné páky mají přímo v sobě dvě výpusti vedle sebe a do nich se nemusí dostávat symetrické množství vody.

            • black.horse  

              dej si bacha, je to nakažlivé:-D

              • kubad  

                jj si na řadě :D

              • Lister  

                Aha, takže až povezu pajdavou lajtvílu na výměnu zadní nožky, tak si kafe dávat nemá, jo :-)

                Já to věděl že s kubadem je lepší vše řešit jen korespondenčně!

                Ale pohoda, jak jsme psal níže, peníze na to jsou, jen se rozhoupat.

                • lukas aka mitro  

                  cim dele budes uvazovat, tim vice te to bude lakat a nakonec to stejne koupis…udelej si radost hned!:)

                  • Lister  

                    Jo to máš pravdu, ale tak tímhle se snažím řídit pořád, asi proto nemám žádné úspory a veškerý můj majetek je v kolech a cypovinách typu elektronika, sportovní oblečení, lyže atd…

                    Teď jde jen o to, jestli by třeba nějaký levnější pákový přístroj (např kolem 9–10tis) neudělal s kvalitní a dobře namletou kávou stejnou službu.

                    • kubad  

                      udělal Gagia clasic + vhodný mlýnek, cca 1/3 ušetříš je to takový slušný základ. nebo třeba Lelit dělá slušné mašinky

                      ale jen technická :D

                      Silvia má 14kg Gagia Clasic 8kg

                      • lukas aka mitro  

                        k vaze..aspon se nehne:)))

                      • Lister  

                        A nějaké srovnání s CATLER ES 8011 a Graef ES 80?

                        Není třeba omezovat se za každou cenu, ale jestli rozdíl není výrazný, tak proč naušetřit.

                        • kubad  

                          Cetler 8011

                          reakce na foru :D

                          Za necelých bratru 12 tisíc mít doma čínský thermoblok, no fujtajxl!

                          Leda že bych si k tomu ještě chtěl postavit na linku toustovač, odšťavňovač, varnou konvici, barevnou hudbu nebo vibrátor či co to ještě všechno vyrábějí.

                          Termoblok, pretlakové misky… To by potom Silvia mala stáť 1000€, ak je 12 tisíc za tento krám nízka cena.

                          Dneska jsem byl po delší době v Makru a procházel jsem kolem tohoto kávovaru. Chvilku jsem u něj vydržel a podíval se podrobněji. Neuvěřitelné, tam, kde má být kov, je plast a tam, kde plast nevadí, je kov. Třeba páka je z větší části plastová, dokonce ty bajonety, do kterých se páka upevňuje,jsou plastové. Venkovní obal ale celý z nerezu. Tohle je teda „snobolapač“ jak kráva. Plastová kraksna v nerezovým obalu.

                          Plne súhlasím,dostal sa mi do ruky Catler model s integrovaným mlynčekom, výsledok ,na druhý deň som ho vrátil predajcovi.Tento víťaz testov mi proste nesedel.Na pohľad zaujímavý dizajn,kopa vychytávok,ktoré klasik asi vôbec nepotrebuje.Skúšal som rôzne nastavenia mletia,množstvo kávy,ale stále to nebolo ono.Podla mňa mašina skôr do

                          kancelárie,preto sú v príslušenstve aj misky s dvojitým dnom.

                          • BOBEK  

                            Přiznám se bez mučení a zároveň jdu s prosíkem pro radu. Jsem hrdým majitelem odšťavňovače Catler a majitelem kávovaru Catler 8013. Pro nákup kávovaru přispěly pozitivní hodnocení na diskusích (dnes už evidentně člověk může věřit pouze B-F! :-) Tu rebu jsem tenkrát ale stejně nekoupil… ) a zkušenosti s odšťavňovačem (jasně, moc logiky v tom být nemusí). Ale, za boha z tý mašiny nemůžu dostat rozumný espresso ! Zkoušel jsem všechny možný druhy kávy (včetně vychvalovaného zdroje primacafe), nastavoval všechny možný stupně hrubosti mletí a objem protečené vody – furt svíravá kyselá břečka ! Popravdě, domácí kafař jsem začátečník a baristé (chápu správně že už je to uznaná profese ?) se konkurence z mé strany bát nemusí. Ale i tak mi to nedá – ta kraksna stála dost peněz a chodit si pro každý presíčko do kavárny se mi taky nechce. Poraďte mi prosím, jak začít ? Je směrodatný čas extrakce 25s a v něm objem extrahované kávy – s tím že pro splnění těchto dvou parametrů ovlivňuji pouze druh kávy a hrubost mletí ? Stlačení kávy v páce jsem pochopil není až tak podstatné, byť mám pořád tendenci na temper přenášet váhu poloviny těla…

                            Kdyby měl pro mě jako začátečníka a zároveň majitele této mašiny kdokoliv nějaké užitečné tipy, budu moc rád!

                            Jinak chválím vlákno, byť pozdě objevené, spousta zajímavého počtení ! Tak se třeba zase oživí.

                            • black.horse  

                              Směrodatné je to, co ovlivní vylouhování a uvolnění těch olejů a ostatních černých srágor ze zrn… takže doba extrakce, tlak vody, teplota vody (a stabilita teploty po dobu extrakce), hrubost mletí a tlak pěchování, kvalita zrn (kromě odrůdy a pražení bacha nezapomeň že i kvalita a doba skladování od pražení) a použitá voda. Možná si někde vzpomene ještě na něco, ale už tohle jsou všechno proměnné, které do toho vstupují a ovlivní výsledek. Jaký má být výsledek, to záleží na vkusu a chuti každého soudruha, to že neexistuje univerzální recept na pojem „dobré“ kafe vím moc dobře, protože doma se chuťově se ženou neshodneme a každý má lehce jiné preference. Takže zkus hýbat s veličinami výše, podle toho co Ti přístroj a podmínky dovolí a hledej. Osobně nejsem furt spokojen na 100% a taky furt ladím a všiml jsem si, že občas hrajou i detaily. Je to boj, ale stojí za to :-)

                              • BOBEK  

                                Děkuji Ti taky za tipy ! K mnou nezmíněným faktorům – voda; používám Dobrou vodu, což by myslím mělo být ok. Osobní preference jsou samozřejmě různé, já jsem se ale zatím nedostal do stavu, kdy bych to byl schopen někomu podávat ;-)))) Fakt ne. Jako capucino ok, ale espresso rozhodně ne. Na návštěvu k nám chodí přátelé a byl bych rád, kdyby tomu tak zůstalo ;-)

                            • lukas aka mitro  

                              Jakou kavu z primacafe jsi zkousel? zakladni smes na espresso?

                              Takze nechat poradne nahrat masinu je zaklad. Nechat nahrat i paku s miskou je dobry napad. Pred extrakci trochu upustit vodu. Ja postrupoval tak, ze jsem vzal primacafe primapresso, namlel a chtel naplnit salek o objemu cca 35–40ml. Startovni bod byl, dalsi kriterium bylo, aby z toho tekla pitelna kava:) Od toho se odrazi mleti, tedy nanlet tak, aby natekla hezka pena (krrrreeemaaa). Kdzy se to povede, kafe chutnat bude. Nemusim snad psat, ze z mesic ulezele kavy tece jina crema nez s cerstve udelane:). Kdyz tece svetla pena, je to hrube, kdyz netece, je to jemne. Kdyz tece dlouho, chce to hrubsi mleti. Cas az tak nehrotim, ale ono to vice-mene vychazi. Kavy ale do misky davam vice, cca 10g na jednu porci. Utlacuju plnou silou. Nekde jsem cetl, ze do peti kilo zalezi na utlaceni, co je nad, az tak nehraje roli. Byly k tomu i nejake testy.

                              Pokud ti vytece pozadovany objem kav,y ktera vypada hezky, ale nechutna, tak bud jsi to tlacil fakt dlouho-bacha, starsi kava proste hezkou penu neudela a pridavanim na jemnosti nebo mnozstvi kavy vede k nepitelnosti. Nebo vybrana kava neni proste pro tebe. Neni ostudou si do kafe dat cukr nebo mliko:)

                              • BOBEK  

                                Zvolil jsem Ecuador Galapagos Santa Cruz. Masinu nahrivam, otazka je jestli poradne – nic takovyho jsem se v instruktazi nedocetl, prima, necham to aspon 10min nahrat. Objem jsem nastavoval na 25–30ml.

                                Pak jsem si hral s jemnosti namleti, tak aby mi rucka ukazovala pri extrakci tlak v „idealnim“ rozsahu. Je pravda, ze jsem se od nej casto odchylil az na jeho horni hranici (pasmo je dost siroke, rekl bych) nebo dokonce i za. Mnohokrat se ale pri cileni na pozadovany tlak pri extrakci dostanu i do situace, kdy sama extrakce probiha pri danem objemu 40–50sec, coz je myslim zcela mimo – chutove kazdopadne potvrzeno… V takovem pripade kava z paky jen tak zvolna odkapava, cerno cerna, subjektivne vetsi viskozita, krema.. ? tak trochu

                                Nahravam paku, filtr i salek, vse horkou vodou.

                                Mnozstvi kavy davam take lehce nad, kdyz se jako hecnu a reknu si „drz se postupu“ a zariznu kavu kovovym udelatkem, tak jsem myslim na spravnem limitu. Tu silu napechovani uz si tak nejak vedome hlidam, tam by ale zakopanej pes byt nemel. S cukrem nemam problem, malou kavovou lzicku hnedeho cukru do kavy dam. Presto bych kavu nikomu nepodal ;-) Brutus. No budu dale zkouset. Kazdopadne diky za tipy !!! Snad se jednou pochlubim ;-)

                                • black.horse  

                                  ad nahřívání, já mám postup takovej, že automaticky zapnu kávovar když přijdu z práce… (těch 15–20min než se převlíknu, vyvenčím psa atd.) šálky a páku mám položené nahoře na kávovaru a nahřejou se mi od něj. Před začátkem výroby (kromě kontrolky teploty) sáhnu zestrany na kávovar, zda je celý prohřátý, jakmile je, je to cajk.

                            • Pebe  

                              Máme v práci Catler 8010, tedy bez mlýnku a tlakoměru. Je k němu celkem těžká páka a dvojstěnné misky.

                              Kafe používám La Boheme, melu ručnám mlýnkem celkem na jemno, dávám kafe zároveň s horní hranou a potom utlačím-prostě se o to opřu :-)

                              Kávovar v práci běží celý den, páky a micky máme položené no horní desce, jsou tedy pořád nahřáté.

                              Přes ty dvojstěnné misky se mi podaří udělat crema prakticky vždycky, jde to i s Jihlavankou (kolega). A vychá zí mi to cca 30ml za 20vteřin.

                              Nicméně kvality z přístroje z bojlerem to prostě dosahovat asi nemůže…

                              • karliner  

                                Uf. Už i z tebe je kávový sommelier??? :-DDD

                                • Pebe  

                                  hehe, tak bych se nenazval ani ve snu :-)

                                  jen ho v práci máme, tak jsem z rozpustné přešel pres frenchpress na pákovku

                              • liBorec  

                                Problém je,že dvojstenna miska udělá cremu i z ty jihlavanky a není to crema.a je úplně jedno jak nameles a upechujes,vyleze to vždycky stejně.správnou cremu uděláš jinak jen s čerstvě prazenou kávou(plus minus třeba měsíc) a aspoň trochu správným postupem.espresso bez cremy jasně ukazuje,že je něco špatně,většinou stará káva.

                        • kubad  

                          Graef ES 80?

                          ohřev vody systémem single thermoblock s výkonným čerpadlem

                          asi přetlakové misky to prostě není mašinka na esspreso to je na domácí preso :D

                          • Lister  

                            Dobrá, jako bych nic nenapsal :-)

                            Jen ten Catler se neprodává za 12, dá se bez potíží sehnat za skoro polovinu.

                            Nechám to uležet a přijedu k tobě na „testovačku“. Pak se uvidí. V každém případě díky za info.

                      • treatt  

                        Deformace profesionálního gramohoniče? :-D

                        • Lister  

                          jen tady je to naopak – čím těžší, tím víc kávovar :-)

                      • výletník  

                        Můžu potvrdit, mám LELIT PL41EM a je to moc hezká mašinka. V zahraničních fórech je to právě uváděné jako kompromis mezi Silvií a Gaggia classic. U nás je na to i servis.

                    • black.horse  

                      neudělá stejnou službu! protože seš požítkář (trpím tou nemocí také) a ten „áááááccchhh“ pocit z toho nebude tak intenzivní, protože červíček kompromisu bude hlodat;-)

                      • Lister  

                        Kušuj, kdybych tě neměl rád, tak bych tě teď neměl rád :-D

                        Nechám to raději uležet, jinak dneska utratím moooc peněz.

                • treatt  

                  Jednoznačně, tenhle panáček je pěkně nebezpečnej! To si taky může stát, že se stavíš přátelsky na zmrzku a odjedeš s titanovým rámem :-D

      • Ivan  

        No ja si myslel, ze ses to ty. Na Primacafe se tvuj nick objevil vloni, nebo se pletu? Mam Rancilio Silvii a doserless Rockyho, tamper a knocbox vlastni vyroby a bavi me delat si presicka hlavne z jihoamerickejch kav z PC. Ted se ale chystam vyzkouset espresso smes z Double Shotu, tak uvidime.

        • kubad  

          jj nick mam stejny asi rok a pul regl sem se tesne pred nakupem kvalitni masinky, pred tim sem to asi rok sledoval bez registrace.

          jinak me hodne vrta v hlave E61

          • Ivan  

            To jako Faema? To je ovsem ponekud jinej level.

            • Kebo  

              E 61 ma Butterfly, ten se becha sehnat nekdy i prijatelne.

              • kubad  

                E61 má víc výrobců Isomac třeba

                • Kebo  

                  Ja kdyz jsem se zacal zajimat trosku o spravnou pripravu espressa, tak se ke me dostal Butterfly tak trosku jako housle ke slepemu. Jake bylo moje prekvapeni kdyz jsem zjistil ze bez poradneho mlyna a kvalitnejsi kavy z toho moc radosti nebude…

                  • vitki  

                    mal by som taku otazku, da sa z lacnej espresso masiny http://kavovary-espressa-cajniky.heureka.sk/…-via-veneto/?… a tohto mlynceka http://www.datart.sk/…7–90100.html

                    s kvalitnou kavou spravit aspon jedno dobre espresso ako z profi masiny? Ako sa snazim s kavou ethiopia crown http://www.heissenberger.com/details.php5… nema to ziadnu penu a chut ako precedena voda:(.

                    • lukas aka mitro  

                      kvalitu kavy neposoudim, ale dobre kafe by se podarit melo…mozna je uplne hustohuste jako zvlada kubad, ale on je tak trochu moc pozitkar:)

                      Vyzkousel jsi ruznou hrubost namleti kavy? Teplota vody dobra? Neplnis na jednu napln 2dcl hrnek?

                      • vitki  

                        davam cca. 50 ml vody. Skusam hrubku mletia, ked je moc jemne tak uz vodu pomaly ani nepretlaci a naopak ked dam hrubsie tak uz pretlaca velmi rychlo. Este som si vsimol, ze zalezi aj od sily akou kavu utlacis do paky. Mne ani tak nejde o penu, ale o to aby sa do kavy dostala ta „intenzivna“ chut.

                        Teplotu vody som este nemeral.

                        • kubad  

                          tu intenzivní chuť z tohoto těžko dostaneš, esspreso ej cca 25ml za 25sec extrakce.

                    • kubad  

                      esspreso z toho pravděpodobně nedostaneš, přetlaková miska + nemá bojler, ale netvrdím že se s tím nedá udělat slušná káva

                      • vitki  

                        rozdiel espresso vs. kava myslis „kremovu penu“?

                        • kubad  

                          esspreso má svou poměrně přesnou definici

                          7g kávy 25ml extraktu za 25sec.

                          ta hustá pěna k tomu samo patří taky, i když ta je dost zavislá na druhu a čerstvosti kávy

                          • lukas aka mitro  

                            hmm..ty casy jsem netusil…budu si to muset doma stopnout:)..btw…ka­va v prumeru extrakce ma menit sve zabarveni?

                          • vitki  

                            aha, diky za ozrejmenie. V piatok bol v jednom sl. radiu nejaky kavovy fanatik a on to volal ristretto,ze takych da 15 na den v pohode:).

                            • kubad  

                              Expresně o espressu

                              Espresso není jen jediný způsob přípravy kávy. Zato je jen jedno.

                              Espresso je kávový napoj, který vzniká extrakcí při tlaku 9 barů a teplotě 90 °C. Doba extrakce trvá 20–30 vteřin a za tuto dobu do dostanete emulzi o objemu 20–30 mililitrů. Zní to jednodušše, ale jednoduché to vůbec není! Proč je to tak složité naštěstí v zásadě není vaše starost. Vy máte jen dostat perfektní espresso. Co to ale je?

                              Káva uskladněním (vlhkostí vzduchu, světlem apod.) mění své vlastnosti, a na tyto změny musí barista reagovat mletím. Do páky kávovaru tak musí na jedno espresso nacpat 7 g kávy, umleté na takovou hrubost, aby nebyla moc hrubá (a čili káva nevytíkala rychleji) nebo moc jemná (a čili nevytíkala moc pomalu). Předem namletá káva má větší plochu a pohlcuje vlhkost ještě rychleji než zrna, a tudíž má ideální rozměry a vlastnosti hned po namletí.

                              Kávové zrno se skládá z vlákniny (dřeva) a olejů, které obsahují ta skvělá aromata. Espresso je vynikající nápoj, protože narozdíl od ostatních příprav (až na arabskou kávu v džezvě) umožňuje oleje zpracovat v emulzi, v které jsou lehce stravitelné a zdravotně nezávadné. Obsah kofeinu je pak pouze minimalní, pokud barista svou práci odvede dobře a přípravu kávy zastaví v momentě, kdy začne výtekat namísto kýžené emulze plné skvělé chuti pouze hořká dřevitá voda („dobré“ oleje v tenhle moment už došly).

                              Co jsem myslela tím, že espresso je jen jedno? Zapomeňte na piccola a ristretta.

                              Espresso je vždy:

                              Tlak 9 barů

                              Teplota vody 90 °C

                              Hmotnost kávy 7 g

                              Objem 20–30 ml

                              Doba extrakce 20–30 sec

                              Presso je česká specialita, kterou byste mohli vymýtit ze svého slovníku. Český člověk byl už od začátku tak velkorysý, že si a svým zákazníkům chtěl dopřát velký nápoj. V případě však, že necháte z kávovaru vytéct vodu o objemu hrnku na čaj, zabije to všechny dobré vlastnosti espressa, které jsou zároveň i důvody, proč tuto kávu pít. V tuzemsku se tím tedy často chápe vražedný nápoj s delší dobou extrakce, větším objemem (a to třeba až 150ml) a obrovskou dávkou kofeinu. O espressu zpravidla nemůže být řeč.

                              Piccolo je další ryze český výmysl. Piccolo přišlo na scénu jako menší verze „pressa“ a v italštině to prý znamená „pikola“. Dávat si ho má smysl tedy jen v českém (a asi slovenském) prostředí, protože bude méně zdravotně závadné, ale i tak to bude káva základními baristickými pravidly nepolíbená. I tak se většinou dostáváme na objem asi 60 ml, což je stále dvakrát více než espresso.

                              Ristretto je nápoj o velikosti asi 15 ml. To je asi tak jeden doušek. Zní to profi a existuje představa, že to pijí Italové. Pravdou ale je, že je to poloviční espresso a většinou vám ho udělají s poloviční vodou za poloviční čas. Nemá moc smysl ho pít, když si představíte, že klasické espresso má úplně stejný obsah a kvalitu, jen objem je menší (a cena nejspíš nikoliv). Dříve, když se používaly ruční kávovary, to znamenalo stejné množství vody a kratší čas.

                              Lungo nebo Americano. To je to, co máte chtít, pokud máte rádi plný hrníček a nepříliš silnou kávu. Na stůl by se vám měl dostat velký šálek s obsahem klasického espressa (tzn. max 30ml) a konvička s horkou vodou, kterou si espresso zvětšíte tak, jak ho máte rádi. Vždy to bude ovšem nápoj, který je slabší a pokud chcete hodně silné kávy, nezbyde vám než si objednat dvojité espresso (doppio).

                              • vitki  

                                super, diky za profi vyklad. Mne sa zatial dari spravit 7g kavy, 25sek, cca. 50ml vody. Nekde je chyba:) asi ako si pisal predtym.

                                • kubad  

                                  mašinka, mlýnek, na esspreso prostě je potřeba opravdu kvalitní výbavu, a aby to chutnalo a nebylo kyselé tak mašinka musí držet teplotu a tlak proto i ty ceny jsou trochu jinde

                              • lukas aka mitro  

                                nejak nerozumim tomu minimalnimu obsahu fofeinu..jak je to mozne?

                                • kubad  

                                  no za těch cca 25sec z toho vytlačíš ty dobré a hlavně chutné věci, kofein + to další leze až pak

                                • vitki  

                                  cim kratsi cas, tym menej kofeinu:)

                              • Lister  

                                K tomu poslednímu odstavci.

                                Taky mi dlouho trvalo než jsem se k tomu dopracoval. Mám rád větší kafe a tak jsem samozřejmě jakospousta jiných „chytráku“ nejdříve zkoušel delší extrakci – k ničemu, kafe je hořké a nedobré. Pak dvojté presso z 14gr kávy – na mě už možná moc silné a nakonec se konečně dopracoval k tomu správnému postupu – tady klasické presso dolíté horkou vodou a do toho trochu mléka nebo smetany.

                                • treatt  

                                  Recept pro slečinky mého typu na ranní „velký hrnek“, případně kávu o stejném objemu o třetí.. Co nejlepší a silný extrakt v malém množství (u mě to platí jak pro mocca, tak french press), na plotně (nikdy mikrovlnka!) ohřáté čerstvé mléko (bohužel nemám čerpadlo na pěnění párou) s tím, že do hrnku dávám teplé mléko a do něj přeliju kávu..

                                  • Lister  

                                    Co je špatného na mléku s mikrovlnky? Když nešlehám pěnu, tak liju takhle ohřáté mléko – nemám rád kafe studené.

                                    Když dělám velké laté, tak stejný postup jako ty – do vysoké skleničky horké mléko a do něj pomalu presso.

                                    • treatt  

                                      Nevysvětlím Ti to :) ale prostě čerstvé mléko je prostě jiné, když se ohřeje na plotně a když v mikrovlnce. Čím to přesně je, nevím, ale u mě to teda je rozdíl velký

                                      • lukas aka mitro  

                                        fintaaa je, ze ohrem mikrotroubou funguje tak, ze te ty mikrovlny absorbujou ve vode a tim rozkmitaji molekuly ktere se tak zahrejou. Cela energie vlny je pohlcena jenom v tenke vrstve (netusim jak tluste, milimetry) a zbytek tekutiny se ohreje vedenim/proudenim tepla. Muze se tak snadno stat, ze se ti mleko pri hladine prehreje a pak jde blbe napenit (viz diskuze o tom, jak je pri napenovani treba hlidat teplotu mleka aby se neprehralo)

                                      • ZuzicK  

                                        To zavání začátkem diskuse, že mikrovlnka je nezdravá :-) U mléka to je ale pravda poznat dost.

                              • lidumil  

                                Jan malá poznámka k tomu piccolo – je to skutečně malý, ale Italové to slovo ve spojení s kávou opravdu neznají – pouze espresso, doppio, lungo.

                                • Bish0p  

                                  Ristretto ne?

                                  • StuntJ  

                                    taky se divím, v Italii je to asi nejvíce pitý tip kávy, páč má minimum kofeinu …

                                    Ale odborníci asi ví více

                                  • lidumil  

                                    Ristretto Italové samozřejmě neznají, jen to, co jsem psal výše. Bohužel je pravda, co píše kolda i kubad.

                                      • lidumil  

                                        Jezdím do Itálie – hlavně na sever – již asi 10 let a v žádné restauraci, kavárně, pizzerii, baru, pumpě jsem název ristretto neviděl stejně jako kamarád, který jezdí více na jih. Na objednávku ristretta na mě vždycky obsluha koukala nechápavě a na cílený dotaz mi má Italštinářka sdělila (žila v Itálii cca 15 let od Říma až po Milán), že znají kávy viz výše, ristretto je náš výmysl stejně jako piccolo. A to co je na obrázku v odkazu není espresso tím méně ristretto.

                                        • StuntJ  

                                          Zajímavé, tak tahle firma je asi z jiné Italie, když jsme jeli za cara klacka pře Bari, nebo jak se to město jmenoval na Korfu, tak tam Ristreto bylo … ale to je tak 15 let zpět, třeba už na to zapoměi

                                          • lidumil  

                                            Tak tohle jsou české stránky… Bari je v Itálii a Korfu je řecké tak nevím – jako z Bari lodí na Korfu? To co jsem psal výše jsou zkušenosti mé (100%!!) mého kamaráda a mé učitelky italštiny. Toť vše.

                                            • kubad  

                                              taloši mají na tyhle nápoje dokonce normy :D stačí dohledat jestli tam ristreto je uvedené, bude hned jasno

                                              • lidumil  

                                                Jj, máš pravdu, to jsem ale nehledal. Vycházím z celkem bohaté osobní zkušenosti s italskými „kavárníky“ a nechápavými pohledy na dotazy piccolo a ristretto. I když dneska se dá koupit i „typická italská“ pizza s hranolkami :-(

                                            • StuntJ  

                                              Tak tak, v Bari byl přístav, tam na trajekt a tradá a zpátky tuším se to jmenovalo Brindisi, nebo jak, páč byla bouřka a Bari bylo zavřené. Ono je pravda, že internet snese vše. …

                                              Bohužel žádného Itala neznám … :o)

                                          • treatt  

                                            Tahle káva je hlavně v Evropě (krom Itálie) etalonem kyselé žbrďolovité zprzněnosti, které je urážka říkat espresso. Takže zrovna jejich stránkama bych neoperoval..

                              • kolda  

                                pěkný přehled základních pojmů. bohužel ve spoustě českých restauračních zařízení je toto pořád ještě španělská vesnice.

                              • fantozzi  

                                V CZ bohuzel temer vzdy hrozi, ze pri objednavce espresso clovek dostane na stul jakysi vyvar o objemu cca 150ml. Proto radeji vzdy objednavam male espresso a obsluha se vzdy ujisti – myslite jako piccolo :-)

                                Jak reagujete vy kdyz dostanete na stul nepitelne ceske presso – vracite ho se slovy ze jste si objednali espresso?

                                • midlander  

                                  jistě. a požaduji odškodné za vážnou duševní újmu, tohle je vždy hrozný šok! :-)

                                • lidumil  

                                  Já si kávu v restauracích dávám zcela vyjímečně, teď jsem se napálil i v Norimberku, přinesli mi totéž, co tady – překapávanou vodu :-( blééééééé

                              • Lister  

                                Jak dlouho se luhuje dvojité presso z 14gr kávy?

                                Teoreticky by káva neměla téct rychleji, takže vychází 2× tak dlouhý čas?

                                • kubad  

                                  ne čas je furt stejný :D

                                  25–30sec

                                  • Lister  

                                    Sakra a jak je to teda možný? :-D

                                    Takže to protéká rychleji…

                                    • kubad  

                                      jj teče to rychleji, taky je většinou mletí o stupeň jinak, nebo do musíš doladit množstvím kávy v páce

                                      • Lister  

                                        Nakonec je to asi logické, sítko má asi „více dírek“, voda proudí rychleji, ale díky většímu množství kafe a tím pádem i větší styčné ploše mezi kávou a vodou to stačí na extrakci.

                                        No člověk se pořád učí :-)

                                        • lidumil  

                                          Mé sítko má plochu „výpustního“ otvoru větší odhadem o 2/3, čili víc dírek…

                                • lidumil  

                                  Vidíš, to mě nikdy nenapadlo. Já dělám doma doppio z dvojitého sítka do jednoho šálku dvojitou výpustí a vychází mi za stejný čas.

                              • Lister  

                                Nikdy mě nenapadlo měřit dobu extrakce, tak jsem to zkusil.

                                Pokud za 25 vteřin nateče výrazně více kafe než těch 30ml, tak v čem by mohl být problém? Předpokládám, že káva klade malý odpor, tak mne napadly tyhle možnosti:

                                1. málo kávy (budu muset přesně zvážit)
                                2. málo upěchovaná káva
                                3. příliš hrubé mletí

                                Ještě něco jiného?

                                • lukas aka mitro  

                                  ciste fyzikalne..moc durek v sitku, moc vysoky tlak, ale to nebude tvuj problem…

                                • StuntJ  

                                  nebo ještě úže být větší tlak než oněch 9 barů co má být …

                                • kubad  

                                  množství kavy + hubost mletí

                                  utlačení má minimální vliv, teda pokud se plní doplna a utlačí kávu sprcha po dotažení páky

                                  • StuntJ  

                                    Já jsem myslel,že správné stlačení je půlka úspěchu. Když vidím jak v kavárnách skáčou damperu?.

                                    Někde jsem četl že správně upěchovaná káva má vypadnou vcelku z páky, když se vyklepává, má to být celistvý bobek a ne se vysypat …

                                    Já se tu snad naučím vařit kafe :o))

                                    • kubad  

                                      v principu u profi kávovarů je káva uzavřena v sítku a nahoře sprchou, to zavírání – bajonet vyvine mnohem větší sílu než ruka s Tamperem :D

                                      někde sem četl srovnání kdy testovali různé způsoby utláčení

                                      od minima po cca 50kg a rozdíl ve výsledku zanedbatelný jak an chuti tak na množství

                                      Prima Cafe Forum

                                      najdeš tam asi všechno o přípravě kávy

                                      • StuntJ  

                                        A ta sprcha je pohyblivá? podle množství kávy v páce? nebo nějak si to nedokáži představit …

                                        Mám jen čínské SAECO, tak asi takové vymoženosti nemá :o))

                                        No na fórum mrknu …

                                        • lukas aka mitro  

                                          neni..utazenim bajonetu jednas stlacis tesneni a druhak(bo tesneni je guma), dojde i k stlaceni kavy-za predpokladu ze ji je odpovidajici mnozstvi…paka preplnit nejde a do pulky ji snad taky nikdo neplni…

                                        • kubad  

                                          tak jak píše lukas…

                                          v příloze máš foto páky s kávou po extrakci.

                                          je tam vidět stopa po těsnění a celé je to dotlačené na sprchu

                                          levnější kávovary sprchu nemají, tak se káva ničeho nedotkne a proto taky je v páce většinou bláto které nejde vyklopit

                                          • lukas aka mitro  

                                            jak vypada ta „sprcha“…ja tam mam proste druhe perforovane sitko a podle toho kolik dam kafy, tak mam bud puk nebo blato…taky to nemam jeste vychytane. Imho to utlaceni pred nasazeni je pro kontrolu mnozstvi kavy aby nasledne nevzniklo blato…

                                            • kubad  

                                              tohle mě vyplivl google

                                              je tam postup jak se to čistí a vše je krásně vidět

                                              • lukas aka mitro  

                                                jeee, mame sprchu:) No nic:) Normalne jsi mne nakazil a uz se tesim na experimentovani:) A to vubec nemluvim o chuti koupit si hope brzdy:DD

                                          • StuntJ  

                                            vy v té Prahé máte divné názvy, my mámé levnou čínu, ale tomu co z toho padá spíše než bláto říkáme puky, ale to asi v Prahé neznáte :o)

                              • cabbage  

                                Safra, a já myslel, že kofein je hlavní/jediný důvod proč pít kafe:-D

                      • vitki  

                        dnes som si pozeral recenziu na moje via veneto na coffegeek a zistil som, ze ta sranda:) ma aj bojler a rovnaku pumpu ako rancilio silvia:).

                        http://coffeegeek.com/…etailparttwo

                        vybral som vnutornosti:) z pretlakovej misky a do plastovej casti vnutri prevrtal vacsiu dieru. Kupil som rucny mlyncek porlex hand tall http://www.coffeezone.sk/mlynceky-porl1. Dnes rano som s nim skusal namliet prvu a kavu a vysledok je o moc lepsi ako predtym.

                        • StuntJ  

                          Boiler i tuhle pumpu má kdejaká Čína, to už není měřítko kvality …

                    • Kebo  

                      Mame doma jeste takovy podobny Krups, kdyz se specha nebo nekdy na rano a popravde to spravne espresso 25–30 ku 25–30 ze 7g to nikdy nebude (nevim jestli tam mas dvojite sitko nebo ne ktere to uplne zabiji…) nicmene kava ktera bude aspon trochu chutna urcite. Problem by mohl byt taky v mlynku tady tu etu jsem kdysi mel take a kavu prepalovala, jde to poznat uz po namleti kdy kava typicky nevoni ale jde citit pripaleni. Napada me zkusit objednat 250g z Primacafe a nechat si to namlit na tvou masinu a uvidis.

                      • vitki  

                        mam nejaku crema paku, cize pretlakovu misku, niektore otvory su slepe. Skusim najprv toto a uvidim co z toho bude http://samaycoffee.com/shop/, s primacafe by bol problem doprava na Slovensko, ale diky za napad, maju to dost dobre vymakane, ked ti kavu namelu este presne na masinu:).

                        • Kebo  

                          Jo meli by byt schopni to nejak priblizne nalit…ale zakladnim predpokladem je ze poridis normalni paku, to dvojsitko to totiz vzdycky posle do kytek.

                          • vitki  

                            V navode je nejaka nakreslena, takze by mala existovat.

                            Alebo by tam mohla pasovat aj nejaka ina s rovnakym priemerom?

      • saddik  

        To koukám, kolik je tu kávičkářů :) S doporučením primacafé 100% souhlasím, na primafóru jsem dýl než tady :)

        Na Primacafé skoro nejde udělat s výběrem odrůdy chyba, každá je v této kvalitě svým způsobem dobrá. Já si třeba oblíbil Indii AA Monsooned, ten monsooning je tam opravdu znát.

      • kolda  

        krasa.

      • vitki  

        odkial mas tu sklenenu espresso salku, dost dobre vyzera.

      • mr.nikdo  

        Nemas zkusenosti treba s osobni predavkou?

        Nejak nemam chut platit postovne do vedlejsi obce… :D

        • kubad  

          po dohodě je to možné co vím takže bez problémů, a ještě ti uvaří dobré kafe :)

          • maajkee  

            dobré kafe hehe, zajímavý spojení spisovné češtiny s nespisovnou :)

            Sorry, jen mě to zaujalo, když už tak bych napsal dobrý kafe nebo dobrou kávu :)

          • mr.nikdo  

            Tak to zni na super vyjizdky, uz vim, kam budu jezdit :-D… Dik za info, jsem si myslel, ze to budes mit ozkousene…

            Jsem si puvodne asi nasel blbou adresu, ale po tom, co to doslo, tak jsem celkem cucel :-D.

          • Kynio  

            Přesně tak, taky už jsem byl na kávičce :)

    • felix.org  

      Jak už psali ostatní, primacafe.

    • Atilla  

      Díky hned jdu něco objednat.

    • Atilla  

      Vezmu Etiopii a docela mě láká India Malabar.

      Ještě se zeptám, kávu skladujete v nemletou v lednici? Nebo kde? Dík

      • kubad  

        nech si to nabalit po 100g a lednice je OK, osobně neberu víc jak na měsíc to už je na kávě poznat

        • Atilla  

          JJ, to mi je jasné. Mají v klidu poštovné, takže to není problém. Musím pořídit nějaký mlýnek.

      • TJK  

        ja mam automat, takze beru nemletou… ty 3 tydny uplne super.. jinak na doporuceni od Kubada po predchozi ochutnavce :-) fakt dobrota!

        • alinceb  

          Až budeš objednávat, tak dej vědět – něco si přibalím…:) Ještě bych potřeboval sehnat mlýnek k našemu robotu…:)

          • TJK  

            taky to budu muset poresit.. jak se prestehuju tak nemam pristup k automatu :-(

            jinak budu brat ted nejak..

            • alinceb  

              My teď budem shánět novej překapávač – ten starej už to má asi definitivně za sebou (konvice).

      • Dave-geo  

        Do lednice nee! Není to jogurt. Stačí vzduchotěsně uzavřít a dát někam aby na to moc nesvítilo sluníčko. Ideálně třeba nějaká spíž kde není moc teplo, ale určitě ne lednice.

    • Elwing  

      Doubleshot Zrovna dnes jsem měla filtrovanou Kolumbii v jejich nové kavárně v centrále Alzy.

      • Elwing  

        Jinak zajímavá věc je ten čaj z kávových slupek – cascara.

        • treatt  

          Rozhodně doporučuji. Jednak mi chutná, druhak dokonalá věc, pokud se člověk potřebuje vysloveně zdrogovat, aby vydržel dlouho do noci, kdy už pak kafe nezabírá (na mě). Tenhle „čaj“ – perfektní ve variantě ice tea a Slepý krtek – kombo kofeinu a cukrů v pivu dělá divy a dokáža nakopnout i v hodně pokročilé hodině nad hodně nezáživným studiem :)

      • treatt  

        No sláva, že s tím někdo přišel :)

        Doubleshot jednoznačně! S tou Alzou mě potěšili, i když trochu napůl, neb mi tam z mého „domáckého“ Šálku odveleli jednu oblíbenou holčenu :)

        Jinak pro Atillu, rozhodně by Ti mohla sednout z Doubleshotu káva od Carlose Imbachi, nekyselá, silná, přesně podle mého gusta. Jako takovou trochu víc lady variantu mám Los Lajones Honey microlot z Panamy – dlouhodobě mi hrozně sedí, je příjemně nasládlá, jemná, přitom dostatečně zemitá, prostě moc příjemná

        Naopak třeba jejich Brazílie mi moc nesedla. Podobně jako Etiopie, která byla na můj vkus dost kyselá

        • ovčák  

          doubleshot (káva), zubatypes a base camp (pivo). pražské podniky, co mi pravidelně pouští žilou:)

          • treatt  

            Nesnesu zahuleno, takže ze Zubatého psa jsem zase vycouval.. Base camp neznám, ale na stránkách píšou, že mají jen lahvové? To pak nemá smysl tam chodit :)

          • Elwing  

            Base camp, tyjo to mám za rohem a vůbec to neznám :) Pravda, že se nevyžívám v ochutnávání piv a různé borůvkové a jiné speciály si raději odpustím.

            • ovčák  

              @treatt: kouření taky mírně řečeno nemusím, většinou tam skočíme odpoledne, kdy tam je prázdno a dýchat se celkem dá. někomu by možná vadil dost hyperaktivní pes, ale já se s nim vyblbnu:)

              @elwing: je to hrozně sympatický, týpek sem tam hraje na kytaru a vůbec to je takový domácí. chodím si tam pro lahve, vesměs zahraniční provenience (flying dog, brew dog, nebo když se zadaří a má mikkellera), ale i českej matuška, kocour apod. se tam koupí o dost levněji než třeba v pivkupectví.

              • ovčák  

                teď koukám, že to je trošku zmatený, tak tedy – v prvním případě mluvím o zubatým psovi, ve druhém o base campu. tak.

        • Elwing  

          Tak to já naopak. Carlos Imbachi mě nenadchnul, Panamu si dám ale Etiopie, po té jsem se mohla utlouct :)

          Včera jsem si poprvé uvařila z limitované edice Guatemalu a chutnala mi moc. Byla krásně sladká ale nijak moc silnou chuť neměla, to já můžu.

          • treatt  

            Jasné, každému chutná něco trochu jiného a třeba u Doubleshotu je právě skvělé, že si to prostě můžeš najít :)

            Zrovna dneska si půjdu vybírat novou várku :) A jinak, jestli taky nemáš enormně rychlou spotřebu doma tak, jako já, rozhodně můžu doporučit tuhle krabičku. Vytlačí se vzduch a skvěle se v ní káva skladuje. Akorát se musí počítat s tím, že se tam nevejde celý pytlík..

    • gargamel  

      Kávu piju rád. Doma si dělám silnou v tzv.Bialetce. Mimo jiné tu mám zrnkovou kávu, co jsem si přivezl nedávno z Maroka. Budu ji muset namlít a ochutnat.

      • MirosPikos  

        Nemáš zkušenosti s tímhle? To by mě docela zajímalo. Ale bojim se, že už to bude moc takový kozí pití :)

        • lukas aka mitro  

          vypada to jako klasicka moka konvicka a nebude to nic jineho…:)

        • gargamel  

          Zkušenost nemám. Mám klasickou, na takové malé „shoty“ pro dva :)

          • Peslezedirou  

            Tak v tom vařím, záleží ale jak na hrubo se káva namele.

            • gargamel  

              JJ, mám rad trošku hrubší.

              • Peslezedirou  

                Jak melu ručně, tak nikdy není hladká jako když si ji nechám namlít na jemno, naštěstí mi to tak chutná víc, když jsem do toho dal právě tu na jemno, tak to kafe bylo nepitelně silný, že jsem si ho musel naředit horou vodou :-)

          • Chiron  

            Jo tuhle konvičku máme doma taky, akorát než si člověk to kafe udělá a pak to uklidí, tak je to opruz. Proto to už nepoužívám. Ideální by byla nějak mašinka, co si sama namele a udělá dobré espresso.

            Jinak máme doma Tassimo, na espresso to fakt stavěné není, navíc výběr kapslí je v ČR docela zoufalý. Osobně to doma už řeším občas něčím z Tassima a jinak rozpustku Velvet nebo Krönung Millicano, ale pro kafaře je tohle asi odpad.

            V práci to řeším espessem z podů v mašině Philips Senseo. Značek kávy je vícero, ale v podstatě nějaká malá pražírna, co to dělá fakt podstivě a kávovar na čerstvě mletou kávu, bude vždycky lepší volba.

            • Lister  

              Tassimo není presso, to je spíš takový chytrý překapávač. Z těch levných kapslových vychází asi nejlépe Tchibo, které používat italské stoje Caffitaly.

              Milicano jsem před chvílí dopil – piju jen v sebeobraně v práci, ale už mě to nebaví a asi sem pořídím právě to Tchibo – těch pár stovek obětuju a kafe je to řádově lepší. Nejjednodušší by byl „turek“, ale to nepiju.

              • Chiron  

                Tassimo je vyloženě spíše na takové ty blbosti jako Latte apod. Na presso to nemá ani potřebný tlak.

                Tchibo máme v rodině taky, káva z toho špatná není a výběr docela slušný, navíc mají každou chvíli nějaké nové limitované edice, až na pár druhů mi ta káva docela chutná. Vůbec Tchibo tohle má podstatně zmáknutější, i třeba ten obchod co mají třeba ve Zlíně, na výběr spousta druhů kapslí a zrnková káva kterou si člověk může nechat namlet jak chce.

                Jinak k Millicanu, podstatně víc mi chutnají ty co se u nás neprodávají, Kenco a Carte Noire. Ten Krönung je takový nijaký mi připadá. A turka nepiju.

                • Lister  

                  Asi nejsem ten správná kafař, ale mám rád právě ty „blbosti“ – ale v kvalitnějším provedení, takže mléčnou pěnu jedině z plnotučného mléka (mléko z kapslí je fakt hnus) a do toho slušné presso.

                  • Chiron  

                    Já si to Latte a pod. taky dám rád. Na kafe rozhodně žádný odborník nejsem, když tady tak pročítám ty názory, jak si kdo nechává vozit kafe z itálie a pod, tak mi připadá, že bych tu snad ani radši neměl nic psát. Jinak výhoda Tassima, je, že mléko je v kapslích tekuté, ale zase, kdo si dá práci z čerstvým mlékem, bude to zase lepší.

              • kolda  

                tu tchibo masinku na kapsle mam doma, chtel jsem to zkusit. no, zadny zazrak to neni, ta tryska na mliko je zoufala, ale je to rychly a pohodlny.

            • gargamel  

              Mě to celkem baví v tý konvičce připravovat, dělám to už několik let:)

              O mašince na espresso taky doma občas uvažujeme, ale ještě jsme na to asi neuzráli, ale časem to určitě přijde

              Jinak na výborný espresso, nebo lungo si rád zajdu do oblíbený kavárny:)

              • Peslezedirou  

                Kdyby jsi náhodou ze Slaného projížděl kolem Jílového u Prahy, tak se zastav na náměstí v kavárně, v létě je před kavárnou zahrádka, kafe mi tam velmi chutnalo.

                • gargamel  

                  Ok dík za tip

                • Pebe  

                  však tam to má Baristka roku

                  • treatt  

                    Musím mít nějakou neskutečnou smůlu, ale během těch x návštěv, co jsem tam byl, jsem na ni nikdy nenatrefil :( A je znát jako všude, kdo je zrovna za barem. Nikdy tam nebylo špatné, ale někdy vynikající a někdy slušné. Ale samo vždy nejlepší v celém přilehlém regionu

                    • kubad  

                      až na tu krásnou rozetu :D to zvládám taky

                    • Peslezedirou  

                      Já mám taky pecháčka a to jsem tam jel dvakrát cíleně, když jel na kafe táta, tak samo měl paní majitelku, když tam jela babička, taky paní baristku, já jen její kolegyni, ale kafe vynikající :-)…ale bez paní majitelky :-(, život je zlej.

            • StuntJ  

              Tassimo jsou akorát nepitelné chemické sračky s výběrem pro negramotné opice z východního bloku.

              Oproti tomu co je Tassimo v Americe, je sakra rozdíl. Prostě jsem pro vyspělí svět stále primitivní opice a odpadní stoka … …

              • Chiron  

                Tak USA je už úplně jiná liga ve výběru. Mě by bohatě stačilo i to co je např v Německu, hlavně mě Krönung celkově moc nesedí, to už radši Carte Noire, ale zas otázka jaké bude z těch T disků. Ono to tassimo a podsy můžou být úplně jiná káva, i když stejná značka. A to už radši ani neřeším to, kolik je z toho tassima zbytečného odpadu.

          • capis  

            Mám na chatě a používám, ikdyž ne vždycky, tam sklouzávám k instantní.

        • treatt  

          Taky by mě zajímalo, ale ta cena..

    • lukas aka mitro  

      nejakou jsme koupil v doubleshotu, na primacafe se chystam. Dobrou kavu ma udajne i frolikova prazirna

      O vanocich doma zhmotnil presovac DeLonghi EC 155, takze jsem mel trochu roztresene vanoce (predavkovani kofeinem:))). Takova klasika je pak frenchPress:) S moka-konvickou docela valcim a lepsi kava mi zatim vetsinou dopada kysela a to i pres hrube namleti, extra kratkou dobu priprav (rozdelanou konvicku necham nahrat az voda vari, zasroubuju a vpodatte okamzite jde kava ven…)

      • TJK  

        toho se taky bojim a money na masinku ted nemam tak budu muset nejak studovat vic´pristroju

          • TJK  

            hmm to se jeste da… vidim to ze pristi mesic mi pristane nejakej mlynek a rakova krabicka :-)

            • lukas aka mitro  

              mlynky uz mame doma dva…jeden maly prenosny od doubleshotu(ten je fakt fajny) a druhy Lodos Provedeni hezke, ale kombinace slaberu kury, mensich zrnek a kratke klicky dela mleti trchu obtiznym. Navic vicko, takze vsechno je treba hned umlet(neni problem casem vychytat davky).

              Na umletou kavu staci sklenka od jogurtu:)

      • Lister  

        Tenhle není úplně ideální, ostatně jako všechny plasťáky.

        Ale zase pro občasné použítí stačí. Naštěstí dělá slušné kafe, jen konstrukce není nic moc – má ho brácha. Ještě je v rodině jeden Delonghi, který je konstrukčně lepší, ale pořád jen past. Kov a pořádnou hmotnost ale bohužel nenahradíš.

        Docela mne lákají věci od Catlera, ale nemám zkušenost.

        • lukas aka mitro  

          No, tak jasne ze za tu cenu se zazraky nekonaji…ale na takove bezne domaci pouzivani se zda vklidu…je trochu slyset a trochu se krouti pri dotahovani paky, to jo…

      • john sanchez  

        u mokka konvičky jestli chceš míň kyselý kafe, tak určitě jemnější mletí, ale ne zas úplně jemný, aby to bylo schopný protéct skrz sítko… a taky záleží na druhu kávy jako takové…;)

        • lukas aka mitro  

          Hmm..zajimave, ja myslel ze cim jemejsi, tim kyselejsi…fakt je to naopak?!

          • john sanchez  

            jojo nejhrubší mletí je třeba na karlovarskej porcelán nebo právě na french press, tím že je to kafe namletý víc na hrubo, tak je kyselejší, čím víc se mletí zjemňuje, tak se začínají projevovat i další chutě… pro toho kdo chce dobrý kafe podobný espressu, ale nechce kupovat velkej kávovar je vhodná mokka konvička, kde se používá jemnější mletí a káva je z ní víc silnější, výrazná, (není to jak by někdo řekl kyselá břečka), a pak taky zálěží jakou máš kávu, některý jsou víc ovocný kyselejší, jiný zas plnější, u kterých je chuť po pražení…atd…;)

            • lukas aka mitro  

              a kurna..ja na to sel uplne naopak…no chyba lavky, bude se drtit na jemnoucko:) I na nejakem tahaku se kave jsem to tak mel nakreslene…

              • john sanchez  

                zas záleží do čeho tu kávu meleš, každá příprava potřebuje jinou hrubost mletí, když nebudeš vědět jak namlýt, můžeš si nechat kávu namlýt přímo v obchodě na konkrétní způsob přípravy, ale samozřejmě je lepší co nejčerstvější mle­tí…

                • lukas aka mitro  

                  Do french presu jsme to odladil a kava byla velice chutna..ale moka konvicka ani zaboha…jestli je to tim,ze jsem mlek hrubsi a hrubsi, tak se zkusim vydat opacnou cestou:)

                  • john sanchez  

                    hlavně to chce dát i odpovídající množství kávy/voda, já mám konvičku na asi 50 ml (2 porce), kávy si melu zhruba hrst (nemám digitální váhu :D) ale sítko by mělo být plné, zarovnané, kávu nestlačovat…;)

                    • lukas aka mitro  

                      Jj..zarovnavame, nestlacujem…uz se tesim na proklepany tyden:D

                      • john sanchez  

                        a ještě je dobrý udělat tři díry například špejlí, pro lepší vzlínání…;)

                      • Pebe  

                        Taky jsme dostali k Vánocům mokka konvičku od Tescomy . Dávám do toho studenou vodu, sítko téměř plné(cca 4 vrchovaté lžičky) kávy a jen to uhladim do roviny, zašroubuju, dám na plotýnku a pustím na max. Za cca dvě minuty je to hotové.

                        Kávu zatím používám Tchibo Espresso Milano style s čokoládovým nádechem, nechávám si to u nich namlít na stupeň 3, tedy spíše najemno a zatím je to vždycky moc dobré…

                        • treatt  

                          Tchibo je z industriálu rozhodně výborná volba, mají velkou výtoč, tak je dost čerstvé (na poměry..). Dělají teď nové směsi a třeba Guatemala není vůbec špatná. Na chalupu zrnkovou, tam si namelu a buď překápko nebo džezva a rozhodně se dá

                          Jinak osobně preferuju na mocca dát nižší stupeň, aby šla krásně pozvolna a hlavně rychle sundat, jakmile je hotovo, aby se nepřepálila. Se systémem nepěchovat, jen zarovnat souhlas, melu si nejjemnější..

                          • lukas aka mitro  

                            S tim mletim jsme mne uplne dostali…kua:)

                            jiank sundavam konvicku kdyz nahodu zacne jit hodne bublin..protize dycky stojim u sporaku a tesim se az kava zacne tect. Pka si konvicka parkrat chrochtne a kafe je hotovyy:)

                        • kolda  

                          na plný kule bych to urcite nedaval..

                          • Pebe  

                            Můžu se zeptat proč? Rád se přiučím…

                            • lidumil  

                              No zkus si ji pustit na plný kule a uvidíš :-)))

                              • Pebe  

                                však to dělám, jak začne chrčet, tak to vypnu a je to hotové. Teď jsem to jednou vypnul později a přeteklo mi to, ale to bylo poprvé, poučil jsem se, tak to už praktikovat nebudu a holt u toho tu minutu vydržím.

                            • kolda  

                              me prijde, ze ta voda pres kavu jen rychle preleti a vysledek zdaleka neni takovy, kdyz to proteka pomalicku.

                      • raceman  

                        uz si vyresil tu kyselost kontra mleti i u sebe v konvicce? :)

                        ja objednam ten mlynek a idu pro nejake kafe do tchiba v shopinu :D

                        • lukas aka mitro  

                          zakladem je dobra kava…s namletou z obchodu (nejake tchibo) to bylo skoro bez sance…se zrnkovou bys mohl mit vice stesti:)

    • W.Muchov  

      Kávu nepít!

      • Atilla  

        Když jsem byl dítě, tak jsem jí taky nepil:)

      • jIrI___  

        +1, nic prospěšného v ní není. Ostatně stejně jako v limčách a chlastu, takže to je argument k ničemu :D

        • Atilla  

          Chemická struktura kofeinu je velmi podobná té adenosinové. Proto se kofein dokáže navázat na jeho místo a zablokovat tak receptory a následně i oddálit nástup spánku. Naopak u cév mozku způsobuje kofein jejich stahování. Co je pak následkem? Zvýšená mozková činnost aktivuje další žlázy – nadledvinky, které začnou produkovat hormon adrenalin. Ten uvádí organismus do pohotovostního stavu: prohloubí dýchání, zrychlí srdeční činnost a stáhne cévy na povrchu těla. Tím dokáže zajistit zvýšené krevní zásobování svalů a následně i vzestup krevního tlaku. Díky němu dochází rovněž ke zrychlenému odbourávání zásobních cukrů ve svalu, tedy zásobování svalu palivem – glukózou. Tzn., že kofein zvyšuje efektivnost tvorby glukózy ze zásobních látek a výrazně tím prodlužuje působení adrenalinu, a tedy i aktivity organismu.

          • jIrI___  

            Takže stejné účinky jako některé druhy čajů. Ale každému dle jeho chuti :)

            • Atilla  

              Tak některé čaje jsou vůbec masakry, hodné srovnání třeba s hodně silným hulením. Byl jsem v jedné čajovně, kde jsem pokecal a pokouřil a když jsem tam přišel podruhé, tak mě týpek pozval na nějakou specialitku a to jsem mysle, že se reinkarnuji.

            • Chiron  

              Já třeba pozoruju výhody čaje v tom, že tenhle účinek trvá podstatně déle. Když pominu už celkem slušnou imunitu na kofein, tak po vypití kávy chvilku svítím jak vánoční stromeček a do půl hodiny nevím, že jsem nějaké kafe měl. Navíc už ani tenhle efekt, se nějak dvakrát nedostavuje. Oproti někomu, kdo si dá silné presso a málem to s ním sekne, tak u mě skoro nic.

              Černý čaj bych řekl, že má pozvolnější nástup, ale probere mě na delší dobu, i když ne tak intenzivně, jako káva. Na nočních už většinou piju právě černé čaje.

              • Lister  

                Zkus kvalitní zelený. Jestli tě černý udrží při životě, tak po zeleném už neusneš vůbec :-)

                Mně zelené moc nejedou, jsem na černé a mezi moje oblíbené patří profláklý darjeeling a nepálské čaje.

                • jIrI___  

                  Černé mívají většinou větší obsah kofeinu (uvádí se zhruba 1,5–2× víc než zelené). Samozřejmě to nejde paušalizovat, ale u většiny odrůd z většiny oblastí to tak je.

                  • Lister  

                    Hmmm, zvláštní, já jsme po zeleném docela dost nabuzený, asi placeboefekt???

                    Nebo možná dávám víc čaje – chuť mi přijde taková nevýrazná, takže tam toho sypu o dost víc.

                    • jIrI___  

                      Jo, tím rozdílným dávkováním to klidně může být. Nebo ještě i teplotou vody a dobou louhování. Možností je spousta :)

                      • Lister  

                        Asi taky záleží co je člověk zvyklý pít. Dobrý životabudič je taky maté a jak si tak čtu jeho účinky, tak ho možná začnu popíjet dlouhodobě – povzbuzující účinek, mírní pocit hladu, zrychluje metabolismus…

                        • lukas aka mitro  

                          Mate je fajne…pri psani diplomky jsem ho popijel po litrech…sympaticke je v tom, ze das do pulky kalabasy mate a cely den jenom usrkavas a dolivas:) A taky po vypiti stejneho objemu mate jako caje nedostanes sracku:)

                          • anthropoid  

                            Mate je bomba životabudič :) Ale na tom sypaném co prodávají v čajovnách si nepochutnám , kupuju na netu různé sorty a pak piju podle chuti.

                • Chiron  

                  Zelené občas taky piju, ale docela málo, černý mám radši. Jinak taky darjeeling, docela často to prokládám EarlGreyem a tak různě. ale ještě jsem nenašel čaj, na kterém bych nějak ulítával. A už pěkně dávno sem nebyl v žádné čajovně. Asi to budu muset napravit a zajít si pro nějaké vzorečky na vyzkoušení. Třeba zrovna nepálské skoro neznám.

                  • Lister  

                    Nepal Maloom – můj favorit. Velmi aromatický čaj s květinovou a nasládlou chutí. Často se dá sehnat v prodejnách Oxalisu. Vybíral jsem podle moc hezké vůně a následně uvařený čaj mne moc mile překvapil. Nejsem žádný opravdový čajofil, ale dobrý čaj mám rád.

                    • kankrlicek  

                      Čaj piju prakticky jen černý pu-ehr. Zelený je na mě moc silný a můžu ho pít jen ráno, dám-li ho po obědě, vím, že toho moc nenaspím :) A ten černý má ještě tu výhodu, že se člověk nemusí moc párat s přípravou na rozdíl od zeleného, kdy musím hlídat teplotu a čas jednotlivých nálevů. Kvalitní pu-ehr má typickou vůni – kamarád říká ,,hlína z hrobu" :) Už si nedovedu moc představit ráno bez čaje.

                      • Lister  

                        My zase říkali hlína z dvorku :-)

                        Jsem na jemnější chutě, pu-ehr mi křiví kzicht, nikdy jsme si na něj nezvykl. Doufám, že s naším čajovým okénkem nebudeme posláni k šípku.

                        • lukas aka mitro  

                          mi se libil komentar kamose…puerh..no, to vezmou ten nejvetsi bordel po vyrobe caje, proste odpad ze ktere by si neudelal caj ani cinan (cinske vs. japonske caje)..a vsechno to slisujou a aby toho nebylo malo, tak to jeste nechach nekde deset hnit a nakonec to vydavaji za pochoutku:D

                      • gargamel  

                        Neměla by se na pu-erh taky hlídat teplota? cca 80 °C?

                        • kankrlicek  

                          Černý 1. nálev: uvařím vodu, sleju do prázdného hrnku a teprve potom vleju do konvičky s čajem (3 minuty). 2. nálev – do konvičky naleju rovnou vařící vodu (cca 8 minut) a 3. nálev – vařící voda do konvičky s čajem a konvičku postavím na svíčku a nechám cca 15–20 minut.

                          Zelený takovéhle neurvalé chování nesnáší :), ale zase umožňuje (kvalitní čaj) až 8 nálevů a každý nálev má jinou chuť, obsahuje hodně teinu. Černý jak který, ale většinou velmi málo a chuť je pořád stejná, jen čím dál méně výrazná. Je možné pít i před spaním (nutné nejdříve vyzkoušet, i černé puery obsahují tein :)).

                          Pu-ehr je moje vášeň, čím kvalitnější, tím lepší :)

                          • Lister  

                            Pu-ehr se nemusí dopředu nahřát?

                            Čaj vždycky dělám tak, že do konvičky naliju vařící vodu, nechám ji nahřát, pak vodu vyleju, nasypu požadované množství čaje, přiklopím a nechám pár minut „rozvonět“ – tuhle část miluju ze všech nejvíc, protože v tuto chvíli čaj voní nejvíce. Pak teprve zalévám. Opakované nálevy jsme si moc neoblíbil – hlavně proto, že používám čaje, které k tomu nejsou moc vhodné.

                            • kankrlicek  

                              Nikdy jsem to nedělal. Ulomím kousek a celý ho hodím do konvičky a zalévám. Možná se zeleným by to bylo lepší, ale zase ho musíš hlídat :) Já jsem takový čajový prase, ale tu chuť miluju :)

                              • jIrI___  

                                A když chceš pořádnou hlínu, tak stojí za to pu-erh pár minut povařit.

                              • Lister  

                                Dělám to tak už hodně dlouho, asi jsme to kdysi dávno někde vyčetl. Ale používám pouze klasické listové čaje, a ten se má takhle na začátku nechat spařit a pak rychle vyluhovat.

                                Je to pro mě stejně automatická věc, jako třeba nahřívání hrnků na kafe – do studeného hrnku bych kafe už asi nedělal.

                • lukas aka mitro  

                  A pokud ani cerny, tak nejaky poradny puerh:)

              • jIrI___  

                Na nočních směnách mě vždycky držel při životě fest silný Yogi :))

                • Peslezedirou  

                  Pro mě je asi nejsilnější životabudič zelený čaj s mátou silně oslazený cukrem a medem, prostě Tuareg, sice nic pro znalce čaje, ale fakt funguje.

                  • jIrI___  

                    Tuareg mám taky rád, k vodárně není lepšího čaje. Ale jako životabudič na mě moc nepůsobí :)

                • honzour  

                  Dík za tip. Na noční ho zkusím.

                  • jIrI___  

                    Doporučuju použít nějaký CTC čaj, mi v Yogi nejvíc chutná Assam CTC. A samozřejmě nalít do termosky, studený Yogi je horší než teplé pivo :D

    • lidumil  

      Mám tenhle a je to obřad a radost s ním dělat. Kávu mi vozí kamarád z Itálie, ale zkouším i jiné třeba právě z Prima Cafe.

      • kubad  

        hmmmmmm :D

      • alinceb  

        Zřejmě slušnej oddíl…:D

      • MirosPikos  

        To máš kavárnu a nebo si s tim děláš doma kávu? :)

        • lidumil  

          To je jen na domácí použití, ale LaPavoni patří v domácím i profi k tomu nejlepšímu.

      • Elwing  

        Hm, tak to je hodně labužnické. Já mám french press a mlýnek z už mnou zmiňovaného Doubleshotu. Je to takové jednoduché ale mně se to líbí :)

        • treatt  

          Zkus ještě mocca mašinku, french prs mám jako záložák v kanclu, když si nedám někde venku, ale doma vždy radši sáhnu po konvičce. FP je výborná metoda, mocca má podle mě přeci jen o level vyšší chuťový prožitek..

          • lukas aka mitro  

            kde se nakupuje takove prislusenstvi do kanclu?..ze bych si taky objednal:)

            • treatt  

              Frech press třeba v Ikee nejlevněji :) Ten je ovšem dost široký, tak se v něm dělá hůř dávka pro jednoho. Na to je vhodný maličký uzoučký, ten se ale špatně seženo. Měli ho u Gloria jeans na Florenci, ale už skončili, místo toho je nějaký bar..

              Mlýnek – bezkonkureční mlecí kameny mají japonské, osobní zkušenost mám s tímto Hario a mohu jedině doporučit

              No a na dobrý french press Ti ještě zbývá minutkovníček, já si třeba pořídil strašně levný z dealextreme, který mi odpočítá 4 minuty a pípne :) Pak to chce ideálně digitální váhu, ale to jsem vyzvevlil a dávkuji dle zkušenosti lžící :)

              Ponorný teploměr jsem si sice pořídil, abych si vychytal správnou teplotu, ale má krátké čidlo, tak jsem si to taky časem zkoušením odhadl, po jaké době to klesne v konvici zhruba na správnou teplotu..

              No a pak už jen dobrou surovinu ;)

              • Lister  

                To je úplná alchymie :-)

                Ale začínám si říkat, že by to nemusel být vůbec špatný nápad na kafe do práce na noční.

                Blbý dotaz – dá se použít již dopředu namletá káva (jako že už ji tak koupím), případně jaká?

                • lukas aka mitro  

                  kup si i mlynek…je to fajn relax:)

                • treatt  

                  Tak, ber to jako relax. Takhle udělaná kávička není jen sednout si a hrcnout do sebe dávku kofeinu, ale obřad, uděláš si radost :)

                  Namletá káva jde, na chalupu jsem dlouho vozil (než jsem pořídil mlýnek i na tam) čerstvě namletou z Tchiba v nejmenším množství, co jsem potřeboval, aby se hned vypila. Problém je, že strašně rychle vyprchá a ztrácí čertvost. Kdybys chtěl snadný standard (co se týká poměru cena/výkon), stavil bych se u Tchiba klidně..

                  Ale čerstvě namletá zrnková je jinde ;)

                  • Peslezedirou  

                    Stejné to je s čajem, se vším souhlas, je to prostě fajn meditace, při přípravě a poté při pití, vytržení od každodenního stresu, člověk se aspoň na chvíli zastaví!

                • Pebe  

                  na jedno kafe do práce by mi přišel lepší Aeropress

              • lukas aka mitro  

                hem…

                french prs mám jako záložák v kanclu…jinak ja koupil nejaky za stovku v tesku…sklo v plastovem drzacku asitko…funguje:)

                • treatt  

                  To ale nebyl překlep, říkám mu tak ;) nebo máš něco proti francouzským ňadrům? :)

                  • Lister  

                    Jakože malé porce, ale hezky zabalené? :-)

                    Na french press se káva asi mele na větší hrubost, že?

                  • lukas aka mitro  

                    Original jsou spise mensi, ale jde to. Aftermarket z jsou vselijakych rozmeru a barev, tkaze si vybere kazdy:DD

      • Ondry  

        Tos asi nedostal k happy mealu? :D

      • lukas aka mitro  

        hmmm..to je jina liga:)

        • lidumil  

          Prvně jsme ho s kamarádem viděli ve Stuttgartu v megaobchodu s elektronikou Lerche za cca 800 DM a moc se nám líbil. Pak si ho u nás kamarád koupil v mosazi no a já ho objevil za hooooodně levno v Livignu a páč se mi do kuchyně víc hodil v chromu, tak mám ten.

      • Lister  

        hmm, nádobka na mléko s integrovaným teploměrem – fajn vychytávka.

        • lukas aka mitro  

          tez mne to zaujalo…mleko jeste nemam vubec vychytane:(

        • lidumil  

          To ale není součástí presovače a ten teploměr je tam jen nasazenej v držáčku si myslím. No kouknu po tom zase na jaře v Livignu :-)

          • Lister  

            Základ máš, tohle už se doladí :-)

            Tu nádobku bych ale předpokládal v ceně. S tím teploměrem to asi bude, jak píšeš.

            • lidumil  

              No ta v ceně není, ale dá se pořídit za rozumný peníze. Mám ho cca 3 roky a maximální spokojenost, neměnil ybch :-)

      • Hank Moody  

        Nádhera a tak trochu závist. :)

      • kali222  

        dobre! divim se, ze se tolik lidi divi… kolik lidi vysype do picov*n jako „po pul roce novej ajfoun“, kraviny na kola atd xxx tacu a nemelo by bejt na kavovar. :)

        • lidumil  

          Je to otázka priorit. Udělám na něm preso jak v Itálii, jen je potřeba se to naučit a pohrát si :-)

    • T.lama1