Crossové/trekové kolo kolem 15k

43 nepřečtených
  • Scadar

    Zdravím, pomalu si vybírák jaké kolo si koupím po prázdninové brigádě, a jakožto naprostý laik, který chce jen lepší kolo než z kauflandu, na kterém jízda nebude utrpení.

    Takže, rozpočet – kolem 15000kč, pokud to bude mít dobré zdůvodnění, klidně další dva tři tisíce uvolním, za víc už pro mne nemá smysl. Hodlám jezdit po silnici, cyklostezkách někde lepší, někde pochybnější kvality, a zřídkakdy taky po nějaké přílesní cestičce, takové té s udusanou hlínou a sem tam vyčuhujícími kořeny. Co se týče komfortu – víceméně asi denně kraťoučké vyjížďky max. do 10km (bydlím kousek za městem), o víkendu něco delšího – tak do 50ti km. Není vyloučená nějaká letní týdenní cyklotúra.

    No, a moji kandidáti (víceméně jen to, co je laik schopnej na netu dohledat):

    http://kursport.cz/…nseo-1-0-09/

    http://kursport.cz/…phanatic-09/

    Byl bych rád, kdybyste případné jiné kandidáty vybírali z tohoto shopu, servis máme na konci ulice a i když jsou někdy dražší, máme tam 10% slevu.

    Předem díky za Váš čas.

    0 0
    • pete_ax  

      Odkud jsi? Benesov n. Pl.? Tam je hezky… takova benesovska vyhlidka, nebo Kohout. Kolem je spousta zajimavych cesticek a hlavne kopce kolem dokola. Clovece jestli premyslis i o tom obcasnem prejezdu pres koren, zvazil bych klasicky mtb s tim, ze bych tam dal plaste vhodnejsi pro silnici. Na tom krosu bys mohl udelat velmi rychle osmu. V KURsportu maj na vyber zajimavy znacky. Treba tenhle Trek by nebyl marnej, ma dobrou vidli oproti tem krosum. ;o)

      0 0
    • M_ishak  

      Při jízdě po cestě „s udusanou hlínou a sem tam vyčuhujícími kořeny“ se nevyhneš úseků, kde začneš pociťovat nevýhodu úzkých a především nízkých plášťů. Než uděláš chybu (jako já), zkus popřemýšlet o MTB – pokud chceš větší průměr kol, tak 29". A abys nebyl omezován na silnici větším valivým odporem, tak zvolit pláště slicky.

      0 0
      • t29  

        Ve vedlejším vlákně se taky řešil cross kolem 15 tisíc a nakonec vyhrál horák – Author Traction 29", který se s nějakou slevou dostal do tohohle cenového pásma.

        http://www.bike-forum.cz/…ho-kola.html

        Stačí přikoupit crossové pláště, přezout a máš úplně jiné kolo. Sám jezdím 29" GF Cobiu a měním na ní terénní a silniční kola – je to jako když přesedáš z džípu do porsche.

        0 0
        • M_ishak  

          Kola v tvém profilu znám, je to dobré řešení. Já jsem vážně uvažoval o Torpado T757, sice vidla je na prd, ale to se dá snadno změnit a hlavně se mi především líbí designově. Ovšem z racionálního pohledu, bude problém prodat jetého crosse s 23" rámem.

          A tak jsem si vymyslel řešení, že si ho nechám a stávající vidlu (až ji dorasuju) vyměním za pevnou Pells XF6 long – funkčně obdobná jako odpružená Suntour NEX 4000, akorát tak o 1,5 Kg lehčí :O) A přezuju do (pravděpodobně) Schwalbe Land Cruiser nebo Hurricane. Ale to se ještě rozkoukám, co za 28" nejširšího tam vleze mezi zadní stavbu.

          0 0
          • M_ishak  

            Kdyby někdo měl nějaké nápady především na ty gumy, tak se jim nebráním :O) O vidle jsem už víceméně přesvědčen…

            0 0
            • t29  

              dával jsem to pod tebe, ale je to především odpověď scadarovi, ať se podívá, co se dá s horákem dělat :)

              Na crossovém Authoru jezdím Schwalbe Smart Sam 42–622, je to tak akorát, aby to vzadu prolezlo. Zkus inspiraci tady.

              0 0
            • Žulda  

              Na krosu Superior RX610 mám Land Cruisery 47–622, vejdou se v pohodě, na silnici jedou a v terénu vcelku solidně drží. Mám na nich za necelé 2 sezóny asi 3000 km a ještě min. 1000 vydrží. Za 250,– Kč kus, pohoda.

              0 0
            • McKenzie  

              Ja jazdim na Merida Crossway – Mutano Raptor 1,85 – plášte MtB 29"… A som max. spokojný…

              0 0
            • dancing dog  

              Nevím, jestli to budeš ještě číst, ale podle mě pláště, které Ti z crosse udělají v podstatě 29 horáka ( samozřejmě až na vidli a převody) jsou, a to se podržte, aniž byste mě kamenovali, Rolling Stone od Author…rozměr 42 a nejen teoreticky, už celkem balony s dobrym vzorkem…

              0 0
              • M_ishak  

                No, je jasné, že výrobci na ty rozměry šířek mají každý svůj metr, ale 42C mi přijde málo. Každopádně se na něj podívám jak vypadá v reálu. Dík za tip.

                0 0
                • drtyc  

                  sirka je jen cast vlastnosti plaste. celkova vyska je ta dalsi a ten roling stone vypada jak obyc 28" a ne jak 29" balon.

                  0 0
                  • dancing dog  

                    Mno, jak myslíš, jestli jsi ho teda neviděl jen na obrázku…

                    0 0
                    • drtyc  

                      jen na obrazku, ale vypada nizce

                      0 0
                      • dancing dog  

                        Neříkám, že to je úplně 29, ale věř mi, sou to fakt balóny..a na obrázkách to tak nevynikne..jý si je koupil v nouzi a náhodou v novoh­radkách v Kaplici, tam se hodily, ale na primární ježdění na krosu, k čemu je krosový kolo určený, byly už moc, tak šly později zase na kola nejlepší krosový pláště Ritchey Speedmax. Když sem je kupoval, nikdy bych neřek, že ty Rolling stone budou takhle buclatý…aspon já nepoznám dokud nejsou na ráfku..

                        0 0
        • Carloss  

          s těma silnicema je to total punk..:D

          0 0
    • madcat  

      Zařadil bych do výběru Pell's Crono Absolut, dá se teď model 2009 sehnat za docela příjemný peníze kolem 17 – 18 tisíc. Dnes jsem ho viděl naživo, a vypadá to jako fakt pěkný kolo.

      0 0
      • RomanH  

        Presne tak. Pred mesicem jsem hledal kolo pro mati a ac mi je Pells nesympatickej, tak tohle to vyhralo.

        0 0
    • Scadar  

      Díky za rady, trošku jste mě nahlodali s tím MTB, nicméně tohle bude vůbec moje první kolo s cenovkou přesahující 5000kč a znamená vlastně můj začátek s jízdními koly (ve větším měřítku než dojet 1km ke kámošovi a odpoledne zpátky), a tak opravdu nevím – hlavně nevím, jak je to s tím valivým odporem, nerad bych se se svou pochybnou fyzičkou(alespoň co se výdrže týče) trápil na silnici na horském kole, takže víceméně chci takové ujištění, že se na MTB převlečeném do silničních plášťů nenadřu o polovinu více, než kamarád na trekovém(ušklíbněte se, ale to já nechci při vyjížďce s trekařem vypustit duši).

      Dále jsem koukal na ty 29'' kola, a podle http://www.author.cz/…hor-mtb-29-/ to nevypadá jako ideální kandidát na náhradu trekového kola co se energie týče(mýlím se?)

      Tak nevím.

      A na toho Pellse jsem koukal, hezké kolo, ale tady u nás ho nikde asi neseženu a tahat se s tím pokaždé na servis někam do … se mi moc nechce (btw, jsem z Český Lípy, někdo se tu už ptal) ;-)

      0 0
      • pete_ax  

        mtb na plastich bez spuntu pojede dobre. hlavni vyhodou je fakt to, ze vymenis plast, zajedes do lesa a moc neresis prave ty obcasne koreny. fyzicky bych se nebal. pokud zacnes treba jezdit vic, 2–3× do tydne, semtam nakej ten kopec, tak mas do mesice fyzicku na pohodovy jezdeni. po pul roce to uz pak bude radost jezdit, fakt, aspon u me to tak bylo :o))

        0 0
      • M_ishak  

        Pokud nebudem řešit odpor vzduchu, tak čistě s valivým odporem to máš tak, že nezáleží na šířce, ale na dezénu, míře nahuštění a směsi. Velký valivý odpor bude mít kolo, s hrubým dezénem – část energie se ztratí při deformaci vysokých špuntů. Zrovna tak velký valivý odpor má kolo podhuštěné, které se při zatížení bortí. Abys docílil toho, že se ti plášť bortit nebude, potřebuješ čím užší plášť (menší plocha), tím větší tlak (síla co tě drží = tlak x plocha).Např. galuska 12 atm, cross 6 atm, auto kolem 1,8 – 2,5 atm. Ruku v ruce s tlakem jde také pohodlí.

        Takže když obuješ MTB plášť slick a cross s drapákem, oba nahustíš dle značení výrobce, aby se ti nebortily, tak už víš, že cross bude mít větší odpor.

        Kámoš, s kterým občas jezdím má nějaký MTB plášť se střední částí běhounu hladkou (podobné jako Schwalbe Hurricane), po stranách drapák. Na silnici jsme oba schopni držet průměr kolem 30 km/h, ovšem v terénu jsem značně pomalejší – musím se krotit, abych o šutr neprorazil duši.

         
        0 0
        • Scadar  

          V tom případě to vypadá spíše na kolo horské, a třeba právě s plášti Schwalbe Hurricane.

          29' asi nepřipadá v úvahu, na to sem nenašel žádný rozumný plášť, což je možná škoda.

          Takže v úvahu připadá (teď se obrňte trpělivostí) Author Traction/Versus, Gary Fisher Tassajara/Piranha, GT Avalanche 1.0d, Kellys Magnus, Lapierre Tecnic 400, Specialized HR PRO DISC INT 09 a Trek 6500 (vše kursport). Jak si má v tomhle proboha někdo jako já vybrat. Jo, a ještě bych byl schopnej asi za 16–17k sehnat Scott Scale 70. Takže jestli se najde někdo, komu nebude čtvrt hodinky líto, budu jen rád ;-)

          0 0
          • DaSnail  

            a jak si predstavuješ rozumný plášť v 29" ? napr. tu ich pár je. a možno je medzi nimi aj nejaký rozumný… 8o)

            0 0
            • Scadar  

              Mno, měl jsem na mysli právě něco jako ten Schwalbe Hurricane. :)

              0 0
              • drtyc  

                "hurricane se dela i v 28"":http://www.schwalbe.com/…ppe/produkt/?…

                0 0
              • pepek  

                Zrovna Hurricane není nic moc. Nanoraptor je rozhodně ve všem lepší

                0 0
                • Scadar  

                  I na silnici? (90% odjedu právě na ní) :)

                  0 0
                  • pepek  

                    Myslím, že jo. Přímo jsem to neporovnával, ale vím, že Hurricane, když se trochu ojely, tak odpor značně vzrostl a grip to nemělo žádný od začátku.

                    0 0
                    • Scadar  

                      A pak jsem ještě koukal po Ritchey Speedmax Beta. (?)

                      Tady v threadu taky někdo zmínil Sch. land cruisery, a ty mi přijdou asi dost podobný těm Hurricanům, že?

                      (Dofuám že už vám nelezu na nervy, ale projít alternativy musím) :)

                      0 0
                      • Scadar  

                        A ještě jsem viděl Schwalbe Smart Sam a Maxis WormDrive.

                        Takže to jsou další čtyři pláště a už v tom mám zas chaos :)

                        0 0
                        • dancing dog  

                          Speedmaxi od Ritchey  podle mě byly super, alfa vpředu, omega vzadu, aspoñ myslim, teď to zkombinovali do jednoho, právě do Bety , vypadaj divně, asi nebudou špatný, ale zkušenost s nima nemam…

                          Nějak mi nesedli ty worm droive, ale to může být subjektivní vjem..dost lidí je používá..

                          0 0
          • Scadar  

            Tedy, můj tajný tip je Kellys Magnus, TREK6500(škoda, že za brzdy mají příplatek 3500) či ten (pro mne) neznámý Lapierre Tecnic. ;-) Tedy, co se vzhledu týče, a taky jsem koukal, že ten TREK má osazenou nějakou drahou a určo dobrou vidlici (v poměru k ceně kola) :))

            Ale samozřejmě si nechám doporučit hlavně Vámi ;-)

            0 0
          • pete_ax  

            Za me porad ten Trek 6500 (jedno jestli model 08 nebo 09) – asi kvuli ty vidli, jak uz jsem psal. Pripadne pak Lapierre 400 (vypada krasne), GT Avalanche 1.0. Komponentove je to dost podobny.

            0 0
            • Scadar  

              Ještě se zeptám, jaký je váš názor na Scott Scale 70 (za cenu kolem 17–18k). Asi zbytečně drahé, na to, jak je osazené, že?

              0 0
              • pete_ax  

                Nevim no. Vidle vazi skoro 2,5 kg, vnitrni nohy jsou 28 mm. Tora na Treku (model 09) ma sice taky nad 2 kila, ale je porad o cca 250 gramu lehci a vnitrni nohy ma 32 mm. Tudiz by i mozna mela vic vydrzet. Obecne u Scotta platis znacku… u Treka taky, ale porad mi vychazi tak nejak lip :o)) Je to hodne vyrovnany. Zrejme rozhodne vzhled.

                0 0
                • pete_ax  

                  A jestli te to jezdeni zacne bavit, tak casem poridis stejne neco lepsiho ;o)

                  0 0
              • pete_ax  

                jo a hele shodou okolnosti se zacal kousek vedle resit Trek 6500 08 a 09, tak to taky kdyztak sleduj, kdybys prece jen sel do tyhle znacky. resi se zde.

                0 0
      • Smazaný účet  

        no ja bych zbytecne 15tis za takovydle cajk neutracel, najdi si nejakej slusivej mtb modylek  kolem 10tis, tech 5tis si schovej jako zaklad pro dalsi shpoorovani, at mash za rok na fulla ;-))))))))) pac jestli jednou zacnes jezdit lesem…

        0 0
    • Scadar  

      Tak jsem tu zas, snad naposled. Jaká velikost je vhodná pro postavu kolem 182cm ?

       

      36–41–46–51–56 ?

      0 0
      • Scadar  

        Jde o horské kolo.

        0 0
        • pete_ax  

          Taky mam 182 cm… a bral jsem vzdy L (jak Sup, tak tedka i Monster AM). Nevim, co jsou ta cisla, jestli delka horni ramove trubky nebo co… 19" by melo vychazet nejak na 48 cm. Hm :o))

          0 0
          • madcat  

            To bude spíš výška rámu střed – horní rámová trubka v cm. Těch 36 cm to by byl hodně krátkej rám :-). Těch 46 cm odpovídá cca 18", 36 cm je teda asi 14" (mrňavej rám).

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.