• Patt

    Čus bikeři a bikeřice, trochu uvažuji o koupi této hračky (Holux 260), ale to bude určitě hodně podobný jako truchu starší bráška 245. Mám otázku, jak je to přesný co se týče aktuální rychlosti a najetých kilometrů? A vůbec co se týče signálu v terénu a v zalesněných místech? Jestli je ještě potřeba vozit klasický computer?

    Předem díky moc za vaše reakce postřehy a šaltr s vami. :-)

    0 0
    • Pijer  

      Co nabízí navíc, nebo v čem je ta 260 o tolik lepší, že stojí o tisícovku víc než 245?

      0 0
      • Patt  

        Je tam barometrický výškoměr, to je asi hlavní, což by mělo být přesnější. Už tam je i obousměrná komunikace s PC a nějaký další mininovinky. Mě hlavně zajímá to, jak je to přesné co se týče signálu GPS, rychlosti, najetých kilometrů…což určitě bude stejná přesnost, jako u 245.

        Nemáš s 245 nějaké zkušenosti?

        0 0
        • Pijer  

          ne, nemám, jen tak po očku eviduju, že Holux existuje a až udělá za slušné peníze i mapový model, tak o něm začnu uvažovat ;-)

          0 0
        • Schoscha  

          mám Holux 245 asi 2 měsíce.

          V mým případě je problém, že když vyjíždím z domu,tak mezi barákama těžko chytá první signál.Chytne se až po 400 metrech na volnějším prostoru.Při cestě zpět, když už „o sobě ví“, tak mám signál až ke dveřím a nekdy i v budově.

          Občas se stane, že signál ustřelí o nekolik desítek až stovek metrů, zřejmě vlivem nějakého odrazu.ale to bylo snad 2×.

          Srovnání měření rychlosti s drátovým tachecem vychází ± stejně.Výškoměr nemám s čím srovnat, ale na stejných trasách se opakovaně údaje taky ± schodují.

          Slabinou je hlavně výdrž baterie.

          0 0
          • dieegoo  

            Dáváš mu na to první rozkoukání dost času? Občas první fix trvá fakt hodně dlouho, u mobilu, pokud nepoužiju „předstažení“ dat z netu, tak se chytá třeba 5 minut…

            0 0
            • Schoscha  

              je mi jasný , že se potřebuje rozkoukat, ale většinou mi ráno spíš 5 min.chybí a musím spěchat. :-)

              0 0
          • Maštík  

            Ahoj,

            dají se modely od Holuxu použít i jako případnou navigaci, v tom smyslu, že naplánuji trasu na PC, naimportuji do Holuxu a on pak ukazuje vzdálenost k jednotlivým bodům dle kterých se pak dá orientovat? Popřípadě je to omezeno nějakým nesmyslně nízkým počtem bodů?

            Mockrát díky za případnou reakci, hledal jsem různě ale nikde jsem konkrétní info nenašel.

            0 0
            • Maštík  

              Ještě jednou prosím nějakého uživatel a radu. Díky Honza

              0 0
            • Seky  

              Pokud se ptáš na holux 245 tak určitě NE. Mám ho sice jen pár týdnů a na kole jsem ho měl zatim jen dvakrát, ale v softu v PC není žádná možnost jak něco naimportovat do navigace. Teoretická možnost je otrocky zadat body ručně přímo do zařízení, ale to je asi totálně nepoužitelný, protože na tom strávíš mládí. Do navidace se dá zadat manuálně bod a k němu tě to pak naviguje, ale nezkoušel jsem ještě jestli jde zadat víc bodů.

              Mapový navigace jako Holux Funtrek 130, nebo mapový Garmin 705/800, něco takovýho určitě budou umět.

              0 0
              • duk  

                Kámoš má tu 260 a do toho trasa naimportovat z kompu jde, potom tě to vede normálně podle čáry, bodů byl na trase dostatek, nebylo to niják kostrbatý. Loni jsem ho měl jednou půjčenýho a trasa cca 120km se do něj vešla.

                0 0
    • Weremos  

      Recenze HOLUX GPSport 260 Pro

      Záznam tepových frekvencí a tedy využití přístroje jako sporttesteru umožňuje implementace technologie Ant+ využívané především u přístrojů Garmin. Ant+ umožňuje přenos signálu z hrudního pásu do přístroje samotného.

      Když jsem se rozhodoval, který přístroj si koupit, řídil jsem se především cenou, protože ceny některých značkových přístrojů považuji za neadekvátní. Po zkušenostech se sporttesterem GARMIN, který svou životností nepřekonal zákonem stanovenou záruční dobu, jsem se rozhodl, dát šanci méně známému, avšak cenově dostupnějšímu produktu. Dalším kritériem byla právě možnost záznamu trasy – tedy GPS datalogger a přirozeně záznam tepových frekvencí. Po pročtení několika málo dostupných, skutečně uživatelských recenzí (recenze prodejců typu „úžasný přístroj, který vám dá volnost pohybu“ a podobné ptákoviny mě fakt nezajímají), jsem se s jistou mírou nejistoty rozhodl pro HOLUX 260 Pro s cenou 3 670 Kč (zakoupeno na eshopu alfacom.cz).

      Nyní k věci. Nastavení a ovládání je celkem dobře popsané v manuálu, který je ke stažení v češtině zde.

      Funkce GPS

      Po zapnutí přístroje a nastavení sportovního módu přístroj během několika málo sekund lokalizuje družice a začne zaznamenávat trasu. Záznam trasy lze nastavit buďto automaticky nebo ručně (zmáčknutím tlačítka). Pro záznam trasy jsou k dispozici dva módy: změna pozice o určitou vzdálenost (po 5 m) nebo v časovém intervalu (5, 10, … sekund). Samotný záznam je celkem přesný s odchylkou max 10 m a to podle toho v jakém terénu se pohybujete. V lese je to poněkud horší, v otevřené krajině je odchylka minimální a pro daný účel je přesnost zcela postačující.

      Export tras z přístroje přes miniUSB-USB do přiloženého software EzTour Plus je celkem bez problémů. Matoucí ovšem je, že je potřeba ukládat stažené záznamy jako „Projekty“ (při uzavření programu se automaticky dotazuje, zda uložit nebo ne). Program se defaultně otevírá jako prázdný a jednotlivé trasy musíte otevřít z uložených projektů. Člověk by logicky očekával, že když importuje záznamy tras, které mají v názvu datum a čas pořízení, že se uloží v nějakém pracovním adresáři a jsou dostupné hned při otevření programu.

      Trasy se dají editovat, ovšem po přepnutí do módu „Úprava trasy“ se ztratí mapový podklad a nelze tak jednotlivé body přizpůsobit mapě. Trasy se dají vystavit přímo na Facebook a také exportovat ve formátech KMZ nebo GPX a zobrazit v Google maps nebo Google Earth.

      Funkce sportesteru

      Jako sporttester se dá využít skutečně jen v základních parametrech a hlavně, co do kvality software, se nedá srovnat s GARMINEM (POLAR) i když používají stejnou technologii záznamu dat.

      Přenos trpí občasnými výpadky spojení a není programově ošetřena eliminace těchto chybových stavů ve zobrazované statistice, je tam prostě nulový tep. Nepodařilo se mi najít soubor, do kterého jsou data o tepové frekvenci ukládána na PC (doufal jsem, že bude generovat soubory kompatibilní s Garminem, nebo je půjde transformovat). Za veliký nedostatek pokládám rovněž ten fakt, že v setupu přístroje nelze nastavit vlastní tepové zóny, ale přístroj se řídí pouze zadaným datem narození a pásma TF nastavuje na základě orientačního vzorce 220 – věk v procentech TFmax.

      Závěrem

      V tomto článku se zaměřuji spíše na negativa tohoto přístroje. Každopádně pro normální turisty, kteří si chtějí zaznamenat trasu, doplnit fotografiemi je to vynikající přístroj. Pro výkonnostní sportovce, kteří potřebují pracovat s pořízenými daty, je dodávaný software nevyhovující. Postačilo by, kdyby se data pořízená tímto přístrojem dala exportovat například do formátu TCX (sportetstery Garmin), který se dá importovat například do oblíbeného Univetu nebo Sports Tracker, kde se dají tréninková data sdílet s ostatními sportovci a slouží také k vytváření různých žebříčků nejaktivnějších sportovců.

      Autor : Jindřich Schwarz

      Tento článek je od mého trenéra,já sám zkušenosti s přístrojem nemám.

      0 0
      • Maštík  

        Děkuji za info. Šlo mi čistě o import trasy GPX nebo KML přímo do přístroje aby se pak dalo teoreticky navigovat po jednotlivých bodech… Asi tedy budu ještě chvilku šetřit na Garmina 705 nebo 800.

        0 0
        • Dálkoplaz  

          Jestli máš mobil s bluetooth a javou, tak pro získání plnohodnotný mapový navigace ti stačí 1500,– a koupit Holux M-241

          V kombinaci s TrekBudym nahraným v telefonu to pak umí:

          PLUSY

          • navigovat podle, do telefonu nahraných, GPX tras. Rovnou pak vidíšv mapě kde jsi (mapy si můžeš nahrát jaký chceš,i zahraniční pomocí Mobacu) (TB umí už dokonce i hlasovou navigaci)
          • počet bodů je omezen jen pamětí telefonu, takže hodně moc
          • je to na tužkové baterky – pro mě velká výhoda, ale i na jednubaterku těch 10h vydrží
          • cestou ti to zaznamenává projetou trasu (systém i software jeu většiny Holuxů stejný – export do gpx..)(do paměti Holuxu se mi vešel i čtrnáctiden­ní výlet)
          • hledám s tim kešky, takže přesnost je slušná

          MÍNUSY

          • nemá tepák
          • rychlost a ujetou vzdálenost ukazuje, ale jako tacháč bych tonedoporučovala
          0 0
          • Maštík  

            Telefon na občasnou navigaci používám a otestoval jsem toho spousty.

            Používám tel s OS Android.

            Zkoušel jsem, různé : a to úplně nejlepší do telefonu je aplikace Locus, která splňuje pro mě úplně všechno. Hned v pozadí jsou seznamovské mapy.cz ale tam už nejde importovat trasy.

            Problém ale telefonu je čistě v tom, že baterka vydrží prdlajs.

            O záznam a zpětnou analízu trasy my vůbec nejde, protože kudy jsem jel vím, ale zajímá mě vždy kudy mám jet. Běžně plánuji neprozkoumané trasy třeba na cykloserveru nebo na bikemap a tam odtud exportuju trasy.

            Ale ještě jednou díky za rady

            0 0
            • Dálkoplaz  

              No jo ta baterka to je asi problém u moc chytrých telefonů. Já mám telefon obyč. bez operačního systému a na navigaci mi to vydrží fungovat tak tři dni. A Když mám telefon vypnutý a zapnu ho jen když se potřebuju zorientovat, či najít keš, tak jsem s tím vydržela fungovat bez nabití i těch 14dní.

              Trasy si taky plánuju na cykloserveru a pak to stáhnu do telefonu a vidím je nad mapou.

              0 0
              • Loner  

                prosímtě, co máš konkrétně za mobil nebo co doporučit bez GPS s rozumným displejem – existuje ještě něco levnějšího než chytrofoun s BT a s Javou ale bez GPS? – uvažuju o tvé volbě, zdá se mi OK. Dík za odpověď.

                0 0
                • Dálkoplaz  

                  Mám SE K790i. Žádný obr display to tady není:-) Když jdu, tak se mi mapa automaticky posunuje a ukazuje kde právě jsem, takže to problém není. Navíc si jde připravit i mapu s různýma vrstvama rozlišení a mezi nimi se dá jedním klikem přepínat.

                  0 0
                • MaPa  

                  SE T700i

                  0 0
      • misko  

        nepotesil si ma…skoda toho exportu, neskusal si otvarat to xml co to ulozi ci tam niesu data z tepovej medzi gps?

        ale to ze sa nedaju nastavit pasma je blbe

        0 0
        • Weremos  

          Na konci píšu,že jsem ten článek nepsal já,ale můžu se zeptat.

          0 0
    • sekac88  

      Dobrý den v eztour se mi nezobrazují mapy nevíte v čem je problém?

      0 0
      • Nekke  

        Protože EzTour používá jen online (Google) mapy, zkusil bych prověřit nastavení firewallu.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.