• dancing dog

    Udělal sem si rozšířenej víkend, jel sem pro milou do Šumperka, vzal sem si sebou kolo.V sobotu pokus o dobytí Pradědu, z Koutů po asfaltce na sedlo/ uzavřená z jesenické strany, minimální provoz../,pak v plánu po cyklostezce přes Švýcárnu. Asi kilák před ní mě něco píchlo pod dresem do levé paže, zastavím, sundám dres, vosu nevidím, tak dres zase natáhnu na sebe a opět píchnutí, tentokrát 2× do zad. zase sundám dres, vyklepu vosu, dres nasadím, napiju se a chci nasednout, ale udělá se mi nějak těžko, tak si říkám, no co chvilku potlačím…asi po třech metrech zatmění, bušení v hlavě, pocit na blití a podělání se, tlučení srdce v hlavě, aspoň 160/min., slabost jak prase. Musím si sednout, tak si sednu na kraj cesty, ještě horší, je mi fakt blbě, jdou na mě výrazně mrákoty, nejsem schopnej ani vytáhnout mobil, zrovna nikde nikdo…bojuju s bezvědomim, říkám si hlavně neztratit vědomí, bušení srdce fakt hustý…lehám si, hlavu na přilbu, naštěstí mraky zakryjou pálící slunce..nechci to dramatisovat, ale fakt přichází strach ze smrti, už se i blbě dejchá…našteští po cca 10minutách trochu zlepšení, líp se dejchá, ale sednout si nemůžu, pár lidí ze zhora kolem mě projede, jedou dál.. za chvíli už vnímám líp, sednout si zatím pořád nemůžu, strašně se motá palice a je na zvracení,puls na zápěstí nehmatám, ale cítim se líp, teda mín špatně..postupné zlepšování, už věřím, že to rozchodim, odmítám pomoc pár všímavých bikerů a chodců, co mě míjí směrem nahoru… noo něco později se srdce zpomaluje a já si můžu sednout..no, prostě tam tvrdnu ještě hodinu, než se cítím na to abych sedl na bajka a stejnou cestou sjel dolů na vlak a hlavně na nádraží vyprázdnil střeva…na pokračování sem se fakt necítil..ruka a záda nateklé a rudé jak prase.. Nikdy sem žádnou alergii neměl, vzhledm k tomu, že jsem neotekl ani neměl spasmus průdušek, nevím, jestli to byla alergie nebo jen „otrava“ z vosího jedu, kterej se díky rozpumpovanýmu srdci dostal rychleji do oběhu, ale je to teda děsivej zážitek a ač snad spíše klidnej typ, vážně sem měl chvíli strach, že tam skončim… pro jistotu se nechám otestovat, v případě alergie to vypadá na nutnost vození injekce.. sem těžkej tlusťoch, nikdy bych nevěřil, že na tu váhu 3 bodnutí se mnou tak zamávaj, ale stalo se… Co se týče Pradědu, tak snad někdy příště..dík za zájem všem, co se u mě zastavili!

    0 0
    • Pavel  

      Alergik nejsi, to už by bylo po tobě. Vosa má dost silný jed. A příště (si/nechej) raději zavolej záchranku! Ještě že jsi měl tolik rozumu a jel zpět, jinak jsi mohl být na Nově v TV novinách (Při výjezdu kolem na Praděd zahynul další člověk po útoku hmyzu, tentokrát vos)… A nedávej si hlavu na přilbu, ale nohy na přilbu (vejš než je hlava). Loni jsem po útoku sršně skončil na pohotovosti a následně v nemocnici (bodnutí do pusy)… Pocity stejné jako tvé… Teda než do mne doktoři narvali zepár injekcí s různými „sračkami“; pak už se mi dychalo dobře, jen ta tepovka byla furt 160 a tlak jak v papiňáku…

      0 0
      • treatt  

        pani…jak se Ti dostal do pusy? To Te bodnul zvnejsku nebo jsi ho „snedl“ v ovoci nebo necem podobnem?

        0 0
        • kámen úrazu1  

          Stačí jet s otevřenou pusou a trocha smůly. Loni jsem vyplivla včelu, najednou jsem na kořenitým sjezdu ucítila med v puse a automaticky jsem plivla. Žihadlo jsem dostala do rtu, asi byla včela překvapenější než já nebo v puse byla jen hlavička s hrudníčkem. Málem jsem se na těch kořenech vymlela. Naštěstí tam se mnou byl kamarád, žihadlo i s váčkem hned vytáhl, tak pysk natekl jen do podoby černošskýho rtu. :-) Od začátku ježdění mám z tohodle strach, ověřila jsem si, že je to možný nejen teoreticky. :-/

          0 0
          • martt  

            Uz sa mi to tiez dvakrat na bicykli stalo, pre istotu som obidvakrat isiel do nemocnice.

            Raz zihadlo od vcely zvnutra do ust.

            Druhykrat sa zachytila osa za okuliarami a niekolkokrat ma pichla do korena nosa tesne pri oku.

            Zo zaciatku to vyzeralo v oboch pripadoch bezproblemovo ale postupne som zacal celkom silno puchnut a asi po dvoch troch hodinach som obidvakrat isiel do nemocnice.

            Bezne bodnutia do noh, ruk, hrude, chrbta moc neriesim ale ak je pichnuta hlava, tak je asi lepsie ist do spitalu vzdy.

            0 0
        • kámen úrazu1  

          Stačí jet s otevřenou pusou a trocha smůly. Loni jsem vyplivla včelu, najednou jsem na kořenitým sjezdu ucítila med v puse a automaticky jsem plivla. Žihadlo jsem dostala do rtu, asi byla včela překvapenější než já nebo v puse byla jen hlavička s hrudníčkem. Málem jsem se na těch kořenech vymlela. Naštěstí tam se mnou byl kamarád, žihadlo i s váčkem hned vytáhl, tak pysk natekl jen do podoby černošskýho rtu. :-) Od začátku ježdění mám z tohodle strach, ověřila jsem si, že je to možný nejen teoreticky. :-/

          0 0
          • treatt  

            Jezis…koukam, ze se zacnu ucit jezdit na dychani nosem :-O

            0 0
          • Genarito  

            no já občas, myslím na tu pusu i díky tomu, že jsem pár broučků nebo much (?) spolknul :o))) mám takovou techniku… když už jet s otevřenou pusou, tak s jazykem nahoru :o))))))))

            0 0
        • Pavel  

          Jel jsem s otevřenou pusou…

          0 0
      • Vsara  

        S tím nesouhlasím. Na včelí i vosí jed jsem alergická a hodně. Oteču, dusím se, tlak vyletí k 220 a celé to bez pomoci trvá kolem hodiny. S pomocí – injekcí asi 10 minut.

        Někdo pravda bez pomoci umře. Ale není pravda, že každý alergik to má bez pomoci za sebou.

        K lékaři pro injekce a léky si určitě zajdi, protože není to tak, že by si tělo na jed zvykalo, ale právě naopak. Další reakce bude s nejvyšší pravděpodobností větší a možná i prudší. A ona injekce v kapsičce místo skoro nezabere. Její aplikace je rychlá a nenáročná. A je-li aplikována včas, ani k oné dramatické chvíli nedojde.

        0 0
        • Pavel  

          Jestli měl takovou reakci na bodnutí a není alergik, tak kdyby alergik ještě navíc byl, tak to opravdu nemusel přežít – viz onen nešťastný důchodce před nedávnem – dostal pár bodnutí od sršňů a byl v podstatně namístě mrtev. Stačí třeba slabší srdce a je to…

          0 0
          • kámen úrazu1  

            Taky si myslím, že to byl alergický projev. Kdyby u každýho alergická reakce probíhala smrtelně, moc by nás tu nebylo. Je to přesně jak píše Vsara.

            0 0
            • dancing dog  

              No, já si právě nejsem úplně jistej..nateklo mi jen místo vpichu a jinak žádný otok + průdušky se nestáhly…ale u každýho to může bejt jinak, třeba jen mám štěstí, že mám na alergen málo citlivý dýchací cesty…kdo ví, test na alergo snad objasní…

              0 0
              • kámen úrazu1  

                Dej vědět, jak to dopadlo.

                0 0
              • Zbyněk  

                Spíš jde o to, že má hmyz koncentrovanější jed než dříve. Je to možná dáno tím horkem a suchem v posledních letech. Koneckonců psalo se o tom i v novinách. Mě loni na kole bodla vosa pod dresem, nevěnoval jsem tomu moc pozornost, ale za chvíli mě začala mrtvět ruka, až jsem nemohl pořádně držet řidítka. Tohle trvalo asi hodinu, pak to ustoupilo. Alergik nejsem.

                0 0
                • Rychlej turista  

                  Ono taky možná záleží i na tom, kde se ty mrchy pasou. Jednou mě kousla vosa poctivě živená na skládce do nártu nohy a tři dny jsem marodil protože jsem neobul botu. A jindy mě kousla včela přímo do jazyku, kámoš mi žihadlo vyndal a bylo to. Sice mi asi půl hodiny jazyk visel z huby, ale dalo se s tím jet a do dvou hodin jsem i šišlat přestal. V tomhle mi vosy přijdou horší, protože ty sednou na kde co.

                  0 0
                  • Honza z H  

                    V sobotu jsem u řeky viděl chcíplou myš a na ní se páslo asi 50 vos a dalších 50 lítalo kolem a čekalo na místo, málem mi do toho šláplo dítě.

                    0 0
            • Krys  

              Mňa s tým stále strašili, že keď to nestihnem na pohotovosť, tak zomriem. Raz som prišiel na pohotovosť na Kramároch v Bratislave (to je taká ťažkotonážna). Keď som tam zaklopal a posťažoval sa, povedali mi koľko práve riešia infarktov a mozgových príhod a že nech chvíľku počkám. Tak som tam čakal skoro dve hodiny, nosili tam stále ďalšie a ďalšie babičky. A medzitým ma to nejako prešlo a šiel som domov. Počul som už aj také názory, že alergia je do veľkej miery psychická porucha. Takže keď som tam videl tých ľudí, ako sú na tom oveľa horšie ako ja, tak som prestal histeričiť s alergiou a odkráčal zahanbený domov.

              0 0
              • Vsara  

                Ne, alergie není psychická porucha.

                Alergie je přehnaná imunitní reakce organismu. Skoro každému (trochu) oteče ruka při píchnutí hmyzem. nebo většina lidí třeba kýchne, octne-li se v prachu. Alergikovi oteče více než je běžné. Kýchá více než je běžné … atd … A alergie mám také samozřejmě mnoho stupňů a podob. Od reakcí vnějších – otoky, kýchání, vyrážka … až po reakce uvnitř .. například onen zvýšený tlak i teplota, (teplota je zase jen rakce organismu na něco, co se mu nelíbí) … až k selhávání jednotlivých orgánů.

                Tyto imunitní reakce se dají psychikou hodně opravdu hodně ovlivnit a vyvolat alergickou reakci (například astmatickou dušnost, či exem .. vyrážky) může i momentální duševní nerovnováha. Ale nemůže duševní nerovnováhou a ani psychickou nemocí vzniknout. Vliv na alergickou reakci má i adrenalín. U někoho jsem pozorovala vyšší „připravenost“ k reakci alergické. U někoho – například u sebe naopak vlivem adrenalinu odsunu a zmírním eventuální reakce.

                tedy … Alergikovi se dá pomoci i tím, že jej uklidníme. Ovšemže a samozřejmě jen do určité míry. Pro prudké reakce, je pomalost vlivu klidu směšná.

                Nejsem lékař a ani profesionální zdravotník. Výše popsané jsou mé vlastní osobní zkušenosti (sama jsem alergik na všechno možné) a zkušenosti se spoustou přátel alergiků a bohaté zkušenosti se skupinkami alergických dětí (tábory, výlety … ) a výsledky konzultací s lékaři, kvalitními léčiteli a s mými vlastními pseudoléčitelskými pokusy.

                0 0
                • Krys  

                  Určite to nie je také priamočiare ako som to napísal. Je ale pravdou, že odkedy pracujem a mám deti, tak na také kraviny ako anafylaktický šok z celeru v polievke nemám čas. :)

                  Pamätám si, keď som mal niečo cez 20, tak som dostával alergické záchvaty skoro vždy, keď sa ma moja starostlivá mama opýtala, či mi z toho jedla nebude zle.

                  0 0
      • voytaa  

        A nebyl to třeba čmelák? To je asi tak stejná pravděpodobnost, že tě bodne:-))) Sršeň tě bodne jen v nouzi nejvyšší, třeba když ho mačkáš v ruce

        0 0
        • martt  

          Cmeliak neboda prakticky vobec, musis ho stlacit atd.

          Srsne tiez nie su sami od seba velmi agresivne.

          Asi najagresivnejsie su obycajne osi a je ich aj najviac.

          0 0
        • Pekáček  

          Martinkaa by ti řekla, jak je sršeň neagresivní. Lítal jí jak oblblý kolem lustru a když zhasla, šel přímo po ní a štípl jí. Loni v létě.

          0 0
    • treatt  

      Ou…tak to bud rad, zes to nakonec ustal… Ja si taky vzdycky myslel, ze nejsem na nic alergicky, ale asi pred 3 rokama mi vlitla vosa pri sjezdu do rukavice (byl roztrzena na hrbetu ruky, tak udelala malickou kapsu) a bodla me. Docela me to zaskocilo, nez jsem dojel za 20 minut domu, mel jsem ruku 2× vetsi nez normalne a skoncil jsem na pohotovosti, protoze to postupovalo porad vys…injekce to spravila… Tak preju vyhnuti se vsem bodavejm potvoram!

      0 0
    • Lin  

      no to zni dost hrozne.. tak hlavne ze nakonec ok.. jinak u alergiku otykaji napr. vicka atd, nemusi otect ani misto kde te bodla..

      0 0
    • kámen úrazu1  

      Brr. Ošklivej zážitek. Pocit mdlob, mrákot, nevolnosti znám, ale ne ve spojení s tímhle. Ale umím si to představit, taky bych dostala strach, že je to konečná. Nejhorší je, že je člověk najendou slabý jak moucha a nemusí být ani schopný zavolat si pomoc. No, dopadlo to nakonec dobře, ale musels mít nahnáno. Na testy se nevykašli. Blbý u alergií je, že se můžou objevit náhla a kdykoliv, předchozí bodnutí může způsobit jen malý otok, další může už vyvolat silnou alergickou reakci.

      0 0
    • Jirik123  

      tak to je hodne strasidelny, stesti ze si to prezil. me nedavno stipla vosa do ucha, palilo to jako svin, ale jinak mi nic nebylo a jel sem v klidu dal.

      asi v 8 letech jsem dostal 3 zihadla od srsnu, lezl jsem s mamou na posed jenze ty potvory tam mely ban. jen sem si sednul zacali se kolem me rojit a bodat. mama jeste lezla po zebriku takze jsem jen zarval „srsni!“ a v panice skocil dolu (asi 5m..). kupodivu se mi nic nestalo. mama me hned odvezla do nemocnice, tam mi dali nakej prasek a nic mi nebylo:-)

      0 0
    • Milenius  

      Sakrys, to zni huste. Nam se pritelkyni pred lety stalo neco podobnyho. Zajeli jsem na kole pres hranice do Nemecka, tak jsem navstivili nejaky maly vodopad, mlada se tam sla podivat a najednou slysim strasny rev. Tak zahodim kola a bezim za ni a ono beha po lese a ohani se, kolem roj vos. Tak k ni bezim, vytahnu ji z lesa co nejdal, dostala tak 10 zihadel. Ja dostal tri. Tehdy jsem mel opravdu dost nahnano, asi 15 minut jsme cekali, co to s ni udela, ale nastesti vubec nic az na mensi omamenost (obou) a nakonec jsme jeli dal a udelali celou trasu. Ale pocit, ze jsme za hranicema bez pojisteni nebyl taky moc prijemny. Takze docela dobre te chapu. V takovy situaci clovek muze jen cekat a doufat, radsi si pro tu injekci zajdi, kdyz s tebou takhle zamavala jedna vosa.

      0 0
      • kámen úrazu1  

        Jak se to stalo, to do roje vjela? Mamka kdysi nechtěně při procházce lesem rozhrábla holí vosí hnízdo. Táta tam byl s ní, taky na něj vosy sedly, byl jimi celý pokrytý. Ale zachoval chladnou hlavu, nedělal prudký pohyby, nedostal ani jedno žihadlo a podařilo se mu mamku uklidnit a vyvést pryč. Ta dostala žihadel hafo a skončila v nemocnici. Já, v duchu pokračování rodinné tradice :-), rozhrábla vosí hnízdo na dětském táboře. Hledali jsme v rámci bojový hry ukrytý poklad („staré“ nádobí), našla jsem trochu něco jinýho. :-) Vsadím se, že tuhle hru u dalších turnusů vynechali. :-)

        0 0
        • Milenius  

          Vosi hnizdo bylo pod korenem a ona na nej slapla, vosy se hned vyrojily a sly po ni. Jsou to pekny mrchy.

          0 0
          • kámen úrazu1  

            Takže další pitomá náhoda. Stejně pravděpodobná, jako že rozryješ hnízdo francouzskou holí. :-/

            0 0
        • wintermute  

          pomalych pohybu a klidu bych se radeji vyvaroval. zachranou je naopak panika, freneticky pohyb a zbesily utek.

          0 0
          • kámen úrazu1  

            No nevím. Mamka dostala na 30 žihadel, byla na tom špatně. Podle doktorů měla velký štěstí v neštěstí, že to neskončilo nejhůř. Táta nedostal ani jedno žihadlo, přitom byl podle jeho i mamčiných slov kompletně pokrytý vrstvou vos.

            Já po rozehrábnutí hnízda dostala čtyři žihadla do obličeje, panikařila jsem, utekla jsem, dlouho za mnou neletěly.

            0 0
            • Milenius  

              Taky se spis priklanim k tomu vzit nohy na ramena a co nejrychleji pryc, kdyz jim clovek poskodi hnizdo, tak bodaj at se clovek hybe nebo ne, takze co nejdal pryc, nez se vzpamatuje tech vos vic, ja jsem tenkrat dostal jeste jedno zihadlo uz na ceste asi 100m daleko, tak daleko si pro mne ta mrcha doletela, ale zaplatila to zivotem ;)

              0 0
    • dancing dog  

      Ještě doplním, že o tom něco vím, dělám totiž doktora na aru. Hlavu sem měl na přilbě, ale lehl sem si na začátku z kopce, hlavou dolů… tu profesi uvádim proto, že už sem viděl 2× zemřelý po vosím píchnutí, tím pádem sem se bál ještě víc, vážně skutečnej strach z konečný a to se vážně myslím, že nejsem hysterik.....záchran­ku sem nevolal proto, že sem najednou prostě už nemohl, prostě to nešlo se hnout, a pak už sem zase cítil, že se to zlepšuje a dal sem na svoje zkušenosti a instinkt..testy si nechám udělat, kéž by to nebyla ta alergie/ třeba ne, vždy sem u ní viděl i otok a bronchospasmus../, injekci furt sebou tahat se mi nechce, ale bude-li nutné, tak budu, raděj vozit trochu adrenalinu, než to zakalit…podceňovat se to si fakt nevyplácí..

      0 0
      • Vsara  

        Vzhledem k tomu, že jsi lékař, sděl mi prosím, proč vozit adrenalín a ne třeba nějaký glukokortikoid a nebo kalcium. Kvůli aplikaci ??? nebo … ??

        nevím co přesně mám ve své směsi pro první pomoc při anafylaktickém šoku, ale chová se to jako prednison.

        0 0
        • dancing dog  

          Kortikoidy nastupují nejdřív do desítek minut, složitá cesta účinku, už může bejt pozdě… Vliv kalcia na alergii je v podstatě pověra, tolikrát omí/ý/laná, že se na ní začalo věřit a dlouho věřilo Význam mají antihistaminika- dithiaden, Zyrtec aspol., ale jako prášky taky působí až za chvíli, až se vstřebaj…u su­prakutních stavů taky může být toto prodlení osudový… Adrenalin je suveréně nejlepší lék pro ty intensivní alerg.reakce, co můžou člověka zabít během /desítek/minut, píchá se podkožně a účinkuje v podstatě okamžitě a má vliv snad na všechny aspekty alerg.šoku, jediná věc, kdy může uškodit, že může zrychlit už tak rozbušení srdce a způsobí vážnou arytmii nebo srd.selhání, proto se dávkuje opatrně… v těch originál injekcích pro alergiky na bodnutí je vždycky..ty injekce se asi musí celkem často měnit, adrenalin celkem rychle „prochází…“

          0 0
          • Vsara  

            Jo jo … no … Zyrtec na mne nefunguje vůbec. Používám s velkým úspěchem Claritine. (dithiaden je velmi účinný, leč na mne má zcela a kompletně a prostě úplně tlumící účinek a usnu i v chůzi :-))) , natož abych mohla pokračovat v jízdě dál.)

            Injekci pro alergiky jsem naštěstí musela použít jen jednou. A ano, v sezoně si mám chodit pro pohotovostní balíček každé 4 týdny. Naštěstí nereaguji tak rychle. Nebo se umím nějak ..hmm … srovnat a sklidnit a donutit se nepanikařit, najít si vhodné místo, než to přejde.

            A díky za informace. Zajímavé je, že Kalcium „funguje“. Asi placebo efekt. :-)) a nebo dr píchá něco jiného, než říká, že píchá.

            0 0
            • dancing dog  

              Píchá možná Calcium s antihistaminikem, tedka si nevzpomenu jak se ten preparát jmenuje, ale to je jedno, možná se to už ani nevyrábí..calcium methodium nebo tak nějak to bylo… Vyšlo o tom dost studií, žádná efekt kalcia nepotvrdila, ale třeba fakt funguje, mi ho teda nepoužíváme… Dithiaden fakt tlumí, někoho hodně, což je někdy výhoda, já osobně ho dávám do žíly rád u těžkejch astamt.stavů, to ztlumení pacienta přináší jeho zklidnění, což je u astmatu někdy to hlavní… Claritin je dobrej, ale někoho taky tlumí… ten adrenalin je pro ty, co fakt můžou skončit během minut.. Byla by to pro mě rána, ta alergie, kdyby se potvrdila.. alergie na vosí nebo včelí bodnutí sou ty z nejnebezpeč­nějších..doufám, že to byla přeci jen byla ta „otrava“ vosím jedem, co se díky výšlapu a rozbušenýmu srdci rychle vstřebal a distibuoval do těla, ale to už sem tu psal.. Tak ať se Ti všechny Tvé alergeny vyhýbají…

              0 0
              • Krys  

                Methiaden calcium – vyrába sa aj pod inými obchodnými názvami.

                0 0
                • dancing dog  

                  jojo, to je ono!! sem prostě zapomněl, asi 10 let ho nepoužíváme, jen Calcium gluconicum a to je myslim něco jinýho, to M a D sem si ale zapamatoval :-) to je právě do antihistaminikum k tomu vápníku… odkud to znáš? .-)

                  0 0
                  • Krys  

                    Z mojích anafylaktických šokov. Ako prvé som vždy dostal ten methiaden, prípadne ešte hydrocortison a dithiaden. A občas si nejaký lekár zaexperimentoval s nejakou infúziou.

                    0 0
                    • dancing dog  

                      aha, no vidíš..je ostuda, že sem to zapomněl, ale fakt to nepoužíváme..tak přeju co nejméně anafylaxí

                      0 0
                      • Krys  

                        Jo, dík. Naposledy sa mi to stalo pre 11 rokmi. Včera sme to počítali s manželkou. Dobre si na to totiž pamätá. Cestovali sme na východ, šiel som ukázať svoju budúcu manželku rodičom. Cestou som zjedol nejaký fasa šalát a z vlaku sme išli rovno na pohotovosť, kde sme strávili vyše hodiny. Nechcelo to ustúpiť. Nakoniec mi dali infúziou nejakú strašnú mordu. Takže hneď ako nás sanitka priviezla domov, predstavil som budúcu manželku, pár minút som trepal somariny (fakt by som rád vedel, čo mi pichli) a potom som už len spal. Až do večera. :) Odvtedy nič, takže manželka je spokojná, že má na mňa pozitívny vplyv.

                        0 0
    • Lance  

      Nestras, x let me nic nebodlo, ale v patek vyjizdka se Sabbathem, zihadlo do hlavy – celo a vcera vosa pod dres a zihadlo do hrudniku, ale ani to nenateklo, tak snad to bude ok. Bojim se srsnu

      0 0
      • Sabbath  

        Zdar. Jo jo, ze sršňů mám panickou hrůzu. Letos asi 5 žihadel, nejhorši bylo to do ucha (však víš). BTW byl jsem s Ondrou na silnici a dost dobré.

        0 0
    • Martin  

      gratuluju žes to dal. dobrých zpráv je málo… mě teď štípla vosa do nohy, je to asi 3 týdny zpět… ani to moc nebolelo, nenateklo, ale červenej flek tam mám pořád

      0 0
      • smith22  

        to já sem asi před měsicem s kámošem valil,horko jako prase tak sem si rozepl dres až do půli těla a najednou valíme lesem cca 32km/h když najednou cítím jak do mě něco prudce narazilo a v zápětí hned bodlo.Bodlo mě to přímo do prostřed mezi prsa.Tak sme zastavili a chvíli se mi taky tíž dýchalo ale nic závratnýho.Pa­desátka ujetá a padesátka nás ještě čekala.Po 5 min. odpočinku sem skočil na kolo a valili sme dál.Když sem dojel dom tak se dívám na ten červenej flek že je skoro pryč.říkám dobrý,asi jak sem pumpoval krev tak se to nějak vstřebalo.jj kdyby.Druhej den ráno sem tam měl opět flek přes celou hruď a tak sem to měl asi ještě týden než se to vstřebalo ale nijak výrazně to nebolelo akorát to bylo trochu teplejší.Od té doby tolik nerozepínám dres,ne že bych měl strach ale je to docela nepříjemný,kór ve větší rychlosti je to aji nebezpečný.

        0 0
        • smith22  

          sakra nějak blbě sem to zařadil

          0 0
        • Milenius  

          jezne ten flek asi nebyl po tom jedu, protoze ten ucinkuje hned, tam se ti mozna dostala kdovi jaka infekce

          ja si teda dres nerozepinam nikdy, jednak prave kvuli hmyzu a taky protoze mi to vadi, i kdyz je vedro, tak mne ten pot studi

          0 0
    • Pekáček  

      Zrovna včera se podruhé narodila Martiny sestřenka, vracela se z třicetikilo­metrové vyjížďky a vdechla vosu, ta jí stihla štípnout do krku. Měla to naštěstí blízko domů a tam si vzala dva Zyrteky a led a už jí její mamka vezla do nemocnice. Cestou už nemohla mluvit jak to natékalo a v nemocnici dostala injekce a poležela si tam prosichr dodneška. Stát se to daleko od domova tak nevím nevím.

      0 0
    • Vymi  

      jo jo je to hnus… ty vosy a to nemluvim o srsnich… navic kdyz je naserete tak za vami leti i dlouho chvili!!!

      0 0
    • stan.zak  

      Zdravím pane, tyjo, tos měl smůlu! Snad už jsi v pohodě? … hubeňoura by to možná skolilo :-)

      0 0
      • dancing dog  

        Ahoj, jojo, už úplně, v podstatě od soboty večer v cajku, jen sem měl do noci průjem, jestli to teda s tím souviselo, aleasi jo, protže potřeba přišla hned se začátkem slabosti…už hákuju, sem právě v práci od rána do rána a mám zatím teď klid, tak koukám na B-F a čtu si chytrou knížku… a přemýšlím, kam se vůbec jít dát otestovat, u nás v nemocnici vlstně alergo není, jaksem dneska zjistil… Ten mail Ti pošlu, sem vážně zvědavej…měj se!

        0 0
      • dancing dog  

        jo s tim hubeňourem- možná jo,skolilo, ale jinak bych to bral se jím stát .. :-) když ono je to docela těžký…

        jojo, už mi otrnulo, ale bylo to fakt hustý a hnusný,adrena­lin,stříkačku a jehlu už mám v kapse, aspoň do těch testů…

        0 0
        • stan.zak  

          Tak to je prima! Jo, není to lehké, pozvolna to ncm jde. A vůbec, někteří hubeňouři jsou porád zbytečně nervózní…

          0 0
        • Karaya  

          Pockej, to nema s hubenourstvim nic spolecnyho, kazdej ma individualni dispozice. Ja zatim nastesti dobry, neb jsem zamlada kazdej rok inkasoval tak 10 zihadel za rok.. Letos jsem dostal vosu do krku (zvenku) – to bylo trochu neprijemny, motala se mi hlava a vcelu do stehna, v obou pripadech jsem teda ani nezastavoval..Kdyz to ctu, tak dekuju Bohu ze alespon tohle mi nevadi..

          0 0
    • Pablo  

      Asi před 20ti lety jedna holka ze skautu v lese stoupla do sršního hnízda a teď nechci kecat, ale dostala snad 40 žihadel a prej jí asi 3× museli vyměnit krev aby jí zachránili. Od tý doby se sršní docela bojim. Vosích bodnutí jsem dostal v životě už pár a kromě fleku co zmizel nic, včelí taky nic, doufám že to vydrží, trochu si mě postrašil, doteď jsem si z vos nic nedělal.

      0 0
      • dancing dog  

        Strašit jsem vůbec nechtěl, vlastně ale varovat jo. Já si nedělal z vos a podobné havěti nic cca 20 let… a byl sem moc rád, že u nás nikdo nemá žádnou alergii / rodiče, sourozenci../.. a ted tohle…

        0 0
    • Bobesss  

      Teda drsné…Za jízdy sem už vyplivl kdejakou muchu , ale vosu naštěstí ještě ne. jednou mi uvízl v přilbě čmelák, ale ten mi nic neudělal :-)

      0 0
      • Vsara  

        Jo … čmelákem jsem dostala tečku doprostřed čela. Málem mne sundal z kola. To byla rána, že mi z ní chvíli zvonilo a bzučelo v uších. :-))))

        0 0
        • dancing dog  

          Den před tím Pradědem sem sjížděl už skoro za tmy ze Skřítku přes Klepáčov dolů do Šumperka, před Rapotínem v slušný rychlosti mi něco velkýho hmyzího vrazilo do brejlí takovou pecku, že sem se taky rozkejval.. Vzhledem k fleku na těch brejlích předpokládám, že to nepřežilo :-( Eště že sem je měl, trochu ztmavujou, v tom soumraku sem uvažoval, že je sundám..teďka bych měl možná o oko míň…

          0 0
          • simon111  

            Dneska tři včeličky :) šlapu si to z Ostravy do Opavy a najednou sva žihadla do krku a jedno na hrudník. Díky bohu, bez reakce :)

            0 0
          • Rychlej turista  

            Proto v zimě jezdím bez brýlí – hmyz už nelítá a když ti do oka spadne vrána, brýle stejně nepomůžou :-)

            0 0
            • dancing dog  

              :-)

              0 0
            • Jituschka  

              :) já jezdím s brýlemi za každých okolností, možná tak do kopce v nulové rychlosti je sundavám, protože se mlží. Když totiž jedu bez nich, hrozně mi slzí oči, jak mi do nich fouká vítr..

              0 0
              • Milenius  

                Tak to jsem na tom podobne, taky mne bez bryly strasne slzi oci, jezdim s brylemi vzdy i v noci, akorat podle pocasi beru modry/zluty/ciry

                Tolikrat uz sem dostal nejakym broukem do brejli, ze bych si je stejne bral, i kdyby mne neslzely, dostat takovou pecku do oka, tak tam ten brouk asi zustane misto oka

                0 0
                • Jituschka  

                  Já jsem jednou málem sejmula letícího roháče – do té doby jsem nevěděla, že může lítat. Au, to by bez brejlí fakt nešlo, by se mi tam zapíchl těma růžkama :-D

                  0 0
    • dancing dog  

      Jo, eště poslední věc, když už sme tady u toho, a rada pro všechny,co by se někdy venku dostali k vážnější alergii- stalo se to jednomu mému znamému se silnou senou rýmou, klasická alergie na pyly, prachy, trávy, roztoče… tedka sem si na to vzpomněl… Jednou k pozdnímu jaru jel na kole někde po louce nebo poli, kde rostlo něco, co mu vyvolalo težkej záchvat, nejenomže začl mít silně ucpanej nos a musel furt smrkat, ale začal i vobličeji a na krku otékat, a to i zevnitř. Vzal si svůj Zyrtec,toto ale jen zpomalilo a začal se dusit.Měl štěstí, že kolem jelo několik lidí,z nichž jeden mu dal svůj Zyrtec,takže si zvýšil dávku, a když to moc nepomohlo, tak ho chlapi vzali a hodili do ledovýho potoka- říkal, že se přitom mohl zbláznit tou zimou, ale vážně to pomohlo…a celkem dost ty otoky usoupily a jemu se ulevilo…chlapi byli starý praktici-outdůristi a prej to někde okoukali. Když sem přemýšlel, jak je to možný, tak si myslím, že tou ledárnou, která je pro tělo stres a zatížení, se vyplaví do těla adrenalín a je to vlastně místo té injekce… Netvrdím, že to je 100%ní, ale- raději 2–3 tablety vozit u sebe toho, co člověk ví, že mu uleví + skok do studený vody, je-li k dispozici, třeba to může taky ještě někdy někoho zachránit…na skutečnou anafylaxi to ale asi stačit nebude.. Přeju všem hezký den.

      0 0
      • TopGear  

        tak to dekuju za radu…jen aby tam ta voda nekde byla..jsem presne ten typ vaseho znameho-alergie na pyly,ovoce atd…i anafylakticky sok uz byl..ten si ale nepamatuje,pac mi bylo 4 mesice:-)bylo to po ockovani na trojkombinaci.. no, ale asi pred mesicem se mi vcela zamotala do vlasu a dala mi zihadlo do hlavy..bolelo to chvili,oteklo to trochu, mel jsem strach jestli to nebude neco horsiho,(dlouho jsem zadny zihadlo nedostal),ale zadny jiny stavy jsem nemel..ale,vecer jsem si najednou vsimnul ze mam na hlave (pod vpichem,ne primo tam kde jsem to dostal) takovou velkou bouli,a tu samou jeste vetsi bouli jsem mel na strane krku, bolelo to na dotyk solidne, mel jsem je tyden nez to zmizelo,uz jsem si rikal ze si s tim skocim k doktoroj,ale pak to zmizelo..v rodine jsme se shodli ze to byly asi otekle uzliny…tak se celkem obavam dalsiho bodnuti..

        0 0
      • Lin  

        ta studena voda ti zmirnuje otoky a proudeni toho ,,jedu,, – proto to pomaha..ale prijde mi to trochu riskantni, kdyz je clovek skoro mimo tak jeste aby se v ty vode nezacal topit.. ma se cucat led, ale ten asi moc lidi sebou nevozi:)

        0 0
        • dancing dog  

          No, nemyslel sem jezero, ale potůček, potok..tamto byla taková čůrka, ještě ho v tom vyváleli…u jezera nebo řeky optrně, jen u břehu :-)

          Jasně, chápu lokální efektchladné vody na vnější otoky, ale to vyplavení adrenalinu tam bude hrát efekt taky, ustoupily i otoky jazyka a epiglotis a průdušky se roztáhly…

          0 0
          • Lin  

            jj, je to jako kdyz ma dite laringitidu, taky je nejlepsi rada strcit mu hlavu do mrazaku a nechat ho dychat tam..

            0 0
    • Karkulka  

      Snad se ti tadle reakce nebude opakovat a pokud snad ano, tak ať je aspoň podchycená a přinejmenším slabější…já musím zaklepat na dřevo, vosí a včelí bodnutí zatím snáším relativně dobře…Jedinkrát, když jsem se v kanárkovsky žlutém dresu projela mezi lány kvetoucí řepky, bylo mi ouvej ještě celý ten den…včely na mě nalétávaly jako na magnet a rázem se mi to pole zdálo nekonečně dlouhééé. Chvílema jsem měla tendenci zavřít oči, abych ty jindy „neškodné pracovité medonosky“ neviděla. Výsledek? maximální zrychlení,4 žihadla a napuchlá záda a jeden vnad:)

      0 0
    • Krys  

      Teraz ma napadlo. Bola to určite osa? Taká tá bežná sociálna? Existuje totiž ešte niekoľko ďalších druhov samotárskych ôs. Sú to také malé nenápadné svine, ale jed majú silnejší. Nebezpečné je, že telo s tým jedom príde málokedy do styku, takže reaguje prehnane.

      0 0
    • rock  

      Hmm, nic moc, ale alespoň že jsi to rozdejchal. Já za letošní léto nastřádal tři žihadla (čelo, stehno a lýtko) ale mimo párvteřinové bolesti nebyl následný projev větší než komáří štípnutí …

      Mimochodem, loni na Jedovnické Meridě elita na dlouhé v jednom stoupání probrala k aktivnímu životu vosí hnízdo a všichni ostatní projíždějící to pak měli jako ruskou ruletu …

      0 0
    • TopGear  

      jinak uzivam lek Aerius, je to celkem nove, pry 3.generace leku na alergii, jeste jsem ho tu nevidel zmineny,zirtec,cla­ritine a dalsi mi nepomahaly, u tohoto pozoruji zlepseni stavu a nejsem po nem jakkoli unaveny, mohu doporucit…

      0 0
    • Krys  

      Trochu som si zagúglil a zistil som zaujímavú vec. Osy nezimiujú, len oplodnená krᵝovná, ktorá si na jar postaví malé hniezdo a nakladie vajíčka. Keď sa vyliahnú prvé robotníčky (dělnice), tak už iba kladie ďalšie vajíčka a ostané osy makajú. Na jeseň postupne všetky osy okrem krᵝovnej vymrú. Kruté.

      0 0
    • zen  

      Mmm … nepříjemný zážitek. Po bodnutí vosy, včely atp. slušně otékám, ale to je tak vše. Minulý týden jsme se vrátily z cyklo dovolené a připomělo mi to trasu přes Rychlebské hory (modrá cyklostrasa z Javorníku podél hřebenu až do Horní Lipové). Nádherná příroda a na téměř 50ti km lesem jsme potkali dva lidi :). Nicméně chci říct, že to co tam bylo za zvěř … Naštěstí nás nic nejeblo. Ale stručně na co si vzpomenu: Neustále kolem vás léta mrak much :). Snad na každém odpočívadle nás obtěžovali agresivní vosy, nepouštěly se ani třeba po 60metrech úprku a stále zvědavě nalétávaly. Dva megalosršně jsem vyrušil focením na vyhlídce a dost sem se jim líbil, zase úprk. Největší strach jsem měl když jsem projížděli nějakým hejnem hmyzu a z hrůzou jsem zjistil že jsme projeli přímo okrajem rojících se včel. Na několika krásných místech byly cedule: pozor hojný výskyt klíšťat způsobujících zánět mozku, nebo tak něco :). Málem jsem se rozsekal o srny přebýhající cestu. Přes cestu byly neustále pavučiny a v jednom sjezdu jsem zjistil, že mi leze po ruce krásně velký pavouk :-). A mnoho dalšího za 4 hodky v lese. Takže, doporučuji. Nejkrásnější hory a příroda v ČR ;-). Ale na takovém místě dostat nějaký záchvat bych opravdu nechtěl.

      0 0
    • svickoh  

      No uffff, už dva roky sním o tom, že si udělám kurs první pomoci!!! Jen pořád nevím kde a kdy a jak. Dík za info o alergii + ledový potok. Už se nám cosi podobného na kole stalo :( Chudák kamarád natekl a my nevěděli co s ním. Tak doktore otevřete si zde na bike-foru poradnu, dost dobré poučení. Děkuji!!!

      0 0
      • Lin  

        Nesni a udelej si ho, dela ho zdarma zachranka hl. Prahy. Je to sikovny a hodne si zapamatujes. pokud bys chtela vic info, pisni a ja sem neco hodim.

        0 0
      • dancing dog  

        Kurs je určitě dobrá věc, já dělal 6letej, ale stejně se můžeš dostat do situace, kdy máš v hlavě info, ale nevyužiješ je, protže más v ruce jenom smotaný tričko… Na druhou stranu basální znalosti a jen nepatrnej zásah může zachránit život / vytažení zapdlýho jazyka, stlačení tepny..etc/ jojo, někdybych chtěl bejt jak terminátor, nejlíp ten z dvojky :-)

        0 0
        • Krys  

          To by sa potom dalo premorfovať časť tela na bajk vlastného výberu s voliteľnou výbavou.

          0 0
        • Lin  

          No, ted bezi Transformers, tak misto nakladaku a camara bys byl bike:)

          0 0
        • Lin  

          To je jasny ze kurzy a realita se lisi, ale casto se divim kolik lidi nevi vylozene vubec nic o prvni pomoci..(nebo hefty typu:motorkarum po nehode se nesmi sundat helma, aby se jim neposkodila krcni pater:)

          0 0
          • Vsara  

            Už několikrát jsem se ocitla v situaci, že jsem nevěděla co je horší, zda pohnout člověkem s vědomím možnosti poškození páteře a nebo nepohnout a nezjistit odkud všude krvácí a zda to třeba nejsou jen odřeninky.

            Také jsem se jednou sama pěkně odřená bála šmáknout na někoho, kdo byl pěkně ohoblovaný, protože jsem neměla rukavice a nevěděla, zda nepřenáší nějakou nemoc. (a to ani nemluvím o aids).

            Dost slušné povědomí o poskytování první pomoci mám a myslím si, že většina lidí mám tyto znalosti na dost slušné úrovni. Přesto je to někdy spíše o tom se nebát – nejen sahnout na někoho a vzít tak na sebe zodpovědnost, ale i o strachu právě třeba z AIDS, nebo nějakého druhu žloutenky .. nebo .....

            (jen pro pobavení .. poskytovala jsem jednou 1. pomoc na silinici jednomu motorkáři. Vypatlala na to většinu obsahu své autolékárničky. O dvě hodiny později mne stavěli fízlové a chtěli pokutovat za technický nestav vozidla a za nedostatečnou lékárničku a vůbec nebyli ochotní jakkoliv zjišťovat mé tvrzení o důvodu stavu té lékárničky)

            0 0
            • hribik A1  

              k poslednemu odstavcu len: www.dfens-cz.com/view.php?…

              som si fakt nemyslel ze to neni nadsazka…

              0 0
              • Krys  

                Počkaj, to mi chceš tvrdiť, že za lekárničku mi zoberú vodičák?

                0 0
                • hribik A1  

                  hentake clanky byvaju tak trochu nadsadene, aj tento je (staci precitat aj diskusiu pod nim) ale verim tomu, ze pokial natrafis na nejakeho mimoriadneho trotla, tak ti za to bude chcet naparit pokutu…ako vidis, vsare chceli pri stejnom dovode dat pokutu tiez. az 5 bodov a 10000 to asi nebude, sa to potom rozoberalo aj v tej diskusii pod clankom.

                  0 0
                  • Krys  

                    Ja len, že v tom prípade by som si zaobstaral ešte jednu. Akože jedna na nehody a jedna neporušená zablombovaná krásna pre policajtov. Sadu žiaroviek mám jednu neotvorenú pre policajtov a potom mám ešte zopár ďalších žiaroviek, čo sa najčastejšie ničia. Trojuholníky mám tiež dva. Oba sú úplne rovnaké ale na každom je vyznačená iná norma. Takže ešte doladiť zálohu lekárničky a môžu ma šeci bozať aj s kontrolami.

                    Teraz som si spomenul, že mám na aute starú týždňovú diaľničnú známku zo Slovenska. Asi sa cestou domov zastavím na parkovisku a strhnem ju.

                    0 0
                    • hribik A1  

                      presne takto to robia aj niektori „tamojsi“. kdesi som sem vlozil kus tamojsej diskusie s „ritualnym predmetom“, tusim do toho threadu s vtipmi (nikde inde sa to nehodilo)

                      0 0
                      • hribik A1  

                        1 z komentarov pod tym clankom:

                        Komentář ze dne: 04.07.2007 20:55:06 Reagovat Autor: A Titulek:Chybí mi tu jedno poučidlo: Každý dobrý skutek je vzápětí odměněn krutým a spravedlivým trestem! [/b Žárovky nemáte na půjčování nebo svícení ale proto, abyste mohl s policajtama provozovat zavedený rituální obřad. Totéž platí pro lekárničku. Já vozím lékárničky dvě. Jednu skoro novou, nedotknutelnou, určnou k uctívání policejních božstev a jednu prošlou, pro praktické použití. Občas, jsem-li v dobrém rozmaru, tou prošlou lékárničkou poliše škádlím. Oni to také nemají lehké a tak si zaslouží chvilku rozptýlení.

                        0 0
                        • Vsara  

                          :-)) jo jasně. Protože lékárničku vlastně nesmíš použít, V tu chvíli se totiž z auto stane nezpůsobilým k jízdě. :-)) Natož abys použil žárovku. :-)))

                          0 0
                          • hribik A1  

                            sak pouzit mozes, lenze pokial chces pouzit, tak musis mat aspon dve.

                            uz som sem vkladal tento uryvok z jednej diskusie o autolekarnickach, ale opakovanie je matka mudrosti, tak este raz. celkom sa to sem hodi:

                            Komentář ze dne: 22.07.2007 23:07:08 Reagovat Autor: Marty Titulek:Lekarnicka Jelikoz mam ve firme stroj provadejici baleni do smrstovaci folie, provozuji uz hodne let tento postup: Jednou za dva roky vyjmu z auta Ritualni Predmet v barve bile a s cervenym krizem na viku. Opatrne rozbalim, vezmu papir s vyznacenim povinneho obsahu a datem expirace. Vytisknu papir novy, s datem expirace prislusne upravenym, Ritualni Predmet opet zabalim do folie a ulozim v kufru auta vedle tazneho lana a trojuhelniku.

                            Krome Ritualniho Predmetu vozim samozrejme v aute i hlinikovy kufr s vecmi, ktere na silnici uz par lidem zivot nebo zdravi zachranili. Krome bezne vybavy obvazu, naplasti, rousek a rukavic v kufru vozim i bezne leky, sterilni chirurgickou sadu na siti, injekce, univerzalni vyprostovaci nastroj na rozbijeni skel a rezani pasu, nekolik survival blanketu z kovove folie, pyrotechnicke pochodne a chemicke svetla na oznaceni mista nehody, dva male ale dost ucinne hasici pristroje a par dalsich veci…

                            Protoze mi policajti kdysi par krat odmitli uznat vybaveni v kufru jako lekarnicku, rozhodl jsem se nechcat proti vetru a tak v aute za ucelem kontroly vozim Ritualni Predmet a za ucelem pomoci na ceste a zachrany zivota pak kufr…

                            Komentář ze dne: 23.07.2007 00:09:23 Reagovat Autor: JJ Titulek:Re: Lekarnicka Dotaz: je Rituální Předmět něčím naplněn? ;-)

                            Já jsem se teď nas..l a vrazil jsem do českých aut holandské lékárničky, také zatavené v plastu. Ať si český fízl zkusí podle obsahu uvedeného na futrále lékárničku kontrolovat… Podotýkám, že jsou kvalitní a je v nich asi třikrát víc věcí, než ten přiblblý zákon nařizuje.

                            Komentář ze dne: 23.07.2007 00:29:45 Reagovat Autor: Marty Titulek:Re: Re: Lekarnicka Ano. Puvodnim obsahem z roku 1998 v jednom aute a puvodnim obsahem z roku 2002 v druhem… Protoze jedinym ucelem Ritualniho Predmetu je byti pritomen u ritualu Cestni Kontroly… 8-)))

                            Jinak obavam se, ze bezny priblbly Cesky policista zareaguje na vase lekarnicky asi stejnym zpusobem jako na me vysvetlovani kolem obsahu zachranarskeho kufru (proste blbec potrebuje mit Ritualni Predmet na kterem je datum ktery lze skontrolovat a ktery vypada stejne jako ten ze skoleni… ). Proste blbec nepochopi ze mate ve vasi lekarnicce 4× vice nez narizuje nejaky zakon, on potrebuje Ritualni Predmet. U nas na okrese dokonce ty hovada zastavili SANITKU a chteli po ridici lekarnicku…

                            Komentář ze dne: 23.07.2007 12:02:58 Reagovat Autor: EW Titulek:Re: Re: Re: Lekarnicka A mel ji?

                            Komentář ze dne: 23.07.2007 14:18:36 Reagovat Autor: Marty Titulek:Re: Re: Re: Re: Lekarnicka Jo, asi v 7 kufrech, nekolika prihradkach a policich. To ovsem organum nestacilo… 8-)))

                            Nastesti aspon nekdo z nadrizenych mel trochu zdraveho rozumu a tak pokutu za chybejici lekarnicku stornoval a jeste se omluvil…

                            Komentář ze dne: 23.07.2007 15:16:33 Reagovat Autor: EW Titulek:Re: Re: Re: Re: Re: Lekarnicka Nojo, ale Ritualni Predmet chybel, to je jadro problemu. Jak se ma nebohy policajt prebrat v sedmi kufrech? I kdyz je to take magicke/mystic­ke cislo.

                            0 0
            • Lin  

              ja nosim v kabelce rousku pro umele dychani, fakt:-)))

              0 0
              • dancing dog  

                Já ji mám zase složenou v malinaktý taštičce od firmy Ambu a nosím jí na klíčích..naštěstí sem jí zatim nemusel použít, už bych jí tak nesložil…

                0 0
                • Lin  

                  ja ji mam orig. zabalenou jeste, takovy maly polstarek.. na klice by mi nesla..ale sikovny to je:)

                  0 0
                  • dancing dog  

                    To určitě, nechtěl bych přímo dejchat do kdekoho .-)

                    0 0
                    • Lin  

                      :-)

                      0 0
                    • Vsara  

                      To dýchání není až takový problém. A jako rouška se dá použít leccos. Třeba i stahneš tričko … Já se bojím hlavně krve.

                      A … k výbavě… Ony jsou i nějaké předpisy pro výbavu kola. Nedávno mne s Myšetem zastavil fízl a remcal, že nemáme odrazky na šlapkách – prý sjou povinné. Já měla sundanou přední svítilnu, tedy jsem byla i bez přední bílé odrazky … i toho si všiml a dlouze a protivně citoval nějaký předpis včetně jakýchsi požadavků na umístění .. kolik cm od země atd… Myslela jsem si, že se jen nudí. A týden po tom jsme s Myší jeli kolem dalších cyklistů, kteří také stáli před fízlem a poslouchali zjevně stejně rozvleklé citování předpisů na kolo. … Rychle jsme prchaly pryč.

                      0 0
                      • kolombo  

                        Checht. Požadavky na vybaveni jízdního kola skutečně jsou, třeba tady: www.kolombo.cz/…/341r02.html

                        Proč si myslíš, že pečlivě vybírám botky na kolo s reflexní plochou vzadu? Jinak mám ted kolo naprosto předpisové :-)

                        0 0
                        • Krys  

                          Dík za link. Keďže mi nedávno odpadla posledná odrazka, potreboval som vedieť toto: // … h. na paprscích předního nebo zadního kola nebo obou kol nejméně jednou boční odrazkou oranžové barvy (autožluť) na každé straně kola; plocha odrazky nesmí být menší než 2000 mm2, přičemž vepsaný čtyřúhelník musí mít jednu stranu dlouhou nejméně 20 mm, tyto odrazky mohou být nahrazeny odrazovými materiály na bocích kola nebo na bocích plášťů pneumatik či na koncích blatníků nebo bočních částech oděvu cyklisty. //

                          Nálepka z boku na ráme a vidlici a reflexné pásky na rukách snáď budú stačiť.

                          0 0
    • hribik A1  

      poslednou dobou mam z os vacsi strach nez z aut a kamionov a povazujem ich za najvacsie realne nebezpecenstvo…nie ze by som mal na ne podobne reakcie, ale proste sa bojim ze raz mi na ceste vleti do huby alebo do nosa a nasledky budu take ako keby ma zvalcoval kamion (pripadne sa nasledkom toho pod nejaky ten kamion strepem). naozaj je to pre mna najvacsi strasiak poslednou dobou, aj ked zatial najhorsie co sa mi stalo bolo, ked ma osa za jazdy (40 km/h, dedina) bodla kusok pod oko…vtedy som este bez zastavenia a bez problemov pokracoval dalej, ale do rana mi opuchol xicht tak, ze som jedno oko vobec neotvoril. nasledoval 3 dni mokry uterak na oku a vsade som chodil v slnecnych okuliaroch (kvoli maskovaniu) aj ked nesvietilo slnko. navyse, radsej som vsade vykladal ze som sa pobil v krcme…ale aj to bolo stastie ze sa zatial v suvislosti s osami nestalo nic horsie nez toto

      0 0
    • svickoh  

      Včera večer jsem jela na kole přes koleje u Roztok… zrovna zatahovali černý pytel. Dnes už vím, že to nebyla sražka s vlakem, ale neopatrná jízda autem 18-letých kluků.Těm bych prý první pomoc ani neposkytla… bylo to rychlé, ach jo…jezděte opatrně !!!!!

      0 0
    • svickoh  

      Včera večer jsem jela na kole přes koleje u Roztok… zrovna zatahovali černý pytel. Dnes už vím, že to nebyla sražka s vlakem, ale neopatrná jízda autem 18-letých kluků.Těm bych prý první pomoc ani neposkytla… bylo to rychlé, ach jo…jezděte opatrně !!!!!

      0 0
      • aquilas  

        Jo jo koukal sem, co se to tu dělo. Oni tu taky na tý silnici jezděj jak blázni…

        0 0
    • nobody  

      že jsem ten thread vůbec četl, včera mi vletěla vosa mezi upínací pásek přilby a spánek a bodla mě, teď mám půlku obličeje nateklou a oko otevřu jen na škvírku.

      0 0
    • Genarito  

      přemýšlel už někdo o tom jak je ten dnešní hmyz zákeřnej? :o) nebo to je tím, že naopak my lidi jsme míň obrněný? Třeba ta vosa je dobrej příklad… Nikdy jsem s tím problémy neměl, ale mám od ní památku na stehně i po měsíci :o) a to nemluvím o tom, že jsem měl týden nohu pořádně nateklou…

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.