• -Alan-

    Narazil jsem na zajímavý model od Holuxu. Zatím je to dost novinka, uvidí se kolik to stojí. Moc dalších info jsem o tom nenašel, takže asi jen odkaz na stránky výrobce

    Jestli o této outdoor navigaci někdo víte víc, neváhejte přidat vaše informace. Zajímavá bude asi hlavně cena.

    0 0
    • capo  

      Tak, po roce je v prodeji i v ČR :)

      Dost by mě zajímala nějaká recenze, zejména kvůli přítomnosti SmartMaps. V těch, že to tak musím říct a omlouvám se za to, „zkurvenejch“, mapách od garminu, který nemaj ani v jedný verzi aktuální cyklotrasy a turistický trasy a barevně jsou naprosto nepřehledný, se totiž dost těžko orientuje. Dokonce tak těžko, že jsem místy vozil jako custom mapy právě smartmaps. Taky jestli to bude mít rychlejší překreslování než Oregon, a lepší display, a bude to mít routovatelnost (píšou plánování i po turistickejch), rozhodně by to stálo za hřích. Nevýhodou je absence tužkových baterií – to by mě fakt zajímalo jestli byl výrobce někdy v přírodě – ale co naplat…

      Zkušenosti sem…

      0 0
      • capo  

        Jsem zapomněl přidat odkaz…

        http://www.smartgps.cz/…e-smartmaps/

        Je tam i super to porovnání garmin a smartmaps map.

        Nejsem jejich prodejce, jen mě Garmin neskutečně pije krev za to jakej je, ale doposud nebyla konkurence :)

        0 0
        • capo  

          Tyjo, tak jsem si nainstaloval do PC free verzi smartmaps, a ačkoliv ta free verze není dostatečně podrobná, je prostě naprosto úžasný, jak to umí routovat po cyklotrasách i lesních cestách. Jsem unešen, tohle mi fakt chybělo :)

          0 0
          • jt_vam  

            SmartMaps využívám již dlouho na telefonu. Musím jen chválit, mapy super přehledné, žádné odporné vektory ala Garmin. Aktualizace vydávají hodně pravidelně, aktuálnost taky super. Hlavně je to česká firma a dá se u nich mnohé vykomunikovat.

            Holux Funrek 130 vypadá hodně pěkně…Z mých zkušeností jsou aplikace jak pro telfon tak pro PC asi 100× rychlejší a user friendly než Garminí(má bratr).

            0 0
            • VanVren  

              Na jakým telefonu? Myslíš že by to zvládla i Nokia E52?

              0 0
        • tomesik  

          ja osobne bych videl problem s vydrzi, i garmin ktery ma vydrzet 15h vydrzi tak 1/2, tohle ma vydrzet 8h na 50% podsviceni, cili na delsi cyklo je to nepouzitelne, nebo s sebou vozit 2 baterky.

          0 0
          • MlokCZ  

            Co vozíš za baterky, že Garmin nevydrží ani 10h? Oregon už nemá tak skvělou výdrž jako 60CSx, když jsou ale dobré baterky tak těch 12h+ dát musí.

            60CSxko dá ale parádních 20h+, s jistotou mi vydrží vždy dva celodenní výlety (s tím, že je gpska zapnutá celou dobu i když se třeba sedí na obědě).

            Teď jsem dal na jedny baterky tři dni na velikonoce. A ještě zdaleka nebyly baterky vybité. Výlety ale byly kratší než celodenní (start kolem 11–12, dojezd kolem 18).

            Baterky Eneloopy s naměřenou kapacitou 2200–2300mAh (jak který kus).

            U toho Holuxu je to už docela bída s tou výdrží. Na druhou stranu ta jedna záložní malinká Li-onka bude superlehoučká, takže zanedbatelné ji tahat navíc sebou. Jen je ale opruz pořád myslet ještě na to, abych měl sebou nabitou záložní baterku.

            0 0
            • tomesik  

              Garmina velmi casto pouzivam na plne podsviceni a myslim, ze by vice jak 8hod nedal, na nizsi uroven podsviceni je tech 15 hodin asi dosazitelnych. Baterku mam standardni.

              0 0
              • MlokCZ  

                Jakého Garmina a jaké tam baterky? V každém případě mi není jasné, k čemu je plné podsvícení, tedy u 60CSxka je k ničemu. Ve dne perfektní čitelnost bez podsvícení a v noci stačí poloviční a září to až až.

                0 0
                • kyl  

                  Přesně,ráno kolem 3h vstanu,dám do 60CSx baterie(BC 3000),jde se na vlak,pak někde pojezdí ±100km.Celou dobu je GPS zapnutá,před půlnocí jsem doma a k ránu mě GPS budí že je slabá baterka.

                  0 0
                • tomesik  

                  ja to vyse neuvedl. Garmin edge 800, ve dne/slunecno ho pouzivam na plne podsviceni. Baterie je od vyroby nevim co tam je.

                  0 0
          • veka  

            S originál baterií 6,5 hodiny při trvalém provozu a autopodsvícení­.Koupil jsem si silnější baterii 1400 mAh. Originál je 1050 mAh tak uvidíme.

            0 0
            • veka  

              Se silnější baterií 8 hodin.

              0 0
              • Kopecek  

                Ahoj, prosím kde jsi koupil tu silnější baterii pro Holux funtrek 130 pro.

                Předem ti moc děkuji.

                0 0
                • K2  

                  Pokud vím, tak Holux používá standardní Nokia baterku, takže asi pohledat větší baterku pro tu Nokii.

                  S Mobilními baterkami mám však následující zkušenost:

                  • Origo s standard kapacitou funguje 2 roky a stojí majlant (třeba1000Kč)
                  • Neoriginál má větší kapacitu a znatelně ztrácí kapacitu po ccapůlroce a do roka je potřeba novou. Stojí polovinu

                  Je pak otázkou, jestli se neoriginál vyplatí.

                  Alternativou může být dobíjení v hospodě přes accupack s Lipol baterkou (cena do/okolo 1000 Kč nebo Baterypack na 4 tužkovky cena krabičky cca 80 Kč. Je však potřeba vyzkoušet, některé zařízení se na to nechytnou)

                  0 0
                • veka  

                  Ostrava futurum stánek s mobilama naproti pokladnám.

                  0 0
            • maajkee  

              Tak to je fakt nic moc, to by mi nedalo ani na jednodenní vyjížďku :/

              0 0
    • Pavel.ct  

      Využiju tohoto vlákna, nemáte někdo zkušenost s tímto loggerem? Zajímá mě jeho funkčnost, když ho dám třeba do podsedlovky a pod., jak je to se signálem.

      Díky

      0 0
      • bombbob  

        Mel sem ho na 14 dnu pucenej.

        Ve vrchni kapse batohu nebo volne byla trasa porad vpohode.

        Kdyz sem ho mel v kapse u kalhot tak mel docela vypadky, obzvlast pod stromama nebo v zastavbe.

        Do podsedlovky bych ho nedaval spis ho prigumickovat na predstavec.

        0 0
        • Pavel.ct  

          Díky za názory, přemýšlel jsem, že by ho vždycky hodil do zadní kapsy dresu.

          0 0
    • ALEX007  

      jsem vice mene ready do nich jit. byl jsem se podivat a vypadala ta navigace holux moc dobre. A ja tu navigaci neprejedu…:) tj i male baterie vydrzi vic nez ja. A ten Garmin me na slunci stval. Blbe jsem videl, na oregon 450 a to uz je dost draha hracka

      0 0
      • lodyh  

        ty jo sorry, sice to není vůbec k tématu, ale musel jsem si to přečíst třikrát abych pochopil co se nám snažíš sdělit. je to jak kdyby to překládal google translator do češtiny. větná stavba nic, že?:)

        0 0
      • maajkee  

        Nemůžeš to napsat česky prosimtě? :)

        0 0
      • ALEX007  

        sorry.

        více méně jsem rozhodnutý si ten holux koupit.Byl jsem se na to podívat v projedně, a vypadala dobře. Má mít speciální funkci která znamená že je displej dobře viditelný na slunci, ale zrovna bylo zataženo tak tu funkci jsem nemohl vyzkoušet. Ale vypadala o něco lépe než Garmin 450, na jeho displeji jsem viděl velmi málo, když svítilo slunce.

        0 0
        • veka  

          Nečekej zázračný display ale gramáž a mapy jsou veliké plus.Náhradní baterii sebou tzn. min. 12 hodinová výdrž,žádné sekání map při posunu.Zatím spokojenost.

          0 0
    • se-se  

      Mám ho týden. Malá výdrž baterie – 4 – 8 hod podle podsvícení. Koupil jsem externí baterii 5000 mAh a je po problému. Taky je pomalej procesor – na kole to nevadí, ale při použití v autě se loudá za mnou 100 až 200 m. Je přesný, ale když zastavím na křižovatce, musím počkat, až se doplazí. Ale do auta není určený, takže mu to nelze vyčítat. Na kole jsem s ním spokojený.

      0 0
      • gargamel  

        jakou baterii koupils a jak dlouho na ni maká?

        0 0
        • se-se  

          no koupil jsem Raikko aku pack 5200 ale ještě jsem ji ani jednou nepotřeboval. Po prvním dnu nepříjemné zkušenosti s vybitím jsem podsvětlení nastavil na minimum a od té doby se mě přístroj už nepodařilo předčasně vybít. Koupě Raikka nelituji – mám rát hi-tec vybavení, ale možná jsem se unáhlil – druhá baterka za asi 3 stovky je zřejmě dostačující. Jinak ale tohle Raikko je opravdu špička – maličký a kapacita velká. Bezva řešení pro několikadenní cesty

          0 0
    • iron.hide  

      a na slovensku sa to uz predava?

      alebo mozno mi staci nieco lacnejsie – co poviete na stary Garmin Etrex, ktory je bezmapovy, len suradnice a ostatne cisielka. Ma to dnes este zmysel kupit? Lebo cena je skvela…

      0 0
      • iron.hide  

        alebo napriklad aj toto

        http://www.alza.sk/…-d106895.htm#…

        ma to niekto?

        0 0
        • iron.hide  

          fakt nemate tieto jednoduche GPSka? nechcem davat tolko prachov za tento Funtrek130,a uz vobec nie za predrazeny garmin.

          Ked tak nad tym rozmyslam, tak by som si rad kupil Holux GPSSport:

          http://www.alza.sk/…-d106895.htm#…

          mate to niekto?

          0 0
          • Palo TT  

            Najskor treba definovat, na co to chces pouzit.

            Ako cyklo pocitac a na logovanie je to postacujuce (aj ked mne osobne by chybala presnost barometrickeho vyskomeru). Navigovat to vie ukazovanim sipky len na jeden zadany bod, takze v praxy nepouzitelne.

            Pokial nie si pocitacova lama, potrebujes navigovat + pozerat mapy a nechces investovat do GPS pristroja daj si do mobilu Trekbuddy. Toto riesenie nie je vhodne na celodenne navigovanie a logovanie, ale na obcasnu navigaciu v terene (ked ides mimo tur. znacenia) to uplne postacuje, obzvlast, ked si nahras mapy NLC.

            0 0
            • maajkee  

              A na co by ti vůbec chyběla přesnost bar. výškoměru? Aktuální výšku dle GPS měřej přístroje celkem obstojně a nastoupaný metry jsou pak po nějakých korekcích taky použitelný.

              Nežere to pak naopak s bar.výškoměrem víc energie?

              0 0
              • Palo TT  

                Aby som nemusel riesit tie korekcie.

                Baterky to zerie viacej, ale rozdiel nebude zasadny. Vacsi zrut bateriek je tusim elektricky kompas.

                0 0
              • ProtoolsTDM  

                Téměř nežere. Viz. třeba Ciclosport HAC…3,4,5, které jsou na beterie CR 2032 a vydrží s nimi rok.

                0 0
            • iron.hide  

              no nevim, ale ja mam teraz na tachometri VDO barometricky vyskomer a skace to hore dole. Nechce sa mi to furt kalibrovat, ked ani neviem v lese jak som vysoko. Pritom pocas burky sa ten tlak meni este viac.

              GPS by sa mi hodilo na hladanie geokesiek, a este v pripade ked zabludim, vtedy by som zistil suradnice a pozrel do mapy.

              0 0
          • MirkoCarver  

            Vozil jsem ho asi rok, pak jsem koupil Garmina a teď ho má syn. Citlivost a přesnost stejná jako u Garmina. Ale není to navigace, ikdyž umí zobrazit prošlou trasu, ale jen jako čáru bez mapy. Přesnost výškoměru je plus-minus 20–30m, ale nastoupané metry jsou na pokraji použitelnosti, přístroj sám je vůbec neudává a hodnoty spočítané třeba ve Sporttracksu jsou o hodně vyšší než skutečné. Maximální rychlost udává většinou správně, okamžitou v lese občas poloviční, ale to je problém všech GPS navigací bez signálu z kola. Výdrž baterie odpovídá tomu, co uvádí výrobce, na jeden den bez problémů. Paměť stačí asi na 1000km při zápisu po 10m.

            0 0
    • Adnej  

      Ahoj, už jste zkoušeli jestli tam jsou instalovat jiné mapy než smart maps?

      Zajímá mě jen pokud pojedu do zahraničí tak jestli tam jde dát např. prográmek Oziexplorer a nahrat si tam libovoulnou mapu pomocí Mobile Atlas Creator. Nyní využívam v PDA a nemužu si stěžovat … Díky ;)

      0 0
      • kykloOp  

        Taky by mě zajímalo, jestli je možné nahrát další mapy, resp. jiný navigační software… na stránkách smartmaps uvádí jen možnost přidání vlastní vyrobené mapy a ještě za poplatek, což není použitelné http://www.smartmaps.cz/…lastni-mapy/

        Ale předpokládám, že pokud to není nějak výrobcem blokované, že by to jít mělo.

        A ještě dotaz ohledně dodávaného držáku na kolo. Je jen na řidítka a držák na představec se musí dokoupit zvlášt?

        0 0
        • Palo TT  

          V navode vyrobcu je postup, ako cez menu spustit priamo WIN CE, takze OZI CE by sa mal dat rozbehnut. Mohol by to niekto vyskusat.

          Otazne je, ci to funguje aj vo verzii so SMART MAPS. Problemom moze byt aj, ci je dostatok miesto na karte aby si nemusel prist o moznost vyberu SMART maps vs Ozi pocas jazdy.

          Ozi tiez nemusi vediet citat barometricku vysku.

          0 0
    • iron.hide  

      otazka pre slovenskych majitelov holuxu funtrek 130 – odkial sa daju ziskat podrobne mapy SR (1:10000), a daju sa vobec nahrat? na alze maju len podrobne mapy CR

      0 0
    • slune.z.tune  

      Prosím o radu někoho kdo má zkušenost s použitím Oziexplorer v Holux funtrek 130. Jsem asi trochu lama, ale při spuštění oziexploreru v navigaci, načtení mapy a získání signalu GPS mi aplikace po velmi krátké době zahlásí, že spojení s GPS bylo přerušeno a znovu se načte až po manuálním zásahu. S ozim mám taky mnohem větší problém vůbec najít signál v zástavbě, nebo pod stromy. Nevíte někdo v čem může být problém? Btw s originálním softwarem od smartmaps nemám nejmenší problém

      0 0
    • K2  

      Máte někdo zkušenosti, jestli na toto zařízení oficiálně jdou sehnat mapy jiných koutů světa (např Garda na kola, nebo Rakousko, Německo 1:100 000 silnice pro motorku/auto)

      Nebo jestli si musím vytvořit svoje mapy a nějak je zkalibrovat?

      Chtěl bych univerzál GPS, nejčastější použití kolo+moto

      Díky za info

      0 0
      • jeffi  

        má to Win mobile, takže pokud máš nainstalovaného OZIho, tak zkalibrovaných map je na internetu opravdu dost, např

        kalibrovat mapy jde, ale rychlejší se projít internet.

        0 0
    • fabio  

      Zdarec …

      Připojím se do této diskuze.

      Přemýšlím už déle než rok o GPS navigaci a zaujala tato Holux Funtrek 130

      Nejprve jsem řešil nějaké od Garminu ale odrazovala mě cena:

      Dakota 20

      Etrex 30

      Tento Holux vzhledem k velikosti displeje se rovná Oregonu

      Použití navigace by bylo následující:

      • plánovaní tras na cyklo-výlety
      • záznam tras do navigace (následně PC)
      • příložitostně na Geocaching

      Můžete mi tedy poradit ??

      Díky za kladné i záporné odpovědi.

      0 0
      • se-se  

        mám Holuxe, spokojenost.

        0 0
        • fabio  

          To bych na Tebe měl několik dotazů.

          Už jsem toho pročetl dost na diskuzích jak tady tak na gpsforum.sk

          Přesto mám na několik dotazů:

          • jde zároveň mít spuštěnou navigaci a zároveň záznam trasy ?
          • kolik hodin Ti vydrží baterka na podsvícení cca 50% ?
          • jaké používáš mapy na kolo případně na geocaching ? (stačídodávaná 1:40000 ?)
          • jaká je viditelnost displeje na slunci ?

          Díky za info.

          0 0
        • K2  

          Přidám se s dotazy, protože mě tato navigace taky zajímá…

          • Jak je to s dostupností map z ciziny (Alpy, Garda a pod).

          Dají se stáhnout, jednoduše vyrobit nebo koupit?

          • Dá se podsvícení jednoduše zapnout při dotyku displeje?

          Asi by mi stačilo mít zaplé podsvícení jen v případě hledání. Pokud jedu po rovné cestě, nebo do kopce, tak asi nepotřebuju podsvícený displej

          • Vydrží to celý den při občasném rozsvícení displeje a zbytek bezpodsvícení?
          • Vzhledem k tomu, že má reflexní displej, je něco vidět bezpodsvícení?
          • Napadá tě nějaká další alternativa? (novější, rychlejší,lev­nější?)
          0 0
          • se-se  

            Záznam trasy a navigace jsou nezávislé programy. Navigační program má navíc své vlastní trasování nesouvisející s trasami přístroje. Jak jsou spolu kmpatibilní to nevím – já to vůbec nepoužívám.

            na 50% svícení displeje vydrží baterka tak 4 hod tedy hodně málo. Na asi 25% vydrží asi 7 hod, se zhasínajícím displejem 0/50% asi 8 hod.

            1:40000 nestačí – tyhle mapy jsou nanic. Já měl v přístroji už 1:10000 a ty jsou opravdu až do zaječích pěšinek.

            Na slunci musíš dá asi 80% jasu ale naopak pokud máš slunce v pozici, že se neodleskuje od displeje, tak je vidět dobře i při malé jasu.

            Mapy zahraniší se deají dokoupit on-line na webu smartmaps. I když mapy jsou bitmapové, tak je nepze vyrábět „na koleně“ – musí se koupit.

            Podsvícení se dá nastavit taqk že zhasíná a rozvítí se dotykem na sdisplej – to je nejúspornější re­žim.

            Na celý den funkce je dobrá druhá baterka nebo externí akupack.

            I bez podsvícení je na displeji v nouzi cosi vidět. Při rozptýleném světle dokonce dost slušně.

            Alternativ je jistě dosta, ale tohle bylo vzhledem k tomu co to umí za super cenu. Umí toho fakt dost.

            0 0
            • fabio  

              Díky za info.

              Ještě pár dotazů:

              • baterka tedy vadrží 1-denní výlet … což mi postačuje. Řešil bychto druhou náhradní baterií
              • ještě ohledně map … 1:10000 ale nejsou cykloturistické. Jsou na nichznázorněny i vrstevnice a chybí pouze turistické a cyklo trasy ??
              • co ovládání displeje v rukavicích ??
              • je na displeji ochranná folie ??
              0 0
              • se-se  

                ty mapy jsou turistické, ale pozor – tak jako asi jiné přístroje, tak ani tento neumí navigovat jinde než po silnicích. Mimo silnice je to pouhý pozorovatel. Trasu, ať naplánovanou nrbo mapovou, vidíš a jedeš podle ní, ale navigace se nekoná (od stejně není hlasový a jen pípá)

                Vrstevnice mají. Dáb se navolit, že přístroj automaticky přepíná mezi mapama jak zoomuješ, takže co není na jedný, máš na druhý mapě. Já tam má všechny soubory co nabízejí. Mám tam i fotomamu ale tu asi smáznu, ja k ničemu.

                V rukavicích se moc nechatáš. I prsty jsou někdy hrubé ale je tam docela dobrý stylus na šňúrce.

                Fólii nemá a musíš si ji tam dát to je oprvdu naprostá nutnos – já ji už mám po már měsících seškrábanuu, a nebejt tam tak je asi po přístroji.

                0 0
                • fabio  

                  Ještě bych se vrátil k těm mapám.

                  Na smartgps.cz je uvedeno co obsahuje základní model:

                  • Podrobná mapa ČR a SR 1:10000
                  • Cykloturistická mapa ČR a SR 1:40000
                  • Cykloturistické mapy ČR a SR 1:75000
                  • Autoatlasy ČR a SR 1:100000
                  • Automapa pobřeží Chorvatska 1:100000
                  • Automapa Evropy 1:800 000

                  Z toho mi plyne, že ta mapa 1:10000 není cykloturistická.

                  Zároveň je zde popsané, že lze navigovat těmito způsoby:

                  Navigator = Plánování po silnicích, cyklostezkách a turistických značkách. Všechny cykloturistické mapy obsahují jak cyklostezky tak turistické značené trasy KČT. Zařízení nemá reproduktor, místo hlasové navigace vydává pouze pípnutí.

                  0 0
                  • se-se  

                    No právě Navigator (součást balíku softu s mapami) umí jen po silnicích a uměl by i po stezkách, pokud by byly v sftverovy podobě mapy zanesený stejně jako silnice. Ale nejsou a já myslím, že v žádný. Prostě to není autonavigace, ale outdoorový přístroj.

                    0 0
                    • fabio  

                      Tak jsem právě mluvil s kolegou co vlastní tutu navigaci. A mám od něj několik postřehů:

                      • Potvrdil mi, že navigace umí plánovat jak po silnicích takcyklostezkách tak po turistických. Tak nevím …
                      • Cykloturistická mapa 1:40000 je na kolo dostačující a ideálnívelikost. I s ohledem na velikost displeje.
                      • Cykloturistická mapa 1:25000 bude asi potřeba pouze pro detailnějšídoh­ledání např. geocashing
                      • Doporučuje dokoupit náhradní baterii BL-5C1200mAh od Ac-cu
                      • Doporučuje dokoupit externí nabíječku DT-33
                      0 0
                      • se-se  

                        Aha tak ty cyklostezka abach vyzkoušel – já se dočet, že to neumí tak jsem to nikdy ani nezkusil.

                        Druhou baterii mám ale nabíjím ji v přístroji. Ta nabíječka je ale fakt levná tak ji možná koupím.

                        No ty extrapodrovný mapy 1:10000 mám a jsou dobrý opravdu – jsou tam i úplně prastarý lesní cesty, který v reálu jsou sotva rozeznatelný. Zpravidla to mám nazoomovaný právě na tyhle úpodrobný. Ale na ních asi právě plánovat nemůže – to je jistý.

                        Jinak fakt můžu doporučit – je to opravdu dobrá mašinka a dělá mě radost.

                        0 0
                        • fabio  

                          Tak jsem ji právě objednal.

                          Až dorazí a budu mít první zkušenosti dám vědět.

                          0 0
                          • se-se  

                            já mám taky zkušenost – přežila bez úhony i salto, kdy se držák utrh a letěla vzduchem.

                            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.