Jak mažete běžky když je nad nolou

56 nepřečtených
  • nalim63

    Dájí se vůbec namazat běžky na klasiku tak, aby to nepodkluzovalo, ale aby se to nenalepolvalo při teplotách nad nulou. Dnes napadl čerství sníh a při teplotě +2 jsem zkusil klistr na +3 až –5 stříbrný univerzál Swix a katastrofa .Podotýkám, že jsem si šlapal stopu ze včerejška zachumelenou. Pod botou se to za chvilku nalepovalo až snad do 5cm vrstvy a když jsem sníh odstranil tak to zase strašně podkluzovalo dokud se to zase nezačalo nabalovat. Čím mažete při plusových teplotách?

    0 0
    • ZuzicK  

      Nejlepší je skate na tyhle podmínky.

      0 0
    • Barak  

      Na tyhle podmínky je asi nejlepší mikrokontakt.

      0 0
      • nalim63  

        to znamená nemazat?

        0 0
        • Nikovlas  

          To se smirkem dané hrubosti (nevím kolik) vytvoří na komoře taková struktura – většinou na to mají lidi speciální běžky – pro amatéra nebo hobíka to asi nemá moc smysl řešit. (Já to nikdy nezkoušel, takže k tomu víc neřeknu.)

          P.S. – ano – komora je suchá – nemaže se

          0 0
        • Barak  

          Ano, nemazat. Vezmeš smirek se zrnitostí 60–80 a ve stoupací komoře vybrousíš stromek, to je základ.

          Podle přesné teploty (na nule, těsně nad/pod nulou) a sněhu se používá hrubost smirku nebo struktura (křížek/stromek), ale to už je vyšší dívčí.

          0 0
      • nalim63  

        Tak jsem dneska na tom promočeným sněhu při +3 zkusil na starých běžkách mikrokontakt a docela to fungovalo, odraz dobrý, nepodkluzovalo to ale skluz to mělo takovej zabržděnej.Od­haduju, že by se asi takhle chovaly i šupiny. Tzn. že by se hodily na tyhle podmínky nad nulou ale jinak bych je nechtěl. Na druhých lyžích jsem dal Swix fialový a odraz byl trochu slabší, ale zase to jelo.

        0 0
        • mr.antik  

          a mazací komoru máš dobře změřenou?

          0 0
          • nalim63  

            Zhruba jo, ale stejně, když jedeš v neupravený stopě tak je ve styku se sněhem téměř celá lyže, hlavně v tom měkkým mokrým sněhu.

            0 0
        • Barak  

          Zapomněl jsem ještě napsat jednu podstatnou věc a sice, že se to nesmí zapomnout přetřít nějakém glidem, sorry. To je právě kvůli skluzu.

          0 0
    • Radez  

      Já neporadím, ale bylo to neskutečný peklo dnes, ráno sem dupal v závějích do kopce, vánice jako prase. Po deseti kilácích u Severomoravské chaty se nějak změnila teplota a neskutečně se to začalo lepit, musel sem sundat lyže a sedřít (asi měsíc a půl) starej vosk o lavičku. Byli tam dva borci a uplně stejnej problém sdírali vosk a kleli. Jedu zpět a potkal sem asi patnáct lidí, co rvali větvě ze stromů a sdírali vosky, páč to začalo neskutečně lepit. Než sem zas těch deset odjel zpátky, tak sem sundával lyže ještě šestkrát, abych sedřel nalepenej sníh, páč nebylo vůbec možný jet. To už sem fakt odedřel, přitom to byla cesta z kopce, ale prostě vůbec to nešlo urvat.

      0 0
      • Zbyněk  

        Čerstvě napadlý nebo padající sníh v teplotách kolem nuly (vata) tohle dělá vždycky. Už jsem se taky párkrát takhle nachytal. Nepomůže nic, snad jen zůstat doma… ale když ono to tak láká vyrazit. Bavím se teda o jízdě v turistické stopě nebo přímo šlapání stopy. Ve strojových to nebude tak fatální problém. Jinak v teplotách nad nulou já osobně vůbec nevyrážím (turistická stopa).

        0 0
        • Lada,s  

          Jo já se začátečnicky nachytal dneska :-( krásný čerstvý sníh, tak jsem mázl červený Swix a šel si vyšlápnout stopu na pole za barákem, ale po hodině trápení jsem to zabalil protože to bylo jako kdybych namazal lepidlo :-D

          0 0
        • Radez  

          Jako když sem vyrážel to byl právě prašan, ale to byla náhlá změna teploty a nejen já sem z toho byl překvapenej, fakt sem nikdy neviděl tolik lidí, že by sdírali vosk/nalepenej sníh z lyží.

          0 0
          • Zbyněk  

            Tohle jsem letos taky párkrát zažil – ráno prašan, později vata, ale nikdy až tak, že by se mi dělaly bakule na lyžích. Dokázal jsem to vždy strhnout při jízdě. Docela obdivuji ty lidi, kteří v takových dnech vyrážejí na běžky kolem poledne :-).

            0 0
            • Radez  

              Jako kdyby to lepilo takhle svinsky na začátku, tak bych nikam ani nejel, ale to začalo až na vrcholu a celou cestu zpět, takže v podstatě nebylo jiné cesty zpět :-)

              0 0
      • joudys  

        proto při takovejch podmínkách jako byly včera, kdy kolem nuly novej sníh často mění strukturu či se mění dle lokality a nadm. výšky, vozím škrabku a alespoň 2 vosky, protože jet delší úsek s nevhodně mázlejma lyžema je peklo

        0 0
    • cvtracktor  

      Červený swix, vosk.

      0 0
    • ELx  

      Na takový sněhy jsou vosky dehťáky, ale musí se to s nimi umět a mnohdy to taky není 100%

      0 0
    • oddie  

      Řezáčův klistr :)

      0 0
    • Biker jak Pes  

      Těší mě, že jsem nebyl jediný, kdo si tohle dneska zažil. :)

      0 0
      • Frostty  

        Myslel jsem že budu vraždit :D.

        0 0
        • mr.antik  

          na Krkonoších jsem dnes potkal asi tak 2 lidi co bruslili (jako já) ostatní se trápili na klasice, případně ještě hůř na sněžnicích. Jinak přeně kvůli tomuhle jsem se na klasiku vykašlal, když snad celou zimu byly nemazatatelné podmínky. Teď si chci klasičky pořídit, ale vylezu na ně jen když to bude na modrý :-)

          0 0
          • Biker jak Pes  

            Skate mě taky baví víc než klasika, ale nemám peníze na nové běžky, tak to řeším běžkama combi. A to hlavní je, že na skate fakt potřebuješ pořádnou trasu, která v okruhu 100km prostě není a dojíždění takhle několikrát za týden už opravdu leze do peněz…

            U nás se najde pár nadšenců, kteří mají skútr a tu stopu na klasiku protáhnou, takže vylezu z baráku rovnou do stopy, kde můžu běhat do alelujá.

            0 0
            • Radez  

              S kombíkama čím dál víc zjišťuju, že se na nich nedá pořádně bruslit ani praktikovat klasika :-).

              Zatím teda žádný větší akce v pořizování skejtů neplánuju, takže se budu muset spokojit s kombíkama.

              0 0
              • Biker jak Pes  

                Souhlasím, kombiky jsem si kupoval, protože jsem odjížděl na kurz s školou a potřeboval jsem pořádné běžky jak na skate, tak na klasiku. Do té doby jsem jezdil na dědových běžkách ještě s bambusovýma hůlkama. :D Dneska bych už rozhodně kupoval jinak…

                0 0
                • Frostty  

                  Tož já mám čistě jen klasiku, pár nadšenců u nás protáhne stopy a hurá. Co se týče skate, tak stejně jak ty. Na skate musím na hory a tolik času zatím nemám.

                  0 0
            • Zbyněk  

              Vydrž pár dní a možná se vytvoří krusta, a pak můžeš bruslit, kde tě napadne.

              0 0
          • v POHODÌ klokan  

            A proč teda nevsadíš na šupiny? Když se ti nedaří mazat, tak je to nejlepší alternativa. Jasně, trochu to brzdí, ale drží to fakt dobře skoro na každým sněhu (když jsou šupiny v dobrým stavu). A když si pořídíš o něco tužší lyže, než na svoji váhu, ani by tak brzdit nemusely a na sportovní jízdu by to mohl být ideál.

            Stejně se pořád divím, proč si u nás tak málo rekreačních běžkařů pořizuje šupináče. Když to srovnám s Německem :-D

            0 0
            • nalim63  

              Znám asi 3 lidi co mají šupiny. Jeden z nich je už obrousil.A nechtěl bych je ,protože mám rád, když se pod kopec trochu svezu.

              0 0
              • jonti  

                Jsou i lyže jako RCS Crown, který když máš na správnou hmotnost docela i jedou

                http://www.fischersports.com/…18-RCS-Crown

                Většina lidí tady vozí šupináče, které jsou moc měkké a proto vůbec nejedou. A parafín nikdy nevideli.

                0 0
                • nalim63  

                  Tak to věřím, že tyhle i pojedou, protože ty co jsem viděl byli tak do 2tis.a tyhle asi několikrát víc.

                  0 0
            • Soreno  

              Já měl Sporten Favorit se šupinama říkal jsem si co stejně nejezdim jenom chodim a jsem turista a poznatky, ano světe div se drží to nepodkluzuje, ale ani nejede a to ani z kopce. Takže jsem je letos prodal (konečně) koupil klasiku a jsem spokojenej, ta lyže jede snad 5× líp. Jo asi jsou šupiny který i pojedou z kopce, ale ne v cenový relaci ve který jsem se hejbal já.

              0 0
            • oddie  

              Na SPORTOVNÍ jízdu to fakt ideál není.

              0 0
              • v POHODÌ klokan  

                Tak já měl na mysli ten případ, kdy si člověk pořídí tvrdší lyže, na kterých – když stojí na obou nohách – je komora s šupinama nad sněhem a je potřeba se pořádně odrazit, aby šupiny zabraly. Tak jsem myslel tu sportovní jízdu. Ale samozřejmě, že je lepší, když se správně namaže, to je jasný :-)

                0 0
            • mr.antik  

              jestli to bylo na mě, tak si myslim, že šupiny nejsou na každej sníh, čili zas musíš mít několik párů lyží, jinak nevím jak bys to řešil.

              Bruslím stejně rádši a na klasiku holt počkám na lepší podmínky, který zrovna letos třeba vycházely.

              Ale jak píšu jinde, většina tras je stejně o soupažení a není nic horšího než když slyšíš jak to drhne.

              0 0
            • Pebe  

              Já teda na šupiny nedám dopustit, dokud jsou v dobrém stavu, tak to je v pohodě.

              A když se pořídí nějaké lepší (CRS, Superlite a výše) tak se dá v pohodě mluvit i o sportovní jízdě. Samozřejmě je potřeba mít správnou délku a ve stopě není problém ani se sjezdy…

              0 0
        • Biker jak Pes  

          Hehe, taky jsem měl choutky, hlavně po tom, co se po stopě prošlo 6 kreténů.

          0 0
    • v POHODÌ klokan  

      Červený skivo nebo swix dost často stačí. Párkrát mě zachránilo staré fialové skivo universal 0+, to drželo parádně :-) S klistrama to zatím moc neumím, ale ty jsou už fakt na úplně rozmoklý sníh.

      Dneska jsem dal fialový skivo –2+2 a sednul hezky :)

      0 0
      • joudys  

        tak, včera to bylo na fialovej swix a dneska to zřejmě bude už na červenej

        0 0
      • oberleutnant Weiss  

        Já si včera prošlápl stopu na krátkém okruhu za barákem, a po dvou projetích, když už to vypadalo, že to napotřetí snad i jakž takž pojede, se mi tam prošlo pár idiotů se psy. Po pátém kole, když už to tak nějak jelo, jsem to zabalil a těšil se, jak si to dneska užiju… Večer jsem mázl skivo –2/+2 a ráno si šel tu včerejší stopu znovu prošlápnout do čerstvého svinstva. Po druhém kolečku jsem to zapíchl, protože se to lepilo neskutečně…

        0 0
    • black.horse  

      Klasika, přestříknout WDéčkem a je to…

      0 0
    • roman 3D  

      peltonen nanogrip – nemažou se vůbec a teploty nad nulou maj moc rádi, jedinej problém s nima je na přemrzlým sněhu, alespoň to ale nutí soustředit se na správnou techniku odrazu

      0 0
      • v POHODÌ klokan  

        Jo, docela rád bych je někdy zkusil.

        0 0
        • roman 3D  

          nevím jak jinde ale třeba u nás v Jizerkách v Bedřichově – půjčovna Adler Nisa je mají k půjčení-otestování

          0 0
    • prvniodkonce  

      hladký a soupaž šůšn

      0 0
      • ELx  

        spousta lidí má ze Standy akorát prdel, ale vůbec netuší co ten „šůšn“ znamená : http://www.skiinsjusjoen.com/

        0 0
        • Nikovlas  

          A co tím teda myslel?

          0 0
          • ELx  

            Já mu do hlavy nevidím, ale jelikož na lyžařském stadionu v Sjussoenu je poslední občerstvovačka a možná i rychlostní prémie, tak to tam asi chtěl zkusit roztrhat a rozhodnout závod. Potom už se víceméně jen sjíždí dolů do Lillehameru do cíle.

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.