• saintjv

    Cuz lidi mam takovy zcela offtopic dotaz na tema bezky. Po 25 letech jsme si vymysleli srandu ze by jsme letos vyjeli s partou na bezky.

    Absolutne netusim na cem se ted jezdi, nebo teda v obchodech jsem neco videl ale v obchodech vedeli prd. Ja jen vim ze kdyz jsem na tom jezdival tak me hrozne bavilo brusleni. Dnes uz je vse specializovane a mne jde predevsim o pouziti/vyuziti. Zenu to nadchlo taky tak jsme si rikali ze by jsme si koupily boty. Zbytek asi pujcovna. A ted otazka jaky boty mame vzit? Delaj neco jako primo jen na skate a neco na klasiku… Co clovek vyuzije?

    0 0
    • ˘Ö˘ Krab  

      Ano, jak boty, tak i lyže a vázání jsou jiné na skate a klasiku. Krom toho jsou ještě kombi lyže i boty, ty bych asi pro zamýšlený účel doporučil. U lyží ne ambiciozní třídu fitness = kondiční lyže – jsou trochu širší a dá se na nich jezdit i po hůře upraveném terénu, nejsou vratké, snáší dobře bruslení i těžší lyžaře, doporučit můžu třeba Sporten Perun.

      Nebo si kup jakýkoliv levný set ze supermarketu, pak si třeba pořídíš lepší.

      0 0
      • saintjv  

        Super diky za typ. Jdu se mrknout na ty kombi boty:)

        0 0
        • tulda  

          kombi sou na prd a sporteny bych ze seznamu adeptů rovnou vyřadil

          0 0
          • saintjv  

            proc sou kombi na prd?

            0 0
            • tulda  

              Když už teď víš, že tě baví bruslení tak proč brát něco, na čem se nedá ani bruslit ani klasit. Řešil sem tohle u svojí holky, která zezačátku nevěděla co chce, tak vzala kombíky. Stejně pak jen bruslila a koupila skate. Takže za mě jsou kombi jen vyhozený prachy.

              0 0
              • obda  

                Kombi lyže jsou naprd určitě, ale pokud má zájem více bruslit a občas klasiku (a na oboje nejsou prachy), tak kombi boty nemusí být nutně špatná volba.

                0 0
                • McBlacky  

                  souhlas. Salomon Active 8 combi jsou boty který dají jak skate tak klasiku v pohodě.

                  na rozdíl od combi lyže to smysl dává

                  0 0
            • Ice-goofy  

              Jirko? ;) Máš málo zraněních? ;)

              0 0
              • saintjv  

                To snad neeee:) Musime se uz domluvit abych te vyvezl u nas po trailech! Trosku techniky pridame:)

                0 0
      • McBlacky  

        fitness lyže a bruslení :)

        tak to fakt ne i v případě že to je fitness bez šupin. Tyhle lyže jsou dobrý pro styl kdy neodlepíš ani kousek lyže od sněhu ;-)

        0 0
        • alinceb  

          :)

          0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          Hm, tak to si někdy ukážeme. Pokud se moc neboří, tak i po neupravené louce. Hlavně je potřeba vědět, kdo (rozumějme jak těžký jedinec) na nich bude jezdit. Navíc píše po 25 letech, takže odhaduji věk na 50+.

          Sám mám všechny tři varianty klasiky i skate (Bohemky) a k nim Perun, když je mi předešlých dvou líto.

          0 0
          • saintjv  

            Ty voe je mi jen 40!:)

            0 0
            • ˘Ö˘ Krab  

              Tak to dáš i čistokrevné skejty. Jestli nemáš příliš těžké kejty.

              0 0
          • McBlacky  

            já to zkoušel a asi jsem rozmazlenej ale kroutilo se to šíleně, opřít se do lyže bylo dost nemožný. Pravda měl jsem fitku na 65kg, sám mám 72.

            Normálně jezdím 187 a 192 oboje RCS stiff, ty delší mám jako dvojky, když je málo sněhu.

            Sporteny jsem měl dvoje klasiky a stačilo. Drží to vosk jen o málo líp než plaňka od plotu :)

            0 0
            • ˘Ö˘ Krab  

              To bude tím. Protože spadám do váhové kategorie XM (extramamut), tak si kupuji vybavení podle toho. Levnější lyže Sporten vosky nedrží, na Bohemkách a Sprintech to celkem jde. Ale když se pod to lípne žehličkou klistr, tak dám vosk skoro na cokoliv, i na tu plaňku.

              0 0
              • McBlacky  

                já měl sprinty na klasiku pravidelně po 15km byl skluznej dole – dvě vrstvy zažehlenýho LFka TOKO. Stoupák vydržel o pár km déle – zažehlenej modrej nebo zelenej a na to dvě vrstvy podle teploty.

                celkem mě sralo že ze začátku jsem v klidu stačil a pak musel pokaždé makat jako arab abych na jizerských rovinkách nebyl za kotvu skupiny :)

                ale asi máš pravdu, že pro někoho kdo jezdí málo to bude vhodná lyže. Je levná a když ti výlet hodí 20–25km dá se s tím žít.

                0 0
    • saintjv  

      Vsem diky moc za reakce. Koukam ze z naprosto banalni otazky se vyklube tema na nekolik desitek minut o tom co a jak… WTF za me byly jen jedny bezky:))) ***** a ted tolik stylu:)))

      Ale myslim ze uz asi vim co chci. Vzhledem k tomu ze to bude pro zacatek opravdu prilezitostne tak vezmu nejaky ty kombi boty a lyze pujcime.

      0 0
      • alinceb  

        Ještě jedno tu nepadlo:

        Běžky mají 2 typy vázání – SNS (nejvíc Salomon) a NNN (nejvíc Fischer). Pokud si budeš běžky někde půjčovat, tak si zjisti kde a jaký systém vázání tam mají…

        Jinak boty klidně Combi, běžky jedině speciálky – to tu už ale padlo.

        0 0
        • McBlacky  

          dneska dokonce Salomon u klasiky dělá už jen jednu hrazdu a dvouhrazdový boty jsou s tím kompatibilní. Ten systém s tahacím páskem byl na přeshubu :)

          ono je fuk co si půjčí, půjčovny mají lyže na oboje. Jednu dobu se preferoval v půjčovnách u bot Salomon, měl celkem dobrý boty za solidní cenu a vydržely.

          0 0
      • Ice-goofy  

        Půjč si oboje ;) pak se zraníš a kdybys kupoval zas by se Ti na to prášilo ;)

        0 0
    • Erknold  

      zeptám se i já. Máte někdo reálnou zkušenost s běžkama se šupinkou/protis­mykem s datem výroby po roce 2000 :)?

      Jo všude slyším, když se na ně ptám, že jsem matlák, ať se na to raději rovnou vyprdnu, ale pak vidím v reálu, že velký rozdíl v rychlosti proti mým 15 let starým sportenům s voskem skoro není. Když to došoupeme do občerstvovny ve stejný čas. Jen tedy já ztrácím čas s patláním. Nedej bůh, když pak dojde řada na klistr. V posdlením krámu mi řekli, že pokud má člověk mozek a nemaže stoupací vosk po celé skluznici, že je nesmysl, aby šupinka byla srovnatelná, proto tam žádnou ani nemají. Jen prostě na Šumavě vidím opak u nás šoupačů :) Když teda nepočítám sousedovo šupinky z roku 1980, které ho fakt nepustí ani ze střechy kostela :)

      Tak právě uvažuji, že zkusím Sporteny Perun s protismykem. Co Vy na to? Pokud tu není každý jen mazač.

      0 0
      • stumpík  

        Já zkušenosti z šupinama nemám, mám běžky s mazací skluznicí. Jde o to jestli chceš na běžkách opravdu běhat, nebo jen chodit. Jestli chceš chodit, kup si z klidně z šupinama.

        0 0
      • Barak  

        Dnes už se dělají i jiné systémy než klasické šupiny, zkus něco dohledat na webech, které se zabývají touto tématikou. Tady ti asi většina lidí napíše, že vše ostatní než klasické běžky, které mažeš, jsou turistické a na prd.

        Fakt je ten, že se dnes dělají opravdu dobré lyže, které nemusíš mazat a zároveň se dají označit za sportovní. Otázka je, proč je vlastně chceš. Jestli je to kvůli tomu, že nechceš mazat, tak neuděláš chybu. Pokud ale očekáváš univerzální lyže, které pojedou perfektně jak na upravené trati, tak stopu, budeš možná zklamaný, protože jak víme, cokoliv univerzálního není moc dobré na nic.:-)

        0 0
        • Erknold  

          je pravda, že jsem mohl napsat, na co to chci. Na výlety po Šumavě ve stopě, kde si poslední leta užíváme i měsíc sněhu. Takže se do stopy dostanu parkrát do roka na výlet v partě, nebo s přítelkyní. Vždy pohodové tempo. Svoje běžky jsem vždy mazal jen stoupacím voskem v komoře (nebo jak se to jmenuje) a nikdy jsem z lenosti nepoužil žádný kluzný. No takže běžky na nějakou tu průměrnou rychlost 10 km/h, nebo kolik nám to vychází.

          No a když razím stopy na chalupě, tak je jedno co mám na noze. Na to si nechám staré kameňačky.

          0 0
          • Barak  

            Jestli jezdíš s partou a jezdíte spíš na pohodu, žádné extra výkony, tak to bude úplně v pohodě. Nebudeš muset řešit mázu a celkem to i pojede. Někde si o tom něco načti, aby ti neprodali úplný shit.

            Osobně jsem to na noze měl jenom jednou, dostal jsem se k tomu náhodou, jina, mám lyže na klasickou mázu. Vždy jsem o tom četl jenom negativní reakce, takže jsem byl připraven na nějakou hruzu. Musim ale říct, že mě to docela mile překvapilo. A to šlo o starší lyže, úplně na jinou váhu a celkem dost domlácený.

            0 0
      • jonti  

        Docela se to dá, je ale velmi důležité správně vybrat tuhost lyže. Pro těžší lidi přes 90 kg to skoro nejde a lyže potom nejedou.

        0 0
      • Soreno  

        Měl jsem Sporteny Favorit se šupinama a naštěstí se mi je podařilo prodat. Prostě nejeli asi jsem byl na ně těžkej (73 kg výška lyží 190 cm) . Teď mám klasiku a je to báječnej pocit, že ty lyže jedou nejenom ve vymrzlý stopě. Jo a neběhám jen chodím a i tak ten rozdíl byl velkej. Žena má taky šupiny, ale je to muší váha a ještě je ráda že to nejede :).

        0 0
      • Žulda  

        Mám Fischer Cruiser ORBITER 2010, koupeno na eBay z Německa za nějakých 150€ vč. dopravy. Jsem spokojenej, když není stopa totálně vymrzlá, nemám na nich problém. Kamarádi, co mažou, nejedou nijak rychlejš, ani z kopce. Přítelkyně si koupila novější a taky spokojenost. Hlavně je vybrat správně podle váhy.

        0 0
      • McBlacky  

        Sporten totiž nejede ani bez šupin.

        Nejblíže hladký namazaný lyži jsou atomic skintec, pak RCSka crown a pak už je to asi jedno. Ještě mrkni na Peltonen nanogrip – tu verzi kde je uprava jen uprostřed. To je jiný systém kompletně

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.