• pee.tr

    Váhal jsem nad vložením tohoto dlouhého příspěvku, ale přece se zeptám. Na podzim mě totiž začla trochu trápit kolena a střídavě to pociťuju do teď. Dá se říci, že jsem žádné velké problémy nikdy neměl, jen jednou (před cca 10ti lety) bolest asi z přetažení, doktor mě poslal na rentgen, který nic neodhalil a po pár dnech to přešlo. A teď konečně k současnosti: První věc je, že mi kolena neustále stydnou. I při sezení v džínách ve 20°C mívám studená kolena. V zimě vozím volné kalhoty a pod ně buď staré tepláky nebo návleky na celou nohu. Tepláky na delší jízdu vyhovují víc, protože v návlecích se mi kolena spotí a pak se ochlazují víc. Návleky už nosím pod kalhoty i na běžnou chůzi do práce, když je mráz. Bolest v kolenou ja taková zvláštní, jako bych měl pocit, že se mi noha může v koleni zvrknout do stran a pak je to takové otravné třeba i když si lehnu, že nevím, jak si položit kolena, takové jako bych tam měl vůli, nebo co. Není to vyloženě bolest při pohybu nebo nějaké píchání, ale je to takovej jako zvláštní tlak/tah? v kloubu. Vzhledem k tomu jak rychle to v 35ti letech přišlo, si říkám, abych ještě v 50ti chodil :-) Třeba minulej víkend jsem byl na běžkách, večer opět bolest a od následujícího dne to najednou zmizelo a zatím OK. Včera na kole jen asi 15km bez problémů. Přitom minulej tejde 30km a už jsem to cítil během jízdy. Ještě mám dvě úvahy z čeho by to mohlo být. Mám převážně sedavé zaměstnání, zlozvyk dávat si nohu přes nohu a doma u PC si na židli téměř neustále sedím/klečím na nohách, až občas po delší době sotva vstávám. Teď se toho všeho snažím vyvarovat a možná se to lepší, ale možná je to náhoda. Napadlo mě, jestli jsem si tím nemoh ta kolena nějak „vytahat“ za ty roky a zima tomu nepřidá. Ale to stydnutí kolen nechápu. Máte někdo podobnou zkušenost nebo nějakej nápad? Díky.

    0 0
    • tonik666  

      Jsem na tom podobně různé symptomy, dříve občasné píchnutí, teď lehká nepříjmená bolest při sezení v kanceláři (jen na levém), bolest při šlapání,…nejspíš ojeté chrupavky, následky příčně ploché nohy. u ortopeda jsem asi rok nebyl, předtím mi diagnostikoval nějaký vrozený atyp tvaru češky a poškozené chrupavky. Papám glukosamin a želatinu, balení tu a tam. Kolena mi taky stydnou, vozím návleky.

      0 0
      • pee.tr  

        Zajímavé, plochý nohy mám taky. Kromě kolen mě už občas „podivně otravujou“ i lýtka při sezení v kanclu.

        0 0
        • tonik666  

          Nikdo přesně neví jak to přesně funguje, ale ve zkratce a zjednodušeně, ploché nohy mohou způsobovat nestandardní otáčení češky a její nerovnoměrné obrušování chrupavek v koleni.

          0 0
    • LRRTM1  

      Nemáš třeba prasklej meniskus, nebo křížovej vaz? Tady Ti asi těžko někdo poradí – zkoušel bych ortopedii. V CB můžu doporučit Dr. Filipa. Moje koleno ho už navštívilo :-)

      0 0
      • pee.tr  

        Dík. Snad se odhodlám. Prasklýho snad nic nemám, sice to mám citlivější na levém, ale jinak bych musel mít prasklý oba. :-)

        0 0
    • MichaelSimek  

      Asi to neni to co mas ty, ale me jednu dobu zacalo bolet koleno, i sem nakonec skoncil s kolem na 2+ roky kvuli tomu. A pak kdyz jsem zase zacal, tak jsem zjistil ze to boli kdyz jezdim malo casto, jakmile jsem jel vickrat tydne, tak to nebolelo, jako by se to tam spevnilo a bylo ok. Kdyz jsem dal pauzu tak to pak chvilu bolivalo. Tak holt musim jezdit na kole furt :)…jinak navleky co nejcasteji, pokud je nezapomenu jako ze se obcas stane, ale na zimu tolik netrpim

      0 0
      • pee.tr  

        Mně zima taky neni, jen ty chladná kolena a vlastně i ciltivá na bouchnutí, stačí zavadit třeba v bazénu lehce o zeď a už to je napříjmený. Jinak jsem jezdil do listopadu denně a pak jsem tomu začal dávat oddych. Za poslení dva roky mám nalítáno přes 15tis.

        0 0
    • artilicz  

      to znám, přesně tohle mně trápí už několik let. je mi taky 35, matka trpí artrózou kolen a tak si říkám že tohle budou možná dědičné příznaky. takhle mne zlobí jen levé koleno, pravé nikdy nic. před 3 lety jsem si nechal v létě po nehodě na motorce koleno prohlédnout, doktor nic nenašel. v tom samém roce v zimě nehoda na lyžích, opět jsem spojil léčení s potížemi v koleni a odpověď doktora byla opět stejná- s kolenem nic nemáte. nyní když trénuju jen na kole, tak noha drží, ale jak jdu běhat a ještě třeba intervaly do kopců nebo sprinty, tak potom dva dny nemůžu chodit a bez ortézy nejsem schopen oddělat šichtu. jinak já se živím prací na nohou, takže nedostatkem pohybu, nebo ztuhlostí nohou to nebude. ploché nohy podle doktora u odvodu do army mám taky. co se týče pocitů bolesti u mne, popsal bych to jako tupý tlak v koleních šlachách, nejvíc citelný to je při vyzouvání z bot, kdy nohu trochu vytočím a táhnu nahoru. a co se týče tý zimy na kolena, přesně tohle mi dělá největší problém, jak prochlaadne je zle

      0 0
      • pee.tr  

        Tak to máme fakt dost podobný včetně té artrozy u rodičů. Jen já zatím až tak velký problémy, abych to cítil i při zouvání, nemám. Ale co neni, může nastat časem.

        0 0
      • ZuzicK  

        Chce to jinyho ortopeda.

        0 0
    • ZuzicK  

      To mas jeste dobry, ja mam takovy problemy uz v 25 :-) Ale teda ja to mam uvnitr porouchane, tobe taky doporucuju prohlidku u ortopeda. Cilena fyzioterapie lecco zachrani; ne teda to zatuhavani pri noze pres nohu a v kleku, s tim uz se clovek tak nejak musi smirit. Ja po lyzich pokud sedim u stolu 2+ hodiny bez hnuti se musim pomalu rozchazet.. ale pokud nedelam nic tak je to jeste horsi, to mi koleno preskakuje kam chce :-)

      Teplo a teplo je zaklad. V kratkych vyrazim az tak nad 25 ?C pri peknem pocasi. Jinak jsou mym vernym spolecnikem 3/4 Endury Singletracky. Pokud se ochladi, jdou misto spodnich kratasu 3/4 , 3/4 zatepleny az dlouhy zatepleny. Na beh v zime/bezky vzdy ve volnejsich kalhotech, v uplych prochladam at si pod to vezmu co chci a at bezim/jedu jak chci. Do civilu ven se mi osvedcily podvlikacky – ve skutecnosti teply chlypaty puncochy; a pokud je mi zima v praci, prehodim si bundu/mikinu pres nohy.

      0 0
      • Pajas04  

        To je ještě vpohodě, mě kolena začala zlobit v 16. Jsem rád, že nejsem jediný, kdo nosí i v létě zakrytá kolena :o). Tuhnutí v kleku máme stejné :/.

        Chtěl jsem se zeptat, tou cílenou fyzioterapií máš na mysli co konkrétně?

        0 0
        • ZuzicK  

          Tak to jsme na tom stejne :-) Ja si poprve porouchala koleno v 16, o dva roky pozdeji po neustale nestabilite a osudnem zvrtnuti mi sebrali cast menisku a svete div se, minuly rok mi sam od sebe prasknul krizovy vaz..

          Cilena mozna neni to spravne slovo, spise celkova. Pokud ma clovek problemy s kolenem, ne vzdy za to mohou jen svaly kolem nej a prijit na dysbalance a napravovat je, je jedna z nejdulezitejsich veci. Dale jsou pro koleno dulezite i balancni cviceni pro posileni hlubokych svalu, ktere jsou na ukor tech velkych slabe pokud se necvici.

          Ja se na to vrhnu teda az letos, za coz bych si dala nejradej facku. Neco se mi dari napravovat i svepomoci, ale od fyzioterapeuta cekam lepsi analyzu a cilenejsi posileni/uvolneni a doufam, ze se nemylim..

          0 0
          • Pajas04  

            Aha, no já jsem právě úraz neměl, ale chrupavkám se asi něco nelíbilo.

            Loni mi přišli na nějaké drobnosti – malé změny na menisku a chondropatie, ale zlepšuje se to :).

            Jo to jsem potřeboval vědět, po letošních problémech s bolením zad :D – ve 20 letech, jsem začal dělat léčebný tělocvik, dost mi to pomohlo o zádech už ani nevím, každopádně mám pocit že se mi tím i trochu zlepšila kolena, přece jen cítím větší volnost pohybu. Na kolena by asi bylo nejlepší něco jako cviky na míči BOSU předpokládám? :)

            0 0
            • ZuzicK  

              BOSU planuju koupit, ale nevim zda mam vrazet penize do origa, ten je totiz nechutne predrazenej. Existujou i mekke balancni podlozky a ruzne drevene balancni coci (treba i ta pulkoule), ale to BOSU mi prijde jako nejuniverzalnejsi.

              0 0
              • Pajas04  

                Nechávají si za to hodně zaplatit :(, ale to je všude. Přestože bych raději originál, tak si myslím, že i ty náhražky udělají dobrou službu.

                0 0
    • pendergast  

      Presne takéto problémy mám s ľavým kolenom.

      Nakoľko mám pravú nohu dosť dokatovanú, pripísal som problémy neštandartnej záťaži pri vyrovnávaní hendikepu.

      Proti prechladnutiu v tomto období pri bežnom chodení nosím dajakú bandáž z Lídla (má síce dieru na kolene, ale koleno je relatívne v teple). Pre väčšiu námahu v chladnejšom počasí uvažujem o neoprénových návlekoch/ban­dážach, len neviem, či sa nebudú pri ohýbaní kolien zvliekať dolu na lýtka.

      Niečo takéto: http://www.najlacnejsisport.sk/…p-17554.html

      0 0
      • ZuzicK  

        Me se svlika neoprenovy navlek i na oholene noze. A navic skrti podkolenni vazy :-(

        0 0
        • pee.tr  

          Přesně tak. Dýl než kilometr chůze mi málokdy vydrží na kolenech. Proto jsem začal nosit návleky na celou nohu, který drží líp, ale zase se pak člověk v nich v místech, kde není možnost si je svléct, neskutečně peče.

          0 0
        • weekend warrior  

          tak ty si je muzes bez problemu pripnout k podvazkovemu pasu..;)

          0 0
    • BFG  

      Mrkni na: špatně a správně

      Neber to jako dogma, spíš jako doporučení a vodítko. Jestli sedíš 8 hod denně u PC a sedíš špatně, věř, že to může mít vliv snad na všechny části pohybového aparátu a bohužel nejen na ně. Při práci u PC nezapomeň na bezpečnostní přestávky. Každé dvě hodiny máš nárok na 10 min přestávku. Ideální je si stoupnout, projít se, protáhnout (strečink, jednoduché cviky na uvolnění těla).

      A určitě bych se do budoucna zkusil zaměřit i na stravu a stravovací návyky.

      0 0
      • saintjv  

        Hosi a uz jste se koukli do obcanky na rok vyroby? Nebude to tim?:)

        Kazdy aktivni sportovec tohle driv nebo pozdeji zazije. To je dan za sport. Pokud ja treba ja jsi byl zvyklej 7× tejdne se hejbat a dneska 8–10h sedis u kompu v jedne poloze co od sveho tela cekas?:) Je to jako zkus vzit papir a ohni ho a narovnej. Pak ten papir ohni a nech ho ohnutej 8 hodni a pak ho zkus narovnat,,,:)Schv­alne jak dlouho ti to bude trvat…

        0 0
      • pendergast  

        správně

        0 0
    • weekend warrior  

      jegrovky jsem v zimnim obdobi nosil a nosim i pod kalhoty k obleku! natoz pak normalne, nohy maj bejt proste v teple…drive ty bavlnene, dnes uz ty sofistikovanejsi

      na kolo i v lete rano vozim lehke navleky na kolena, nekdy v kombinacei s 3/4 plinama, byva nekdy i pod 10stupnu…coz je pocitove/realne za jizdy mnohem mene

      jinak ted, kdyz se da vyjet na silnice bez toho, ze bych pohorsoval automibilisty, vyjizdim s fakt teplejma navlekama na kolena, pres to roubaix dlouha katata a jeste vse chranim 3/4 neprofuk/nepromok kratasama.

      0 0
      • weekend warrior  

        a take je dulezite protahovat/zahrivat upony v koleni…na kole tim vic, ale i kdyz chodis pesky, hlavne pak dlouho z kopce, treba alpy

        0 0
        • pee.tr  

          Ano, z kopce ta kolena cítívám častěji.

          0 0
          • weekend warrior  

            ja v puberte nemohl v zime pomalu chodit po schodech dolu!!!!fakt rezava, kurevska bolest.. na rentgenu teda nic nezjistili, rekli, ze si mam koupit nejakou vyzivu a drzet nohy v teple

            za a) jsem asi celkem rychle vyrostl a za b) jezdil na kole v zime fakt silne nevhodne oblecen

            od te doby na to opravdu silne dbam, abych mel kolena v teple…

            BTW: znam manika, co s nama byl jednou na vodě, jeho jmeno si ted nevybavuju, jen Štovika jako vedouciho, ktery si na 14 dni(byl to jeho zivotni styl) vzal jen sandaly, kratasy, tricko, mikcu, sustku, stan, kari, spacak a tak tam vydrzel vegetovat i kdyz skoro, ale fakt skoro furt prselo az lilo… do toho, protoze to byl vodak jak se patri, furt trenoval na vode, v kratkem mokrem neoprenu… no a o nejakejch ±15let pozdeji, i k vuli nemu zabalili expedici na Spicnerkach o nekolik x-dni driv, pac pomalu nemohl hejbat nohama bez toho, ze by to bylo jako muceni…

            0 0
    • novas32  

      ja jsem mel s kolenem (jen pravym) problem cca pul roku predloni, ale myslim, ze jsem pretahl jednu z prvnich delsich vyjizdek a natahnul si asi vazy. den, kdy jsem jel, se to do vecera dalo vydrzet, druhy den rano jsem nesesel a hlavne nevysel normalne schody – noha se nedala zatizit, kdyz byla ohnuta, takze leva napred a pravou jsem pritahoval. to trvalo den dva, pak to odeznelo jak to prislo. ale opakovalo se to pak dal pokazde pri vyjizdce delsi nez 30–40 km. pres zimu jsem si dal cilene delsi pauzu, skoro 2 mesice a loni na jare se rozjizdel vyrazne pozvolneji a problem se uz neobjevil.

      0 0
      • weekend warrior  

        to je to neprotahovani, a pak pretezovani… alespon tak mi to tvrdila snacha, fyzioterapeutka… fakt je, ze kdyz jsem se zacal, byt banalne protahovat + nepálit to hned do plnejch(byt v mem podani uboze malejch:) je to na kole bez sebemenších následků na vazy „v pod koleni, na vnější straně“…

        jiná a jinde bolest je pravděpodobně od něčeho jiného!

        vzít rukou za nárt v oblasti přechodu kotníku do plosky nohy a tlačit, vzpřímen!, chodidlo k zadeli…

        0 0
    • Člověk a jeho svět  

      Těžký dřepy.

      0 0
    • smith22  

      Studený kolena mám i teď v místnosti cca 22°C.Přisuzuju to špatnýmu krevnímu oběhu.

      Nemíváš náhodou studené nohy a ruce?Já třeba mívám i doma ruce i nohy vyloženě jako led.

      To sezení, který provozuješ na zdraví tvým kolenům moc nepřidá.

      Takové zlozvyky při sezení sem míval taky – skrčenou nohu pod nohu, sed na turka – po delším sezení v těchto pozicích sem měl kolikrát problém nohy narovnat – musel sem je vždy pomalu rozhýbat.Kolikrát se mi stalo, že i při běžném sezení kdy byly nohy ohlé delší dobu tak mi ztuhnuly v koleni.Při spaní v poloze na boku když kolena položím na sebe tak se rozbolí – takže většinou kolena oddělím přikrývkou a je to v poho.

      Veškeré sedavé zaměstnání jsou jako stvořené pro podporu artrózy a spoustu dalších problémů s pohybovým aparátem.

      Dnešní doba je holt taková, že spousta lidí prosedí celou pracovní dobu na kancelářské židli, veškeré dorozumívání pomocí počítáčů, mobilů, poštovní zásilky si necháváme vozit až pod nos, všude se necháváme vozit autem až na místo, a pohybu, který je pro člověka tak přirozený se mnozí vyhýbají jak jen to jde.A nejlepší jsou ti, kteří si vyjedou jednou za týden na vyjížďku a myslím si jací nejsou sportovci a co pro své zdraví neudělali.Takové „sportování“ jestli se tomu tak dá vůbec říkat je absolutně k ničemu.

      Za poslední desítky let člověk strašně moc zpohodlněl.V dnešní počítačové době se člověk strašně málo hýbe.A to teď mluvím o generací 30,40,50tníků, kteří dá se říct byli u zrodu počítačů, mob. telefonů a né všechny(obzvláště ty starší generace) tyto technologie ovlivnily.Dnešní generace, která se rodí s tabletem v ruce a profilem na facebooku aniž by se ještě narodil je opravdu k zamyšlení.Ta­kových co vyženou děcka od počítače ven je dnes čím dál tím méně.Tato doba+technolo­gie+všude přítomná přirozená lenost a pohodlnost je přímo úměrná přibývajícímu počtu mladých pacientů v ordinacích ortopedů.

      Takže místo čumění do bedny na „zprávy“ TV NOva se běžte každý den raději na těch 50 min. projít někam do parku.

      0 0
      • weekend warrior  

        hýbat se, to je základ…

        a upřímě si nemyslim, že kolo je to pravé, ona fakt taková 2 hodinova procházka vyjde daleko lépe, než když „půl“ stejného času projedu na stejné trase na volnoběh nebo skoro volnoběh, byt mám trikrát až osmkrat vyšší rychlost… ve fakt terenu, ale kdo ho kazdy den jezdi, to bude asi naopak…

        0 0
        • weekend warrior  

          problém je však v čase, když na kole jedu v klidu do práce cca 40minut, jdu to pěšky cca 2,9+ podle terénu hodiny. A uhoněnej, což by teda tak nevadilo, ale ten čas…

          0 0
      • John Tequila Lemon  

        Ty máš nějakou civilizační depresi, ne? :-) Já myslím, že spousta lidí žije úplně jinak, než jak to popisuješ.

        0 0
        • weekend warrior  

          spousta možná ano, ale jistě ne drtivá většina…rozhodně ne v praglu, rozhodne ne v praglu na sidlistich, rozhodne ne v satelitech kolem praglu, vse autem a na relativni dalky atd, atd.

          0 0
          • novas32  

            a vidis, ja zrovna bydlim v praglu a k tomu na sidlisti. a minimalne 10 (spis vic) hodin tydne na kole dam, at je zima, snih, prsi, snezi, nebo je leto a pekny pocasi :)

            0 0
            • McBlacky  

              ale víš o sobě, že jsi exot? rozhodně ne ani vzdáleně blízký normálu. Spíš vyvažuješ ty lidi co sedí nebo leží 23hodin denně :)

              0 0
            • weekend warrior  

              tak to je fajn, nicmene to nijak nerozporuje moje emocema vyhnane tvrzeni..

              0 0
      • pee.tr  

        Ruce studený nemívám, ale nohy poslední dobou ano, hlavně levou, která je s tím kolenem na tom o něco hůř. To by docela odpovídalo.

        S druhou částí tvého příspěvku plně souhlasím, proto se snažím aspoň co to jde dojíždět do toho sedavýho zaměstnání na kole.

        0 0
        • BFG  

          Horší když máš sedavé zaměstnaní za rohem od baráku :-(

          0 0
    • Pavel  

      O svá kolena se starám a pečuji jako o vlastní… ;-)

      Takže hlavně v teple a suchu, artroza je sviňa…

      0 0
    • Hanisekcze  

      taky jsem mel problemy s koleny … pri chuzi a behu to bolelo ale na kole nee … tak jsem byl u fyzioterapeuta a ten me naucil si lepit na koleno kinesio tape …

      vypada to asi nejak takhle http://aktivbalance.ch/…ing_Knie.jpg

      stoji to kolem 350 korun a je to paska dlouha 5 metru.. prvne jsem tomu moc neveril … ale vazne to pomaha … na noze to vydrzi asi 14 dni…

      ale nedoporucuju si to lepit sam protoze na kazdou bolest je jiny zpusob lepeni

      0 0
      • McBlacky  

        jenže tohle není řešení na pořád. To je jen krátkodobá kompenzace po úraze nebo poškození.

        0 0
        • Hanisekcze  

          pouzivam to uz druhym rokem … a zatim to porad funguje …

          0 0
          • McBlacky  

            to ano, ale neodstraní to příčinu.

            0 0
            • Hanisekcze  

              to mas pravdu … pomuze to jen od bolesti

              0 0
              • McBlacky  

                pokud je to 16 jak máš v profilu a není to neléčitelná záležitost, věnoval bych se tomu.

                0 0
                • Hanisekcze  

                  je mi 16

                  Ale pred tremi roky me na kole srazilo auto… Pravou cesku mam posunutou o trosku niz nez levou … Uz od pohledu jde poznat ze kolena jsou jine … A ceska „drhne“ o kloub… Fyzioterapeut mi rekl ze to bude trvat do konce obdobi rustu do te doby proste musim vydrzet s tejpy… Chodil jsem na spusty rehabilitaci ale nic nepomohlo …

                  A jak uz nekdo psal vyse tak proste me to koleno neboli kdyz mam pravidelny pohyb … Kdyz treba tri dny netrenuju kvuli nemoci tak to pri chuzi boli …

                  Ted mi treninky sestavuje Miroslav Švehla a nemam s kolenem problemy…

                  Na kole muzu jezdit i bez tejpu protoze na kole to zazracne neboli…

                  0 0
                  • McBlacky  

                    tj jenže to jsi měl napsat nahoře. Pak to dává smysl. Pro většinu lidí co už jsou za obdobím růstu, by to ale smysl nedávalo.

                    0 0
              • weekend warrior  

                pricinu, dlouhodobou, opakovanou, blbej navyk, to jiste, zcela a urcite neodstrani, ale jinak natahovani a stahovani svalsva pomoci tejpu je docela az zazracne…prak­tikujeme cela family…

                0 0
    • vasek80  

      Také mám koleno v hajzlu. Vykuchaný menisky a natrženej křížovej vaz, kterého zbylo cca 50%

      Nemohl jsem běhat a při chůzi déle jak hodinu mě začne doma koleno bolet a lehce otéká.

      Na kole jsem začal jezdit při rehabilitaci a chytlo mě to. Na kole ale problémy s kolenem vůbec nemám, ale bojím se aby mi zátěž spíš neuškodila.

      0 0
      • saintjv  

        Bud v klidu silne stehnni svaly jsou to jedine co te zachrani. Jediny co ti muze vadit jsou rychle zmeny do stran v pohybu coz jaksi na kole moc dobre nejde…

        0 0
        • ZuzicK  

          Pokud z něho zrovna nevyskakuješ :-)

          0 0
        • vasek80  

          Jenže poslední rok co jsem podstatně zvedl nájezd tak koleno sice na kole nebolí vůbec, ale začalo více zlobit v civilu a v podtatě není dne abych jej trochu necítil. Letos nájezd zvedat nebudu a jestli tak jen o trochu a né o 100% za rok. Také začnu jezdit více kadenčně. Vše jsem dost lámal silově.

          Dřív noha také bolela a přestala vždy v zimě, když jsem posílil stehna na stezdovkách. Silné stehení svaly pomáhají. Jsem odsouzenej k doživotnímu ježdění na kole, nebo tedy dokud mi koleno nevymění.

          0 0
    • staráhrušeň  

      Ten chlad může mít vztah k interním nedostatkům (ledviny a tak), ale možná prostě tělo aktuálně potřebuje větší teplo a teď mu to zrovna nesedí. Zkusila bych masti(já třeb občas máznu mast s octanem hlinitým), automasáže nohou, otužování, saunu.

      Tlak, tah v koleni může signalizovat určitě přetížení části kolenního aparátu. Nadměrná uvolněnost zase třeba na poškození, zeslábnutí vazů.Spousta prvotních potíží pramení z dysbalance, jenže se mi zdá, že v ČR je koncezpt fyzia špatně strukturován a člověk by měl jít zejména tam a pak i k doktorovi (podle mě). Chce to změnu, začít se víc protahovat pomalu a to nemyslím s určitým rozestupum po, ale i mimo trénink, změnit způsob tréninku, víc seezačít pružit. Nic zkrácenýho a ne-jednostranná zátěž. Sestup je jasně namáhavější, páč na kolena působí xnásobná síla vlastní hmotnosti. Já mám pravé koleno operované 4×. Základ je podle mě pružnost (zkracené, neprotažené svaly a spol. jsou podle mě výborný materiál pro budoucí potíže), otužování, sauna,větší teplo hold, když ho tělo potřebuje, ne-jednostranná zátěž, balanční cvičení, který jsou ideální na vyrovnávání nerovností.

      0 0
    • DoDo2  

      Jsem na to velmi podobne, bolesti kolen me trapi delsi dobu. Podle renomovanych sportovnich ortopedu je to opotrebovanim, zejmena chrupavek. Empiricky jsem odpozoroval, ze se bolest hodne zvetsi, kdyz kolena prochladnou, bez navleku uz nejen nevyjizdim na kolo nebo lyze, ale v zime nosim je i pod kalhoty. Mam nekolikery, vybiram je podle venkovni teploty a aktivity, ale ani v nejparnejsim lete nejedu na kole s nahyma kolenama. Zkousel jsem ruzne preparaty (Proenzi atd), ale ucinek mizivy a cena strasna. Ted sypu Alavis a to trosku pomaha.

      0 0
      • LRRTM1  

        Jako fakt? :-D

        http://www.alavis.cz/

        0 0
      • pee.tr  

        Kupodivu, nechci to zakřiknout, mám už třetí týden najednou klid. Ovšem stejně s jistotou nevím, čím to jsem zapříčiněno. Nicméně jsem vložil izolaci mezi vložku tretry a kufr a možná nohy méně od spodu chladnou. Kupříkladu uplynulou sobotu ve sněhu 30km na kole a v neděli 17km včetně asi 3kilometrovýho brodění v tretrách v 30cm sněhu a kolena v pohodě. Kupovidu především v té chůzi hlubokým sněhem nohy naprosto v teple. Takže ač se to nezdálo, asi to bude fakt zapříčiněno prochladáním prstů na nohách a chodidel.

        0 0
    • Hena  

      Shodný věk, shodný problém. Já jsem po jednom zimním výjezdu nemohl druhý den skoro chodit. Tak mě manželka hodila k lékaři a ten byl nekompromisní. Jedná se o namožení z prochladnutí a: „v zimě omezit jízdu na kole a když už to musí být, tak nenechat klouby prochladnout“.

      Poslech jsem ho, od té doby jezdím až od +5 stupňů a je to vpoho.

      0 0
      • Rychlej turista  

        S prochaldnutím kolen není problém v zimě, ale zejména na jaře, když si člověk myslí, že mu není zima. Kolena to ale vidí zcela jinak. Bez návleků jezdím, když je trvale nad 25°C.

        0 0
        • vasek80  

          Já z kraje také byl hrdina a jakmile bylo nad 15 tak jsem už měl krátké. Loni jsem to zvedl na cca 20 v létě a na jaře dokud není prohřáté vše okolo, tak i 20 je málo. I když se v dubnu udělá 25, tak v lese je pořád půda prochladlá a vše vyzařuje chlad. Je zvláštní, že v létě, pokud se zaseknu na Babyloně na terásce, tak 7km lesem večer v 15 st v pohodě dám, ale na jaře v 15 je to na plnou zimní výbavu. A i v létě krátké půl návleky a návleky na ruce sebou vozím v kapse pořád.

          Každopádně mě fascinujou střelci v zimní bundě a v krátkých. Letos už jsem jednoho v +5 viděl a na jaře si v dlouhých, když to na chvilku slunce ořeje na nějakých 18, připadá jak exot.

          0 0
    • romanbmx  

      jím po celý rok pangamin aktiv a jednou ročně kolafit

      0 0
    • oberleutnant Weiss  

      Mám reuma, mažu se opodeldokem…

      0 0
    • Fuglsang  

      Kolena mě ani moc nebolela, ale po přečtění všech příspěvků mě teď najednou hrozně rozbolela :D ach jo

      0 0
    • xshreck  

      Dneska jsem potkal borce v krýtkých kraťasech, jak v létě .-) krčil se ale v zimní bundě. Samosebou jel na kole :-D

      0 0
    • Gouda  

      Doporučuju více používat tejpy – pomohou proti bolesti, zpevní svalstvo a rychleji léčí poškozenou tkáň – sama je méně namáhána a tak má větší prostor pro regeneraci.

      0 0
      • Smazaný účet  

        Tak ještě, že to víme. Registrace dnes, reakce na 2roky staré vlákno. Co mi to jen připomíná :D

        0 0
      • Freeky  

        Možná to pomůže, ale musíš mít vyholenou část těla, kam to chceš lepit, jinak ti to během 5 minut jízdy spadne. Takže pro mě skoro nepoužitelné :P

        0 0
    • Jacob1  

      doporučuju kvalitní kloubní výživu

      http://www.greatlakesgelatinkosher.com/

      tuhle užívám koupenou přes jednoho bodybuildera a workoutistu adama rawa má i svoje webovky adamraw.cz kde má kvalitní doplnky stravy

      ale tohle má momentálně vyprodané

      je to dělaný za studena z bio pastvenýho hovězího co jí jen trávu , nehrudkuje to má to neutrální chut a dá se to ředit studenou vodou je to takový prášek .

      jako prevence to nikomu neuškodí

      0 0
      • Yura  

        Delas si prdel? Myslis, ze tvoje klouby, vazy, slachy apod zajima jestli to je za studena z bio pastevního dobytka? Telo potrebu dobře vstrebatelny a vyuzitelny stavebni materiál. temhle pozadavkum naprosto dokonale vyhovy hydrolyzovany kolagen. Který musíš dávkovat v pomerne vysokych davkach 50–100g denne jestliže mas nejake zdravotni problémy a chces tomu pomoct. Jestli si myslis, ze ti pomuze 1 lzicka denne toho tvého zazraku tak ses fakt naivni. Ta tvoje greatlakes je jen humbuk a reklama. Rozdil mezi nim a timhle http://www.4fitness.cz/…289kc-p-113/

        je pouze v cene. Ale komu uz dochazeji napady za co vyhazovat peníze tak prosim..

        0 0
        • Jacob1  

          tak at to správce smaže , díky za odkaz , to jsem nevěděl

          0 0
          • scalar  

            Když už jsem dáš svůj názor, proč si za ním nestojíš a hned takhle ustupuješ?

            0 0
            • Jacob1  

              v tom odkazu 4fittnes to bylo celkem rozumně popsaný , cena toho great lakes byla něco přes 1000 kč . Už jsem o těhle věcech přemejšlel , dřív ty sportovci taky jedli jen co bylo , kamarád sportuje jí normální potraviny ,skoro žádný doplnky a vypadá výborně , a kolega do sebe cpe drahý doplnky vypadá pořád stejně a navíc je každou chvíli namoženej , takže na tom asi něco bude . že jen značková strava z člověka neudělá michelangelova da­vida

              0 0
            • Georrge  

              velice nezvyklá věc na internetu že?

              0 0
          • Yura  

            To je v pohode, jen je vždycky dobry nepodléhat tak reklame a něco si o tom konkretnim produktu zjistit. :) U tech doplnku obzvlast. V USA tenhle kolagen opravdu frci a ti frajeri na tom musí vydelavat neskutecny prachy. Protože udelat kvalitni hydrolyzat kolagenu a je jedno jestli veprovej nebo hovezi, na tom fakt nic není a mělo by to stat podobne jako napr. na 4fitness, ovšem oni dokazali z uplne normálního kolagenu udelat naprostej zazrak, kterej kazdej musí vlastnit. :) Kolagen ve vyuzitelne podobe(hydroly­zovane) opravdu funguje, ale musí se to dávkovat jako klasickej proteinak davkuji kulturisti. Oni vyzivuji a buduji svaly, proto davaji syrovatkovej. a ten kdo zase potřebuje vybudovat chrupavky a vazy tam musí prat zase glycin, prolin a tyhle aminokyseliny a to ve stejnym davkovani. Kdyby to bylo obracene a kulturisti brali proteinak po lzicce denne, to by jim asi taky moc ty svaly nenarostly a muzou mit protein klidne z bio orangutaniho mleka.. :))

            0 0
            • Jacob1  

              to je rozumný , no já mám ve skříni ještě animal flex to je peklo , já si špatně vyložil kolegovo doporučení a objednal to s očekáváním , že to je prášek a oni to byly napytlíkovaný tablety asi 7 tablet v pytlíčku a každej den to brát .

              tak jsem to vzal jednou a dvě hodiny jsem měl hrozně divný stavy otupělosti a od tý doby mi to leží ve skříni

              nechápu ty kulturisty jak do sebe můžou cpát tolik těch prášků , to už je přes čáru …

              ten great lakes asi frčí že je u toho košer a to je vždycky dražší protože označení košer má bejt jen pokřtění rabínem židem a to pak jde cena nesmyslně nahoru jen kvuli tomu že se mašiny vyčistí .

              navíc jsem viděl košer jatka a nic košer na tom nebylo spíš horor

              ještě jsem nedávno viděl jak se vyrábí košer slivovice a spočívalo to jen v tom že se vyčistily mašiny a nesmělo to přijít do styku s jinýma surovina zakázanýma pro židy

              tak nevím jestli tenhlecten kolagen je taky židovskej

              0 0
              • Jetson  

                Jestli ve výrobě toho sajrajtu makaj arabové, tak to bude košer z vepřového.:)

                0 0
              • Yura  

                Animal flex a animal pak jsou kvalitni výrobky. Ovšem problém u nich je, ze v jedne davce mas asi bambilion polozek, pricem plno z nich by se nemeli brat spolu. Nechapu proc narvou do toho multivitaminu 2000mg vapniku, když ten defakto znemozni vstrebani ostatních mineralu, kterých tam je asi 20.. S tohohle hlediska to není moc stastne reseny, ale obsahem opravdu velke spektrum..

                0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.