K čemu jsou dobré nacvakávací pedály?

152 nepřečtených
  • mum-on-bike

    Ahoj lidi, doufám, že imbecilita otázky v nadpisu vás přitáhne, aspoň ze zvědavosti a že se vám bude aspoň trochu chtít napsat sem svůj názor… :-)

    Jde mi o to, že každý zřejmě tvrdí něco jiného: dle videa na MTBIKER https://youtu.be/BUJs7Ad72bs nejsou nacvakávací pedály určeny k tahání pedálu nahoru (min 1:50), opak tvrdí např kola-radotin (přikládám fotku textu). Pak je další nejasnost u používání nacvakávacích pedálů u freeride, downhill apod. Jedni tvrdí, že pro tyto disciplíny jsou určeny platformy, jinde je zase napsáno, že naopak nacvakávačky… (opět foto přikládám, weby: kola-radotin, rogelli)

    Osobně jsem si myslela, že jsou hlavně pro to tahání pedálu nahoru… tak jak to je?

    0 0
    • Alojs01  

      Za me, lip se s nima jezdi vyssi kadenci a ke slapani do kulata, twdy tahani i nahoru. :-)

      0 0
    • Guzma  

      Já bez nacvakávacích pedálů nemůžu jezdit. Zkoušel jsem několikrát vyměnit za platformy, ale to mě pak krutě bolí kolena. Jak dám nácvaky, tak nebolí nikdy. Nechápu.

      0 0
      • Charles2k  

        Tak to mám přesně naopak. Mám chodidla vytočené lehce do V, obzvlášť pravou nohu po dvou těžkých zlomeninách. Nášlapy, i když používám s 6 stupňovou vůlí, mi při delších vyjížďkách způsobují tlak na kolena na rozdíl od klasických/plat­formových pedálů. Není to sice nějak moc, ale poznám to.

        0 0
        • MlokCZ  

          A máš správně natočené kufry na botě jak potřebuješ mít? Tzn. i klidně každý jinak (skoro každý má nějaké disbalance a tělo křivě, takže i potřebuje každý kufr jinak)?

          A pak co máš za pedály? Jedna věc jaká je teoreticky udává rotační vůle výrobcem a jaká je pak v reálu. Tím narážím např. na Timy. Sice tam konstrukční vůle je, jenže se postupně trochu vymáčkne část mechanismu pedálu do podržáky a postupně rotační vůle reálně zcela zmizí. Naproti tomu třeba u Shimana tam dlouhodobě i reálně zůstává.

          A i když pedál má trvale reálnou rotační vůli, tak je dobré mít kufry opravdu dobře nastavené, aby to bylo na střed potřebné polohy pro nohu. Tzn. pak pro jízdu zbývá reálná volnost rotace na obě strany.

          0 0
          • zdenal8  

            Píše že to má po úrazu. Kolega je na tom podobně, i když by chtěl jezdit SPD tak prostě nemůže. Tam s nastavením kufru na botě moc nenaděláš.

            0 0
            • Charles2k  

              S kufry jsem laboroval a myslím, že je dobře mám. Byl jsem mj. na běžecké diagnostice v triexpertu a když jsem běžel na pásu a snímali došlap kamerou, tak jen pokrčili rameny a že se s tím nedá nic dělat…

              Ono v dětství mi nevyplo na lyžích bezpečnostní vázání (a údajně dobře seřízené…) a na noze jsem se otočil o 360 stupňů. A pak to doktor ne úplně srovnal před sádrováním. No a ve stejném místě po dalších 30 letech pro změnu otevřená tříšťivá zlomenina…

              Nakonec to řeším kompromisně – na silničce nášlapy mám a na MTB ne. Občas také jezdím na MTB si zaběhat do míst, které jsou vhodnější než terén kolem domu a musel bych dávat na nášlapy krytky.

              0 0
      • capis  

        Přesně jsi potvrdil mou teorii. Zatím co na platformách máš tendenci vytočit nohu z osy pedálu, správně seřízené nášlapy to nedovolí. Nejvíce si lidi ničí kolena nesprávně postavenou nohou.

        0 0
        • shark.jd  

          Přesně tak. Tohle je jedna z největších výhod nášlapů, o které se moc nemluví.

          0 0
          • mum-on-bike  

            Takže když mě kolena nebolí, tak to asi bude ok… V levém mi chybí část křížového vazu, mediální byl prasklý (klasika – sjezdovky), tak si myslím, že by se to asi ozvalo. Naopak mi to dělá na kolena dobře (při běhání už o nich třeba vím), musím si udržovat silný kvadriceps, protože na tom koleni nemám udělanou plastiku, tak na to je kolo ideální.

            Tak, konec výpisu z chorobopisu… :-)

            0 0
            • shark.jd  

              Já nejsem doktor a jak bylo popsáno výše – občas se musí s tou pozicí laborovat. Důležité ale je, že když je to nastaveno správně, noha bude ve správné pozici a ne jinak.

              0 0
    • Nitroglycerin  

      Jsou dobré na zesměšnění sebe sama a snížení ega. Asi nejsem sám, kdo si první den s nimi ustlal před stánkem s pivem – prostě se mi je nepovedlo včas vycvaknout a skácel jsem se na Libřici na bok:)

      Reakce přihlížejících byla shovívavá a chápavá … „ty máš nový espédéčka, co?“

      0 0
      • Smazaný účet  

        Tak hlavne kdyz jsi nelehnul hlavou do silnice :). Dnes by te v CZ s chuti prevalcovali.

        0 0
      • Aviatik  

        S tímhle naučením reflexů před zastavením jsem neměl problém, ale u mých prvních SPD se asi tak v jednom případě z deseti levý pedál nějak zasekl a nešel vycvaknout. Potom to končilo scénami, kdy jsem byl i s kolem o něco opřený a pěstí jsem z boku mlátil do paty, abych botu vyrval ven.

        0 0
        • Esi  

          Tak takový pedál bych teda asi vyhodil :-)

          0 0
        • Espen  

          Tak si měl vycvakávat na pravou stranu ne?

          0 0
    • kotew CZE JIHLAVA  

      Líp se s nimi stírá hovínko z rohožky :-)

      0 0
    • oddie  

      Jsou dobré na to, aby se nacvakly.

      0 0
      • MavasH  

        To mně připomnělo tohle

        0 0
      • mum-on-bike  

        No dobrá dobrá… nášlapy, no!

        Hnidopichu! :-D

        0 0
        • oddie  

          Tak nášlapy jsou zase od toho, aby se našláply.

          Mmch. víš, co se stane, když šlápneš pohorkou do hovna?

          Je celý tvoje! :)

          0 0
          • mum-on-bike  

            :-D

            0 0
          • LM  

            Pláště s výraznějším vzorkem fungujou úplně stejně :-)

            0 0
            • mum-on-bike  

              A když nemáš blatníky, tak je úplně tvoje! ;-)

              Nejlepší v tomhle ohledu jsou čerstvé kravince… hmmm! :-D

              0 0
    • TK75  

      Jsou dobrý taky v tom, že si nastavíš ideální pozici na pedálu a pak tam tu nohu tak máš pořád ±

      Na to tvoje hátéčko je jasný, že se ti časem pak bude lépe točit nohama a pojede se ti lépe.Pri sjezdu to je taky dobrý, drží to nohu a nelítá ti po pedálu.Já mám s SPD jedinej problém a to v pomalé rychlosti při překonávání překážek (šutry, klády atd) ale to je třeba taky tím, že jsem měl platformy a SPD mám jen rok.Urcite i to se dá naučit.

      0 0
    • PENE  

      Mirne tahani nahoru je pri slapani v naslapnych pedalech normalni, ale je rozdil o jake tahani jde, pokud se za pedaly taha tak, ze noha do boty tlaci nartem, tak je to spatne, noha by mela tahat v takovem uhlu, aby tlacila do boty spis patou.

      Pro jezdeni v tvrdsim terenu je to, podle me na volbe jednotlivce. Nekdo radsi s naslapy, jiny bez.

      0 0
    • mum-on-bike  

      Díky za názory :-) Já jsem měla na ex-trekovi úplně normální kovové profilované pedály, teď na blizzovi mám platformy a velmi si lebedím. Ty staré úzké mi dost masakrovaly chodidla, s platformami se ten tlak krásně roznáší na velkou plochu, takže mě chodidla nebrní, nebolí. Aby mi sklouzla noha se mi ještě nestalo, možná i proto, že jsem na ně obětovala moje staré silniční běhačky, mají hodně měkkou podrážku, takže v ní piny dobře drží. Takže asi jediný důvod, proč bych je případně vyměnila za spd, by byla ta efektivita šlapání (jsem ráda, že jste mi potvrdili to tahání nahoru – za patu: dobrý tip, díky :-)) A pak taky samozřejmě by mě lákalo to ustlání si před co největším počtem diváků… :-D

      0 0
      • oddie  

        Ty hodně měkké boty jsou dobré na borcení chodidla, když se berou na kolo.

        0 0
      • drood  

        Měkká bota na pedálu dělá tzv. ,,papouščí nohu", což je úplně špatně…

        0 0
        • JachymP  

          +1 s měkkejma se jezdit nedá. Jak to vypadá je nejmenší problém, ale kromě toho že se ztrácí dost energie je to i nebezpečný.

          0 0
          • mum-on-bike  

            Nebezpečný? Můžeš objasnit?

            Já osobně žádný problém (zatím) necítím, mně akorát vyhovuje, že v nich ty piny fakt dobře drží, třeba i když si něco trochu skočím, tak neztratím kontakt a nic nelovím. O tu měkkost mi vlastně vůbec nejde… klidně by to mohla být pevná podrážka, kdyby na povrchu byla nějaká „přilnavější“ vrstva, do které se ty piny pěkně zapíchnou.

            0 0
    • Smazaný účet  

      SPD jsou výborné na chytání zlozvyků, kterých se pak těžko zbavuješ… :-) já jsem se nikdy nenaučil skákat bunnyhop, takže tahám za pedály, což je špatně. A taky mě to občas vytrestá, když si vyškubnu nohu a pak dopadám všelijak. Jo, občas zkoušim kruhový šlapání, ale z toho bolej svaly, o kterejch ani nevím, že je mám. :-) Já přešel z klipsen na spd a platformy s pinama mě nějak minuly, takže nemám vůbec srovnání. Jinak paradoxně nohu z spd jsem nějak vyndal dycky, klipsny, to byla jiná liga, to jsem pár tlam hodil.

      0 0
      • PENE  

        „Jo, občas zkoušim kruhový šlapání, ale z toho bolej svaly, o kterejch ani nevím, že je mám. :-)“

        S tim souhlasim, prehazuji spd a platformy a kdyz se snazim na spd tocit kruhove, tak jsem prekvapeny ktere casti nohou obcas boli. :))

        0 0
        • mum-on-bike  

          Tipnu si: hamstringy a zadek?

          0 0
          • PENE  

            Presne, ale zadek spis ze sedla, ten boli i kdyz mam zrovna platformy.

            0 0
      • Esi  

        To je normální, vždycky nejvíc bolí ty svaly které nemáš :-)

        0 0
      • MichaelSimek  

        ja znam tuny lidi co jezdi placky a vetsina z nich bunnyhop neumi, taky znam tuny lidi co jezdi jen spd a umi banac jako hovado, jen o pedalech to neni

        0 0
      • mum-on-bike  

        Tak klipsny, to je podle mě úplná noční můra… snad na silnici, to neposoudím, ale i tam si myslím, že člověk potřebuje občas rychle šlápnout na zem. V klipsnách jsem viděla chudáka skácet se uprostřed brodu, když se zapíchl o šutr… :-D

        0 0
    • duri80  

      Spdéčka jsou super. Akorát je posílám do *****. Minuly týden, kdy jsem se po úplne triviální situaci vyválel po desti ve strouze vody, protože mi nezabralo zadni kolo pri výjezdu kopce, jsem nad nima definitivně zlomil hůl.

      0 0
      • plzakj  

        :-)

        0 0
      • Tencovozikmin  

        To,ale není chyba spd..

        0 0
        • Kouba_2005  

          To sice není, ale úplně mu rozumím. Ustlal jsem si v jednom brodu úplně stejně. Přední kolo se zaseklo a místo toho, abych dal jen nohu dolů a zastavil ten pád (a měl mokrou jen jednu nohu), tak ta chvilička navíc, kdy musíš udělat ten pohyb, abys vycvakl, byla prostě navíc a už jsem se válel a byl jsem komplet durch :-) Ano, je to o technice, ale s platformama je prostě řešení takových situací rychlejší. S SPD jezdím nějakých 25 let, tak to nebude tím, že bych s tím neuměl.

          0 0
          • duk  

            To je ciste o „levosti“ sundani nohy s SPD je stejne rychly jako s platformama. Jediny s cim mam na SPD na enduru obcas problem je nacvakavani napr v situaci kdy je nejakej trialek, vycvaknes nohu abysis slapnul a pak nasleduje treba behem par metru drop bez poradnyho najezdu, na to jsou platformy lepsi a naslapama to tam clovek nekdy vselijak honi. Pri trialovym poskakovani, nebo pri jizde manualem jsou lepsi platformy, protoze SPD pri tom pri vyvazovani obcas vypnou v ten nejnevhodnejsi okamzik ikdyz je vozim dotazeny na max.

            0 0
            • duri80  

              Nepochybuji, že jsou borci, kteří to umi bleskově vycvaknout. A nikde neříkám, že tim, že jsem si několikrat ustlal v nulové rychlosti, jsou vina spd. Pro mne je spd super ne stezku a do situací, kde dopredu vím, že se nedostanu s vyšlapnutim do úzkých. V těžším terénu, kořeny, větší volné kameny, brody už jen kecky a platformy. A jestli jsem kvuli tomu levák? Poperu se s tím..:)

              0 0
              • Smazaný účet  

                Jedna moje kamaradka z mnoha ;), si poridila spd, namontovala, naslapla a vyjela. Kdyz dojela cca po hodine zpet, chtela vyslapnout, udelala kozi nohy a predpeti mechanismu mela tak stazene, ze nevyslapla a skacela se k zemi. Pred barakem lezela cca hodinu nez prijel soused z prace a pomohl ji vypacit nohy. Bylo to v dobe, kdy nebyly mobily. Kdo jezdi i z kolistu casto, brzy dostane ten pohyb vycvaknuti do automatiky a podvědomí.

                0 0
                • pepek  

                  . . . . a vyzout botu ji nenapadlo. Je to celé voĺaké podivné.

                  0 0
                • mum-on-bike  

                  Ještě že nebydlela na šumavské samotě :-DD

                  0 0
                • Esi  

                  To do jako kamarádka nastavila vypínací sílu na maximum pro první vyjížďku? A během hodiny si nebyla schopná sundat tretry z nohy?

                  Mě se nebo podobného stalo, měl jsem SPD na silničce, potřeboval jsem občas nějak dojít pěšky tak to bylo praktičtější. Jednou jsem jel na chalupu tam si dal oběd a jej zpátky, bylo to 245km jel jsem sám, dojel ke garáži zastavil a nevycvaknul, neměl jsem sílu tou nohou otočit. Pád takhle z místa je teda hrozná rána. Ale normálně jsem si rozepnul boty a bylo vyřešeno. Už je to přes 20 let, od te doby se mi nic takového nikdy nestalo.

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    Monterovala si to pry sama a mela uplne modry bok, jedna velka modrina. Pry se z toho sama nedokazala vyhrabosit ;). Taky ten vecer stal za pendrek.

                    0 0
                    • Esi  

                      Jo modrej jsem byl po tom pádu z místa taky slušně :-)

                      0 0
                    • MatS  

                      Prvni vycvaknuti je nejlepsi nekde na trave. Kdyz se zkacis, tak to tak neboli a nejsi omlaceny ;-)

                      0 0
                      • Esi  

                        Hlavně to chce vycvaknout dřív než úplně zastavíš aby jsi případně mohl šlápnout kdyby se to nepovedlo a hlavně teda vystupovat na tu stranu kde máš vycvaknuto :-)

                        0 0
                • Kouba_2005  

                  Hodinu, to sis trochu zapřeháněl, což? :-)

                  0 0
      • mum-on-bike  

        Taky mi to občas prohrábne ve výjezdu, ve spadaným listí, v jehličí… nevím, jestli blbá technika, ale asi radši zvolím kombinaci „blbá technika+všechny zuby vlastní“ než „pokus o zlepšení techniky+perma­nentka na chíru“ :-D

        0 0
      • danielh  

        Staci pouzivat lehce vyhazujici kufry s cislem 56 a ne ty tezce se vyhazujici 51, a zadny drzkopad nehrozi.

        0 0
    • andydas  

      namontoval jsem mladý na kolo nový platformy. jedem kopec jak sviňa, ona překvapivě vyjela až nahoru,

      tak jí říkám, že se hecla a dala ho celej.

      odpověděla, že zapoměla, že už nemá spdčka, nechtěla spadnout, tak radši vyjela až nahoru.

      0 0
    • bajaja  

      Ked som nemal SPD, tak som mal furt rozsekane nohy od pedalov. Asi slaba technika.

      0 0
      • madhence  

        SPDčka se používají jako ochrana holení…

        0 0
      • LM  

        Nebo špatné pedály či boty :-)

        0 0
    • plzakj  

      Dalsi vyhodou spd je to, ze vyrobci muzou udelat hodne tvrdy boty s podrazkou z karbonu a prenos sily je pak maximlni.

      Ale bacha na to. Nekupuj si prilis tvrdy. Mohla by ti brnet chodidla po delsi jizde.

      Na takovy to XC je to super vec. Na hodne technicky veci, kde potrebujes dat casto nohu z pedalu, to muze byt omezujici.

      0 0
    • Smazaný účet  

      Pro sebe bych, kromě kruhového šlapání, ocenil daleko větší jistotu při jízdě (hlavně sjezdech) v techničtějším terénu (kameny, kořeny, vyjeté koleje atd). Máš prostě dva důležité body pro pevné spojení s bikem.

      0 0
      • Kacko  

        Tyjo, tak to mám přesně opačně :) SPD super do kopce, šlapání přes kořeny atp. Ale ve sjezdu mi víc vyhovují fiveteny na platformach, drží jak přibité, mám jistotu že při pádu to lépe ustojím a mohu si dát nohy do jiné polohy což mi u delších sjezdů ulevuje nohám.

        0 0
        • LM  

          Přesně. Navíc když se něco fakt hodně nepovede, tak s platformama se mnohem lépe zahazuje kolo ve vzduchu :-).

          0 0
          • Smazaný účet  

            Ještě se mi nestalo, že bych si z SPD nestačil vystoupit. Pokud se něco nepovede, jde to úplně samo ;-)

            0 0
            • LM  

              No mne už párkrát jo. Asi nejhorší bylo, když se mi při poletu přes řidítka povedlo vycvaknout jenom jednu nohu :-).

              0 0
            • MatS  

              Tak to bych chtel videt, jak vycvakavas pri letu pres riditka. Uz 2× a vzdy bike letel za mnou a vycvakl jsem az po dopadu na zem. Ja domlacenej a bajk bez poskvrnky. A to spd pouzivam leta.

              0 0
              • Smazaný účet  

                Při letu přes řídítka (už jsem párkrát absolvoval) zásadně nevycvakávám (bo neni čas …), vycvakává to samo. Tak byl ten systém ostatně také vymyšlen. Jen je potřeba mít nastavenu správnou vypínací sílu.

                0 0
                • Smazaný účet  

                  Presne tak !

                  0 0
                • MatS  

                  Tak je fakt, ze je mam utazeny na dost fest (xt pedaly). Ale taky zalezi, jaky mas kufry, zda 56 nebo 51. Sh51 se vycvakavaji jen pohybem do strany a ty sh56 i nahoru(vices­merne). Ty jsou pro zacatecniky.

                  0 0
                  • danielh  

                    Presne, pouzivam ty 56 ky na vsem co mam a drzkopad nehrozi v zadne situaci, nechapu ty co pouzivaji ty blbe 51ky, ten divny pohyb paty do boku je o hubu, s 56 staci vyklopit cely nart bokem jak s obyc. botou a pohoda.

                    0 0
                    • Esi  

                      U 56 hrozí daleko víc že když ti to někde trochu ustřeli v blátě tak ti vypadne noha z pedálu a to je nejvíc o hubu. Ten pohyb patou do strany je tak automatický že 56 jsou opravdu vhodné jen na cyklostezku nebo pro někoho kdo začíná s spd

                      0 0
                      • MlokCZ  

                        Ono je to ještě horší. Sem tam se povede někomu nechtěne vyrvat i 51 (při větší síle jdou vyrvat taky i jiným směrem včetně nahoru), stačí trošku jetý kufr a pak to nezachrání ani utaženější pedál.

                        Vozit 56 v opravdu terénu si nedokážu vůbec představit (zkoušel jsem je).

                        0 0
                        • Esi  

                          Já musím vyměnit svoje stávající 51 už je mám 3 sezónu a začínají být ve stavu že bych je možná vytrhnul nechtěně, i když se mu to ještě nepovedlo

                          0 0
            • Kacko  

              Já tam vnímám negativně hlavně to časové zpoždění mezi „jsem v řiti“ a „mám vycvaknuto“ a „dopadám na zem a ne na kolo“.

              Např při větším dropu co jedu poprvé jedině platformy, už několikrát jsem vystupoval v letu a docela pohodlně dopadl. Představa, že musím vytočit kotníky abych vycvakl by znamenala že než to udělám, tak už nebudu mít tolik času a dopadnu na kolo.

              Tim nevyvracim, jen popisuju jak to mám :) Jinak při menších věcech a závodech XC mám vždy SPD.

              0 0
              • MlokCZ  

                Tak na disciplíny, kde se často zahazuje kolo také nejsou nášlapy určené…

                0 0
          • mum-on-bike  

            Já zase vystupuju dozadu… jsem za sedlem, tak to nechám ujet… :-)

            0 0
      • mum-on-bike  

        Ty brďo, tak to vysoká uctivost! ;-) Právě ty technické pasáže jsou pro mě hlavní důvod pro platformy… jinak bych ty nášlapy asi zkusila

        0 0
        • Esi  

          Na nášlapech nic není, je to jen o zvyku, jezdím v nich tak 25–30 let, měním kdy přesně jsem měl první 505. Ze začátku jsem si párkrát ustlal, ale jen že začátku, po pár tisících km v terénu je to tak automatické že to nehrozí, ale jezdím na HT tak že tak maximálně turistické značky drobné skoky a tak, žádná divočina.

          V nášlapech jsem jezdil i s dětma v sedačce a úplně v pohodě.

          Pokud ti chybí křížový vaz tak to bude asi chtít nižší vypínací sílu, ten rotační pohyb při vypnutí by tomu kolenu při utažení na max nemusel dělat dobře.

          0 0
          • mum-on-bike  

            Tady u nás jsou i ty turistické značky někdy trochu divoké, ta, co jí mám ve fotkách s blizzem, je dokonce v mapě jako stezka pro cyklisty :-DD … nechtěla bych se tam potkat s běžným konzumním cyklistou ;-) Pak si taky zkouším hledat svoje cesty… no zkrátka, zatím zůstanu u platforem… třeba časem změním názor. Efektivitu holt obětuju, na čas nejezdím a když si víc máknu, budu… namakanější :-D Princip Zátopek… :-DDD

            0 0
            • Esi  

              Taky občas jezdím turistické značky na chalupě v Podkrkonoší a stává se že jsi občas kousek pěšky z kopce :-).

              0 0
              • xtonda  

                Když se na značce pro pěší musí pěšky, tak to není nic divného, ale když na takový úsek člověk narazí na cykloturistické trase, tak to naštve. Zatím nejvypečenější co sem potkal bylo tohle, zvlášť když se to bere zdola nahoru.

                https://mapy.cz/s/bafusatene

                0 0
                • Jezevec70  

                  Ideální trasa na nedělní cyklovýlet rodinky s vozíčkem. :-D To je pak skoro na rozvod.

                  0 0
                  • Esi  

                    Tahle trasa by byla u nás na rozvod i bez vozíku a jestli by to bylo nahoru nebo dolů by bylo asi taky vedlejší :-)

                    0 0
                    • andydas  

                      Proto je kousek dal nainstalovano „supi hnizdo“.

                      0 0
                    • mum-on-bike  

                      U nás by tedy zavládla jako vždy pohoda… muž by mi řekl: „tak tohle si maminko jeď sama“ …

                      A bylo by… :-DDD

                      0 0
                      • Esi  

                        No já bych to jel sám s dcerou, ta nemá pud sebezáchovy, ona by na konci počkala s kolama a já se vrátil abych donesl kolo manželky a syna, tím bych se možná trochu rehabilitoval :-) ale ne moc protože by se jim tam špatně šlo :-)

                        0 0
                • Smazaný účet  

                  Sudety, trdy Ralye Sudety ;).

                  0 0
                  • xtonda  

                    To sem zpětně zjistil, jako trať MTB závodu to beru, ale jako cyklotrasa mi to přijde ujetý. Teď je aspoň v mapy.cz připsáno obtížně sjízdný úsek, ale před dvěma lety nebylo. Kolo sem kombinací tlačení a poponášení dostal nahoru, ale že by se mi to líbilo, to nemohu říct.

                    A tyhlety závody jsou i úskalí plánování podle Strava heatmap. Co se vypadá jako frekventovaná cesta a zdá se tedy v pohodě se ukáže jako trasa enduro závodu.

                    0 0
                    • Kacko  

                      O něco fajnovější je úsek: https://strava.app.link/uKdH9DgJT7

                      Také ideál pro rodiny oběma směry :)

                      0 0
                      • xtonda  

                        Tak já naprosto nepochybuju, že se na Sudetech i jiných závodech najdou náročnější úseky, i o hodně. Ale kolik z nich je značených jako KČT cykloturistic­ká trasa?

                        Kdo umí číst mapu, tak mu musí být jasné, že to bude krpál, ale takový terén na cyklotrase prostě nečeká. Na druhou stranu je to taky krpál, ale už je to relativně normální cesta co se dá sjet.

                        0 0
                    • Smazaný účet  

                      Nejhezci trat u nas ale asi chapu, ze pro kolare naprd. Ale tak tech par metru se to sestrka nebo vystrka.

                      0 0
            • MatS  

              Tak neni problem si koupit zakladni spd pedaly od shimana, stoji par stovek a vyzkouset to. Boty jsou drazsi a dost na jejich kvalite zalezi.

              Na technictejsi veci v terenu bych naslapy asi taky nechtel, tam bych uz sel do platforem.

              0 0
        • Gwaihir  

          Já jezdím SPD i platformy. Na platformách se v terénu cítím bezpečněji i když vím, že vycvaknutí je hned. Ale občas mám z toho blbej pocit. Je to prostě o hlavě. S platformami vyjedu prudší kopec na hlíně, ale jen proto, že mě hlava nepustí a já to preventivně vzdám. Dolů z kopce se s spdčkama bojím jen na šutrech. V rockgarden jsem už spadl a proto na pro mě složitější věci vozím platformy. Třeba traily v Novém městě na Moravě jsem jel v SPDčkách a naprostá pohoda. Ale XC okruhu v Brně se bojím a s SPDčkama tam nechci – s platformami se tam bojím míň :D

          Na druhou stranu moje první zkušenost s SPDčkami – bolely mě strašně nohy pod kloubem palce, ale jen proto, že sem byl zvyklý jezdit tak, že pedál byl uprostřed nohy – špatně. Teď už jezdím stejně i na platformách a nohy nebolí nikde.

          Jo a měkké tenisky nejsou dobré na žádné pedály ;-)

          0 0
    • Smazaný účet  

      Proboha !

      0 0
    • nooski  

      Nášlapné pedály jsou jedním z nejlepších vynálezů v cyklistice.

      0 0
    • bathed  

      Prehazuju… RS, Rakousko, etc. nebo obecne cokoliv, kde vim ze je teren tezsi, nasazuju platformy. Kdyz vim ze budu slapat krpal, pak dlouho po hrebeni a pak na zaver zpatky do udoli, spd to jisti. Vychazi mi, ze s spd mi nohy a telo obecne vydrzi dyl. To slapani je uspornejsi a zaroven tu energii kterou jsi schopny do toho “investovat” to vyuzije lip a bez ztrat. V platformach jsem zas jistejsi. Co se tyce “sponeni” pedalu a boty, tak se sice neda slapat kruhove(viz to vyuziti energie), ale v tom statickem pouziti (stojis v pedalech) je platforma s SPD minimalne srovnatelna. Podminkou ale je mit dobrou botu k tomu urcenou (5T, ion, …) a poradne piny

      0 0
      • bathed  
        • “Spojeni” pedalu a boty
        0 0
      • Gwaihir  

        Proč by na platformách nešlo šlapat kruhově?

        0 0
        • bathed  

          Upresnim: me to nejde. A obecne je to urcite snazsi na systemu, kdy je noha v pedalu napevno.

          0 0
        • Chlebovnik  

          Kruhové šlapání je hoax.

          0 0
    • KoudakT  

      Taháním nahoru si akorát odrovnáš kolena, protože ty nejsou na tahání stavěná a je to pro ně totálně nepřirozený pohyb.

      Za mne pro XC jsou super, jiné disciplíny nejezdím, takže nehodnotím.

      0 0
    • Delkim  

      Je to pohodlnější, ale rozdíl ve výkonnosti je při různých pedálech NULA!!!

      https://www.youtube.com/watch?…

      0 0
      • Smazaný účet  

        Tak mozna pri enduru a sjezdu :)))

        0 0
        • TK75  

          Tyhle krabičky a názvy mě přijdou trochu jak z vesmíru.Během normální čtyřhodinový vyjížďky musím zvládnout silnice, stezky, pole, bahno,výjezdy do kopce v lese přes šutry, sjezdy přes větve, klády, šutry a bahno, lesní klopenky, dále pak jízdu v písku a občasné pokusy o hopsání na místních skalkách (to jen abych si dokázal že ten trial ještě aspoň trochu mám v rukách)a to vše dohromady je co?:-D

          A hlavně co na to za ty pedály?Zatím to střídám jak polské školačky na táboře

          0 0
          • plzakj  

            SPDcka :-D

            0 0
          • Smazaný účet  

            Jake krabičky mas na mysli, nejak se tady obcas v te lidove terminologii ztracim. Napr slapani do kulata :), cvakaci pedaly a ted jeste krabicky :)). Jsem z toho OlafHotofson ;).

            0 0
            • TK75  

              Krabičky ve smyslu

              Tuhle soudruh jezdí z kopce to znamená jezdí dh

              Tady soudruh enduro

              Támhleten zas silnici

              Možná to někoho baví dělat jen jednu věc, ale já rád všechno a bez názvu

              0 0
              • mum-on-bike  

                +1

                Silnici méně, leč nelze jinak.

                Vím, že z práce pojedu přes hory a doly, tož to podřídím tomu, vč. pedálů. Ráno na silnici jsem pomalá a dřu se, ale já už to nějak ustojím… :-)

                0 0
            • MatS  

              Krabicky=skatul­kovani

              0 0
      • kokoska.rokoska  

        Hmm, to asi natočil opravdový odborník. Seš si jist, že absolvoval fyziku základní školy a viděl kolo aspoň na fotce?

        Pro začátek doporučuji prozkoumat GPA/GPR.

        0 0
    • mrazik01  

      Moc dobře to neřekl, ale myslel to tak aby ses neučil tahat pedály nahoru při bunnyhopu. Při šlapání samozřejmě můžeš tahat nahoru.

      0 0
    • Aviatik  

      Od té doby, co jsem nášlapy nainstaloval, prohlašuju, že kolo bez SPD je jako diesel bez turba. Naučil jsem se šlapat do kulata a bez SPD (nebo bez bot s kufry) je to peklo.

      0 0
      • mum-on-bike  

        Nojo, a co s tím lehokolem sjíždíš?

        Jo, vidím, že kufr tam opravdu máš a bez bot bych taky šlapat nechtěla… :-D

        0 0
    • lubosalbi  

      Jezdím SPD cca 20 let, loni jsem zkusil platformy a vydržel na nich jednu vyjížďku na Kokostezkách a prodal je. Neustále jsem lovil správnou polohu na pedálu.

      Měl jsem je na CX kole, teď na enduru, nikdy jsem si kvůli tomu nedal na hubu, nebo že bych nevycvaknul, když potřebuju.

      Pro mě mají SPD jen výhody, bota na pedálu je vždy ve stejném(správném) místě. Při sjezdu v terénu nehrozí shození nohy z pedálu, obzvlášť, když je člověk už utahananej.

      Vozím varinatu s velkou klecí s piny, tak že na tom bota drží, i když není zacvaklá, občas se to hodí.

      0 0
    • xtonda  

      Abych napsal i něco k tématu, dávám sem příspěvek co sem psal do jiného vlákna

      Taky sem se toho bál, ale štvalo mě, že na platformách nemám vymezenou polohu nohy a musel sem ji vždycky znova hledat, piny časem v botách vykoušou drážky a pak to stejně lítá.

      Takže sem koupil Click'R pedály a turistický Shimano boty. Pedály sem úplně povolil a začal jezdit. Úplně povolený to vylítávalo na nerovnostech, tak sem začal přitahovat, až to přestalo. Mám vymezenou polohu na pedále, můžu silově působit i směrem vpřed, vzad a i trochu nahoru a přesto botu vyndám velmi snadno klasicky vytočením paty do boku a i v krizovce když nohu sundavám do strany jak sem byl zvyklý tak to pustí – když de noha (koleno) do strany tak se chodidlo začne natáčet kolem podélné osy tím se zámek vypne. Mám na tom zatím něco přes 1200 km a zatím sem kvůli nášlapům nepadl.

      Teď už na tom mám skoro 6000 a pořád spokojenost.

      0 0
      • Esi  

        No já určitě ještě o nulu víc a taky pořád spokojenost :-)

        0 0
    • doubeq  

      Číst to celý nebudu :-D

      Každopádně potvrdím názory: efektivnější slapání, kdy dostane využití podstatně delší část okruhu otáčky. S tím taháním nahoru je to zaludný, nemá se tahat nahoru, ale KRUHOVĚ šlapat, což jde velmi dobře využít i do kopce, kdy se nemusí tak rychle řádit díky možnosti vyšší kadence. Ovšem je to na dýl se to trochu naučit bez poskakování v sedle, pumpování do řídítek a jiných vtipných úkonů. Další je poloha nohy, kdy při dobrém nastavení a když tělo dovolí, tak je stále stejná a může se zabránit zlozvyku. Potom je tady stabilita ve sjezdu, ovšem za cenu pozdního vystupování z pedálů v případě nutnosti. Mě to ale jednou zachránilo kolo, kdy jsem si lehnul nad srázem a uviselo mi na noze :-D .

      0 0
      • madhence  

        V skutku originální pozitivní využití SPD: neztratit kolo :-D

        0 0
        • mum-on-bike  

          Taky proti ukradení… večer ulehneš někde na mezi i s kolem a víš, že ráno nebudeš bez kola :-D

          0 0
          • ˘Ö˘ Krab  

            Pokud Ti zloděj nepozorovaně neprovede podkolenní amputaci. Pak jsi bez kola, boty i části nohy. Si vyber.

            0 0
    • Petr L2  

      Nášlapy jsou především od toho aby noha držela na pedálu a nesklouzla. Co vše dál kdo využije či ne záleží na jednom každém soudruhovi :-) Trochu mě uniká smysl, proč to řešit, od nepaměti se jezdilo v klipsnách a nášlapy jsou pouze evoluce, takže zádné nóvum…

      0 0
      • oddie  

        Smysl je úplně jednoduchý, zakladatelka je prostě jen ráda středem pozornosti a má to holt o mnoho jednodušší než Mistr onuce, protože zatímco jí stačí prostý fakt, že je ženská a půl překolíkovaného fóra se přetrhne jen kvůli tomu, on si kvůli tomu poutání pozornosti zničil byt a zdraví a stejně zdaleka nemá takový efekt. Jinými slovy, o nějaká spdčka tu vůbec ani trochu nejde :)

        0 0
        • TK75  

          BF ho pohltilo…

          0 0
        • mum-on-bike  

          :-D

          No upřímně řečeno, taky se divím, jak to tady jede… a mám tak nějak pocit, že když je to na můj popud, že bych se měla i účastnit… taky když si pozveš hosty, tak jim nepustíš televizi a nezdekuješ se do garáže…

          Možná se ti to nebude chtít věřit, ale dotaz v úvodu byl míněn upřímně… ani vlastně nechci radit, jestli spd nebo platformy… jen mě zajímala ta teorie a technika.

          Teď bych jen ráda, aby mi Jáchym odepsal ohledně té nebezpečnosti měkkých bot… a jestli jsem se tady u té diskuze i pobavila, tak za to se omlouvám…

          Nemůžu za to, že jsem ženská, tak mi nevyčítej, že to tady jede. Já se o to neprosila. I tak si dovolím vám všem poděkovat, snad mi uvěříš, že bez postranních úmyslů.

          ;-)

          0 0
          • oddie  

            Jasně že neuvěřím, ale přeji ti, aby sis to užila :)

            0 0
        • doubeq  

          Ale s ní je aspoň sranda, Onuce je jezdící deprese :-D

          0 0
          • oddie  

            Onuce je černý humor vycházející z absurdna… taky to má své kouzlo, ale proti přímému sexuálnímu náboji to nemá snadné :)

            0 0
            • Smazaný účet  

              Njn, proti azimutu mezi nohama se tezko vzpina :).

              0 0
              • oddie  

                Když se péro postaví, tak se rozum zastaví :)

                0 0
                • mum-on-bike  

                  Tvl

                  Profesionální nasírač

                  Končím vlákno, založ si svoje o tom, jaký jsou ženský mrchy

                  0 0
                • Smazaný účet  

                  Jj, je to tady zjevný a buhvi kdo se za tim nickem skrývá :). Mozna by to tady s leckym svihlo o zem :)).

                  0 0
        • Smazaný účet  

          No, chtit byt stredem pozornosti na internetovem foru, … to si myslim, ze uz je predkonecna diagnoza ;).

          0 0
      • černápole  

        Na klipsny si tu ještě někdo vzpomene? Protože spd je norma už alespoň 25 let..

        0 0
        • Kouba_2005  

          S klipsnama byla daleko větší sranda, obzvláště v počátcích jejich užívání. Měl jsem pedály z „třístovkový“ řady Shimana, kufry měly takovej zářez, aby bota fakt držela. Jednom se mi povedlo najet v rekonstruovaném zámku v Myslibořicích do zednický podlážky, přední kolo spolehlivě zapadlo mezi prkna a já se zakurtovanej poroučel na zem. Z toho se vymotat byla fakt zábava.

          0 0
        • Smazaný účet  

          A to jako dýl než 25 let nikdo na kole nejezdí?

          0 0
          • Esi  

            Jezdí, ale těžko ještě pořád používá klipsny, to bylo proti našlapum opravdu nebezpečné :-)

            0 0
          • Smazaný účet  

            Ja, pouhych 45roku :).

            0 0
        • Jáchym 1  

          Jasně,že si na klipsny vzpomenu.

          1.za totáče sehnat cyklotretry Botas s tvrdou koženou podrážkou-zázrak.

          2.vyrobit si z kusu hliníku kufry a přitlouct si je do treter.V kufrech vybroušená drážka,která při zatažení řemínku naprosto znemožnila,,o­pustit" pedál.

          Příhoda-místo:Brno semafory pod slovaňákem,já první,za mnou MHD autobus.Balancuju v pedálech na červeou před autobusem.Na semaforu padá zelená a já padám k zemi.

          Abych co nejrychleji uvolnil silnici,tak se jak píďalka i s kolem ,,na nohach"snažím odplazit na chodník za všeobecného veselí přihlížejících chodců.

          0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován adminem.
      0 0
Téma bylo zamknuto, nelze přidávat další reakce