Úplně mimo mísu - je tady nějaký architekt či stavař?!!!

35 nepřečtených
  • tom@s

    ozvěte se, potřebuju radu. Chci vypadnout bydlet do přírody…samozřejmě s kolem, že:)))

    0 0
    • Smazaný účet  

      co bys potřeboval vědět?

      0 0
      • tom@s  

        obecne stavit nebo opravovat? (vim, zalezi na stavu), resp. kam se da dostat cena baraku, na vesnici, z mistnich (alterantivnich) zdroju, maximum prace svepomoci, atp… proste za kolik si ztlucu barak:)))

        0 0
        • Beeda  

          Tak to si objednej profika, tohle bude vesteni a fakt asi mimo misu… B

          0 0
        • Smazaný účet  

          Tak tohle bude opravdu věštění… :o) tak třeba: máš už pozemek? Jakej je pozemek? Co je pod zemí (bude třeba dělat něco spešl se základama?) Jak má vypadat barák? přízemní, patrovej, podsklepenej? Jakej materiál? Kolik toho zvládneš svépomocí (nepočítej s tím že všecko… :o))? Co na takovej alternativní barák řekne stavební úřad a další organizace, jejichž souhlas budeš potřebovat? Asi takdle: dokavaď nemáš v ruce projekt, konkrétně umístěnej, ujasněnej matroš a to co zvládneš sám a jak rychle, nemá cenu pouštět nějaký číslo… A co se mě týče, ani v takovym případě bych ti jí neřek. Takový zkušenosti nemam abych to fláknul bez výpočtu. De facto nemam žádný… :o)

          0 0
          • tom@s  

            diky chapu, taky si to musim srovnat v hlave (a neco si o tom precist), proste resim jestli koupir pozemek, nebo stary barak …

            0 0
            • Smazaný účet  

              hmmm, to? otázka. nevim jaký sou u vás ceny pozemků a nemovitostí, ale pokud bys jóo byl šikovnej, udělal si třeba barák ze dřeva kerý bys sehnal levně od známýho nebo něco v tom stylu, pak by tě asi vyšlo levnějc postavit si vlastní. Ale furt platí předem vědět co a z čeho chceš stavět. Esli jsi ze Zlína, mohli by v někerejch lokalitách prudit, aby barák arhitektonicky zapadal do místního koloritu (valašsko). A pokud bys dělal nějakej úspornej barák z ne příliš obvyklejch materiálů a ne příliš obvyklého vzhledu… Dvakrát měř, jednou řež. :o)

              0 0
              • tom@s  

                dik za typy, jaky mas na drevo nazor ty?

                0 0
                • Smazaný účet  

                  Jako… jo. :o) Ale pořiď si člověka kerej se dřevem dělá. Aby bylo dostatečně kvalitní, vyschlý (!), bez nějakejch zárodků dřevokaznýho hmyzu a hub. Se stává že se třeba do střechy (krovu) zabuduje dřevo kerý není úplně vyschlý, následně se uzavře parozábranou takže se vlhko může odpařovat maximálně do střechy a hle, ona nová střecha za rok za dva shnije! :o) Má to svoje výhody, dřevostavba. Pokud by ses rači spolehnul na firmu, tak ti můžou třeba barák po kusech ztlouct v hale a pak to přivezou a hrubou stavbu máš za pár dnů hotovou… Ale zase nevýhody – protipožární nátěry/obklady třeba. Nebo nesmí přijít tornádo – viz emerika. A dyž příde voda a nacucá se ti to tak to potěšpámbu. :o)

                  0 0
                • Martin  

                  Teď právě připravuju projekt s firmou, která staví ze dřeva. Vypadá to docela zajímavě. Když tak se ozvi.

                  0 0
                  • tom@s  

                    určitě! pokud máš nějaké zajimavé informace, které by mě mohli do budoucna při stavbě pomoc a chceš se o ně podělit tak … tvalek@email.cz díky jinak mimochodem přepis „zemědělského“ pozemku na stavební trvá 1,5 roku:( a to ještě není jisté!

                    0 0
                    • wertigo  

                      kamos dostal po dedovi pole a za 2 roky to mel prevedene na stavebni pozemek, on na to moc netlacil a ted ma stavebni pozemek zadara.

                      nejlepsi cesta k baraku je vyzenit ho :-) a nejlip vilu z bazenem, kurtem a tchanem v predstednictvu Skoda Auto :-))))) to pak zbyde i cas na to kolo…

                      0 0
                      • tom@s  

                        to máš racht to se mi asi už ale „nepodaří“, ale pokud bys o nějaké takové věděl…:)))

                        0 0
    • ddd - andy  

      hehe uplne mimo misu sedim kazdej den pred kompem a kreslim baraky v kedu.. :-)

      0 0
      • Smazaný účet  

        Tak vidiš ty mu třeba hodíš nějaký číslo… :o)

        0 0
        •  

          Mno ja delam tretim rokem stavarnu a ze bych si troufl nejakou cenu odhadnout, to fakt ani nahodou. O drevu se ted docela mluvi, ale v nasich podminkach, jak vidis, se stejne stavi jen zridka…Je toho moc a pokud andy uz nejakou dobu tuto praci dela, urcite bude s to ti spis poradit:-)

          0 0
    • Excel  

      hm, hm..takže stručně, starej barák zůstane vždcky starej i když ho zrekonstruuješ, fakt je, že na vesnici se dá pořídit levněji než novej. Past je ta, že nikdy přesně nevíš na co při opravě narazíš, takže skutečný rozpočet se pak může velmi lišit od teorie. Svépomocí stavět je fajn, pokud máš čas a pokud máš někoho kdo Ti prožene materiál přes firmu, kvúli dph (ehm..není to moc košer) Novej barák: cenu ber (min) 4000 ká za m3 obest. prostoru, takže tam už se můžeš orientačně dostat na cenu dle velikosti domu, podsklepenej dům (pokud máš poskrovnu peněz, tak zapomeň a je to už dnes celkem zbyteč. luxus) Co se týče materiálu ze kterýho stavíš, je to vcelku fuk (co se peněz týče) Dřevostavba v dobré kvalitě tě vyjde nastejno jako dům zděne,j v přepočtu na podlahovou plochu levněji, dřevostavby maj tenčí stěny, tudíž na stejný ploše máš víc podlahové plochy. Stavět dřevo svépomocí je šílenost, tam je zajímavější dodání hrubé stavby od firmy a zbytek si dělat sám, ale zase se zárukou je to špatný. (musí být kvalita, nejen dřevo vysušený, ale i provedení parozábrany…musíš si to pohlídat)…sakra už moc kecám…já bych šel do nového, zděnej ani omylem a u dřeva bych byl pes na kvalitu a svépomocí nikoliv :-)

      0 0
    • kandik psi zub  

      nejlepsi architekt je pochopitelne kandik psi zub navic stavi drevostavbu !!!

      0 0
    • KM  

      znamy si nechava stavet z vyslouzilych voj. drev. bednicek na munici (cca 120×15×30). Delal si cenove reserse. Bednicky cca12 000 za m, ostatni cca18 000. Jsem laik, ale vychazi to ± o tretinu levneji nez ostatni materialy, diky tomu ,,vojenskemu vyprodeji´´. 140m2 ho ale stejne pride s hypotekou na 2 500 000. Ty cisla berte velmi s rezervou, ale levnejsi to je (z fir. staveb). Firmu si ovsem nepamatuji, ale kdyz das ve vyhledavaci ,,bednicky´´ apod. ?

      0 0
      • J.A.V.  

        To bude úplná chata v jezerní kotlině :) Bedničky naplněný škvárou nebo pískem…

        Ale domeček bych taky rád. Do bytu už se mi nevejdou kola :)

        0 0
      • Dura  

        Jak se jmenuje ta firma nevim, ale v Potštejne (prvni pad Potštejn) u Vamberka stoji jeden takovej domek a tusim ze je to majitele te firmy. Zvenku bys to nepoznal, normalni fasada, ale kdyz to staveli, vypadalo to dost divne.

        0 0
        • KM  

          presne tak, obklada se to sadrokartonem uvnitr a asi polystyrenem a omitkou zvenku. V bednach mineralni vata a to jeste ne na celou tloustku kvuli rosnemu bodu, presto super izolace. Jo, jo majitel (p.Kralicek ?) pochazi z vychodnich Cech (Destna) (tusim byli puvodne dva, ten jeden zkoncil v Podstejne?). Ta rozdelena firma ma kancelare v Praze.

          0 0
    • lienka  

      rekonstruovat alebo stavat; toto musis dobre zvazit, je pravda, ze so starym domom je len ostara a je to dobry zrut casu a penazi :-)) viem si vsak predstavit nadsenca do „ludovej“ kultury, ktory sa doslova bavka so svojim domom… ale ked chces viac jazdit, nic moc

      na druhej strane pod pojem „rekonstrukcia“ zahrna zakon ovela viac ako si vies predstavit – napriklad sem patri aj stavebny pocin, kedy zburas cely dom a stavias na povodnych zakladoch – treba povedat ze na takuto rekonstrukciu dostanes aj statnu dostaciu (na slovensku funguje statny fond rozvoja byvania) a vacsinou aj ziskanie stavebneho povolenia je jednoduchsie na druhej strane zase starsie domy (cca 100-rocne) stoja vacsinou na uzkych pozemkoch, co uz menej vyhovuje dnesnym poziadavkam na byvanie (odstup od hranice pozemku, vzdialenost od susendeho domu, preslnenie atd… a ak ma sused este na dvore sliepky, je to slusna pohroma)

      a stavanie na zelenej luke je nieco ine; o cosi tazsie je vynat sam svoj pozemok z polnohospodar­skeho podneho fondu, vacsinou je jednoduchsie spojit sa s majitelmi susednych pozemkov s rovnakymi stavebnymi zamermi a nechat si vypracovat urbansiticku studiu, ktora okrem napojenia na inzinierske siete vyriesi aj prevod polnohosp. pozemkov na stavebne a vacsinou to netrva spominane dva roky (na slovensku je rozdiel v tom, ze jednotlivec ziada o prevod okresny urad, pri studii ziada prislusna obec okresny urad, co je pre okresny urad schodnejsia cesta – i ked byrokaracia je nevyspytatelny va­lec)

      nuz a ked este nemas ani pozemok, je potrebne hladat a zaujimat sa aj okolie, aby sa nestalo, ze po case zistis, ze mas nezastavitelny pozemok alebo si na okraji obce, kde ti pravidelne vietor prinesie pachy z nedalekej zivocisnej vyroby a pokial chces jazdit – tak asi niekde kde sa to da… slapat niekolko desiatok km do vhodneho terenu to asi neches

      a hlavne si over, ci na susednom pozemku nie je planovana cisticka odpoadovych vod alebo nejaky podobny zivotarusic; to zistis na prislusnom obecnom urade v uzemnom plane

      0 0
    • onegear  

      Bydleni v prirode s kolem je fajn, ale zvaz take, zda se tam uzivis – je to trochu jina situace nez ve meste, zvlaste mas-li nejakou specialni odbornost. Vyzkousel jsem a je to dost hruza.

      0 0
    • tom@s  

      nezajimate se nekdo nahodou o nejake alternativni zpusoby vystavby, mam na mysli prirodni materialy a neobvykle postupy v souvislosti se snizenim nakladu?

      0 0
      • Cyril  

        Stavět se dá skoro ze všeho. Dost mě bere nepálená hlína (cihly i dusané stěny), zajímavé jsou taky balíky slámy. Co se snížení nákladů na materiály týká tak úspora za „klasické“ bývá kompenzována vyšší pracností (výroba cihel svépomocí atd…) u „alternativních“ a jinými specifiky při práci s nimi, takže je třeba místo peněz investovat čas a čas, jak známo, jsou taky peníze :-)

        0 0
        • tom@s  

          přesně tak jak říkáš, pro některé je výhodnější pracovat a dům si prostě koupit, a nebo naopak. Vše záleží „pouze“ na výši příjmu. Jinak stavba svépomocí má jeden neopomenutelný rozměr a to je vztah ke svému výtvoru, ale toho není každý schopen a ochoten. Takže pokud máš nějaké odkazy na výše zmíněné způsoby výstavby, sem s nimi. díky

          0 0
          • Cyril  

            Zkus prohnat nějakým vyhledávačem hesla „mud bricks“, „adobe“, „rammed earth building“, „straw bale building“ něco vypadne. U nás zkus „ekodům“, „slaměné domy“.

            Literatura
            Žabičková Ivana , Hliněné stavby, 2002, asi nejlepší co je k sehnání

            Suske Petr, Hlinené domy novej generácie, 1991

            Havlíček Vlastimil , Stavby z nepálené hlíny, 1958, hodně prakticky zaměřená knížka, kapku poznamenaná dobou vzniku, ale dost užitečných informací

            Pfaiferová Magda, Slaměný dům, 2001

            0 0
        • MF  

          A co takto skusit flase od uhoriek. Premek Podlaha z toho vybudoval slusny sklennik. Tak mozno na dajaky trojizbak by to nemuselo byt zle. No a keby si to postavil z flias aj s uhorkami, tak mas aj slusnu zasobu jedla a nemusis malovat. Prijemne zelene steny udajne ukludnuju.

          0 0
    • MartinS  

      Myšlenka vypadnout z města s kolem je dobrá, ale má i negativní aspekty. Buď seš na kole a barák Ti staví firma nebo staviš barák a kolo máš v garáži.Z vlastní zkušenosti ti to můžu potvrdit, pokud jsem bydleli v městě byl jsem na kole častěji než teď. Najednou zjistiíš, že potřebuješ dodělat to či ono a kolo jde stranou. V delší perspektivě je bydlení v baráku na okraji města výhodnější. Do nejbližšího lesa mám 800 metrů, nikdo Ti nenádává, že myješ kolo doma ve vaně, nemusíš tahat kolo do 5. patra…

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.