Děti a trénink, nějaká knížka?

28 nepřečtených
  • emkaa

    Nevíte o nějaký publikaci, která by se věnovala tréninku dětí cca 7–8let, výživa, potravinový doplňky atd.? Jedná se mi konkrétně o hokej, ale klidně obecně. Trenéři k tomu nic moc neřeknou, ale přijde mi divný, že caparti co dostávaj čtyřikrát týdně do těla by měli vystačit se stejnou stravou jako děcka co po škole akorát seděj u počítače. Zas na druhou stranu se bojím automaticky uplatňovat poznatky co mám o výživě dospělejch, nebo třeba odpozorovaný u sebe.

    0 0
    • Rychlej turista  

      U takhle malých děcek se spíš jedná o hru, než o nějaký náročný trénink. Takže úplně normální jídlo a žádné experimenty na dětech. Spokoj se s tím, že se hýbe a netloustne u toho počítače.

      0 0
    • kámen úrazu1  

      Odborník nejsem, ale jedním jsem si jistá. Žádný potravinový doplňky! Vyvážená strava musí stačit. Hlavní je dostatek zeleniny, ovoce, přiměřeně masa. A Nebála bych se nechat trénink na trenérech. :-) Hokej je pro prťata perfektní, rozvíjí sílu a rychlost zábavnou formou hry. Jen musí chtít hrát dítě a ne rodič, přehnaná ambice rodičů většinou jen škodí.

      0 0
      • Krys  

        Súhlas. Syn (5 rokov) nám v poslednej dobe dosť málo jedol, bolo to vždy utrpenie dostať do neho aspoň trochu jedla. Dali sme ho nedávno na tenis, bol tam zatiaľ len dva krát, ale zrazu začal „normálne“ jesť. Už si pár krát pýtal pridať na tanier. :)

        0 0
    • Biker jak Pes  

      U tak malých dětí je skoro jakýkoliv vílený trénink zbytečný. Nebo ne zbytečný, ale není to pro ně zdravé. Potravinové doplňky žádné, znám chlapa, co do svého syna sypal takové množství přípravků, že z toho měl 1 rok mononukleózu. V 15 letech. Třeba u malých cyklistů je nejlepší bikros. Něco popisoval ve Velu trenér Libor Matějka… ;)

      0 0
    • kleinis  

      Je to legracni, ale souhlas s „šutříkem“ je nesmysl cpat nejakou spesl vyzivu do takhle malych deti. Jinak vlastni zkusenost…celej zivot sem hral hokej, jedl sem „normalne“ a rekl bych ze ze vyrostl celkem peknej kluk!;-DDD A vzhledem k tomu ze sem studoval TV, tak publikace existuji a ne jedna, ale dalsi zivotni zkusenost…lepsi je kdyz rodice netrenuji, kor v takhle kolektivnim sporte!;-)

      0 0
      • emkaa  

        Trénink na trenérech nechám, ale ta výživa už jim je šumák. A pokud u dospělejch sportovců se dělá suplementace vitamínama kvůli zvýšený zátěži, tak by mě zajímalo jestli děcka i tohle pokryjou z normální stravy. Nebo to není zvýšená zátěž? Když vidím jak po trénincích a zápasech padne do postele, tak bych řekl, že je. Ono vůbec do děcek dostat „vyvážnou stravu“ je trochu problém, protože dost věcí prostě odmítaj jíst.

        0 0
        • kámen úrazu1  
          1. Doplňky stravy nepotřebuje ani většina sportujících, pokud nedělají sport na vrcholový úrovni a jí „správně“. Že do sebe něco cpou je druhá věc.
          2. Jak si trávil dětství? My jsme každou volnou chvíli prodrandili venku. Furt popobíhali, lezli na stromy, honili se. Celá odpoledne po škole, celý víkendy. „Trénink“ malých dětí by neměl být náročnější. A pokud je tak je něco špatně.
          0 0
        • kleinis  

          Ted nevim jak mam odpovedet aby to nevyznelo nejak spatne…to ze Ti decko nechce jist urcity druh stravy je spis problem rodicu! Od sestrenky syn by se ze zeleniny poblil a na veceri ma KFC…ja kdyz sem byl malej sem musel este tu zeleninu okopavat a plejt (taky dobrej zpusob treninku pro hokejistu v lete)! Cim prirozenejsi je vsechno u deti tim je to lepsi, jejich organismus si najde svoji cestu… Nebo chces kvuli tomu ze do nej nedostanes rajce a papriku cpat vitaminovy bobule? Promin ale to semi zda divny…

          0 0
          • Krys  

            Najlepšie je ísť deťom príkladom. Alebo, mám takú metódu, že si napr. očistím a nakrájam kaleráb (kedluben). Sadnem si tak aby ma syn videl, a spokojne chrúmem. Jemu samozrejme neponúknem. Do desiatich sekúnd zvedavo príde a polovicu mi zje. Keď som s ním chodieval na detské ihrisko, tak som bral kaleráby dva. To pre deti tých mamičiek, ktoré mi tvrdili, že ich deti nechcú jesť zeleninu. :)

            0 0
            • Elwing  

              jj já furt říkám, že nemůžu za to, že mám neustále chuť na pivo a pálivý jídla… moje tělo to prostě potřebuje…

              0 0
              • norman  

                To je jednoduchý, potřebuje je mozek – je to otázka sekrece neurotransmiterů. Pivo, cigára, kolo, sex, freeride, chili papričky – všechno končí u serotoninu v mozku :-). Kdybys měla geneticky danou vyšší endogenní sekreci, nepotřebuješ z toho nic, budeš dřepět u televize a koukat na seriály vod Dietla.

                0 0
                • Elwing  

                  A to by byla škoda! :)

                  0 0
                  • norman  

                    To jo, ty seriály jsou fakt děsný.

                    0 0
                    • Honza729  

                      Proti tem dnesnim byl Dietl zlatej…

                      0 0
                      • norman  

                        Jo, hlavně Okres na radnici a Muž na severu byly super. Nic ve zlým, já komouše nerad… Já radši seriály současný jako South Park, Doktor z Hor a Twin Peaks.

                        0 0
                        • Honza729  

                          Nerozumime si. Nejde o latku. Jde o umeni vystavet pribeh, udrzet po tak dlouhou dobu dej, nemit priblble dialogy. Marna slava, v tom Dietla nikdo neprekonal. Odmysli si tu dobovou ulitbu komancum a mas remeslne slusne udelane serialy.

                          Nemocnice na kraji mesta, Jakub Sklar, to byly na svou dobu dobry serialy.......ted se toci sragory (ruzne ordinace, krehke vztahy, letiste…vsechno sestkrat nastavovana kase.....).

                          0 0
                        • Honza729  

                          Doktor z hor......to asi ale jen kvuli prirode, ze jo ? :-)

                          0 0
            • kámen úrazu1  

              Zajmavej článek. „…Zřetelná genetická podmíněnost chutí se prokázala u 41 – 48% procent respondentek…“. U zbývajících 52% a výše se neprokázala nebo to znamená něco jinýho? Pak bych nechápala název. No, idnes…

              Ale věřím, že genetická preference určitých chutí existuje. Velkou roli ale hraje návyk v stravování – určitě se v ČR během posledních pěti, sedmi let nezměnila genetická výbava dětí, ale ony preferují hambáče a podobná jídla. Asi to nebude ani tak vyšší dostupností, jako nápodobou druhých (seriály, kamarádi…).

              A nevěřím ani tomu, že by mohla existovat vrozená nechuť všeobecně k zelenině, ovoci. Vždyť i miminka jí zeleninové mixy, přesnídávky apod. A každý ví, jak to dopadá, když miminku něco nechutná. Nenacpete to do něj. :-)

              Určitě jsou tací, kteří mají vrozenou nebo získanou nechuť (od oběda ve školce, po kterém většina blinkala, včetně mě, nemám ráda fazole) k určitýmu druhu zeleniny, ovovce. Ale sotva ke všem. Vždyť jsou mezi jednotlivými druhy obrovský chuťový rozdíly, jakoby se jednalo o úplně jiný typ jídla, jako rozdíl mezi palačinkami a brambory.

              Myslím si, že ¨největší podíl na stravování dítěte má nápodoba. Co vidí u rodičů, kamarádů, co je obvyklé v té které zemi. My tu taky nejíme kobylky a jiný hmyz, většině by se to hnusilo, přïtom v mnoha zemích je lidi berou za pochoutku. Včetně přistěhovalců, pokud se do těchto zemí dostali v brzkém dětství nebo se narodili, takže vliv genů bude nepatrný.

              0 0
              • kámen úrazu1  

                Navíc. Jak výzkum probíhal? To by mě zajmalo, jestli někde našli tisíc jednovaječných dvojčat žijících celý život odděleně. Kdyby to tak bylo, tak vzhledem k tomu, že genetická výbava jednovaječných dvojčat je velmi velmi podobná, odlišná preference jídel by poukazovala spíše na odlišné stravovací návyky získané žitím v jiné rodině.

                Takže dvojčata vyrůstala spolu, tím je vyloučen vliv odlišného okolí, a necelá polovina má pár jiných (ne)oblíbených jídel než sourozenec? Zajmalo by mě, kolika potravin se to týkalo. Jestli tří, čtyř, tak by to mohlo být vlivem získané averze (viz já a výše zmiňovaný fazole).

                Máte někdo odkaz na originální zprávu? Taky je možný, že idnes opět něco popletlo nebo to byl hejhulácký nevýzkum, těch probíhá taky dost. Nebo mají pravdu a já si to odmítám připustit. :-)

                0 0
                • Rychlej turista  

                  Já bych to nějak výrazně neřešil. Podobných výzkumů se chytají lidé, pro které je pohodlnější věřit tomu, že za to v jakém jsou stavu oni nemůžou, než aby pro své zdraví něco udělali sami.

                  0 0
              • norman  

                Fakt tě to zajímá? Tak si počti: jdr.iadrjournal­s.org/cgi/reprin­t/83/6/448.pdf

                Pokud je to málo, tak si hoď „human taste perception & genetics“ do vyhledávače.

                0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.