• murangil

    Ahoj všem, nenašel jsem žádné aktuální rady jak a zda se vůbec dá v roce 2013 dostat na vrchol Sněžky na kole a proto prosím moc o radu. S pomocí Google jsem toho taky moc nenašel jen samé staré info. Nic aktuálního. Díky za každý tip, hlavně aktuální…

    0 0
    • maajkee  

      Na Sněžku se na kole nesmí a to žádnou cestou.

      0 0
      • LukynZ  

        A co inliny? Da se tam po te ceste vyjet (to je otazka spis kvality povrchu nez povoleni vjezdu)?

        0 0
        • murangil  

          Inliny nejsou má parketa… Zajímá mě zda se to dá, pak tedy kudy pokud ano a hlavně legálně a ne že se tam budu honit se stráží KRNAPu :-)

          0 0
        • antuch  

          na in-linech???:-) Čoveče tam vede stezka od Slezskýho domu nebo kočičí hlavy z polský strany…ale zkusit to můžeš, musí být někdo první…:-D

          0 0
          • LukynZ  

            No ja prave nevim, jake to je. Na mapach je videt „asfaltka“ pres Polsko. Uz jsme vyjeli Lysou, Dlouhe strane, jeste je v planu Praded a tak se ptam jak to vypada s touhle holkou :D

            0 0
        • maajkee  

          Hehe, můžeš to zkusit :D

          0 0
        • cevepe  

          Zajímalo by mě, jak na in-line bruslích pak Sněžku sjíždí dolů :D

          0 0
    • antuch  

      jinak na SNěžku teoreticky z polský strany…ale popravdě je to spíš tahání kola na zádech. A to nemluvím o těch stovkách turistů, co tam každý den jsou. Nedávno jsem s přítelkyní absolvoval pěší výlez z Obřího dolu a u Slezskýho domu to bylo jako na Václaváku. Na těch loukách byly stovky turistů a nahoru na horu se táhnul had dalších. Nakonec jsmě se znechuceně na Sněžku vy…a vyrazili směrem na Luční…takže za mě na Sněžku v sezoně ani pěšky

      0 0
      • maajkee  

        My tam byli minulý víkend v sobotu, směr od Růžohorek lidí opravdu pomálu, pak na zelený trase pod Sněžkou směrem na Jelenku ani noha. Vůbec mi přišly Krkonoše neobvykle mrtvý.

        0 0
      • MlokCZ  

        Z Polské strany je to celé v pohodě jetelné (celé jsem to jel kdysi dávno ještě na HTčku s 63mm vidlicí a žádný problém), akorát to po těch „kostkách“ je pěkný opruz.

        A hlavní problém je, že se stejně nakonec narazí na zákaz. Jestli si to dobře pamatuju, tak cca poslední 2km už se nesmí.

        Já tam jel kdysi při tom výjezdu hodně pozdě, kdy jsem byl nahoře na Sněžce až ve 20 hodin, takže i když to bylo v sezóně, tak v podstatě nikde nikdo a žádný střet kvůli zákazu taky nebyl.

        Dnes bych to tedy nedoporučoval vůbec. Sám bych tam znovu určitě už nejel.

        A pokud už tam někdo jet musí a ani zákaz ho neodradí, tak jedině varianta z Polska.

        Ze Špindlerovky je to až na cca 1km tahnutí kola na zádech taky jetelné, ale tam se nesmí celý ten hřeben (cca 10km). A tady je to i celkem pochopitelné (narozdíl od výjezdu z Polska, což je cesta po které tam jezdí i auta).

        0 0
        • Richi  

          Oni celé ty Krkonoše zvolna otvírají. V devadesátých letech jsi na kole nemohl prakticky nikam a dnes přidávají každý rok nějakou otevřenou cestu.

          Počítám, že na tu Sněžku to jednoho dne taky povolí.

          Samozřejmě po nějaké rozumné cestě, takže z Polska, jinudy to snad ani nejde.

          Nicméně, byla by to pro mě příležitost se tam zase podívat. Pěšky jsem tam byl asi dvakrát a nikdy už se něčeho tak otravného a nudného nehodlám zúčastnit.

          0 0
    • cevepe  

      Hmm tak už jsem psal, že z Polské strany to jde, tak nikoliv. Na Sněžku se na kole nedá vyjet. Na České i Polské straně je to zakázané aneb cesta z Polské strany: cesta od Wangu na Sněžku je dle vyjadření polských ochranářů ze dne 15.6.2013 pro cyklisty uzavřená.

      0 0
      • maajkee  

        Tam je to taky ale zakázané.

        0 0
        • MlokCZ  

          Přesně tak. Jen si nejsem jistý jak píšu výše jak daleko před vrcholem ten zákaz přesně je.

          0 0
      • karliner  

        Jednou ročně se na Sněžku na kole vyjet legálně dá…

        0 0
        • prvniodkonce  

          Akorát tam zřejmě nechtějí Čechy. Já se tam loni do toho infomailu zaregistroval a oni mi nic neposlali a bylo plno.

          0 0
    • vinca  

      Já si to letos plánuju pěkně celý po hřebeni. Z Dvoraček, k prameni Labe, a dál pak po hřebenech. Ale podniknu to jako noční jízdu. Start tak ve 23,00. V KNAPu se po setmění nesmí na kole jezdit vůbec, tak to je skoro jedno, kudy to vemu :-)

      0 0
    • rdx  

      Nechal bych si to na zimu … :)

      0 0
    • Jaakov  

      V roce 2007 jsem tam byl s kámošem a jeli jsme následovně – výstup z vlaku ve Svobodě nad Úpou – Jánské Lázně – Černá hora – sjezd dolů k Husově boudě – Liščí hora (přes vrchol jsme pro jistotu vedli) – chata na rozcestí – výrovka – studniční (tady se tehdy na kole nesmělo ale riskli jsme to) – luční bouda – přes dřevěný chodník přes rašeliniště jsme vedli a pak zase nasedli a vyjeli až nahoru po polský cestě. Ten konec od výrovky až na Sněžku jsme riskli a na krnapáka jsme narazili až cestou zpět a stačilo sesednout z kola…

      0 0
    • RomanH  

      Po te, co si Krnap hopsa na ihahacich tam, kde Ty na kole nesmis, bych nemel vubec vycitky. Na kole z polske strany mimo sezonu v pracovni den. Je to vydlazdena cesta. Ale ofiko to povolene neni.

      0 0
    • Neunzikger  

      Legální možnost http://uphillrace.pl/

      0 0
    • pstasek  

      Taková erozní rýha na asfaltu nebo kočičích hlavách je svině a co teprv ten olej, co nám teče z řetězu…

      0 0
    • lidumil  

      Jel jsem to s kamarádem trasou – Janské Lázně-Černá Hora-Lučiny-Liščí hora-Výrovka-Luční hora-Luční bouda-Sněžka-Růžohorky-Spalený Mlýn-Svoboda-Janské. Bylo to někdy v roce 96–7, zákazy veskrze nikde, jen na Sněžku po kočičích hlavách se moc nedalo, kolo se mi převracelo na záda. Dneska bych si to už nerisknul, jak píšou nade mnou – strašně lidí, je to prostě Václavák … Když tak večer nahoru kolem 20 hodiny.

      0 0
      • karliner  

        Tak to jste přehlédli minimálně zákaz přes Liščí horu od Lyžařské k bufetu a zákaz na asfaltku od Výrovky ke kapličce a dál na Luční. Obojí tam bylo už tehdá.

        0 0
        • lidumil  

          Tak to jsme tam museli člověče být ještě dřív, protože si pamatuju, že tam určitě na Lišku zákaz nebyl a na Luční myslím taky ne – tak 90–91? Na Lišku byl totiž prvně zákaz dole hned u Lesní boudy a mnohem pozdějí ho přesunuli k Lyžařské. A z Výrovky na Luční se už může,jen tam stojí KRNAPák a počítá lidi, co jedou nahoru a jedou zase zpátky.

          0 0
          • karliner  

            Přes tu Lišku jsem jel 97 a zákaz byl, páč mne zjebali cestou nějací turisté. Z Výrovky byl ten zákaz pro kola snad odjakživa, drapli mne tam v 93 a dostal jsem pokutu 100,–Kč. Od maníka, který si na mne počkal v nastartované Nivě v sedle. Seděl tam s ním policajt, takže ještě sledovali dalekohledem, jestli kola na Luční po tom asfaltu vedeme (kámoš pokutu nedostal, páč kolo tlačil :-)). Dál jsme pokračovali po Bucharově cestě do Sv. Petra, tam už nekoukali nebo mezitím čapli někoho jiného.

            0 0
            • lidumil  

              Tak to jsme tam museli jet fakt někdy 90–91 (sakra to to letí) poněvadž jsme potkali turistů spousty a nikdo nám nic neřekl, jedinej na nás hrozil z lanovky na Sněžku KRNAPák, ale to my kola vedli dolů a bylo nám to tak nějak jedno. Ještě bych doma určitě našel vrcholové foto.

              0 0
              • kankrlicek  

                Na Sněžku jsem učinil 3 pokusy, 2 úspěšně. Žádné zákazy jsem nezaregistroval, pěšáci nás vyloženě podporovali. Je pravda, že to bylo na galuskách a v klipsnách :), cca rok 70.

                Poprvé jsem nezvládl výstup Obří dolem a na Sněžku nezbylo, nazpět přes Výrovku do Pece.

                Podruhé úspěšně, nazpět Výrovka a Dlouhým dolem do Špindlu. Kolo v ponosu bylo pouze v tom strmém kousku pod Výrovkou. Potřetí ze Sněžky na Jelenku. Tenkrát tam žádné schody nebyly.

                Vždy jsme jeli z Pardubic, resp. z Holic a zpět.

                0 0
                • lidumil  

                  A Obřákem jsi to celé vyjel? Pokud jo, pak velký obdiv a smekám i paruku, páč se tam jde blbě i pešky.

                  0 0
                  • kankrlicek  

                    Končil jsem s krví v krku nad Kovárnou, zbytek v tretrách s kuframa pěkně pěšky :) Nejlehčí převod jsem tenkrát měl 42×24.

                    0 0
            • pstasek  

              Zákaz od výrovky k luční už není, začíná to až na luční přes rašeliniště.

              Edit: lidumil to už píše vejš… nevšiml jsem si

              0 0
              • karliner  

                To jo, asi 3 roky je na té asfaltce „zkušební provoz“ pro cyklisty. Tím také přišel Praděd o post nejvyššího místa v ČR, kam se dá vyjet po asfaltu..

                0 0
                • lidumil  

                  Jj, provoz je jen k Luční a jak píšu výš, počítá to tam a sleduje KRNAPák. Zkusili jsme to jednou, je to v podstatě o ničem.

                  0 0
    • Staarky  

      Ahoj já tam jezdím jednou ročně jako taková tradice a zatím jsem měl kliku na hlídače apod. Taktika je vždy stejná, na vrchol se škrábu uprostřed noci a dojedu tam cca na svítání takže úžasný zážitek pokud je jasno a hlavně až na pár nadšenců turistů (cca do 10 lidí) tam není vůbec nikdo. Jezdím to z Prahy přes Vrchlabí, Hořejší Vrchlabí, Strážné a pak kolem chaty Přední Rennerovky, Na rozcestí, Výrovka,Luční Bouda. Od té přejedu asi 500m na polskou stranu a tam už po kočičích hlavách.

      Co jsem četl na info cedulích tak cyklisti tam mají od Luční boudy zakázaný vstup, protože by jednak mohli ohrozit chodce, kterých tam je přes den mraky a hlavně proto, že chodi by jim museli uhybat z cesty a šlapali by mimo vyznačené cesty čímž by mohli poničit faunu a flóru v okolí cest. Takže když tam pojedes ve 4 ráno, tak ti nikdo nemusi uhýbat jedeš v klidu :)

      0 0
      • karliner  

        To je myslím nejlepší a nejkrásnější způsob, jak na Sněžku na kole vyjet. Zážitek s východem slunce je nádherný.

        0 0
      • marapara  

        To je pravda.

        0 0
    • jIrI___  

      Přidám se s dotazem, kudy je nejlepší se vydat na Sněžku pěšky? Na místě startu v podstatě nezáleží, jen kvůli autu musí být totožné s místem návratu. Zamýšlel bych to jako celodenní výlet, pokud možno tak rozdílné cesty nahoru a dolů. Díky :)

      0 0
      • figur  

        Z Pece p/S přes Růžohorky na Sněžku a dolů Obřím dolem (v zimě zavřeno) nebo přes Luční boudu kolem kapličky a Výrovky dolů do Pece. Případně od Výrovky jít k Chalupě na Rozcestí a do Pece přes Severku po zelené. Lze i obráceně. Výhoda cesty dolů přes Luční má výhodu, že si tu délku cesty zvolíš operativně podle chuti. Pokud půjdeš z Pomezních bud, budeš se vracet stejnou cestou.

        0 0
        • jIrI___  

          Dík za tipy. Jak ty cesty vypadají v případě sněhové nadílky? Jsou hodně frekventované a tím pádem prošlapané nebo je lepší si vzít sněžnice?

          0 0
          • figur  

            To jsou frekventovaný cesty, a pokud to nebude po půlmetrový sypanici, tak by to v pohorách neměl být problém. Doporučuju trekový hůlky, ze Sněžky k býv. Obří boudě podél řetězů bývá ledovatka.

            0 0
      • karliner  

        Start na parkovišti u lanovky na Portášky (Velká Úpa), přes Růžohorky nahoru, ze Sněžky na Luční boudu, Bufet na Rozcestí, Liščí hora, Kolínská bouda a podle času a fyzičky to buď ještě vyběhnout na Černou horu nebo to vzít přes Thámovy boudy údolím podél Javořího potoka a vyjdeš skoro u zaparkovanýho auta. Není to úplně zadarmo, ale zase v podstatě všude to můžeš zkrátit a seběhnout do Pece a z Pece jednu zastávku busem nebo asi 2 km..

        0 0
        • jIrI___  

          To už je na moji (ne)výkonnost už asi moc. Jedině že bych se na Sněžku vyvezl lanovkou :)

          0 0
        • Pán z Dubu  

          V létě na kolo dobrý. Pro chůzi ve sněhu doporučuju rychlost plánovat na cca 3km/h. Tzn. na 15 km chůze: 8 km do hospody (tam hodinu) a 7 km zpět je potřeba cca 6 hodin a to je od nevidim do nevidim.

          0 0
          • JSt  

            proto se pouzivaji lyze, kdyz je snih. ;-)

            0 0
          • jIrI___  

            6 h je na celodenní výlet (start kolem 7:00 – 8:00) myslím ještě v normě, hospody vynechávám. Lyže by samozřejmě byly lepší, ale za a) je nevlastníma a především za b) na nich neumím. Takže ve výsledku je vysoká pravděpodobnost, že na lyžích bych byl pomalejší než pěšky a jako bonus by se k tomu přidala nasranost :))

            0 0
            • Smazaný účet  

              Taky by se ti v botach na lyze dobre slo a jeste lepe by se ti lyze nesly na ramenou:)))

              0 0
            • nitraq  

              Tak hoď na batoh plastovou lopatu/podprdelník, to bude cesta dolů výrazně rychlejší:))

              0 0
          • Smazaný účet  

            jelikož je to dost frekventovaná cesta, tak ani moc nehrozí nějaký větší boření ve sněhu.

            0 0
          • karliner  

            Nojo, jsem pako, měl jsem tam napsat něco ve smyslu, že se v podstatě kdykoliv může rozhodnout a cestu si zkrátit tím, že to z hřebene vezme rovnou do Pece.

            0 0
    • Martin  

      Zdarte, příští týden se chystám pěšky na Sněžku, start odněkud z Malé Úpy.

      Zaslechl jsem, že některé cesty jsou uzavřené. Dostaneme se z Malé Úpy nebo je to bez šance?

      Díky!

      0 0
    • Tydlii  

      Ahoj, příští víkend jedu do krkonoš a dostal jsem trochu bláznivý nápad vyjet z polské strany pod vrchol Sněžky a dát si obřák dolů. Šel jsem tam před pár lety a už si moc nepamatuji jak moc je horní úsek jetelný? Pak by mě taky zajímalo jestli s tím máte někdo zkušenossti, popř. jestli vás chytli? hlídkuje tam někdo? Díky za odpovědi.

      0 0
      • Barak  

        Obrakem dolů je zákaz, to za prve. Jestli tam potkáš někoho z ochranaru je dilem nahody.

        Druhá věc je, že tam i za tyden bude jeste dost sněhu, zvlášť Polskem nahoru je to celé severním svahem.

        0 0
        • Tydlii  

          Mno. Sníh. To mi nějak nedošlo… O Velikonocích jsem jezdil v Jizerkách a už to tam šlo, ale fakt je ten že sněžka je jinej levl. Tak tím je to asi vyřešené.

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.